TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

14
TMC Lemn Invest SRL TMC Lemn Invest SRL Sarmaş Sarmaş Tehnologii inteligente Tehnologii inteligente Tehnologii inteligente Tehnologii inteligente pentru pentru valorificarea de valorificarea deşeurilor din lemn eurilor din lemn www.tmclemninvest.ro ENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Transcript of TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Page 1: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

TMC Lemn Invest SRLTMC Lemn Invest SRLSarmaşSarmaş

Tehnologii inteligente Tehnologii inteligente Tehnologii inteligente Tehnologii inteligente pentru pentru

valorificarea devalorificarea deşşeurilor din lemneurilor din lemn

www.tmclemninvest.roENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Page 2: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Arderea biomasei sArderea biomasei s--a practicat din cele mai vechi timpuri, oamenii a practicat din cele mai vechi timpuri, oamenii folosind drept combustibil lemnul. Din punct de vedere al ciclului folosind drept combustibil lemnul. Din punct de vedere al ciclului carbonului arderea plantelor este ecologică. Deşi prin arderea lor carbonului arderea plantelor este ecologică. Deşi prin arderea lor carbonul coţinut în ele este eliberat în atmosferă sub formă de CO2, carbonul coţinut în ele este eliberat în atmosferă sub formă de CO2, acest carbon provine chiar din CO2 din atmosferă, captat în procesul acest carbon provine chiar din CO2 din atmosferă, captat în procesul de fotosinteză. de fotosinteză. Deci arderea plantelor este un proces de reciclare a carbonului, spre Deci arderea plantelor este un proces de reciclare a carbonului, spre deosebire de arderea combustibililor fosili, care introduce în atmosferă deosebire de arderea combustibililor fosili, care introduce în atmosferă noi cantităţi de CO2.noi cantităţi de CO2.

www.tmclemninvest.roENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Page 3: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

TMC Lemn Invest srl, vTMC Lemn Invest srl, văă prezinta o parte prezinta o parte din echipamentele din echipamentele şşi tehnologiile utilizate i tehnologiile utilizate pentru producerea energiei termice pentru producerea energiei termice şşi/sau i/sau electrice:electrice:

•• TocTocăătoaretoare de dede deşşeurieuri din lemndin lemn•• Maşini şi iMaşini şi instalanstalaţţii pt. pregii pt. pregăătirea lemnului de foctirea lemnului de foc•• Cazane industriale pt. arderea deşeurilorCazane industriale pt. arderea deşeurilor•• Cazane industriale pt. arderea deşeurilorCazane industriale pt. arderea deşeurilor•• Instalaţii de cogenerare pt. producerea energiei Instalaţii de cogenerare pt. producerea energiei

electrice şi termice cu module ORC.electrice şi termice cu module ORC.•• Uscatoare de rumegus si tocaturaUscatoare de rumegus si tocatura•• Instalatii de brichetat şi/sau peletizatInstalatii de brichetat şi/sau peletizat

www.tmclemninvest.roENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Page 4: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Tocatoare de deseuri Tocatoare de deseuri –– Pezzolato Spa Pezzolato Spa -- ItaliaItalia

Deseurile din lemn provenite in urma Deseurile din lemn provenite in urma exploatării forestiere sau a prelucrarii exploatării forestiere sau a prelucrarii lemnului, pt. a putea fi utilizate ca şi lemnului, pt. a putea fi utilizate ca şi combustibil pentru alimentarea combustibil pentru alimentarea automată a cazanelor industriale automată a cazanelor industriale trebutrebuiie tocatee tocate--maruntite.maruntite.

Pezzolato Spa Pezzolato Spa –– Italia este unul dintre Italia este unul dintre Pezzolato Spa Pezzolato Spa –– Italia este unul dintre Italia este unul dintre cei mai importanţi producatori de cei mai importanţi producatori de astfel de masini.astfel de masini.

