Turismul religios

25
Turismul religios. Pe urmele sfintilor Pelerinajul este una dintre primele forme de calatorie, insa sensul initial al acesteu stravechi practici este acela al unei explorari launtrice, interioare, care vizeaza o mai buna cunoastere a sinelui si a vindecarii spirituale prin credinta. Suferinta, ispasire, prosternare, adulatie – toate acestea sunt componente inerente ale unui voiaj religios, iar istoriile acestor locuri sunt intotdeauna strans legate de existenta trecuta a unui profet, de apostoli sau de aparitii miraculoase care atrag de sute de ani pelerinii aflati in cautarea pacii sufletesti. Calator pe meleaguri straine In latina, termenul "peregrinatio" se referea la o calatorie catre pamanturi straine, insa ceea ce numim astazi pelerinaj este diferit de ceea ce se intampla pana in urma cu un secol. Cei care se angajau intr-o astfel de misiune crestina, care semana foarte mult cu o aventura, parcurgeau intregul drum, oricat de lung ar fi fost, la picior. Desigur ca luau in considerare posibilitatea de a nu ajunge la destinatia finala, insa in acele vremuri exista si un regulament nescris al pelerinajului. Deoarece distanta era parcursa pe jos si putea dura mai bine de un an, (in functie de locul de plecare si de destinatie), pelerinii nu isi permiteau sa care prea multe alimente sau haine cu ei, insa oamenii din localitatile pe care le strabateau aveau obligatia morala de a le oferi acestora hrana si adapost. Multi dintre oamenii obisnuiti care se angajau in calatoria vietii lor erau manati de sentimente nobile, prin care urmareau curatarea si obtinerea pacii interioare. Mai erau si fetele bisericesti, care aveau mai mult de castigat la intoarcerea din calatorie: faima, asocierea cu ceva sfant si chiar sanctificarea. Drept pentru care, nu oricine avea privilegiul sa plece, chiar daca avea dorinta. Viiitorul pelegrin trebuia sa aiba consimtamantul celor mai apropiate rude si permisiunea episcopului. Oficialii bisericii se interesau asupra vietii si moravurilor si se asigurau ca acesta nu este manat de dorinte vanitoase. Ancheta devenea si mai riguroasa daca era vorba despre o fata bisericeasca. Episcopul avea grija ca acest pelerinaj sa nu fie doar un pretext al solicitantului pentru a reveni la bucuriile vietii laice. Dupa ce lucrurile erau lamurite, pelerinul primea binecuvantarea, care avea rolul unui pasaport modern. Prin intermediul acestui act, pelerinul dobandea un statut special de care tineau cont manastirile, preotii sau oamenii care il primeau in casa. In acea perioada, era o adevarata infamie sa refuzi unui pelerin adapostul sau hrana.

description

Turism religios, Israel, Ierusalim

Transcript of Turismul religios

Turismul religios. Pe urmele sfintilorPelerinajul este una dintre primele forme de calatorie, insa sensul initial al acesteu stravechi practici este acela al unei explorari launtrice, interioare, care vizeaza o mai buna cunoastere a sinelui si a vindecarii spirituale prin credinta. Suferinta, ispasire, prosternare, adulatie toate acestea sunt componente inerente ale unui voiaj religios, iar istoriile acestor locuri sunt intotdeauna strans legate de existenta trecuta a unui profet, de apostoli sau de aparitii miraculoase care atrag de sute de ani pelerinii aflati in cautarea pacii sufletesti.Calator pe meleaguri straineIn latina, termenul "peregrinatio" se referea la o calatorie catre pamanturi straine, insa ceea ce numim astazi pelerinaj este diferit de ceea ce se intampla pana in urma cu un secol.Cei care se angajau intr-o astfel de misiune crestina, care semana foarte mult cu o aventura, parcurgeau intregul drum, oricat de lung ar fi fost, la picior. Desigur ca luau in considerare posibilitatea de a nu ajunge la destinatia finala, insa in acele vremuri exista si un regulament nescris al pelerinajului. Deoarece distanta era parcursa pe jos si putea dura mai bine de un an, (in functie de locul de plecare si de destinatie), pelerinii nu isi permiteau sa care prea multe alimente sau haine cu ei, insa oamenii din localitatile pe care le strabateau aveau obligatia morala de a le oferi acestora hrana si adapost.

Multi dintre oamenii obisnuiti care se angajau in calatoria vietii lor erau manati de sentimente nobile, prin care urmareau curatarea si obtinerea pacii interioare. Mai erau si fetele bisericesti, care aveau mai mult de castigat la intoarcerea din calatorie: faima, asocierea cu ceva sfant si chiar sanctificarea. Drept pentru care,nu oricine avea privilegiul sa plece, chiar daca avea dorinta. Viiitorul pelegrin trebuia sa aiba consimtamantul celor mai apropiate rude si permisiunea episcopului. Oficialii bisericii se interesau asupra vietii si moravurilor si se asigurau ca acesta nu este manat de dorinte vanitoase.

Ancheta devenea si mai riguroasa daca era vorba despre o fata bisericeasca. Episcopul avea grija ca acest pelerinaj sa nu fie doar un pretext al solicitantului pentru a reveni la bucuriile vietii laice. Dupa ce lucrurile erau lamurite, pelerinul primeabinecuvantarea, care avea rolul unui pasaport modern. Prin intermediul acestui act, pelerinul dobandea un statut special de care tineau cont manastirile, preotii sau oamenii care il primeau in casa. In acea perioada, era o adevarata infamie sa refuzi unui pelerin adapostul sau hrana.

In paralela cu aceste vremuri demult apuse, durata unui pelerinaj modern poate fi cu mult scurtata cu ajutorul mijloacelor de transport. Desi mai exista o multime de persoane care recreeaza drumurile inaintasilor lor, mai sunt si cei care doresc sa vada si sa se roage in locurile sfinte, insa nu au timpul necesar unei calatorii "a la carte". Aici intervine puterea "magica" a transportului aerian sau terestru.

