TVA - Stenograma Seminarii

of 40 /40
607 cazuri practice fiscal-contabile Atelier TVA Rentrop & Straton Grup de Editură şi Consultanţă în Afaceri www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro Bonus

Embed Size (px)

description

TVA - Stenograma Seminarii

Transcript of TVA - Stenograma Seminarii

 • 607 cazuri practice fiscal-contabile

  Atelier TVA

  Rentrop & Straton Grup de Editur i Consultan n Afaceri

  www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  Bonus

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 2 of 40

  607 cazuri practice fiscal-contabile

  Cazuri practice solutionate in cadrul serviciului de consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili

  ISBN: 978-973-722-402-6; CBV001 RENTROP & STRATON

  Coordonator: Florin Turza Autori: Elena Ionescu, expert contabil, auditor financiar Dani Cucu, consultant fiscal Georgeta Serban Matei, consultant fiscal, expert contabil Justinian Cucu, jurist Manager Centru de Profit: Octavian Breban

  Director Creatie-Productie: Cristina Straton Tehnoredactare: Carmen Ilinca Corectura: Elvira Panaitescu

  Lucrare editata de: RENTROP & STRATON Grup de Editura si Consultanta in Afaceri

  Presedinte-Director General: George Straton Director General Adj.: Florin Campeanu Director Economic: Mariana Netoiu

  Serviciul Clienti: tel.: 021.209.45.45; fax: 021.205.57.30 e-mail: [email protected]

  Puteti consulta si celelalte lucrari editate de RENTROP & STRATON la adresa: www.rs.ro

  Toate drepturile rezervate. Nicio parte din acest material nu poate fi reprodusa, arhivata sau transmisa sub nicio forma si prin niciun fel de mijloace, mecanice sau electronice, fotocopiere, inregistrare audio sau video, fara permisiunea in scris din partea editorului. Informatiile din aceast material au fost obtinute din surse pe care le consideram de incredere. Scopul acestei lucrari este sa va ofere o privire de ansamblu asupra celor mai noi modificari legislative si a implicatiilor acestora in activitatea dumneavoastra. Autorii sau editorii nu sunt responsabili pentru nicio pierdere ocazionata vreunei persoane fizice sau juridice care actioneaza sau se abtine de la actiuni ca urmare a citirii materialelor publicate in aceasta lucrare.

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 3 of 40

  Noiembrie 2008

  nmaria: Firma este distribuitor in Romania de utilaje industriale produse in Italia si asigura asistenta tehnica in garantie si post-garantie. Lucrarile efectuate in garantie se factureaza catre producatorul italian fara TVA iar alte lucrari efectuate la solicitarea producatorului in post garantie se factureaza cu TVA. Este corecta facturarea ?

  Raspuns lector: Nu este corecta facturarea fara T.V.A. catre partenerul din Italia, deoarece serviciul pe

  care il presteaza firma dvs. este impozabil in Romania. Doar pentru furnizorul din Italia este gratuita remedierea in perioada de garantie acordata cumparatorului aflat pe teritoriul Romaniei. Firma dvs. se afla intr-o alta relatie cu partenerul din Italia, acea de prestare de serviciu, fara a tine cont ca bunul respectiv este sau nu este in garantie.

  Serviciul nu se ncadreaz la derogrile privind locul prestrii serviciilor reglementat prin articolul 133, alineatul 2, litera h, chiar daca partenerul din Italia va comunica un cod de T.V.A. Astfel, in situatia prezentata, taxarea acestor servicii prestate de firma dvs. se face prin aplicarea regulii generale de taxare reglementat la art. 133, alin. (1) conform creia locul prestrii de servicii este considerat a fi locul unde prestatorul este stabilit sau are un sediu fix de la care serviciile sunt efectuate. Astfel, locul prestrii unor astfel de servicii se consider a fi n Romnia.

  Serviciile de reparaii a bunurilor aflate n perioada de garanie, servicii efectuate cu titlu gratuit, nu sunt n sfera de aplicare a T.V.A., deci nu se supun taxrii. Acest regim fiscal l au doar remedierile efectuate de ctre furnizorul bunurilor respective, nicidecum remedierile efectuate de un intermediar n contul acestui furnizor. Acest fapt rezult din prevederile articolului 129 alineatul 5 litera c din Codul fiscal ,,Nu constituie prestare de servicii efectuat cu plat:..c) servicii prestate n mod gratuit n cadrul perioadei de garanie de ctre persoana care a efectuat iniial livrarea de bunuri sau prestarea de servicii.,,.

  n fond, aa cum se definete prin legea nr. 449 din 12 noiembrie 2003 privind vnzarea produselor i garaniile asociate acestora (M.Of. nr. 812 din 18 noiembrie 2003), garania este angajamentul vnztorului sau productorului asumat fa de consumator de a nu solicita acestuia costuri suplimentare, indiferent de modalitatea de soluionare:

  prin restituirea preului pltit de consumator; prin reparare; prin nlocuirea produsului cumprat.

  n prevederile articolului 129 alineatul 5 litera c se ncadreaz serviciile de remediere efectuate de firma dvs. n perioada de garanie pentru bunurile livrate n nume propriu de firma dvs. n calitate de furnizor.

  nmaria: O firma din Germania presteaza unei firme din Romania servicii de certificare ISO. Locul prestarii este in Romania. Cum se emite factura de catre firma din Germania din punct de vedere al TVA ?

  Raspuns lector: Intr-adevar, in situatia in care acest serviciu poate fi incadrat la articolul 133, alineatul 2,

  lit. g, punctul 5 serviciul se taxeaza in Romania prin formula contabila 4426=4427 daca firma dvs. este inregistrata ca platitoare de T.V.A. Firma din Germania care este obligata sa respecte

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 4 of 40

  aceleasi principii si reguli de taxare impuse de directiva 112 a CEE, trebuie sa emita factura pe care inscrie mentiunea ,,neimpozabil in Germania,,. Totusi, va recomand sa mai verificati daca aceasta prestare se incadreaza la ,,serviciile inginerilor, consult.., . Daca locul prestarii se considera similar articolului 133, alin. 1 din Codul fiscal, firma din Germania trebuie sa emita factura cu T.V.A. colectata.

  delena: Fabrica din Polonia / Cehia (sa zicem P) livreaza bunuri direct in Romania (B - beneficiar final). P emite factura catre A (inregistrat in scopuri de TVA in Austria si in Belgia). A emite factura catre B, aplicand taxare inversa (reverse charge), deci nu aplica TVA pe facturile emise catre B. B aplica si el reverse charge, deci factureaza fara TVA.

  A si B au facturat fara TVA pana la 01.10.2008 cand B a fost consiliat sa se-nregistreze in scopuri de TVA in Romania, dupa ce s-a ajuns la concluzia ca se efectueaza o achizitie in Romania.

  Intrebarea de baza se refera la consecintele fiscale (si daca este posibil) a operatiunilor dereulate pana la 01.10.2008, in conditiile in care A va storna facturile emise pana la 01.10.2008 si va emite facturi purtatoare de 19%TVA pentru facturile noi emise pentru aceasta perioada pana la 01.10.2008. Intrebare (multipla):

  1. se pot aplica prevederile din codul de procedura fiscala asa incat sa beneficieze de statutul de 5 ani (adica regularizarea pe 5 ani incepand cu 01.10.2008)? 2. Daca da, de la ce data trebuie sa inceapa A sa emita facturi cu 19% TVA? 3. daca A reemite facturile cu 19% TVA poate B deduce acest 19% TVA? 4. lui A i se aplica majorari si / sau penalitati pentru faptul ca a colectat TVA? De la ce data? de la data de cand a emis prima factura catre B (in 2007) sau de la data inregistrarii in scopuri de TVA.

  Raspuns lector: Se pare ca mai lipsesc ceva detalii pentru identificarea corecta a operatiunii. Nu ati precizat: 1. cine este B (persoana juridica romana sau persoana juridica straina) 2. care este destinatia bunurilor 3. catre cine emite B factura. Subinteleg ca ar trebui sa factureze lui P, dar nu inteleg de ce

  precizati ca este destinatar final. 4. cum se raporteaza operatiunile prin declaratia recapitulativa trimestriala cod 390

  Poate este vorba despre prelucrarea/procesarea unor bunuri, operatiune care s-ar incadra in prevederile O.M.F.P. nr. 1823/2007 privind aplicarea masurilor de simplificare pentru operatiuni pluripartite din Comunitate. In acest caz ar trebui sa existe un contractor principal.

  Intr-adevar, pentru achizitia de bunuri pe teritoriul Romaniei, B este obligat sa se inregistreze in scop de T.V.A. pe teritoriul Romaniei. De asemenea, B isi poate desemna un reprezentant fiscal pe teritoriul Romaniei.

  Referitor la stornarea facturilor emise initial, se impune prudenta, dupa analiza fluxului de bunuri. Termenul de 5 ani din Codul de procedura se refera doar la prescrierea unei obligatii de plata fata de bugetul statului, nicidecum la perioada in care se poate efectua o stornare.

  Daca firma din Austria emite o noua factura cu T.V.A., firma B din Romania nu isi poate exercita dreptul de deducere.

  delena: Clarificari pentru intrebarea nr. 1: 1. B este persoana din Romania 2. Obiectul este vanzare pe piata romaneasca (component electronice)

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 5 of 40

  3. B emite facturi catre utilizatorii romani

  Raspuns lector: In aceasta situatie, firma B este obligata sa achite T.V.A. pentru intreaga perioada de

  achizitie a bunurilor. Firma din Austria poate considera o livrare la distanta numai in cadrul plafonului de 10.000 euro astfel incat sa emita facturi cu T.V.A. pentru cumparatorul din Romania doar in limita acestei sume. Pentru restul, firma din Romania datoreaza T.V.A. pe care o achita efectiv la bugetul de stat fara sa isi exercite dreptul de deducere daca nu este inregistrata in scop de T.V.A.. Daca nu a achitat pana la aceasta data, datoreaza majorari de intarziere in cadrul termenului de prescriere de 5 ani prevazut prin Codul de procedura.

  delena: In conditiile unui leasing financiar extern (din Austria in Romania) care este din 2006 pana in 2009, pentru anul 2006 taxarea inversa (autofacturarea) se aplica asupra principalului si dobanzii sau numai asupra principalului (nu se aplica taxare inversa asupra dobanzii)? Dar pentru anii 2007, 2008,2009?