Capacitatile acestor tocatoare sCapacitatile acestor tocatoare suunt de la nt de la 2 la 150 mc/h.2 la 150 mc/h.

In functie de tipul tocatorului, tocatura In functie de tipul tocatorului, tocatura rezultata poate fi utlizata şi ca rezultata poate fi utlizata şi ca materie prima pt. producerea MDFmaterie prima pt. producerea MDF--uluiului

www.tmclemninvest.roENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Page 5: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Tocătoare si maruntitoare de deseuri Tocătoare si maruntitoare de deseuri –– Miller Srl Miller Srl --ItaliaItalia

Firma Miller Srl propune o gama largă de maşini Firma Miller Srl propune o gama largă de maşini utilizate in reciclarea deşeurilor pt. utilizate in reciclarea deşeurilor pt. producerea de brichete si peleţii din lemn.producerea de brichete si peleţii din lemn.

Dintre maşinile produse de Miller Srl amintim:Dintre maşinile produse de Miller Srl amintim:•• Tocatoare cu cuţite planeTocatoare cu cuţite plane•• Marunţitoare cu cuţite cu secţiune patrată Marunţitoare cu cuţite cu secţiune patrată •• Marunţitoare cu cuţite cu secţiune patrată Marunţitoare cu cuţite cu secţiune patrată

dispse elicoidal pe arboredispse elicoidal pe arbore•• Rafinatoare cu lamele tip ciocanRafinatoare cu lamele tip ciocan•• Silozuri de stocare si dozareSilozuri de stocare si dozare•• Diferite tocătoareDiferite tocătoare--marunţitoare utilizate in marunţitoare utilizate in

reciclarea altor tipuri de deşeuri(plastic, reciclarea altor tipuri de deşeuri(plastic, cauciuc, cabluri, carton, etc.)cauciuc, cabluri, carton, etc.)

www.tmclemninvest.roENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Page 6: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Maşini şi instalaţii pentru pregatirea Maşini şi instalaţii pentru pregatirea lemnului de foc lemnului de foc –– Pezzolato Spa Pezzolato Spa –– Italia Italia

O parte din lemnul rezultat in urma O parte din lemnul rezultat in urma exploatării forestiere nu poate fi exploatării forestiere nu poate fi valorificat ca materie prima pentru valorificat ca materie prima pentru fabricile de cherestea sau de firnire. fabricile de cherestea sau de firnire.

Una din posibilele utilizări ale acestuia este Una din posibilele utilizări ale acestuia este transformarea în lemn de foc.transformarea în lemn de foc.

Pezzolato Spa dispune de o gama foarte Pezzolato Spa dispune de o gama foarte larga de masini pt. pregatirea lemnului de larga de masini pt. pregatirea lemnului de foc, dintre aceste masini amintim: foc, dintre aceste masini amintim: despicatoare hdespicatoare hiidraulice, masini de draulice, masini de reteretezzatat--dimensionat, maşini combinate de dimensionat, maşini combinate de retezat si despicat, linii automate de retezat si despicat, linii automate de retezat si despicat, retezat si despicat,

www.tmclemninvest.roENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Page 7: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Cazane industriale Cazane industriale ––GEM Matheu International Srl GEM Matheu International Srl -- ItaliaItalia

GEM Matheu International Srl GEM Matheu International Srl –– Italia, este unul dintre cei mai Italia, este unul dintre cei mai importanti producatori de cazane si combustoare pt. biomasa din importanti producatori de cazane si combustoare pt. biomasa din Italia, fiind specializata pe cazane de talie medie si mare.Italia, fiind specializata pe cazane de talie medie si mare.

Gama de cazane produse de firmă este de la 500 kW la 15.000 kW, Gama de cazane produse de firmă este de la 500 kW la 15.000 kW, firma poatefirma poate executa şi cazane de 20.000 kW.executa şi cazane de 20.000 kW.

