Teza Doctorat Munteanu

Click here to load reader

 • date post

  08-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  92
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Teza Doctorat Munteanu

ACCEPIUNI FILOSOFICE I TEOLOGICE ALE LOGOSULUI

ACCEPIUNI FILOSOFICE I TEOLOGICE ALE LOGOSULUI R E Z U M A T

al

Tezei de doctorat n Filozofie

Coordonator: Acad. Prof. Dr. GHEORGHE VLDUESCU

I O A N M U N T E A N U

Universitatea Bucureti

Facultatea de Filozofie

2007

- 2 -

Pre-text: LOGOSUL RAIUNEA MISTIC A intui nseamn a exprima. Dac limita are ca exponent logic versatilul, atunci ea circumscrie funcional a-limitatul uman. Postulnd propria calitate de creaie divin, purtm o limit i n creaie. Fenomenologic, procesul acesteia este insurvolabil i definitivarea limitei irealizabil. Putem crea pentru c se manifest interior o reminiscen a Necreatului Creator, care se manifest recrudescent la nivel fiinial.

Adevrul, aa cum este perceput sau cum ncercm s l

nelegem, nu are valoare de raionament n afara Adevrului divin. De aici, fixarea lui mai bine spus, fixarea nelegerii sale clameaz alienarea intelectual.

Infinitul nu este niciodat fix. i niciodat nu poate fi imobilizat, chiar ntr-o informitate conceptual. Locul su este a-localizatul iar esena sa a-esenialul principiului. Niciodat raionamentul lipsei unui raionament nu a cptat sinonimie cu iraionalul. Cu a-raionalul, da.

Adevrul uman, n acest context, ar trebui receptat circumspect pentru c simultaneitatea creat de efectele pcatului protopatern ntre necesitatea adevrului i livrarea sa posibil ori probabil, i neag valoarea funciar. De aceea, raportarea sa la Adevrul divin este nu numai preferabil, ci i necesar. De aceea, demersul de a ne abandona propriilor noastre adevruri, pe care cutm, mai mult sau mai puin ostentativ, s le impunem, apare dubitativ.

Soluia o expunere.

Lumea se creeaz nc pe sine din nimic, n contextul acelei recrudescene, deja identificate. Absena acesteia exige eshatonulCrochiuri premonitorii exist: agonia contemporan a eleciunii este unul dintre ele. Repertoriul civilizaiei mundane pare a se manifesta asertoric, ntr-o duplicitate ( sau multiplicitate ) paroxistic solilocvial, n ideea c fiecare afirmaie subzist procustian ntr-un sos apodictic.

- 3 -

De aici, criza. Bineneles, nu de contiin, ci de predictibilitate. n acest punct, afirmaia lui Cioran c toat filosofia istoriei nu este dect un subprodus al ideii de Judecat de Apoi capt, paradoxal, identitatea filistin a aseriunii lui Celsus: Nu este nevoie ca Dumnezeu s i corecteze opera. Dac pururea-studentul-parizian vedea n epoca modern reiterarea celei elenistice, care tolera intelectual majoritatea zeilor, tot el nu ezita s extrapoleze elenistic, amintindu-i de exclamaia ultimului poet pgn , Rutilius Namatianus: De-ar fi dat zeii ca Judeea s nu fi fost cucerit niciodat!

Groaza marelui stilist c vrei i nu tii ce i este permis s vrei presupune o cumpn la capetele creia atrn, ntr-un perpetuu balans, truismul Trebuie s mnnc astzi ! i obsesia ontologic A fi sau a nu fi . Ceea ce pare a eluda Cioran este ironia socratic a unei chanon de cygne care contrage vizionarismul translucid al ntregii epopei precretine: V vei petrece restul vieii dormind! Pentru c nainte de ioaneicul S ne iubim unii pe alii, Socrate a prut a spune S ne trezim unii pe alii!. Trezirea capt sinonimii cu ntruparea.

Ceeea ce ncercm n aceast lucrare este nu o comparaie semantic a Logosului pgn, cretin sau secular, ci numai o paralel a accepiunilor pe care le poart. De altfel, este aiuritor s compari dou epoci care, din punct de vedere ideatic, sunt structural diferite. O comparaie anuleaz temporalul, subsumnd fenomenologic atitudinile. Or, a ignora o dimensiune ontologic timpul, nseamn a nega prezena istoric a Logosului ntrupat. De aceea, paralela sensurilor i a funciilor apare ntr-o cromatic seductoare i pertinent; pstrnd ceea ce este de pstrat, schimbnd ceea ce este de schimbat.

Mai mult: dorim s disociem terminologic Istoria Religiilor n Istoriologia Religiilor i Istoriografia Religiilor . Prima accepiune se refer la o teorie a istoriei gndirii i simirii religioase, acoper ca o suprastructur pe cea de a doua, care nu este dect o latur aplicativ a Istoriei religiilor. Istoriologia este planul sistematic care red esena desfurrii gndirii i simirii religioase. Istoriografia este reconstrucia fundamentat pe acest plan. n msura n care, construind, istoriografia include i o arhitectonic, prin urmare i o latur artistic, istoriologia este estetica acesteia din urm.

- 4 -

ntre aceste repere ne situm metodologic n abordarea subiectului propus i, probabil, ne-o vom situa i de acum ncolo. Faptul c Mircea Eliade a propus o Istorie a credinelor i ideilor religioase nu impieteaz poziia

noastr, pentru c ceea ce a fcut Eliade este istoriologie (n accepiunea precizat a termenului ) i nu istoriografie. Pentru c, din punct de vedere istoriografic, naterea cretinismului apare ca reversul marii ratri a momentului mesianic de ctre poporul lui Israel, dup cum o prezint A. Zissu n lucrarea sa uor tendenioas Logos, Israel, Biserica. Din punct de vedere istoriologic, naterea cretinismului are raporturi de simultaneitate cu Facerea omului. Cu att mai mult cu ct cretinismul nseamn n primul rnd Hristos ntrupat, Logos ntrupat, Cuvntul lui Dumnezeu ntrupat, iar impecabilitatea hristic absolut reprezint, anamnetic, impecabilitatea potenial i generic a protoprinilor cu cetenie edenic.

Pre-textul se vrea numai o desprire de tribulaiile intelectuale contemporane, un punct pus de un Lsat de sec . Pentru c intelectualul, emitorul de teze se nsingureaz, postete dac i este ngduit, nainte de a se bucura de marea srbtoare a oferirii darului su unei comuniti care l conine i creia i aparine mpreun cu toate prejudecile definitorii i legitime.

Numai c postul raiunii nu poate fi dect logocratic.

ARHETIPUL1. Apercepia logosofic greac

1.a. Alocalizatul originar

accepiuni semantice fundamentale:

1. Ordinea universal i 2. Lumea raional care subsumeaz un prototip ce conine Ideea de Bine ca realizare a existenei umane i a plenitudinii forelor genetice cosmice ca Raiune universal a lumii i ca natur

1.b. Armonia curgerii cosmice

- Imperativul moral heraclitean este ascultarea de logos, toate petrecndu-se potrivit acestuia. Aceast ascultare este efectul nelepciunii de a tri conform cu natura

1.c. Arhitectura cuvntului elen

- Logosul socratic unica for care stpnete i ordoneaz cosmosul, suprema origine a legii morale ca for pe care Socrate o opune relativismului i nihilismului sofist

1.d. Imanentism i panteism elenistic

- logosul stoic i rolul su cosmogonic ca Raiune corect apare numai ca un dat potenial al omului

- dup Zenon i discipolii si lumea se dezvolt ncepnd cu epifania primordial a lui Dumnezeu, germenul care a dat natere raiuniii seminale altfel spus, Legea universal

- 6 -

2. Tautologia sacrEu sunt Cel ce sunt ( Exod III, 14 ) reprezint quitesena vechitestamentar, punctul de plecare al gndiri lui Filon din Alexandria, care ncearc o mpcare sincretist a iudeului cu grecul.Logosul este raiunea gnditoare, conservatorul lumii create de acesta n calitatea sa de for vital care penetreaz lucrurile, sufletul marelui tot, legea imuabil dup care fenomenele naturale se manifest armonic. Deci, legea universal a ordinii morale.

3. Fuga celui singur la Cel singurLogosul la Plotin, ale crui atribute de Triada ipostasurilor ( Unul, Nous i Sufletul universal ), n care Principiul absolut este Unul.

Sensibil i tensionat, filosofia plotinian se definete nostalgic n fuga celui singur la Cel singur , n goana dup acele fontes primae ale Frumosului . Nostalgia plotinian aidoma dorului creaiei schilleriene dup naivitatea copilului se identific n ipostasul metafizic al Erosului, ca i la Platon, de altfel.

Cuvntul plotinian spunea un admirator postum i modern - este un mit i o incantaie. () Lungul solilocviu enneadic este o idil neterminat a infinitului i a linitii. Dincolo de dincolo para a spune ultimul filosof pgn se afl dincoacele spiritual uman, emanat inteligibil i funciar de Unul, sinonimul Dincolo-ului absolut.

ntreaga filozofie plotinian, ca rspuns ( nedorit, poate ) dat cretinismului, este o replic seductoare de frumos, moral i ascez intelectual, o filosofie a religiei dragostei pentru sine nsi, un dat organic al spiritualitii greceti: o logologie par sa-mme.

Nimic nu se afl mai departe sau mai aproape de logologia plotinian dect Plotin nsui, care, ca orice ultim reprezentant ( istoric ) este i un mare conservator al spiritualitii pe care o reprezint.

Sistemul su asistematic, ca o ncununare a crezului estetic elen o asimetrie simetric apare n faa compromisului lui Filon ca o replic a consecvenei unei doctrine singulare dat uneia sincretiste. Prima se disipeaz n unitatea sa, cealalt n compartimentarea dispersrii ei.

Poate c n cuvintele lui Plotin spuse prietenului su Eustochios, pe patul de moarte, se afl legitimarea peremptorie a judecilor noastre,

- 7 -

expuse asupra filosofiei sale: Te-am ateptat, zise Plotin, pentru a ncerca s conduc divinul din mine spre divinul din univers .

4. O convergen a divergenelor semantice o expunere a sensurilor pe care le capt cuvntul creator i ordonator n cteva tradiii religioase sau religii ( polinezieni, mesopotamieni, egpteni i daoiti )

5. Cuvntul lui Brahman5.a. Vac emergent

Spaiul pe care l traverseaz VAC, realiznd n acelai timp o emergen cosmologic i ontologic, este un spaiu sacrificial.Literatura vedic propune ca realitate mitic suprem Esena verbal. Vac este identificat cu Brahman ( abstract i impersonal ), ntr-o coextensiune reciproc: pe ct s-a extins Brahman, tot att i Vac. Cuvntul este lcaul imnurilor vedice i, mpreun cu numele ( naman ), lcaul constituie cele dou coordonate ale unui personaj mitic.