Astazi, cei care se mai incumeta sa faca o calatorie atat de lunga din tara lor pana in Ierusalim sunt, in teorie, niste crestini dedicati, iar in practica, niste aventurieri. In mare parte din cauza faptului ca statutul de pelerin crestin nu se mai bucura de aceeasi recunoastere ca odinioara, prin urmare trebuie intai sa castigi increderea celui care te va adaposti sau iti va da de mancare.Legea nescrisa a ospitalitatii fata de pelerin s-a pierdut in negura vremurilor, ca orice alta lege nescrisa.

Ierusalim, Israel Fara indoiala, unul dintre cele mai populare destinatii de pelerinaj si cu siguranta, cel mai inedit dintre toate esteIerusalim, orasul care aduna laolalta crestini, musulmani si evrei.Ierusalimul joaca un rol central atat in religia crestina, cat si in cea mozaica si islamica. Este intr-adevar neobisnuit si spectaculos modul in care trei dintre cele mai raspandite si puternice religii ale lumii revendica si isi au sursa de inspiratie in acelasi loc.

Pentru crestini, Ierusalim este locul in care Iisus a fost adus, copil fiind, sa vada Templul si sa ia parte la festivitati. Conform Evangheliilor, Mantuitorul a predicat si a infaptuit minuni in Ierusalim, mai cu seama in jurul Templului. De asemenea, Scripturile relateaza despre Cina cea de Taina, arestarea din gradina Getsemani, judecarea, crucificarea, Invierea si ridicarea la cer a lui Iisus - evenimente care au avut loc in Ierusalim.

Locul despre care se crede ca a gazduit Cina cea de Taina este localizat pe Muntele Sion, in aceeasi cladire in care se afla si Mormantul Regelui David. Un alt loc din Ierusalim catre care se indreapta atentia crestinilor este Golgota, dealul crucificarii lui Iisus. Evanghelia dupa Ioan il descrie ca fiind situat in afara Ierusalimului, insa dovezi arheologice recente indica faptul ca dealul se afla la o distanta scurta de zidurile Vechiului Oras. Biserica Sfantului Mormant (foto, jos) se afla in topul preferintelor pelerinilor crestini de mai bine de 2000 de ani.

Obisnuinta de a merge in pelerinaj catre locul in care Iisus si-a petrecut o mare parte a existentei lui porneste de undeva din a doua jumatate a secolului II, insa drumul a devenit mai putin periculos abia in momentul incetarii persecutiilor crestinilor in Imperiul Roman, odata cuEdictul de la Milanodin 313, dat de Imparatul Constantin. De altfel,una dintre personalitatile de marca ale istoriei crestine, care a pornit in pelerinaj la Ierusalim in jurul anului 330, este chiar mama Imparatului Constantin, Sfanta Elena. Locurile crestinilor preferate pentru reculegere, odata ajunsi in Ierusalim sunt Biserica Sfantului Mormant, supranumita si Biserica Sfintei Invieri (Invierea), si Biserica de pe Muntele Maslinilor (Ridicarea la cer).

Numarul vizitatorilor de la inceputuri pana in prezent este incomensurabil, insa un fapt cert este ca acest loc sfant, sursa de intelepciune si de liniste pentru mai multe credinte, exercita aceeasi atractie de secole fata de cei care vor sa fie impacati cu sine si cu cei din jur. Tineri si batrani, femei sau barbati, crestini, evrei sau musulmani, fiecare om isi gaseste linistea in interiorul zidurilor orasului.

Un teritoriu incarcat de istorie, scena a unor permanente conflicte de natura religioasa, Israelul cauta sa isi dezvolte constiinta nationala prin intermediul Ierusalimului, o regiune cumuland esenta secolelor sale de existenta tensionata.

Simbol al turismului de factura spirituala, Ierusalimul este apreciat drept pamant sfant de catre iudei, musulmani si crestini, trei din totalul celor patru mari credinte monoteiste ale lumii. De aici deriva importanta sa strategica, cat si inestimabila valoare cultural-religioasa demonstrata.

Oras reper al credintei monoteiste

Situat la granita dintre Israel si Autonomia Palestiniana, orasul si-a triplat suprafata odata cu reunificarea teritoriilor in 1967, anul cuceririi sale de catre fortele militare sioniste. Tot atunci, guvernul israelian a adoptat o lege prin care permitea accesul liber la Locurile Sfinte al tuturor pelerinilor, indiferent de orientarea religioasa dovedita. Astfel, noua capitala a putut sa-si dezvolte pe parcursul ultimelor decenii o serie de circuite turistice, cu semnificatie istorica si culturala aparte, destinatii cu puternica influenta spirituala si importante centre de pelerinaj. Cu o populatie numarand peste 700.000 de suflete, din care aproape trei sferturi declarati adepti ai cultului mozaic, Ierusalimul obtine consemnarea zonei sale centrale, denumita si "Orasul vechi", pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din 1982. Aceasta regiune atestata documentar acum 4 milenii, cu 1.000 de ani inainte de a fi aleasa pentru prima oara capitala a statului iudeu de catre Regele David, beneficiaza de existenta a patru sectoare distincte si anume cartierul musulman, crestin, evreiesc si armean. Acestea dezvolta constante si foarte apreciate puncte de interes, imbinand caracterul istoric cu cel profund religios. In spatele zidurilor inconjurand "Orasul vechi", se afla mormintele unor renumite personaje biblice care de-a lungul vremii au scris istoria framantata a acestor locuri, dar si legendara Gradina a Ghetsemani, parcul cu maslini unde Iisus a cautat alinare, in asteptarea sacrificiului Sau suprem. Centrul cetatii Ierusalim situat la 800 de metri altitudine, ofera coplesitoare repere tuturor celor care ii trec pragul. Credinciosii musulmani vin sa se reculeaga intr-o magnifica moschee inchinata spiritualitatii lumii arabe, stralucitoarea Qubbat as-Sakhra. Putin mai incolo, ortodocsii evrei murmura rugaciuni la baza Zidului Plangerii, ramasitele celui de-al Doilea Templu distrus de romani in jurul anului 100, o marturie inca vie a unei credinte milenare. In afara tuturor acestor mirifice sanctuare, Ierusalimul beneficiaza si de un impresionant numar de muzee, precum cel al Israelului, cea mai mare si mai prestigioasa institutie de profil, adapostind numeroase colectii de pictura sau sculptura dar si o serie de artefacte celebre precum faimoasele Manuscrise de la Marea Moarta. De asemenea, Muzeul Islamic unul dintre cele mai vechi ale statului, precum si o serie de case memoriale, alaturi de muzeele inchinate lui David, al doilea rege al poporului israelit, fac parte integranta din vastul complex cultural, etalat de-a lungul circuitelor turistice efectuate in oras. In general, pretul unui bilet de acces variaza, pornind de la 10-15 shekeli, aproximativ 2,5 euro.

