teste bune drpciv

download teste bune drpciv

of 172

Embed Size (px)

Transcript of teste bune drpciv

7. Viteza se va reduce obligatoriu:

A. la trecerile pentru pietoni; B. la semnalul poliistului de frontier; C. la ntlnirea indicatorului Cedeaz trecerea.963. Cum vei semnaliza faptul c autovehiculul cu care circulai a rmas n pan pe partea carosabil?

A. prin folosirea luminilor de poziie; B. prin instalarea triunghiurilor reflectorizante i prin folosirea luminilor de avarie; C. prin purtarea vestei reflectorizante.

791. Pentru care dintre situaiile de mai jos se dispune reinerea permisului de conducere?

A. pentru neacordarea prioritii de trecere; B. permisul de conducere este deteriorat; C. permisul de conducere prezint modificri, tersturi sau adugiri.639. n care dintre situaii consumul de carburant al unui motor crete?

A. atunci cnd motorul nu atinge temperatura de funcionare; B. atunci cnd fumul de eapament este de culoare neagr; C. atunci cnd motorul funcioneaz cu ntreruperi.462. Neeliberarea complet a frnei de staionare determin:

A. zgomote n zona manetei frnei de mn; B. un consum suplimentar de carburant; C. nclzirea excesiv a butucilor roilor din spate.187. Cnd este permis depirea prin stnga a tramvaielor aflate n mers?

A. atunci cnd drumul public este cu sens unic; B. cnd ntre ina de tramvai din dreapta i marginea trotuarului nu exist suficient spaiu pentru depire; C. n nicio situaie.352. Cu ce vitez suntei obligat s circulai pe drumurile publice din afara localitilor, cnd partea carosabil este acoperit cu piatr cubic umed?

A. cu o vitez care s nu depeasc 50 km/h; B. cu o vitez care s permit efectuarea oricrei manevre n condiii de siguran; C. cu o vitez care s nu depeasc limita maxim de 90 km/h.867. Ce categorii de vehicule au obligaia de a folosi luminile de ntlnire pe timp de zi?Page 1 of 172

A. motocicletele i mopedele; B. autovehiculele care nsoesc coloane militare sau transport grupuri de persoane; C. autovehiculele care tracteaz alte vehicule sau care transport produse periculoase.515. n care dintre situaii suntei obligat s reducei viteza?

A. la trecerea la nivel cu calea ferat curent cu bariere; B. la trecerea la nivel cu calea ferat curent fr bariere; C. la trecerea la nivel cu calea ferat curent industrial.216. Nu se poate circula cu un autoturism dac:

A. se depete masa maxim admis, nscris n certificatul de nmatriculare; B. anvelopele sunt de mrimi i caracteristici diferite fa de cele nscrise n certificatul de nmatriculare; C. autovehiculul depete nlimea nscris n certificatul de nmatriculare.652. Ce obligaii v revin n timpul conducerii autovehiculului cu privire la vitez?

A. s respectai viteza maxim admis pe sectorul de drum pe care circulai, corespunztoare categoriei din care face parte autovehiculul condus; B. s v conformai limitelor de vitez impuse prin mijloacele de semnalizare specifice; C. s rulai pe ct posibil n treptele inferioare de vitez, pentru a nu polua mediul.492. n care dintre situaii este interzis schimbarea direciei de mers spre stnga?

A. cnd conductorul de vehicul este ncadrat pe banda din dreapta; B. cnd drumul pe care urmeaz s se intre este semnalizat cu indicatorul Circulaia interzis n ambele sensuri; C. cnd strada pe care urmeaz s se intre este semnalizat cu indicatorul Drum fr ieire.768. Cum vei proceda la ntlnirea semnalului intermitent de culoare galben?

A. acest semnal nu v permite trecerea; B. vei circula cu vitez redus; C. vei respecta semnificaia semnalizrii rutiere i a regulilor de circulaie aplicabile n acel loc.371. n care dintre situaii este permis depirea?

