Traductoare de Presiune

download Traductoare de Presiune

of 17

 • date post

  30-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  68
 • download

  6

Embed Size (px)

Transcript of Traductoare de Presiune

Universitatea Politehnica Bucuresti

Facultatea de Energetoca

Traductoare de presiune2007~2008

Cuprins:

1. Consideraii generale Definiia presiunii Presiunea atmosferic, absolut, diferenial Uniti de msur a presiunii.2.Traductoare de presiune cu elemente sensibile elastice

Membrane

-Membrane ondulate (gofrate). -Tuburile ondulate (silfoanele)

-Tuburi Bourdon -Elemente de tip inductive:

-Elemente de tip capacitiv:

-Elemente de tip rezistive:

-Adaptorul deplasare unghiular-tensiune3. Traductoare de presiune cu elemente piezoelectrice -Puni de msurare pentru elemente sensibile piezorezistive

4.Elemente sensibile piezoelectrice pentru traductoare de presiune -Element sensibil piezoelectric

5. Traductoare pentru presiuni foarte nalte

6.Traductoare de presiune cu elemente elastice vibrante7.Traductoare de presiune cu membran vibrant

8.Traductoare de presiune cu lichid

Elemente sensibile de tip clopot

-Element sensibil tip oscilant

9. Traductoare de presiune integrate:

Consideraii generale

Traductoarele de presiune reprezint una dintre categoriile de traductoare care cunosc o larg rspndire n automatizrile industriale, presiunea constituind un parametru de baz pentru numeroase procese tehnologice.

n multe ramuri industriale, ca de exemplu industria petrolului, chimiei, termoenergetic etc., reglarea presiunii este chiar determinant pentru asigurarea desfurrii corecte a ntregului proces tehnologic

Definiia presiunii Considernd fluidele ca medii continue, ntr-o mas oarecare de fluid fiecare element de volum suport aciunea unor fore din partea restului de fluid, care n cazul fluidului perfect sunt perpendiculare (normale) pe fiecare suprafa a volumului unitar considerat.

O for F, uniform repartizat pe o suprafa S, exercit pe aceast suprafa o presiune p a crei valoare este dat de:

p = F/S (10.1)

Pe baza relaiei (10.1) se poate deduce uor c n general msurrile de presiune sunt legate de fapt de msurrile de for, ceea ce face ca o serie ntreag de metode de msurare a presiunilor (ca de exemplu, cele bazate pe efecte piezoelectrice, magnetostrictive, utiliznd elemente elastice, mrci tensometrice etc.) s poat fi aplicate i n domeniul msurrii forelor, i invers.

Presiunea atmosferic, absolut, diferenial. Presiunea exercitat de nveliul gazos care nconjoar globul pmntesc se numete presiune atmosferic (barometric). ntruct presiunea atmosferic variaz n raport cu altitudinea, s-a ajuns la necesitatea de a stabili o presiune atmosferic de referin fa de care s se considere starea fizic a unui corp. Aceast presiune stabilit convenional se numete presiune normal.

S-a definit astfel presiunea normal tehnic, ca fiind presiunea exercitat de o coloan de mercur de nlime 735,56 mm.

Uniti de msur a presiunii.Unitatea de msur pentru presiuni din cadrul sistemului internaional (SI) este newtonul pe metru ptrat (N/m2), care mai poart numele i de pascal (Pa).

Pascalul, unitatea SI pentru msurat presiunile, este foarte mic (( 0,1 mm H2O). De aceea n practic se folosesc multiplii pascalului: kPa, MPa, (kPa = 103Pa, MPa = 106 Pa). Un multiplu cu largi utilizri este barul (105 Pa), care are avantajul c difer foarte puin de alte uniti de msur (atm, at).

n msurrile industriale se consider de obicei o mprire a domeniului de variaie a presiunii (n presiuni mari sau mici, etc). O astfel de divizare fr a avea pretenia c este exhaustiv, este prezentat n diagrama din figura 10.1.

Fig. 10.1 Domenii de variaie a presiunii tehnice

Traductoare de presiune cu elemente sensibile elastice

Aceast categorie de traductoare conin elemente elastice care convertesc presiunea n deformaia elastic a unor corpuri de form special. Elementele sensibile utilizate frecvent sunt: tubul simplu curbat, tubul spiral, membrana simpl sau dubl (capsul) i tip burduf.

Membrane

Membranele sunt plci elastice de grosime mic, de form circular, ncastrate la extremitate. Fixarea pe contur a membranelor face ca sub aciunea presiunii aplicate pe o fa s dea deformaii relativ uor msurabile, ceea ce a cptat o larg utilizare de aparate de msurat. Prin caracteristicile lor, membranele fac posibil msurarea presiunilor de la civa mm H2O pn la sute de atmosfere (at). Se pot utiliza ca elemente sensibile ca atare, sau n corelaie cu alte traductoare de presiune (piezoelectrice, magnetoelastice etc.).

Dup forma constructiv, membranele pot fi clasificate:

plane, a cror suprafa este dreapt (fig.10.2);

gofrate, a cror suprafa are un anumit profil (fig.10.3); sferice, a cror suprafa este curbat n form de calot sferic (figura 10.4).