  Raspuns lector: Pentru contractele de leasing incheiate inainte de data de 1 ianuarie 2007, sunt valabile

  prevederile legale din momentul incheierii contractului. Drept baza legala, este articolul 161, alineatul 15, conform caruia dobanzile aferente ratelor scadente dupa data aderarii nu se cuprind in baza de impozitare a T.V.A. Deci, pentru ratele 2007 2009 nu se datoreaza T.V.A.

  aioana: O soc nu mai are activitate din 2004.In balanta 371 are sold, la fel si 4428. Marfa acum este deteriorata si nu mai poate fi valorificata.ce se poate face in situatia data, ce se intampla cu 4428?

  Raspuns lector: Marfa respectiva poate fi distrusa si scoasa din gestiune prin intregistrarile contabile 658

  = 371, 378 = 371 si 4428 = 371. Totusi, daca s-a dedus T.V.A. la data achizitiei, trebuie sa colectati T.V.A. deoarece se considera operatiune asimilata unei livrari de bunuri. Daca se colecteaza T.V.A. , trebuie sa emiteti autofactura pe care o inscrieti in jurnalul pentru vanzari si o raportati in decontul de T.V.A. Pentru a NU se colecta T.V.A. trebuie respectate cerintele impuse prin normele de aplicare ale Codului fiscal la punctul 6, alineat 9 dat in aplicarea prevederilor art. 128, alineatul 8, litera b . Urmatoarele conditii cumulative sunt valabile pentru bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate: 1. bunurile nu sunt imputabile; 2. degradarea calitativ a bunurilor se datoreaz unor cauze obiective dovedite cu documente; 3. se face dovada c s-au distrus bunurile i nu mai intr n circuitul economic.

  aioana: O firma din Rom. factureaza prest serv IT unei firme din Austria.Se emite factura cu tva si se intocmeste decl. 390?

  Raspuns lector: Serviciile efectuate catre parteneri intracomunitari nu se raporteaza prin declaratia

  recapitulativa trimestriala, cod 390, aceasta declaratie este valabila doar pentru achizitiile si livrarile de bunuri. Trebuie sa aveti in vedere natura serviciilor IT astfel incat aceste sa fie considerate neimpozabile in Romania conform prevederilor art. 133, alineatul 2, lit. g, punctul 12 ,, servicii furnizate pe cale electronica,. Aceste servicii sunt reglementate si definite in mod expres prin Codul fiscal art. 125 indice 1 si trebuie preluate ca atare la punctul 26: ,,servicii furnizate pe cale electronic sunt: furnizarea i conceperea de site-uri informatice, mentenana la distan a programelor i echipamentelor, furnizarea de programe informatice -

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 6 of 40

  software - i actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte i de informaii i punerea la dispoziie de baze de date, furnizarea de muzic, de filme i de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea i difuzarea de emisiuni i evenimente politice, culturale, artistice, sportive, tiinifice, de divertisment i furnizarea de servicii de nvmnt la distan. Atunci cnd furnizorul de servicii i clientul su comunic prin curier electronic, aceasta nu nseamn n sine c serviciul furnizat este un serviciu electronic;,,

  Daca serviciul IT prestat de firma dvs. se incadreaza in aceasta categorie, factura se emite fara T.V.A. cu mentiunea ,,neimpozabil in Romania,, deoarece se considera ca locul de prestare al acestor servicii este pe teritoriul unde este stabilit clientul. Daca nu se incadreaza, locul prestarii se considera in Romania cf. art. 133, alin. 1 (regula generala de taxare), caz in care factura se emite cu T.V.A. colectata.

  delena: pentru leasingul extern pentru 2006 se aplica taxare inversa la principal si dobanda, iar pentru 2007-2009 se aplica taxare inversa doar la principal?

  Raspuns lector: Daca firma dvs. este inregistrata in scop de T.V.A., se aplica taxarea inversa doar pentru

  principal pentru intreaga perioada de derulare a contractului incepand din 2006 si continuind pana in 2009. Pentru dobanda nu se aplica taxare inversa pentru aceiasi perioada. Daca firma dvs. nu est platitoare de T.V.A., se datoreaza efectiv T.V.A. doar pentru principal si taxa se achita efectiv la bugetul de stat prin Decontul special de taxa cod 301.

  tmariana: O firma din Romania presteaza servicii publicitare pe site-ul propriu unei firme din afara UE. Care sunt conditiile de intocmire corecta a invoice-ului, din pdvd al TVA-ului.Mai este necesara si intocmirea unei facturi interne,daca da ce mentiune se face pe factura referiotare la TVA?

  Raspuns lector: Firma din Romania nu trebuie s emit factura cu T.V.A. colectat la cota standard 19%

  deoarece serviciile de publicitate au locul n statul n care este stabilit beneficiarul. Astfel, deoarece locul beneficiarului este n afara Romaniei (in stat membru sau in stat tert), firma din Romania trebuie s inscrie pe factura meniunea ,,neimpozabil n Romania,,. Operaiunea se ncadreaz n prevederile articolului 133, alin. 2, lit. g ,,locul unde clientul cruia i sunt prestate serviciile este stabilit sau are un sediu fix, .,,, punctul 4 ,, serviciile de publicitate i marketing,,; Chiar dac serviciul prestat se ncadreaz la operaiuni neimpozabile n Romnia, pentru acest gen de operaiuni avei dreptul de deducere a T.V.A. aferent bunurilor i serviciilor achiziionate pentru realizarea activitii economice a firmei dvs. aa cum se reine din prevederile art. 145, alin. (2), lit. (b) ,,Orice persoan impozabil are dreptul s deduc taxa aferent achiziiilor, dac acestea sunt destinate utilizrii n folosul urmtoarelor operaiuni: b) operaiuni rezultate din activiti economice pentru care locul livrrii/prestrii se consider ca fiind n strintate, dac taxa ar fi deductibil, n cazul n care aceste operaiuni ar fi fost realizate n Romnia;,,

  tmariana: Care sunt conditiile de deducere a TVA -ului,sau mai bine zis se mai poate deduce TVA-ul de pe o factura primita in anul curent dar cu o vechime mai mare de 3 ani, exista vreun termen de prescriere a TVA ului deductibil? Multumec.

  Raspuns lector: Avei posibilitatea s v exercitai dreptul de deducere a T.V.A. nscris n factura

  furnizorului dac sunt respectate cerinele reglementate prin articolul 145 din Codul fiscal: 1. bunurile facturate sunt utilizate pentru operaiuni care dau drept de deducere;

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 7 of 40

  2. cumprtorul deine o factur sau un alt document legal aprobat prin care s justifice suma T.V.A. aferent bunurilor achiziionate;

  3. deducerea se ncadreaz n perioada de 5 ani consecutivi de la data faptului generator , ncepnd cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaz celui n care a luat natere dreptul de deducere., condiie reglementat prin articolul 147^1 alineatul (2) din Codul fiscal.

  Deducerea se exercit n luna primirii facturii i se reflect n decontul de T.V.A. ntocmit i depus pentru acea luna. Este bine sa aveti dovada primirii cu intarziere a facturii (un plic cu stampila postei, un numar la registratura firmei, o semnatura de primire, etc. ).

  Daca factura este emisa anterior datei de 1 ianuarie 2007, v recomand ca aceast factur s nu o raportai prin formularul semestrial ,,Declaraie informativ privind livrrile/prestrile i achiziiile efectuate pe teritoriul naional de persoanele nregistrate n scopuri de T.V.A.,,, cod 394 deoarece aceast livrare trebuia declarat n semestrul II al anului 2007. Daca factura este din 2007, trebuie sa verificati si modul de raportare al furnizorului.

  madriana: Avem un utilaj care s-a defectat din vina unui angajat si dorim sa imputam acestuia reparatia. Factura de reaparatii este cu TVA. Suma imputata va include aceasta TVA sau nu este obligatoriu ? Avem dreptul de a deduce TVA facturata de furnizor numai in cazul in care imputatia se face cu TVA ? Sau TVA nu ar trebui evidentiata, nici cea deductibila nici cea colectata, ci inclusa in cheltuiala si respectiv venit ?

  Raspuns lector: Presupun ca la data achizitiei, s-a exercitat dreptul de deducere. Defectiunea s-a produs

  ulterior punerii in functiune, deci la cateva luni mai tarziu. Pentru contravaloarea sumei imputate, se colecteaza T.V.A. si se emite factura deoarece se considera o operatiune asimilata unei livrari de bunuri. Daca defectiunea se produce concomitent cu punerea in functiune si nu s-a exercitat dreptul de deducere, nu trebuie colectata T.V.A. deoarece nu mai este o operatiune asimilata.

  madriana: Avem o factura de cumparare bunuri din China care contine si o reducere de prt aplicata global pentru toate pozitiile din factura. La ce valoare va fi calculata TVA datorata. Comisionarul vamal considera ca la valoarea nediminuata. Este corect ?

  Raspuns lector: T.V.A. se calculeaza la valoarea diminuata deoarece este vorba despre o reducere de

  natura comerciala. Acest fapt este reglementat prin articolul 139 denumit ,,Baza de impozitare pentru import,, , alineatul 3 ,,Baza de impozitare nu cuprinde elementele prevzute la art. 137 alin. (3) lit. a) ,, completata cu punctul 19, alineatul 1 din normele de aplicare in care se precizeaza ca T.V.A. se aplica asupra diferentei rezultate dintre valoarea totala a facturii si reducerea acordata.

  grazvan: Avem situatia urmatoare: am livrat in spatiul intracomunitar produse, care nu s-au facturat pana la data de 15 a lunii urmatoare.In urma cererii de rambursare, TVA-ul aferent acestor produse a fost respins, si a fost inregistrata intr-un cont de cheltuiala nedeductibila. Intre timp, aceste produse s-au facturat. Cum procedam in contiunuare? Inregistram in decontul de TVA la regularizari suma aferenta acestor produse, sau facem storno si inchidem situatia acum?