Logosofia indian, spre deosebire de cea greac, accede spre aspectul psiholingvistic al cuvntului, insistnd pe psihodinamica acestuia. Pulverizarea Unului este urmat de condensarea Multiplului n Unul. Emergena realizat de Vac n spaiul sacrificial cosmodinamic presupune trepte de rentoarcere de la Multiplu la Unul absolut.

Emergena realizat de Vac n spaiul sacrificial cosmodinamic presupune trepte de rentoarcere de la Multiplu la Unul absolut. Pentru c disoluia lumii din Unul reprezentat n cosmodinamic se realizeaz n temporalitate, rentoarcerea spre momentul precosmogonic, n perspectiv simetric, presupune tot temporalitate, reprezentat n psihodinamic prin reintegrarea formei gndirii prediscursive.

- 8 -

Este foarte probabil ca discursivul s fi adus cu sine i noiunile Neant i Iraional , elaborri subsidiare ale gndirii i spiritului uman i Sergiu Al-George s aib dreptate ( este un fel a spune ) cnd afirm c numai printr-un act de nelegitim discreditare ele au putut fi atribuite momentului auroral al gndirii, n epoca lumii arhaice, cnd totul era ncrcat de sens.

Or ncrcarea de sens nutrete non-discursivul, sensul fiind privit de hindui, ca i de greci ca form ( s , ), persistnd clar n ontologie. n centrul Fiinei, conceput att n obiectivitate, ct i n subiectivitate, se afl p r a t i b h a ( lumina ) , noiunea cheie n sistemul Bhartrhari , cu ajutorul creia explic dinamica esenei Cuvntului. Aceast lumin, lumina intuitiv cum o putem nomina la nivelul suprem al limbajului conine esenele tuturor expresiilor, aa cum psihodinamica Logosului poate subsuma cosmodinamica, n virtutea acelei analogii dintre microcosm i macrocosm, prezent nu numai la greci, ci i n spiritualitatea indian.

Mai mult, hinduii propun ntr-un termen complex: limbajul gndire , alfa i omega unei forme originare, realizat intuitiv ca reprezentare virtual cu realitate absolut, prin acea transcendere a Multiplului n Unul, despre care am mai amintit.

Realitatea ultim, att n subiectivitate, ct i n obiectivitate este Unul ca unitate a potenelor pure, dincolo de manifestarea lor n act. i aceast concluzie este valabil pentru c singura disociere ontologic prezent n imnurile vedice const n desprirea potenialului de cinetic.

Este remarcabil asemnarea sistemului plotinian, de fapt a Unului ca realitate ultim i unitate perfect cu Unul ca Brahman. Plotin a stat n Panjab spune Theofil Simenschy. Totui, de aici pn la a afirma c Dionisie Areopagitul a fost influenat de gndirea din Upanishade, este o cale mijlocit cel puin de Plotin, nicidecum direct cum crede acelai cercettor.

Cuvntul este incipient divin, este ab initio ceea ce este numele nsui al lui Brahman: un Principiu, un Fenomen inebranlabil, fr nceput i fr sfrit, izvor al lucrurilor nensufleite i al tuturor vietilor.

Totul e manifestare a lui Brahman sau, cu ali termeni, totul izvorte din Veda.() La origine, Universul s-a manifestat unic, plecnd din versetele vedice.

- 9 -

5.b. Vac evanescent doctrina despre logos a brahmanismului clasic

5.c. Mistica limbajului absent

La fel ca i vechii greci, hinduii concepuser sensul ca form, valoare care s-a pierdut n cuvntul de provenien latin concept.

Incursiunea semiologic n lumea indian, lume care era considerat i ca dans al divinitii, se poate face numai sub auspicii arhetipale. sistemul lui Bhartrhari vorbirea despre Brahman-Cuvntul .

6. Ostentaia Logosului islamic ( o absen logocratic-rzboiul sfnt )Reprezint o propunere. O intenie de realizare a unui capitol care s expun ntreaga panoplie ne-dogmatic a logosului islamic, fa n fa cu hristologia cretin.

Religia mahomedan apare ca ostentativ att din punct de vedere doctrinar, ct i ca modaliti prozelitiste cu att mai mult cu ct sursa de inspiraie este de sorginte vechi-testamentar i cretin. Nu ne gndim la ostentaia grosier rzboiul sfnt ( h a w a z a t h ) ci la modul de expunere linear a nvturilor de credin dictate de Allah lui Mohamed, nvturi unidirecionate n ceea ce privete obiectul, pn la obsecviozitate absolut fa de adoratul su.

n contextul acestei ostentaii, poate nici una din laturile acestei religii nu corespunde unei astfel de clarificri asemenea nvturii despre Cuvnt ( identificat n ultimul timp chiar cu Mohamed ), alturi de monoteismul mpins pn la egotism divin, de supunerea infatigabil i de dicteul transcendent ale cedinciosului musulman.

La sfritul pleiadei, nceput cu Avraam i ncheiat de apariia Profetului, se afl imaginea lui Iisus, Isa , a crui natere virginal Coranul

- 10 -

o recunoate (): Amintete, cnd ngerii au zis: O, Maria! Dumnezeu i vestete Cuvntul ce vine de la El, al crui nume este Mesia, care va strluci n viaa cea nemijlocit i n cea de apoi i va fi printre Apropiaii Domnului. El va gri oamenilor, n leagn i n vrsta de brbat i va fi printre sfini ( Coran III, 40-41 ). De remarcat dou menionri: Iisus, Cuvntul Domnului va fi printre Apropiaii Lui i Acelai Iisus ( Isa ) va fi printre sfini.

Cu toate acestea, cea mai important este a treia: Se tie scrie

M.M. Anawati et Gardet c Coranul spune despre Iisus c este Cuvntul lui Dumnezeu ( Kalima ) sau Spiritul Su ( Ruh ). Cu Duhul lui Allah este identificat i ngerul Gavriil ( D j a b r a i l ) , nger ce cpt investitur a

Logosului prin faptul c i ofer dup o tradiie lui Mohamed textul Coranului.

Oricum, important i remarcant este faptul c este ncercat o identificare a Logosului. Se ncearc, deci, un fel de ntrupare a Lui, poate n virtutea unui ecou al Logosului ioaneic. Numai c sensul pe care l ataeaz vocabulei Kalima ( Cuvnt ), rmne enigmatic. Fr ndoial, vrea s ofere, simplu, nelesul c Mesia s-a folosit de un organ, un intermediar n Revelaia divin: aceast interpretare realist corespunde misiunii profeiei.() Iisus nu e robul lui Allah, un simplu muritor ca ceilali profei. El va anuna venirea lui Ahmad, anume a lui Mohamed. Cu toate acestea, Iisus nu reprezint n religia islamic mai mult dect un profet. Dup M. Corbin , teza mutazilit a Coranului creat nu poate fi considerat ca opus dogmei cretine a ntruprii. 131/ Aceast tez referitoare la natura Coranului considera Cuvntul lui Dumnezeu revelat n timp i materializat sub form de vorbe ce se scriu sau se rostesc, drept contingent i creat.

Micarea mutazilit, numit chiar de ctre partizanii ei doctrina celor cinci principii, contura o concepie care a dus la disput ntre tradiionaliti i mutazilii: concepia Coranului creat, corolarul unuia dintre principiile doctrinei unicitatea lui Dumnezeu.

Cuvntul divin nu putea aprea n vederile lor ca un atribut

co-etern al lui Allah, cu att mai puin ca o ( alt ) persoan divin, cci acest atribut fiind n mod necesar distinct () ar fi nsemnat a-i da lui Dumnezeu un asociat .

Disputa dintre Coranul creat i necreat se reducea pentru mutazilii la nivelul empiric: toate corpurile sunt create, Cuvntul este un corp, deci Cuvntul sau Coranul este creat. Analogia dintre Cuvntul i

- 11 -

Coran este corect etimologic, q u r a n n arab nsemnnd citire - n ultim instan, cuvnt(are) .

Jihad nseamn tribut, datorie. Cine nu l pltete, accept Islamul. Ayatolahul iranian Morteya Mutahhari fundamentalizeaz aa-numitul rzboi sfnt, nc din 1985, la Conciliul Islamic al Srbtoririi Rsritului celor Zece Zile din Teheran, conotnd cuvntului jezyah ( jihad ) competenele semantice proprii doar lui hawazath, Rzboiul Sfnt, aa cum apare n Coran.

Acelai exeget quranian, dup ce antagonizeaz cretinismul i mozaismul cu islamismul, ofer un citat din Coran Was-Solho Kayron (Pacea este bun ), dar trebuie , de asemenea, aprat rzboiul. De aici pn la votarea unei recente legi n executivul iranian ( vara lui 2006 ), prin care orice cretin sau evreu aflat pe teritoriul vechii Persii este obligat, de la 1 iunie 2007, s poarte un nsemn distinctiv pe piept, distana pare apreciabil, dar este uluitor de rapid parcurs i ncalc tocmai acea frietate ntru creaie.

Religia islamic, cu interfaa sa republican, este legitimat de ostentaia doctrinar i violent prozelitist, chiar dac sursa este vechitestamentar i medieval cretin. Nu facem referire la ostentaia grobian, deja clasic, a terorismului, nici la cea grosier a rzboiului sfnt hawazath, ci la modul de expunere linear a nvturilor de credin dictate de Allah lui Mohamed, nvturi unidirecionate spre subiectul devenit obiect al adoraiei, laminat n demersul adorrii sale ndreptate spre adoratul su divin.

Probabil c nici una dintre palierele doctrinare, morale, cultice ale acestei religii nu corespunde ntratt unei astfel de clarificri precum doctrina despre cuvnt ( identificat n ultimul timp chiar cu Mohamed, care l vicariaz pe Hristos, dup modelul primatului papal ), alturi de orientarea unidirecionat a monoteismului islamic transportat pn la incidena cu egotismul i mai-vechi-egoismul divin, nutrit din supunerea infatigabil a muslimului i de dicteul transcendent, livrat lui Mohamed n Coran.

