update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal...

24
04 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe 1 2 Aluzinc ® apare pe afişul produsului-vedetă al sportului francez 1 9 Satisfacem cerinţa mondială privind energia 20 Oţelul asigură şi dispune de doza de succes! 22 Excelenţă în oţeluri prevopsite ArcelorMittal Europe – Flat Products update Revistă pentru clienţi | Noiembrie 2014

Transcript of update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal...

Page 1: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

04 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe

12 Aluzinc® apare pe afişul produsului-vedetă al sportului francez

19 Satisfacem cerinţa mondială privind energia

20 Oţelul asigură şi dispune de doza de succes!

22 Excelenţă în oţeluri prevopsite

ArcelorMittal Europe – Flat Products

updateRevistă pentru clienţi | Noiembrie 2014

Page 2: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

04 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departeNoi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii auto.

Cuprins

06 Devenind portocalii, rămânem fideli mediului!Rulourile de brand ArcelorMittal Europe în haină nouă.

08 În aceeaşi barcă!ArcelorMittal Europe prezintă o ofertă completă pentru construcţii navale la SMM.

07 VAMA inaugurează o unitate de referinţă în producţia de oţel pentru automobile Noua linie continuă de tratament termic produce primul rulou în China.

22 Excelenţă în oţeluri prevopsiteArcelorMittal îşi consolidează implicarea în ECCA.

12 Aluzinc® apare pe afişul produsului-vedetă al sportului francezAcoperirea metalică renumită pentru proiecte de prestigiu.

16 Transformarea eficienţeiOţelurile electrice îmbunătăţite cu grăunţi orientaţi îndeplinesc obiectivele de eficienţă energetică 2015.

18 Creşterea duratei de exploatare şi a capacităţii de încărcare a echipamentelor grele ArcelorMittal promovează o ofertă integrală şi globală pentru producătorii de maşini de construcţii şi maşini agricole.

24 Facilitarea utilizării oţelului potrivit la locul potrivitCatalogul online de produse pentru industria auto beneficiază de o modernizare completă.

Drepturi de autor: Toate drepturile sunt rezervate. Nicio parte a acestei publicaţii nu poate fi reprodusă sub nicio formă şi prin niciun mijloc fără acord scris prealabil. Cu toate că s-a acordat atenţie ca informaţiile din această publicaţie să fie exacte, ArcelorMittal nu îşi asumă nicio responsabilitate în ceea ce priveşte erorile sau omisiunile. Update se publică în limba engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană, olandeză, poloneză, română şi cehă.Design grafic: Geers Offset nvRedactor: Dan Smith (MachMedia) - Redactor şef: Dieter VandenhendeResponsabilitate editorială: ArcelorMittal Flat Carbon Europe S.A.Vanessa Vanhalst, 19, avenue de la Liberté, L-2930 Luxembourgflateurope.arcelormittal.com

19 Satisfacem cerinţa mondială privind energiaPetrol şi gaze: de la oţel la soluţii.

14 O abordare locală cu implementare globalăArcelorMittal International extinde accesibilitatea ArcelorMittal Europe – Flat Products.

20 Oţelul asigură şi dispune de doza de succes!Oţelurile ArcelorMittal pentru doze de băuturi reduc costurile şi îmbunătăţesc durabilitatea.

11 ArcelorMittal va lansa un nou set de instrumente pentru arhitecţiSteel Envelope expune o selecţie din gama noastră de oţeluri estetice destinate construcţiilor.

Page 3: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 3

Opinie

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 3

ArcelorMittal Europe elaborează iniţiative care vor spori consumul intern de oţel şi vor promova exporturile noastre în regiunile învecinate. Considerăm că este esenţial ca noua Comisie Europeană să ia o serie de măsuri pentru a stabili un mediu competitiv corect şi echitabil, care să permită producătorilor de oţel să concureze în aceleaşi condiţii, atât pe pieţele interne, cât şi pe cele internaţionale.

Ca şi companie, ArcelorMittal depune eforturi susţinute pentru a creşte cererea prin introducerea unor produse şi servicii noi şi inovatoare. Veţi citi despre câteva dintre acestea în actuala ediţie a revistei Update.

Puternicul nume de marcă ArcelorMittal simbolizează sustenabilitate, calitate, rangul de lider în domeniu şi servicii superioare. Întreaga noastră organizaţie se concentrează pe „alegerea căii optime” în beneficiul clienţilor. Ne străduim să depăşim aşteptările clienţilor şi să rămânem (sau să devenim) furnizorul lor preferat.

De la înfiinţarea ArcelorMittal Europe la începutul anului 2014, mulţi dintre dumneavoastră vor fi descoperit faptul că diviziile noastre europene au acum o prezenţă comună la târgurile comerciale internaţionale. Aceasta ne permite să expunem întreaga noastră gamă europeană

Fiecare ediţie a revistei Update conţine un articol realizat de un lider de opinie al ArcelorMittal. În această ediţie aflăm opinia lui Geert Van Poelvoorde, Chief Executive Officer în cadrul ArcelorMittal Europe – Flat Products.

Valoarea produselor „Fabricate în Europa”

de produse şi servicii. Această abordare a fost deja introdusă în cadrul unor evenimente, printre care se numără Intersolar, Intertraffic, EWEA şi SMM, care au acoperit piaţa energiei solare, a infrastructurii rutiere, a energiei eoliene şi, respectiv, a construcţiilor navale. Extinzându-ne orizontul, ArcelorMittal Europe a prezentat întreaga sa ofertă pentru industria petrolieră şi a gazelor naturale unui număr de peste 60.000 de vizitatori, luna aceasta, cu ocazia târgului ADIPEC din Abu Dhabi.

În direcţia unei renaşteri a industriei siderurgice europeneOţelul reprezintă un material sustenabil şi inovator, cu potenţial infinit de reciclare. Acesta contribuie activ la diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră şi este, din mai multe perspective, materialul vieţii moderne. În Europa, însă, cererea de oţel rămâne cu 25% mai mică decât cea a nivelului anului 2007, iar producători precum ArcelorMittal Europe suportă costuri energetice, pentru conformitatea ecologică şi cu forţa de muncă mai mari decât ale producătorilor din alte colţuri ale lumii.

Scoţând în evidenţă sustenabilitatea şi calitatea oţelurilor şi soluţiilor noastre „Fabricate în Europa”, ArcelorMittal Europe are certitudinea că putem contribui în mod semnificativ la o renaştere care va asigura sustenabilitatea pe termen lung a industriei siderurgice europene.

Geert Van Poelvoorde

Page 4: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

4 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

Cererea de servicii oferite de ArcelorMittal Tailored Blanks nu a fost niciodată atât de ridicată. Pentru a-şi satisface mai bine baza tot mai numeroasă de clienţi – în special constructori auto şi furnizori din Palierul 1 – Tailored Blanks investeşte în unităţi şi tehnologii noi. Aceste evoluţii au scopul de menţine ArcelorMittal Tailored Blanks aproape de clienţi, indiferent de locaţia acestora.

Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii auto

ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe

Tailored Blanks livrează produse pentru majoritatea producătorilor OEM şi a furnizorilor din Palierul 1 cu sediul în Regatul Unit (UK). Până de curând am exploatat o unitate de mici dimensiuni în Birmingham. Cu toate acestea, în 2013 Tailored Blanks a câştigat un contract de furnizare de semifabricate LWB către Nissan.

Tailored Blanks ar avea nevoie de trei linii de sudare cu laser pentru a satisface cererea. Deşi unitatea din Birmingham dispune deja de două linii, nu mai există spaţiu şi pentru a treia. Soluţia a fost găsită la patru mile depărtare, unde ArcelorMittal Distribution Solutions dispunea de propria unitate care deservea mulţi dintre aceiaşi clienţi. Distribution Solutions producea, de

Noua generaţie a modelului Qashqai, produs cu vânzări de top pentru Nissan, utilizează pe scară largă semifabricate LWB produse de ArcelorMittal.

asemenea, semifabricate pentru Tailored Blanks, care ulterior suda reperele înainte de a le livra clienţilor.

Întrucât Distribution Solutions dispunea de o hală mai spaţioasă, s-a luat decizia de a consolida activităţile în acea locaţie. Cele două linii existente urmau să fie mutate din Birmingham în respectiva unitate, cu adăugarea celei de-a treia linii. Noua locaţia a primit denumirea de Tailored Blanks Birmingham. Lucrările de reamplasare a celor două linii existente la Tailored Blanks în noua locaţie au demarat la mijlocul anului 2013 şi se vor încheia până la sfârşitul anului 2014. Ca urmare a acestei expansiuni, Tailored Blanks va exploata o unitate integrată, dedicată palierelor superioare ale pieţei auto..

Efortul major de consolidare susţine constructorii auto din Regatul Unit

Panouri laterale finite de caroserie inspectate exact înainte de a fi livrate clientului.

© Nissan

Page 5: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 5

ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe

ArcelorMittal a inaugurat o secţie de producţie în laminorul nostru din Senica (Slovacia) în luna octombrie 2013. Noua secţie include două linii de sudare şi o linie de matriţare, găzduite de o hală concepută şi construită în acest scop.

Deşi uzina poate produce până la patru milioane de semifabricate sudate cu laser (LWB-uri) pe an, capacitatea este deja suprasolicitată. Pentru a onora cererea, ArcelorMittal a demarat un proiect nou de extindere a uzinei.

Pe lângă mărirea suprafeţei secţiei, Tailored Blanks va instala o linie de sudare de generaţie nouă, cu productivitate ridicată. Linia optimizată va permite Tailored Blanks să proiecteze şi să producă repere LWB pentru aplicaţii specifice, în funcţie de client. Când va deveni operaţională în ultimul trimestru al anului 2015, linia va consolida suplimentar poziţia Tailored Blanks pe piaţa est-europeană aflată în continuă dezvoltare.

Usibor® este un oţel avansat cu rezistenţă ridicată, dezvoltat în mod specific de ArcelorMittal pentru aplicaţii de ambutisare la cald. Rezistenţa ridicată a oţelului este avantajul major care face posibilă reducerea greutăţii cu 30% până la 50% comparativ cu mărcile tradiţionale profilate la rece. O acoperire pe bază de aluminiu şi siliciu protejează Usibor® împotriva coroziunii, chiar şi după procesul de ambutisare la cald.