A. n intersecia semnalizat cu indicatoare de prioritate; B. n intersecia dirijat prin semnale luminoase; C. n intersecia dirijat prin semnale ale poliistului.783. n ce situaie poate fi reinut certificatul de nmatriculare al unui vehicul?

A. autovehiculul are aplicate afie publicitare; B. datele din certificatul de nmatriculare nu concord cu caracteristicile tehnice ale vehiculului; C. deintorul nu face dovada ncheierii asigurrii auto de rspundere civil.Page 2 of 172

517. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic msura reinerii permisului de conducere?

A. pentru neoprirea la semnalul regulamentar al poliistului; B. pentru nerespectarea dispoziiilor legale referitoare la depire; C. pentru nerespectarea normelor privind folosirea luminilor pe timp de noapte.221. Poliistul rutier poate dispune imobilizarea unui vehicul atunci cnd:

A. vehiculul nu are efectuat inspecia tehnic periodic; B. anvelopele au alte dimensiuni dect cele prevzute n cartea de identitate a vehiculului; C. conductorul auto refuz s se legitimeze.844. Conductorii de autovehicule au urmtoarele obligaii, nainte de a pleca la drum:

A. s verifice sistemul de lumini i semnalizare; B. s verifice instalaia de climatizare; C. s menin permanent curat parbrizul.804. Se aplic puncte de penalizare pentru:

A. nerespectarea semnificaiei indicatorului Oprire, instalat la trecerea la nivel cu o cale ferat; B. depirea cu 31-40 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus; C. depirea cu 10-20 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.337. Ce condiii tehnice trebuie s ndeplineasc un autovehicul pentru a circula pe drumurile publice?

A. s nu depeasc masa total maxim autorizat nscris n certificatul de nmatriculare; B. s nu depeasc gabaritul nscris n certificatul de nmatriculare; C. s fie nmatriculat i s corespund condiiilor tehnice legale.431. Se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculelor dac:

A. echipamentul de frnare este defect; B. emisia de gaze atinge limita legal admis; C. au montate dispozitive de iluminare i de semnalizare, altele dect cele omologate de autoritatea competent.891. Care dintre urmtoarele fapte constituie infraciuni?

A. nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor oficiale; B. conducerea sub influena unor produse sau substane stupefiante sau a unor medicamente cu efecte similare; C. depirea limitei legale de vitez cu peste 50 km/h.Page 3 of 172

476. Circulaia autovehiculelor pe drumurile publice se interzice atunci cnd:

A. certificatul de nmatriculare este deteriorat; B. acestea nu corespund normelor tehnice cu privire la sigurana rutier i la protecia mediului nconjurtor; C. termenul de valabilitate a inspeciei tehnice periodice a expirat.527. La trecerea autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar, care au n funciune mijloacele de avertizare sonor i luminoas de culoare albastr, suntei obligat:

A. s reducei viteza; B. s circulai ct mai aproape de marginea drumului n sensul de deplasare; C. s acordai prioritate de trecere.420. Transportarea victimelor la spital se poate realiza cu:

A. o ambulan special dotat n acest sens; B. o ambulan nsoit de un medic; C. vehiculul care a provocat accidentul, dac starea victimei permite acest lucru.215. Cum vei proceda corect pentru a intra pe autostrad folosind banda de intrare (accelerare):

A. vei mri viteza, ntruct banda pe care circulai este special creat n acest scop; B. cedai trecerea autovehiculelor care circul pe prima band a autostrzii i nu stnjenii n niciun fel circulaia acestora; C. nu avei nicio obligaie, deoarece autostrada are suficiente benzi pentru a permite circulaia tuturor vehiculelor.239. n care dintre situaii se reine certificatul de nmatriculare sau nregistrare?

A. cnd inspecia tehnic periodic a expirat; B. dac zgomotul n mers sau staionare depete limita legal admis; C. cnd motorul emite noxe poluante peste limitele legale admise.658. n ce situaie se dispune imobilizarea vehiculului?

A. cnd exist date sau indicii c acesta face obiectul unei contravenii; B. cnd are defeciuni grave la sistemul de direcie; C. cnd este n imposibilitatea de a se deplasa, din cauza unor defeciuni la motor.317. Cnd se restituie permisul de conducere reinut de ctre poliie n vederea suspendrii exercitrii dreptului de a conduce?