Chiar i n ncercarea de identificare a lui kalima ( cuvntul ) cu Logosul iudeo-cretin, nu putem eluda faptul c sensul vocabulei kalima rmne criptic. Fr ndoial, ns, este oferit, simplu, sensul c Mesia s-a folosit de un organ, un intermediar n Revelaia divin: aceast interpretare realist corespunde misiunii profeiei. Iisus nu este robul lui Allah, un

- 12 -

simplu muritor ca ceilali profei. El va anuna venirea lui Ahmad, anume a lui Mohamed.

Cele cinci Principii proprii micrii mutazilite unicitatea lui Allah, dreptatea lui, ameninarea i fgduina divin, situaia intermediar i porunca binelui subsumeaz acea concepie care a stat la baza disputei dintre tradiionaliti i mutazilii, despre care am vorbit mai nainte concepia despre Coranul creat, corolar al principiului unicitii lui Allah.

Disputa dintre Coranul creat i cel necreat polemic ce ar fi putut duce, de ce nu ?, la disocierea rzboiul sfnt vzut ( al lumii acesteia ) sau nevzut ( al ngerilor ), disociere care ar fi atenuat pn la decorporalizare manifestrile beligerante ale fundamentalitilor islamiti se reducea pentru mutazilii la o manifestare la nivel empiric: toate corpurile sunt create, cuvntul este un corp, deci Cuvntul sau Coranul este creat. Analogia dintre Logos i Coran este corect etimologic, quran nsemnnd citire n arab, n ultim instan cuvnt(are) .

Totui, ideile instrumentate n aceast polemic nu trebuie recepionate ca fiind originale, pentru c ele i trag seva din tezele fundamentale ale fizicii stoice , teze ce au jucat () un rol important n gndirea teologilor musulmani.

Ct de aproape se afl tot acest traseu de cartea lui Huntington sau, mai degrab, s-ar putea afla, are o importan subsidiar. Despre o Nou er se vorbete de un secol, despre o civilizaie universal, chiar i n contextul globalizrii n derulare sau al unei extinderi comunitare europene; se pot scrie SF-uri fr inhibiii deontologice, despre ciocniri ale civilizaiilor asiatice cu cele occidentale sau islamice, se schimb impresii mai mult sau mai puin beletristice toate acestea venind n ntmpinarea sau prefand ororile teroriste, religioase fundamentaliste sau rspunsurile pe msur ale naiunilor agresate.

Este evident c unitatea de credin i de cultur a islamului nu poate rima cu o promis unitate a civilizaiilor de consum occidentale, cu att mai mult cu ct creaia civilizaiei romane Statul, a fost nlocuit cu civilizaia mai mult un concept dect o realitate empiric. Poate postulatul, relativ simplist formulat de ctre Hans Morgenthau n Politics Among Nations: the Struggle for Power and Peace este mai realist: Sfera politicii

- 13 - internaionale este predestinat violenei. De aici, orice ncercare de a ordona i legaliza relaiile internaionale apare utopic i conflictual.

Kenneth Waltz merge mai departe i introduce un nou concept balance of power, demers neo-realist n relaiile internaionale, unde fora i virtutea prediciei despart teoria de realitate.

Un alt concept, balance of threat, propus de Stephen Walt n The Origins of Alliances, aprut n perioada dezgheului americano-chinez, n anii 70-80, dezvolt oportunitatea unui echilibru al ameninrii.

Toate aceste variante de abordare social i de filozofie politic a civilizaiilor, culturilor, puterilor, ameninrilor n relaiile internaionale comenteaz, atunci cnd o fac, fenomenul religios numai din perspectiva interfaei care aduce religiile n prim planul poiticii internaionale, de cele mai multe ori, din perspectiva puterii de acoperire geografic.

Ceea ce este ignorat, dup opinia noastr, este tocmai teza drepturilor omului; din perspectiv cretin, ns. Sunt elaborate, n mod manifest, comentarii despre putere, civilizaie, cultur, dar mai puin despre drepturile i libertatea druite omului de ctre Dumnezeu la Creaie. Potrivit acestei teze nu exist via n libertate fr Dumnezeu. Ignorndu-L pe Dumnezeu, ignori chipul Lui n om ( creaia lui Dumnezeu ), distrugnd implicit umanitatea omului i civilitatea sa. Pentru c aa cum putem vorbi despre o civilizaie mundan, din perspectiv soteriologic se poate vorbi i despre o civilizaie transfigurat, divinat. Din aceast perspectiv proprie tezelor eclesiologice, cretin mistice, umanismul ateu este o lips a umanismului. Variant a luptei pentru subzisten cu orice pre i extrapolat luptei de clas, escamotat de o etic mult prea corespunztoare, refuz ceea ce teologia mistic a lui Stniloae numete Morala, teologia moral. Indiferent despre ce tip de moral elaborat sau elaborabil se poate vorbi, teoria subzist n Morala divin a Logosului ntrupat. Pentru c Morala este fundamentat de Logosul lui Dumnezeu i este chiar Cuvntul lui Dumnezeu. Lumea cretin i poate asuma, din perspectiva moralei cretine, calificarea leibnizian ancorat unei comuniti ca cea mai bun cu putin, n condiiile n care, din perspectiva moralei unei civilizaii occidentale, democratice, orice democraie nu poate oferi dect ce are. Ca i demonstraia.

- 14 -

Drepturile fundamentale ale omului pot fi conotate ca drepturi fundamentale ale cretinului, chiar dac nu toi fraii ntru creaie sunt cretini, n msura n care cretinul i le asum n mod responsabil i liber, ca fiind druite siei, de ctre Creator, la Genez.

P A R A D I G M A7. Hristologie cretin7.a. Logosul ioaneica. Logosul cretin are dou accepiuni semantice:

1. Raiunea sau sensul divin ca suport existenial al creaturilor i ca principiu inteligibil i dinamic i2. Cuvntul ipostatic a doua Persoan a Sfintei Treimi

7.b. Apologie filosofic i filozofie apologetic

- doctrina despre Logos la Justin Filosoful distinge trei aspecte ale unui logos formal:

1. aspectul raional identificat cu logocul socratic

2. aspectul juridic i

3. aspectul axiologic care se situeaz, pn la un punct, la acelai nivel cu aspectul raional

- 15 -

n final, aspectul ipostatic, ca raiune dreapt sau Hristos nsui

(Apologia II, 2,2)

coala Alexandrin Clement alexandrinul i Origen

7.c. ntunericul supraluminos- doctrina despre logos la Maxim mrturisitorul raiunile generale ale lumii logoi, preexistente i localizate n Dumnezeu, prin intermediul crora Divinitatea se comunic n momentul n care se creeaz lumea, dndu-i un sens propriu veritabil i repricabiln ceea ce privete atributele Logosului pantocraia, pronierea, ubicuitatea omnisciena i aseitatea divine, acesta devine i ordonator al lumii, nu numai creator al cosmosului. De aici, teza patristic potrivit creia nelepciunea nelepciunea barbarilor i a elenilor, precum i legea iudaic reprezint creaia Logosului ordonator.

logos spermatikos stoic este disociat de ho ortos logos, Cuvntul ipostatic

7.d. Cuvntul ipostaticLogosul ipostatic reprezint summumul accepiunilor logosofice nu numai la nivel metafizic, fiind singura reprezentare istoric a prezentului continuu care provoac umanitii cretine acea aprehensiune ontologic.

Nici demiurgul platonic, nici eonul gnostic, nici mai aproape Dieu en terre a lui Romains nu pot fi subsumate acestei reprezentri ipostatice.Ca Persoan a Ipostasului Treimic divin, logosul este Supra-Summum, aa cum nsi Divinitatea n imensitatea Celui Nemrginit apare la Dionisios Areopagitul ca Supradumnezeu (Ypertheos). O nlime dincolo de posibilitatea cugetrii minii de dincoace.

7.e. Vectorul teleologic cretin

Logosul ipostatic reprezint pentru soteriologia cretin Vectorul teleologic, Premisa i Finalitatea existenei. Ca sens vizeaz eshatologia, ca direcie Parusia. Cauz i efect ale puterii Cuvntului ( ss ). Vectorul poart n sine nu numia paradigma mntuirii, ci i apriorismul nvierii care, n fond, tot un rol paradigmatic interpreteaz.

Exemplul vectorial nu este numai o icoan a Logosului ntrupat, ca Fiu i Imagine a(l) lui Dumnezeu. El provoac n cretin o cuvntare

- 16 -

dinamic a faptelor bune, cu raportare dubl i implicit: la om ca aproape, la Dumnezeu ca Aproape.

Acest Aproape al omului este Logosul Hristos. ntreaga pedagogie vechi-testamentar, privind pe Mesia salvator, circumscrie o comportare interuman ce percepe aprioric pe cea umano-divin. Valoarea de qui pro quo a Decalogului ( a ntregului Vechi Testament, de altfel ) nu subzist dect n forma pedagogic, n parametrii acelui sens vectorial care intete mntuirea.

Vectorul teleologic, Mesia, nu reprezenta pentru neamul lui Israel dect un punct de referin corporativ naional. Dinamizarea lui, provocatz de ntruparea Cuvntului lui Dumnezeu, nu anuleaz punctul referenial anunat prin profei, ci i poteneaz atributele micrii sale, oferindu-i un sens eshatologic i o direcie epifanic, clare i imuabile, fr referire special la un poppor anume.

Teza luckacs-ian a invaliditii teleologice umane este perfect infirmat de acest sens vectorial al Logosului ntrupat.

Indiferent de ceea ce afirm ( explicit ori implicit ) despre sine, Lukacs rmne un materialist i un existenialist deopotriv. Influenele heraclitene ( ne referim la cele prime, materialiste ) sunt, dincolo de o sorginte aristotelic nemrturisit, prea clare pentru a putea fi eludate.

Lumea raional, implicit cea a-raional trebuie s aib un sens principial clar, fr de acre, orice reprezentare a cosmosului devine un non-sens. Pentru c o reprezentare presupune un principiu, un sens i o valoare. Sensul este dat numai de un vector. Principiul, prin nsi natura sa, este singular iar valoarea perihoreza sensului i a principiului.

Chiar dac ni se poate reproa o atitudine fundamentalist vis vis de aceast problem, conchidem: principiul reprezentrii lumii este Logosul, sensul cosmic este dat de ntruparea Lui iar valoarea const n caracterul soteriologic al acestei ntrupri.

ntr-o accepiune istoric spenglerian, etapele manifestrii Logosului pot fi unite , ignornd ( aparent ) temporalul, dar numai ca subsumare a paradigmelor divine. n fond, ca o coninere a Logosului n Sine.