Pasind pe urmele lui Hristos

Miracolul Invierii este slavit aici in fiecare an de catre crestini, reiterandu-se pas cu pas intregul traseu al crucii, de-a lungul tristei si plinei de patimi Via Dolorosa. Pe dealul Golgota, locul rastignirii lui Hristos, se ridica mandra si mustind de istorie Bazilica Sfantului Mormant, un simbol al spiritualitatii crestine, spatiul in care Slujba Invierii capata in fiecare an un caracter aparte. Incepand cu Duminica Floriilor, momentul intrarii lui Hristos in Ierusalim si timp de o saptamana intreaga pana in ziua sarbatorilor pascale, crestinii participa in numar mare la o serie de slujbe religioase efectuate zi de zi, in orasul sfant. In Saptamana Mare pelerinii parcurg cateva scurte excursii comemorative; in ziua de miercuri la Coenaculum locul de pe Dealul Sion unde Iisus a cinat alaturi de cei 12 apostoli ai sai, iar in Vinerea Patimilor zi de post negru, traversand cu spinarile incovoiate sub cruci, calea rastignirii Mantuitorului. Centru politic, cultural si religios, Ierusalimul ramane atat pentru crestini cat si pentru iudei sau musulmani unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj si totodata, datorita masivei sale influente spirituale, un permanent focar al conflictelor Orientului Apropiat.

Modalitati de cazare si transport in Orasul Sfant

Un sejur la Ierusalim in perioada sarbatorilor Pastelui se situeaza intre 800 si 1.200 de euro de persoana pentru o perioada de sapte zile cu transport pe calea aerului. Pentru a ajunge aici pe cont propriu, turistii romani pot achizitiona bilete de avion la preturi pornind de la 280 de euro dus-intors pe distanta Bucuresti Tel Aviv, de aici apeland la variante de transport pe calea ferata, un tichet de tren intre Tel Aviv si Ierusalim situandu-se in jurul a patru euro dus sau sapte euro cu tot cu bilet de intoarcere. Cei care vor dori sa efectueze rezervari pentru cazare din timp, pot beneficia de preturi in camere de hotel la trei si patru stele cuprinse intre 65 euro de persoana camera dubla si 110 de euro pe noapte incaperea standard cu un singur pat.

YOU ARE HERE:HOME/CALATORII/ TOPUL 10 AL ATRACTIILOR TURISTICE DIN ISRAELTopul 10 al atractiilor turistice din Israel23 SEPTEMBRIE 2010DEADMIN

__________________________________________________________________________________ Te-ai gandit vreodata sa faci o excursie in Israel, pentru a vedea cat de frumos este acest loc? Din aceasta lista oricine poate vedea ca Israelul are o multime de atractii turistice. Dupa cum stie fiecare, statul Israel modern isi are radacinile religioase pe teritoriul Israelului biblic si odata ce calatorim pe aceste meleaguri vom putea sa invatam istorie mai in detaliu, sa rememoram faptele biblice si sa cunoastem, la propriu, locurile mentionate in biblie. Haideti sa vedem care sunt acesta!10. Akko/Acre

Vechiul oras Acre/Akkro este cel mai mare oras imprejmuit de ziduri de pe tarmurile golfului Haifa. Ca cel mai mare port natural din Galileea si din Israel, poarta pe umerii sai o lunga istorie de cuceriri si de imperii. A fost una din fortificatiile si porturile cele mai importante ale cruciatilor. Acre a fost un port important in Orientul mijlociu, fiind la acelasi nivel cu Alexandria si Constantinopol. Astazi gazduieste, in principal, vase de pescuit de mici dimensiuni. Ca parte din imperiul israelian, Acre a fost incorporat in imperiul lui Alexandru cel mare dupa cucerirea acestuia in 332 i.e.n. Orasul a fost, pana la urma, asediat de catre regele egiptean Ptolemeu al II-lea, care-l redenumeste in Ptolemias in secolul al II-lea e.n. Acest nume a ramas pana la cucerirea musulmana din secolul al VII-lea e.n., cand a revenit la numele antic. Confuzia asupra a cum sa se numeasca orasul a dus la compunerea numelui, dupa cucerirea cruciatilor din 1104, devenind un oras cunoscut sub numele de St. Jean dAcre sau, pe scurt, Acre. Napoleon a debarcat in Palestina si a asaltat Acre in 1799, dar nu a reusit sa cucereasca orasul. In cele din urma, campania sa din Orientul mijlociu a esuat, retragandu-se astfel in Franta.9. Marea moarta

