tirgumureseanul nr.80

of 8 /8
Primarul municipiului, dr. Dorin Florea, a participat joi, 7 iunie, la in- augurarea Căminului pentru vârstnici situat pe strada Evreilor Martiri, rea- bilitat şi modernizat în baza proiectu- lui „Modernizarea căminului pentru vârstnici Tîrgu-Mureş”, finanţat din fondurile UE prin Programul Opera- ţional Regional 2007-2013, proiect în valoare totală de 3.647.057,29 lei. Lucrările au constat în reabilitarea clădirilor vechi de 100 de ani ale cămi- nului, prin modernizarea unei supra- feţe de 1.248,6 m², mansardarea a 180 m² şi construirea unui corp nou, cu o suprafaţă de 165 m², precum şi refa- cerea instalaţiilor sanitare, electrice, termice şi a izolaţiei, regândirea com- partimentării bucătăriei, pentru res- pectarea fluxurilor şi depozitării ali- mentelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru beneficiarii acestuia. Suprafaţa funcţională - prin man- sardarea corpului B şi prin construirea corpului C – s-a mărit de la 1.248,6 m² la 1.593,6 m². Prin dotarea camere- lor, a bucătăriei şi a spălătoriei, prin îmbunătăţirea izolaţiei termice a în- tregii clădiri, a crescut considerabil gradul de confort şi de igienă pentru beneficiarii căminului, inclusiv pen- tru persoanele cu dizabilităţi, prin amenajarea unor grupuri sanitare do- tate corespunzător pentru acestea. Pe holuri sunt instalate corpuri de ilumi- nat de siguranţă, prevăzute cu acumu- lator, cu autonomie de minim o oră, ceea ce duce la creşterea siguranţei în cazul unei pene de curent. La nivelul corpului C este amena- jată o bibliotecă, facilitându-se astfel accesul la informaţie şi cultură, iar atelierul de arte plastice din acelaşi corp de clădire încurajează socializa- rea şi dezvoltarea simţului creativ al beneficiarilor. Asigurarea unei zone pentru pri- mirea noilor locatari echipată cu spa- ţii pentru control medical şi igieniza- re personală precum şi a unui spaţiu adecvat pentru primirea vizitatorilor şi pentru activităţile zilnice ale pen- sionarilor (salon de zi), a unui cabinet medical şi a unei săli pentru tratamen- te, împreună cu circuitele sigure pen- tru eliminarea deşeurilor considerate periculoase, întregesc imaginea unui edificiu modern, funcţional, realizat la nivelul standardelor europene de confort, igienă şi siguranţă în exploa- tare. Adresându-se celor prezenţi, pri- marul Dorin Florea a reafirmat preo- cuparea sa constantă pentru continu- area programelor sociale şi atragerea, în continuare, a fondurilor nerambur- sabile alocate de UE. GRATUIT Str. Tuşnad, nr. 5, Tel.: 0365.566.888, SMS: 0728.23.68.37 Ediţie Specială 7 - 11 iunie 2012, An II, Nr. 79 Cămin la standarde europene

Embed Size (px)

description

tirgumureseanul nr.80

Transcript of tirgumureseanul nr.80

Page 1: tirgumureseanul nr.80

Primarul municipiului, dr. Dorin Florea, a participat joi, 7 iunie, la in-augurarea Căminului pentru vârstnici situat pe strada Evreilor Martiri, rea-bilitat şi modernizat în baza proiectu-lui „Modernizarea căminului pentru vârstnici Tîrgu-Mureş”, finanţat din fondurile UE prin Programul Opera-ţional Regional 2007-2013, proiect în valoare totală de 3.647.057,29 lei.

Lucrările au constat în reabilitarea clădirilor vechi de 100 de ani ale cămi-nului, prin modernizarea unei supra-feţe de 1.248,6 m², mansardarea a 180 m² şi construirea unui corp nou, cu o suprafaţă de 165 m², precum şi refa-cerea instalaţiilor sanitare, electrice, termice şi a izolaţiei, regândirea com-partimentării bucătăriei, pentru res-pectarea fluxurilor şi depozitării ali-mentelor şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru beneficiarii acestuia.

Suprafaţa funcţională - prin man-

sardarea corpului B şi prin construirea corpului C – s-a mărit de la 1.248,6 m² la 1.593,6 m². Prin dotarea camere-lor, a bucătăriei şi a spălătoriei, prin îmbunătăţirea izolaţiei termice a în-tregii clădiri, a crescut considerabil gradul de confort şi de igienă pentru beneficiarii căminului, inclusiv pen-

tru persoanele cu dizabilităţi, prin amenajarea unor grupuri sanitare do-tate corespunzător pentru acestea. Pe holuri sunt instalate corpuri de ilumi-nat de siguranţă, prevăzute cu acumu-lator, cu autonomie de minim o oră, ceea ce duce la creşterea siguranţei în cazul unei pene de curent.

La nivelul corpului C este amena-jată o bibliotecă, facilitându-se astfel accesul la informaţie şi cultură, iar atelierul de arte plastice din acelaşi corp de clădire încurajează socializa-rea şi dezvoltarea simţului creativ al beneficiarilor.

Asigurarea unei zone pentru pri-mirea noilor locatari echipată cu spa-ţii pentru control medical şi igieniza-re personală precum şi a unui spaţiu adecvat pentru primirea vizitatorilor şi pentru activităţile zilnice ale pen-sionarilor (salon de zi), a unui cabinet medical şi a unei săli pentru tratamen-te, împreună cu circuitele sigure pen-tru eliminarea deşeurilor considerate periculoase, întregesc imaginea unui edificiu modern, funcţional, realizat la nivelul standardelor europene de confort, igienă şi siguranţă în exploa-tare.

Adresându-se celor prezenţi, pri-marul Dorin Florea a reafirmat preo-cuparea sa constantă pentru continu-area programelor sociale şi atragerea, în continuare, a fondurilor nerambur-sabile alocate de UE.

GRATUITStr. Tuşnad, nr. 5, Tel.: 0365.566.888, SMS: 0728.23.68.37 Ediţie Specială 7 - 11 iunie 2012, An II, Nr. 79

Cămin la standarde europene

Page 2: tirgumureseanul nr.80

2

Ediţie Sp

ecială, 7 - 11 iun

ie 2012

În urma deciziei Con-siliului de Administrație al Azomureș, începând cu 1 iunie 2012, noul direc-tor general al combinatului Azomureș este Mihai Daniel Aniței. Astfel, Mihai Aniței îl înlocuiește pe Jan Kadan-ik, vicepreședinte al Con-siliului de Administrație al Azomureș și cel care a asigu-rat interimatul din momen-tul preluării managementu-lui Azomureș de către grupul Ameropa.

Cu o experiență bogată

în funcții de conducere ale unor mari companii indus-triale, Mihai Aniței a fost ales de Ameropa să conducă

cel mai important producător de îngrășăminte chimice din România.

„Este o deosebită provo-care profesională și am încre-dere că împreună cu echipa cu care voi lucra, vom face performanță și vom reuși să transpunem schimbările organizaționale într-o creștere susținută care să conducă la mărirea cifrei de afaceri și menținerea combi-natului Azomureș pe poziția de lider de piață”, a declarat Mihai Aniței.