Fig. 10.2 Membran planFig.10.3 Membran gofrat

Fig. 10.4 Membran sfericFig. 10.5 Domenii de lucru ale membranelor metalice

Membrane ondulate (gofrate):

Membranele ondulate sunt prevzute cu o serie de gofreuri concentrice, avnd n zona central o poriune plan, de obicei rigidizat. Fa de membranele plane, membranele gofrate prezint o serie de avantaje n funcionare, cum ar fi: posibilitatea obinerii unor deformaii (sgei) mari fr deformri permanente (se pot deci msura presiuni mari); o caracteristic de funcionare apropiat de cea liniar; stabilitate mai mare a caracteristicilor etc.

Utilizarea capsulelor n msurrile de presiune este avantajoas, deoarece se poate realiza o sgeat dubl n comparaie cu o membran ncrcat similar. O mrire substanial a sgeii se poate obine dac se utilizeaz o baterie de capsule (mai multe capsule suprapuse). n aceast situaie, deplasarea centrului bateriei fb este:

(10.6)

n care: fc - este deplasarea centrului unei capsule; k - numrul de capsule;

fm - deplasarea centrului unei membrane.

Fig. 10.7 Capsul

Tuburile ondulate (silfoanele)

Silfonul este un tub cilindric cu gofraje transversale pe suprafaa lateral. Forma general a unui silfon este prezentat n figura 10.8.

Materialele cele mai indicate pentru confecionarea silfoanelor sunt:

p ( 1,5 daN/mm2: bronzul cu beriliu;

presiuni mari (solicitri ciclice): bronzul cu beriliu i adaos de litat;

p > 200 daN/mm2 i funcionare n medii agresive: oel inoxidabil.

n construcia aparatelor de msurat se folosesc de obicei (pentru game medii de presiune) tuburi ondulate cu diametrul 7150 mm i h = 0,080,3 mm, cu care se pot realiza sensibiliti de ordinul 10-1 mm H2O. Profilul tuburilor este diferit funcie de modul n care este utilizat. Astfel, de exemplu, dac solicitrile sunt de ntindere, profilul se execut cu un punct de inflexiune, pentru compresiune se folosesc profile drepte, etc.

Fig. 10.8 SilfonFig. 10.9 Tub Bourdon simplu

Tuburi Bourdon

Tuburile Bourdon sunt tuburi cu perei subiri sau groi de forma unui arc de cerc avnd la centru n jur de 250oC (fig.10.9). Deoarece din punct de vedere constructiv sunt relativ simplu de executat, au o mare rspndire n dispozitivele de msurare a presiunii. Deoarece sensibilitatea este relativ mic, pentru obinerea unei deplasri apreciabile a captului liber se monteaz un mecanism de multiplicare.

Tuburile Bourdon se ntrebuineaz att pentru msurarea presiunilor joase (civa mm Hg), ct i pentru msurarea presiunilor nalte (( 400 daN/cm2). Pentru presiuni p > 10 daN/cm2 se ntrebuineaz tuburi cu perei groi.

Cteva dintre formele cele mai utilizate de seciuni ale tuburilor Bourdon sunt prezentate n figura 10.10.

Fig. 10.10 Seciuni de tub Bourdon: a) plan-oval; b) eliptic; c) n D

Elemente de tip inductive:

Fig. 10.11. Element de conversie inductiv avnd cuplare direct, cu membran

Fig. 10.12. Element de conversie inductiv avnd cuplare direct, cu tub Bourdon

Elemente de tip capacitiv:

Fig. 10.14. Element de conversie

capacitivElemente de tip rezistiv:

Fig. 10.15. Mrci tensometrice utilizate ca elemente de conversieAdaptorul deplasare unghiular-tensiune:

Sgeata elementului sensibil este transformat ntr-o deplasare unghiular, de un palpator i un sistem de prghii dimensionat astfel nct s asigure la intrarea modulatorului MM o variaie unghiular ((() n domeniul (016o), (0o- considerat o poziie de referin, corespunztoare unei ieiri de 2 mA) corespunztoare domeniului de variaie a presiunii msurate. Modulatorul magnetic transform aceast variaie unghiular ntr-o tensiune alternativ modulat n amplitudine. (Principiul su de funcionare a fost descris n cap.4). Aceast tensiune este amplificat de ACA, redresat de demodulatorul sincron DM i transformat n c.c. de etajul final E.F. Tensiunea alternativ necesar excitrii modulatorului magnetic ct i demodulatorului DM este furnizat de oscilatorul pilot OSC.

Fig. 10.16. Schema funcional a adaptorului unghi-tensiune.

Traductoare de presiune cu elemente piezoelectrice

Utilizarea elementelor piezorezistive a permis crearea n ultimii ani a unei categorii de elemente sensibile care au proprietatea remarcabil de a ngloba n aceeai unitate constructiv i dispozitivul de conversie intermediar. Aplicarea industrial a acestei metode a condus la construcia unei game foarte variate de traductoare de presiune att ca domenii de lucru (game de presiune), ct i ca destinaie.

Piezorezistivitatea reprezint proprietatea unui corp de a-i modifica rezistivitatea (deci rezistena electric) sub aciunea unui cmp de tensiuni (mecanice) la care este supus. Fenomenul apare mai puternic n cazul unor semiconductoare. Modificrile de rezisten se produc att pentru variaii statice ct i dinamice.

Puni de msurare pentru elemente sens