Testul-Bender-evaluarea functiei

Click here to load reader

 • date post

  01-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  200
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Testul-Bender-evaluarea functiei psihomotrice

Transcript of Testul-Bender-evaluarea functiei

Pentru uz didactic i cercetare

Testul perceptiv-motric Bendet Gestalt1. Evaluarea funciei perceptiv-motrice

Unul dintre obiectivele majore cuprinse n programa colar pentru clasa I se refer la nsuirea de ctre elev a scris-cititului. O component principal care trebuie luat n considerare cnd evalum potenialitatea unui copil de a nva s scrie i/sau s citeasc este aceea a dezvoltrii optime a funciei perceptiv motrice. Este vorba de abilitatea copilului de a percepe, recunoate i a discrimina ntre o serie de semne i de a le reda apoi corect ntr-o form grafic.

Williams (1983) propune un model de analiz al funcionrii perceptiv-motrice, model care poate ghida evaluarea dezvoltrii funciei perceptiv-motrice. A. Procesele senzoriale. Prima component implicat este recepia i prelucrarea senzorial a stimulului pe care copilul l percepe. De exemplu, dac sarcina copilului este aceea de a copia un triunghi (o liter sau orice alt semn grafic) el va trebui nti s analizeze perceptiv triunghiul, s-i descompun n componente, n pri constitutive. O dat acest input senzorial realizat, el va fi urmat de o sintez senzorial, sintez care implic o permanent comparaie a informaiilor percepute anterior cu cele aflate n baza de cunotine a copilului (MLD memoria de lung durat). Continund exemplul anterior, prin comparaii succesive, copilul va recunoate modelul prezentat ca fiind un triunghi. B. Activitatea motorie. Pasul urmtor va fi acela de declanare a activitii motorii/efectoare. Dup ce stimulul a fost analizat i identificat, copilul va decide s-l realizeze grafic. Activitatea motric va fi permanent evaluat prin comparri raportate att la modelul prezentat, ct i la prototipul pe care copilul l are n baza sa de cunotine pentru stimulul respectiv, n timpul realizrii activitii grafice, copilul va evalua printr-un feedback permanent (provenit prin diferite surse - vizual, auditiv, proprioceptiv, kinestezic) modul n care realizeaz modelul.

O distorsiune aprut n producia grafic a copilului poate fi datorat uneia sau mai multora dintre componentele prezentate anterior. Astfel, o prelucrare semantic a unui model va determina o mult mai bun nelegere a relaiilor existente ntre prile sale componente dect dac modelul va fi prelucrat doar la un nivel da suprafa (fizic). Este cunoscut faptul c cu ct un stimul este procesat la un nivel mai adnc, cu att performana n redarea lui este mai bun (Craik & Lockhart, 1972). Dac inputul senzorial va avea la baz, pe lng procesri fizice ale modelului prezentat, i procesri semantice, bazate pe relaiile dintre elemente atunci analiza senzorial ulterioar va fi mult mai elaborat i mai corect reprezentat.

Deoarece copilul (precolarul) nva treptat, prin joc cel mai adesea, s analizeze, s descompun mediul, activitile instructiv-educative desfurate n grupa pregtitoare sunt eficiente n msura n care formeaz la copil o serie de capaciti prin care acesta s reueasc ulterior s se adapteze la sarcini mai puin similare.

n ceea ce privete dezvoltarea i exersarea aptitudinilor perceptiv-motrice, programa activitilor instructiv-educative n grdinia formuleaz explicit o serie de obiective care se refer n primul rnd la:

discriminarea de forme, mrimi i poziii spaiale; orientarea ntr-un spaiu restrns de lucru i coordonarea oculo-motric n redarea grafic a unor semne; executarea de micri motrice n diverse direcii (sus-jos; dreapta-stnga) n vederea obinerii reversibilitii micrii; reproducerea grafic a unor modele respectnd proporiile, orientarea, poziia relativ, construirea unghiurilor; utilizarea unor ancore verbale pentru semnele grafice simple (punct, linie, cerc, ptrat).

Un nivel optim al dezvoltrii funciei perceptiv motrice este aadar absolut necesar pentru succesul n clasa I. Ca metod de evaluare propunem n continuare o prob pe baza creia vom putea contura profilul nivelului de dezvoltare al funciei perceptiv-motrice a unui copil n scopul prediciei reuitei acestuia n clasa I. Pentru o evaluare primar a nivelului dezvoltrii funciei perceptiv motrice utilizarea testului Bender Gestalt s-a dovedit a fi extrem de predicii v (Koppitz, 1962, 1964; Koppitz, Sullivan, Blyth, Shelton, 1959; Carter, Spero & Walsh, 1978; Neale & McKay, 1985).2. Testul Bender informaii generale2.1 Scopul i utilizarea testului Bender