Prinţul Charles, la Tîrgu-Mureş

Prinţul Charles a ajuns, miercuri după-amiază, pe Aeroportul „Transilvania” din Tîrgu-Mureş, cu o aeronavă charter, pentru a efectua o vizită privată în Transilvania.

Potrivit unor surse, în cursul nopţii de miercuri spre joi, Prinţul Charles s-a aflat fie în judeţul Covasna, fie la Micloşoara, domeniu al contelui Kalnoky, fie la proprietatea sa de la Valea Zălanului. În cursul zilei de joi, moştenitorul Coroanei Britanice a mers la Saschiz, localitate pe care a mai viz-

itat-o în urmă cu câţiva ani.Sursele au declarat că

Prinţul Charles ar intenţiona să viziteze mai multe sate din judeţele Covasna şi Braşov și să facă multe plimbări în aer liber, în pădure.

ECONOMIC

Azomureş are un nou director general

ECONOMIC

50 de milioane de euro pentru IMM-uri

Vicepreședintele executiv al Bank Leumi România, Manfred Rau-chwerger, a declarat că ,,IMM-uri-le trebuie să fie locomotiva care să tragă economia în sus”, iar în strate-gia băncii sunt prevăzute fonduri în valoare de 50 de milioane de euro pentru creditarea acestor firme. ,,Am creat produse pentru IMM-uri

- toată gama de produse ce pot fi ofe-rite clienţilor comerciali, IMM sau corporate”, a spus Rauchwerger, citat de Mediafax.  El a subliniat că ban-ca este dedicată principiului ,,Follow Your Customer” și că în timp ce alţi jucători bancari din piaţă se retrag, subsidiara din România a grupului israelian Leumi are posibilitatea să ofere finanţare: ,,Avem solvabilitate foarte mare, avem bani, așteptăm să vină clienţi să-i ia”. Potrivit acestuia, în România, sucursala Bank Leumi din Tîrgu-Mureș a fost relocată re-cent, întrucât a înregistrat o creștere

dintre cele mai mari, în ultimul an orientându-se mult pe finanţarea ca-binetelor medicale.

Consilierul Primăriei Tîrgu-Mureș, Ioan Chiorean, a spus că pe

plan local sectoarele care ar putea în-registra creșteri semnificative sunt le-gate de infrastructura medicală, dar și de IT și turism. Președintele executiv al Bank Leumi, Laurenţiu Mitrache, a arătat, la rândul său, că banca se im-plică pentru a facilita accesul IMM-urilor la finanţare, întrucât acest sec-tor a fost vulnerabil în perioada de criză. ,,Ştim că este dificil accesul la finanţare și categoria IMM-urilor a fost cea mai vulnerabilă în România. Dorim să facilităm accesul IMM-urilor prin produse personalizate de finanţare”, a declarat Mitrache.

Page 3: tirgumureseanul nr.80

Caravana ciclistă a ajuns miercuri seara la Tîrgu-Mureș. La capătul etapei a VI-a, des-fășurate între localităţile Poia-na Largului și Tîrgu-Mureș, pe o distanţă de 167 de km, cu trecere prin Borsec – Topliţa – Reghin, ,,Mica Buclă” și-a de-semnat câștigătorii.

Astfel, Andriy Vasylyuk (Ucraina – Kolss Cycling Team) a trecut primul linia de sosire, urmat la secundă de Joaquin Sobrino (Grecia – SP Tableware Cycling Team) și Lovassy Krisztian (România – Tușnad Cycling Team).

De menţionat este că ruti-erul ucrainean a triumfat și în

rundele 2 și 4. ,,Etapele sunt foarte dure. Pe Borsec, chiar dacă condiţiile meteo au fost nefavoraile, cicliștii au dat to-tul. În ceea ce privește sporti-vii tîrgumureșeni prezenţi în Turul României, pot spune că Sipos Zoltán de la Mazicon București a avut o zi mai proas-tă în această etapă de munte, însă în ansamblu merge bine. Cursele sunt foarte grele, iar viteza mare de 46-47 km/oră, într-adevar poate pune proble-me, însă drumurile sunt bune, iar traseul este perfect. Andrei Nechita are toate șansele chiar să câștige din nou Turul Ro-mâniei. Etapa ,,regină” care

va decide câștigătorul va fi în Transalpina”, a declarat Be-rekméri Csongor, managerul echipei României.

,,Această etapă a fost una destul de grea pentru mine.

Nu este deloc ușor să parcurgi 167 de km în asemenea condiţii meteo. Sper să închei cursa cu brio, având în vedere că mă aflu la prima participare în Turul României. Voi da totul să fiu

între primii în ultimele etape, dar sper ca Andrei Nechita să câștige din nou Turul Români-ei.”, a declarat târgumureșeanul Sipos Zoltán de la Mazicon.

La finele etapei rutierii de pe podium au fost premiaţi de către oficialităţile mureșene cu trofee și recompense în bani. Cel mai bun rutier român năs-cut în Tîrgu-Mureș este Sipos Zoltán și a fost la rândul lui premiat de către oficialităţi.

Sprintul din Reghin de la km 134 a revenit reprezentan-tului de la Closte 2 – Carrera – Gi-Esse, Cziraki Istvan. Turul României se va încheia în loca-litatea Marghita, judeţul Bihor.

AUTOMOBILISM

Off-road Mureş TrophyAsociaţia Off-Road Club Mureș or-

ganizează cea de-a X-a ediţie a concur-sului automobilistic Off-Road Mureș Trophy, în perioada 14-17 iunie 2012. Pentru acest an, amplasamentul de campare este în tabăra de corturi de la Ibănești-Pădure, comuna Ibănești, ju-deţul Mureș, în zona de organizare a Festivalului Văii Regilor.

Off-Road Mureș Trophy 2012 va alinia la start clasele EXTREM, OPEN și STANDARD.

La cele trei clase, STANDARD, OPEN și EXTREM concursul se des-fășoară în sistemul echipaj-individual, un echipaj fiind format dintr-un pilot și un copilot. La fel ca și la celelalte ediţii, concursul se va desfășura pe baza unui road-book.

Nu sunt acceptate alte persoane în mașină, pe parcursul concursului, la clasele OPEN și EXTREM.

Programul competiţiei:Joi – 14 iunie 201217.00 - 23.00 - Sosire concurenţi,

înscrieri, cazare, 17.00 - 23.00 - Verifi-care tehnică, 21.00 - 22.00 – cina.

Vineri – 15 iunie 2012 mic-dejun, Şedinţa tehnică, Start în ziua I de com-petiţie, cina.

Sâmbătă – 16 iunie 2012 mic-dejun, ședinţă tehnică, start în ziua a II-a de competiţie, cina.

Duminică – 17 iunie 2012 mic-dejun, ședinţă tehnică, Proba de Trial, Prânz, Festivitate de premiere.

Înscrierea în competiţie se poate realiza on-line, accesând www.offroadclubmures.com sau direct la locul de campare, în data de 14 iunie 2012.

VOLEI

Valerijan Luka ,,Mă doare sufletul că mă despart...”