A. la hotrrea agentului de circulaie; B. la expirarea termenului de suspendare, dac a fost promovat testul de verificare a cunotinelor, n situaiile prevzute de lege;Page 4 of 172

C. atunci cnd procesul verbal de contravenie a fost anulat printr-o hotrre judectoreasc definitiv.1015. La ntlnirea panoului de pe stlp avei obligaia:

A. s v deplasai cu atenie pe sectorul de drum ngustat; B. s acordai prioritate numai autocamioanelor i autobuzelor care circul din sens opus; C. s acordai prioritate vehiculelor care circul din sens opus.401. Suntei obligat s nu depii viteza de 50 km/h n afara localitilor, n urmtoarele situaii:

A. pe poduri sau sub poduri; B. la trecerea pe lng grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, pe drumurile cu o singur band pe sens; C. n curbe deosebit de periculoase sau cu vizibilitate mai mic de 50 m.279. n care dintre situaii este interzis ntoarcerea vehiculului?

A. n locul n care este instalat indicatorul cu semnificaia ntoarcerea interzis; B. n locurile n care oprirea este interzis, cu excepia interseciilor; C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.419. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?

A. n zona de aciune a indicatorului de avertizare "Accident"; B. cnd vizibilitatea este sub 100 m, n condiii de cea; C. la intersectarea cu vehiculele care circul din sens opus.537. Care dintre urmtorii factori reprezint baza conduitei preventive?

A. cunoaterea normelor de circulaie i a regulilor de conducere a autovehiculului; B. capacitatea de a fi politicos i disciplinat n traficul rutier; C. ncadrarea n baremele legale privind sntatea.572. Cnd se recomand s oprii motorul pentru a reduce consumul de combustibil?

A. n cazul unei opriri lungi la o trecere la nivel cu calea ferat; B. la culoarea roie a unui semafor care, de regul, dureaz foarte mult; C. la semnalul poliistului rutier fcut n acest sens.403. Pentru a conduce ecologic un autovehiculul, este necesar:

A. s verificai o dat pe lun, la rece, presiunea din pneuri; B. s schimbai ntre ele pneurile, la aproximativ 10 000 km; C. s nlocuii pneurile la fiecare 1000 km.Page 5 of 172

448. Ce se poate ataa unui autovehicul din categoria B?

A. o remorc uoar, a crei mas s nu depeasc 750 kg; B. o remorc sau o semiremorc, cu masa maxim autorizat de pn la 1 t; C. o remorc, dar care, mpreun cu autovehiculul trgtor de categorie B, s nu depeasc 3500 kg.493. Cnd se folosesc luminile de avarie?

A. cnd un vehicul a rmas n pan sau a fost avariat, fiind imobilizat pe carosabil; B. cnd vehiculul se deplaseaz foarte lent i constituie un pericol pentru ceilali participani la trafic; C. cnd autovehiculul este remorcat.280. n care dintre situaiile prezentate mai jos nu este permis oprirea voluntar a vehiculelor?

A. la o distan mai mic de 50 m de trecerea la nivel cu calea ferat; B. pe pistele obligatorii pentru pietoni; C. pe platforma cii ferate sau de tramvai, dac prin aceasta este stnjenit circulaia vehiculelor pe ine.888. Ce bunuri sunt supuse confiscrii, n conformitate cu legea circulaiei?

A. mijloacele speciale de avertizare luminoas i sonor deinute ilegal; B. farurile suplimentare i portbagajul suplimentar neautorizat; C. mijloacele tehnice de detectare a prezenei aparatelor radar.109. Conductorul de autovehicul poate efectua depirea pe partea dreapt a autovehiculului al crui conductor a semnalizat intenia schimbrii direciei de mers spre stnga?

A. da, dac vehiculul din fa s-a angajat corespunztor prsirii sensului de mers; B. da, dac s-a creat spaiu suficient pentru aceast manevr; C. nu.653. Care dintre faptele de mai jos constituie infraciune i se pedepsete ca atare?

