Topul ,,savantilor' din puscarii. Voiculescu, umar la umar cu ... ... Topul ,,savantilor" din...

download Topul ,,savantilor' din puscarii. Voiculescu, umar la umar cu ... ... Topul ,,savantilor" din puscarii

of 6

 • date post

  12-Sep-2020
 • Category

  Documents

 • view

  0
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Topul ,,savantilor' din puscarii. Voiculescu, umar la umar cu ... ... Topul ,,savantilor" din...

 • Topul ,,savantilor" din puscarii. Voiculescu, umar la umar cu Dinel Staicu, pe podiumul oamenilor de stiinta din spatele gratiilor

  Ionel Stoica, Sorin Ghica,

  Romania sufera o noua lovitura de imagine, dupa ce presa britanica a ironizat modul in care mai multe vip-uri condamnate la inchisoare si-au scurtat pedepsele, dupa ce si-au descoperit vocatia de scriitori. Expertii romani arata ca ar fi mai bine daca s-ar renunta la acest tip de mecanism de scurtare a pedepselor. Ministerul Justitiei a publicat lista scriitorilor din puscarii, care au publicat carti in perioada ianuarie 2013- decembrie 2015.

  Romania este luata din nou peste picior de catre presa britanica. De data aceasta nu pentru ispravile conationalilor din Regat, ci pentru ,,savantii" puscariilor care isi ispasesc pedepsele in Romania. Atentia jurnalistilor de la ,,The Guardian" a fost atrasa, mai precis, de avalansa de carti scrise de vip-urile romanesti pentru a-si scurta sejurul in puscarie.

  Detinutii care publica o opera stiintifica pot castiga o reducere a pedepsei cu 30 de zile, dar nimeni nu evalueaza lucrarea, iar mai multe ,,gulere albe" din Romania exploateaza aceasta portita de scapare a legii. Aceasta este concluzia articolului publicat de ,,The Guardian".

  Jurnalistii britanici arata ca de aceasta portita au beneficiat mai multi autori de ,,lucrari stiintifice", precum fostul senator Dan Voiculescu, fostul vicepremier George Copos, fostul europarlamentar Gigi Becali, fostul deputat Nicolae Vasilescu sau milionarul Dinel Staicu. Pentru a obtine reducerea pedepsei, unii condamnati

  http://adevarul.ro/news/eveniment/topul-savantilor-puscarii-voiculescu-umar-umar-dinel-staicu-podiumul-oamenilor-stiinta-spatele-gratiilor-1_568ab30a37115986c62181b5/index.html

 • apeleaza la asistenti care ii ajuta sa scrie cartile pe care si le asuma.

  Mai mult, unii dintre ei chiar plagiaza alti autori, mai scrie publicatia britanica, oferindu-l exemplu pe George Copos si una dintre lucrarile sale pe teme istorice, care ar fi fost plagiata de la un student, Catalin Parfene.

  Laura Stefan: Mai bine renuntam la acest mecanism Expertii in Justitie sustin ca criticile din presa britanica sunt justificate, iar statul ar trebui sa sprijine mai degraba mediul academic din afara puscariilor decat cel de dupa gratii.

  ,,Romania are dificultati majore in a gestiona acest tip de mecanism, adica e foarte complicat sa intelegem si in cazul oamenilor aflati in libertate ce inseamna o teza de doctorat sau ce inseamna o lucrare plagiata. Ma intreb cat este de rezonabil sa ne inchipuim ca putem aprecia cum sunt lucrarile scrise in penitenciar. Multe dintre acestea este de ajuns doar sa le rasfoiesti ca sa-ti dai seama ca nu sunt originale sau nu au un caracter stiintific. Daca numaram cate lucrari au fost scrise in lunile pe care acesti oameni le-au petrecut in penitenciar, ajungem la concluzia neverosimila ca autorii sunt extrem de prolifici, desi nu au scris nimic pana atunci. Acum a dat geniul peste ei", este de parere Laura Stefan, expert anticoruptie. In opinia acesteia, cea mai buna solutie este renuntarea la acest mecanism. ,,Atunci cand nu poti sa gestionezi un sistem, este mai bine sa nu-l ai. Mi se pare o irosire de resurse sa incerci sa faci sa functioneze un mecanism de probitate academica pentru detinuti, cand noi nu suntem in stare ca tara sa facem lucrul acesta pentru oamenii care au pretentii academice. Cel mai simplu ar fi sa se renunte la acest tip de mecanism de scurtare a pedepselor", a declarat, pentru ,,Adevarul", Laura Stefan.

  ,,Fabrica de carti" din puscarie

  In timp ce presa britanica ne ironizeaza, ,,fabrica" de carti din puscarie duduie la putere maxima. Fostul manager al clubului Steaua, Mihai Stoica, ar putea fi eliberat chiar zilele acestea, dupa ce a facut dovada noii sale vocatii: autor de lucrari stiintifice. In penitenciar, Stoica a fost un detinut model: a castigat faza pe tara la concursul de tamplarie si a scris nu mai putin de patru carti. Sau cel putin asa sustine comisia Penitenciarului Jilava, care i-a avizat pozitiv cererea de eliberare conditionata.

  De departe, cel mai prolific scriitor s-a dovedit a fi afaceristul Ioan Niculae, care ispaseste o pedeapsa de 2 ani si 6 luni de inchisoare, in dosarul ,,Mita la PSD". O carte de 122 de pagini cu 35 de referinte bibliografice a fost documentata, redactata si publicata in 7 zile. Cererea sa de scurtare a pedepsei urmeaza sa fie analizata de judecatori chiar luna aceasta.