Conducerea Clubului Sportiv Uni-versitar Tîrgu-Mureş a anunţat înceta-rea colaborării cu tehnicianul sârb Luka Valerijan, cel care în ultimii 8 ani a con-tribuit la dezvoltarea voleiului feminin tîrgumureşean. Pe lângă rolul principal, acela de a pregăti echipa de senioare, an-

trenorul Valerijan Luka a fost cel care a contribuit decisiv la inițierea Centrului de Excelență în Volei, care permite în momentul de față ca cele mai talentate jucătoare de la nivel de cadete și junioare să se pregătească la Tîrgu-Mureș într-un cadru profesionist, motiv pentru care ac-tivitatea dânsului este apreciată.

Consiliul de Admnistrație al CSU a considerat însă, odată cu încetarea con-tractului dl. Valerijan Luka, că e nevoie de o nouă organizare a secției de senioare, motiv pentru care la începutul lunii iulie va fi anunțat noul staff tehnic al echipei CSU Medicina Tîrgu-Mureș.

Am luat legătura cu tehnicianul sârb care nu a dorit să declare prea multe însă a fost vizibil afectat de această colaborare întreruptă. „Mi-am dat tot sufletul pentru acest club, mai mult de atât ce pot să zic? Mă doare sufletul că mă despart de munca pe care am depus-o aici, mai mult nu am ce să spun. Important este să fim oameni.”

Final de etapă la Tîrgu-Mureş

Page 4: tirgumureseanul nr.80

4POLITIC

Ca mulţi dintre dumneavoastrã nu am dorit, pânã acum, sã intru pe sce-na politicã, dezgustat fiind de calitatea mediocrã a multora dintre politicieni. Am preferat sã consider prioritarã profesia, specializarea în administraţia publicã. În același timp, mi-am vãzut de studii și de cãrţi. Cred cã se cuvine sã fi demonstrat ceva semnificativ în existenţa ta pentru a putea fi un exem-plu și a te dedica celorlalţi. Tot ce am construit s-a bazat pe respectul cuvântului dat. E un principiu fundamental al verticalitãţii umane. Opt ani împreunã cu primarul Dorin Florea în Primãria municipiu-lui Tîrgu-Mureș, mai bine de trei ani ca prefect, veghind la echilibrul judeţului Mureș, la dezvoltarea sa, la respectul faţã de lege și cetãţeni. Sunt într-o echipã a performanţei adminis-trative, mã bucur de prietenia unor oameni cultivaţi, respec-tabili și responsabili, în care cred, întrucât au probat prin fapte ce pot face pentru mai bi-nele comunitãţii.

Cred în puterea exemplu-lui pozitiv, concret, și nu în demagogia politicianistã care agreseazã și cotropește acum spaţiul public. O competiţie electoralã trebuie sã fie o con-fruntare a ofertelor și a pro-gramelor asumate de candidaţi într-o manierã onestã. Mã pre-zint cu faptele mele și, firește, mã aștept sã mã confrunt cu contracandidaţii mei pentru ca cetãţenii judeţului să aleagã în cunoștinţã de cauzã. Doamna Lokody Edita Emoke, actu-alul președinte al Consiliului Judeţean Mureș, a demonstrat timp de opt ani cum se face administraţie publicã anapoda, dupã cum dicteazã interesele de partid. Într-o emisiune de televiziune în care ne-am con-fruntat, am dovedit cã minte și a contribuit deliberat la ri-sipirea banului public. Lucrãri cu încredinţare sau negociere directã însumând peste 180 de miliarde lei, firme de casã favorizate, lipsã de coerenţã și nicio performanţã în gestiona-rea judeţului Mureș. Judeţul nu are drumuri modernizate corespunzãtor, nu are un de-pozit de deșeuri, nu are centuri ocolitoare pentru Tîrgu-Mureș, Reghin și Sighișoara, are un Aeroport care a tocat aproape 23 de milioane de euro din ba-nul public (2004-2011) și nicio perspectivã a dezvoltãrii sigu-

re pe termen lung. De altfel, doamna Lokody Edita Emoke s-a gândit din timp la liniștea sa fiind pensionatã și având o pensie de circa 80 de milioane de lei. Minodor Ciprian Dobre fuge de confruntarea cu mine, mã evitã deliberat în dezbate-rile televizate, într-un mod laș. Ştie cã are prea multã minciunã în spate, promisiuni constant neonorate, demagogie cât cu-prinde. Acesta e felul sãu de a fi și mediul care îi priește. A susţinut în anterioara campanie electoralã, încã din 2008, cã, în calitate de prefect, a luptat sã apere pãdurile judeţului în pro-cesele cu urmașii foștilor grofi și inamicii Statului Român. Într-un mod dubios și culpa-bil, nu a câștigat niciun proces, iar aceasta caracterizeazã pe deplin eșecul sãu în adminis-traţia publicã. Ca prefect, dupã instalarea mea, am gãsit 27 de procese pierdute de avocatul prefect Minodor Ciprian Do-bre în mandatul sãu. Cu mari eforturi am reușit sã întorc pen-tru rejudecare pe fond o parte însemnatã a acestor procese și am început sã câștigãm la in-stanţele de judecatã, apãrând pãdurile Cãlimanilor și Vãii Gurghiului, peste 100.000 de hectare, pentru a rãmâne în avuţia publicã a statului, copi-ii și nepoţii noștri sã se poatã bucura de ele. A promis cã face drumul Reghin-Topliţa (l-am modernizat în mandatul meu, în 2010-2011 și am în-ceput Reghin-Tîrgu-Mureș), ba chiar a susţinut, în 2008, cã au început lucrãrile la cen-turile ocolitoare ale municipi-ilor (minciunã grosolanã). Un document al Administraţiei Naţionale de Drumuri de la Brașov atestã cã deputatul Mi-nodor Ciprian Dobre, deși s-a lãudat constant, nu a fãcut în patru ani de mandat parlamen-tar niciun fel de demers oficial pentru susţinerea drumurilor anterior menţionate. A promis cã, în calitate de deputat, își va deschide pe colegiul sãu cabi-nete parlamentare funcţionale la Sãrmaș, Deda și Band. Nu a funcţionat niciunul. A promis în mod aberant și iresponsabil linie feratã Tîrgu-Mureș – Si-ghișoara. Nu a concretizat ni-mic. Acum promite iarãși mii de locuri de muncã, parcuri industriale pe lângã toate ora-șele judeţului, promite ample lucrãri de infrastructurã, pro-grame pentru agricultori, câte și mai câte. Un om mincinos