  Raspuns lector: Daca organul de inspectie fiscala a intocmit Raport de inspectie fiscala si decizie de

  impunere pentru respectiva factura, nu mai aveti cum sa reglati situatia deoarece, asa cum ati precizat si dvs. suma T.V.A. solicitata la rambursare a fost diminuata cu diferenta suplimentara de plata stabilita prin decizia de impunere. In mod sigur, organul de control a avut in vedere

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 8 of 40

  justificarea operatiunilor de livrare intracomunitara prin documentele enumerate la articolul 10, alineatul 1, litera a din O.M.F.P. nr. 2222/2006 cu ultima modificare O.M.F.P. nr. 2421/2007. Daca avea putina bunavointa, organul de inspectie fiscala ar fi fost in masura sa intocmeasca o dispozitie de masuri in care sa va acorde termen pentru emiterea facturii. Prin acest O.M.F.P., se prevede la art. 1, alineatul 6 posibilitatea de a solicita reverificarea in termenul legal de prescriere de 5 ani cf. O.G. nr. 92/2003 privind Codul de produra fiscala. Trebuie totusi sa demonstrati ca de fapt nu ati avut la dispozitie acest documente, fara a da de inteles ca nu a fost emis. Daca ati raportat operatiunea in declaratia recapitulativa trimestriala cod 390, aveti o sansa sa demonstrati ca a fost intr-adevar o LIC ca operatiune scutita cu drept de deducere a T.V.A.

  Factura emisa ulterior efectuarii inspectiei fiscale se poate inregistra in jurnalul de vanzari si in decontul de T.V.A. la rubrica de regularizari din randul 2.

  grazvan: Consideram urmatoarea situatie: in baza unei intelegeri intre doua entitati ale aceleiasi companii, factura de transport pentru marfa livrata la una dintre entitatile companiei aflata in spatiul intracomunitar, este emisa catre noi, urmand ca noi sa refacturam aceste costuri catre partenerul extern. Intrebarea este daca in urma acestei refacturari , la decontul de TVA, trebuie sa calculam prorata.

  Raspuns lector: Pro-rata se calculeaza numai in situatia in care desfasurati si operatiuni scutite fara drept

  de deducere a T.V.A. Va rog sa nu confundati notiunea de operatiune ,,neimpozabila,, in Romania cu operatiune scutita fara drept de ded. Pentru operatiunile neimpozabile de natura prestarilor de servicii pentru care locul prestarii se considera locul unde este situat clientul, se acorda drept de deducere pentru achizitiile de bunuri si prestarile de servicii achiziionate pentru realizarea acelor servicii.

  Serviciul de transport intracomunitar poate fi considerat neimpozabil in Romania doar daca acest serviciu este efectuat de o firma specializata daca primeste codul de inregistrare comunicat de beneficiar. Recuperarea costurilor nu reprezinta o operatiune propriu-zisa de transport intracomunitar si de aceea factura se emite cu T.V.A. colectata, cf. art. 133, alineatul 1.

  edorel: Se achizitioneaza un autoturism din Germania second hand. Care sunt inregistrarile contabile? Se face decont de tva special?

  Raspuns lector: Prin ntrebarea formulat nu ai precizat dac: 1. cumparatorul este inregistrat in scop de T.V.A. 2. vnztorul respectivelor bunuri este o firm revnztoare care aplic regimul de vnzare

  second-hand. Dac ar aplica acest regim, ar trebui s taxeze operaiunea de livrare a acestor bunuri la plecarea din statul membru n care este stabilit. De asemenea, furnizorul este obligat s nscrie pe factur meniunea ,,regim second-hand,,. Dac ar aplica acest regim, firma dvs. nu ar mai avea obligaia taxrii achiziiei intracomunitare n Romnia prin formula contabil 4426=4427 daca este platitoare de T.V.A..

  Daca furnizorul nu este o firm revnztoare care aplic regimul special pentru bunurile second-hand, operaiunea reprezint pentru firma dvs. din Romnia o achiziie intracomunitar de bunuri, normal. De aceea trebuie s taxai achiziia n Romnia prin formula contabil 4426=4427. Daca furnizorul este revanzator si taxeaza bunul in statul sau, trebuie sa inregistrati pe costuri si suma T.V.A. facturata prin 2133 = 401, suma T.V.A. fiind recuperata ulterior prin amortizare 681 = 281.

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 9 of 40

  Daca revindeti bunul, trebuie sa aveti in vedere prevederile a art. 152^2 ,,Regimuri speciale pentru bunurile second-hand,,, alineatul 2, caz in care, firma dvs. este obligat s aplice regimul special numai dac achiziia bunurilor s-a efectuat de la urmtoarele categorii de furnizori din cadrul Comunitii:

  1. furnizori persoane neimpozabile (de exemplu, o persoan fizic); 2. furnizori persoane impozabile care nu i-au exercitat dreptul de deducerea a T.V.A. la

  momentul achiziiei acelor bunuri . n acest sens, dac nu este o firm revnztoare, furnizorul din Comunitate este obligat s nscrie pe factur, n mod expres, c pentru acel bun nu s-a dedus T.V.A. la momentul achiziiei;

  3. o ntreprindere mic pentru care acel bun pe care l-a livrat a fcut parte din bunurile sale de capital. Acest fapt trebuie menionat de ctre furnizor pe factura emis.

  4. o firm revnztoare care a supus livrarea acelui bun regimului special de taxare conform meniunilor nscrise pe factur.

  Daca firma dvs. nu este inregistrata in scop de T.V.A. trebuie sa achite efectiv T.V.A. la bugetul de stat si sa depuna decontul special de T.V.A. anterior inmatricularii, fapt reglementat prin O.U.G. nr. 127/2008, punctul 14 care a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2008 (vezi caietul de seminar).

  lcamelia: O firma A din Romania primeste o factura de la o firma B din spatiul intracomunitar. Ambele firme sunt inregistrate in scopuri de TVA. In lipsa unui contract intre cele doua parti si avand in vedere ca factura contine atat bunuri pt nevoile firmei, cat si alte servicii (de exemplu cheltuieli cu deplasarea unui angajat al firmei A din Romania la firma B), cum se inregistraza TVA-ul (doar se colecteaza?). In ce campuri din jurnalele de TVA se vor face aceste inregistrari.

  Raspuns lector: Consider ca partenerul extern ar fi trebuit sa emita doua facturi separate, din care una

  pentru livrari de bunuri care se raporteaza prin declaratia recapitulativa si una pentru prestarea de servicii care nu se raporteaza prin d.r. Pentru astfel de operatiuni, in calitate de beneficiar, firma din Romania aplica taxarea inversa prin formula contabila 4426 = 4427. In jurnalele de T.V.A. operatiunea se evidentiaza in coloanele:

  1. jurnalul pentru cumparari: coloanele 15 si 16 atat pentru achizitii de bunuri cat si pentru prestari de servicii pentru corespondenta cu rulajul debitor al contului 4426

  2. jurnalul pentru vanzari: aceste coloane nu sunt reglementate prin modelul orientativ din O.M.F.P. nr. 1372/2008, motiv pt. care va recomandam sa le creati dvs. pentru a asigura concordanta dintre decont si jurnale pentru si corespondenta cu rulajul credito al contului 4427.

  In decontul de T.V.A. operatiunea se evidentiaza in coloanele: - achizitiile intracomunitare de bunuri: randul nr. 4 (4.1) si 14 - prestari de servicii: randul nr. 6 si 16

  lcamelia: In urma unui inventar al produselor din stocuri s-au constatat diferente (+/-). O parte din aceste produse, fiind confundabile, pot fi supuse compensarii. Daca valoarea rezultata in urma compensarii este negativa, pt acea diferenta se colecteaza TVA?

  Raspuns lector: Da, se colecteaza T.V.A. prin emiterea unei autofacturi deoarece se considera

  operatiune asimilata unei livrari de bunuri in situatia in care s-a exercitat dreptul de deducere, la momentul achizitiei acelor bunuri.

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 10 of 40

  ciuliana: O societate care este neplatitoare tva ,incheie la 1ian.2008,un contr.de prestari serv.cu alta societate platit.de tva,emite factura pt.serviciul respective pt. intreg anul si incaseaza si intreaga valoare a serviciului. -4111 -472 1200ron inreg.facturii si incasarea 5121 4111 1200ron

  - in fiecare luna se fac urmatoarele inreg.; 471 - 704 100ron

  La 30.06.2008 furnizorul de servicii de vine platitor de tva,depasind plafonul admis .la 31.07.2008 furnizorul solicita suspendarea contractului,returneaza diferenta de bani incasata .

  4111 5121 500ron.

  Intrebare.1- avand in vedere faptul ca furnizorul a devenit platitor de tva .emite factura in rosu cu tva?cred ca este incorrect!Care este modalitatea corecta de stingere a acestei situatii din pct.de vedere fiscal, alfel atat furnizorul cat si beneficiarul intelegandu-se pe cale amiabila fara alte pretentii(vorbesc din pct.de vedere al clauzelor contractuale) si inregistrarile corecte ?

  Raspuns lector: In primul rand, prestatorul nu era obligat sa emita factura deoarece nu era platitor de

  T.V.A. Totusi, daca s-a emits, factura de stornare a avansului incasat se emite fara T.V.A. deoarece suma in avans a fost incasata in perioada in care prestatorul nu era inregistrat in scopuri de T.V.A. Consider ca nu este suficienta suspendarea contractului si propun rezilierea acestuia incepand cu data de 1 iulie 2008. Se poate incheia un nou contract in care tariful pentru serviciul prestat este ,,exclusiv,, T.V.A. Daca este vorba despre o inchiriere si se doreste taxarea chiriei, trebuie depusa si notificarea. Inegistrarile corecte sunt:

  1. initial - la incasarea totala a sumei: 5121 = 472 fara a se face 411 = 472 - la facturarea lunara 411 = 704 si concomitent 472 = 411 2. ulterior, la restituirea avansului aferent lunilor pentru care s-a suspendat contractul

  472 = 5121

  ciuliana: Aceasi soc.prestatoare de servicii are de incasat o suma x, de la un client din perioada cand era neplatitoare de tva,( intre timp soc.a devenit platitoare de tva ),dar si datoria s-a prescris. Ce inregistrari contabile se fac si ce fel de influenta are asupra faptului ca la acest momemt soc. Este platitoare de tva?