Suprafata Marii moarte este undeva la 400 de m sub nivelul marii. Fundul marii, in zona cea mai adanca se gaseste la peste 700 de m sub nivelul marii. Marea moarta are una din cele mai sarata ape de pe planeta; aproape 35% din aceasta apa reprezinta sare dizolvata! Aceasta mare nu are nici o sursa de apa, fiind complet inconjurata de uscat, astfel devenind din ce in ce mai sarata, odata cu adancimea. Adanc in Valea Ioardanului si la 55 de km sud de Amman se gaseste Marea moarta, unul din cele mai mai spectaculoase peisaje naturale si spirituale din intreaga lume.Reprezinta cel mai jos corp de apa de pe planeta, cel mai jos punct de pe planeta si sursa cea mai bogata in sare naturala de pe tot mampamondul, ascunzand minunate comori ce s-au acumulat de-a lungul a mii de ani. Vorbind dintr-o perspectiva stiintifica, apa marii contine mai mult de 35 de minerale diferite, care sunt esentiale pentru sanatate si pentru ingrijirea pielii corpului. Marea furnizeaza, de asemenea, materia prima pentru renumitele bai saline din Marea moarta iordaniana si pentru produsele consmetice comercializate in toata lumea.8. Eilat

Un oras statiune de 20000 de locuitori si un port aglomerat ce uneste marea cu desertul, Eilat se afla in extremitatea sudica a Israelului. Soarele straluceste intotdeauna in Eilat (ploua cumulat, aproape 6 zile pe an), iar media temperaturilor zilnice rar scade sub 21C, chiar si in iarna. Cea mai mare atractie in Eliat o reprezinta scufundarile in Marea Rosie (de fapt intr-o extensie a marii, numita golful Eilat sau Aqaba), in una din cele mai spectaculoase rezervatii subacvatice. Poti vedea corali si pesti colorati stralucitor si de asemenea, poti admira orice, de la veninosul peste leu, pana la murena, rechin, broasca testoasa marina sau diavolul de mare (Manta birostris). Imaginile ametitoare ale Muntilor Rosii si apa cristalina a Marii Rosii invaluie glorios o asemenea experienta. Eilat aduce vizitatorilor o relaxare totala prin frumusetea desertului. Toate acestea, impreuna cu nesfarsitul soare si placuta, calda iarna, face Eilatul unul din orasele turistice israeliene de varf, preferat atat de catre turistii straini (in special europeni), cat si de cei istraeliti.7. Haifa

() Haifa se situeaza pe si in jurul frumosului munte Carmel, aproape de golful Haifa in nordul Israelului () Prima poza este o parte din zona industriala a golfului Haifa (la poalele muntelui Carmel), asa cum se vede din cartierul Nave Shaanan de pe muntele Carmel. Un raport din 2007 al municipalitatii din Haifa a cerut construirea de mai multe hoteluri, o linei de feriboturi intre Haifa, Acre si Caesarea, dezvoltarea ariei vestice a portului ca o zona de recreere si distractie si extinderea aeroportului si a portului local pentru a se adapta traficului aerian international si a croazierelor navale.6. Ierusalim

Toate ramurile guvernului israelian sunt localizate in Ierusalim, inclusiv parlamentul unicameral israelian (Knesset) si curtea suprema. Orasul este resedinta pentru Universitatea Evreiasca si pentru muzeul Israelului cu Altarul Cartii. Gradina zoologica biblica din Ierusalim este catalogata ca cea mai importanta atractie turistica pentru israelieni. Popularul station Teddy este considerat unul dintre stadioanele de top din tara. Ierusalimul joaca un rol important in iudaism, crestinism si islamism. Anuarul statistic al Ierusalimului in anul 2000 cuprindea 1204 sinagogi, 158 de biserici si 73 de moschei. Reperele religioase din Ierusalim raman si astazi in varful preferintelor turistilor straini, cu o majoritate care viziteaza Zidul Pangerii (Zidul vestic) din vechiul Ierusalim.5. Marea Galileei

Marea Galileei (Lacul Tiberiada) are o clima calda si uscata, apa dulce si o atmosfera calma. Aceasta o face un taram de vacanta favorit. Aproape in toata perioada anului lacul, de jur-imprejur, este plin de vizitatori; in special in weekenduri, cand vin multi turisti locali. Lacul este inconjurat in intregime de plaje publice si private si de hotelurile inalte din Tiberias. Marea Galileei, cunoscuta israelitilor si ca Lacul Kinneret, are dimensiuni de doar 21 km cu 11 km, dar este unul dintre corpurile de apa cele mai cunoscute din lume. Se spune ca pe aceste tarmuri Iisus a tinut predici si a facut miracole. Multe situri sunt localizate in jurul lacului, inclusiv Capernaum, casa a cel putin cinci din cei 12 discipoli. Biserica Fericirilor se spune ca este in locul Predicii de pe Munte, iar Tabgha se crede ca este locul unde Iisus a hranit 5000 de persoane cu cinci paini si doi pesti, fiind numit Biserica Inmultirii. Orasul Migdal, din apropierea lacului, este orasul Mariei Magdalena.4. Muntele Tabor

Muntele Tabor este un deal ce se inalta la 500m deasupra vaii Jezreel, in Galileea. Datorita locatiei strategice de-a lungul drumului de la nord la sud, a fost o importanta fortareata in vremurile stravechi. Crestinii au identificat o piatra deasupra muntelui, ca fiind Schimbarea la Fata a lui Cristos, prin secolul patru e.n. Muntele Tabor este localizat in Galileea de jos, la capatul estic al vaii Jezreel, 17 km vest de Marea Galileei, in Israel. Multi crestini cred ca este locul Schimbarii la Fata si locul bataliei dintre Barac si ostile lui Iabin, conduse de Sisera. Muntele Tabor poate fi vazut de la kilometrii distanta, iar de deasupra lui se pot surprinde imagini minunate ale vaii Jezreel, aratand totodata si importanta sa strategica. Zidurile din secolul al XIII-lea, se pot vedea inca in jurul varfului, care este impartit in zona greco-ortodoxa (nordest) si zona latino-catolica (sudest).3. Tel Aviv