și viclean al cãrui comporta-ment și caracter ar trebui sã dea serios de gândit cetãţenilor judeţului nostru. Iatã cum îl caracterizeazã faptele... Sunt exemple bine documentate care mi-au fost transmise de oameni revoltaţi, de oameni care-i cu-nosc adevãrata faţã, dispuși sã depunã mãrturie și sã vinã cu probe în faţa instituţiilor abi-litate. Un avocat mediocru, un parvenit al zilelor noastre pe care nu l-a lovit criza, ca pe noi toţi, deoarece averea sa a cres-cut incredibil de mult. El s-a îmbogãţit fãrã rușine, astfel cã vã întreb, meritã acest prefãcut votul? Chiar crede cã ne poa-te pãcãli în continuare pe toţi? Banii aduși de la bugetul de stat prin hotãrâri de guvern pentru primãrii, prin destoinicia aces-tui fost prefect, erau prãduiţi de firmele de casã care primeau lucrãri cu dedicaţie. Iatã cum i-a sporit profitul, de pildã, fir-mei SC TELESAT SERVICE SRL, administratã de cãtre di-rectorul sãu de cabinet Molnar Ervin, în mandatul lui Min-odor Ciprian Dobre. În 2004 avea 4 angajaţi, o cifrã de afa-ceri de 87.960 RON și un pro-fit de 2.276 RON, în 2005 – 6 angajaţi și profit 58.159 RON, ajungând în 2008, an electo-ral în care era nevoie de bani pentru campania lui Minodor Ciprian Dobre la 19 angajaţi, o cifrã de afaceri de 6.568.446 RON și un profit de 1.582.326 RON. Imediat ce Dobre nu a mai fost prefect în 2010 fir-ma menţionatã a fost lovitã brusc de recesiune, ajungând la o cifrã de afaceri de 936.812 RON și un profit de 26.594 RON. Sunt informaţii oficiale care pot fi obţinute la nivelul Direcţiei Finanţelor Publi-ce Mureș. În mandatul sãu, primãriile care primeau fonduri guvernamentale pentru diverse lucrãri, prin hãrnicia prefectu-

lui Minodor Ciprian Dobre, erau convinse sã încheie con-tracte de consultanţã juridicã cu cabinetul de avocaturã al soţiei prefectului, Iuliana Do-bre. În fiecare lunã, plãteau aceste servicii, timp de 4–5 ani, sume cuprinse între 650 și 1.250 euro. Existã xerocopii dupã aceste contracte! Pãcat cã organele abilitate ale statu-lui, având informaţiile necesa-re, au reacţionat timorat pânã acum. Nu e însã timpul pierdut pentru a-și face datoria. Nu în ultimul rând, pentru a judeca cât se poate de realist profilul absolut imoral al acestui om, aflaţi cã este cercetat penal de cãtre Direcţia Naţională An-ticorupţie București, pe baza implicãrii sale cu mașina Par-lamentului României într-un accident rutier, aflându-se sub influenţa bãuturilor alcooli-ce, pe care a fãcut tot posibilul sã-l mușamalizeze. Este doar o chestiune de timp pânã când va rãspunde penal, dar lipsa sa de responsabilitate publicã este cu atât mai reprobabilã cu cât candideazã în unicul scop de a compromite candidatura mea și șansa unei administrãri corecte în folosul tuturor cetãţenilor a problemelor judeţului Mureș.

Este pur și simplu stupefiant sã vezi câtã ipocrizie, cât cinism și aroganţã îl caracterizeazã pe Minodor Ciprian Dobre. Susţine cã prioritatea sa este familia, pe care o va promo-va ca președinte al Consiliului Judeţean, în timp ce sora ma-mei sale Ana Struguraș (care declarã cã l-a crescut, copil fi-ind) și fiica acesteia Minodora Duca trãiesc în mizerie, din mila primãriei. Invocã public un decalog al conduitei în ale-geri, iar în spatele sãu sunt im-plicaţi și plãtiţi copii nevinovaţi sã rupã afișele electorale în care apar Dorin Florea și Marius Pașcan, Alianţa pentru Mureș.

Aceastã tipologie de perso-naj parvenit și capabil de orice pentru a ajunge cumva la banul public ar trebui sã provoace în-grijorare. Acest om prefãcut, cu zâmbet fals, sã știţi, stimaţi cetãţeni, cã nu are milã pen-tru nimeni. Îl intereseazã doar sã își umple buzunarul sãu. E limpede cã, pentru a-și pune planul în aplicare, are nevo-ie de o funcţie importantã în noul guvern al României care va funcţiona dupã alegerile parlamentare din toamnã. Ştie cã nu are nicio șansã sã ajungã președinte al Consiliului Jude-ţean Mureș, doar a mai încer-cat o datã. Însã pentru a avea funcţia în noul guvern calcã în picioare interesele legitime ale cetãţenilor acestui judeţ binecuvântat, în goana pentru cât mai multe voturi. Vãzând aceste lucruri și asemenea per-sonaje publice care nu meritã respectul mureșenilor, am de-cis sã candidez pentru funcţia de președinte al Consiliului Judeţean Mureș. Vin în faţa dumneavoastrã cu cartea de vizitã a responsabilitãţii, decen-ţei, adevãrului și bunului simţ. Sunt lector universitar doctor al Universitãţii ,,Petru Maior” din Tîrgu-Mureș, sunt un om al cãrţii, un specialist în admi-nistraţie, cu fricã de Dumne-zeu. Reprezint judeţul Mureș, fiind ales de preoţii mureșeni pentru un mandat de patru ani, în Adunarea Eparhialã Bisericeascã a Alba Iuliei. Pen-tru mine, cuvântul e sfânt!

Dragi mureșeni, dacã doriţi cu adevãrat sã recâștigãm dem-nitatea și sã impunem domnia legii și a interesului naţional în judeţul nostru, nu vã risipiţi vo-tul. Veniţi cu mine pe acest nou drum cãtre președinţia Consi-liului Judeţean Mureș și fiţi si-guri cã nu o sã vã dezamãgesc pentru încrederea acordatã. NU fac promisiuni fãrã acoperire, mi-am asumat în cunoștinţã de cauzã un program realist și eficient de dezvoltare a jude-ţului Mureș, coroborat cu cel susţinut de actualul primar dr. Dorin Florea pentru munici-piul Tîrgu-Mureș. De aseme-nea, am cuprins în programul meu un parteneriat al perfor-manţei cu toate primãriile ju-deţului Mureș. Uniţi suntem învingãtori!

Doamne ajutã!

Cu mult respect,Marius Paşcan

Scrisoare deschisã către mureşeniEdiţie Specială,

7 - 11 iunie 2012

Page 5: tirgumureseanul nr.80

5POLITIC

Interviu cu primarul munici-piului, dr. Dorin Florea:

Reporter: Domnule pri-mar, dintre toate proiectele oraşului pe care vi le-aţi pro-pus şi realizat, care vă este cel mai aproape de suflet?

Dorin Florea: Toate au con-stituit priorităţi, iar de realizat, le-am realizat împreună cu ce-tăţenii oraşului, ţin să precizez acest lucru pentru că, după cum am mai afirmat, tîrgumureşe-nii, în primul rând ei au fost cei care mi-au stat mereu alături, m-au înţeles şi m-au sprijinit atunci când la politicienii zilei n-am găsit nici sprijin, nici în-ţelegere. Cetăţenii, însă, au în-ţeles că este important ceea ce laşi în urmă nu doar pentru conşti-inţa sau moralitatea personală, ci pentru confortul şi bunăsta-rea semenilor. Întotdeauna am considerat că trebuie să trudeşti pentru a face viaţa celor din ju-rul tău mai bună.Piaţa Teatrului, un reper inconfundabil al oraşului f lorilor!