A. conducerea pe drumul public a unui autovehicul nenmatriculat; B. conducerea pe drumul public a unui autovehicul fr certificat de nmatriculare; C. conducerea pe drumul public a unui autovehicul cu numr de nmatriculare fals.298. Viteza se reduce la semnalul:

A. personalului autorizat din zona lucrrilor drumului public; B. agentului de cale ferat; C. poliistului de frontier.

Page 6 of 172

262. Care dintre faptele de mai jos se consider infraciune i se pedepsete ca atare?

A. sustragerea de la obligaia de a supune autovehiculul inspeciei tehnice periodice; B. prsirea locului accidentului care a avut ca urmare avarii; C. repararea autovehicului ce prezint urme de accident, fr autorizaia poliiei.979. Conductorii auto aflai la o trecere la nivel cu o cale ferat industrial trebuie:

A. s sporeasc atenia; B. s respecte semnalele agentului de cale ferat; C. s se asigure i s opreasc, dac observ c se apropie vreun tren.402. Se pedepsesc penal urmtoarele aciuni:

A. instalarea de mijloace de semnalizare rutier sau modificarea poziiei acestora fr autorizaie legal; B. organizarea sau participarea, n calitate de conductor auto sau de animale, la ntreceri neautorizate pe drumurile publice; C. blocarea cu intenie a drumului public, dac se pune n pericol sigurana circulaiei.388. Oprirea este interzis:

A. pe sectoarele de drum unde depirea este interzis; B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis; C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice.559. Ce rol are cutia de viteze?

A. asigur transmiterea puterii la roi; B. permite mersul napoi, fr a inversa sensul de rotaie a motorului; C. permite staionarea cu motorul n funciune.447. Ce obligaii avei cnd sesizai c urmeaz s fii depit de un alt autovehicul?

A. s reducei viteza de mers; B. s nu mrii viteza de mers; C. s circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a carosabilului sau a benzii pe care v deplasai.245. Conduita ecologic n conducerea unui autovehicul nseamn:

A. s nu poluai fonic mediul nconjurtor, folosind sistemul de sonorizare la putere maxim; B. s ntreinei n permanen autovehiculul curat, prin splare i degresare zilnic; C. s fii calm i s anticipai situaiile astfel nct s evitai accelerarea i frnarea brusc.812. n ce situaii se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculelor?Page 7 of 172

A. atunci cnd zgomotul n mers sau n staionare depete limita legal admis pentru tipul respectiv de vehicul; B. atunci cnd nu se respect regulile referitoare la transportul produselor periculoase; C. atunci cnd sunt montate alte dispozitive de avertizare sonor dect cele omologate de autoritatea competent.477. Oprirea vehiculelor este interzis:

A. pe partea carosabil a drumurilor naionale; B. n zona de aciune a indicatorului Oprirea interzis, pn la prima intersecie; C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice.237. n care dintre situaii este interzis depirea unui moped?

A. pe trecerile pentru pietoni, semnalizate cu indicator sau cu marcaj; B. la mai puin de 50 m de trecerile la nivel cu calea ferat; C. n zona de aciune a indicatorului Depirea autovehiculelor, cu excepia motocicletelor fr ata, interzis.704. Se interzice oprirea voluntar:

A. la mai puin de 100 m de calea ferat industrial; B. pe trotuar; C. n zona de aciune a indicatorului Prioritate fa de circulaia din sens invers".433. Pentru ntreinerea sistemului de ungere, trebuie s efectuai:

A. verificarea i completarea nivelului uleiului din baie; B. nlocuirea uleiului dup expirarea termenului de utilizare; C. desfundarea orificiilor de aerisire ale radiatorului.583. Oprirea este interzis:

A. n zona n care este instalat indicatorul Staionarea interzis; B. n zona indicatorului Depirea interzis; C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice.238. n care dintre situaii oprirea este interzis?