Semifabricatele LWB reprezintă o aplicaţie perfectă pentru Usibor®, determinând o creştere continuă a cererii din partea clienţilor. Soluţia respectivă oferă rezistenţă superioară la impact şi oportunităţi remarcabile de scădere a

greutăţii în schimbul unor costuri extrem de competitive. În 2013, peste două treimi din noile comenzi LWB au constat în semifabricate pe bază de Usibor®.

Pentru a satisface necesităţile clienţilor, Tailored Blanks investeşte 8,5 milioane € pe o perioadă de doi ani, în uzina sa de la Uckange din Franţa, situată în apropiere de ArcelorMittal Florange, unitatea de producţie a oţelului Usibor®. Sunt în curs de instalare linii noi de matriţare şi ablaţie, destinate debitării şi sudării semifabricatelor din Usibor®.

Linia de ablaţie utilizează un proces brevetat de ArcelorMittal, de îndepărtare a aluminiului de pe suprafaţa oţelului Usibor®.

Succesul înregistrat de Usibor® consolidează necesitatea unor linii noi

ArcelorMittal Senica instalează o linie de sudare din noua generaţie

Acest pas esenţial are loc între etapele de debitare şi sudare şi asigură menţinerea rezistenţei sudurii după ambutisarea la cald.

Lucrările sunt în plină desfăşurare, iar inaugurarea liniei de ablaţie este preconizată pentru sfârşitul anului 2014. Finalizarea liniei de producţie a semifabricatelor este programată pentru primul trimestru al anului 2015.

Noile echipamente vor permite ArcelorMittal Tailored Blanks Uckange să demareze producţia de semifabricate sudate destinate ambutisării la cald. Clienţii ArcelorMittal vor beneficia în acest mod de soluţii ultramoderne de reducere în manieră competitivă a greutăţii autovehiculelor, în paralel cu optimizarea comportamentului la impact.

Serviciile destinate clienţilor reprezintă o prioritate pentru ArcelorMittal Tailored Blanks. Cele nouă uzine de care aceasta dispune în Europa sunt situate aproape de clienţi şi unităţile de producţie ArcelorMittal, fapt ce asigură un lanţ de livrări neîntrerupt şi eficient. Optimizările descrise în acest articol vor permite ArcelorMittal Tailored Blanks să îşi extindă şi mai mult capacităţile şi să ofere clienţilor soluţii superioare.

Informaţii suplimentare:tailoredblanks.arcelormittal.com

Page 6: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

6 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

Încă de la începutul lunii august, primele rulouri ArcelorMittal Europe – Flat Products poartă o haină complet nouă: portocalie! Noua hârtie de ambalare a rulourilor pentru piaţa europeană expune acum culoarea brandului ArcelorMittal cu logo-ul de culoare albă. Deşi clienţii nu vor observa o schimbare a performanţei, cu siguranţă rulourile ArcelorMittal vor ieşi în evidenţă în depozitele acestora.

Rulourile de brand ArcelorMittal Europe în haină nouă

Devenind portocalii, rămânem fi deli mediului!

„Când vizitezi depozitul de rulouri al unui client, observi rulouri de la producători diferiţi, dar de la distanţă este greu să distingi care sunt de la ArcelorMittal,” remarcă Jean-Martin Van der Hoeven, CMO ArcelorMittal Europe – Flat Products. „Anul trecut am lansat un proiect pentru a face rulourile noastre să iasă în evidenţă din mulţime, utilizând culoarea brandului ArcelorMittal şi logo-ul mai proeminent.”

„Această schimbare este un element important în remarcarea prezenţei

ArcelorMittal şi în accentuarea brandului nostru de rang

superior. Brandul ArcelorMittal reprezintă un nivel înalt de

calitate, servicii, produse superioare şi excelenţă.”

Jean-Martin Van der HoevenChief Marketing Offi cer,

ArcelorMittal Europe –Flat Products

Primele rulouri ArcelorMittal poartă cu mândrie haina portocalie strălucitoare.

Noul ambalaj este disponibil în toate uzinele europene, dar – pentru evitarea risipei – se va utiliza pe măsură ce fi ecare uzină epuizează stocul existent de hârtie maro pentru ambalare.

Pentru a se evita risipa şi costurile, şi la solicitarea clienţilor, numai aproximativ 20% din toate rulourile ArcelorMittal se ambalează. Cu excepţia unei culori mai vii în depozitele proprii, clienţii nu vor observa o diferenţă, întrucât compoziţia, performanţa şi durabilitatea ambalajului existent se menţin. „Calitatea nu va fi afectată de schimbare, dar clienţii vor remarca ambalajul colorat, complet nou!” afi rmă

André Lavaud din cadrul echipei de marketing ArcelorMittal Europe – Flat Products.

În fi ecare an, aproximativ 12 milioane de metri pătraţi de hârtie nouă de ambalaj se vor utiliza pentru protejarea rulourilor în timpul deplasării de la uzinele ArcelorMittal la client. Desfăşurarea proiectului privind noul ambalaj a demarat la începutul lunii august 2014, dar acesta nu se va utiliza până când nu se epuizează stocul de hârtie pentru ambalare de tip anterior de care dispune fi ecare uzină.

© Jeroen Op de Beeck

© Jeroen Op de Beeck

Page 7: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 7

VAMA inaugurează o unitate de referinţă în producţia de oţel pentru automobile Noua linie continuă de tratament termic produce primul rulou în China

Proiectul de construcţie, derulat pe parcursul a doi ani, a implicat peste 2000 de lucrători şi a fost deschis oficial pe 15 iunie 2014. Este prima linie de producţie de oţel pentru industria automobilelor din ţară, având capacitatea de a fabrica produse din oţel acoperite cu aluminiu şi oţeluri avansate cu rezistenţă superioară (AHSS).

VAMA, Valin ArcelorMittal Automotive Steel Co., produce oţeluri cu rezistenţă superioară pentru automobile, care nu se fabrică în prezent în China. Amplasată în zona economică Loudi (Provincia Hunan), uzina reprezintă o investiţie majoră în China de către ArcelorMittal şi partenerul său, Hunan Valin. Investiţia totală se ridică la 5,2 miliarde yuani (832 milioane USD).

VAMA are ca obiectiv aprovizionarea constructorilor auto internaţionali şi a furnizorilor de rangul 1 cu sediul în China cu o gamă largă de produse din oţel pentru automobile. Printre acestea se numără oţeluri pentru repere vizibile, repere structurale, şasiul şi roţile vehiculului. Acest lucru va permite constructorilor locali de automobile să producă vehicule uşoare, rentabile şi sigure pentru piaţa din China. Oţelurile produse de VAMA vor beneficia de tehnologia avansată de acoperire a liniei

Domnul Lakshmi Mittal (în dreapta), Preşedinte şi CEO al ArcelorMittal, şi domnul Sanjay Sharma, CEO al VAMA, vizitând noua uzină siderurgică.

VAMA, societatea mixtă a ArcelorMittal cu Hunan Valin Iron & Steel Co. din China, a produs cu succes primul rulou pe linia mixtă continuă de tratament termic (CAL) pe 10 august 2014. Evenimentul a marcat finalizarea construcţiei şi permite unităţii VAMA să înceapă să furnizeze oţeluri de calitate pentru industria automobilelor pe piaţa din China.

VAMA în cifre

Linia continuă de tratament termic de 520 de metri a companiei VAMA este una dintre cele mai avansate linii de producţie a oţelurilor de automobile din China.

Capacitatea anuală totală a companiei VAMA este de 1,5 milioane de tone, alcătuită din:• 800.000 de tone de rulouri de bandă

laminată la rece• 500.000 de tone de rulouri de bandă

zincată prin imersie• 200.000 de tone de rulouri de bandă

acoperită cu aluminiu

„Cea mai avansată tehnologie a fost extinsă în VAMA, ceea ce poziţionează perfect compania

în vederea aprovizionării constructorilor auto cu o

flexibilitate mai mare, pentru a produce automobile mai uşoare, mai sigure şi mai

ecologice pentru clienţii din China.”

Domnul Lakshmi Mittal, Preşedinte şi CEO al ArcelorMittal,

la inaugurarea VAMA

Pentru mai multe informaţii despre VAMA, accesaţi: www.vamachina.com

Pentru mai multe informaţii despre oferta de oţeluri de automobile a ArcelorMittal, accesaţi automotive.arcelormittal.com

CAL, care creează oţeluri cu o calitate excelentă a suprafeţei.

ArcelorMittal a contribuit cu cea mai avansată tehnologie disponibilă de producere a oţelurilor pentru automobile. Prin urmare, uzina poate produce oţeluri cu rezistenţă extrem de ridicată şi oţeluri avansate cu rezistenţă superioară (UHSS şi AHSS), având rezistenţa de până la 1200 MPa. De asemenea, uzina poate produce Usibor® 1500, cel mai renumit oţel ArcelorMittal destinat ambutisării la cald.

Page 8: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

8 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

ArcelorMittal Europe prezintă o ofertă completă pentru construcţii navale la SMM Diviziile ArcelorMittal Europe, inclusiv Flat Products, s-au reunit în premieră la începutul lunii septembrie pentru a prezenta oferta lor completă pentru industria construcţiilor navale. Evenimentul a fost reprezentat de principalul târg din domeniu, SMM, din Hamburg. ArcelorMittal a profitat de ocazie pentru a-şi expune gama completă de oţeluri, atât pentru aplicaţii structurale, cât şi de interior, precum şi oferta sa cuprinzătoare de servicii şi activităţi logistice.

În aceeaşi barcă!

Oferta ArcelorMittal pentru constructorii navali include oţeluri de calitate, certificate, pentru carenă, punte, structură, precum şi pentru sistemele de propulsie şi generatoa-re. Prin intermediul filialelor dedicate, cum sunt ArcelorMittal Industeel şi ArcelorMittal Ringmill, ArcelorMittal poate furniza componente specializate, incluzând tablă cu rezistenţă ridicată sau inele perfect laminate (a se vedea pagina 10).

ArcelorMittal Europe – Flat Products este o companie deja renumită în industria navală prin oferta sa de tablă groasă şi rulouri laminate la cald pentru aplicaţii în cadrul corpului navei sau al punţii. Una dintre marile surprize pentru vizitatorii standului ArcelorMittal la SMM a fost gama noastră vastă de oţeluri pentru interior care se pretează aplicaţiilor de cabină şi

interioare pentru nave de tipul celor de croazieră. Clienţii au avut ocazia de a manipula mostre de oţeluri pentru uz interior, printre care xcelcolour®, xceldesign®, xcellook®, Aluzinc® Florelis, Estetic® Mat, precum şi noile oţeluri din gama Granite® – Impression şi Silky Mat.