Rep.: Totuşi, într-o ierar-hie… subiectivă…

D.F.: Aş menţiona Pia-ţa Teatrului. Am considerat că avem o carte de vizită, iar aceasta priveşte estetic şi centrul municipiului. În mod deosebit, Piaţa Teatrului a constituit în-totdeauna un reper inconfunda-bil al oraşului florilor. De aceea, am hotărât să acordăm cuveni-ta prestanţă acestui important obiectiv. Proiectul pe care l-am promovat privind „Moderniza-rea Pieţei Teatrului” cuprinde o suprafaţă de 18.104 mp şi are la bază soluţii de reabilitare ur-bană care respectă caracterul de monument de arhitectură, atât al întregului ansamblu cât şi al clădirilor monument existente în perimetrul acestuia. Valoarea proiectului este de 10.798.786 de lei, urmând să fie finalizat în acest an.

Rep.: Şi Platoul Corneşti a cunoscut transformări sem-nificative…

D.F.: Şi vă asigur că va mai cunoaşte. Este o zonă tradiţio-nală de agrement, de aceea am decis reorganizarea şi dezvolta-rea ei: trenuleţul Thomas, deja apreciat şi utilizat la maximum de cei mici, realizarea unui am-fiteatru în aer liber cu o capaci-tate de 150 de locuri, amenaja-rea unui parc pentru skateboard, traseu off-road pentru mountain bike, Căsuţa din pădure, pista de alergări, realizarea unei fân-

tâni arteziene în zona scuarului din faţa accesului la Zoo. Unele dintre aceste obiective au fost realizate deja, proiectul fiind în derulare.Cetatea, reper cultural şi turistic

Rep.: În categoria „repere ale oraşului”, Cetatea ocupă un loc special…

D.F.: Proiectul pe care l-am promovat însumează 29.220.376 de lei. Prin acest proiect susţinem, până în 2014, reamenajarea şi conservarea Ce-tăţii în vederea stimulării tu-rismului. Vor fi create: Centrul de conferinţe, Casa Căsătorii-lor, Centru intercultural, spaţii multifuncţionale (expoziţii, co-locvii, artă culinară tradiţiona-lă), Centru de informare şi pro-movare turistică, Teatru în aer liber, teatru de păpuşi şi tineret, spaţii muzeistice, arheologice şi de artă.Crearea unui centru unic de management cultural

Rep.: Aţi afirmat în re-petate rânduri că aveţi în ve-dere crearea unui centru de management cultural unitar. O idee interesantă şi ambiţi-oasă, poate nu foarte corect receptată şi interpretată de public. Vă rugăm să ne oferiţi câteva detalii.

D.F.: Prin preluarea institu-ţiilor de cultură urmărim crea-rea unui centru unic de manage-ment, în care viaţa culturală să fie concentrată pentru a pune în valoare, în mod unitar şi coerent, caracteristicile oraşului, tradi-ţiile sale. Astfel, mediul cultural poate fi animat încât să concen-treze şi interes turistic pentru această zonă. Cinematografele, arenele de vară, amfiteatrele, iată premisele unei abordări cu dezinvoltură şi curaj în acest sens. Componenta culturală a Zilelor Tîrgumureşene este un exemplu, prin evenimentele ar-tistice pe care le cuprinde – lan-sări de carte, sprijinite financiar de municipalitate, Festivalul Naţional „Lucian Blaga”, or-ganizarea, în holul Primăriei a expoziţiei de artă plastică, in-cluzând lucrări ale taberei „Tîr-gu-Mureşul în pictură”, tablouri donate municipalităţii de către autori, organizarea, şi în acest an, a întâlnirii cu Cetăţenii de Onoare ai oraşului, instituirea, în acest an, a premiului „Mihai Eminescu”, derularea de proiecte comune cu prestigioase instituţii culturale şi de învăţământ din

municipiu pledează pentru coa-gularea manifestărilor culturale locale într-o mişcare unitară, purtând pecetea diversităţii şi originalităţii.

Rep.: Revenind la zonele de agrement, Weekend-ul de-vine tot mai neîncăpător…

D.F.: Vom extinde zona de agrement a oraşului pe o supra-faţă de aproximativ 6 hectare, cuprinzând terenurile situate între calea Sighişoarei, Univer-sitatea „Dimitrie Cantemir” şi Jandarmerie. Weekend 2 va cu-prinde: bazin de înot, bazin cu trambulină, aqualand de mări-me medie, bazin de înot pentru copii, teren de fotbal, terenuri de volei, clădire administrativă, clădiri utilitare, locuri de joacă pentru copii, zone de alimentaţie publică. Doresc extinderea locu-rilor de agrement, a locurilor de promenadă care pot fi dezvoltate şi în zonele învecinate – zona Li-vezeniului, zona Budiului, zona dealurilor Sâncraiului, în tot ceea ce înseamnă un complex de dezvoltare unitar, corelativ râ-ului Mureş, care poate fi gândit ca o zonă de atracţie, începând de la munte şi până spre zona Cor-neşti. Tîrgumureşenii trebuie să rămână la Tîrgu-Mureş!

Rep.: Un oraş prosper este un oraş care asigură locuito-rilor săi locuri de muncă. În ce constă strategia dumnea-voastră în acest domeniu?

D.F.: Politica de susţinere a locurilor de muncă este corela-tă cu dezvoltarea de cartiere de case. Vreau ca tîrgumureşenii să rămână în oraş având asigura-te toate condiţiile pentru o viaţă civilizată. Faceţi o comparaţie între Cartierul Belvedere şi alte cartiere de case din Corunca, Livezeni, Bărdeşti, unde există fose septice şi unde se manifestă o dezvoltare haotică. În ce priveş-te strategia privind locurile de muncă, avem deja un model de-marat de Tîrgu-Mureş privind

parcul tehnologic pe o suprafaţă de 100 – 120 de hectare, în care o parte este destinată centrului de cercetare IBM. Ne-am inspirat din experienţa celor de la Issy Les Moulineaux, unde acest proiect a făcut posibil ca, într-un timp re-lativ scurt, să fie generată o dez-voltare de aproximativ 70.000 de locuri de muncă în domeniul IT. Ştim şi avem toate asigură-rile celor de la IBM şi de la alte mari centre că există doritori să acceseze o asemenea zonă. Sigur, acest proiect trebuie sincronizat cu dezvoltarea mediului şi a spe-cializărilor universitare. Proiec-tul pe care l-am iniţiat şi pe care-l susţinem vizează crearea unei mari universităţi prin comasare – Universitatea Tîrgu-Mureş, o universitate multiculturală, care să cuprindă mai multe facultăţi, pretabilă unui oraş cu 200.000 de locuitori.Este nevoie de un proiect regional pentru abordarea serviciilor publice!

Rep.: A vorbi despre zone de locuinţe, locuri de muncă, zone de agrement înseamnă a aborda, implicit, problema serviciilor publice.

