Utilizarea Calculatorului in Procesul de Predare-Invatare

download Utilizarea Calculatorului in Procesul de Predare-Invatare

of 103

 • date post

  14-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  71
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Utilizarea Calculatorului in Procesul de Predare-Invatare

1

Modul: Utilizarea nvareCuprins Argument

calculatorului

n procesul de predare-

1. Utilizarea tehnologiei informatice i comunicaionale n procesul de predare

1.1.

Proiectarea unitii de nvare 1.1.1 Ce este unitatea de nvare?1.1.2 Cum identificm o unitate de nvare?

1.1.3 Care sunt elementele unitii de nvare? 1.1.3.1 Operaionalizarea obiectivelor 1.1.3.2 Activitile de nvare 1.1.4 Care este relaia dintre unitate de nvare i lecie? 1.1.5 Care sunt secvenele unitilor de nvare?1.2.

Proiectarea activitii de predare cu ajutorul tehnologiei informatice i comunicaionale 1.2.1 Cum putem clasifica aplicaiile pentru instruirea asistat de computer? 1.2.2 Cum analizm, apreciem i folosim un soft educaional?

2. Utilizarea tehnologiei informatice i comunicaionale n procesul de nvare 2.1. 2.2.

Utilizarea motoarelor de cutare

Produse multimedia ale nvrii elevilor: afie, prezentri, publicaii, bloguri, wiki-uri Instrumente de comunicare prin Internet: e-mail, chat, mesaje instant

2.3.

3. Evaluarea nvrii care integreaz tehnologia informatic i comunicaional 3.1.

Proiectarea evalurii

3.1.1 Cum putem clasifica strategiile de evaluare?

3.1.2 Evaluare formativ sau evaluare sumativ?

1

3.2.

Planificarea evalurii3.2.1 Cum evalum produsele multimedia? 3.2.2 Cum evalum procesele? 3.2.3 Cum evalum performanele practice?

1

Argument n secolul XXI este resimit, mai mult ca oricnd, nevoia de a asista nvarea prin intermediul tehnologiei informatice i comunicaionale. Dac n anul 2003, profesorii romni care predau matematica i tiinele raportau c 1-2% dintre elevii de clasa a VIII-a utilizeaz calculatorul n scopul instruirii, n anul 2007, acest procent, este cuprins ntre 2 i 3%. ns, n acest rstimp, cu 30% mai muli elevi au acces la Internet, i cu 37% mai muli elevi au acces la computere la coal. n aceste condiii, devine o necesitate integrarea tehnologiei informatice i comunicaionale n procesul de predare-nvare-evaluare. Structurat pe 3 capitole (1. Utilizarea tehnologiei informatice i comunicaionale n procesul de predare; 2. Utilizarea tehnologiei informatice i comunicaionale n procesul de nvare i 3. Evaluarea nvrii care integreaz tehnologia informatic i comunicaional), modulul se poate adapta mai multor scopuri de nvare: - instrumentarea cadrelor didactice n domeniul practicilor novatoare n ceea ce privete predarea/ nvarea/ evaluarea; - stimularea creativitii cadrelor didactice n ceea ce privete proiectarea predrii i a evalurii progresului elevilor; - descoperirea de soluii flexibile pentru folosirea calculatorului la orice or de curs i n activitile extracurriculare; - stimularea nvrii prin fructificarea motivaiei elevilor de a folosi calculatorul. Este de remarcat c, acest modul a fost astfel conceput nct, s poat reprezenta un instrument real de mbuntire a activitii practicianului, n condiiile racordrii la rezultatele cercetrilor curente din domeniul educaional. Aadar, prima parte se adreseaz cadrelor didactice oferindu-le ci pentru optimizarea procesului de predare prin eficientizarea strategiilor didactice pe baza utilizrii tehnologiei informatice i comunicaionale; utilizarea eficient a tehnologiilor moderne se poate realiza numai n condiiile proiectrii demersului didactic, n mod corect i coerent, racordat la cerinele unei instruiri centrate pe elev. Cea de-a doua parte poate fi folosit de profesori pentru explorarea unor soluii de integrare a calculatorului n activitatea de nvare i de comunicare a nvrii e-mailul, mesajele instant, blogurile, siturile wiki. n ultima parte,

1

profesorii sunt asistai n vederea familiarizrii cu noi strategii de evaluare pentru leciile centrate pe elev i cu noi instrumente de evaluare continu prin care dorim s rentregim i s accesibilizm conceptul de evaluare formativ. La final, trecem n revist cteva exemple de instrumente de evaluare a proceselor, produselor i performanelor practice rezultate din integrarea tehnologiei informatice i comunicaionale. n vederea facilitrii achiziiilor, modulul conine, pe lng informaie i o varietate de sarcini de lucru care incit la descoperirea soluiilor adecvate la diversele probleme ridicate.

1

1.

Utilizarea tehnologiei informatice i comunicaionale n procesul de predare

Tehnologia, prin ea nsi, nu schimb i nu mbuntete predarea i nvarea. Cheia pentru introducerea cu succes a tehnologiei n predare i n nvare const n acordarea unei atenii sporite, managementului proceselor, strategiei, structurii i mai ales rolurilor i deprinderilor.1 Tehnologia este doar vrful icebergului n procesul de planificare a instruirii, servind doar ca vehicul util, printre altele vitale.