Unul dintre cele ma importante produse este cazanul destinat arderii Unul dintre cele ma importante produse este cazanul destinat arderii Unul dintre cele ma importante produse este cazanul destinat arderii Unul dintre cele ma importante produse este cazanul destinat arderii biomasei.biomasei.

Biomasa in stare umeda(verde) poate avea umiditati de 40 Biomasa in stare umeda(verde) poate avea umiditati de 40 –– 60 %, pt. 60 %, pt. a putea arde acest combustibil este nevoie de un sistem de ardere a putea arde acest combustibil este nevoie de un sistem de ardere foarte performant. Sistemul propus de GEM Matheu International Srl foarte performant. Sistemul propus de GEM Matheu International Srl este bazat pe arderea biomasei pe un gratar mobil, care asigura o este bazat pe arderea biomasei pe un gratar mobil, care asigura o combustie foarte buna, astfel ansamblul arcombustie foarte buna, astfel ansamblul arzzator recuperator termic ator recuperator termic are randament global de cca. 85 %.are randament global de cca. 85 %.

www.tmclemninvest.roENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Page 8: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Descriere cazane GEM Matheu International Srl Descriere cazane GEM Matheu International Srl

Camera de ardere a cazanul este alimentata Camera de ardere a cazanul este alimentata automat printrautomat printr--un şnec sau cu un sistem un şnec sau cu un sistem hidraulic.hidraulic.

RumeguşulRumeguşul--tocătura este deversată pe un tocătura este deversată pe un gratar mobil care asigura o ardere foarte gratar mobil care asigura o ardere foarte eficienta a biomaseieficienta a biomasei in stare umedain stare umeda..

Camera de ardere cu dimensiuni mari este bine Camera de ardere cu dimensiuni mari este bine izolata, temperatura de ardere este de cca. izolata, temperatura de ardere este de cca. izolata, temperatura de ardere este de cca. izolata, temperatura de ardere este de cca. 850 850 –– 900 900 ˚̊C.C.

Gazele arse trec din camera de ardere in Gazele arse trec din camera de ardere in camera de ardere secundara si apoi in camera de ardere secundara si apoi in recuperatorul de caldura unde cedeaza recuperatorul de caldura unde cedeaza energia termica.energia termica.

Intreg procesul de combustie este condus de Intreg procesul de combustie este condus de un PLC de proces care monitorizeaza şi un PLC de proces care monitorizeaza şi controleaza fiecare parametru.controleaza fiecare parametru.

www.tmclemninvest.roENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Page 9: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Turboden SRL BresciaTurboden SRL Brescia

Firma Turboden SRL Brescia este primul si cel mai important Firma Turboden SRL Brescia este primul si cel mai important producator de turbogeneratoare care au ca principiu de functionare producator de turbogeneratoare care au ca principiu de functionare “Procesul Organic Rankine Cicle (ORC)” “Procesul Organic Rankine Cicle (ORC)”

Procesul Organic Rankine Cicle (ORC), este un proces termodinamic în Procesul Organic Rankine Cicle (ORC), este un proces termodinamic în circuit închis şi corespunde ciclului dintrcircuit închis şi corespunde ciclului dintr--o turbină cu abur o turbină cu abur convenţională, exceptând fluidul care operează în sistem. În modulul convenţională, exceptând fluidul care operează în sistem. În modulul ORC, în loc de apă se utilizează un fluid organic cu masă moleculară ORC, în loc de apă se utilizează un fluid organic cu masă moleculară ORC, în loc de apă se utilizează un fluid organic cu masă moleculară ORC, în loc de apă se utilizează un fluid organic cu masă moleculară mare. Fluidul de lucru organic aflat întrmare. Fluidul de lucru organic aflat într--un circuit închis fără un circuit închis fără pierderi, este vehiculat cu ajutorul unei pompe şi evaporat întrpierderi, este vehiculat cu ajutorul unei pompe şi evaporat într--un un schimbător de căldură multitubular.schimbător de căldură multitubular.

