Tipuri de Remorci

download Tipuri de Remorci

of 18

 • date post

  15-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  141
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Remorcile sunt reprezentate de o varietate de modele ce îndeplinesc anumite sarcini fixe destinate pe tipuri de mărfuri şi volume de încărcare. În continuare vom încerca să conturăm câteva din aceste tipuri de remorci.Una din formele remorcilor mai frecvent întâlnite este remorca pentru transportul materialelor lungi. Astfel de remorci sunt folosite la transportul trunchiurilor de lemn (răsinoase, etc.) , a traverselor de oţel, a ţevilor, a şinelor şi a traverselor prefabricate din beton armat pentru clădiri şi poduri, diametrul relativ îngust

Transcript of Tipuri de Remorci

Tipuri de Remorci

Tipuri de remoriciRemorca pentru transportat materiale lungi

Remorcile sunt reprezentate de o varietate de modele ce ndeplinesc anumite sarcini fixe destinate pe tipuri de mrfuri i volume de ncrcare. n continuare vom ncerca s conturm cteva din aceste tipuri de remorci.Una din formele remorcilor mai frecvent ntlnite este remorca pentru transportul materialelor lungi. Astfel de remorci sunt folosite la transportul trunchiurilor de lemn (rsinoase, etc.) , a traverselor de oel, a evilor, a inelor i a traverselor prefabricate din beton armat pentru cldiri i poduri, diametrul relativ ngust Scema amplasrii materialelor lungi pe o remorc este artat n figura de mai jos.

Fora de traciune a autotractorului se transimite la remorc prin masa transportat i prin sitemul de traciune telescopic, cu ajutorul cruia ampatamentul se poate schimba n funcie de lungimea materialului.Pentru determinarea lungimilor L1, L2 i L3 se fac urmtoarele consideraii:Lungimea L1, adic distana dintre capetele materialului i cabina oferului se stabilete n aa fel nct s fie posibil ntoarcerea remorcii la 90o fa de autotractor, n ambele sensuri.De valoarea distanei L2 depinde nscrierea remorcii n curb, cu ct L2 este mai mare, cu att este mai mare i ecartamentul real al autotrenului.Repartizarea greutilor ncrcturii asuprea osiilor autotractorului i remorcii depinde de lungimile L1, L2 i L3Pentru calculul lungimilor L2 i L3 se folosete formula

(L1+0,5L2)/(L3+0,5L2) = (C1-M1)/(C2-M2) n care: C1 etse capacitatea de ncrcare a punii din spate a autotractorului

M1 este masa proprie a prii din spate a autotractorului

C2 este capacitatea de ncrcare a remorcii

M2 este masa proprie a remorciiRemorci cu o singur osie pentru transportul materialelor lungi.Aceste remorci sunt utilizate, de obicei, n combinaie cu o plac turnat fixat pe autocamionul tractor, cu o singur osie pentru transportul materialelor lungi (figura de mai jos ).Remorca const din grinda rotativ 1 i asiul propriu zis care se poate roti fa de asiul 2, nlimea grinzii este reglabil pentru ca materialul transportat s se menin n poziie orizontal.Grinda rotativ 1 are una sau dou traverse prevzute cu cte doi stlpi verticali rabatabili 3 denumite rcoane legai ntre ei cu lanurile 4; aceti stlpi au rolul de a menime materialul n gabaritul prevzut.

Uneori remorcile sunt nzestrate cu volanul 5 pentru ca grinda s se poat roti uor fa de asiu; rotirea grinzii fa de asiu determin nscrierea mai uoar a remorcii n viraje. Acest volan este necesar mai ales la transportarea trunchiurilpr pe drumurile de pdure.Acionarea acestui volan se face de ctre nsoitor care st pe scaunul din spate a remorciin funcie de ncrcturile transportate exist mrimi diferite de asemenea remorci; n tabelul urmtor sunt indicate datele tehnice a trei remorci cu o singur osie cu ncrctura util de 6, 8, i 10 tone.Legtura dintre autocamion i remorc se realizeaz prin frecarea produs de materialul transportat. n afar de acesta mai este prevzut i un sistem de cuplare ntre remorc i autocamionul tractor, care const dintr-o eav sau un profil laminat denumit inim, care poate fi deplasat ntr-un orificiu i fixat la lungimea necesar. La captul acestei evi sau profil se gsete un ochi de cuplare care este agat de crligul de remorc al autocamionului.

Caracteristici Unitatea de msur Tipul remorcii

N 6N 8 N 10

ncrctura util a remorcii t6810

Numrul roilor i dimensiunea genilor4*7,5 20 4*8,0 20 4*8,5 221

Presiunea aerului din pneuri Kgf/cm26,006,506,25

Sistemul de suspensie Arcuri longitudinale cu foi

Sistemul de frnPneumatic

Dimensiunea tamburului mm420420420

Suprafaa de frnare cm2237523752375

Numrul treptelor regulatorului de frn 333

Ecartamentul mm178018001800

Lungimea total mpreun cu proapul mm405040504050

Limea maxim mm245025002500

nlimea total mm250025002500

Garda la sol mm450450450

Greutatea proprie kgf200022002500

Greutatea total kgf80001020012500

Vitez maxim admisKm/h60

Suprafaa vertical de ncrcare utilmm2200/1000

Remorca cu dou osii pentru transportul materialelor lungi. Remorcile cu ncrctur util peste 8 t folosite trensportului materialelor lungi sunt uneori prevzute cu dou osii.

n tabelul urmtor sunt indicate datele tehnice caracteristice ale remorcilor IAPM3, 2PR10 i 2R15.