D.F.: Abordarea serviciilor publice – apă, canal, gestiona-rea deşeurilor cât şi dezvoltarea energiilor alternative pot con-stitui strategii viabile pentru oraş şi zonele înconjurătoare. Este imperios ca oraşul să poată dezvolta un proiect mare regio-nal pentru accesarea fondurilor de finanţare în perioada 2013-2020. Nu poţi aborda proiecte foarte mari din abordări frag-mentare sau invocând lipsa re-surselor. Răstoliţa - repet - tre-buie să devină un punct esenţial pentru alimentările cu apă, iar acumularea respectivă trebuie să satisfacă aproximativ jumătate din judeţ, iar râul Mureş trebuie abordat ca un sistem unitar, gă-sită o formulă pentru protecţia

malurilor, a carierelor de exploa-tare, a şantierelor În privinţa deşeurilor, e cu totul altceva să fii un oraş mare, care să le gestione-ze, nu să le înstrăineze spre va-lorificare unor firme străine, cu scumpirea aferentă a serviciului public, acum prost gestionat şi neluat în calcul de Consiliul ju-deţean.

Rep.: V-aţi pronunţat, de nenumărate ori, pentru o ali-mentaţie normală, raţională şi ecologică şi aţi fost iniţiato-rul unor târguri şi expoziţii în domeniu. Ce veţi face în con-tinuare?

D.F.: Se impune aborda-rea pieţelor şi a multor zone ale oraşului ca centre de dezvoltare agroalimentară. Îmi propun conservarea lor într-un mod tra-diţional pentru micul comerţ la Tîrgu-Mureş, care a fost legat de istoria oraşului, de dezvoltarea unor reţete şi reţele tradiţiona-liste privind un sistem alimen-tar natural, raţional şi ecologic. Pentru aceasta trebuie încura-jate zonele limitrofe – Pănet, Sânpaul, zona Târnavei precum şi alte zone legumicole de interes privind cultivarea şi procesarea produselor naturale. Acestea fac posibilă crearea unor centre co-merciale, generarea unor târguri şi promovarea de produse autoh-tone.

Rep.: Stimate domnule primar, recent s-a încheiat o nouă ediţie a Zilelor Tîrgu-mureşene. Copii şi vârstnici deopotrivă au umplut până la refuz Cetatea. Parcă s-au es-tompat diferenţele de vârstă, oraşul a trăit din plin…

D.F.: Da, este un prilej de bucurie să vezi că lumea se bu-cură, se distrează, se relaxează. Pe copii trebuie să-i învăţăm să iubească oraşul încă de la vârste fragede, să-i preţuiască valori-le. Cât despre cei vârstnici, cu ei am stabilit o legătură trainică, de nezdruncinat, iar doamna Kovacs Irma, preşedinta filialei mureşene a Uniunii Pensionari-lor v-ar putea spune, cu siguran-ţă, mai multe.

Rep.: Sintetizând?D.F.: Sintetizând, în tot ce

am întreprins am avut în vede-re oraşul şi pe locuitorii săi. Am făcut tot ce mi-a stat în putinţă, convins mereu că tîrgumureşenii merită mai mult, conştient că încă nu le-am oferit atât cât aş fi vrut, şi sigur că, împreună cu ei, în Alianţa pentru Mureş, ne vom face toate temele! Pentru că merităm!

a consemnat Silvia Morar

„Este important ceea ce laşi în urmă…!”Ediţie Specială, 7 - 11 iunie 2012

Page 6: tirgumureseanul nr.80

6 ADMINISTRAŢIE

Bazat pe viziunea, tradiţia și avan-tajele Municipiului Tîrgu-Mureș, va fi dezvoltat un district de afaceri cu specializarea pe cercetare și informa-tică medicală. Parcul tehnologic va fi împărţit într-un cartier business și o zonă rezidenţială care vor deservi companiile investitoare. Modelul ur-mărit de către Primăria Tîrgu-Mureș este preluat și adaptat împreună cu consultanţii orașului Issy-les-Moulli-neaux din Franţa care au generat cel mai mare parc tehnologic media din Europa. Unul dintre elementele prin-cipale preluate din Franţa este forma de finanţare a districtului și anume parteneriatul public-privat.

Acest instrument presupune că investiţiile sunt realizate de către me-diul privat, Primăria punând la dispo-ziţie doar studiile și utilităţile necesa-re. Construcţia parcului se va realiza etapizat pe o perioadă de aproximativ 10 ani, iar recuperarea investiţiilor va fi efectuată de către mediul privat.

Imediat după anunţul Primări-ei privind intenţia demarării acestui district, Municipalitatea a fost con-tactată de către diferiţi potenţiali

furnizori de servicii cu experienţă în parteneriatele cu companiile multi-naţionale. Ca urmare, Primăria Tîr-gu-Mureș a primit deja 4 propuneri, studii de concept care prezintă loti-zarea și descriu un ambient posibil al viitorului district.

În perioada următoare, Primăria Tîrgu-Mureș va prezenta toate vari-antele primite și le va supune consul-tărilor publice. Varianta aleasă va sta la baza studiului de fezabilitate și a

planului tehnic ce urmează a fi reali-zate de către Primărie. Ar fi de men-ţionat că Municipiul Tîrgu-Mureș se află într-un proces de discuţii cu Ambasada SUA pentru posibilitatea finanţării unor studii de fezabilitate între care s-ar putea sa fie luat în con-siderare și acest studiu.

Odată cu finalizarea planului teh-nic, tîrgumureșenii vor avea o imagine exactă, reală a districtului și inclusiv a cadrului ambiental. De menţionat că

propunerile prezentate pe site-ul in-stituţiei conţin planul de situaţie con-form studiului. De asemenea, sunt atașate imagini ambientale utilizate și în alte proiecte din diverse părţi ale lumii, de către companiile care ne-au prezentat propunerile. Scopul acestor imagini este de ajuta privitorul să-și facă o imagine mai clară asupra con-ceptului arhitectural.

Facem această menţiune pentru a nu exista confuzia (intenţionată sau neintenţionată) conform căreia ima-ginile ambientale ar fi imagini reale, finale ale districtului de afaceri. Ceea ce contează acum este doar planul de situaţie si studiul aferent, elemente realizate de către echipe de specialiști cu experienţă în proiecte similare de anvergură și de talie internaţională.

Primăria este în faza finală de depunere a documentaţiei pentru un proiect pe fonduri europene având ca scop achiziţionarea celui mai perfor-mat supercomputer din Europa de Est. Acesta va fi destinat cercetării și constituie o facilitate comună pentru toţi potenţialii investitori în cadrul districtului de afaceri.

„Oraşul Ştiinţific pentru Cercetare şi Informatică Medicală”

Ediţie Sp

ecială, 7 - 11 iun

ie 2012

Page 7: tirgumureseanul nr.80

7M

ica Publicitate

POLITIC

S.C. Administrator Imo-bile şi Pieţe S.R.L. (Administraţia Pieţelor) informează cetăţenii oraşului că, începând cu data de 10 iunie 2012, duminică, Târgul de expoziție cu vânzare de animale mici și păsări din Piața Unirii se va desfășura doar în locul special amenajat de pe platoul pieței, în zona adiacentă urmând a se demara lucrări de modernizare și de amenajare a teritoriului. Față de măsura dispusă rugăm atât comercianții cât și cumpărătorii să manifeste bună înțelegere și cooperare.