  Raspuns lector: Faptul ca intre timp societatea a devenit platitoare de T.V.A. nu are nicio relevanta

  deoarece anularea sumelor neachitate nu reprezinta operatiuni din sfera de T.V.A. asa cum sunt reglementate prin art. 126 din Codul fiscal. Acestea sunt doar operatiuni de decontare si nu reprezinta efective o livrare de bunuri sau o prestare de servicii. Sumele anulate reprezentnd datorii fa de furnizori, prescrise, se nregistreaz prin creditul contului 117 "Rezultatul reportat" , analitic distinct, prin formula contabil 401 = 117. Venitul aferent prescrierii intr n baza de calcul a impozitului pe profit. Aceast nregistrare contabil este reglementat i prin O.M.E.F. nr. Nr. 2374 din 12 decembrie 2007 privind modificarea i completarea O.M.F.P. nr. 1.752/2005 pentru aprobarea reglementrilor contabile conforme cu directivele europene publicat n M.Of. nr. 25 din 14 ianuarie 2008 i anexa privind monografia contabil publicat n M.Of. nr. 25 bis din 14 ianuarie 2008. Pentru sumele prescrise nu se datoreaz T.V.A., deci nu se opereaz formula contabil 401 = 4427 deoarece anularea datoriilor fa de un furnizor sau creditor nu reprezint o operaiune economic de livrare de bunuri sau prestare de servicii n sfera taxei, efectuat cu plat.

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 11 of 40

  carmena: 1.O societate platitoare de tva achizitioneaza de la o persoana fizica un teren arabil ( extravilan). Dupa aproximativ 1 an se vinde acest teren unei alte societati. Cum se factureaza aceasta tranzactie ? Fara tva sau cu tva?

  Raspuns lector: Daca terenul este extravilan (teren agricol), vanzarea se poate face in regim de scutire

  fara drept de deducere conform art. 141, alineatul 2, litera f. Pe factura se inscrie mentiunea ,,scutit fara d.d.,, Daca se doreste, se poate opta pentru taxarea vanzarii cu conditia sa depuneti o notificare in acest sens la organul fiscal competent.

  carmena: Conform Codului Fiscal art.279 , taxa hoteliera se calculeaza prin aplicarea cotei stabilite de Consiliul local la tarifele de cazare practicate de unitatea se cazare.Tariful de cazare luat in calculul taxei este cel fara tva sau cel cu tva?

  Raspuns lector: Asupra taxei hoteliere nu se calculeaza T.V.A. asa cum se reglementeaza la articolul

  137, alineatul 3, litera e din Codul fiscal cu detaliere in normele de aplicare la punctul 19, alineatul 4, litera a conform caruia un intra in baza de impozitare sumele ncasate n numele i n contul altei persoane. In cadrul acestora se include si taxa hotelier prevzut la art. 278 din Codul fiscal. Deci, tariful de cazare cuprinde si taxa hoteliera, evidentiata pe factura in mod distinct, dar pentru care nu se aplica T.V.A

  gmaria: Prin contractul de dealer incheiat intre noi (societate inregistrata in scopuri de TVA in RO) cu o firma producatoare de utilaje ,din Germania (societate inregistrata in scopuri de TVA in D) avem obligatia efectuarii service-lui in garantie la toate utilajele producatorului vandute in RO atat de noi cat si direct de catre producator. Elementee care intervin in acest proces:-constatarea defectiunii,-consumul de piese de schimb din stocul propriu al societatii romane,-manopera personalului de specialitate (ingineri)asigurat sde societatea romana.Totul se deconteaza de catre producator printr-o nota de creditare a producatorului emisa dupa analiza documentatie de service.Ce documente are obligatia sa intocmeasca societatea romana si ce implicatii/obligatii fiscale are avand in vedere ca Germania nu agreeaza masurile de simplificare.

  Raspuns lector: n situaia prezentat, firma dvs. din Romnia trebuie s emit factura cu T.V.A. colectat

  ctre firma din Germania. Dac pentru remedieri utilizai piese de schimb achiziionate de dvs. contracost, pentru care ai efectuat nregistrarea contabil 4426 = 4427 la momentul achiziiei, n contravaloarea serviciului prestat se include i contravaloarea acestora prin aplicarea aceluiai regim de taxare. De exemplu, dac pentru o remediere utilizai piese de schimb n valoare de 150 euro iar manopera i cheltuielile indirecte sunt n sum de 250 euro, contravaloarea facturii va fi n sum de 476 euro (1.752,96 lei), din care:

  manoper i cheltuieli indirecte: 250 euro x 3,6824 lei/euro = 920,60 lei piese de schimb : 150 euro x 3,6824 lei/euro = 552,36 lei Total baz de impozitare T.V.A.: 400 euro x 3,6824 lei/euro = 1.472,96 lei T.V.A. 19% : 1.472,96 lei x 19% = 280 lei Total factur : 1.752,96 lei

  n situaia n care pentru remedieri furnizorul v expediaz gratuit piese de schimb, destinate strict remedierilor n perioada de garanie acestea nu sunt considerate achiziii

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 12 of 40

  intracomunitare asimilate, motiv pentru care nu datorai, la momentul achiziiei T.V.A. prin formula contabil 4426=4427. n aceast situaie, se factura se emite doar pentru contravaloarea manoperei i a cheltuielilor indirecte efectuate la care se aplic cota T.V.A., rezultnd o valoare de manoper i cheltuieli indirecte : 250 euro x 3,6824 lei/euro = 920,60 lei Total baz de impozitare T.V.A.: 920,60 lei T.V.A. 19% : 920 lei x 19% = 175 lei Total factur : 1.095,60 lei

  Deoarece operatiunea are locul de prestare in Romania, operaiunea este taxabila in Romania, motiv pentru care serviciul efectuat n contul furnizorului intracomunitar, se consemneaz n jurnalul pentru vnzri i se declar n decontul de T.V.A. cod 300 la rndul 7 ,,Livrri de bunuri i prestri de servicii, taxabile cu cota 19%,,. Documentul care sta la baza acestor inregistrari este factura emisa de dvs. in regim normal de taxare. Faptul ca furnizorul va emite o nota de creditare, nu este suficient deoarece acest document este doar o relatie de decontare a sumelor datorate. Practic, furnizorul va achita contravaloarea acestor servicii, indirect, prin diminuarea obligatiei de plata pe care o aveti la el pentru furnizarea de bunuri. Inregistrarea facturii se face prin formulat 411 = 704 si 411 = 4427 iar inregistrarea notei de credit prin formula de compensare 401 = 411. Are loc o operatiune de compensare a unor obligatii de plata.

  peva: La art.149 lit.d din Cod fiscal se prevede ca taxa deductibila aferenta bunurilor de capital reprezinta taxa aferenta achizitiei acestor bunuri.In cazul bunurilor de capital care fac obiectul unui leasing ,in Norme la pct.54.1 se precizeaza ,ca ajustarea se efectueaza pentru suma integrala a taxei deductibile aferente acestor bunuri. Intrebarea mea este ,daca intra in baza ajustarii dobanda aferenta ratelor leasing incheiate dupa 1 ian.2007? Daca da,la care curs valutar ,cel din data semnarii contractului ,cel reevaluat la sfarsitul exercitiului financiar sau cel din data facturarii?

  Raspuns lector: In situatia in care contractul a fost incheiat dupa data de 1 ianuarie 2007, moment din

  care se datora T.V.A. la dobanda, la ajustare se iau in considerare toate sumele T.V.A. pentru care s-a exercitat dreptul de deducere, chiar daca acest drept s-a exercitat prin formula 4426=4427 in cazul unui leasing financiar extern sau prin 4426 = 404 in cazul unui leasing financiar intern. Faptul generator pentru ratele de leasing este data scadentei acestora, deci se ia in considerare cursul valutar din aceasta data la care: - ati determinat baza de impozitare a T.V.A. prin 4426=4427 in cazul unui leasing financiar extern - locatorul a emis factura cu T.V.A. in cazul unui leasing financiar intern.

  peva: La determinarea venitului din activitati independente ,determinat pe baza contabilitatii in partida simpla,sunt cheltuieli deductibile conform art 48 alin.5 lit.l din Codul fiscal ,cheltuielile cu amortizarea bunului de capital si dobanzile pentru leasing financiar. In factura ratelor de leasing exista doua feluri de diferente de curs valutar, aferenta capitalului si aferenta dobanzii?Este deductibila diferenta de curs valutar aferenta dobanzii?Ce se va intampla cu diferenta de curs valutar aferenta ratelor de capital , stiind ca acestea nu se reflecta in valoarea bunului de amortizat,receptionat la cursul din data semnarii contractului ?

  Raspuns lector: Din pacate, intrebarea nr. 2 nu are legatura cu T.V.A. Pe scurt, atat diferenta de curs

  valutar aferenta dobanzii cat si cea aferenta ratelor de capital este o cheltuiala deductibila la

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 13 of 40

  determinarea veniturilor impozabile din activitati independente care se inregistreaza distinct, dar un in in contravaloarea bunului astfel incat sa fie recuperata prin amortizare.

  aalina: Soc A (rezident roman) are venituri doar din activitati scutite de TVA fara drept de deducere (art 141, 2, c jocuri de noroc). La infiintare, avocatii au setat compania ca fiind platitor de TVA (desi nu trebuia) si deci, in consecinta am CIF. Pana in prezent nu s-a dedus TVA, iar declaratia 300 a fost depusa pe 0. Luna aceasta, A a cumpara echipamente din Anglia de la B . A a comunicat codul valid cu TVA romanesc.