A. n zona de aciune a indicatorului care interzice depirea; B. pe strzile unde circulaia se desfoar n sens unic; C. n dreptul altui vehicul care se afl oprit, dac prin aceasta se stnjenete circulaia a dou vehicule venind din sensuri opuse.203. n care dintre situaii se suspend exercitarea dreptului de a conduce autovehicule?

A. n cazul depirii n mod repetat, cu mai mult de 20 km/h, a vitezei maxime legale; B. n cazul neopririi la semnalul agentului de cale ferat;Page 8 of 172

C. n cazul neprezentrii n termen de 24 de ore la unitatea de poliie competent pe raza creia s-a produs un accident cu avarierea vehiculului.372. n care dintre situaii se dispune imobilizarea unui vehicul?

A. cnd starea tehnic a vehiculului pune n pericol grav sigurana circulaiei; B. cnd starea tehnic a vehiculului deterioreaz drumul public sau afecteaz mediul; C. cnd conductorul autovehiculului nu are asupra sa certificatul de nmatriculare.432. Remorcarea unui autoturism rmas n pan se face cu:

A. o legtur flexibil omologat, n lungime de 3-5 m, dac mecanismul de direcie i sistemul de frnare nu sunt defecte; B. o bar rigid, lung de maximum 4 m; C. o bar metalic, nsoit de un lan de siguran.640. Care dintre variantele de mai jos reprezint caliti ale unui ulei de motor?

A. culoarea; B. vscozitatea; C. punctul de congelare.1041. n care dintre situaiile de mai jos este interzis oprirea vehiculelor pe drumurile publice?

A. pe partea carosabil a drumurilor naionale; B. la o distan mai mic de 25 m nainte i dup indicatorul staiei pentru mijloacele de transport public de persoane; C. la mai puin de 50 m de cel mai apropiat col al interseciei.24. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:

A. membrii patrulelor colare de circulaie, de la trecerile pentru pietoni din apropierea unitilor de nvmnt; B. personalul autorizat din cadrul Ministerului Transporturilor; C. lucrtorii ce i desfoar activitatea n cadrul Administraiei Drumurilor.762. Staionarea este interzis:

A. n zona de aciune a indicatorului Circulaie n ambele sensuri; B. pe sectoarele de drum unde este interzis depirea prin indicator; C. pe partea carosabil a drumurilor naionale.147. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:

A. personalul autorizat de la trecerile la nivel cu calea ferat industrial; B. conductorii unor grupuri organizate; C. nevztorii, prin ridicarea bastonului alb, atunci cnd acetia traverseaz strada.Page 9 of 172

67. Ce obligaii v revin n ceea ce privete regimul vitezei de circulaie?

A. s respectai regimul legal de vitez aplicabil pe traseul pe care v deplasai; B. s adaptai viteza n funcie de condiiile de drum, astfel nct s putei efectua orice manevr n condiii de siguran; C. s nu depii viteza legal n zonele n care este instalat aparatura radar.101. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?

A. n curbele deosebit de periculoase, semnalizate ca atare; B. n curbele n care vizibilitatea este sub 50 m; C. n zonele n care este interzis depirea.386. n care dintre situaiile de mai jos este interzis ntoarcerea?

A. n curbele cu vizibilitatea redus sub 50 m; B. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate; C. la ntlnirea indicatorului Drum ngustat.856. n ce condiii pot circula pe drumurile publice autovehiculele i remorcile?

A. cnd au un aspect civilizat; B. cnd nu depesc greutatea i gabaritul nscrise n certificatul de nmatriculare; C. cnd sunt n bun stare de funcionare i ndeplinesc condiiile tehnice stabilite prin lege.254. La ntlnirea unui vehicul care circul noaptea, din sens opus, pe un drum neiluminat, conductorul de autovehicul este obligat:

A. s circule ct mai aproape de marginea din dreapta a drumului; B. s reduc viteza; C. s foloseasc avertizorul sonor.581. Comportamentul ecologic n conducerea unui autovehiculul presupune:

A. planificarea traseului pentru a economisi timp i combustibil; B. evitarea zonelor cu circulaie dens, cu lucrri pe carosabil sau cu teren accidentat; C. vitez i acceleraie mai mari, pentru a scurta timpul de deplasare.76. n ce situaii nu v este permis depirea?