Testul Bender Gestalt a fost elaborat n 1938 de Lauretta Bender. Asumpiile teoretice de la care a pornit Lauretta Bender au la baz principiile psihologiei gestaltiste i sunt exprimate de aceasta extrem de precis: "funcia gestaltist poate fi definit ca o funcie a organismului prin care acesta rspunde la o constelaie dat de stimuli, luat ca ntreg; rspunsul n sine este o constelaie, un pattern sau un gestalt..." (L. Bender, 1938, pg. 3).Testul cuprinde 9 plane test, pe fiecare plan fiind desenat o configuraie geometric. Aceste 9 figuri, alturi de altele au fost utilizate de Wertheimer (1923) n studiile sale experimentale privind percepia, a modului n care principiile psihologiei gestaltiste pot fi aplicate proceselor perceptive. Lauretta Bender selecteaz 9 din configuraiile utilizate de Wertheimer pe care le ncorporeaz ntr-un test - Bender Gestalt Test 1 Visual Motor Gestalt Test - care evalua nivelul dezvoltrii funciei perceptiv motrice. Rezultatele studiilor ei au fost publicate n 1938 ntr-o monografie sub titlul "A Visual Motor Gestalt Test and Its Clinical Use ".Testul are dou forme: Bender A i Bender B. Forma Bender A se aplic copiilor cu vrsta cuprins ntre 4 i 6 ani, iar forma B se aplic copiilor cu vrsta cuprins ntre 7 i 12 ani, respectiv unor categorii speciale de aduli aduli cu diferite tulburri, cu un intelect de limit sau retard, cu leziuni la nivel cerebral, anumitor categorii de vrstnici. Cele dou forme ale testului constau fiecare din 9 imagini pe care subiectul trebuie s le copieze pe o foaie A4 poziionat vertical.

Instruciunea care i se d persoanei evaluate (copil sau adult) este urmtoarea: "Ii voi prezenta n continuare nou figuri/desene pe care tu va trebui s le copiezi pe aceast foaie; va trebui deci s desenezi cele 9 figuri exact la fel cum sunt ele prezentate pe planele urmtoare". Dup ce persoana evaluat a neles ce are de fcut i sunt prezentate pe rnd cele 9 figuri ale testului.Testul Bender este un test foarte folosit pentru c are mai multe avantaje:

este scurt

este economic

este flexibil

este non-verbal

exist foarte multe cercetri n legtur cu utilizarea sa.

Acest test a fost utilizat pentru scanarea leziunilor neuropsihologice prin evaluarea abilitilor vizual-constructive. De asemenea, testul vizeaz evaluarea nivelului dezvoltrii funciei perceptiv-motrice, putnd fi utilizat ca predictor al nsuirii scris-cititului n clasa I. Elizabeth M. Koppitz (1963) propune i un sistem de cotare a indicilor emoionali. 2.2 Sistemul de cotare

Exist mai multe sisteme de cotare pentru aduli i copii, fiecare avnd mai multe avantaje i dezavantaje. De exemplu, Lacks (1984) propune un sistem de cotare care se aplic persoanelor peste 12 ani. Koppitz (1963, 1975) propune un sistem de cotare care se aplic copiilor.

Elizabeth M. Koppitz (1963) este cea care propune unul dintre cele mai bine elaborate din punct de vedere teoretic, metodologic i practic sisteme de cotare a probei Bender la copii, n elaborarea acestui sistem ea se bazeaz pe un eantion de 1100 de copii cu vrsta cuprins ntre 5 i 10 ani. Eantionul utilizat a inclus copii cu o dezvoltare intelectual normal, copii supradotai, copii cu leziuni cerebrale, copii cu tulburri de nvare sau retardai mintal.Sistemul de cotare al probei Bender propus de E. Koppitz vizeaz dou obiective majore:a) evaluarea nivelului dezvoltrii funciei perceptiv motrice - n acest scop autoarea elaboreaz scala de dezvoltare a funciei perceptiv motrice;b) identificarea unor indicatori ai tulburrilor emoionale la copii - fiind astfel identificai 12 indici emoionali care au funcie diagnostic n existena unor tulburri emoionale la copii. Este important de rezinut c aceti indicatori pot semnala probleme la nivel emoional i pot fi buni predictori ai patologiei psihice atunci cnd sunt prezeni cel puin trei astfel de indicatori. Prin urmare trebuie s avem o grupare de indicatori, nu un singur indicator.

Cele dou sisteme de cotare sunt complementare, fiecare putnd fi utilizat independent.

De asemenea, sistemul de cotare permite scanarea leziunilor cerebrale. Este foarte important de avut n vedere c pentru diagnosticul unor leziuni cerebrale examinatorul trebuie s fie atent, nu doar la scorul obinut de copil, ci i la: timpul n care deseneaz

suprafaa folosit

comportamentul copilului

contientizarea erorilor

2.3 Limite i dezavantaje

Printre limitele testului putem s amintim (Groth-Marnat, 2003):

a. Testul a fost descris deseori ca evalund leziunile cerebrale; poate este mai precis s spunem c testul Bender este un instrument de scanare (screening) a leziunilor cerebrale. Rezultatele testului nu ofer informaii detaliate despre tipul i varietatea unor astfel de leziuni.b. Exist o dificultate n interpretarea performanei la test datorit suprapunerii dintre indicatorii emoionali i cei organici. De exemplu, s-a artat c suprapunerea elementelor din imagine este prezent la: 45% dintre pacienii cu leziuni organice, 26% dintre pacienii cu tulburri de personalitate, 26% dintre pacienii cu psihoze. La fel ca i n cazul indicilor emoionali, practicienii nu trebuie s se bazeze pe existena unui singur indicator.c. O alt dificultate const n absena unui sistem de cotare i interpretare care s fie universal acceptat i pentru care s existe un numr mare de studii.2.4 Validitatea i fidelitatea testului

(1) Fidelitatea pentru sistemul de cotare Lacks pentru aduli

Fidelitatea interevaluatori pentru cele 12 semne organice este ntre 0,87 i 0,90. procentul acordurilor pentru cotare a fost ntre 77% i 86%