  Raspuns lector: Chiar daca firma dvs. a fost inregistrata eronat in scopuri de T.V.A., aveti obligatia sa va

  retrageti din evidenta organului fiscal deoarece desfasurati doar operatiuni scutite fara drept de deducere. Acest fapt este reglementat prin articolul 153 si detaliat in normele de aplicare ale Codului la punctul 66, alineatul 7. In baza acestei reglementari, se precizeaza faptul ca firmele nregistrate n scopuri de TVA care desfoar exclusiv operaiuni ce nu dau dreptul la deducere trebuie sa solicite anularea nregistrrii n termen de 10 zile de la ncheierea lunii n care se desfoar exclusiv operaiuni fr drept de deducere. In fapt, daca firma dvs. achizitioneaza bunuri dintr-un stat membru, chiar daca indeplineste obligatia de taxare prin formula 4426 = 4427, nu isi poate exercita dreptul de deducere din rulajul debitor al contului 4426 (are pro-rata 100) si va inregistra automat T.V.A. de plata prin decontul de T.V.A. cod 300. Din pacate, cu aceasta suma T.V.A. nedeductibila cresc costurile firmei (635 = 4426) si scade profitul contabil. Tocmai de aceea, legiuitorul a impus retragerea din evidentele T.V.A. a unor astfel de firme.

  aalina: Va rog sa-mi spuneti daca A trebuie sa plateasca TVA in Romania pt echipamentele achizitionate si daca este bine sa solicite deregistrarea ca platitor de TVA sau nu.

  Raspuns lector: Chiar se recomanda retragerea, eventual dupa efectuarea acestei operatiuni de achizitie.

  Daca reusiti retragerea inainte de achizitie, oricum trebuie sa va inregistrati cf. art. 153 indice 1 si sa achitati taxa prin decontul special cod 301. In ambele situatii (platitor sau neplatitor) operatiunea trebuie raportata prin declaratia recapitulativa cod 390.

  dlucretia: Firma din Ungaria importa din USA.Containerul ajunge in portul Constanta de unde este preluat de firma de transport international (persoana juridica RO inregistrata in scop de TVA in RO). subcontracteaza,pentru efectuarea transportului pe < B > (PJ RO inregistrat in scop de TVA in RO). Transportul este efectuat pana la depozitul deschis de firma din Ungaria la Oradea( nu trece granita). Cui factureaza < B> transportul efectuat si cum: cu TVA sau scutit cu drept de deducere.

  Raspuns lector: Operatiunea nu poate fi considerata un transport intracomunitar care este definit la art.

  13, alineatul 2, litera c ,, loc de plecare i loc de sosire sunt situate n dou state membre diferite; ,, deoarece transportul se face efectiv intre Constanta si Oradea, In aceasta situatie, este un transport national cf. definitiei preluate din normele de aplicare la punctul 14, alineatul 2 conf. caruia ,, Transporturile naionale de bunuri sau persoane sunt transporturile pentru care att punctul de plecare, ct i punctul de sosire se afl n Romnia. Locul prestrii transporturilor naionale de bunuri i de persoane este n Romnia.,, In aceasta situatie, firma B emite factura de transport cu T.V.A. colectat cota 19%, chiar daca beneficiarul transportului este din Ungaria si ii furnizeaza un cod in scop de T.VA..

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 14 of 40

  nmihaela: O societate comerciala cu sediul in Romania, inregistrata in scopuri de TVA , efectueaza servicii legate de bunuri imobile situate intr-un stat comunitar.Firma din Romania datoreaza TVA pentru aceste servicii? Daca nu ce anume se inscrie pe factura?

  Raspuns lector: Daca serviciile se efectueaza asupra unor bunuri imobile situate pe teritoriul unui stat

  membru sau tert, veniturile obinute de firma stabilit n Romnia se consider neimpozabile pe teritoriul Romniei. n astfel de situaii, serviciul se impoziteaz n statul n care este situat acel bun imobil asupra cruia se presteaz lucrrile respective iar T.V.A. aferent se datoreaz de ctre beneficiarul din strainatate. Operaiunea se ncadreaz la art. 133, alin. 2, lit. a din Codul fiscal conform cruia locul prestrii se consider locul unde ,,sunt situate bunurile imobile, pentru prestrile de servicii efectuate n legtur cu bunurile imobile,,. Lucrrile referitoare la bunurile imobile sunt detaliate la art. 133, punctul 13 din normele de aplicare ale Codului fiscal i se refer la urmtoarele tipuri de operaiuni:

  1) lucrrile de construcii-montaj, transformare, finisare, instalare, reparaii, ntreinere, curare i demolare, efectuate asupra unui bun imobil prin natura sa;

  2) operaiunile efectuate n legtur cu livrarea de bunuri mobile i ncorporarea acestora ntr-un bun imobil astfel nct bunurile mobile devin bunuri imobile prin destinaia lor;

  3) studiile i activitile de supervizare, ca obiect de activitate al arhitecilor, supervizorilor sau inginerilor. Aceste lucrri au drept scop pregtirea i coordonarea unei activiti din cele enumerate la lit. a;

  4) evaluarea unui bun imobil; 5) punerea la dispoziie a spaiilor de parcare i de depozitare a bunurilor; 6) servicii de cazare i punere la dispoziie a spaiilor de camping; 7) nchirierea de seifuri ce sunt bunuri imobile prin natura lor; 8) nchirierea, arendarea, concesionarea sau leasing-ul de bunuri imobile; 9) serviciile de administrare a bunurilor imobile prin natura lor; 10) acordarea accesului i drepturilor de folosin pentru ci rutiere i structuri care fac parte

  din acestea, ca de exemplu poduri i tuneluri.

  Factura se emite prin completarea tuturor informaiilor de identificare a operaiunii, elemente impuse prin art. 155, alin. 5 din Codul fiscal, cu inscrierea mentiunii ,,neimpozabil in Romania,,. Factura emis se evideniaz n jurnalul de vnzri n coloana de ,,operaiuni neimpozabile n Romnia,, i se preia n decontul lunar de T.V.A. la rndul 3 (livrri de bunuri sau prestri de servicii pentru care locul livrrii/locul prestrii este n afara Romniei - n UE sau n afara UE) pentru deconturile depuse ncepnd cu luna ianuarie 2008, conform O.M.E.F. nr. conform 94 din 17 ianuarie 2008 (M.Of. nr. 68 din 29 ianuarie 2008);

  Chiar dac serviciul prestat se ncadreaz la operaiuni neimpozabile n Romnia, pentru acest gen de operaiuni avei dreptul de deducere a T.V.A. aferent bunurilor i serviciilor achiziionate pentru realizarea activitii economice a firmei dvs. aa cum se reine din prevederile art. 145, alin. (2), lit. (b) ,,Orice persoan impozabil are dreptul s deduc taxa aferent achiziiilor, dac acestea sunt destinate utilizrii n folosul urmtoarelor operaiuni: b) operaiuni rezultate din activiti economice pentru care locul livrrii/prestrii se consider ca fiind n strintate, dac taxa ar fi deductibil, n cazul n care aceste operaiuni ar fi fost realizate n Romnia;,,

  Deoarece este o prestare de servicii, chiar dac operaiunea se deruleaz ntre dou state membre, nu trebuie s completai i s depunei declaraia recapitulativ cod 390 (declaraie cu caracter fiscal) i declaraia Intrastat (declaraie cu caracter statistic). Aceste declaraii se ntocmesc i se depun numai n situaia n care se realizeaz livrri sau achiziii intracomunitare de bunuri, nefiind aplicabile i prestrilor de servicii.

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 15 of 40

  Pentru nregistrarea n evidena contabil a veniturilor realizate, utilizai cursul valutar din data emiterii facturii, ca moment al faptului generator al T.V.A.

  mdana: S.C. AA, platitoare de TVA, inchiriaza catre S.C. B un atelier pentru care primeste chirie lunar in cuantum de 450 euro. La emiterea facturii , societatea AA nu calculeaza TVA la chiria primita. Cum va proceda SC B la inregistrarea facturii primite?

  Raspuns lector: Daca firma AA nu a optat pentru aplicarea regimului normal de taxare a chiriei, nu este

  nici o problema, fiindca legea ii permite sa considere operatiunea scutita fara drept de deducere a T.V.A. Chirasul B inregistreaza factura prin formula 612 = 401 si in jurnalul pentru cumparari in coloana 10 (vezi model de jurnal din O.M.F.P. nr. 1372/2008) fiind preluata in decontul de T.V.A. la randul 19.

  mdana: SC A depune in termen la Administratia financiara decont lunar de TVA. Pana la data de 25 constata ca a facut o eroare in decont si doreste sa depuna un decont corect. La Administratie i se spune ca nu poate sa mai depuna pentru ca exista deja un decont inregistrat pentru aceasta societate. Ce trebuie sa faca societatea A in acest caz?

  Raspuns lector: Situatia dvs. se poate incadra in prevederile O.M.F.P. nr. 179/2007 pentru corectarea

  erorilor materiale din deconturile de T.V.A. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca erorile se refera la transcriere, sume solicitate anterior la rambursare, etc. Pentru a fi credibila in fata organului de control, cu abilitate, aveti posibilitatea sa intocmiti un alt jurnal de t.v.a. cu sumele corecte si sa le declarati ca fiind de natura erorilor materiale.

  dlucretia: < A > PJ producator RO (inregistrat in scopuri de TVA in RO) livreaza lui < B> din Italia (inregistrat in scopuri de TVA in Italia) orez in stare bruta.In contractul incheiat intre A si B este stipulat ca orezul sa fie livrat dupa prelucrare.Prelucrarea este efectuata de < C > PJ RO ( inregistrata in scopuri de TCA in RO). A timite spre prelucrare lui C (pe baza de aviz) orezul.Transportul este efectuat de C care achita lui B c/v prelucrarii. Pe masura efectuarii transportului A urmeaza a efectua facturarea. Cum va factura A: cu TVA sau scutit cu drept de deducere(avand in vedere ca transportul este efecuat de B de la C? Cum factureaza C?