1.1 Proiectarea unitii de nvare2 1.1.1 Ce este unitatea de nvare?Desfurarea procesului de instruire necesit anticiparea de ctre profesor a activitilor din clas. Aceasta nseamn, construirea strategiei predrii care presupune identificarea deprinderilor i a informaiilor pe care trebuie s i le nsueasc elevul; profesorul este cel care decide i este responsabil asupra a ce, cum i cnd se nva. Proiectarea demersului didactic se concretizeaz n parcurgerea urmtoarelor etape: o Lectura, nelegerea i interpretarea programei; o Stabilirea unitilor de nvare; o Planificarea calendaristic orientativ; o Proiectarea unitilor de nvare. Conceptul care face diferena fa de abordarea tradiional a proiectrii demersului didactic proiectarea pe lecii - este unitatea de nvare. Unitatea de nvare reprezint un ansamblu de lecii, congruent din punct de vedere al obiectivelor urmrite, unitar din punct de vedere tematic (al coninutului disciplinar), cu activiti adecvate, subordonate obiectivelor, i desfurndu-se cu resurse specifice. Unitatea de nvare contureaz o structur didactic deschis i flexibil, care se desfoar pe o perioad determinat de timp, care are ca scop formarea unui comportament specific la1 2

Wills, S. i Alexander, S., 2000, p. 72. Ghid Metodologic. Aria Curricular Matematic i tiine ale naturii. Liceu (2002) p.2532, Noveanu, G.N. i Nenciulescu, S.O.,2005, p.15-18, 25-30 i 72-78, i Noveanu, G.N. i Noveanu, D., 2007, p.41-58.

1

elevi i care d libertatea manifestrii creative a profesorului ntr-un cadru delimitat de obiectivele/ competenele/ coninuturile programei colare. Rezumnd, conceptul de unitate de nvare are rolul de a materializa conceptul de demers didactic personalizat, flexibiliznd proiectarea didactic. Coninuturile i obiectivele de referin/ competenele specifice ale programelor trebuie grupate pe uniti de nvare, care apoi se detaliaz, n timpul proiectrii, pe lecii. Pentru a identifica unitile de nvare, trebuie s avem n vedere principalele caracteristici ale acestora, i anume: unitatea de coninuturi; coerena obiectivelor/ competenelor; continuitate n timp; finalizarea prin evaluare.

Tem de reflecie: Care ar fi avantajele proiectrii pe uniti de nvare, fa de proiectarea pe lecii? Care ar fi dezavantajele acestui tip de proiectare?

1.1.2 Cum identificm o unitate de nvare?Unitile de nvare, pentru a fi eficiente, trebuie planificate innd cont de finaliti i organizate n jurul unor concepte importante3. O unitatea de nvare nu este privit ca o colecie de informaii individuale i separate, ci ca parte a unei reele a domeniului, din perspectiva cunotinelor i a deprinderilor de format. Identificarea unitilor de nvare se poate realiza, practic, urmrind algoritmul descris n continuare. Algoritm de identificare a unitilor de nvareo o Se identific teme din program, n jurul crora se pot grupa coninuturi specificate de aceasta; Se identific coninuturi din program care pot fi asociate unei anumite teme;

3

Wiggins, 1998.

1

o o

Se detaliaz coninuturile identificate din program, dac este cazul; Se identific obiective de referin/ competene specifice care ar putea fi realizate/ formate prin aceste coninuturi;

o

Se verific n ce msur ansamblul obiective/ competene - coninuturi permite o evaluare pertinent; se renun sau se adaug unele obiective/ competene i/ sau coninuturi, care se vor avea n vedere pentru alt/ alte uniti de nvare.

Sfat: Pentru a v manifesta creativ, iar unitile de nvare s fie relevante pentru elevi i astfel nivelul motivaiei pentru studierea respectivei tematici s fie crescut, ncercai s rspundei i la ntrebri de tipul: Care este conceptul cel mai important pe care elevii vor trebui s i-l nsueasc la final?; Ce ar fi interesant pentru elevi?; Cum s-ar putea grupa coninuturile astfel nct s induc rezolvarea unei probleme care s depeasc graniele disciplinei proprii? etc. i abia dup aceea grupai coninuturile ntr-o unitate.

Sarcin de lucru n perechi! Identificai o unitate de nvare stabilind ansamblul obiective de referin/ competene specifice coninuturi. Prezentai colegului/ colegei produsul dvs. i ncercai s-l/ s o convingei de importana/ unicitatea acestei abordri fa de abordrile tradiionale.

1.1.3 Care sunt elementele proiectrii unitii de nvare?

Proiectarea unitii de nvare const n parcurgerea urmtoarelor etape: o ce scop voi face? o o o o Selectarea coninuturilor disciplinare Ce voi face? Analiza resurselor Cu ce voi face? Stabilirea activitilor de nvare Cum voi face? Stabilirea instrumentelor de evaluare Ct s-a realizat? Identificarea obiectivelor de referin/ competenelor specifice n

Rezultatele acestui demers se nscriu ntr-un tabel, ca cel de mai jos:

1

coala ..................... Disciplina ................ Nr. de ore alocate ........Coninuturi (detalieri) Obiective de referin/ competene specifice Obiective operaionale

Clasa/ Nr. ore sptmnal ............ Sptmna/ anul ...........................

Proiectul unitii de nvare ...........................

Activiti de nvare

Resurse

Evaluare

n rubrica Coninuturi apar detalieri de coninut n