Suport logistic de primă clasăUn alt avantaj al colaborării cu ArcelorMittal, demonstrat în cadrul SMM, îl reprezintă abordarea noastră personalizată pentru necesităţile specifice ale şantierelor navale individuale. ArcelorMittal a dezvoltat o gamă vastă de servicii care adaugă valoare în beneficiul clienţilor noştri.

Aceasta include suport pentru clienţi şi suport logistic dedicate, acordate constructorilor navali, care îi vor ajuta pe

aceştia în dezvoltarea proiectelor, indiferent de locul unde sunt amplasaţi pe glob. De asemenea, ArcelorMittal dispune de facilităţi de producţie plasate strategic, care ne permit să furnizăm oţeluri pentru aplicaţii navale în toate ţările europene. Se efectuează livrări bilunare direct în numeroase şantiere navale europene cu ajutorul navelor transportoare de mărfuri autorulante.

Capacităţile extinse de cercetare şi dezvoltare ale ArcelorMittal vin în ajutorul

Oţelul se utilizează peste tot

Punte: • Bandă laminată la cald• Panouri matriciale

Page 9: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 9

© Shutterstock – 3DDock

clienţilor noştri care elaborează soluţii noi. Una dintre cele mai recente inovaţii pentru constructorii navali a fost concepţia de către Global R&D a panourilor matriciale. Panourile cu greutate relativ scăzută au numeroase aplicaţii în construcţii navale (a se vedea pagina 10).

Echipa şi resursele de cercetare de pe plan globalArcelorMittal Global R&D dispune de o echipă de 1.300 cercetători de top, mulţi

dintre aceştia fiind specializaţi în cercetarea materialelor şi a procedeelor de sudură. Pe baza testelor experimentale şi a modelării numerice (folosind Eurocoduri), experţii noştri vă pot ajuta în eforturile de optimiza-re a structurii navei dumneavoastră. Structurile realizate din mărcile noastre de oţel cu rezistenţă deosebit de ridicată, nou dezvoltate, permit deschideri mai largi şi forme mai zvelte. De asemenea, Global R&D poate efectua teste orientative de comportament la foc în conformitate cu

EN 13501-1, şi dispune de o gamă comple-tă de echipamente de sudură disponibile pentru clienţi.

Prezenţa ArcelorMittal la SMM 2014 a demonstrat gama vastă de oţeluri şi soluţii pe bază de oţel oferite constructorilor navali de către cel mai important furnizor de oţel din lume.

Interior: • Diferite produse plate din oţel acoperite,

incluzând: xcelcolour®, xceldesign®, xcellook®, Aluzinc® Florelis, Estetic® Mat, Granite® Impression şi Granite® Silky Mat

Propulsie şi generatoare:• Oţeluri electrice• Inele din oţel

Corpul navei şi structură:• Tablă groasă• Produse tubulare• Produse lungi (adaugă rezistenţă)• Panouri matriciale

>>

Page 10: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

10 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

ArcelorMittal asigură o serie de produse esenţiale construcţiilor de nave, oferite de diviziile noastre specializate din Europa. De exemplu, ArcelorMittal Industeel este specializată în producţia de mărci de oţel extrem de rezistente, adecvate condiţiilor foarte dificile de mediu cu care se confruntă navele destinate regiunii arctice şi navele oceanice. De asemenea, compania produce oţeluri pentru pieţe specializate de construcţii navale, cum sunt cele axate pe petrol, gaze naturale şi transporturi criogenice.

Informaţii suplimentare:

Flat Products: industry.arcelormittal.com

ArcelorMittal Industeel: industeel.arcelormittal.com

ArcelorMittal Ringmill: ringmill.arcelormittal.com

Produse specializate pentru aplicaţii în construcţii navaleArcelorMittal Ringmill, situată în Belgia,

este o unitate specializată în producţia şi prelucrarea la cald a produselor pe bază de inele laminate. ArcelorMittal Ringmill dispune de un laminor ultramodern de inele şi o gamă vastă de echipamente pentru tratament termic. Acestea ne permit să proiectăm şi să producem inele perfecte din oţel pentru aplicaţii marine şi de coastă, cum sunt troliile, cutiile de viteze, macaralele şi sistemele de propulsie şi de presiune.

Sistemele de propulsie ale navelor trebuie să dezvolte un cuplu de torsiune ridicat. Totuşi, dat fiind spaţiul limitat disponibil pentru răcire, puterea specifică trebuie să rămână scăzută. Deoarece motoarele navelor nu funcţionează la viteze ridicate, este necesară o marcă integral prelucrată cu pierderi medii, permeabilitate excelentă (cuplu) şi conduc-tivitate termică superioară (răcire).

Aceste cerinţe sunt îndeplinite de mărcile de oţel electric ArcelorMittal care conţin litera P (pentru permeabilitate) în denumire, precum M330P-35A, M400XP-50A sau M470P-65A. Marca exactă selectată depinde de valoarea ţintită pentru eficienţa motorului de propulsie.

Electricitatea la bordul navelor este produsă de generatoare cu eficienţă ridicată, care permit acestora să maximizeze producţia de energie electrică prin utilizarea unei cantităţi cât mai mici de combustibil. Cel mai bun oţel electric pentru generatoarele de la bordul navelor este o marcă integral procesată, cu pierderi scăzute în miez. Noua noastră linie continuă de tratament termic de la ArcelorMittal St. Chély d’Apcher (Franţa) a permis ArcelorMittal să introducă mărcile noastre de 0,5 mm care ating acelaşi nivel de pierderi în miez precum marca M230-50A. Ne extindem în permanenţă portofoliul de mărci cu pierderi reduse în miez.

Panourile matriciale oferă constructorilor navali soluţii mai uşoareArcelorMittal Global R&D a elaborat un nou tip de panou sandwich pentru aplicaţii navale. Cunoscute drept panouri matriciale, panourile rigidizate bidirecţional asigură o rigiditate ridicată, în paralel cu o greutate relativ scăzută.

Această soluţie brevetată de ArcelorMittal este concepută în mod specific pentru fiecare aplicaţie (de exemplu panouri pentru punte, rampe şi

balcoane). Întrucât sunt integral metalice şi sudate, panourile matriciale au o durabilitate excelentă. Acestea pot fi îmbinate aplicând tehnicile obişnuite de sudură, permiţând o asamblare uşoară în şantierul naval.

Panourile matriciale permit constructorilor navali să reducă greutatea punţilor, a rampelor şi a balcoanelor.

Gamă completă de oţeluri electrice pentru propulsie şi generare de energie

ArcelorMittal Ringmill produce o gamă de inele fără sudură pentru aplicaţii în construcţii navale.

© Siemens

Page 11: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 11

Steel Envelope permite ArcelorMittal să se adreseze arhitecţilor, birourilor de proiectare, antreprenorilor şi responsabililor de proiecte într-o nouă modalitate. „În calitate de producător în industria siderurgică a produselor plate, ArcelorMittal oferă numai o parte din sistemul final de construcţie. Cu toate acestea, este important pentru noi să fim în legătură cu arhitecţii, întrucât produsele noastre oferă o contribuţie semnificativă la aspectul estetic final al unei clădiri, iar arhitecţii sunt persoanele esenţiale care deţin interese în activitatea de construcţii,” explică Jérôme

Pentru a stimula dialogul cu arhitecţii şi clienţii, ArcelorMittal Europe – Flat Products a lansat Steel Envelope. Constând dintr-un catalog de referinţă impresionant şi un website dedicat, Steel Envelope oferă arhitecţilor, proiectanţilor şi creatorilor de specificaţii o şansă să atingă şi să simtă produsele ArcelorMittal destinate construcţiilor. Steel Envelope include oţeluri ArcelorMittal cu acoperire metalică şi prevopsite, pentru aplicaţii în clădiri la interior, cât şi la exterior.

Guth, Manager of Business Development Construction pentru ArcelorMittal Europe – Flat Products. „Obiectivul nostru este să le arătăm o selecţie de produse estetice şi de înaltă performanţă ale ArcelorMittal, din care pot să aleagă materiale pentru faţadele sau acoperişurile din cadrul proiectelor viitoare.”

De pe website-ul Steel Envelope, clienţii şi arhitecţii pot vizualiza informaţii despre produse şi fişe tehnice, vor găsi imagini inspirante care vor stimula creativitatea sau vor comanda mostre de produse. Website-ul şi catalogul nu se adresează numai arhitecţilor. „Oricine transformă un rulou prevopsit ArcelorMittal în sisteme de construcţii, cum sunt casetele, panourile sau plăcile estetice va găsi o multitudine de informaţii utile pe Steel Envelope,” remarcă Jérôme Guth.

Steel Envelope în format tipărit

O ediţie limitată a catalogului Steel Envelope a fost publicată şi distribuită arhitecţilor din Europa. Ca şi mostrele detaşabile, catalogul se caracterizează prin imagini în format mare şi detalii practice cu privire la fiecare marcă de oţel de construcţii şi fiecare finisaj.

Mostrele se pot scoate cu uşurinţă, astfel încât pot fi privite în condiţii reale cu iluminat interior sau exterior. Sunt prezentate mostre de finisaje de oţel cu acoperire metalică (Magnelis®, Aluzinc® Florelis şi Indaten®) şi prevopsită (Granite® şi Estetic®) de la ArcelorMittal.

Ca şi website-ul Steel Envelope, catalogul include un selector de produse care-i ajută pe arhitecţi şi pe proiectanţi să aleagă oţelul potrivit pentru aplicaţia potrivită. Aveţi la dispoziţie informaţii importante cu privire la gama de culori, garanţii şi caracteristicile produselor.

Steel Envelope expune o selecţie din gama noastră de oţeluri estetice destinate construcţiilor

ArcelorMittal va lansa un nou set de instrumente pentru arhitecţi

Pentru mai multe informaţii despre Steel Envelope, accesaţi industry.arcelormittal.com/steelenvelope

Metal Foundation (Asturias, Spania), arhitect [baragaño].