  Raspuns lector: Cred ca livrarea orezului se face de la C din Romania (il primeste in stare bruta de la A)

  la B din Italia. In aceasta situatie, ar fi aplicabile prevederile O.M.F.P. nr. 1823/2007 de aplicare a masurilor de simplificare pentru operatiuni pluripartite din Comunitate, primul caz din anexa nr. 1 daca firma din Italia se considera contractorul principal. Numai dvs. care sunteti in posesia contractului aveti aveti posibilitatea sa apreciati daca se aplica masurile de simplificare. Caz contrar, atat firma C cat si firma A trebuie sa aplice cota standard T.V.A.

  mdana: In decontul de tva, B deduce sau nu TVA la chirie ?

  Raspuns lector: Firma B nu poate deduce o suma T.V.A. care nu a fost inscrisa pe factura de catre

  locator. In fapt, operatiunea se considera scutita fara drept de deducere la locator si neimpozabila la locatar (randul 19 din decont).

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 16 of 40

  gmaria: In transportul intracomunitar al utilajelor din Germania in RO,transportul cade, conform contractului incheiat intre vanzatorul german si cumparatorul roman ( inregistrate in scopuri de TVA in Germania respectiv RO),in sarcina vanzatorului german (livrare CIP clint roman),este cuprins in valoarea totala a contractului si clintul roman il achita conform facturii emise in baza acestuia.Societatea noastra in urma solicitarii vanzatorului german, gaseste o firma de transport romana , prin care efectuiaza transportul si pentru care primeste o factura cu TVA si se inregistreaza cu TVA deductibil ( 4426 = 401) Revinde acest serviciu si emite factura externa vanzatorului-beneficiar al transportului fara TVA. Este corect?

  Raspuns lector: Deoarece relatia contractuala dintre firma din Germania si firma dvs. prevede obligatia

  efectuarii transportului de catre firma din Germania, factura de transport trebuie emisa de transportatorul din Romania direct acestuia. Daca o emite pe numele dvs., operatiunea de refacturare a cheltuielilor de transport este considerata o recuperare de costuri pentru care se aplica regimul normal de taxare conform art. 133, alineatul 1 (regula generala de taxare). Pentru achizitia intracomunitara efectuata, ca baza de impozitarea a T.V.A. pentru formula 4426 = 4427 dvs. trebuie sa aveti in vedere valoarea integrala a facturii emise de furnizor care cuprinde atat costul bunurilor cat si c/val transportului. Deci, nu este corecta recuperarea de costuri prin neimpozitarea serviciilor de transport .

  gmaria: Relatia contractuala este intre client si vanzator,noi nu avem nici o calitate in contract.Intervemim ca tert numai in efectuarea transportului.In acest caz nu suntem cumparator-revanzator? Cum procedam?Multumesc!!!!!!

  Raspuns lector: In primul rand , firma dvs. este beneficiar al transportului de bunuri, caz in care nu poate

  fi si un cumparator-revanzator al aceluiasi serviciu. In al doilea rand, firma dvs. deduce un T.V.A. din factura transportatorului si trebuie sa emita factura cu T.V.A. pentru recuperare de costuri. In concluzie, firma dvs. deduce de doua ori T.V.A. pentru un transport:

  - din taxare inversa prin 4426 = 4427 (in costul bunurilor intra si transportul) - din factura transportatorului roman 4426 = 401.

  danielas: Ce se intampla cu tva aferenta bunurilor care sunt date cu titlu gratuit (mostrele)? Pentru care la achizitia lor s-a dedus tva.

  Raspuns lector: Contravaloarea unor astfel de bunuri acordate gratuit, nu se considera livrare asimilata

  de bunuri, fapt ce rezulta din prevederile articolului 128, alineatul 8, litera e ,,acordarea n mod gratuit de bunuri ca mostre n cadrul campaniilor promoionale, pentru ncercarea produselor sau pentru demonstraii la punctele de vnzare, alte bunuri acordate n scopul stimulrii vnzrilor; ,,. Pentru transportului acestor bunuri la locul de distribuire se utilizeaza drept formular avizul de insotire pe care se inscrie mentiunea ,,nu se factureaza mostre,,.

  danielas: Cum se procedeaza in cazul in care o factura ajunge in contabilitate sa fie inregistrata dupa inchiderea exercitiului lunii pentru care a fost emisa factura.d.p.d.t.tva -decont? Precizam ca firma este platitoare lunara de tva.

  Raspuns lector: Daca va aflati intr-o astfel de situatie, exercitarea dreptului de deducere se face in luna

  inregistrarii in evidenta contabila a acesteia. Important este ca factura sa fie primita in cadrul termenul de prescriere

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 17 of 40

  De fapt, deducerea se exercit n luna primirii facturii i se reflect n decontul de T.V.A. ntocmit i depus pentru acea luna. Este bine sa aveti dovada primirii cu intarziere a facturii (un plic cu stampila postei, un numar la registratura firmei, o semnatura de primire, etc. ). Referitor la declaratia cod 394, aceasta factura trebuie declarata in luna emiterii de catre furnizor pentru a exista concordanta intre raportarea furnizorului si raportarea dvs. Aveti posibilitatea sa depuneti o rectificativa la 394.

  bgergen: Sunt vanzarile de animale vii scutite de TVA?

  Raspuns lector: In prezent, pentru livrarile la intern de animale vii nu se mai aplica masurile de

  simplificare, operatiunea fiind taxabila prin regimul normal cu cota standard 19%. Doar pentru livrarile la export sau intracomuntare se aplica regimul de scutire cu drept de deducere a T.V.A.

  bgergen: De unde rezulta de pe o factura emisa de o firma din germania ca foloseste regim special de TVA (este vorba de cumparari de masini second hand)?

  Raspuns lector: In baza directivei 112 din 28 noiembrie 2006, furnizorul este obligat sa inscrie aceasta

  mentiune. Aceasta obligatie o are si un furnizor din Romania care aplica regimul special pentru bunurile second/hand.

  mihaelas: Garantia de buna executie intra in baza de calcul a TVA?

  Raspuns lector: Incepand cu lucrarile receptionate dupa data de 1 ianuarie 2007, garantia nu mai intra in

  baza de impozitare a T.V.A.

  mihaelas: In cazul unei SC neplatitoare de TVA,care in cursul anului depaseste plafonul de 35.000 EURO,dar va storna cateva facturi, SC mai poate sa ramana neplatitoare de TVA ?????

  Raspuns lector: Daca le storneaza inainte de depasirea plafonului de 35.000 euro, nu este nicio

  problema, in fond fiecare firma poate sa storneze o factura daca are motive intemeiate. Daca le storneaza ulterior depasirii plafonului de 35.000 euro, se poate considera o intentie de evitare a inregistrarii in scop de T.V.A. iar organul de inspectie fiscala va proceda la verificarea temeinica a motivelor de stornare.

  nelena: refacturarea costurilor unor servicii prestate pe teritoriul Romaniei, catre o firma din Finlanda, se factureaza cu sau fara TVA? La ce linie din decontul de TVA urmeaza sa fie prinsa valoarea?

  Raspuns lector: Deoarece refacturarea costurilor se considera operatiune taxabila in regim normal cf. art.

  133, alin. 1, raportarea se face la randul 7 din decontul de T.V.A.

  nelena: Garantiile de buna executie (creante) si avansurile aferente serviciilor de constructii-montaj erau supuse masurilor de simplificare in 2007. Cum se va factura in 2008 recuperarea garantiilor si stornarile de avansuri aferente facturilor emise in 2007, cu sau fara TVA?

  Raspuns lector:

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 18 of 40

  Recuperarea garantiilor retinute in anul 2007, dar incasate in anul 2008 se va efectua prin aplicarea aceluiasi regim de taxare in vigoare la momentul retinerii acestora (masurile de simplificare). Incepand cu anul 2007, garantiile de buna executie nu mai fac parte din sfera de T.V.A. In acest sens, garantiile aferente lucrarilor executate in anul 2007 nu mai trebuiau reflectate in facturi astfel incat sa diminueze baza de impozitare asa cum se intampla pana la 31.12.2006. Astfel, nu se poate vorbi de aplicarea masurilor de simplificare pentru garantiile aferente lucrarilor efectuate in anul 2007.

  mihaelas: care articol reglementeaza garantia de buna executie ?

  Raspuns lector: Articolul care reglementeaza garantiile de buna executie este 161, alineatul 21 si se

  refera doar la garantiile evidentiate in facturi fiscale pana la 1.12.2006. Acest fapt dovedeste inca o data ca incepand cu anul 2007, sumele reprezentand c/valoarea garantiilor de buna executie nu mai sunt reglementate in sfera de T.V.A. Din acest motiv, din acest moment, garantiile nu mai influenteaza baza de impozitare.

  Septembrie 2008

  Eleonoraru: Pentru investitii efectuate cu efort propriu sifolosite in procesul de productie,se face inregistrarea:635=4427? Achizitiile intracomunitare de bunuri materiale seface taxare inversa?

  Raspuns Lector: Aceasta formula contabila se utilizeaza doar pentru operatiunile asimilate unei livrari de

  bunuri si prestari de servicii sau pentru regularizarea anuala a T.V.A. aferenta cheltuielilor deductibile limitat la determinarea profitului impozabil (protocol, sponsorizare).

  Pentru investitii, indiferent de faptul ca se efectueaza in regie proprie sau prin terti, se exercita dreptul de deducere a T.V.A. pe baza facturii emise de furnizori/prestatori prin formula contabila:

  - pentru materiale :

  231 = 404

  si concomitent

  4426 = 404

  - pentru prestatori

  231 = 404

  si concomitent

  4426 = 404

  Eleonoraru: Achizitiile intracomunitare de bunuri materiale se face taxare inversa?

  Raspuns Lector:

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 19 of 40

  Da, taxarea inversa este aplicabila achizitiilor intracomunitare in situatia in care firma dvs. este inregistrata in scopuri de T.V.A. si depune decont de T.V.A. cod 300.