Este adevrat aici se nate un paradox: Cum se poate conine pe sine ca vector, cnd coninutul vizeaz pasivul iar vectorialul, paradoxul divin dovedete a fi cu totul altceva dect absurdul uman cotidian. nelegerea lui, mai bine spus experierea lui cognitiv prin trire se produce n i prin credin. De aceea, dinamica soteriologic cretin, coninut de Vectorul teleologic, Logosul ntrupat, se dovedete a subzista sinergic, ntr-o relaie comunicativ teandric, inefabil.

- 17 -

Pentru c Aproapele, Cuvntul Vieii, ca Icoan a lui Dumnezeu, este nu numai transcendent, ci i tainic imanent, prin Trupul Su Biserica, ale crei mdulare sunt cretinii.

Prezena n Biseric a Sfntului Duh este o condiie sine quq non a mprtirii Logosului cretinilor. Logos care Se descoper pe msur ce se concretizeaz vizibil n viaa cretinului. De aceea, cuvntul este puterea

( ss ), aciunea, fapta Persoanei n i prin Duhul. 194/.

O perihorez divin, ce presupune att o comuniune impersonal, ct i una intraipostatic, internatural.

7.f. ntoarcerea filocalic

mistica filocalic a sfinilor prini care practic trezvia, n traducerea lui Dumitru Staniloae

7.g. Eufonia logocratic

Propuneam n Pre-text ul lucrrii noastre un discurs logocratic

( textual postlogocratic ), pentru ca, n final, s observm o eufonie logocratic aezat sub semnul Divinitii.

Puterea Logosului ( creatoare, ordonatoare, conservatoare, diriguitoare, iubitoare, mntuitoare ) s-a manifestat ntotdeauna eufonic. ntotdeauna la fel i totdeauna altfel.

Paradoxul acesta poate fi experiat de cretini cu precizarea c el nseamn cu totul altceva dect absurdul uman cotidian. n fond, din perspectiv uman, acesta apare ca un paradox divin, care este verificabil n ceea ce reprezint originalitatea sfntului Irineu de Lugdunum teoria recapitulaiunii, prin care Martirul din Lugdunum descoper chipul n care se svrete unirea celor desprite, a Fiinei dumnezeieti cu omenirea.

Exist, desigur, o eufonie n aceast recapitulare a lui Adam de ctre Logos la ntrupare, n acest rezumat al vieilor tuturor oamenilor dndu-le mntuirea n general. Mai mult, eufonia divin a recapitulrii cosmice se realizeaz i ntre perioadele istorice de dinaintea ntruprii i de dup nlare.

Teoria sfntului Irineu de Lugdunum clarific restabilirea omului, n situaia adamic paradisiac, de ctre Logosul ntrupat, ca al doilea Adam,

- 18 -

rezumnd astfel ntreaga omenire, pe care o rennoiete, o regenereaz n Sine. 210/.

La sfntul Maxim Mrturisitorul, n contextul acestei recapitulri divine a firii i istoriei umane, Logosul i lrgete n mod paradoxal ipostasul, prin asumarea i experierea firii noastre, dar nu imprimnd n firea Lui dumnezeiasc ptimirile firii umane. Chiar dac Hristos Logosul suport real ptimirile noastre ca un ipostas n care firea uman este coninut, preluat; deci, enipostaziat. Circumscrierea firii ( umane n.n. ) nseamn pe de o parte c natura uman nu e realitatea infinit a lui Hristos, devenind un transparent

al aceleia. 212/. de aceea, poate, sfntul Maxim numete taina ntruprii cale, impuls i scop ale ndumnezeirii.

Fora eufonic fa de o perihorez hristologic, fora fuzionant a celor dou naturi hristice nu poate proveni din sfera uman, ci numai de la Logos, care cu toate c nu se ptrunde de nimeni, El nsui ptrunde n chip tainic i inexprimabil natura uman ca pe o proprietate a Sa 213/. , mprtind acesteia, ns, o ptrundere inefabil i inexplicabil n Sinele Logosului.

n fond, dac Logosul Hristos i-a dat pe oameni Siei prin svrirea minunilor, prin suferirea patimilor i-a redat pe oameni lor nii 214/. Astfel, i numai n acest mod, se poate rspunde interogaiei ontologice: Ar fi posibil direcionarea omului spre sine nsui ? Sau, altfel spus: Ce ar trebui s instrumenteze acel om pentru a semna cu sine? cu Sinele su divin?...

Probabil s se asemene cu Acela de la care mai are numai chipul i poteniala asemnare. Un proces tainic.

Eufonia logocratic divin se realizeaz n dorina Tatlui, n vrerea

Lui de a vorbi n numele Su i de la El, chiar Fiul Su Unul Nscut mai

nainte de toi vecii.

7.h. Decorul noetic solilocvial

cuvntul augustinian

I M A G O D E I 8. Hristocraie i demofilie teodiceea unei actualiti culturale

oglinda paulinic i gndirea teologic crinicist9. Limbajul parusiac al jertfei de sine

Nae Ionescu i limbajul su teologic analitic, reformator i parusiac deopotriv.

Rvitor, reformator i parusiac deopotriv, limbajul teologal analitic al lui Nae Ionescu se exhib nostalgic n fuga plotinian a celui singur la Cel Singur, n goana de gnd dup sursa veritabilului. Aceast nostalgie care

poate fi receptat i la Nichifor Crainic, aidoma celei plotiniene a Frumosului, se identific n ipostasul Logosului i n Trupul Su metafizic i fizic Biserica.

Verbul i expresia lui Nae Ionescu, limbajul parusiac sunt, deopotriv un rit, un ritm i o incantaie. Lungul solilocviu al Rozei vnturilor apare ca o demostraie logic a iubirii i a gustrii infinitului, a mntuirii i a nemrginitului,

aa dup cum le-a distins ntotdeauna. Dincolo de dincolo, pare a exprima i logicianul, se afl dincoacele spiritual uman, esenial i peren.

ntreaga Cronic Ortodox, ca replic rostit literelor teologice, contemporane lui i actuale nou, este un cosmos seductor de ordonat i sofisticat

al logicii veritabilului i al ascezei intelectuale polemic, n limbajul exprimat cu economie de mijloace tot aa cum nu putea sri peste propria umbr.

Nimic nu se regsete mai aproape de estetica petrecerii sale cu

finalitate parusiac latent, dect propriul su limbaj teologal, analitic deopotriv, care, ca orice raportare la mistica petrecerii pascale, mbrieaz comunitatea

creia i aparine. De care se desparte mereu, cu autoritate de pionier al redempiunii cretine i de conservator al resureciei naionale, survolnd ntreaga spiritualitate pe care o reprezint i mpotriva creia se revolt, impasibil, ntr-o actualitate parusiac evident i iminent.

- 20 - 10. Amnemic i anamnetic n filosofia modern

- ntre filosofii paralele, despre cuvnt, sens, vorbire, subiectivitate i paradoxul logosofic al propriei prodromii.Dac incipiena an-istoric a Revelaiei (ne referim la Creaie n.n.)

s-a produs prin Logos iar ncheierea Descoperirii divine s-a ncheiat prin

ntruparea aceluiai Logos, de ce nu am considera c, pn i nceputul istoriei umane, marcat de cderea n pcat i de izgonirea din rai, nu a fost incidentat de

o manifestare revelaional a Logosului?

Poate tocmai din acest motiv, n toate tradiiile religioase i proto-manifestrile religiilor la care apar referiri tangeniale la activitatea cuvntului

zeului, zeilor sau al lui Dumnezeu este prezent acel filon axiomatic al plenipotenei Logosului: fora Sa creatoare. Oriunde apare Cuvntul divin, El este n mod esenial Creator. Idee care a strbtut implicit sau explicit derularea

lucrrii noastre, i care reprezint corolarul doctrinei sfntului Maxim Mrturisitorul , dup care Cuvntul lui Dumnezeu este, n final, propriul Su

ante-mergtor, anunndu-Se oamenilor, nc din incipiena Creaiei, ca un

Logos, prodrom Siei.11. Cavalerii Nertcitori11.a. Accepiuni terminologice

axa limbajului religios, stilul i limbajul expresii ale individualitii

Pn n epoca modern, stilul era definit ca mod de exprimare verbal sau scris. Dac poetica tradiional clasic subsuma cteva atribute ale scrisului precum claritatea, corectitudinea sau trei moduri de selectare i uzitare a limbii: stilul sublim, stilul mediu sau temperat i stilul simplu sau vulgar, n perioada modern se constituie, din perspectiv terminologic, ntr-un sens aproape opus celui clasic.

Circumscriind maxima lui Buffon, critica modern vede n stil expresia individualitii. Teoriile contemporane despre stilul literar i afl originea, n tezele saussure-ene sau vossler-iene care concep i examineaz limba ca pe un fenomen individual. Nu exist o limb general ( cf. Vossler),

- 21 -

exist numai graiuri individuale. Limbajul, fiind individual, literele, ca fapt de limb accept n mod necesar marca individualitii.

S-a ajuns, n acest chip, la studiul operei literare, pornind de la structura lingvistic. Dup opiniile unor cercettori ca Leo Spitzer, Auerbach sau D. Alonso stilul reprezint o sum de abateri de la ntrebuinarea normal a limbii, care reflect distanri fa de starea psihic social cutumial.

n Arta prozatorilor romni , Tudor Vianu distinge expresia tranzitiv (de comunicare obiectiv, imparial) de intenionalitatea reflexiv , care indic aportul subiectiv (expresia tranzitiv) al celui ce scrie sau vorbete. Numai n acest fel ansamblul acestor conotaii reflexive, care timbreaz comuniunea i i ofer atributul subiectiv, compune ceea ce se definete ca fiind stilul i limbajul expresii ale unei individualiti.Generic, se vorbete despre stilul unui gen sau al unei specii literare (limbaj dramatic, epic, liric), stil elegiac, epopeic i aa mai departe.. Aici, stilul i limbajul nominalizeaz trsturile generale ale unei serii de opere individuale care, la rndul lor, sunt individuale n raport cu stilul altui gen literar. Putem aminti i un stil i un limbaj naionale, ale unei epoci, ale unui curent literar sau de gndire.

Dac stilul naional definete trsturile particulare ale unei culturi n contextul celei universale iar stilul epocii se legitimeaz prin elementele inedite (culoare, lexic etc.), pe care le contureaz cultura unei epoci fa de epocile anterioare (Renaterea bizantin sau cea italian fa de Antichitatea greco-roman sau fa de Evul Mediu vest-european), stilul i limbajul unui curent de gndire i manifestare creatoare (literele teologice, n cazul nostru) nominalizeaz trsturile generale ale unor scriitori ncadrai n acelai curent de expresie i gndire, care sunt individuale, particulare fa de caracteristicile altui curent (romanticii fa de clasici, de exemplu).