Steel Envelope include imagini în format mare şi detalii cu privire la oţeluri de construcţii şi finisaje de la ArcelorMittal.

Centrul Porsche.

© Mark Sekuur

© Mariela Apollonio

Page 12: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

12 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

În vederea desfăşurării apropiatului campionat de fotbal Euro 2016, renumitul stadion Geoffroy-Guichard din Saint-Etienne se afl ă în plin proces de renovare majoră, care cuprinde faţade noi realizate din Aluzinc® Florelis. Această acoperire metalică unică a oţelului oferă o fi nisare nemaiîntâlnită, adaptată în mod specifi c structurilor moderne şi contemporane. Aluzinc® Florelis adaugă elementul creativ care transformă o clădire unică într-una remarcabilă.

Aluzinc® apare pe afi şul produsului-vedetă al sportului francez

Acoperirea metalică renumităpentru proiecte de prestigiu

© AEL- AACMA

Page 13: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 13

Mai mult decât Florelis în gama Aluzinc®Produsă în cadrul ArcelorMittal Dudelange (Luxemburg), acoperirea Aluzinc® constituie un aliaj ce conţine 55% aluminiu, 43,4% zinc şi 1,6% siliciu. Este disponibilă sub forma a trei produse diferite cu aplicaţii specifice:• Aluzinc® HFX (High Formability

eXtended) se aplică pe acoperişuri metalice fălţuite, datorită capacităţii sale excepţionale de transformare

• Aluzinc® Florelis prezintă o densitate garantată a florii de zinc între 1000 şi 1800 de flori de zinc pe dm2 pentru clădiri de referinţă

• Aluzinc® NSB prezintă o densitate mai mică a florii de zinc decât Florelis şi este destinată aplicaţiilor din domeniul instalaţiilor de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat (HVAC)

Supranumit „Cazanul”, stadionul Geo-ffroy-Guichard a fost construit în anul 1930 în stil englezesc (de formă dreptun-ghiulară şi fără tribune pe colţuri), devenind rapid o emblemă a fotbalului european. Pentru a aduce stadionul în secolul al XXI-lea, firma de arhitectură Chaix & Morel and Associates a proiectat o faţadă nouă semitransparentă care înconjoară stadionul pe toate cele patru laturi.

Realizat din tablă de oţel striată şi perforată, conceptul permite luminii să pătrundă prin faţadă. Pentru a se asigura păstrarea aspectului mitic, unic şi original al Cazanului, a fost păstrată natura brută şi angulară a stadionului. În acelaşi timp, imaginea sa a fost optimizată cu ajutorul strălucirii naturale a soluţiei Aluzinc® Florelis, furnizată de ArcelorMittal Europe – Flat Products.

Aluzinc® Florelis reflectă lumina, zi şi noapte…Realizate de ArcelorMittal Construction (Franţa), faţadele sunt placate cu Aluzinc® Florelis şi prezintă un profil trapezoidal perforat, menit să îmbunătăţească aspectul extern al stadionului pe timpul zilei. Dat fiind aspectul său argintiu, Aluzinc® Florelis oferă o excelentă reflexie a căldurii şi a luminii, precum şi o durabilitate prelungită, asigurată de stratul subţire, transparent de oxid de aluminiu.

Structura de rezistenţă a faţadei (şi aceasta furnizată de ArcelorMittal Construction) primeşte aportul unor oglinzi

Stadionul Geoffroy-Guichard din Saint-Etienne va străluci zi şi noapte datorită noii sale acoperiri metalice cu Aluzinc® Florelis.

pătrate din oţel inoxidabil pentru a produce un efect vizual magic. Pe timpul zilei, lumina soarelui se reflectă prin faţade. Pe timpul nopţii, stadionul pare să prindă viaţă, instalaţiile de iluminare ale acestuia generând motive vizuale opace pe faţade. Utilizarea acoperirii metalice Aluzinc® Florelis a dat naştere expresiei arhitecturale inovatoare concepute de Léon Grosse, compania responsabilă de lucrările de renovare.

Există o multitudine de aplicaţii în industria de construcţii pentru Aluzinc® Florelis. Indiferent dacă este vorba de o faţadă de expunere, placare tradiţională sau perforată, paravane solare, aplicaţii fotovoltaice sau chiar de interior, Aluzinc® Florelis va crea un impact dinamic asupra oricărui proiect.

Folosit în mod obişnuit pentru faţade „vizuale”, Aluzinc® Florelis se bucură de o excelentă reputaţie în rândul arhitecţilor europeni de top. A fost deja menţionat de către firme renumite de arhitectură, printre care Claude Vasconi, Jean Chabanne, Art & Build şi Jacques Ferrier.

Aspectul neted şi curat al acoperii Aluzinc® Florelis şi strălucirea sa naturală extraordinară oferă avantaje semnificative şi permit arhitecţilor să dea frâu liber imaginaţiei. Soluţia Aluzinc® Florelis este adecvată atât în aplicaţii interne, cât şi externe. Printre exemplele de construcţii se numără o şcoală în Cavaillon (Franţa), Centrul de Livrări Airbus din Toulouse (Franţa), Centrul FIRA 2000 din Barcelona (Spania), un hangar nou în Aeroportul

Pentru mai multe informaţii privind gama Aluzinc® pentru faţade vă rugăm să accesaţi: industry.arcelormittal.com/facades

Rzeszów-Jasionka (Polonia) şi o foarte moderna Sală a Sporturilor Jauréguiberry din Toulon (Franţa).

Compania ArcelorMittal este atât de încrezătoare în capacitatea produsului Aluzinc® Florelis de a rezista la coroziune, încât oferă pentru acoperirea AZ185 o garanţie de 25 de ani împotriva perforării! Efectul combinat al zincului şi al aluminiului asigură un comportament al produsului Aluzinc® Florelis superior tablei de oţel protejate numai cu zinc sau cu aluminiu. Garanţia noastră de excepţie este un alt motiv pentru care Aluzinc® Florelis este în prezent considerată una dintre cele mai durabile şi mai moderne soluţii de acoperire metalică.

Aluzinc® Florelis pentru proiecte de referinţă

© Eddie Young-AACMA

© AEL- AACMA

Page 14: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

14 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

Picture © ANDRITZ Soutec

ArcelorMittal International extinde accesibilitatea ArcelorMittal Europe – Flat ProductsDesfăşurând activităţi în 105 ţări, ArcelorMittal International are un statut favorabil pentru extinderea accesibilităţii diviziilor ArcelorMittal Europe, inclusiv Flat Products. Organizaţia deschide calea comercializării gamei complete de produse ArcelorMittal pe pieţe noi şi existente prin depăşirea barierelor lingvistice şi culturale, dezvoltarea unor relaţii solide cu clienţii şi consolidarea loialităţii clienţilor cu ajutorul unor soluţii şi servicii imbatabile.

O abordare locală cu implementare globală

ArcelorMittal International colaborează îndeaproape cu diviziile ArcelorMittal pentru a le coordona activităţile internaţionale. Desfăşurarea activităţii în tandem cu unităţi precum ArcelorMittal Europe – Flat Products, ArcelorMittal International pune bazele unor strategii pe termen scurt şi lung bine documentate.

ArcelorMittal Europe – Flat Products dispune de o strategie pe termen lung de creştere a vânzărilor produselor din aval şi a celor cu valoare adăugată semnificativă pe pieţele emergente. „ArcelorMittal Europe – Flat Products ţinteşte dezvoltarea unei baze stabile cu clienţii non-europeni,” explică Rajesh Saigal, CEO al ArcelorMittal International. „Ideea este să ne îndepărtăm de exportul produselor de tipul rulourilor de bandă laminată la cald (BLC) şi să ne axăm

pe produse din aval cu valoare adăugată precum Magnelis®.”

Pe parcursul primelor trei trimestre ale anului 2014, ArcelorMittal International a majorat procentul produselor cu valoare adăugată ridicată exportate cu 3% faţă de 2013. Exporturile produselor de tip BLC au scăzut cu 4% în aceeaşi perioadă. Produsele din aval au însumat 60% din exporturile pe 2014, în creştere cu 4% faţă de 2013. „Produsele europene precum Magnelis® şi Granite® se dovedesc extrem de populare în rândul clienţilor internaţionali,” remarcă Rajesh Saigal.

Creşterea gradului de loialitate a clienţilorClienţii beneficiază şi de abordarea globală aplicată de ArcelorMittal International.

Sedii ArcelorMittal International din întreaga lume

Sediu pe domeniu de activitate

Sediu regional

Platformă financiară comercială

Ontario

Chicago

QueretaroSan Jose

Quito

Lima

Santiago

Santo Domingo

Caracas

Bogotá

São Paulo

Luxembourg

Algiers

Casablanca

Dakar

Lagos

Nairobi

Johannesburg

Moscow

KievBaku

BeirutCairo

Jeddah

Erbil Tehran

Basra

DubaiMumbai

Lahore

Urumqi

New DelhiGuangzhou

Kuala Lumpur

Beijing

SeoulShanghaiKao Chung

Hong KongHo Chi Minh City

Singapore

Istanbul

„Echipa mea include angajaţi aparţinând unui număr de peste 40 de naţionalităţi. Acest lucru ne permite să depăşim bariera lingvistică, care devine uneori cea mai dificilă dintre toate. De asemenea, este o modalitate de a clădi relaţii,” explică Rajesh Saigal. „Avem şi echipele locale sau regionale care ne ajută să înţelegem mai bine pieţele şi cursul desfăşurării afacerilor pe acele pieţe. Transformăm această organizaţie uriaşă, globală – ArcelorMittal – într-un partener local cu acces la cea mai vastă gamă de produse pe bază de oţeluri ultramoderne din lume.”

ArcelorMittal International dispune de o echipă IT dedicată care concepe interfeţe pentru toate unităţile comerciale ArcelorMittal. „Acest lucru ne permite să accesăm în mod direct sistemele ArcelorMittal Europe şi face posibilă introducerea, gestionarea şi urmărirea comenzilor de către personalul nostru direct din locaţiile de la distanţă,” precizează Rajesh Saigal. Organizaţia oferă, de asemenea, flexibilitatea stabilirii termenilor de creditare în funcţie de necesităţile clienţilor locali.

