Traductoare Tensometrice rezistive

Click here to load reader

 • date post

  21-Dec-2014
 • Category

  Documents

 • view

  391
 • download

  13

Embed Size (px)

description

Notiuni generale, Principiul de functionare, Schema electrica de masurare, Tipuri...

Transcript of Traductoare Tensometrice rezistive

Traductoare tensometrice rezistive

Traductoare tensometrice rezistive

Notiuni generale

Traductoarele tensometrice rezistive sunt traductoare la care variaia rezistenei electrice se produce prin variaia lungimii conductoarelor, ca efect al alungirii sau contraciei. Dac traductorul tesiometric este fixat pe o poriune dintr-o pies care se deformeaz din cauza uneisolicitri, el se va deplasa la fel ca piesa.

Traductoare tensometrice rezistive

Principiul de functionare

Functionarea traductoarelor tensometrice rezistive se bazeaz pe modificarea rezistentei unui material conductor sau semiconductor cnd acesta este supus unei deformatii.

Traductoare tensometrice rezistive:a. Cu retea bobinata in plan; b. Traductor sudat; c. Cu retea bobinata pe cilindru si apoi presata.

Conectarea in punte a traductoarelor tensometrice resistive

a. Cu simetrie fata de diagonal de masurare; b. Cu simetrie fata de diagonal de alimentare

Punte tensiometrica echilibrata

Schema electrica de masurare:P1 R1 S1 R4

Punte WheatstoneS2

ESursaR2 R3 P2

G

Aparat masura

Traductorul tensometric rezistiv este conectat,de obicei, la instalatia de masura printr-un dispozitiv de conectare-comutare care asigura posibilitatea efectuarii masuratorii cu mai multe traductoare.

Exist urmtoarele tipuri:

- traductoare tensiometrice simple. - traductoare cu supot de hrtie. - traductoare tensiometrice rezistive cu folie. - traductoare tensiometrice rezistive cu semiconductor.

Lungimile traductoarelor tensometrice sunt cuprinse ntre 3 i 150mm, fiind utilizate nfuncie de tipul materialului. Pentru msurarea deformaiilor este necesar un singur traductor sau sunt necesare mai multe traductoare. Materialul rezistiv activ, suportul izolant i adezivul traductorului se aleg n funcie detemperatura maxim de lucru i de umiditatea mediului ambiant.

Sursa imagini si informatii: Google.ro