Actualmente, stilistica se constituie ca disciplin autonom, n care mijloacele lingvistice i teoretico-literare se combin printr-o metod proprie. Influenat de coala formal rus i de structuralism, stilistica devine structuralist prin excelen i suficient siei, urmrind, prin studiul elementelor de stil i limbaj, s revele structura unitar a operei ca entitate, ca ntreg i s-i explice valorile i semnificaiile. Documentul fundamental al criticii structurale este constuit pe Tezele din 1929 ale Cercului lingvistic de la Praga ( Trubekoi, Jakobson, Mukarovsky ).

Cercetrile stilistice se dovedesc eficiente i n varianta structuralist, influennd orientri critice ca structuralismul genetic al lui

- 22 -

Goldmann, psihocritica, coala lui R. Barthes, n funcie de obiectivul cercetrii, stilisticienii dezvoltnd diferite tipuri de stilistic: genetic (survoleaz cauzele i sursele stilului ), descriptiv ( accentueaz abordarea expozitiv a stilului ) i estetic ( circumscrie valorile formale ale operei ). Oricum, stilul rmne o problem de expresie. Ca i limbajul, de altfel; dar la alt nivel de expresie.

Ion Coteanu, n Stilistica funcional a limbii romne , definete expresia ca redare a unui coninut, a unei gndiri sau a unei stri psihice prin semne i simboluri plastice, grafice, mimice, sonore sau verbale Acesta este, de altfel, limbajul ! - , care acompaniaz n mod necesar orice manifestare

uman. De aici, stilul apare ca organizare a semnelor i simbolurilor verbale derivate , adic scrise i/sau directe, adic orale, n mesaje i/sau texte.

Raportarea conceptelor stil i limbaj la limba artificial apare conturat pregnant, construit fiind n mod deliberat i frecvent, prin procedee matematice. Limba artificial nu are stiluri, dar reprezint un limbaj. Limba artificial, din principiu nu are stiluri, ntruct raportul semnelor uzitate cu cel al semnificaiilor acestora este biunivoc. Mai mult, unui semn sau unei grupri de semne li se ancoreaz o singur interpretare, dat fiind faptul c prin nsei regulile de funcionare stabilite iniial, ambiguitatea este prohibit. De aceea, se poate vorbi despre un stil numai n limbile naturale, n care modificrile raportului dintre semne i ceea ce semnific acestea au un caracter normativ.

Acceptnd c o limb natural conine inevitabil o schem care surprinde ntr-o form abstract raporturile dintre elementele ei constitutive, stilul poate fi caracterizat ca variant, variabil sau ca derivat al schemei respective. Unde caracteristica derivat apare fie n accepiunea sa lingvistic drept procedeul de formare a noi cuvinte, prin transformarea unei baze la care se adaug anumite morfeme auxiliare, fie n accepiunea sa matematic, denumind un aspect colportat unei modificri a funciei nsi.

Drept consecin, n cazul stilului ca derivat al limbajului, prin jocul determinrilor interne i externe ale limbii, inventarul general al acesteia se combin n uniti de exprimare cu un caracter particular. ndeosebi, modalitile de variaie ale funciei i insistena asupra condiionrilor interne ale procesului apare ca perfect legitim.

Aspectul concret, limitat i particular al stilului este mesajul. Unde se pot distinge trei trsturi specifice limbajului i simptomatice stilului: 1. mesajul este o suit de propoziii i fraze coerente, integrate unui tot; 2. mesajul are un nceput i un sfrit i 3. mesajul este concretizarea unei structuri

- 23 -lingvistice derivate stilul. Premisele formale ale mesajului sunt reprezentate de emitor i de receptor.

n cazul stilului religios, axa pe care se manifest relaia lor mutual este dublat de o ax aflat n plan vertical, axa limbajului religios, care i confer spaialitate i care trimite la divinitate ca receptor i emitor deopotriv.

Spre deosebire de studiul stilului i de cel al limbajului, privite distinct, sarcina stilisticii limbajului este aceea de a prospecta i de a extrage din limba comun germenii stilului, limitndu-se n mod natural la cercetarea materialelor expresive ale limbii comune ( cliee, expresii idiomatice cu valoare figurat etc ).

Amintindu-l pe Bally, Ileana Oancea, n Istoria stilisticii romneti , afirm c, n concepia acestuia, stilul i stilistica ( altfel spus stilistica individualului, literar sau estetic i stilistica lingvistic ) rmn dou domenii juxtapuse, dar distincte. Oscilnd ntre aceste dou repere ale expresivitii, orice semn al limbii pune urmtoarea problem: n ce condiii un stil expresiv, ntrebuinat de toat lumea, poate s se transforme ntr-un procedeu literar, recognoscibil n intenia estetic i uman individual ? Iar rspunsul se gsete numai n zona de manifestare a limbajului.

Totui, cu ct combinaiile lingvistice ale unei opere literare sunt mai originale, cu att se poate vorbi mai mult de stil, cu toate c aici apare o definiie de intensitate, nu de natur. Poate, de aceea, demersul nostru ne impune cu necesitate eliberarea limbii literare de tribulaiile n care fusese cantonat de tradiia retoric i cercetarea sa din pepspectiva limbii vorbite. Cu att mai mult cu ct limba vorbit nu este o creaie ex nihilo, ci o transpunere a limbajului creat odat cu fptura uman creat, n alt cheie.

11.b. Candele care se aprind singure

stilul literelor de specie psaltic pare a fi impus limbajul teologic n literatura romn

limbaj teologic i limbaj teologal

11.c. Limbajul epocal istorici i liturgi limbaj epocal i limbaj instituional

limbajul teologic cultic

- 24 -

11.d. Cavalerii nertcitoriCredina e un risc al raiunii spunea un subtil teolog romn, ieromonah jertfit pe altarul recluziunii seculare, impus de prigoana ateist i materialist a bolevismului romnesc; dar nicidecum o anulare, ci, dimpotriv, o iluminare a ei. E o absorbire a sufletului ntr-un dincolo al lumii acesteia, n

modul divin al existenei. Contient de aceast dezamgire, fr s fii mort deloc

i n lume, experiezi, trieti, la intensiti nebnuite, sentimentul libertii spiritului. De fapt, la mijloc e o nviere a spiritului pe planul i la nivelul raiunii divine a existenei n general i aceasta o trieti ca o eliberare din temnia i teroarea acestei lumi sensibile. Acum scapi de fric. Lumea nu se mai poate

atinge dect de temnia ta biologic; - noua ta realitate, de o eviden absolut, scpndu-i cu desvrire Este vorba despre printele Arsenie Boca i

despre raportarea la Raiunea mistic, la Logosul ntrupat. Este unul dintre cei mucenicii de comunism, din princini inventate de Securitatea i activismul deceniului VI al secolului XX. Este singurul preot, condamnat la tcerea i imobilitatea ne-liturghisirii, n ultimii treizeci de ani de via, i care i-a asumat plenar prigoana, ca pe ascultarea unei damnri ngduite de Dumnezeu. Deci

cnd mprejurrile te duc n situaia s vezi limitele raiunii ale logicii firii,

n.n. cataclismul n fa, puterile rului dezlnuite, nu tremura cci nu eti

singur: este Cineva nevzut cu tine, n tine, care stvilete haosul, iar pe tine te crete mai presus de om, mprumutndu-i nimbul divinitii. ( S nu pierdem din vedere c aici se descriu nsuirile i rosturile majore ale cretinismului, ntr-o concepie fundamental, total, despre via i lume. i ceea ce se schieaz

acum sunt doar linii extrem de sumare fa de infinita lor bogie i frumusee n trirea lor autentic). O iluminare a raiunii, datorit locuirii lui Hristos n suflet, nu este de nici o mirare, ntruct Iisus Hristos este numit nc n

terminologia greac: LOGOS, Cuvnt, raiunea absolut a lui Dumnezeu.

Adic i raiunea noastr primete o deschidere de orizont la nivelul cu

care Dumnezeu nsui vede finalitatea creaiei Sale. Vedem cu ochii lui

- 25 -Dumnezeu()Imanena naturii se strbate de transcendena divin efectul Harului i desvrirea nu mai are sfrit Cavaleri ai Mesei Agapice, ai jertfelnicei Cine Tainice, lupttori cu

sine i cuttori ai pcii naintea dreptii, gnditori ai rugciunii i rugtori ai gndului ntru Logosul lui Dumnezeu, Prinii mai noi Ilie Cleopa, Ilarion Argatu i Arsenie Boca; sau, nc aici Arsenie Papacioc i Teofil Prian

nu au ezitat niciodat s se aeze n ipostaza nevrednic a Fiului Risipitor din

pilda biblic, pentru a se smeri n nevrednicia ntoarecerii fiului la Tatl ceresc

i s concluzioneze c e toat Evanghelia cuprins aici n pilda aceasta cu

fiul risipitor .

Logosul este steaua lor cluzitoare. Este raiunea lor. Este lumina

lor. E paradigma lor. Este finalitatea lor. E mpreun cu ei. Este n ei. Triesc

pentru c triete El n ei. De aceea, trecui unii dintre ei la El, sunt mai vii dect

cei rmai. Aa au trit de cnd s-au nscut, aa triesc de cnd au trecut.

Dialogurile sau operele sunt subsidiare, sunt deuterocanonice n comparaie cu viaa i slujirea lor. Pentru c expresia cuvntului Prinilor este exprimarea Logosului n lucrarea lor. Nu este vorba despre o decorporalizare sau dedublare, ci despre o mplinire a finalitii dup logica Logosului. Au gndit

cum au trit i s-au ostenit s triasc dup cum a trit Hristos, Logosul ntrupat,

la vremea plinirii Sale.

Unii dintre ei au fost autodidaci, ceilali au fost instruii. Printele Arsenie a finalizat studii teologice i de Belle Arte. A urmat cursurile facultii

de medicin. Toi au rtcit n lume silii de rtcirile vremurilor, purtndu-se cavalerete: s-au lepdat de sine, i-au luat crucea i I-au urmat Logosului ntrupat ajutndu-i semenul dup modelul hristic nertcind n sine.

Au adunat, nemijlocit, ceea ce au primit n dar. Au druit, nemijlocit sau mijlocit, i druiesc tot ceea ce au primit de la Logosul Hristos. Cu luciditatea mistic a harului de a drui nepreuitul dar divin, slujind nentrerupt Logosului ntrupat i semenilor.