Page 15: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 15

În 2014 ArcelorMittal şi-a majorat cu peste 140% cifrele de vânzări ale oţelurilor electrice cu grăunţi neorientaţi (NO). Produse la ArcelorMittal St. Chély d’Apcher (Franţa), oţelurile permit clienţilor să aleagă între permeabilitate, conductivitate termică, capacitate de perforare şi pierderi foarte scăzute în miez, chiar şi la frecvenţe mai ridicate. Peste jumătate din aceste oţeluri vor fi utilizate în motoare electrice cu fiabilitate mare şi pierderi reduse în miez (în mod tipic, gama de mărci cu grăunţi neorientaţi M230 - M290).

ArcelorMittal International a adăugat deja un total de 27 de clienţi noi în 2014, 15 dintre aceştia fiind exclusiv din SUA. În

„ArcelorMittal Europe – Flat Products ţinteşte dezvoltarea

unei baze stabile cu clienţii non-europeni”

Rajesh Saigal, CEO al ArcelorMittal International

Extinderea pieţii pentru Magnelis®

De asemenea, ArcelorMittal International poate oferi soluţii financiare comerciale unice care pot veni în ajutorul clienţilor de pe pieţe în care costurile locale de finanţare sunt ridicate. „În acelaşi timp, ne gestionăm fluxul monetar intern pe baza unui program unic de actualizare care ne permite garantarea primirii a 100% din creanţe,” menţionează Rajesh Saigal.

Personalul ArcelorMittal International se bucură de o înţelegere aprofundată a portofoliului de produse ArcelorMittal Europe. „Oamenii noştri au rol de punte între client şi laminor, fapt care asigură un flux neîntrerupt de informaţii. Aceştia organizează vizite la clienţi şi colaborează îndeaproape cu echipele tehnice pentru a coordona necesităţile clienţilor în ce priveşte calitatea produselor şi soluţiile propuse,” precizează Rajesh Saigal. „La rândul său, acest proces îmbunătăţeşte cunoştinţele tehnice ale personalului şi consolidează suplimentar relaţia dintre ArcelorMittal şi client, crescând şi gradul de loialitate.”

Oţelurile electrice produse în St. Chély d’Apcher iau drumul SUA şi al Indiei

Pentru a identifica sediul dumneavoastră local ArcelorMittal International, vă rugăm să accesaţi: corporate.arcelormittal.com/who-we-are/interactive-map

© Didier Bridoux

© Jan Lipina

2014, ArcelorMittal International USA va expedia unui client peste 6500 de tone de oţeluri electrice în baza unui acord de livrare personalizată care include aranjamente complexe ale stocurilor, servicii logistice terestre şi maritime şi operaţiuni de facturare aferente unui program unic de decontare.

De asemenea, au fost adăugaţi noi clienţi doritori de oţeluri electrice din India, unde vânzările s-au dublat în ultimul an. În pofida unei concurenţe semnificative, ArcelorMittal International a reuşit să îşi menţină cota şi piaţa chineză a oţelurilor electrice.

Acoperirea Magnelis® produsă de ArcelorMittal s-a dovedit deja populară în Europa în rândul operatorilor de instalaţii solare de mari dimensiuni şi în alte aplicaţii.

Creată din zinc, aluminiu şi magneziu, Magnelis® oferă oţelului o protecţie unică în cele mai aspre medii de lucru. Pe lângă rezistenţa deosebită la coroziune, Magnelis® are proprietăţi de autoregenerare pe marginile tăiate, oferind cea mai eficientă alternativă din perspectiva costurilor la aluminiu, oţel inoxidabil şi galvanizare în loturi. Este adaptată în special pentru instalaţii solare terestre, întrucât rezistenţa sa la coroziune se menţine atât în sol, cât şi în beton.

Date fiind caracteristicile sale unice, cererea de Magnelis® la nivel global este ridicată. De la începutul lui 2014, ArcelorMittal International a adăugat încă 15 clienţi Magnelis® şi a înregistrat creşteri ale vânzărilor cu aproape 250% în afara Europei. „Desfăşurăm o serie de teste cu clienţi din lumea întreagă în domenii precum energia solară, postgalvanizare (parapeţi rutieri, stâlpi de iluminat), construcţii (jgheaburi pluviale, sisteme de faţade), instalaţii electrice (tăvi pentru cabluri, tablouri de distribuţie) şi agricultură (silozuri),” menţionează Rajesh Saigal. „Testele vor demonstra potenţialul acoperirii Magnelis® şi vor susţine creşterea în acest domeniu, precum şi cota sa de piaţă, în 2015 şi în viitor.”

Page 16: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

16 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

Oţelurile electrice îmbunătăţite cu grăunţi orientaţi îndeplinesc obiectivele de efi cienţă energetică 2015Cea mai recentă generaţie de oţeluri electrice cu grăunţi orientaţi (GO) produsă de ArcelorMittal va oferi producătorilor de transformatoare certitudinea respectării ţintelor europene de efi cienţă energetică prevăzute a intra în vigoare în iulie 2015. Patru mărci îmbunătăţite au fost dezvoltate de ArcelorMittal, permiţând producătorilor de transformatoare să reducă pierderile din orice punct de lucru, în paralel cu uşoara diminuare a masei de material activ. Aceste oţeluri electrice se fabrică deja în unitatea ArcelorMittal Frýdek-Místek (Republica Cehă).

Noile mărci – M105-23S AM FCE, M114-27S AM FCE, M117-30S AM FCE şi M125-35S AM FCE – au fost concepute pentru transformatoare de putere medie. Disponibile în aceleaşi patru grosimi precum mărcile GO standard, oţelurile electrice îmbunătăţite obţin un nivel de performanţă care le plasează între mărcile convenţionale existente şi cele cu permeabilitate ridicată. Acest lucru permite producătorilor de transformatoare şi miezuri de transformatoare să atingă un echilibru benefi c între performanţe şi costuri. Oţelurile îmbunătăţite au fost lansate cu ocazia Coil Winding Expo (CWIEME) din Berlin la sfârşitul lunii iunie.

Anticiparea necesităţilor„În ce priveşte achiziţia oţelurilor electrice, am observat că deciziile clienţilor noştri se

bazează pe costurile globale de exploatare în timp şi nu pe cifrele investiţiei iniţiale,” remarcă Sigrid Jacobs, Portfolio Director pentru oţeluri electrice în cadrul ArcelorMittal Global R&D. „Clienţii doresc cea mai bună performanţă în materie de consum energetic, emisii şi durată de exploatare, în special pentru transformatoarele cu funcţionare continuă. Oferta noastră de mărci GO îmbunătăţite reprezintă o soluţie excelentă.”

În Europa, factorul principal care a determinat această mutare a accentului a fost implementarea regulamentului EU548 în luna mai a acestui an. EU548 solicită producătorilor să îndeplinească anumite obiective de efi cienţă pentru transformatoare de diferite dimensiuni şi tipuri (a se vedea exemplul transformatorului uscat de 1 mega

Transformarea efi cienţei

Standul ArcelorMittal la Coil Winding Expo (CWIEME) din Berlin, unde au fost lansate oţelurile GO îmbunătăţite la sfârşitul lunii iunie.

ArcelorMittal Frýdek-Místek este lider mondial în producţia de oţeluri GO

Oţelurile electrice cu grăunţi orientaţi (GO) sunt utilizate în miezurile transfor-matoarelor, care reduc sau măresc tensiunea curentului alternativ. Caracteris-ticile magnetice superioare ale acestora şi acoperirea lor izolatoare reduc semnifi ca-tiv pierderile de putere electrică din transformator.

Procesul de fabricaţie al oţelurilor GO este foarte exigent. Acesta necesită eforturile unor cercetători, ingineri şi operatori cu un nivel ridicat de cunoştinţe, experienţă şi competenţă. La nivel mondial, foarte puţine companii au capacitatea de a fabrica oţeluri GO la cele mai înalte standarde prevăzute, însă ArcelorMittal Frýdek-Místek realizează acest lucru încă de la începutul anilor ’60.

Unitatea de producţie a fost selectată pentru a produce oţeluri electrice GO îmbunătăţite în cadrul ArcelorMittal. ArcelorMittal Frýdek-Místek dispune de o linie ultramodernă de tratament termic de decarburare şi o nouă linie de planare la cald dotată cu un sistem unic de inspecţie. Linia modernă de tratament termic asigură un conţinut fi nal scăzut de carbon al oţelului GO, ceea ce împiedică îmbătrânirea oţelului. De curând au fost instalate la Frýdek-Místek cuptoare noi-nouţe şi efi ciente din punct de vedere energetic, cu scopul îmbunătăţirii performanţei.

© Renaud Barthelemy

volt-amper (MVA) din Tabelul 1). Primele ţinte – cunoscute sub numele de Palierul 1 – trebuie să fi e atinse până la mijlocul anului 2015, reprezentând un interval relativ scurt în materie de cicluri de dezvoltare a produselor. Limitele mai stricte ale Palierului 2 vor intra în vigoare începând din iulie 2021. Mărcile electrice GO îmbunătăţite ale ArcelorMittal fac deja posibilă materializarea acelor obiective.

Page 17: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 17

Oţelurile electrice îmbunătăţite cu grăunţi orientaţi îndeplinesc obiectivele de eficienţă energetică 2015

Pentru informaţii suplimentare privind gama noastră inovatoare de oţeluri electrice, vă rugăm să accesaţi: industry.arcelormittal.com/electricalsteels

Ofertă complementară de oţeluri NO disponibilă la ArcelorMittalPe lângă gama sa de oţeluri electrice GO, ArcelorMittal oferă o gamă complemen-tară de oţeluri electrice cu grăunţi neorientaţi (NO). Oţelurile NO sunt utilizate, de asemenea, în transformatoa-re şi motoare, de regulă în dispozitive foarte mici, în cazul cărora spaţiul şi/sau costurile reprezintă o problemă.

Echipele de cercetare ale ArcelorMittal stau la dispoziţia clienţilor cu recomandări privind cel mai bun tip de oţel electric pentru aplicaţiile specifice acestora. Sunt disponibile şi instrumente de modelare, care permit studierea în detaliu a impactului diferitelor materiale selectate.

Exemplu de transformator de dimensiuni medii (imagine pusă la dispoziţie prin amabilitatea lui Tom D’Haenens, Pauwels International NV)

Au fost instalate cuptoare noi la ArcelorMittal Frýdek-Místek, destinate tratamentului termic al oţelurilor electrice la temperaturi ridicate.

