Transporturi Internationale

download Transporturi Internationale

of 29

 • date post

  10-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  32
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Materie examen Transporturi - strict necesar

Transcript of Transporturi Internationale

SUBIECTE TRANSPORTURI

1. Care sunt criteriile avute n vedere la clasificarea porturilor maritime n categorii sau generaii?

2. Clauze potrivit crora se face repartizarea cheltuielilor de ncrcare-descrcare ntre armator i navlositor. 3. Staliile: definiie; factorii care influeneaz timpul de stalii.Staliile reprezint timpul alocat pentru ncrcarea sau descrcarea navei i, n anumite cazuri, att pentru ncrcarea, ct i pentru descrcarea acestuia - staliile reversibile.La stabilirea timpului de stalii se ine seama de: natura mrfurilor transportate; nivelul normelor de ncrcare-decrcare pentru mrfurile respective, n porturile caracteristice internaionale; posibilitile tehnice ale porturilor de ncrcare-descrcare; sezonul n care au loc operaiile de ncrcare-descrcare; zona geografic a acestor operaii; situaia congestionrii porturilor de ncrcare-descrcare, etc.

4. Caracteristicile contractului voyage-charter.Contractul voyage-charter prezint urmtoarele caracteristici: armatorul suport cheltuielile cu ntreinerea navei i echipajului, precum i cheltuielile auxiliare legate de transportul respectiv (taxe de strmtori, portuare, etc.); navlositorul se oblig s plteasc armatorului navlul convenit; contractul poate s prevad un voiaj sau mai multe voiaje consecutive. n cazul mai multor voiaje consecutive, condiiile stabilite ntre armator i navlositor rmn aceleai pentru toate voiajele stabilite prin contract; rspunderea pentru exploatarea tehnic i comercial a navei revine armatorului.

5. Caracteristicile contractului time charter Contractul time-charter prezint urmtoarele caracteristici: armatorul se oblig s pun la dispoziia navlositorului nava cu echipaj cu tot i s suporte: cheltuielile cu ntreinerea echipajului, a navei, cheltuielile cu asigurarea navei contra riscurilor mrii; navlositorul primete nava n chirie pe perioada de valabilitatea a contractului i achit chiria n avans. El suport i cheltuielile legate de voiajele pe care le execut nava din ordinul su (cu combustibilul, taxele de canal i strmtori, taxele portuare, etc.); rspunderea pentru exploatrea tehnic a navei revine armatorului, iar pentru exploatarea comercial - navlositorului.

6. Caracteristicile contractului charter by demise Contractul demise-charter are urmtoarele caracteristici: navlositorul devine armator-chiria, dobndind, pe perioada de valabilitatea a contractului, posesia i controlul deplin al navei luate n chirie; armatorul pune la dispoziia navlositorului nava fr echipaj, n bun stare de funcionare; navlositorul echipeaz nava i pltete chirie anticipat. n afara chiriei el suport: cheltuielile cu echipajul, cu combustibilii i lubrefianii necesari, taxele de strmtori i de canal, taxele portuare, etc.; navlositorul este rspunztor pentru consecinele care rezult din exploatarea tehnic i comercial a navei. El nu poate utiliza nava n afara porturilor stipulate n contract i nu o poate ncrca cu alte mrfuri dect cele stabilite de comun acord cu armatorul.

7. Caracterizai porturile din prima generaie. Pn n anul 1960 porturile erau mai ales localizri ale interaciunii dintre transportul maritim i cel terestru i se caracterizau prin : deciziile cu privire la administraia portului erau luate la nivel guvernamental sau municipal atitudine pasiv i conservatoare activitatea de investiii este concentrat exclusiv n infrastructura portuar fr a se acorda importan la ce se ntmpl cu navele i marfa n afara zonei portuare

8. Particularitile navigaiei de linie.Din cele prezentate rezult o serie de particulariti ale navigaiei de linie fa de navigaia tramp: navele de linie transport n mod uzual mrfuri generale, n partizi mici, pot i pasageri. Dar, aceast particularitate nu trebuie absolutizat. n practic, se ntlnesc adesea cazuri cnd mrfuri generale care se transpot cu nave tramp i mrfuri de mas care se transport cu navele de linie. o alt particularitate a navigaiei de linie o constituie deservirea permanent a unor porturi de ncrcare i descrcare anunate anticipat, cu o frecven i regularitate a sosirilor i plecrilor corespunztoare orarului liniei respective. Nici aceast particularitate nu trebuie absolutizat. n practic ntlnim transporturi regulate ntre anumite porturi, la anumite intervale de timp (de exemplu: transportul de minereuri la combinatele siderurgice) care nu fac parte din categoria transporturilor de linie, pentru c deservesc un singur navlositor i au la baz un contract de transport ncheiat anticipat. a treia particularitate este lipsa dependenei acestor transporturi de mrfuri de un singur expeditor. Navele de linie se deplaseaz pe itinerariul anunat, chiar i atunci cnd se ofer mrfuri mai puine la transport. Pe de alt parte, n navigaia tramp, realizarea transportului este ntotdeauna urmarea obligaiilor contractuale asumate de armator. a patra particularitate a navigaiei de linie este legat de forma contractului de transport n navigaia de linie, navlosirea nu are la baz contracte, ci nelegeri formalizate prin avize de angajament (Booking Note) i conosamente de linie (Liner Bill of Lading); n navigaia tramp, contractul de transport este cunoscut sub denumirea de Charter party.