Cnd nu li s-a permis s slujeasc, s-au rugat. Cnd nu li s-a permis

s se roage, au ajutat. Cnd nu li s-a permis s ajute, au vorbit. Cnd nu li s-a

permis s vorbeasc, au scris. Cnd nu li s-a permis s scrie, au pictat biserici.

Cnd nu li s-a permis s picteze, au spovedit. Cnd nu li s-a permis s

spovedeasc, s-au rugat pentru cei care i dispreuiau i i oprimau. Cnd li s-a

cerut s rtceasc, au nertcit. i au trecut, cavalerete, lng Logosul nviat.

Pentru c Logosul acestor Cavaleri Nertcitori este Hristos et punctum

- 26 -

A mai rmas ceva: lumea n mnstire i nelumea n lume.

Sintagmele, aproximative, i sunt atribuite aceluiai printe Arsenie Boca care, abtut i neabtut, avertiza c mnstirea se va lumi iar lumea diavoli.

Ceea ce pare a fi rmas din tot eafodajul semantic, filosofic i teologic, n tot cazul secular, al Logosului este, pare-se, doar ineptul cognomen logo , folosit n desemnarea unui slogan publicitar sau a unei firme luminoase sau terne, de societate comercial.

Au fost simptomatice tezele lui Mircea Eliade despre demitizarea miticului i remitizarea surogatelor sale ?

Societatea secularizat, dup ce a renunat la toate conotaiile transcendentale ale ritualului i la tainele liturgice, simte, funciarmente i imperios, nevoia s reancoreze surogate mitice i ncrcturi mistice ntlnirilor de grad

trei cu staruri pop, rock, tv sau mouvie sau cu vedete sportive. i de la care, privindu-le sau atingndu-le, implor benediciuni extraterestre care mimeaz punerea minilor sau salutul Pace vou! , substituind ritualului sacerdotal liturgic fioruri i isterii colective, n cadru monitorizat: pe stadioane, n sli de concerte i

n mitinguri manipulate tezist.

Coincidena simirii publice, mai mult aiuritoare dect nltoare, cu receptarea mruniului semantic, dat rest de casierul societii-hipermarket,

pentru a dilua o malnutriie spiritual o sete de divin, mpinge societatea

secular de consum, care se apropie probabil mai lent, prin amnarea globalist

spre tipul unei societi de autoconsum; al unei societi autofage, unde ultima

instan, obsesiv invocat, a comunicrii i a PR-ului, i clameaz ceea ce ea

nsi i rejecteaz, imediat, esenial i simultan: Logosul ntrupat, Cuvntul lui Dumnezeu creator, ordonator i mntuitor.

Ceea ce apropie societatea de condiia unei colectiviti uniformizate, ratat ideologic n comunism, dar cu perspective detracante, iminente i reale,

n consumism, este ceea ce o desparte de comunitatea care i poate conserva identitatea i mplinirea persoanei umane personalitatea cretinului : dimensiunea vertical a raportrii sale spre adnc, spre forul intim i filonul veritabil i insondabil al divinitii latente a asemnrii omului cu Dumnezeu.

ntruparea istoric i mesianic a Logosului sublimeaz paradigmatic vectorul teleologic ale mplinirii omului ca fptur edenic, creat i czut, ndumnezeirea sa dup harul divin care i resurecioneaz condiia paradisiac

pierdut asemnarea cu Dumnezeu; fptur creat de Logosul preexistent, restaurat de Logosul ntrupat i mntuit de Logosul nviat.

- 27 -

Ceea ce printele Arsenie Boca a intenionat s transmit prin compararea mnstirii cu lumea ( secular ) i a lumii cu infernul ( globalizant ), este, deja, simptomatic pentru viermuiala cotidian a eleciunii sensului su teleologic aproximant.

Ceea ce a transmis, ns, mistic i lucid, se regsete real, n iconomia

divin a Logosului ntrupat. Pentru c mistica cretin este expresia, veritabil

i tainic, a prezenei hristice, reale i plenare, ntr-o raiune, de cele mai multe ori,

nspimnttor de lucid.

Pretext pentru Post-Text:

Homo homini verbum Ecoul teandricParafrazndu-l pe Hobbes, n acelai timp reevalundu-i teza i schimbndu-i sensul, fiecare om este pentru alt om i fa de sine un cuvnt. Cuvnt ce apare ca o icoan, mai mult sau mai puin fidel, a Logosului ntrupat.

Totui, individualitatea imaginii verbale nu este niciodat ntratt de particular, nct s coincid cu a unui singur om. Particularitatea prin excelen aparine persoanei i nu se realizeaz dect n comuniunea personal, bazat pe iubire liber i contient. Definirea sinelui su este, de aceea, dinamic i coninut comunitii.

O precizare se impune: comunitatea nu este fa de nimic att de diferit, precum apare fa de colectivitate.

ntotdeauna lipsa surogatului este mai aproape de original dect surogatul nsui.

n timp ce comunitatea circumscrie organicul simfoniei interpersonale n actul iubirii libere i contiente, nedistrugnd calitile personale definitorii la nivel individual, colectivitatea creeaz o mixtur eterogen de quasi-identiti care se grizeaz ntr-o micare, mai mult centrifug dect centripet.

- 28 -

Extrapolnd, cele dou sfere existeniale pot paraleliza dihotomia tipologic crochiat de William James: tipul delicatului i tipul barbarului.

Primul este raionalist, intelectualist, idealist, monist i dogmatic, al doilea empirist, senzualist, materialist, pluralist i sceptic. Cel dinti rezolv lumea n Universalii, accentund unitatea lucrurilor ultimul scindeaz creaia n pluraliti faptice i o recompune n nsumarea lor.

Aceast disociere nu este doar efectul unei observaii a dualitii temperamentale umane, aa cum a prezentat-o James, ci ea poart n sine apetena participativ la canonul iconografic al Logosului ntrupat, canon care ar trebui s fie identic cu cretinul ce se vrea a fi mntuit.

Fr participare real personal nu poate fi vorba despre o manifestare prolific i peren a Logosului ntrupat n cretin. Realizarea unei icoane a Cuvntului lui Dumnezeu n om este, din acest motiv, un act sinergic.

Dumnezeu se chenozeaz numai cretinului care ncearc, mcar, un urcu spiritual spre Divinitate. Katabasis ul divin enipostaziaz anabasis ul uman, ntr-un proces teandric, care strlumineaz comuniunea Dumnezeu om prin strlucirea iubirii interpersonale.

Dumnezeu Se smerete, golindu-Se pentru omul ( cretin ) iar acesta, mplinindu-se, se smerete ntr-un rspuns firesc, ca un ecou al prezenei Logosului n sine.

Totui, avnd n vedere spaialitatea actelor noastre, theosis ul uman nu se poate realiza absolut n afara dimensiunii verticale a iubirii fa deDumnezeu, care este iubirea fa de aproapele. Tocmai pentru c Logosul nu este, n cretinism, un Principium Aeternitas , aa cum apare Brahman ( Oceanul Fiinei) n Upanishade , bunoar Logosul este Persoan.

El devine Arhetipul, Paradigma i Imago Dei umane, a cror autenticitate copleete genuinul prototipal adamic: Lund trup, Logosul nu S-a micorat pe Sine, n schimb El a ndumnezeit acest trup i a acordat aceast calitate tuturor trupurilor umane.

Logosul este Lumina care poate penetra materia. Impenetrabilitatea materiei, ca efect al cderii n pcat a protoprinilor, se manifest i n cazul trupului omenesc. Nu menionm acest truism dect pentru a aminti c, dac exist vreo lumin care ne poate ptrunde funciar , atunci acea lumin este de la Dumnezeu sau este Dumnezeu. Umbra aruncat pe pmnt este chezia acestui accident .

Semn ntunecat al impenetrabilului uman, umbra este, prelnic, rspunsul omenesc dat luminii create. Ruinea pecabil adamic a fost un efect al

- 29 -

apariiei umbrei care i reflecta goliciunea spiritual ? n fond, umbra ca i moartea este o garanie a impenetrabilului, a limitei puse nelimitrii divinului din om.

n acest context, rspunsul uman dat Luminii necreate nu poate fi dect o umbr a iubirii.

Dar dac rugciunea este aa cum mrturisea Homiakov sngele Bisericii, Biserica fiind Trupul Logosului Hristos , cretinii, rugndu-se, anticipeaz Euharistia. Se pregtesc pentru a o primi n altarul lor cel mai adnc.

Ideea sfntului Irineu de Lugdunum c Hristos Logosul recapituleaz n Sine ntreaga umanitate reprezint denotarea acestui context ideatic.

De aceea, maxima lui Hobbes apare, ntr-o paralelizare istoric, drept aprioric anulat de ntruparea Logosului.

Logosul lui Dumnezeu este Adevrul.

Cuvntul uman ar trebui s fie ecoul Su.

Acest imperativ i fidelitatea uman opional-participativ apar ca motive ale modificrii rspunsului, ale ecoului uman, prin receptarea timbrului divin al Cuvntului Creatorului.

Cuvntul lui Dumnezeu nu i poate fi Siei ecou, pentru c sensul plenar al Creaiei ar fi suspendat pn la disoluia unui non-sens. Or este, deja, un truism ideea c Dumnezeu nu se poate nega pe Sine, pentru c ar iei din Adevr; adic din Sine.

De aceea, pn la devremuirea lumii, Logosul ipostatic i ateapt, de la fiecare persoan, un ecou teandric.

