Tradiții și natură, o afacere de succes!

Click here to load reader

 • date post

  29-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  240
 • download

  6

Embed Size (px)

Transcript of Tradiții și natură, o afacere de succes!

 • Profilul acestui fermier face parte dintr-o campanie de sporire a nelegerii rolului pe care l joac anumii fermieri i anumite sisteme agricole n pstrarea unei zone rurale vii, n conservarea unei biodiversiti bogate i n meninerea unei producii de alimente cu adevrat gustoase i sntoase.

  Publicat n decembrie 2008 de WWF Programul Dunre Carpai, Viena/Bucureti.Text de Alexandra Puca, cu aportul urmtorilor: Raluca Dan, Raluca Barbu i Edit Pop.Fotografii de Emil Pop i Koen De RijckDesign/Print: Twist Advertising

  Pentru informaii suplimentare, contactai-ne la [email protected] sau vizitai website-ul nostru la http://www.panda.org/romania.

  Campania este finanat de Comisia European,DG Agricultur i Dezvoltare Rural.

  Responsabilitatea publicrii revine exclusiv editorului.Comisia nu este responsabil pentru felul n care vor fi folosite informaiile prezentate aici.

  Tradiii i natur, o afacere de succes!

 • Vraja Gavril (27 ani) din satul Ocna ugatag, Maramure a nceput s lu-creze la ferm nc de cnd era copil. Acum, el administreaz cu succes o ferm de 500 oi, la gospodrirea creia iau parte toi membrii familiei Vraja: soia sa, cei doi copii (de 7 i, respectiv, 4 ani), socrul i soacra i bunica. Astfel, patru generaii parti-cip la pstrarea tradiiei pstoritului n regiunea Maramureului.

  Natura, cultura, tradiiile, oamenii i biodiversitatea Maramureul este laboratorul perfect pentru demonstrarea relaiei organice dintre peisaj, om i animale. Aa ncepe povestea fermierului Vraja Gavril i a familiei sale din satul Ocna ugatag, judeul Maramure.

  Vraja Gavril s-a ocupat de creterea oilor nc din copilrie, dar atunci i ajuta doar familia. De cnd s-a cstorit, cu 9 ani n urm, cu fiica lui Petru Pop, un cioban foarte respectat din ugatag, el a nceput s se ocupe cu succes de ferm, cu ajutorul ntregii familii. Acum are o ferm de 500 de oi (anul de referin 2008), dintre care 250 aparin direct familiei Vraja, iar restul i sunt date de steni pentru a le ntreine pe timpul perioadei estivale de punat. ntreaga familie particip la aceast activitate: soia sa, cei doi copii, socrul, soacra i bunica.

  Patru generaii - aceeai preocupare: pstoritul i cultivarea pmntului. Familia se mparte ntre diversele munci pe care le realizeaz la ferm. De exemplu, vara, socrul i uneori bunica, copiii i Gavril nsui stau pe Platoul Ttaru cu turma de oi. De obicei, soia i mama sa rmn acas, n vale, pentru a se ocupa de gospodrie. n general, Gavril este ntr-o alergtur continu, pentru a asigura hrana familiei sale - cosete fnul pe platou, merge la pia pentru a-i vinde produsele etc.

  Viaa la stnTradiii i natur, o afacere de succes!

  Pentru pstoritul oilor vara (mai-septembrie), familia Vraja nchiriaz un lot de 5 ha de la primria Ocna ugatag; de asemenea, ei au i terenuri proprietate personal n satul ugatag, unde dein o gospodrie de 7 ha. Lotul pe care l nchiriaz pe Platoul Ttaru este bine plasat i are o vedere frumoas asupra ntregului platou, cteva pduri n apropiere i iarb de calitate superioar unde oile pot puna. Avnd n vedere aceste caracteristici ale punii, familia Vraja nchiriaz mereu acelai pmnt, oile (majoritatea din rasa urcan i cteva merinos) fiind urcate an de an pe platoul Ttaru, la o altitudine de 900 1000 m, departe de satul ugatag. Cele 7 ha din satul ugatag cuprind o livad de meri i pruni, o grdin de legume i o parcel de teren arabil cultivat cu porumb, sfecl i cartofi. Pentru a administra cu succes activitile de pe ambele loturi, vara, unii membri ai familiei parcurg zilnic distana dintre ele.