() Aceste cuvinte fac referire la marele oras Tel Aviv Yaffo (Yaffo sau Jaffa reprezinta orasul vechi, antic aflat partea sudica a Tel Avivului). Viziteaza Tell Aviv si bucura-te de nisipoasele si animatele sale plaje, chiar si in lunile de iarna. () vei fi incantat de vremea linistita. Stilul Bauhaus unic al cladirilor din Tel Aviv i-a adus renumele de orasul alb, iar din 2003 acestea au intrat in Patrimoniul UNESCO. Imbogateste-te cu cultura cladirilor si cu bunurile istorice ale primului oras evreiesc. Povestea Tel Avivului este strans legata de insasi renasterea Israelului modern. Dar Tel Aviv nu este doar istorie. Astazi este unul din orasele cele mai pline de viata prin care ai putea trece. Te poti bucura de o foarte bogata viata de noapte. Fie ca esti in club, restaurant, cafenea sau baruri pentru fumatori, Tel Aviv are ceva pentru tine.2. Tiberias

Tiberias (Tiber) a fost o destinatie populara pentru turisti de mai bine de 2000 de ani. Inca de pe vremea romanilor, aceast spa (loc de odihna balneoclimateric) de recreatie, construit in jurul a 17 izvoare de apa minerala fierbinte, la peste 180 de m sub nivelul marii, se bucura de vizitatori din toate colturile lumii vechi. Dupa ce Herodot Antipas (unul din cei trei fii ai lui Herodot ce mare, care a divizat Palestina, dupa moartea tatalui sau) l-a construit, orasul a fost numit Tiberias, in onoarea imparatului roman Tiberius. Multe biserici au fost construite in afara zidurilor orasului vechi. Ocazional se tin concerte in modesta Biserica de bazalt a Scotiei, ctitorita de Dr. David Watt Torrance de asemenea, fondatorul primului spital din Tiberias, sau in luxuriantele sale gradini de pe tarm. Peste drum se afla Hotelul Scotian (Scots Hotel), folosit adesea de pelerinii crestini.1. Nazaret