Vând miez de nucă cu 25 lei/kg, 2 butoaie aluminiu de 100 l şi vitrină frigorifică mare pentru bere şi

sucuri. Telefon: 0755-690.618. Vând apartament cu 2 cam-

ere, confort 2, CT, geamuri termopan, Tîrgu-Mureș, zona Policlinica CFR, preţ 26.000 Euro. Telefon: 0755-480.972.

SC Textor SA, firmă cu capi-tal privat german, producătoare de ţesături textile şi confecţii, cu sediul în Tîrgu-Mureş, str. 8 Martie, nr. 36, angajează: 1. Electrician întreţinere uti-laje; Cerinţe: studii medii; 2. Designer textil pentru proiectare de ţesături jac-quard; Cerinţe: Studii superioare de design textil; Cunoştinţe de contextură; cunoaşterea limbii engleze; cunoaşterea limbii germane constituie avantaj; Se

oferă: tichete de masă; transport gra-tuit; Relaţii la telefon 0265-252.475 sau la adresa de e-mail textor(a)textortex-tiles.ro.

RA-DEE Construct angajează excavatorist şi şofer autobasculantă. Telefon 0740-039.191.

S.C. Sumel Electromureș Producţie SRL din Tîrgu-Mureş angajează: inginer mecanic, cunoscător de limbă germană şi având cunoştinţe de programare maşini unelte cu comandă numerică. Se acceptă şi proaspăt ab-solvent; operatori pe strung CNC şi pe freză CNC. Cunoştinţe de programare şi studii superioare constituie avantaj; frezor universal; prelucrător la maşini

de alezat şi frezat tip Bohrwerk. Alte detalii la sediul societăţii (str. Livezeni 69) sau prin numerele de telefon 0265-260.353, 0265-266.467.

SC Rematinvest SRL, punct de lucru în Tîrgu-Mureş, angajează operator buldoexcavatorist, cu carte de muncă. Relaţii la telefon: 0733-070.115.

Societate cu profil construcţii angajează: consilier vânzări, promotor comercial, manager proiect. Informaţii la [email protected]. CV depus la [email protected]. Telefon 0755-319.799, orele 16-18.

Angajăm ospătari cu experienţă. Telefon: 0744-431.369.

Angajez barmană, la Red Corner Super (Tudor). Telefon: 0265-257.266.

Angajez vânzătoare magazin alimentar. Telefon: 0742-011.632.

Angajăm soţ-sotie pen-tru activităţi de grădinărit şi menaj. Informații la telefon: 0722-344.070.

Familie medici dorim să luăm în îngrijire persoană în vârstă contra locuinţă. Telefon: 0769-232.824.Ex-ecut monumente funerare, cripte şi rame, în judeţul Mureş. Telefon: 0742-479.138.

Execut lucrări de monumente funerare, preţ avantajos. Telefon: 0749-356.795.

Transmiteţi anunţul dumneavoastră la SMS - 0728.236.837 sau la [email protected]

Scrisoare deschisă Stimaţi salariaţi ai sistemului de asistenţă socială din  judeţul  Mureş,

Cunosc problemele care vă preocupă, cunosc îngrijorările și nemulţumirile dumneavoas-tră. Ca prefect, cadrul legal m-a împiedicat să pot interveni în sprijinul dumneavoastră. Însă, sunt un profesionist al adminis-traţiei publice și știu ce trebuie făcut pentru ca situaţia asisten-ţei sociale din judeţul Mureș să se poată schimba în bine. Este unul dintre motivele care m-au determinat să intru în competi-ţia pentru funcţia de președinte al Consiliului Judeţean Mureș. Timp de 12 ani, conducerea judeţului, în frunte cu alian-ţele UDMR, PNL și  PSD v-au promis repetat multe și au realizat puţine, în detrimen-tul drepturilor dumneavoastră legale. Din câte cunosc, întot-deauna a trebuit să vă adresaţi instanţelor judecătorești pen-tru a obliga Consiliul Judeţean Mureș să vă recunoască și să vă plătească drepturile recunoscu-te de lege și contractele colective de muncă. În urma proceselor câștigate, v-aţi recuperat cu mare întârziere sumele cuvenite pentru munca depusă, peste 4,4 milioane de lei,  iar ca efect al acestei întârzieri au fost plătite penalităţi generate de inflaţie de peste 500.000 de lei, tocmai pentru că la nivelul conducerii Consiliului Judeţean nu s-a do-rit să vi se achite, la timp, câș-tigurile stabilite prin hotărârile judecătorești definitive și irevo-cabile. În cei peste trei ani cât am deţinut funcţia de prefect al judeţului Mureș, m-am intere-sat constant cu privire la situaţia condiţiilor de muncă a lucrăto-rilor din Sistemul de asistenţă socială. Am cerut periodic in-formări privind situaţia recu-perării drepturilor salariale în instanţă și, de câte ori am avut ocazia, am sprijinit alocarea de fonduri guvernamentale în sco-pul efectuării acestor plăţi către dumneavoastră. Sumele acor-date salariaţilor, în acest mod,

sunt doar o palidă consolare de-oarece vă sunt nesocotite și alte drepturi prevăzute de lege: Ne-acordarea sporului pentru mun-ca prestată în ture, neplata spo-rului pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal sau sărbători legale. Mai grav mi se pare faptul că, la ora actuală, nu există o expertizare corectă a lo-curilor de muncă din Sistemul de asistenţă socială, fapt care atrage imposibilitatea nomina-lizării acelor locuri de muncă în care activitatea se desfășoară în condiţii deosebit de pericu-loase sau speciale de muncă și, subsecvent, neplata sporurilor prevăzute de lege sau necuanti-ficarea perioadei în care munca se desfășoară în condiţii grele la stabilirea drepturilor de pen-sie sau a vârstei de pensionare (aceasta ar trebui să se reducă gradual, în funcţie de numărul de ani în care dumneavoastră v-aţi desfășurat activitatea în condiţii de muncă deosebit de grele). S-au închis unele centre de protecţie a copilului, fără ca în acele locuri să se asigure alternative viabile atât pentru asistaţi, cât și pentru salariaţi. În acest sens, un exemplu elocvent îl constituie închiderea Centru-lui de Plasament din Zau de Câmpie,  unde un număr de peste 40 de salariaţi urmează să-și piardă locurile de mun-că, acestora fiindu-le propuse soluţii de angajare ce presupun o lungă și costisitoare navetă. Putem vorbi și despre o strate-gie defectuoasă în ceea ce pri-vește înfiinţarea unor centre de asistenţă socială, cum ar fi spre exemplu Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș, centru care întârzie să-și deschidă porţile tot datorită in-suficientei finanţări din partea Consiliului Judeţean Mureș.