  i pentru cea a animalelor, pentru cea a familiei i a celor care te ajut la stn. Iar acest lucru le d putere. De aceea, fiecare membru al familiei i cunoate locul i sarcinile: soia i mama acesteia se ocup de sarcinile gospodreti n sat i lucreaz pmntul; Gavril se mparte ntre munca n gospodria din sat i stna de la munte; n timpul vacanelor de var, cei doi biei se trezesc odat cu prinii i i ajut la mnatul i la mulsul oilor, sau fac alte treburi potrivite vrstei lor fragede; bunica este mereu gata s dea o mn de ajutor oriunde este nevoie; de pild, ea se ngrijete chiar i de su-prave- gherea oilor pe timpul lunilor de iarn, n gospodria ei aflat undeva ntre satul ugatag i platoul Ttaru. Sprijinul familiei este de baz, dac vrem ca activitatea de cretere a oilor s fie continuat pe cale tradiional. Dac ai oameni angajai la ferm, nu poi pstra practicile tradiionale obinuite pe care le aplicm noi, iar peisa-jul va fi modificat de utilizarea tehnicilor moderne confirm Vraja Gavril.

  Familia este alctuit preponderent din brbai; de fapt, acest lucru este esenial i prielnic pentru a duce turmele de oi dintr-un loc n altul i pentru a face fa condiiilor vitrege de la stn. n general, familia este dinamic, mobil i flexibil. Dup cum spune Gavril, pstoritul este o meserie grea; devii rspunztor nu numai pentru viaa ta, ci

  Tradiii i natur, o afacere de succes!

  Oieritu-i treab grea

 • Aceste activiti de cretere a animalelor reprezint principala surs de venit pentru familia Vraja de patru generaii ncoace. Ei au nvat tot ce se poate face pentru a-i dezvolta afacerea. I-au implicat pe copii n creterea animalelor, considernd c, ntr-o zi, ei vor fi stpnii acelor pmnturi, iar copiilor a nceput s le plac s stea cu oile n aer liber i s le vegheze, au nceput deja s se simt stpnii fermei.Familia Vraja i vinde produsele, caul i urda, la piaa din Ocna ugatag sau Sighetu-Marmaiei. Datorit faptului c nu apeleaz la un abator, vnd mieii vii la pia, iar pentru consumul propriu, i sacrific n propria gospodrie. Unii clieni le cunosc deja produsele (n special caul i urda tradiional), tiu zilele cnd ciobanul coboar la pia i cumpr mereu de la el.