- 30 - BIBLIOGRAFIE1. Colecia Prini i Scriitori bisericeti, Ed.Inst.Bibl. Mis.Ort., Buc, 1981-19912. Filocalia, trad. Dumitru Stniloae, vol. 6-11, Ed.I.B.M.O.,Buc, 1977-19903. Patericul egiptean, Ed. Episc.Ort.Alba-Iulia, Alba Iulia, 19904. Mrturisirea de Credin a Bisericii Ortodoxe,tr. Al.Elian, EdIBMO,Buc,19815. BIBLIA sau Sfnta Scriptur, Ed.IBMO, Buc., 19766. op.cit., idem, 19917. Noul Testament, Ed.IBMO, Buc, 19838. Noul Testament de la Blgrad, Ed.Episc.Ort. Alba Iulia, 1988

9. Biblia adec Dumnezeiasca Scriptur(1688-1988), Ed.IBMO, Buc, 1988

10. Tipic bisericesc , Ed. IBMO, Bucureti, 1976

11. The Pelikan Guide to Modern Theology , vol. I-II, William Nicholls,

Penguin Books, 197112. Encyclopedia of Religions and Ethics , vol. III, LOGOS13. Ion Bria , Dicionar de teologie ortodox, Ed. IBMO, Bucureti, 1982

14. L. Petcu & G. Herea, Lumina din inimi Antologie ( Spiritualitate ilustrat

n traducerea i tlcuirea Printelui Stniloae),

ndr. Daniel Ciobotea, Ed. Trinitas, Iai, 2003

15. V. Kernbach, Dicionar de mitologie general,Ed. Albatros,Bucureti,1983

16. Jean Chevalier, Alain Gheerbrant, Dicionar de simboluri, vol. I-III, trad. la ed. din 1969 din Colecia BOUQUINS, Ed. Artemis, Buc., 1993

17. Dionisyos Areopagitul, Ierarhia cereasc. Ierarhia bisericeasc, trad.

Cicereone Iordchescu, Chiinu, 1932

18. idem , Despre numele divine. Teologia mistic, trad.

Cicerone Iordchescu i Th. Simenschy, Iai, 1933

19. Grigore de Nyssa, Marea Cuvntare Catehetic, trad. D. Cristescu i

N.I. Barbu, Bucureti, 1947

20. Maxim Mrturisitorul, Ambigua, n PSB, Ed. IBMO, Bucureti, 1983

21. Origen, Despre Principii, n PSB, Ed. IBMO, Bucureti, 1982

22. Clement Alexandrinul, Stromatele, n PSB, Ed. IBMO, Bucureti, 1982

23. Ioan Hrisostom, Omilii, n PSB, Ed. IBMO, Bucureti, 1989

24. idem, Despre Preoie, trad. Dumitru Fecioru, Ed. Bis. Ort., Buc, 2004

- 31 - 25. Grigore de Nazianz, Cuvnt de aprare pentru fuga din Pont sau

Despre Preoie, idem

26. Efrem Sirul, Cuvnt despre Preoie, idem

27. Aurelii Augustini, Confessiones, n PSB, Ed. IBMO, Bucureti, 1985

28. idem, De dialectica, trad. Eugen Munteanu, Ed. Humanitas, Buc., 2003

29. idem, De civitate Dei, trad. C. Iordchescu, Goldner, Iai, 1936

30. idem, Prima Catehez, Ed. Polirom, Iai, 2000

31. idem, De Magistro, ed. bilingv, trad. Mihai Rdulescu i Constantin

Noica, Ed. Humanitas, Bucureti, 1994

32. idem, De doctrina christiana, trad. Marian Ciuc, Ed. Humanitas, 2002

33. idem, Confessiones, trad. Ghe. erban, Ed. Humanitas, 1998

34. idem, Confessiones, trad. Eugen Munteanu, Ed. Nemira, Buc., 2003

35. Dumitru Stniloae, Teologia Dogmatic Ortodox,I-III,Ed.IBMO, Buc,1978

36. idem, Teologia Moral Ortodox, Vol. I-II, Ed. IBMO, Buc., 1978

37. idem, Spiritualitate i comuniune n Liturghia ortodox, Ed. Mitr. Olteniei, Craiova, 1986

38. idem, Chipul nemuritor al lui Dumnezeu, idem, 1987

39. Ioan G. Coman, Patrologie, vol. I-II, Ed. IBMO, Bucureti, 1985

40. idem, Scriitori bisericeti din epoca strromn, Ed. IBMO, Buc, 1979

41. idem, Prezena Mntuitorului Hristos n noua creaie dup nvtura

Sfinilor Prini, n Ortodoxia, XVIII(1966), 4

42. idem, Elemente de antropologie la sfntul Justin, Ortodoxia,X, 1968, 3

43. idem, Teoria Logosului n Apologiile sfntului Justin, n M.O.,

Imprimeria Naional, Buc., 1942

44. idem, Probleme de filozofie i literatur patristic, Casa coalelor, 1944

45. Tudor Vianu, Curs de Stilistic, Fac. de Filozofie, Buc., 1942-1943

46. idem, Studii de Stilistic, Ed.Didact. i Pedag., Buc., 1968

47. Nicolae Balca, nvtura despre Logosul ntrupat ca paradigm a vieii cretinului, n Glasul Bisericii, XXIX(1970), nr.3-4, Buc.

48. idem , Interpretarea existenei omeneti n filosofia lui Heidegger, n

Revista de Filozofie, nr. 3-4/1934, Buc.

49. idem , Soren Kierkegaard, n Societatea Romn de Filozofie, Buc, 1938

50. idem , Studii filosofice, n Societatea Romn de Filozofie, Buc, 1938

51. idem , Istoria filosofiei antice, Ed.IBMO, Buc, 1982

52. Antim Ivireanul, Predici, Edit. Academiei Romne, Bucureti, 1962

53. Bartolomeu Anania, Predoslovie la Patericul egiptean n op. cit.

- 32 - 54. Ene Branite, Liturgica General, Ed. IBMO, Bucureti, 1985

55. idem , Liturgica Special, idem

56. Mircea Pcurariu, Istoria Bisericii Ortodoxe Romne, Ed. Arh.Sibiu, 1978

57. Teodor M. Popescu, Istoria bisericeasc universal, Ed. IBMO, Buc., 1975

58. idem, Meditaii teologice, Ed. Sf. Arhiep. a Buc., 1997

59. Al. Stan, Remus Rus, Istoria Religiilor, Ed. IBMO, Bucureti, 1991

60. Petru Rezu, Teologia ortodox contemporan, Ed. Mitr. Banat.,Tim., 1989

61. P. Deheleanu, Manual de sectologie, Arhiep. Diecezan, Arad, 1948

62. Dumitru Radu, ndrumri misionare, Ed. IBMO, Bucureti, 1986

63. Arsenie Boca, Crarea mpriei, Ed. Episc. Aradului, Deva, 2004

64. arhim. Teofil Prian, Venii de luai bucurie, Ed. Teognost, Cluj, 2007

65. Dosoftei, mitr.,Dumneziasca Liturghie(1679), Ed. Mitr. Moldovei, Iai, 1980

66. Hristou Andrutzos, Symbolica, tr Justin Moisescu,Ed Centr Mitr Olt.,Crv, 1955

67. Sofron Vlad, Prologul Evangheliei a IV-a, Cluj, 193768. Nicolae Chiescu, Teoria recapitulaiunii la sfntul Irineu de Lugdunum, n Studii Teologice, VII, 1939

69. V. Loichia, Perihorez i enipostaz n dogmatic, Ortodoxia, nr.I,X,(1938)

70. Al Zissu, Logos. Israel. Biserica, Bucureti

71. Vladimir Lossky, Teologia mistic a Bisericii de Rsrit, tr. Vasile Rduc,

Ed. Bonifaciu, 1998

72. Paul Evdokimov, Taina iubirii, tr. G. Moldoveanu, Christiana, Buc., 2006

73. Aristotel, Protrepticul, ed. bilingv, tr. B.Minc, Humanitas, Buc, 2005

74. Nicolai Berdiaeff, Filosofia inegalitii, tr.Fl.Neagu,Andromeda Co, Buc,2005

75. Sergiu Al-George, Cuvnt nainte la Imnuri Vedice,Ed.pt.Lit.i Art,Buc,1969

76. idem , Limb i gndire n literatura indian, Ed.t.i Enc., Buc, 1976

77. idem , Arhaic i universal, Ed. Eminescu, Buc., 198178. Ion Banu , Heraclit din Efes, Ed. tiinific, Buc., 1963

79. idem , Filosofia Orientului antic, Ed. tiinific, Buc, 1967

80. Mircea Eliade, Aspecte ale mitului, Ed. Univers, 1978

81. idem , Istoria credinelor i ideilor religioase, idem

82. idem , Histoire des croyances et des idees religieuses, Payot, Paris, 197883. idem , La Concezione della liberta nel pensiero indiano, extras din rev.

Asiatica, V, Fasc.5, Roma, 1938

84. idem , Tratado de historia de las religiones, Instituto de Etudios Politicos,

Madrid, 1954

85. idem , Mitul reintegrrii, Bucureti, 194286. Grigore Tuan , Filosofia lui Plotin, Bucureti, 1923

- 33 -87. Nichifor Crainic,n Lumea Nou, an I, nr. 10-12, Buc., febr. 1933

88. idem , Curs de Teologie Mistic, Ed.Trinitas, Iai, 1993

89. idem , art. n Gndirea, nr. I, an XX

90. idem , Nostalgia Paradisului, Ed. Moldova, 1994

91. Sandu Tudor,Un trezitor al contiiei: Profesorul Nae Ionescu, n Credina,

An III, nr.359, febr. 1935

92. M. Neamu, Eecul interbelicilor, art. n Gruparea Aproape,

www.grupareaaproape.wordpress.com/2006/10/28/ 93. Nae Ionescu , Prefa n Roza Vnturilor, Ed.Roza Vnturilor, Buc., 1990

94. idem , Curs de Teoria Cunoaterii, 1925, www.biblioteca.euroweb.ro 95. idem , Curs de Filosofia Religiei, www.agonia.ro/index.php/Poetry/ 96. idem , Crciunul, eseu n Cuvntul, nr.2401, 1931,

n vol. ntre ziaristic i filozofie,Ed.Timpul, Iai, 1996

97. Emil Cioran , Le Mauvais Demiurge, ex. dactilo

98. C. Papacostea, Platon, Bucureti, 1931

99. O. Drimba , Istoria culturii i civilizaiei, Ed.t.i Enc., Buc., 1984

100. Th. Simensky, Cultur i filozofie indian n texte,Ed.t. iEnc., Buc, 1978

101. idem , Fiina suprem n mistica hindus,

extr. din rev. Ethos, I(1944), Alba Iulia, 1944

102. Mihil-D.Zamfirescu, Literatura romn veche, Bucureti, 1969103. Rosetti Cazacu, Istoria literaturii romne literare,Minerva,Buc., 1971104.I.Coteanu,Structura i evoluia limbii romne(de la origini i pn la 1860),Ed. Academiei Romne, Bucureti, 1981

105. idem , Stilistica funcional a limbii romne,Ed. Academiei,Buc, 1973106.Ileana Oancea, Istoria stilisticii romneti, Ed. t. i Enc., Bucureti, 1988

107.Florian Duda, Cazania lui Varlaam n vestul Transilvaniei,

Editura Mitropoliei Banatului, Timioara, 1979

108.Virgil Cndea, Franozii n Bibliile romneti din sec. al XVII-lea, n Limba romn, 2, XI,Edit. Acad.Romne,1962