Noua linie de planare la cald din ArcelorMittal Frýdek-Místek este folosită în procesele continue de tratament termic şi acoperire.

Tabelul 1: Pierderi maxime pentru transformatoare medii cu putere aparentă de 1 MVA potrivit noilor reguli ale UE aplicabile din 2015 Palierul 1 Palierul 2 (de la 1 iulie 2015) (de la 1 iulie 2021)

Pierderi în sarcină (Pk) Pk < 9 kW Pk < 9 kW

Pierderi în gol (Po) Po < 1550 W Po < 1395 W

Tabelul 2: Rezultate pentru transformatorul mediu cu putere aparentă de 1 MVA

U1 = 10 kV/U2 = M155-35S M125-35S M105-23S M105-23S400 V (convenţională) AM FCE AM FCE AM FCE Pk: 9 kW (îmbunătăţită) (îmbunătăţită) (îmbunătăţită) Pk: 9 kW Pk: 9 kW P0: 1395 W

1687

8950

15,4

66,6

1394

Nu îndeplineşte cerinţele

Palierului 1

1385

7717*

12,7

57,1*

1415

Palierul 2 cu costuri

operaţionale minime

la sarcină maximă*

1540

8950

14,2

66,1

1288

Palierul 1*

* Celulele evidenţiate cu verde indică oţelul GO care oferă cea mai bună performanţă.

compromisuri între costurile investiţionale şi pierderile energetice în exploatarea la sarcini scăzute sau ridicate.

Pentru transformatoarele de dimensiuni mici, oţelurile electrice GO îmbunătăţite fac posibilă diminuarea pierderilor, atât la funcţionarea în sarcină, cât şi în gol, cu o uşoară diminuare a masei active. Oţelurile

electrice GO îmbunătăţite ale ArcelorMittal sunt acum disponibile şi permit producătorilor de transformatoare să îndeplinească noile obiective UE de limitare a pierderilor.

Eficacitate dovedităArcelorMittal Global R&D a realizat două studii de caz folosind mărcile îmbunătăţite M105-23S AM FCE şi M117-30S AM FCE pentru a demonstra beneficiile utilizării noilor mărci GO. Au fost studiate un transformator de dimensiuni mici şi unul de dimensiuni medii. În ambele cazuri, conceptul bidimensional al transformatoarelor a fost menţinut, însă înălţimea blocului a fost optimizată pentru a profita de noile oţeluri.

Studiul a indicat că, pentru transformatoarele medii, este posibilă atingerea ţintelor de eficienţă ale Palierului 1 fără schimbarea grosimii oţelului electric şi prin utilizarea unei cantităţi mai mici de material activ (a se vedea Tabelul 2). Ţintele Palierului 2 pentru 2021 pot fi atinse dacă se utilizează o grosime mai mică de oţel electric GO, chiar dacă pot fi necesare

Pierderi în gol Po (W)

Pierderi în sarcină maximă Pk (W)

Pierderi/an (MWh/an) sarcină redusă (10%)

Pierderi/an (MWh/an) sarcină ridicată (90%)

Greutatea oţelului electric (kg)

Concluzie

1234*

8950

11,5*

65,7

1259*

Palierul 2 cu costuri

operaţionale minime la sarcină

redusă şi greutatea cea mai

scăzută*

Page 18: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

18 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

ArcelorMittal promovează o ofertă integrală şi globală pentru producătorii de maşini de construcţii şi maşini agricoleProducătorii de echipamente pentru construcţii (maşini galbene) şi echipamente agricole (maşini verzi) sunt dedicaţi creşterii capacităţii de încărcare şi a duratei de exploatare a vehiculelor în paralel cu reducerea mentenanţei şi a consumului de combustibil. O modalitate de îndeplinire a acestor obiective este înlocuirea mărcilor de oţel tradiţionale cu gama ArcelorMittal de oţeluri cu rezistenţă ridicată. Alături de ArcelorMittal Industeel, ArcelorMittal Europe – Flat Products are posibilitatea de a oferi o gamă completă de rulouri sau tablă groasă pentru orice aplicaţie specifică produselor din categoriile marcate cu galben sau verde.

Creşterea duratei de exploatare şi a capacităţii de încărcare a echipamentelor grele

Gama Amstrong® produsă de ArcelorMittal permite producătorilor să reducă grosimea structurală şi greutatea echipamentelor fabricate, mărind totodată capacitatea de încărcare. Buna elasticitate şi rezistenţa ridicată la rupere a acestor mărci, combina-te cu deosebita lor plasticitate, duritate la temperaturi scăzute şi rezistenţă la oboseală le recomandă ca soluţii excelente,

Pentru informaţii suplimentare referitoare la oferta ArcelorMittal destinată echipamentelor agricole şi pentru construcţii vă rugăm să accesaţi: industry.arcelormittal.com/equipment

Mai multe informaţii privind oferta ArcelorMittal Industeel sunt disponibile la: industeel.arcelormittal.com

Oţelurile cu rezistenţă ridicată produse de ArcelorMittal îmbunătăţesc capacitatea portantă a echipamentelor agricole şi a celor destinate construcţiilor, reducând totodată greutatea, grosimea şi uzura.

S = oţel structural, slab aliat cu rezistenţă ridicată (HSLA)HB = rezistent la uzură, duritate BrinellMC = laminat termomecanic (M) şi profilabil la rece (C)QL = călit şi revenit (Q) rezistent la temperaturi scăzute (L)

Marcă Rulou laminat la cald Tablă groasă

S690QL/700MC între 2 şi 12 mm între 4 şi 150 mm

S890QL/S900MC În curs de dezvoltare între 5 şi 125 mm

S960QL/S960MC În curs de dezvoltare între 5 şi 125 mm

S1100QL între 6 şi 15 mm

HB400 între 4 şi 6 mm între 4 şi 150 mm

HB450 În curs de dezvoltare între 4 şi 50 mm

HB500 între 8 şi 75 mm

Mărci oferite de ArcelorMittal pentru echipamente de construcţii şi maşini agricole

atât pentru producătorii de echipamente pentru construcţii, cât şi pentru cei care fabrică echipamente agricole.

Oţelurile Amstrong® sunt disponibile sub formă de rulouri şi foi de tablă laminate la cald, cu diferite rezistenţe la rupere, de la 240 MPa (Amstrong® 240MC) până la 700 MPa (Amstrong® 700MC). Gama de grosimi este cuprinsă între 1,5 şi 20 mm. Oţelurile Amstrong® cu rezistenţă extrem de ridicată sunt concepute cu rezistenţe în intervalul 900 – 960 MPa.

Oferta ArcelorMittal Europe – Flat Products este complementată de cea a ArcelorMittal Industeel, o filială deţinută integral de ArcelorMittal. Industeel produce tablă groasă din oţel cu rezistenţă ridicată folosind mărcile S690QL până la S1100QL, şi tablă groasă rezistentă la uzură din clasa HB (HB400, HB450 şi HB500), cu grosime de la 4 la 150 mm (a se vedea tabelul).

Unele mărci HB400 şi HB450 sunt oferite în prezent de ArcelorMittal Europe – Flat Products sub formă de rulou sau tablă groasă (vezi tabelul sau contactează-ne pentru detalii). Acestea sunt utilizate în aplicaţii precum excavatoare şi containere pentru autobasculante.

ArcelorMittal este un furnizor important de oţeluri pentru producătorii OEM de utilaje agricole şi pentru construcţii, fie direct prin ArcelorMittal Distribution Solutions, fie prin intermediul partenerilor selectaţi din Europa. Echipa noastră de ingineri şi cercetători specializaţi este prezentă pentru a vă ajuta şi a vă oferi asistenţă în proiecte de co-engineering sau pentru a oferi răspunsuri la toate întrebările dumneavoastră din sfera sudării, debitării şi profilării.

© shutterstock – mihalec

© shutterstock – A. Schindl

Page 19: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 19

Petrol şi gaze: de la oţel la soluţii Cu aproximativ patru milioane de tone de livrări către sectorul energetic pe an, ArcelorMittal este cel mai mare furnizor din lume pentru această piaţă foarte exigentă. Pentru prima dată, ArcelorMittal Europe a prezentat întreaga sa ofertă pentru industria petrolului şi gazelor miilor de delegaţi de la târgul ADIPEC din Abu Dhabi.

Satisfacem cerinţa mondială privind energia

„Prin prezenţa noastră combinată la târguri precum ADIPEC, diviziile de producţie ale ArcelorMittal pot expune portofoliul nostru extins de produse, cât şi soluţiile tehnice cu un nivel înalt de inovaţie pe care le oferim. Datorită experienţei noastre vaste şi a prezenţei noastre globale, suntem un partener de încredere pentru industria de petrol şi gaze pe plan mondial,” explică Denis Parein, Segment Manager Oil & Gas din ArcelorMittal Europe – Flat Products.

Soluţiile pe bază de oţel de înaltă calitate oferite de ArcelorMittal Europe – Flat Products includ mărci de oţel de construcţii pentru platforme maritime, mărci de oţel laminat termomecanic pentru platforme maritime (cu caracteristici dovedite până la -40°C) şi oţeluri cu rezistenţă ridicată pentru conducte care pot fi utilizate în medii corozive şi agresive. Ţevile noastre pentru petrol şi gaze (inclusiv OCTG) se pot livra (fără sudură sau sudate) de la unităţi de producţie din Europa, Africa, America de Sud şi de la noua noastră unitate producătoare de ţevi fără sudură din Arabia Saudită.

Şi alte divizii din cadrul ArcelorMittal furnizează produse din oţel care sunt

esenţiale pentru industria de petrol şi gaze. Oţelul nostru pentru armarea betonului, Krybar®, este proiectat în mod specific pentru aplicaţii criogenice. Produsă de către ArcelorMittal Industeel, tabla noastră din oţel cu 9% nichel pentru aplicaţii criogenice este de clasă mondială.

De asemenea, producem postamente şi cabluri metalice pentru turle de foraj (cu ridicare automată) şi o gamă de profile din mărci de oţel precum Histar® Offshore. Aceste soluţii îndeplinesc condiţiile foarte severe cu care se confruntă structurile utilizate în aplicaţiile platformelor maritime.