Nazaret este un oras de aproximativ 60000 de locuitori in nordul Israelului, la aproximativ, 140 de km de Ierusalim. Este capitala regiunii nordice a tarii si cel mai mare oras arab din Israel. Iisus a crescut in Nazaret impreuna cu mama Sa Maria, astfel orasul devenind unul din multele situri de pelerinaj crestine din Tara Sfanta. O vizita reala in Nazaret este mai mult decat un tur al orasului vechi. Una din regulile de baza in a cunoaste Nazaretul este de a-i intelege peisajul inconjurator: o burta in forma unei potcoave, a carei fata concava cade abrupt in campiile din vale. Inima Nazaretului o reprezinta Vechiul Oras, ce este cuprins in doua parti: nucleul inima istorica si religioasa si acoperisul pietele, pensiunile si casele de pe cresta dealului Nebi Sain. Extinderea zonei turistice a orasului va aduce turistii pe varful crestei si de acolo in oras si in bisericile sale.Israelul este o destinaie turistic de peste 2.000 de ani, vizitatorii fiind atrai de numeroasele muzee, parcuri naionale, rezervaii naturale i, mai ales, de locurile sfinte. ara Sfnt este plin de ruine i orae vechi, turitii venind aici pentru a atinge o parte a trecutului.Ierusalim- Toate departamentele guvernului israelian sunt localizate n Ierusalim, inclusiv parlamentul unicameral israelian (Knesset) i Curtea Suprem. Oraul cuprinde 1.204 sinagogi, 158 de biserici i 73 de moschei. De asemenea, Ierusalimul gzduiete Universitatea Evreiasc, Muzeul Israelului i Grdina zoologic biblic. Muzeul Israelului este cel mai mare i cunoscut din ntreaga ar, adpostind numeroase colecii de pictur i sculptur, dar i o serie de artefacte faimoase, cum ar fi Manuscrisele de la Marea Moart.Reperele religioase din Ierusalim rmn i astzi n topul preferinelor turitilor strini, foarte muli dintre acetia alegnd s treac prin faaZidului Plngerii. Acest zid reprezint fragmentul care a rmas din cel de-al doilea Templu al Ierusalimului, distrus de romani. Aici pelerini de pretutindeni vin s se roage, ei avnd posibilitatea de a fi martori la evenimente diverse, cum ar fi faptul c, luni i joi diminea, bieii de 13 ani primesc majoratul religios, iar vineri sear tinerii celebreaz, la apusul soarelui, nceperea Sabatului.Via Dolorosa (Drumul Crucii)este drumul pe care Iisus a mers de la judecat spre rstignire. Aici se afl cele 14 opriri ale Crucii care duc spre Biserica Sfntului Mormnt din Cartierul Cretin, cunoscut ca fiind locul unde a fost ngropat i unde a nviat Iisus Hristos.Muntele Msliniloreste situat n partea de rsrit a Ierusalimului i rmne nemuritor n istoria cretinismului datorit faptului c de pe vrful lui S-a nlat Iisus Hristos.Nazaret-Este un ora de aproximativ 60.000 de locuitori. Este capitala regiunii nordice a rii i cel mai mare ora arab din Israel. Nazaret este cunoscut pentru faptul c Iisus a copilrit acolo, oraul fiind unul din multele situri de pelerinaj din ara Sfnt. Cele mai frumoase locuri din Nazaret sunt Catedrala Catolic Buna Vestire cea mai mare construcie din Orientul Apropiat, ridicat pe locul unde se afla casa Fecioarei Maria Biserica Sf. Iosif, Sinagoga i Biserica Sf. Gavril, locul unde se afl izvorul Mariei.Haifa-Se situeaz pe i n jurul frumosului munte Carmel, n nordul Israelului. Grdina Templului Bahai din Haifa este unul dintre cele mai vizitate locuri din Israel, dar i din lume. Construite sub forma a nou cercuri concentrice i avnd 19 terase, grdinile suspendate ale oraului Haifa au n centru templul care, la rndul su, reprezint o adevarat capodoper arhitectural. Grdinile Bahai reprezint o adevarat rezervaie natural, iar datorit peisajelor desvrite acest loc i merite pe deplin renumele de a opta minune a lumii.Tel Aviv-Este cel mai modern i occidental loc din Israel, precum i centrul economic al rii, populaia fiind alctuit n special din tineri. Stilul Bauhaus unic al cldirilor din Tel Aviv i-a adus renumele de oraul alb, iar din anul 2003 acestea au fost incluse n Patrimoniul Mondial UNESCO. Povestea Tel Avivului este strns legat de nsi renaterea Israelului modern. ns Tel Aviv nu este doar istorie, ci este unul dintre oraele cele mai pline de via din lume.Denumirea oficial:Statul Israel.Poziia geografic:Israelul este localizat n Orientul Mijlociu, de-alungul coastei de est a Mrii Mediterane, fiind un punct de legtur ntre Africa i Asia.Vecini: Iordania (E), Siria (N-E), Liban (N), Egipt (S-V).Populaia:cca 6,5 milioane locuitori.Grupuri etnice:77,2% evrei, 22,8% non-evrei (majoritatea arabi).Confesiuni religiose:77,2% mozaici, 15,1% musulmani, 2,1% cretini (majoritatea arabi), 1,6% druzi i 2,7% care nu sunt grupai pe criterii religioase.Suprafa:22.145 km2.Distribuia populaiei:91,6% din populaie triete n mediul urban, ntre cele peste 100 de centre urbane distingndu-se trei orae principale: Ierusalim (10,3%), Tel Aviv (5,5%), Haifa (4,2); 8,4% din populaie triete n mediul rural: sate i comuniti agricole (3,2%), kibbutz-uri (3,3%), moshav-uri (1,8%).Punctul cel mai nalt:Muntele Hermon 1.200 m.Punctul cel mai sczut:Marea Moart 400 m sub nivelul mrii, reprezentnd cel mai sczut punct de pe planet.Clima:Se pot distinge dou sezoane predominante: anotimpul rece (noiembrie aprilie) i vara care dureaz ase luni din an. Condiiile regionale sunt foarte variabile: veri umede i ierni blnde de-a lungul coastei; veri uscate i ierni moderate n regiunile de deal; veri secetoase i ierni plcute n Valea Iordanului; clim deertic n Negev. Ocazional, iarna, pot fi semnalate mici cantiti de zpad n zonele de munte. Primvara i toamna, un fenomen particular l reprezint vntul uscat i fierbinte, ncrcat cu nisip, denumit hamsin.Forma de organizare:Israelul este o democraie de tip parlamentar. Ramurile legislativ, executiv i juridic funcioneaz pe principiul separrii puterilor n stat, asigurndu-se astfel echilibrul n interiorul sistemului.Capitala:La 20 ianuarie 1950, capitala Statului Israel a fost transferat de la Tel Aviv la Ierusalim, iar n 1980 Parlamentul israelian a adoptat o lege prin care Ierusalimul reunit a fost proclamat "capitala unit i venic" a rii. Instituiile centrale i ale administraiei de stat se afl n Ierusalimul de Vest. Romnia, asemenea altor state, nu recunoate transferarea capitalei la Ierusalim, meninndu-i misiunea diplomatic la Tel Aviv.eful statului:preedintele Shimon Peres, ales la 13 iunie 2007.Primul ministru:Ehud Olmert (Kadima) confirmat de Knesset la 4 mai 2006.Ziua naional:Ziua Independenei - 5 Iyyar conform calendarului ebraic. Conform calendarului gregorian - 14 mai 1948, Declaraia de Independen a Statului Israel.Srbtori legale:Conform calendarului ebraic: Pesach Ziua Memorial a Holocaustului (Yom Hashoah) Ziua Comemorrii Martirilor (Yom HaZikaron) Ziua Independenei (Yom Ha'Atzmaut) Shavuot Rosh Hashana (Anul Nou Evreiesc) Yom Kippur Succot (Sarbatoarea Corturilor sau a Tabernacolelor) Simchat ToraLimbi oficiale:ebraica i araba;este larg folosit limba englez, chiar i n mediile oficiale, dar i limba rus o dat cu creterea numeric a populaiei provenite din fosta URSS.Moneda:Shekel (NIS)Produs intern brut (PIB):140,3 miliarde USD (2006)PIB/locuitor:26.800 USD (2006)Cretere PIB:5,1% (2006)Repartiia populaiei active pe sectoare (2005): servicii publice i comunitare: 32,7% industrie: 17,4% turism, comer i finane: 19,4% agricultur: 1,9% altele: 28,2%.Rata inflaiei:2,1% (decembrie 2006).Ora oficial:GMT + 2 ore.Greuti i msurtori:sistemul metric.Electricitatea pentru consumul casnic:220 V.Prefix telefonic internaional:00972.Cod internet:ILCondiii de cltoriePentru evitarea oricror neplceri, persoanele care au fost in Israel o perioada ndelungat, cu depirea valabilitii vizei de intrare, sunt rugate sa verifice cu autoritile israeliene existena unor eventualele msuri de interdicie.Persoanelor care intr n Israel n scop turistic li se interzice desfurarea de activiti lucrative. n cazul n care este aceast regul este nclcat, persoana n cauz este expulzat n ara de origine. Muncitorii strini (construcie, industrie) nu pot lucra n Israel mai mult de 56 de luni. Un muncitor strin expulzat din Israel, pe motiv de edere ilegal, primete de regul interdicie de a intra n aceast ar, pentru o perioad cuprins ntre 7 i 10 ani.Pentru informaii suplimentare despre regimul de edere n Israel, recomandm consultarea informaiilor oficiale prezentate de autoritile israeliene: Ministerul Afacerilor Externeal Statului Israel