109. idem , Caractres dominants de la culture roumaine mdivale, n

Studii i cercetri de Istorie literar i folclor, 2, XI, Ed. Acad., 1962

110. idem , Les titles grecques et roumaines de 1686-1688 et les

vises impriales de erban Cantacuzino, Of print Balkan Studies,

10, 2, Tessaloniki, 1969

111. D. Caracostea, Expresivitatea limbii romne, Bibl.Encicl.,FRLA, Buc., 1942

- 34 - 112. M. Mihescu, Dinamica limbii romne literare, Ed Albatros, Buc.,1976

113. Aurel Sassu, Retorica literar romneasc, Ed. Minerva, Buc., 1976114.Munteanu,Vasile ra, Istoria limbii romne literare,Ed.Did.i Ped,Buc,1978

115. Al. Andriescu, Stil i limbaj, Ed. Junimea, Iai, 1977116.Gheorghe Bulgr, Scriitori romni despre limb i stil, Albatros,Buc,1976117.Criu Dasclu, Dialectica limbajului poetic,Edit. Facla,Timioara, 1986

118.Diomid Strungaru, Versificaia romneasc pn la Dosoftei, n Actele

celui de-alDoilea Congres Internaional de lingvistic i filologie romanic,

II, Ed. Academiei Romne, Bucureti, 1971119. Cezar Papacostea, ntre divin i uman,Tip.Convorbiri Literare, Buc., 1921120. Al. Rosetti , Filioque n Psaltirea cheian, n Grai i suflet, II,

fasc. I, Buc., 1925

121. idem , Limba romn n veacul al XVI-lea, Curs, Bibl.Acad.

Univ. Buc., Fac. Litere i Filozofie, 1933-1934

122. idem , Teoria vocabularului, Curs, Fac.Litere i Filosofie, Buc, 1936-37

123. idem , Istoria limbii romne, (Noiuni generale), Ed. Universul,Buc,1942

124. Constantin I. Balmu, Etude sur le Style de Saint Augustin dans les

Confessions de la Cit de Dieu, Socit dEdition Les Belles Lettres,

Paris, 1930125. acad.Gheorghe Vlduescu, Studiu Introductiv la De Civitate Dei,

Ed. tiinific, I, Bucureti, 1998 126. idem , Istoria filosofiei n texte alese, Antic. i Med., Ed. Paideia, 2004127. idem, O enciclopedie a filosofiei greceti, Ed. Paideia, Buc., 2001

128. idem, Teologie metafizic n cultura Evului Mediu, Paideia, Buc., 2003129. idem, Cuvnt nainte la Caiete de Istorie a filosofiei i Filosofia Culturii,

Paideia, Buc., 2001

130. idem, Neconvenional despre filosofia romneasc, Paideia, Buc., 2002 131. Lucia Wald , Introducere,ed. bilingv De magistro, Humanitas, 1994 132. Jurgis Baltrusaitis , Eseu privind o legend tiinific - Oglinda, ex. dactilo,

Edit. Meridiane, Bucureti, 1981

133. Emile Brhier , Reflecii asupra platonismului, extr. Rev.Fundaiilor

Regale, 12, decembrie, Bucureti, 1938

134. Franois Chamour , Civilizaia elenistic, Ed. Meridiane, Bucureti, 1985

135 .E.R. Dodds , Dialectica spiritului grec, Ed. Meridiane, Buc., 1983

136. Umberto Eco , Tratat de semiotic general, Ed. t. i Encl., Buc., 1982

137. Albert Camus , ntre Plotin i Sfntul Augustin, Ed. Univers, tr. Modest

Morariu, Bucureti, 1976

- 35 -138. Georg Lukacs , Ontologia existenei sociale, Ed. Politic, Buc., 1981

139. Ludwig Feuerbach , Esena cretinismului, Ed. tiinific, Bucureti, 1961

140. Jacques Gernet , Lumea chinez, Edit. Meridiane, Bucureti, 1980

142. D. i J. Sourdel , Civilizaia islamului clasic, Ed. Meridiane,Buc., 1975

143. Erwin Rodhe , Psich, Edit. Meridiane, Bucureti, 1985

144. Henri Bergson , Matire et memoire, Paris, 1913

145. H.S.J. Pinard de la Boullaye, LEtude compare des religions, vol. I146. Louis Bouyer , Le Pre Invisible, Les Editions du Cerf, Paris, 1976

147. Madeleine Biardeau, Thorie de la connaissance et philosofie de la Parole

dans le brahmanisme classique, Imprim. Nationale, Paris, 1964148. Leon Chestov , Athnes et Jrusalem, trad. Boris de Schlozer,Paris, 1938

149. Marie Comeau , Saint Augustin.Exgt du quatrime Evangile, Etudes de

Thologie Historique, Paris, 1930

150. Mathila C. Ghyka , Le Nombre dOr, 2e dition, Gallimard, Paris, 1931

151. E. Garrigou-Lagrange, Le Saveur et Son amour pour nous, Edition du Cerf,

Paris, 1933

152. Harald Hffding , Histoire de la Philosofie moderne, Paris, 1924

153. Fehmi Jadaane , Linfluence du stoicisme sur la pense musulmane, Beyrouth, 1968

154.H. Irne Marrou, Saint Augustin et la fin de la Culture Antique, Ed. de Boccard

155. Maurice Neeser , La Religion hors de limites de la raison, Saint-Blaise,

Peyer-Solidariste, 1911

156. Leon Robin , La pense grecque, La Rennaissance du Libre, Paris, 1923

157. idem , Les Rapports de ltre et de la connaissance daprs Platon, Presses Universitaires de France, Paris, 1957

158. Henri Soulier , La Doctrine du Logos chez Philon dAlexandrie, Berman,

Leescher, Turin, 1876

159 SalvatoreR.C. Lilla, Clement of Alexandria, Oxford, University Press, 1971

160.Jaroslav Pelikan , Jesus through the Centuries, Yale, University Press, 1985 161. idem , Tradiia Cretin, vol. I-IV, Polirom, Bucureti, 2005-2006

162. R.C. Zoehner , Mysticism Sacred and Profane, Oxford, 1957

163.Vincenzo Gilente , Mito e poesia nelle Enneadi di Plotino, n Entretiens sur LAntiquit classique, tome V, Les Sources de Plotin,

Vandoevres, Genve, 1957 164. Rodolfo Mondolfo , Problemi del pensiero antico, Bologna, 1935 165. Umberto Fracassini , Il Misticismo Greco ed il Cristianesimo, Edit. Cit di

Castello, Perugia, 1922

166. Benedetto Croce , Estetica

- 36 -167. Constantin I. Balmu, Etude sur le Style de Saint Augustin dans les

Confessions et la Cit de Dieu, Socit dEdition Les Belles Lettres,Paris, 1930168. ayatullah Morteya Mutahhari, JIHAD ( The Holy War of Islam and Its

Legitimacy in the Quran ), Ed.Islamic Propagation Organization Sepher, Tehran, 1985

169. H.Corbin,Istoria filosofiei islamice, Ed. Herald, tr. M. I. Lazr, Buc., 2005

170. Samuel P. Huntington, Ciocnirea civilizaiilor i refacerea Ordinii mondiale, Edit. ANTET, Oradea, 1998

171. Ludwig Wittgenstein, Cercetri filosofice,tr. Mircea Dumitru, Mircea Flonta

i Adrian-Paul Iliescu, Edit. Humanitas, Bucureti, 2001172. idem , Tractatus Logico-Philosophicus, trad. Mircea Dumitru i

Mircea Flonta, Edit. Humanitas, 2001

173. idem , Caietul Albastru, trad. Adrian-Paul Iliescu, Humanitas,2005

174. idem , Despre certitudine, tr. Ion Giurea, Humanitas, Buc, 2005175. William Fleming , Arte i idei, Edit. Meridiane, Bucureti, 1983

176. H.S.J.Lemmens , LIslam, Croyences et Institutions,

Imprimerie Catholique, Beyrouth, 1926

177. Immanuel Kant , Critica Raiunii Practice.ntemeierea metafizicii moravurilor vol. I-II, Ed. IRI, Bucureti, 1999

178. Valentin Murean, Axiologie i moralitate, Ed. Punct, Bucureti, 2001

179. idem, Admit excepii legile morale ale lui Kant?,Filosofia azi,Ed.Univ,2005

180. Mircea Flonta, Un sens al rigorismului moral,Kant n lumea lui i n cea de azi,

Ed. Polirom, Iai, 2005

181. Constantin Noica,Creaie i frumos n rostirea romneasc,Eminescu,Buc,1973182. Mircea Florian, Philosophia Perenis, (32 Prelegeri univ), GRINTA, Cluj, 2004

183. idem, Recesivitatea ca structur a lumii, Ed. Fundaiei PRO,Buc., 2003184. Mircea Diaconu, Istoria limbajului filosofic romnesc, Univ.Enc., Buc., 2002

185. Georgios Mantzaridis, Morala cretin , Ed. Bizantin, Bucureti, 2004

186. Nikos Matsoukas, Introducere n gnoseologia teologic, Ed. Bizantin, 1997

187. Stylianos Papadopoulos, Patrologie, I, Ed. Bizantin, Bucureti, 2006

188. Anton Hugli i Poul Lubcke, Filosofia secolului XX, tr. Gheorghe Pascu,

Andrei Apostol i Cristian Lungu, Ed. All Educational, Buc., 2003

189. F. V. Farrar , Primele zile ale cretinismului, Partea I, trad.

Mitr. Nicodim al Moldovei, Ed. Tipogr. Mn. Neam, 1938190. G.W. Fr. Hegel, Enciclopedia tiinelor filosofice, Partea a III-a, Filosofia spiritului, tr. Const. Floru,Edit. Academiei,Buc., 1966

- 37 -

190. Umberto Fracassini, Il Misticismo Greco ed il Cristianesimo,

Ed.Cit di Castello, Perugia, 1922

191. Oswald Spengler, The Decline of the West, vol.I 1918, vol. II 1922192. Sren Kierkegaard, Journal, Extraits IV(1850-1853), tr. Knud Ferlov et Jean J. Gateau, Les Essais, Gallimard, 1957193. idem, Fric i cutremur, tr. Leo Stan, Ed. Humanitas, 2005

194. Jos Ortega y Gasset, Prologo n La decadencia del Occidente, Cercetare asupra unei forme a Istoriei n Istoria Universal, www.es.wikipedia.org/wiki/Oswald_Spengler