  In situatia in care firma nu este inregistrata, trebuie sa se inregistreze ca platitoare de T.V.A. doar pentru aceste achizitii, situatie in care face plata efectiva a T.V.A. si depune la organul fiscal competent decontul de T.V.A. cod 301.

  Danama: Un contract de inchiriere imobil pe teritoriul Romaniei intre o persoana juridica platitoare de tva si o persoana fizica cu domiciliul in Irlanda (proprietarul imobilului din Romania), care este regimul tva al acestui contract si inregistrarile contabile ?

  Raspuns Lector: Intr-o astfel de situatie, se are in vedere locul unde este situat bunul imobil, indiferent de sediul chiriasului. Baza legala este reprezentata de articolul 133, alineatul 2 din Codul fiscal: Prin exceptie de la alin. (1), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi: a) locul unde bunul imobil este situat, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura directa cu un bun imobil si din normele de aplicare punctul 13, alineatul 4, litera h.

  Rectificare baza legala din normele de aplicare ale Codului fiscal este articolul 133, punctul 12 care prevede Pentru operatiunile prevazute la art. 133 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, locul prestarii este situat in tara in care este situat bunul imobil. Prestatorul trebuie sa aplice legea privind taxa pe valoarea adaugata din tara in care este situat bunul imobil. Rezulta ca pentru operatiuni taxabile de aceasta natura desfasurate in Romania de orice prestator, indiferent daca este roman sau o persoana impozabila stabilita in strainatate, locul prestarii este considerat a fi in Romania.

  Roxanatu: La achizitionarea unui imobil in decembrie 2007 se aplica taxarea inversa?

  Raspuns Lector: Da, in decembrie 2007 se aplica regimul de taxare inversa prin masuri de simplificare, in

  situatia in care atat cumparatorul cat si vanzatorul sunt inregistrati in scopuri de T.V.A.

  Lenutasa: Care este tratamentul dpv al TVA al prestarilor de servicii legate de manipularea containerelor care circula in regim de admitere temporara si sunt angajate intr-un transport international, efectuate intr-o zona libera. Care sunt operatiunile scutite?

  Raspuns Lector: Consider ca pentru o astfel de situatie, operatiunea de manipulare a containerelor poate

  fi considerata scutita cu drept de deducere a T.V.A. fiind reglementata prin articolul 144 din Codul fiscal Scutiri speciale legate de traficul international de bunuri. Ce ati dorit sa cunoasteti prin intrebarea Care sunt operatiunile scutite ?

  Lenutasa: As dori sa stiu daca se face distinctie intre containere pline cu marfa sau goale? De exemplu depozitarea containerelor pline o consideram scutita cu drept de deducere. Ce se intimpla in cazul depozitarii containerelor goale care asteapta in zona libera trimiterea intr-un alt transport international?

  Raspuns Lector: Va referiti la chiria perceputa pentru depozitarea in zona libera a containerelor goale ?

  Daca da, operatiunea este de asemenea scutita.

  Lenutasa: La ce curs de schimb se inregistreaza receptia unor piese de schimb si TVA-ul in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri a carei factura este emisa in data de 23.03.2008 iar receptia pieselor are loc in data de 01.04.2008?

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 20 of 40

  Raspuns Lector: Exista totusi o contradictie intre legislatia fiscala conform careia cursul valutar utilizat este

  cel din data de 23.03.2008 (data facturii furnizorului) si O.M.F.P. nr. 1752/2005 care prevede utilizarea cursului valutar din data receptiei bunurilor.

  Pentru concordanta dintre decontul de T.V.A. al lunii martie 2008 si declaratia recapitulativa 390 depusa pentru trimestrul I 2008 , va recomand utilizarea cursului din legea fiscala articolul 139 indice 1, respectiv cursul din data facturii furnizorului intracomunitar.

  Danielabu: In ce conditii trebuie facuta autofacturarea?

  Raspuns Lector: Autofactura se emite si in alte situatii decat cele referitoare la taxarea inversa. Astfel, ca

  document, autofactura este reglementata prin art. 1551 din Codul fiscal, alin. (1) si alin. (2). La alin. (1) se face precizarea ca autofactura se emite de persoana impozabila sau neimpozabila pana cel mai tarziu in a 15-a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei dar numai daca firma respectiva nu se afla in posesia facturii emise de furnizor sau prestator.

  Autofactura se emite doar de catre firmele obligate la plata taxei conform prevederilor art. 150 alin. (1) lit. b) - e) si g) si art. 151.

  Sintetic, autofactura se emite in urmatoarele situatii concrete in care:

  1) beneficiarul nu este in posesia facturii emise de catre furnizorul sau prestatorul extern pentru livrarea de bunuri sau prestarea de servicii (taxarea inversa).

  In acest caz, elementele obligatorii ale unei autofacturi sunt - numarul de ordine si data emiterii; - denumirea partilor participante la tranzactie; - codul de inregistrare in scopuri de TVA; Pentru achizitii intracomunitare:

  - data faptului generator; - codul de inregistrare in scopuri de TVA emis de organul competent din statul

  membru al furnizorului; - codul de inregistrare in scopuri de TVA al cumparatorului emis de organul

  competent din Romania; - cota de TVA, baza de impozitare si suma taxei datorate; - numarul de inregistrare in jurnalul de cumparari; - numarul de inregistrare in registrul bunurilor primite, in cazul bunurilor de

  capital.

  Se poate intampla ca beneficiarul din Romania sa nu primeasca factura furnizorului sau prestatorului pentru urmatoarele operatiuni:

  - achizitii intracomunitare de bunuri first-hand; - achizitii intracomunitare de bunuri second-hand;

  La autofactura se anexeaza declaratia furnizorului care confirma ca nu a beneficiat de nici o scutire sau rambursare a taxei pentru cumpararea, importul sau achizitia intracomunitara de bunuri livrate de firma revanzatoare.

  In acest caz, elementele obligatorii ale unei autofacturi sunt: - numarul de ordine si data emiterii; - data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari

  sau data primirii bunurilor; - numele si adresa partilor;

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 21 of 40

  - codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare; - descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite; - numarul de inregistrare - in registrul registrul bunurilor achizitionate in regim second- hand;

  Primirea de bunuri in regim de consignatia de la furnizori din state membre. In acest caz, elementele obligatorii ale unei autofacturi sunt: - numarul de ordine si data emiterii; - data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari sau

  data primirii bunurilor; - numele si adresa partilor; - codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare; - descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite; - pretul de cumparare; - registrul special al bunurilor primite in regim consignatia.

  Servicii prestate de catre o persoana juridica nerezidenta pentru care locul prestarii este in Romania, chiar daca acea firma este inregistrata in scopuri de TVA in Romania;

  Livrari de gaze naturale sau energie electrica de catre o persoana juridica nerezidenta pentru care locul prestarii este in Romania, chiar daca acea firma este inregistrata in scopuri de TVA in Romania;

  Livrari ulterioare efectuate in cadrul unor operatiuni triunghiulare. Daca ulterior emiterii autofacturii se primeste factura de la furnizor sau prestator, pe

  factura primita se inscrie nr. autofacturii emise, iar pe autofactura emisa se inscrie numarul facturii primite.

  2) exista livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine (se emite numai daca operatiunile sunt taxabile si numai in scopul taxei);

  3) exista un transfer de bunuri din Romania intr-un alt stat membru.

  Roxanaco: Am cumparat un aparat pt service din canada. Fedex a facut vama dar nu avem nici un document prin care sa justificam tva-ul. cum procedez mai departe? cum il incadrez in declaratia 300

  Raspuns Lector: Cred ca trebuie sa mai prezentati detalii referitoare la vamuire:

  - daca s-a efectuat in Romania, in mod sigur aveti o declaratie vamala de import in baza careia ati achitat T.V.A. in vama.

  - daca bunul a fost importat din Canada intr-un stat membru si a fost pus in libera circulatie in acel stat, trebuie de asemenea sa aveti un document justificativ pentru a considera operatiunea o achizitie intracomunitara pentru care sa aplicati regimul de taxare inversa.

  Nu inteleg de ce nu sunteti in posesia acelui document, poate bunul respectiv a fost cumparat din comert si adus in bagajul personal al administratorului firmei. In acest caz, operatiunea nu poate fi incadrata nici la import, nici la achizitie intracomunitara. Achizitia poate fi incadrata la scutite de T.V.A. si valoarea T.V.A. achitata intra in costul de achizitie al acelui bun.

  Roxanaco: Marfa a fost comandata on line si avenit printr-un curier rapid care ni l-a livrat la sediu si ne-a trimis pe mail un tracking number. este singurul document pe care il avem

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 22 of 40

  Raspuns Lector: Deci marfa a sosit printr-o casa de expeditie care si-a asumat si obligativitatea punerii

  bunului respectiv in libera circulatie pe teritoriul comunitar. Intr-adevar, suma T.V.A. respectiva este inclusa in costurile casei de expeditie si ramana

  valabil raspunsul formulat anterior prin care bunul se inregistreaza in contabilitate la valoarea facturata de furnizor la care se adauga toate costurile aferente achizitiei (transport, manipulare, depozitare, taxe, impozite, etc.).

  In decont, operatiunea se inregistreaza la randul 19 conform modelului de decont din O.M.E.F. nr. 94/2008.

  Rodicava: Referitor asigurari - se poate deduce tva in cazul facturilor ramase in original la societate si achitata de aceasta, urmand ca la incasarea despagubirii sa se colecteze tva?

  Raspuns Lector: Consider ca facturile in original trebuiau predate firmei de asigurare care intocmeste

  dosarul pentru despagubiri. Pentru despagubirile incasate de la firmele de asigurari nu se mai colecteaza T.V.A. Pentru aceasta operatiune de incasare a daunei se colecta T.V.A. pana la aparitia Legii nr. 345/2002.

  Aceasta prevedere a fost aplicabila pana la aparitia Legii nr. 345/2002. Pentru despagubiri s-a colectat T.V.A. doar in perioada in 15 martie 2000 31 mai 2002 conform prevederilor O.U.G. nr. 17/2000 si a H.G. 401/2000. In baza acestei prevederi, firmele care incasau despagubiri, pe baza extrasului de cont ca document justificativ, determinau T.V.A. colectata aferenta despagubirilor, prin aplicarea cotei recalculate de T.V.A. (19/119) asupra sumei incasate.