  Cum este sabotata ofensiva anticoruptie

  Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a promis inca de anul trecut ca va pune piciorul in prag si va stopa avalansa de carti scrise dupa gratii, situatie anormala care duce la decredibilizarea justitiei.

  Potrivit Administratiei Penitenciarelor, 415 lucrari stiintifice au fost scrise de detinuti in 2013, 2014 si 2015. In 2012 s-au scris doar sapte astfel de carti, mai noteaza ,,The Guardian". ,,Nimeni nu verifica valoarea stiintifica a lucrarilor sau daca detinutii au timp sa scrie aceste carti. Oamenii scriu opt, noua, zece carti fara valoare stiintifica, dar beneficiaza de reducerea pedepsei. Acest lucru afecteaza indirect lupta impotriva coruptiei", declara in urma cu putin timp Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef al DNA. Ministerul Justitiei a dat publicitatii luni lista completa a detinutilor care au publicat carti in perioada 2013-2015. Ziarul Adevarul a ales cele mai cunoscute nume dintre scriitorii din puscariei.

  Fosti senatori, actuali scriitori

  Dan Voiculescu, fost senator PC - 10 carti: "Omenirea, incotroa", "Dezvoltarea economica durabila", "A patra

 • cale", "Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014", "Economia romaneasca", "Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice", "Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala", "Consideratii asupra teorii lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale", "Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale". Voicu Catalin, fost senator PSD - 6 carti: "Ordinea publica in statul de drept", "Respectarea dreptului omului in procesul penal", "Securitatea nationala concept constitutional si legal", "Examinarea doctrinei si jurisprudentei privind apararea securitatii nationale", "Prevenirea actelor de terorism si protectia libertatilor publice", "Indreptar de drept constitutional". Sorin Rosca Stanescu, fost senator PNL -3 carti: "Criza financiara a presei scrisa in Romania", "Un sfert de secol de presa postcomunista, Analiza vietii politice in Romania". Mitrea Miron Tudor, fost senator PSD- 2 carti: "Amintiri... Subiective. Moment de istorie imediata", "Noi nu facem politica! Sindicate 1990- 1994".

  Fosti deputati, actuali oameni de stiinta

  Becali George, fost deputat PNL- 5 carti: "Muntele Atos, patria ortodoxiei", "Steaua si Becali", "Becali si politica. Inceputurile", "Iubirea milostiva si mantuitoare", "Becali Parlamentul Europei Si Parlamentul Romaniei".

  Vasilescu Nicolae, fost deputat PSD - 4 carti: "Alegerile Europene", "Referendumul European", "Etica parlamentara", "Disciplina electorala". Pasat Dan, fost deputat PDL - 3 carti: "Aspecte teoretice si de practica judiciara privind infractiunile de coruptie", "Criminalitatea informatica", "Coruptia ca fenomen si infaptuirea justitiei".

  Fosti ministri, actuali oameni de stiinta

  Nastase Adrian, fost premier PSD- 1 carte: "Cele doua Romanii". Nagy Zsolt, fost ministru UDMR al Comunicatiilor- 3 carti: "Un oras de pe Mures - drumuri prin timp", "Managementul campaniei electorale", "Uniunea Europeana in era digitala-optiuni si proiecte". Seres Ioan Codrut, fost ministru PC al Economiei- - 1 carte: "Contractul colectiv de munca aspecte practice". Fenechiu Relu, fost ministru PNL al Transporturilor- 2 cati: "Itinerarii duhovnicesti in judetul Iasi", "Ingineria avansata solutie strategica pentru o dezvoltare durabila a regiunii de nord est".

  Fosti primari sau peresedinti CJ, loviti de inspiratie

  Apostu Sorin, fost primar Cluj - 5 carti: "Controlul calitatii carnii si produselor din carne", "Controlul calitatii pestelui, batracienilor si fructelor de mare", "Norme de igiena in unitatile de alimentatie", "Controlul calitatii laptelui, produselor lactate si a mierii", "Controlul calitatii laptelui, produselor lactate si a mierii".

  Solomon Antonie, fost primar Craiova- 3 carti: "Consideratii privind comertul exterior al Romaniei in a doua jumatate a sec. XX", "Principii europene in administratia public", "Politica comerciala a Romaniei ca tara membra a Uniunii Europene".

  Francu Emilian Valentin, fost primar Ramnicu-Valvea- 2 carti: "Istoriografia Bisericii Catolice in judetul Valcea", "Consideratii generale privind statutul profesional al jurnalistului".

  Mischie Nicolae, fost presedinte CJ Gorj- 1 carte: "Godinesti - File de istorie". Nicolescu Constantin, fost

 • presedinte CJ Arges- 1 carte: "Evolutia economica a judetului Arges dupa 1989".

  Afaceristii scriitori

  Dinel Staicu - 10 carti: Reforma bancara si fiscal, Creditul social fiscalizat, Piata de capital fiscalizat, Foreing policy, Raportul de cauzalitate dintre creditare si criza economico financiara, Ascensiunea si prabusirea bancilor in contextul globalizarii, Noul bon fiscal - etalon, Barterul fiscal, Economia fiscala de piata, Economie si idei fiscale de autodefinire a epocii moderne

  Bogdan Popovici - 6 carti: Viziune 2020-oportunitati de bussines in tarile consiliului de cooperare al golfului, Dubai 2020 exceptionalismul pietei imobiliare, Organizarea evenimentelor economice-m