  Cnd a fost ntrebat dac oieritul s-a schimbat de cnd l practic, fermierul ne-a spus c ei, ciobanii maramureeni, nc respect modul tradiional de a crete oile i ne-a explicat i cum o fac: Ciobnitul nu s-a schimbat prea mult n decursul anilor. Da, poate acum folosim tehnol-ogie modern cum este cositul fneelor cu co-sitori mecanice, dar oieritul tradiional a rmas la fel; nc mulgem oile manual, urmm schim-brile anotimpurilor i le respectm mutnd an-imalele n locuri unde pot pate, la altitudini mai joase sau mai nalte, n funcie de dezvoltarea sezonier a vegetaiei. Creterea oilor este nc des ntlnit n zilele noastre, dar numrul mediu de animale pe ferm rar depete 40-50 capete. Pendularea, o transhuman la scar mai mic, este metoda tradiional de oierit, practicat de secole. n fiecare primvar, oile din sate se reunesc n turme, care urmeaz a fi pstorite de ciobani angajai pe perioada verii pe puni comunale din zonele muntoase mai ndeprtate. Cnd sunt pe punile nalte, ciobanii mulg oile de dou sau trei ori pe zi i prepar dou feluri de brnz ca i urd pe care le dau proprietarilor oilor. Aceste puni naturale se folosesc pn toamna, cnd turmele revin n sat. Oile i caprele i petrec iarna n micile grajduri de lemn ale stpnilor, hrnite cu fnul cosit pe pajitile de pe platou.Abandonarea terenurilor a devenit o problem n regiune, fiind, pe de o parte, rezultatul condiiilor socio-economice cu care se confrunt agricultorii (venituri mici, condiii grele de munc i lipsa serviciilor sociale n multe zone fac agricul-tura o opiune mai puin atractiv pentru tineri) i, pe de alt parte, consecina fragmentrii terenurilor, ajungndu-se astfel la pierderea semnificativ a biodiversitii habitatelor semi-naturale, mai ales n cazul pajitilor alpine, din cauza abandonrii punatului.

  Oieritul tradiional a rmas la fel de la strbuni ncoaTradiii i natur, o afacere de succes!

  Oamenii i naturaTradiii i natur, o afacere de succes!

  Natura locurilorTradiii i natur, o afacere de succes!

  Agricultura este o munc grea i are nevoie de mult dedicaie din partea celor care doresc s pstreze tradiiile i s rmn aproape de natur: Creterea oilor e o munc grea. Cteodat, nu apuci s-i tragi sufletul ct e ziua de lung; eti ntr-o continu alergtur dup un lucru sau altul, pentru ca treaba s mearg bine. Dar i ofer i satisfacii, suntem n aer liber, ne bucurm de natur i linite, dormim bine, ne lum puterile de la natur. Avem o legtur strns cu natura i cu animalele i ferma noastr are succes fiindc tim cum s le apreciem i s le respectm.Dar Gavril este foarte activ i implicat nu doar n activitile care privesc munca zilnic la ferm, ci i n dezvoltarea de parteneriate la nivel local. n 2007, fermierii din regiune au pus bazele unui grup local de cresctori, de fapt o asociaie a cresctorilor de oi numit CIOLBAN, al crei preedinte este Gavril. Au avut mai multe ntlniri n care au discutat despre tot ceea ce nseamn oieritul.Mai mult, asociaia este membra Grupului de Aciune Local Mara-Guti, demarat prin Programul LEADER n 2008, care este nc n stadiul de proces de selecie la Ministerul Agriculturii, Pdurilor i Dezvoltrii Rurale. Urmndu-i dezvoltarea personal, Gavrila Vraja a luat parte la cursuri de cretere a animalelor iniiate i organizate de ctre WWF Programul Dunre-Carpai, n parteneriat cu autoritile locale, cursuri focalizate pe integrarea oierilor n cadrul serviciilor agro-turistice.

  Pajitile de pe Platoul Ttaru sunt de tip secundar, rezultate din intervenia antropic pe termen lung: mai nti pdurea a fost defriat, lsnd loc pajitilor, care apoi au fost administrate de ctre fermieri. Aceste spaii prezint ns tendina de a reveni la pdure, n cazul n care pajitile sunt abandonate. Formele primare de pajiti sunt prezente pe suprafee

  mai mici, situate n poienile iniiale ale pdurilor. Cele mai frecvente asociaii de plante ntlnite n compoziia floristic a pajitilor sunt Festuca rubra Agrostis tenius i Nardus stricta - Festuca rubra. Producia de furaje se ncadreaz n limitele potenialului natural de 5000 14000 kg/ha. Acest peisaj, profund modificat de aciunea omului, este caracteristic pentru zonele nalte din Maramure. Defriarea pdurilor a continuat pn cu 50 de ani n urm, iar ruinele cii ferate folosite n trecut pentru tra