  Incepand cu data de 1 iunie 2002, pentru veniturile din despagubiri incasate in baza unui contract de asigurare, inregistrarea contabila este:

  5121 = 758 Conturi curente la banci in lei Analitic distinct pentru incasari din despagubiri

  si alte venituri din exploatare

  Rodicava: In cazul unui client membru UE: in cazul in care se constata ca prestatia intrunea conditiile de facturarea cu cota de tva "scutit cu drept de deducere" , se poate face stornarea in anul urmator si se poate emite o noua factura corecta ( fara tva)?

  Raspuns Lector: Stornarea este permisa in situatia in care aveti documentele necesare pentru justificarea

  aplicarii regimului de scutire cu drept de deducere a T.V.A. sau pentru justificarea neimpozitarii operatiunii.

  Normal ar fi ca suma T.V.A. colectata stornata sa fie inscrisa in decontul de T.V.A. la rubrica de regularizari. Totusi, va recomand sa nu inscrieti stornarea la acest rand deoarece in mod sigur organele de inspectie fiscala vor fi atrase de aceasta operatiune. Oricum, nu exista sanctiuni pentru inscrierea eronata a operatiunilor in decontul de T.V.A.

  Vioricail: Am efectuat in 10.08.08 o plata de 2000 euro,avans pentru piese la Romrlag Germania, marfa si factura a venit in 15.09.08, cum inregistrez tva aferent avansului?

  Raspuns Lector: Incepand cu 1 ianuarie 2008 atat avansurile incasate pentru livrari intracomunitare, cat si

  avansurile achitate pentru achizitii intracomunitare trebuie raportate prin declaratia recapitulativa cod 390. De aceea, aceste operatiuni se supun impozitarii prin taxare inversa pentru achizitiile intracomunitare.

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 23 of 40

  Important era sa precizati daca furnizorul a emis factura pentru avansul incasat. Daca nu, ati fi avut obligatia sa intocmiti dvs. o autofactura pentru suma achitata si sa transmiteti un exemplar si partenerului extern. Daca nu ati procedat astfel, riscul de a fi sanctionata de echipa de inspectie fiscala cu ocazia unui control este foarte mic, inexistent.

  Astfel, va recomand sa renuntati la inregistrarea taxei aferenta avansului si sa taxati doar achizitia intracomunitara la valoarea integrala a bunurilor primite la data facturii emise de furnizorul extern.

  Doar asa veti asigura concordanta dintre deconturile de T.V.A. din trimestrul III si declaratia recapitulativa pentru trimestrul III, precum si concordanta dintre declaratia recapitulativa depusa de firma dvs. si datele furnizate prin sistemul VIES gestionat de A.N.A.F.

  Vioricail: In 19.08.08 am achitat in avans suma de 10.000 euro reperezentand factura aferenta lunii oct.2008, servicii management, pentru Miltr.ag Elvetia? (societate elvetiana, neplatitoare de tva); cum inregistrez tva-ul?

  Raspuns Lector: Operatiunea se considera impozabila in Romania prin aplicarea regimului de taxare

  inversa

  4426 = 4427

  asa cum se prevede la articolul 133, alineatul 2, litera g, punctul 5.

  Gabrielaje: In codul fiscal la art .149 (7) scrie ca ajustarea taxei deductibile nu se aplica in cazul in care suma care ar rezulta ca urmare a ajustarii este neglijabila, iar in norme la punctul 54 (12) din norme suma care ar rezulta ca urmare a ajustarii este mai mica de 1000 lei. intrebarea este: mai trebuie aplicata ajustarea daca imi rezulta o suma mai mica de 1000 lei? deoarece si in norme si pe siteul mfinante sint exemple de ajustare sub 1000 lei?

  Raspuns Lector: Exemplele sunt prezentate doar pentru modul de calcul al ajustarii, dar de baza este

  textul de lege prin care se spune ca trebuie neglijate ajustarile sub 1.000 lei. Deci, in aceasta situatie nu mai aplicati ajustarea, desi ati calculat-o.

  Gabrielaje: Persoanele impozabile, intreprinderile mici si persoanele fizice autorizate , neplatitoare de tva, sint obligate sa scrie pe factura emisa de ei , "scutit conform art.152 alin(1)" , avind in vedere codul fiscal art.155 (5) lit m. pct.1 "in cazul in care nu se datoreaza tva, o mentiune referitoare la prevederile aplicabile din prezentul titlu....", se refera si la caeste persoane impozabile ?cit de grav este ca acestia nu scriu?

  Raspuns Lector: Asa cum rezulta din articolul 155, alineatul 1, prevederile de la articolul 155, alineatul 5

  sunt aplicabile doar pentru firmele si persoanele inregistrate in scopuri de T.V.A. care aplica diverse regimuri de taxare, altele decat regimul normal.

  De exemplu, regimul de scutire cu drept si fara drept de deducere, taxarea-inversa, masurile de simplificare, neimpozitarea. Deci, firmele si persoanele neinregistrate ca platitoare de T.V.A. nu au aceste obligatii, ba chiar mai mult, isi pot emite facturi fara rubrica de T.V.A.

  Madalinapr: Se considera achizitie intracomunitara, mostrele primite de la un furnizor din CE pe baza de proforma? Care este regimul unor bunuri primite de la un furnizor din CE pt.a fi expuse la o expozitie si care se vor intoarce la furnizor? dar daca mostrele vin pe baza de factura?

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 24 of 40

  Raspuns Lector: Primirea mostrelor nu se incadreaza la achizitii intracomunitare, dovada fiind factura

  proforma emisa de partenerul extern. Mostrele sunt trimise in completarea unei oferte ceea ce inseamna ca nu a avut loc o tranzactie economica.

  Chiar si pentru o firma din Romania care expediaza mostre potentialilor sai parteneri de afaceri, indiferent de locul in care sunt stabiliti, operatiunea nu reprezinta o livrare de bunuri (vezi articolul 128, alineatul 8, litera e).

  Aceste operatiuni sunt considerate pentru partenerul extern nontransferuri pentru care trebuie sa emita autofacturi daca legislatia din statul sau ii impune acest lucru. Pentru firma din Romania, bunurile trebuie receptionate si inregistrate in conturi in afara bilantului deoarece nu este proprietar al acestora, similar operatiunii de primire in custodie. Contul este 8033 Valori materiale primite in pastrare sau custodie conform O.M.F.P. nr. 1752/2005

  Daca mostrele vin insotite de factura, inseamna ca acestea au valoare si trebuie considerate operatiuni de achizitii intracomunitare pentru care se aplica taxarea inversa.

  Danielabu: Cand se depaseste plafonul de 35 000 eur si societatea devine platitoare de TVA ,la bunurile de capital si stocuri se poate deduce TVA aferent acestora? Care sunt inregistrarile contabile care trebuie facute? In momentul in care se depaseste limita de 2 % a cheltuielilor de protocol,se emite autofactura pentru TVA aferent depasirii limitei?

  Raspuns Lector: Actul normativ care reglementeaza exercitarea dreptului de deducere a T.V.A. pentru

  bunurile si serviciile achizitionate inainte de inregistrarea in scopuri de T.V.A. este Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si normele de aplicare ale acesteia aprobate prin H.G. nr. 44/2004. Exercitarea dreptului de deducere in situatia prezentata de dvs. este reglementata prin cap. 10 Regimul deducerilor, art. 145, alin. (4) din lege, prin care se face precizarea ca dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 153 se acorda in conditiile precizate in norme.

  Precizarile se regasesc la pct. 45, alin. 1 prin care se reglementeaza dreptul de deducere a T.V.A. pentru operatiuni economice. Pentru deducere trebuie indeplinite conditiile enumerate la alineatul 2, punctul 45. Dreptul de deducere se exercita in cadrul perioadei prevazute la art. 1471 alin. (2) din Codul fiscal.

  Dreptul de deducere se exercita prin decontul de T.V.A. aferent perioadei fiscale, fara a depasi 5 ani consecutivi, incepand cu data de 1 ianuarie a anului care urmeaza celui in care a luat nastere dreptul de deducere. Deducerea se efectueaza numai daca sunt indeplinite conditiile si formalitatile de exercitare a dreptului de deducere in perioada fiscala de declarare, conditii enumerate la art. 146, alin. 1, de la lit. a la f.

  Deducerea se efectueaza pe baza listelor de inventariere si inregistrarile contabile efectuate sunt efectuate in urma stornarii sumei T.V.A. aferente fiecarui produs din stoc sau mijloc fix din patrimoniu. Inregistrarile sunt

  4426 = 371 pentru marfuri

  sau 4426 = 213 pentru mijloace fixe

  Danielabr: Am primit o factura externa pt servicii prestate in UE de catre organizatorii cehi (participare Congres pro-Europe- Praga 2008 ), cu TVA , desi am comunicat furnizorului codul de inreg in scopuri de TVA.

 • Seminar Online de Fiscalitate si Contabilitate Rentrop & Straton www.infotva.ro www.fiscalitatea.ro www.contabilul.ro

  =============================================================

  Atelier TVA =============================================================

  ============================================================================================

  Copyright 2008-2009 RENTROP&STRATON Grup de Editur i Consultan n afaceri Page 25 of 40

  Este TVA deductibila sau procedez la taxare inversa , si inreg corespunzatoare in decontul 300 ?A doua intrebare se refera la regimul TVA -ului aferent cazarii la hotelurile din UE , pt deplasarea angajatilor romani la diverse manifestari.

  Raspuns Lector: Locul prestarii este in Cehia, deci s-a procedat corect la taxarea operatiunii de catre

  partenerul extern. Deoarece serviciul nu a avut loc in Romania, nu trebuie sa taxati operatiunea deoarece nu este impozabila in Romania. Operatiunea se inregistreaza in decontul de T.V.A. la randul 19.

  Pentru suma T.V.A. facturata de prestator nu aveti drept de d