Mai mult decât atât, prin întârzierea deschiderii acestui centru s-a ajuns în situaţia gravă ca, asistaţi care au depășit vârsta

de 18 ani, să locuiască în con-tinuare în instituţii de protecţie a copilului, iar nu în instituţii destinate asistaţilor adulţi, cum ar fi normal. Stimaţi asistenţi maternali, vă bucuraţi de tot respectul meu pentru frumoasa dar dificila profesie pe care v-aţi ales-o, profesie care necesită multă atenţie, dragoste, răbdare și mai ales intimitate. Dar poa-te cel mai important lucru este faptul ca acestor copii le-aţi ofe-rit o familie și educaţia necesa-ră care le asigură premisa unei bune integrării în societate. De asemenea, am constatat lipsa oricărei strategii în ceea ce privește politica de personal și de resurse umane, mai ales în privinţa serviciilor specia-lizate (care lucrează direct cu beneficiarii). Concret, perso-nalul calificat, cu competenţe specializate și care desfășoară activitate sancţionabilă cu răs-pundere penală (ex. asistenţi so-ciali, psihologi, psihopedagogi, educatori specializaţi, juriști, etc.) este remunerat sub nivelul personalului de suport, care nu are competenţe specifice mi-siunii instituţionale. Această deficienţă are ca și consecinţă diminuarea drastică a numă-rului personalului specializat și încărcătura mare de cazuri pentru un  specialist care al-terează calitatea serviciilor so-ciale, standardele profesionale fiind imposibil de respectat. În concluzie, activitatea con-ducerii Consiliului Judeţean Mureș din ultimii opt ani a lăsat mult de dorit în ceea ce privește sprijinirea sectorului de activi-tate asistenţă socială. Mai mult, în contrast cu realitatea mai sus prezentată dumneavoastră și desconsiderându-se munca no-bilă pe care o prestaţi, conduce-rea Consiliului Judeţean Mureș a fost preocupată mai mult să-și asigure propria bunăstare mate-rială. În sprijinul acestei afirma-ţii aduc doar două argumente

pe deplin justificate: președinta Consiliului Judeţean Mureș, doamna Lokodi Edita Emoke, are cel mai mare salariu dintre toţi președinţii de consilii jude-ţene din ţară, și un consilier ju-deţean UDMR, Pokorny Vasi-le Ştefan, deţine atât calitatea de ales local cât și cea de director al unui centru de adulţi, aprobân-du-și, an de an, cu frenezie bu-getul pe care tot el îl utilizează în calitate de ordonator de cre-dite la centrul mai sus amintit. Mai mult, acest consilier jude-ţean este și membru de sindicat, calitate în care a dat în judecată Consiliul Judeţean Mureș și, culmea, a încasat peste 10.000 de lei drepturi salariale pe care nu le-a aprobat atunci când s-a supus la vot bugetul instituției. Împotriva bugetului  a vo-tat și doamna președin-te Lokodi Edita Emoke. Venitul mediu lunar al domnu-lui consilier judeţean mai sus-numit, conform declaraţiei de avere, este de peste 4.000 de lei lunar, în condiţiile în care media salariilor angajaţilor DGASPC Mureș este de sub 1.000 de lei. Mai mult, domnul consilier ju-deţean a încasat în  anul 2011 suma de  7.250 de lei ca indem-nizaţie de ședinţă, adică 604 lei lunar. Comparativ, un consilier juridic debutant în aceeași insti-tuţie încasează lunar sub 600 de lei net și muncește 8 ore zilnic, nu o singură ședinţă de circa 3 ore lunar, cât prestează  domnul Pokorny.

Consilierul judeţean Pokorny Vasile Ştefan este membru UDMR și consilier pe probleme de asistenţă socială al doamnei președinte Lokodi Edita Emoke. Mai grav decât atât, vreau sa vă informez că

încă niciodată nu s-au organizat proceduri de achiziţii publice pentru cumpărarea, pe bază de competiţie, a medicamen-telor, acestea fiind cumpărate în mod direct de către direc-torii UDMR ai Direcţiei de Asistenţă Socială și de Protec-ţia Copilului Mureș, la preţuri știute numai de către aceștia. De asemenea, pâinea este fur-nizată de o societate comercia-lă din Cluj la interval de două zile, de multe ori ajungând la asistaţii pe care îi aveţi în grijă, învechită și punându-vă în situ-aţia de a da justificări cu privi-re la faptul că nu este bună de consum. Consider constatările semnalate ca fiind o descon-siderare la adresa serviciului public de asistenţă socială al ju-deţului Mureș, care ar trebui să beneficieze de o recunoaștere și implicare prioritară din partea conducerii Consiliului Judeţean Mureș și nicidecum să fie tratat pe ultima treaptă în scara valo-rică a serviciilor judeţene.

Sunt constatările și consi-deraţiile care stau la baza pre-zentului demers, rugându-vă să procedaţi, în cunoștinţă de cauză, și să mă susţineţi pentru funcţia de președinte al Con-siliului Judeţean Mureș. Este singura cale prin care, în mod direct, mă voi putea implica pentru a corecta această sta-re de fapt, venind în sprijinul dumneavoastră, în spiritul legii, respectându-vă drepturile și re-cunoscându-vă meritele, gene-rând stabilitate și performanţă în domeniul asistenţei sociale la nivelul judeţului Mureș.

Vă mulţumesc!

Cu mult respect, Marius Paşcan

Ediţie Sp

ecială, 7 - 11 iun

ie 2012

Page 8: tirgumureseanul nr.80

8

După o conferinţă de presă, susţinută în cursul acestei săptămâni, Be-nedek Imre, candidat al Partidului Civic Maghiar pentru funcţia de primar al municipiului Tîrgu-Mureș, a declarat „off the record” că nu îl afectea-ză acuzele candidatului UDMR György Frunda că ar dezbina maghiari-mea. „Eu am dat bani buni

pentru un sondaj, astfel că îmi dau seama unde sunt eu situat şi unde sunt ceilalţi candidaţi. Domnul Gyorgy Frunda poate sta liniştit, va pierde oricum alegerile cu sau fără voturile ce îmi revin mie din partea ale-gătorilor. Distanţa lui faţă de actualul primar, care e cel mai bine clasat, e foarte mare”, a precizat Benedek Imre.

OPINIE

Murdărirea fără respect a oraşului!Mercuri dimineaţă, un domn

în vârstă de 67 de ani ne-a adus la redacţie o scrisoare prin care protestează împotriva manierei barbare de murdărire a oraşului:

"Dragă Ciprian Minodor, prin afişajul tău ilegal ai umplut oraşul de „Respect”: stâlpii i-ai murdărit cu „Respect”; statuile oraşului le-ai murdărit cu „Respect”; clădirile din patrimoniul public şi privat le-ai murdărit cu „Respect”; semnele de circulaţie le-ai murdărit cu „Respect”; copacii i-ai umplut de „Respect”; totul

e numai un „Respect”.Dacă domnia ta, Minodoră,

consideră că acţiunile pe timp de no-apte organizate în mod tâlhăresc, de grupuri de tip infracţional, pentru a-ţi lipi frumoasa figură, este „re-spect” pentru noi mureşenii, atunci află că NU vei fi votat. Fără niciun „respect” faţă de murdărirea oraşului cu figura dumitale."

Aurel Baciu - pensionar din Tîrgu-Mureş-ul murdărit de dum-neata, locuitor al cartierului Aleea Carpaţi.

P.S.: Să ai parte numai de atâta respect cât areţi tu cetăţenilor”.

Benedek: „Frunda pierde oricum…”

Ediţie Specială, 7 - 11 iunie 2012