„Clienţii noştri beneficiază de pe urma gamei extinse de produse ArcelorMittal. Însă aceştia preţuiesc şi serviciile pe care le oferim, şi soluţiile lanţului de livrări integrat, care pot fi implementate rapid în proiectele energetice îndrăzneţe ale acestora,” explică Andre Roosendaal, CEO ArcelorMittal Oil and Gas Projects.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să vizitaţi: industry.arcelormittal.com/energypipes

Provocări pentru industria globală a petrolului şi a gazelor Producătorii consacraţi de petrol şi gaze se confruntă cu dispariţia zăcămintelor din resurse uşor accesibile şi cu o compe-tiţie crescută din partea sectorului energiei regenerabile. Cu toate acestea, organizaţiile precum International Energy Agency (IEA) preconizează că petrolul şi gazele vor rămâne sursele importante de energie ale lumii cel puţin până în anul 2035 (a se vedea tabelul).

Pentru a accesa resursele disponibile de petrol, producătorii trebuie să realizeze puţuri de foraj terestru şi maritim mai adânci, în regiuni mai îndepărtate şi mai friguroase ale lumii. De asemenea, sunt necesare conducte mai lungi, pentru a transporta gazele naturale din aceste regiuni în zonele populate. În acelaşi timp, producătorii se confruntă cu norme mai stricte şi restricţii de securitate în muncă, mai ales în zone naturale virgine.

Cererea de energie primară pe glob – clasificare după tipul de combustibil conform scenariului „Noi politici ale IEA” (în milioane de tone de petrol echivalent – Mtoe

– sursă IEA)

Combustibil 2010 2035

Cărbune 3474 4218

Petrol 4113 4656

Gaze 2740 4106

Nuclear 719 1138

Hidro 295 488

Bioenergie 1277 1881

Alte regenerabile

112 710

Total 12.730 17.197

ArcelorMittal colaborează cu producători de petrol şi gaze la proiecte de co-engineering pentru a dezvolta produse şi tehnici noi. „Clienţii au la dispoziţie centrele ArcelorMittal Global R&D pentru a le sprijini dezvoltarea de soluţii noi,” afirmă Ludovic Martin, Global Project Manager Energy (Oil & Gas) din ArcelorMittal Tubular Products.

Datorită portofoliului extins de produse, ArcelorMittal poate furniza oţeluri şi soluţii pentru aplicaţii din sectorul primar, mijlociu şi final din domeniul petrolului şi gazelor.

© shutterstock – curraheeshutter

Page 20: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

20 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

Oţelurile ArcelorMittal pentru doze de băuturi reduc costurile şi îmbunătăţesc durabilitateaOţelurile pentru doze de băuturi au cunoscut o revoluţie în ultimul deceniu. Oţeluri mai noi, cu rezistenţă ridicată, permit producătorilor de doze să creeze modele cu pereţi mai subţiri şi greutate mai scăzută decât oricând. Beneficiind şi de un preţ mai mic pe termen lung (cu până la 10% sub cel al dozei de aluminiu) şi excelente rate de reciclare, oţelurile pentru ambalaje conduc din prima linie o relansare în utilizarea dozelor din oţel pentru băuturi.

Oţelul asigură şi dispune de doza de succes!

Avantajul costuluiÎntrucât metalul reprezintă peste 50% din costul unei doze finite, reducerea grosimii oţelului produce un impact semnificativ asupra costului. Dozele de băuturi necesită un perete mult mai subţire decât conserve-le cu alimente, deoarece presiunea băuturi-lor acidulate, care poate ajunge până la 6,2 bari, stabilizează îmbutelierea.

Referinţele actuale pentru grosimea aluminiului laminat utilizat pentru a produce doze de băuturi sunt de aproximativ 0,24 – 0,25 mm, cu posibilităţi scăzute de

reducere suplimentară. În contrast, oţelurile pentru îmbutelierea băuturilor sunt deja la pragul de 0,205 mm. Echipele de cercetare şi dezvoltare din cadrul ArcelorMittal Global R&D sunt convinse că se poate obţine în viitorul apropiat o grosime de 0,195 mm.

Dozele de băuturi din oţel necesită de obicei cu aproximativ 25% mai puţin material decât cele fabricate din aluminiu. O rezistenţă mai ridicată a oţelului se traduce prin posibilitatea de a subţia şi mai mult partea cea mai subţire a peretelui corpului de doză. Rezistenţa influenţează capacita-tea dozei de a supravieţui operaţiunilor de manipulare precum profilarea, umplerea şi transportul. Datorită caracteristicilor sale mecanice excelente, oţelul poate fi profilat la grosimi tot mai mici fără a-şi pierde rezistenţa.

Rolul oţelului în inovarea dozei de băuturiDin perspectivă istorică, doza de băuturi realizată prin DWI constituia un ambalaj extrem de standardizat, cu un diametru al corpului de 66 mm şi o capacitate de 330 ml sau 500 ml de lichid. Aceste valori au început să se schimbe în 2004 prin introducerea dozei „zvelte” din oţel. Având 58 mm în diametru, doza poate fi ţinută cu mai mare uşurinţă de persoane cu mâini mici. Atracţia aspectului său estetic suplu a generat o revoluţie pe piaţa băuturilor la doză.

O inovaţie recentă a companiei ArcelorMittal a fost concepţia dozei de tip „pahar de oţel”. Modelată în forma unui pahar de băut, doza goală poate fi uşor de aranjat în stivă, realizându-se un transport mult mai economic şi cu impact minim asupra mediului de la fabrica de producţie a dozelor la linia de îmbuteliere. În plus, capacul cu deschidere uşoară dezvăluie o margine netedă, ideală pentru a sorbi o băutură.

„Paharul de oţel” cu posibilitate de stivuire proiectat de ArcelorMittal Global R&D pentru servirea din mers a băuturilor gata preparate.

Page 21: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 21

Pentru mai multe informaţii referitoare la oţelurile ArcelorMittal pentru ambalaje vă rugăm să accesaţi: packaging.arcelormittal.com

ArcelorMittal este lider mondial în domeniul oţelurilor pentru ambalajeSe preconizează ca ArcelorMittal Europe – Flat Products să producă în 2014 peste 130.000 de tone de oţel pentru îmbutelierea băuturilor, aproximativ 29% din piaţa europeană. Oţelurile pentru ambalaje se produc la uzinele ArcelorMittal Florange (Franţa) şi ArcelorMittal Avilés (Spania). Aceste unităţi de producţie sunt situate aproape de principalele fabrici europene de producţie şi îmbuteliere în doze, pentru a se asigura cel mai eficient nivel de logistică şi servicii.

În calitate de lider în producţia de oţeluri pentru ambalaje, ArcelorMittal oferă producătorilor de doze şi deţinătorilor de mărci:

Oţelurile pentru ambalaje adaugă valoare în economia circularăPotrivit Asociaţiei Producătorilor Europeni de Oţel pentru Ambalaje (APEAL), peste 2,7 milioane de tone de ambalaje din oţel au fost reciclate în 2012, cel mai recent an pentru care există date disponibile. În medie, 74% din toate dozele de oţel au fost colectate în Europa şi reciclate pentru a se realiza noi produse din oţel.

Până în 2020, industria siderurgică europeană intenţionează să majoreze rata reciclării ambalajelor din oţel la 80%. „Nu am nicio îndoială că această ţintă va fi atinsă,” menţionează Catherine Jung, Environment and Recycling Manager pentru ArcelorMittal France. „Există loc pentru îmbunătăţiri, dat fiind faptul că unele deşeuri provenite din ambalaje încă

Oţeluri pentru doze de băuturi şi alimente realizate prin DWI

MarcăLimită de curgere

(MPa)* Grosime (mm) Lăţime (mm)

TH330** 330 ≥ 0,205 ≤ 1230

TH360** 360 ≥ 0,195 ≤ 1230

TH390 390 ≥ 0,195 ≤ 1205

TH410 410 ≥ 0,190 ≤ 1205

TH430 430 ≥ 0,180 ≤ 1205 * Limită de curgere ± 30 MPa ** Mărci principale pentru ambalaje de băuturi

Eficienţă remarcabilăArcelorMittal produce cinci mărci de oţel pentru ambalaje, având limite de curgere cuprinse între 330 şi 430 MPa (a se vedea tabelul). Mărcile cu limite de curgere mai ridicate sunt recomandate, în mod specific, pentru cele mai exigente aplicaţii, mai ales

• Preţuri stabile şi cu aplicabilitate pe termen lung

• Oţel cu caracteristici avansate, care maximizează ambutisarea în grosimi tot mai reduse

• Suport tehnic solid pentru cercetare şi dezvoltare şi maximizarea eficienţei de producţie

• Un lanţ de distribuţie eficient pentru livrări realizate la timp

• Performanţă excelentă a costurilor în comparaţie cu alte materiale precum aluminiul

unde cerinţele vizează grosimi mai mici ale oţelului. Oţelurile specializate pentru ambalaje sunt create pentru a satisface necesităţile companiilor caracteristice care produc sau îmbuteliază doze. La polul opus, există o singură marcă de aluminiu utilizată pentru îmbutelierea băuturilor.

Ratele de reciclare a ambalajelor din oţel în 29 de ţări europene în 2012

Ţară Rată de reciclare 2012

Austria 62%

Belgia 94%

Bulgaria 70%

Cipru 69%

Danemarca 58%

Elveţia 86%

Estonia 67%

Finlanda 69%

Franţa 77%

Germania 93%

Grecia 42%

Irlanda 74%

Italia 76%

Letonia 74%

Lituania 68%

Luxemburg 76%

Malta 30%

Norvegia 79%

Olanda 91%

Polonia 47%

Portugalia 77%

Regatul Unit 56%

Republica Cehă 76%

România 77%

Slovacia 68%

Slovenia 40%

Spania 84%

Suedia 78%

Ungaria 84%

Media generală 74%

ajung astăzi la gropile de gunoi. Scopul nostru este să ne asigurăm că nu vor mai exista ambalaje metalice eliminate astfel până în 2020.”

Toate ambalajele din oţel recuperate sunt reciclate pentru realizarea de noi produse din oţel. Această „buclă materială închisă” profită de reciclabilitatea infinită a oţelului. În contrast cu alte materiale, oţelul nu necesită transferul către cicluri de producţie inferioare, fapt care îl face o marfă de valoare în economia circulară. O tonă de oţel reciclat reduce emisiile de CO2 cu peste 1,5 tone, economiseşte 2 tone de materii prime şi utilizează cu 70% mai puţină energie decât producţia de oţel din materii prime noi.