Ameninri teroristeRiscul atentatelor teroriste n Israel este ridicat. ncepnd din anul 2000, atentatele teroriste provocate de grupurile teroriste palestiniene au fost i sunt foarte frecvente. Aciunile teroriste se manifest prin atacuri cu bombe, maini capcan, atacuri sinucigae, rpiri de persoane.n urma unui atac terorist, provocat de un sinuciga cu bombla Tel Aviv,pe 17 aprilie 2006, doi ceteni romni i-au pierdut viaa. Atacuri similare au avut loc la Tel Aviv (ianuarie 2006, n autogara central); la Netanya (decembrie 2005, ntr-un centru comercial); la Hadera (octombrie 2005, ntr-o pia local); la Beersheba (august 2005, ntr-o staie de autobuz); la Tel Aviv (februarie 2005, ntr-un club de noapte).Situaia de securitate este la fel de precar i n zona de frontier israelo-libanez (aa numita "linie albastr"), unde exist pericolul angajrii de schimburi de focuri ntre forele militare israeliene i miliiile Hezbolah.n Ierusalim situaia de securitate este ameninat de frecventele manifestri i demonstraii care pot degenera n acte de violen. Atacuri teroriste, inclusiv rpiri de persoane, au avut loc n apropierea localitii i n zonele turistice, acestea provocnd decesul i rnirea mai multor persoane, inclusiv ceteni strini.Situaia de securitate n Teritoriile Ocupate (Palestiniene) este afectat de frecvente demonstraii i manifestri de strad, cu un puternic potenial violent. n cursul anului 2006 au avut loc mai multe rpiri de persoane, care au fost ulterior eliberate.Prezena n Fia Gaza prezint serioase riscuri de securitate. n cursul anilor 2005 i 2006 au avut loc mai multe rpiri de persoane, n special ceteni strini (inclusiv un reprezentant diplomatic al Egiptului). Intrrile n Fia Gaza sunt controlate de forele militare israeliene (la trecerea n Israel) i de cele ale Autoritii Palestiniene (la trecerea n Egipt). Recomandm cetenilor romni s evite deplasrile n Fia Gaza, iar dac aceste deplasri sunt neaprat necesare, ele trebuie fcute numai n condiiile unui aranjament de protecie bine organizat. Aceeai pruden se recomand i la punctele de intrare i ieire n i din Fia Gaza, unde s-au nregistrat multiple atacuri armate.Situaia de securitate n Cisiordania este marcat de tensiunea provocat de prezena coloniilor israeliene. ntreaga zon este controlat de forele militare israeliene, care pot declana operaiuni militare spontane i blocaje armate. De multe ori, aceste operaiuni provoac incidente violente, crora le pot cdea victime orice persoane aflate n zon. Recomandm cetenilor romni s evite deplasrile n Cisiordania.Cetenilor Republicii Moldova care cltoresc n Israel, inclusiv n Teritoriile Ocupate, Fia Gaza, Ierusalim sau Cisiordania li se recomand s urmreasc n permanen anunurile i recomandrile fcute de autoritile israeliene.Siguran i criminalitateIsrael este o ar relativ sigur din punctul de vedere al criminalitii. Infraciuni minore, de tipul furtului din buzunare sau bagaje pot apare n zonele aglomerate (piee, plaje, centre comerciale, zone turistice, gri, autogri).n cazul unor incidente care afecteaz sigurana persoanei sau a bunurilor, se recomand contactarea celui mai apropiat birou al poliiei. Se recomand pstrarea unei fotocopii a paaportului (pagina cu datele de identificare i ultima viz israelian) separat de paaport i fia de intrare n Israel sau alte acte.

Sistemul medicalPentru persoanele care cltoresc n Israel nu se cer vaccinri speciale, ns ca urmare a costurilor foarte mari legate de eventualele probleme de sntate (medicamente, spitalizare, decese etc) se recomand ncheierea de asigurri medicale internaionale. Odat prezeni pe teritoriul statului Israel, cei n cauz pot ncheia o asigurare cu societile de asigurri locale, pe perioade care pot ncepe de la o lun pn la civa ani, contra cost i care pot acoperi o gam mai larg de aspecte. Pentru urgene medicale se poate apela telefonic la numrul 101 pentru a chema o ambulan sau a solicita informaii despre cel mai apropiat spital sau secie de urgen.

Condiii privind traficul auton Israel exist un sistem de circulaie auto modern, de tip european. Starea general a drumurilor i a infrastructurii rutiere este foarte bun. Viteza admis de lege pentru conductorii auto este de 50 Km n ora, 80 km n afara oraului i 90-100 Km, pe autostrzi. Parcarea se face n zonele marcate cu albastru/alb. Exist parcri contra cost. Prioritatea este de dreapta. Utilizarea centurii de siguran este obligatorie. Permisul de conducere romnesc este recunoscut n Israel.