A. cnd un autobuz se afl oprit n staie; B. pe un drum n ramp, cnd vizibilitatea este peste 50 m; C. ntr-o intersecie nedirijat.158. Suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 50 km/h n afara localitilor, n urmtoarele situaii:

A. la trecerea pe lng animale care se deplaseaz pe partea carosabil sau pe acostament;Page 10 of 172

B. la circulaia prin tunele; C. n zona pietonal, semnalizat ca atare.752. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic sanciuni contravenionale?

A. conducerea unui autovehicul sub influena buturilor alcoolice, avnd o mbibaie sub 0,8 g/l alcool pur n snge; B. punerea n circulaie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul nenmatriculat; C. conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de ctre o persoan fr permis de conducere.526. Mersul napoi este interzis:

A. la mai puin de 100 m de trecerile la nivel cu calea ferat; B. la ieirea din curi, garaje sau ganguri; C. pe strzile unde circulaia se desfoar ntr-un singur sens.958. Ce trebuie s avei n vedere la scoaterea persoanelor accidentate din autovehicul?

A. ca operaiunea s se desfoare rapid i fr s provoace alte traumatisme; B. s nu se agraveze leziunile; C. s nu se ndeprteze indiciile care ar putea ajuta la explicarea modului n care s-a produs accidentul.978. Ce msuri trebuie s luai atunci cnd circulai n condiii atmosferice ce mpiedic mult vizibilitatea?

A. s circulai pe distane scurte i cu luminile de poziie n funciune; B. s folosii luminile de poziie i s circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a drumului; C. s folosii luminile de ntlnire.601. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?

A. ntr-o zon rezidenial, semnalizat ca atare; B. la trecerea prin interseciile cu circulaie nedirijat; C. ntr-o zon pietonal, semnalizat ca atare.775. Nu este permis unui autovehicul s circule atunci cnd:

A. polueaz fonic, n timpul mersului sau staionrii, peste pragul admis de lege; B. nu este dotat cu roat de rezerv; C. plcuele cu numrul de nmatriculare sunt deteriorate.256. Precizai n care dintre situaii este interzis staionarea voluntar a vehiculelor?Page 11 of 172

A. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice; B. n zona aglomerat a pieelor; C. n pante i n rampe.48. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti?

A. la trecerile pentru pietoni semaforizate; B. la circulaia pe poduri; C. pe drumurile cu denivelri semnalizate ca atare.1054. Care dintre faptele de mai jos atrag suspendarea exercitrii dreptului de conduce pe o perioad de 90 de zile?

A. conducerea sub influena buturilor alcoolice; B. conducerea sub influena produselor stupefiante; C. conducerea unui vehicul nenmatriculat.423. n care dintre situaii este intezis s circulai pe drumurile publice?

A. atunci cnd certificatul de nmatriculare este deteriorat; B. atunci cnd vehiculul nu este asigurat de rspundere civil, n caz de pagube materiale produse terilor prin accidente de circulaie, conform legii; C. atunci cnd conductorul auto nu a pltit taxa de folosire a drumurilor publice.631. n sensul conducerii ecologice a unui autovehicul, se recomand:

A. s evitai transportul obiectelor inutile n portbagaj sau n habitaclu; B. s nu avei montat n permanen pe autovehicul portbagajul suplimentar; C. s utilizai spoilere i faruri suplimentare.976. Suspendarea exercitrii dreptului de a conduce pentru 90 de zile se aplic n cazul:

A. conducerii sub influena buturilor alcoolice; B. neacordrii prioritii de trecere vehiculelor care au acest drept; C. nerespectrii semnalelor poliistului rutier aflat n exercitarea atribuiilor de serviciu.528. Cum este recomandat s procedai pentru a depi, n condiii de siguran, un tramvai oprit ntr-o staie cu refugiu?

A. s avertizai sonor persoanele aflate n zona staiei; B. s semnalizai din timp intenia de depire a tramvaiului; C. s reducei viteza de deplasare.387. n care dintre situaii este interzis oprirea?