Datorită robusteţii oţelului, o linie de producţie a dozelor cu pereţii din oţel ambutisat şi dresat (DWI) funcţionează cu o eficienţă deosebită. În timpul ambutisării la rece, oţelul rămâne destul de moale, dar se durifică atunci când doza este încălzită în vederea fixării lacului la interior sau a imprimării la exterior. Proprietatea magnetică a oţelului nu numai că facilitează semnificativ manipularea şi transportul dozelor în etapele de profilare, imprimare şi umplere, ci facilitează în plus reciclarea cu costuri eficiente când doza intră în circuitul deşeurilor.

Page 22: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

22 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

ArcelorMittal îşi consolidează implicarea în ECCA

Chantal Bretton din cadrul ArcelorMittal Distribution Solutions (AMDS) a fost aleasă Preşedinte al European Coil Coating Association (ECCA) cu ocazia întrunirii generale anuale a asociaţiei din luna mai 2014. Numirea în funcţie are loc într-un moment deosebit de important pentru organizaţie, întrucât aceasta îşi lansează marca ECCA Premium® de calitate şi durabilitate pentru produse metalice prevopsite.

Fondată în 1967, European Coil Coating Association (ECCA) reprezintă peste 120 de companii active în domeniul vopsirii continue în bandă. Printre acestea se numără producători de rulouri de bandă acoperită cu vopsea precum ArcelorMittal, furnizori de vopsele şi institute de cerceta-re. De la înfiinţare, ECCA a jucat un rol esenţial în elaborarea de testări pentru rulouri de bandă vopsită. Metodele ECCA au fost încorporate în standardul european (EN 13523) de testare a metalelor vopsite continuu în bandă.

Monitorizare şi promovareMisiunea principală a ECCA este de a promova utilizarea produselor metalice prevopsite, atât pentru aplicaţii interioare, cât şi exterioare. Aproximativ 70% din produsele fabricate de membrii ECCA sunt utilizate în aplicaţii de exterior. Restul produselor se utilizează în aplicaţii interioa-re, cum ar fi aparate electrocasnice, plafoane, corpuri de iluminat, ascensoare, pereţi decorativi şi articole de mobilier. În baza studiilor de caz disponibile pe site-ul web şi în revista ECCA, responsabilii cu specificaţiile tehnice pot beneficia de o mai bună înţelegere a avantajelor şi a finisărilor infinite pentru metalele prevopsite.

ECCA dispune de o serie de grupuri de lucru care se axează individual pe un aspect specific legat de vopsirea continuă în bandă.

O dată de reţinut: ECCA şi ArcelorMittal invită clienţii la Conferinţa de primăvară 2015

ArcelorMittal doreşte să primească cu braţele deschise clienţii interesaţi să participe la Conferinţa de primăvară a ECCA, care va avea loc în luna mai 2015 în Cracovia (Polonia). Evenimentul va oferi clienţilor cele mai recente informaţii în domeniul vopsirii continue în bandă şi include o vizită la linia de fabricaţie a produselor cu acoperire organică ArcelorMittal Świętochłowice.

Chantal Bretton în cadrul întrunirii generale anuale a ECCA, unde a fost desemnată Preşedinte al Asociaţiei.

Excelenţă în oţeluri prevopsite

Page 23: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014 23

Pentru informaţii suplimentare despre ECCA, vă rugăm să accesaţi: www.prepaintedmetal.eu.

Academia ECCA poate fi accesată direct la adresa: www.prepaintedmetalacademy.eu

„Clienţii ArcelorMittal beneficiază de statutul nostru de membru

ECCA, primind acces la conferinţele bianuale, buletinele

informative şi rapoartele organizaţiei. Academia ECCA

oferă resurse de instruire valoroase pentru angajaţii

clienţilor noştri şi pentru studenţi la arhitectură. Academia face

posibilă pentru oricine cultivarea abilităţii şi experienţei în

domeniul metalelor prevopsite.”

Chantal Bretton,Preşedinte al ECCA

De exemplu, grupul tehnic de lucru al ECCA realizează o actualizare anuală a normelor europene (standardele EN) privind produsele metalice prevopsite.

O temă de interes actuală pentru grupul tehnic de lucru îl reprezintă testele de coroziune în ceaţă salină, folosite în mod tradiţional pentru a certifica rulourile de bandă acoperită. Testele existente sunt prea severe pentru numeroase proiecte, întrucât acestea simulează un mediu marin extrem de coroziv. Nu s-a demonstrat niciodată faptul că rezultatele testului accelerat de coroziune în ceaţă salină se corelează cu performanţa produselor acoperite supuse condiţiilor atmosferice. Obiectivul grupului tehnic de lucru este să armonizeze eforturile în vederea conceperii unui nou standard care va prognoza cu acurateţe gradul de coroziune în situaţii reale.

De două ori pe an ECCA găzduieşte conferinţe care oferă membrilor săi o platformă pentru schimbul de idei inovatoare, menite să îmbunătăţească performanţa produselor sau a proceselor, să promoveze produse acoperite şi să informeze membrii în legătură cu legislaţia nouă şi viitoare care ar putea avea influenţă asupra industriei. La aceste evenimente sunt invitaţi şi clienţii membrilor ECCA, oferindu-le acces la cele mai recente informaţii şi statistici privind volumele de rulouri de bandă vopsită.

Transport 5%

Aparate electrocasnice 4%

Industrie generală şi centre de servicii 12%

Export 2%

Alte aplicaţii 4%

Pieţe principale pentru produsele prevopsite fabricate de membrii ECCA în 2013

Construcţii 73%

Eticheta ECCA Premium®

Eticheta ECCA Premium® asigură calitatea şi durabilitatea metalelor prevopsite destinate aplicaţiilor exterioare. ECCA a dezvoltat această etichetă pentru a diferenţia produsele de calitate care satisfac standardele europene de corespondentele lor de import inferioare. Vorbind despre numirea sa în funcţia de Preşedinte al ECCA, Chantal Bretton a precizat că eticheta de calitate va „afirma excelenţa produselor europene prevopsite.”

Membrii ECCA au acces la obţinerea etichetei ECCA Premium® începând de la mijlocul lunii septembrie 2014. Certificarea este efectuată de o comisie formată din organisme independente de certificare. În

momentul certificării unei linii de producţie, eticheta ECCA Premium® se poate aplica pe orice produs fabricat pe linia respectivă. Se efectuează inspecţii suplimentare aleatorii, în scopul asigurării conformităţii continue. Producătorii de rulouri de bandă acoperită din afara Europei pot solicita, de asemenea, această certificare.

ArcelorMittal intenţionează să obţină certificarea pentru produsele sale acoperite, fiind una dintre primele companii care a solicitat eticheta în septembrie 2014.

Pentru mai multe informaţii referitoare la etichete ECCA Premium®, vă rugăm să accesaţi: www.eccapremium.com

Page 24: update - ArcelorMittal...2 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 201404 ArcelorMittal Tailored Blanks merge mai departe Noi investiţii menite să ţină pasul cu constructorii

24 Update l Revistă pentru clienţi l Noiembrie 2014

Elaborat în premieră în 2008, Catalogul online ArcelorMittal Europe cu produse pentru industria auto a trecut recent printr-o îmbunătăţire totală, menită să optimizeze experienţa în utilizare şi să crească accesul la informaţii. Site-ul include acum o funcţie de notificare a noutăţilor, care va asigura disponibilitatea celor mai recente informaţii pentru clienţi la un simplu click distanţă.

Facilitarea utilizării oţelului potrivit la locul potrivitCatalogul online de produse pentru industria auto beneficiază de o modernizare completă

Informaţii suplimentare referitoare laoţelurile şi soluţiile pe bază de oţelurioferite de ArcelorMittal pentru industriaauto sunt disponibile pe site-ul nostru dedicat: automotive.arcelormittal.com

Site-ul noului Catalog cu produse pentru industria auto poate suporta căutări în funcţie de gama produsului sau de aplicaţie. Căutarea în funcţie de produs permite utilizatorilor să obţină informaţii referitoare la întreaga familie de oţeluri ArcelorMittal, cum ar fi oferta noastră de mărci cu rezistenţă deosebit de ridicată sau gama iCARe® de oţeluri electrice dedicate industriei auto.

Căutarea în funcţie de aplicaţie vă conduce la Ghidul de selecţie online. Prin selectarea unei imagini a unei aplicaţii, utilizatorii vizualizează mărcile europene recomandate de ArcelorMittal pentru respectiva aplicaţie. Sunt disponibile opţiuni de includere a celor mai bune produse din clasă şi a acoperirilor disponibile. De la publicarea sa, Ghidul de selecţie a oferit multor producători OEM şi furnizorilor principali certitudinea că instalează în vehiculele viitoare marca de oţel cu aplicabilitate auto potrivită la locul potrivit.

UPD

ATE

NO

VEM

BER/

2014

-RO

Catalogul de produse pentru industria auto este actualizat în mod regulat, de exemplu cu ocazia recentei lansări a noii game de oţeluri Fortiform® destinate ambutisării la rece.

Fortiform®

Rezistenţă şi formabilitate excepţionale pentru automobile mai uşoare

Website-ul noului Catalog de produse pentru industria auto a fost reproiectat pentru a facilita obţinerea informaţiilor într-o manieră mai rapidă şi mai intuitivă.

O altă funcţie nouă a site-ului este serviciul de Alertă noutăţi. Abonaţii pot alege să primească noutăţile imediat sau cu regularitate zilnică, săptămânală sau lunară. Există până şi opţiuni de alegere a zilei şi orei la care noutăţile să vă ajungă în căsuţa de intrări mesaje. Alerta poate fi setată în mai puţin de un minut şi poate fi modificată sau anulată în orice moment.

Noul Catalog de produse a beneficiat nu numai de îmbunătăţiri vizuale, ci şi de conţinut nou, adăugat în mod regulat. Când ArcelorMittal a lansat noua gamă de oţeluri

Fortiform® pentru ambutisare la rece în septembrie 2014, datele referitoare la produse au fost disponibile imediat prin intermediul Catalogului de produse şi au fost incluse în serviciul de Alertă noutăţi.

Pentru a vizualiza noul Catalog de produse pentru industria auto sau a vă înregistra pentru a primi o alertă de noutăţi, vă rugăm să accesaţi: automotive.arcelormittal.com/europe