Recomandri pentru cazurile de accident de circulaien caz de accident uor nu este necesar anunarea poliiei. n aceste cazuri se face schimb de polie de asigurare i se procedeaz la reparaia autovehiculului. Dac n urma accidentului sunt rnii, anuntai poliia (100), ambulana (101) i societatea de asigurare. n cazul internrii n spital, este necesar s se solicite foaia de internare/externare. n caz de accident se completeaz un formular care trebuie s cuprind urmtoarele elemente: data accidentului, ora i locul; datele mainii implicate (numr, tip, actele mainii); numele societii de asigurare; numrul actului de asigurare medical; numrul poliei de asigurare; datele oferului implicat n accident (nume prenume, numrul carnetului auto, nr. crii de identitate, adrese i nr. de telefon).

Reglementri vamalen conformitate cuLegea privind interzicerea splrii banilor din anul 2000i regulamentul de aplicare al acesteia, la intrarea i ieirea din Israel este obligatorie declararea sumelor de bani n valoare de peste 83.000 hekeli (aproximativ 17.700 dolari) sau echivalentul n alte valute.Obiecte permise fr plata taxelor vamale: mbrcminte, nclminte i obiecte de toalet personal n cantiti normale pentru bagaje de mn; 1 litru alcool i 2 litri de vin/persoan (numai n cazul persoanelor cu vrsta de peste 17 ani); 250 grame produse din tutun/persoan (numai n cazul persoanelor cu vrsta de peste 17 ani); alte obiecte personale cu condiia s nu aib valoarea mai mare de 200 dolari, inclusiv alimente n greutate de maxim 3 kg, cu condiia ca fiecare aliment s nu aib greutatea mai mare de 1 kg; alte articole permise: aparat de fotografiat; aparat de filmare; radio; televizor; aparat de nregistrat; binoclu; bijuterii personale; instrumente muzicale; cru pentru copii sau pentru persoane cu handicap; cort i echipament de camping; echipamente de sport; biciclet fr motor (numai una); alte echipamente de cltorie.Obiecte care necesit aprobare la intrarea n teritoriul vamal israelian: animale, inclusiv psri; plante, flori, semine; produse farmaceutice; echipamente telefonie, comunicaii, inclusiv telefoane mobile i modem pentru computer; armament; materii prime (cantiti comerciale).Bunuri interzise la intrarea n teritoriul vamal israelian: maini pentru jocuri de noroc; droguri; materiale pornografice; telefoane fr fir cu frecvena mai mare de 900 Mhz; carne proaspt.n Israel autoritile vamale au dreptul s cear anumite garanii pentru orice articol adus sau trimis separat, mai ales pentru echipamente profesionale foarte scumpe sau costisitoare. Garaniile se restituie persoanei la ieirea din ar, odat cu scoaterea articolelor respective. Persoanele care cltoresc n Israel pot aduce o sum nelimitat de bani, fie lichizi, fie cecuri de cltorie, scrisori de credit sau obligaiuni emise de statul Israel. Persoanele trebuie s declare la sosire suma de bani ce depete 83.000 NIS sau echivalent, iar schimburile de bani nu sunt nregistrate.

Utilizarea crilor de creditn Israel sunt acceptate pe scar larg majoritatea crilor de credit recunoscute internaional. Bancomatele sunt frecvente n bnci, magazine, stradale etc. De asemenea, sunt acceptate cecurile de cltorie, precum i Eurocheque.

Regimul animalelor de companieEste permis intrarea animalelor de companie dac sunt nsoite de un certificat veterinar emis de o autoritate guvernamental cu cel mult 7 zile nainte de data cltoriei sau un certificat internaional de vaccinare, nu mai vechi de un an de la data cltoriei. Importul cinilor i pisicilor mai mici de trei luni precum si cel al maimutelor este interzis.Animalele nensoite sau cele la care este necesar aprobarea de import sunt supuse obligatoriu unui regim de carantin de minim 8 zile. Animalele care au sosit n Israel fr documente legale de nsoire se eutanasiaz sau se returneaz n ara de origine pe cheltuiala proprietarului.Hoteluri populare din IerusalimVedei unde se cazeaz alte persoane...Palatin Hotel JerusalemBine 7,2

Jerusalem Gate HotelPlcut 6,9

Capitol HotelBine 7,1

Prima Park Hotel JerusalemBine 7,3

La Perle HotelFoarte bine 8,5

Jerusalem Panorama HotelPlcut 6,8

Rimonim Shalom Jerusalem HotelPlcut 6,7

King David Hotel JerusalemFabulos 8,9

Rivoli Hotel JerusalemPlcut 6,9

Ambassador HotelBine 7,7

King Solomon Hotel JerusalemBine 7,3

Notre Dame CenterFoarte bine 8,3

Royal JerusalemPlcut 6,4

Jerusalem House

Natalie

Bnci i schimb valutarMizrahi BankBaruriCellar BarYankee's BarCldiri renumiteCasa BurntCasa TichoArat 5 dintre cele mai cunoscuteDivertismentBorderlineDublinArat 17 dintre cele mai cunoscuteGrdini botanice i zoologiceGradina GethsemaneGradina MormantInfo turiti i cltoriiChristian Information CentreDiscovery CentreArat 4 dintre cele mai cunoscuteLcauri sfinteBiserica HristosDome of the RockArat 24 dintre cele mai cunoscuteMagazineJerusalem MallGreen VurcelArat 9 dintre cele mai cunoscuteMonumente i vestigiiPoarta JaffaMormantul Virginei MariaArat 8 dintre cele mai cunoscuteMuzee i galerii de artMuzeul Bible LandsMuzeul Turnul lui DavidArat 10 dintre cele mai cunoscuteParcuri naionaleParcul Arheologic Ierusalim & Centrul DavidsonPieePiata Mahane YehudaPoliie i servicii de urgenPolicePosibiliti de petrecere a timpuluiIerusalimul de EstBroad WallArat 11 dintre cele mai cunoscuteServicii de internet, pot i telefonieSt Raphael@InternetTeatreCinemathequeTeatrul KhanArat 3 dintre cele mai cunoscute