9. Caracterizai porturile din a doua generaien aceast categorie de porturi, guvernele, autoritile portuare i cei care furnizeaz servicii portuare au o deplin nelegere a funciilor portului. Acesta este privit ca un centru de servicii pentru activitatea de transport, industrial i comercial. Astfel, porturile sunt dispuse s preia din oferta industrial i comercial a utilizatorilor care nu sunt conectai direct la activitatea de ncrcare / descrcare.Scopul activitii portuare este dirijat spre latura comercial i preia orice activitate de transformare a mrfii. Transformrile de ordin industrial se realizeaz chiar n incinta porturilor. Dezvoltarea portuar prezint o expansiune mai ales n domeniul industrial prin prezena n cadrul zonei portuare a unor uniti productive din industria grea, n special siderurgic i petrochimic. Porturile nu mai reprezint deci nite simple centre de transport ci i centre industriale i comerciale.

10. Clasificarea porturilor dup destinaie i dup importana comercial.I. Dup destinaie, porturile se clasific n: comerciale; militare; speciale. Porturile maritime comerciale pot fi specializate sau parial specializate pentru un anumit trafic: mrfuri generale, mrfuri de mas, produse petroliere, cherestea, pasageri etc. Porturile militare au amenajri i organizare specifice destinaiei lor. Porturile speciale pot fi: industriale, care servesc o anumit industrie; de pescuit, situate n zone cu activitate intens de pescuit, fr alte activiti legate de transportul maritim n general i care sunt cel mai adesea porturi de adpost i uneori porturi industriale pentru prelucrarea petelui; de adpost, situate de obicei pe traversade oceanice i maritime lungi, ca locuri de refugiu pentru navele surprinse de furtuni sau avariate. Acestea sunt de regul porturi naturale cu amenajri minime.II. Dup importana comercial, exprimat prin capacitatea traficului anual de mrfuri, porturile pot fi: mondiale; internaionale; naionale. Porturile mondiale sunt noduri puternice n circuitul general al mrfurilor (Rotterdam, Hamburg, Yokohama, New-York etc.). Porturile internaionale asigur relaii de transport ntre mai multe ri apropiate sau chiar dincolo de oceane cum sunt: Trieste, Constana, Odessa, Vancouver etc. Porturile naionale, regionale sau locale au zona de activitate n limitele rii respective.

11. Clasificarea cilor navigabileCile navigabile pot fi clasificate dup mai multe criterii: a) dup caracterul navigaiei: ci navigabile naturale; ci navigabile artificiale; b) din punct de vedere al perioadei de navigaie: ci navigabile cu exploatare permanent; ci navigabile cu exploatare periodic; c) din punct de vedere al construciilor: ci navigabile cu scurgere liber; ci navigabile ecluzate.

12. Care sunt drepturile statelor n marea liber stipulate n Convenia de la Geneva?Convenia de la Geneva (1958) stipuleaz urmtoarele drepturi ale statelor n marea liber: libertatea navigaiei; libertatea pescuitului; libertatea de a instala conducte petroliere i cabluri submarine; libertatea de survol.

13. Nave pentru exploatarea n sistem de linie Nava port container toate transporturile importante n sistem de linie se efectueaz cu nave port-container. Gurile de hambar au dimensiunile hambarelor, acestea din urm fiind astfel concepute nct containerele, odat stivuite, s fie transportate n siguran. Gurile de hambar sunt acoperite cu capace pe care pot fi stivuite alte containere (deci pe punte). Nava ro-ro este un cargou de linie, cu puni continue (through decks) i acces roll-on pe rampe. Acestea se preteaz transportului mrfurilor uor de manipulat cu motostivuitoarele (palei, baloi, containere, cherestea, etc) i a mrfurilor autopropulsate (autovehicule, camioane i trailere cu marf, tractoare, etc). Marele avantaj al navelor ro-ro este dat de posibilitatea de operare portuar rapid fr a fi necesare instalaii de ncrcare-descrcare speciale. Cargoul multifuncional (multi-purpose cargo liners) cargourile de linie clasice sunt cele cu mai multe puni. Spaiile dintre puni erau folosite pentru mrfuri generale, tancurile pentru mrfuri lichide, existnd i spaii frigorifice. Acestea puteau transporta i mrfuri vrac n partide mici (minereu, cupru, oel) n hambarul inferior, unele fiind dotate i cu instalaii de manipulare a mrfurilor grele. Acest tip de nave este eficient pentru transportul unei game variate de mrfuri, dar dezavantajul const n timpul necesar ncrcrii i descrcrii acestora. Mai sunt n operare cteva astfel de nave, dar dup anii 70 nu au mai fost construite altele. Nava port-barje sistemul port-barje, inventat tot n anii 60, se bazeaz pe gruparea unui anumit numr de hambare plutitoare (barje) n cadrul unei singure nave. Barjele au n general o capacitate de 400-1000 tone, putnd transporta att mrfuri generale ct i mrfuri vrac n partide mici, ceea ce face acest