CaracteristiciUnitatea de msur Modelul remorcii

1-APM 32 PR 102 R 15

Sarcina util Kg3000800015000

Masa proprie Kg95018803050

Dimensiuni de gabarit

Lungimea cu proap fr ncrcturmm

362546503645

Lungimea cu proap cu trunchiuri mm

1211012900

Limemm221022402640

nlime fr trunchiuri mm231525052830

Ecartament mm167017201920

Garda la sol mm410355420

nlimea de ncrcare mm121515051630

Distana ntre stlpimm190020002100

nlimea stlpilor mm110010001200

Numrul osiilor 122

Numrul roilor 488

Dimensiunea pneurilor 210 20 8,25 20 12,00 20

Presiunea aerului din pneuri kgf/cm24,54,54,5

Autocamion tractor

Proap De oel De lemn

Pentru transportul materialelor lungi prevzute cu dou osii i opt roi i cu dispozitiv pentru nscrierea mai uoar n viraje a autotrenului se folosete 2R15.

Aceast remorc este folosit pentru transportul butenilor grei i lungi pe drumuri de pdure cu curbe de raze mici. Remorca este tractat de autotractorul MAZ 501.

Dispozitivul de manevrare al roilor const din dou cabluri 4 aezate n cruce ca n figura de mai jos.

Cele dou cablluri destinate s dirijeze roile remorcii sunt legate de o paret de o travers rigid fixat la spatele autotractorului, iar pe de alt parte de traversarea remorcii. Cablurile sunt prevzute cu ntinztorul 3 care permite s in cablurile ntotdeauna ntinse.

Cu ajutorul acestu i dispozitiv remorca urmeaz roile autotractorului n bune condiii, astfel nct ncrctura cu butenii de 12 m lungime se poate face pe drumuri cu raze de curbe de 15 m Pe autocamion i pe remorc sunt montate dou suporturi rotative ca n figura de mai jos. Aceste suporturi sun compuse din traversa 1 cu placa de sprijin pe pivotul central, 3 doi stlpi 2, cablul 4 de fixare n poziie vertical. ntinztorii 5 permit fixarea cablului 4 de fixare a stlpilor n poziie vertical. ntinztorii 5 permit fixarea cablului 4.

Stlpii 2 smt montafi ntre traverse c.u ajutorul unor buloane n jurul carora pot sa pivoteze. Pe partea superioara a traverser smt .sudafi pieptenii 6 cu dinfi ascufiti, n care se mfig bustenit ncarcai, mpiedcndu-se astfel deplasarea lor longitudinala.

La capatul de jos, cablul este fixat de un bulon de sigurana. La partea superioara a stlpilor 2 sunt doua gauri, n care se monteaza lanuri de sigurana, n caz de defectare a cablului.

In timpul exploatarii este necesar sa se verifice zilnic, starea cablurilor de ntindere si buna funcfionare a dispozitivului de zavorire a cablurilor.

Remorca pentru transportat materiale lungi, cu doua osii, este aratata n fig. de mai jos; sasiul acestei remorci este sudat, din profiluri U si T

Suport rotativ al remorcii pentru transport lemne

Pe rama sasiului este sudata traversa de traciune prevazuta cu gauri pentru fixarea cablurilor ncrucisate.Suportul rotativ este fixat pe sasiu cu ajutorul pivotului, care fixeaza totodata si tija centrala de tractiune a remorcii.Tija centrala de traciune este construita din lemn, imbracata cu oel in locurile de mbinare. La capaiul din fafa al tijei se fixeaza ochiul de tractiune.

Remorca este prevazuta cu dona tije de traciune, .una scurta i alta lunga. Tija scurta este ftxata de sasiul remorcii n mod rigid cu ajutorul pivotului i a dou tendoane. Tija lung se fixeaz numai cu ajutorul pivotului, astfel ca poate s osicleze fa de asiul remorcii.

Remorca cu tija scurta poate fi folosita pentru transportarea scndurilor si a altor sortimente de cherestea, iar cea cu tija lunga pentru busteni.

Trenul de rulare al remorcn se compune din doua balansoare longitudinale si doua osii.

Axul longitudinal al balansoarelor este fixat ntr-un suport prevzut cu bucse de cauciuc Legatura balansoarelo cu osia este facuta cu ajutorul cerceilor prevazui cu bucse de cauciucRemorca mi are suspensie si frna.

Cabestan

Cabestanele sunt mecanisme de ridicat cu ajutorul crora se poate efectua traciunea pe orozontal i se utilizeaz n mod frecvent la manevrarea vagoanelor de cale ferat i a navelor n porturi. Principiul de funcionare a cabestanelor se bazeaz pe traciune, prin friciune, n acest caz roata de friciune fiind tamburul cabestanului care este montat vertical.

Cabestan cu motor montat orizontal

Cablul de traiune 'se fixeaza cu unul din capete de vagonul de cale ferata sau de nava, dupa care se infasoara de mai multe ori pe tamburul cabestanului, iar capatui liber al cablului este tras fie de catre un manevrant, in cazul distanfelor scurte si sarcinilor mici, fie de un troliu manual sau mecanic la distane. lungi si sarcinii mari. Cu ajutorul cabestanului, datorita frictiunii, forfa de traciune la capatul liber al cablului este mica, comparativ cu cea de la capatui fixat de sarcina. Acest lucru se datoreste unghiul mare de infasurare a cablului pe tamburul cabestanului.

In fig de mai sus este prezentat un cabestan avmd motorul electric de acionare in poziie orizontala, transmiterea momentului de la motor la tamburul cabestanului facindu-se printr-un angrenaj melcat. Construcia cabestanului este compacta si introdusa iritr-o fundaie, deasupra solului gasindu-se numai tamburul. Comanda cabestanului in acest caz se poate face prin intermediul unei pedale sau a unei chei de contact in care caz este asigurata si posibilitatea ca manevrarea sa fie facuta numai de per