Turboden SRL are in functiune 93 de instalatii de cogenerare, acestea Turboden SRL are in functiune 93 de instalatii de cogenerare, acestea avand o putere electrica cumulata de peste 90 Mwel si peste 1,5 avand o putere electrica cumulata de peste 90 Mwel si peste 1,5 milioane de ore de functionare. De asemenea se afla in constructie milioane de ore de functionare. De asemenea se afla in constructie 35 de instalatii Turboden.35 de instalatii Turboden.

www.tmclemninvest.roENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009

Page 10: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Descriere si principiu de functionareDescriere si principiu de functionare

Modulul ORC utilizează energia termică produsă de un cazan pe Modulul ORC utilizează energia termică produsă de un cazan pe biomasa. Pentru a creste eficienta energetica a instalatieibiomasa. Pentru a creste eficienta energetica a instalatiei,, cacazzanul şi anul şi modulumodulull ORC utilizeaza două circuite: înalta şi joasa temperatura. ORC utilizeaza două circuite: înalta şi joasa temperatura.

ENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009www.tmclemninvest.ro

Page 11: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Principalele avataje ale turbogeneratoarelor Principalele avataje ale turbogeneratoarelor ORC ORC TurbodenTurboden•• Înalta eficienţa a ciclului termodinamicÎnalta eficienţa a ciclului termodinamic•• Înalta eficienţa a turbinei (până la 85%)Înalta eficienţa a turbinei (până la 85%)•• Solicitare redusa a turbinei datorita turatiei reduse (3.000 rpm)Solicitare redusa a turbinei datorita turatiei reduse (3.000 rpm)•• Cheltueli de montaj si intretinere foarte reduseCheltueli de montaj si intretinere foarte reduse•• Proces de pornire / oprire simplu, reglare automataProces de pornire / oprire simplu, reglare automata•• Functionare perfecta pâna la încarcare de min. 10% din puterea N.Functionare perfecta pâna la încarcare de min. 10% din puterea N.

Page 12: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

Scolari srl BresciaScolari srl Brescia

Scolari SRL Brescia este un foarte important producator de uscatoare Scolari SRL Brescia este un foarte important producator de uscatoare destinate agriculturii şi industriei. destinate agriculturii şi industriei.

Uscatoarele utilizate la uscare rumeguşului/tocăturii propuse de Uscatoarele utilizate la uscare rumeguşului/tocăturii propuse de aceasta firma sint orizontale cu bandă si racleti inferiori.aceasta firma sint orizontale cu bandă si racleti inferiori.

Dintre cele mai importante avantaje ale acestui tip de uscător amintim: Dintre cele mai importante avantaje ale acestui tip de uscător amintim: risc de explozie foarte scazut calitate foarte buna a uscarii datorita risc de explozie foarte scazut calitate foarte buna a uscarii datorita temperaturii joase din uscator cca. 75 temperaturii joase din uscator cca. 75 ˚̊C.C.

ENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009www.tmclemninvest.ro

Page 13: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

TMC Lemn Invest SRL poate livra instalatii complete de TMC Lemn Invest SRL poate livra instalatii complete de brichetat sau de peletizat. brichetat sau de peletizat.

Fiecare configuratie a acestor linii este corelata cu Fiecare configuratie a acestor linii este corelata cu disponibilitaţile si necesitaţile fiecarui client in parte.disponibilitaţile si necesitaţile fiecarui client in parte.

ENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009www.tmclemninvest.ro

Page 14: TMC LEMN INVEST - Valorificarea Deseurilor - Tg. Mures 2009

SC TMC Lemn Invest Srl SarmasSC TMC Lemn Invest Srl Sarmas

Tăslovan Dumitru Tăslovan Dumitru –– 0722.659.6450722.659.645

EE--mail: mail: officeoffice@@tmclemninvest.rotmclemninvest.ro

Web: Web: www.tmcleminvest.rowww.tmcleminvest.ro

ENERGII REGENERABILE – Târgu Mureş – 13 martie 2009www.tmclemninvest.ro