A. la o distan mai mic de 25 m nainte i dup indicatorul de staie pentru mijloacele de transport public de persoane;Page 12 of 172

B. la o distan mai mic de 25 m de colul interseciei; C. la o distan de 5 m n spatele ultimului vagon de tramvai oprit ntr-o staie fr refugiu pentru pietoni.991. Punctele de penalizare se aplic pentru:

A. nerespectarea semnificaiei indicatorului Copii; B. nerespectarea semnificaiei indicatorului Drum cu denivelri; C. nerespectarea semnificaiei indicatorului Oprire, instalat la trecerea la nivel cu o cale ferat.564. Conducerea pe drumul public a autovehicului de ctre o persoan cu o alcoolemie n snge de peste 0,8 g/l atrage:

A. rspunderea contravenional i reinerea permisului de conducere; B. rspunderea penal i anularea permisului de conducere; C. rspunderea penal i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce pe o perioad de 90 de zile.553. Se interzice circulaia pe drumurile publice a autovehiculului dac:

A. mecanismul de direcie prezint uzuri peste limitele admise; B. autovehiculul are aplicate inscripii, desene, semne distinctive sau reclame de natur s mpiedice ori s diminueze eficacitatea dispozitivelor de iluminare i de semnalizare luminoas sau citirea numrului de nmatriculare; C. autovehiculul are montate accesorii pe parbrize ori pe geamurile laterale, care restrng sau estompeaz vizibilitatea conductorului n timpul mersului.390. n care dintre situaiile de mai jos se anuleaz permisul de conducere?

A. pentru conducerea unui autovehicul sub influena buturilor alcoolice; B. pentru infraciunile care s-au soldat cu moartea sau vtmarea grav a unei persoane, svrite ca urmare a nerespectrii regulilor de circulaie; C. pentru nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor oficiale.613. ntoarcerea este interzis:

A. pe drumurile cu circulaie intens; B. cnd exist riscul ca marginea drumului s cedeze, respectiv soliditatea drumului nu permite; C. pe poduri.124. Cnd nu v este permis ntoarcerea vehiculului?

A. cnd limea drumului public este mai mic de 7 m; B. la urcarea pantelor; C. pe marcajul pietonal.675. Luminile de poziie se folosesc, pe timp de zi, atunci cnd autovehiculul este oprit:Page 13 of 172

A. pentru urcarea sau coborrea pasagerilor; B. din cauza unor avarii; C. pentru c vizibilitatea este redus.188. Oprirea este interzis:

A. la mai puin de 25 m de colul unei intersecii; B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis; C. n curbe i pe sectoarele de drum cu vizibilitate redus sub 50 m.204. Schimbarea repetat a luminii de drum cu lumina de ntlnire se folosete pe timp de noapte:

A. n interseciile care nu sunt dirijate prin semnale luminoase sau de ctre un poliist rutier; B. la semnalizarea conductorului de autovehicule care s-a angajat ntr-o depire periculoas; C. la ntlnirea vehiculelor care vin din sens opus.863. Indicatorul interzice accesul:

A. autoturismelor, motocicletelor fr ata i vehiculelor cu traciune animal; B. autovehiculelor i vehiculelor cu traciune animal; C. autoturismelor, motocicletelor i vehiculelor mpinse sau trase cu mna.851. Oprirea este interzis:

A. la mai puin de 50 m de colul interseciei; B. n locul n care se mpiedic vizibilitatea unui semnal luminos; C. n curbe cu vizibilitatea sub 100 m.1037. Ce interdicie avei n aceast situaie?

A. s acordai prioritate vehiculelor care intr n intersecie; B. s oprii autovehiculul; C. s circulai cu o vitez mai mic de 30 km pe or.135. Ce categorii de persoane sunt exceptate de la obligaia de a purta centura de siguran?

A. copiii sub 3 ani, dar transportai n dispozitive de reinere omologate; B. conductorii autoturismelor, atunci cnd execut manevra de mers napoi sau cnd staioneaz; C. tinerii care nu au mplinit 14 ani.1011. Care dintre cele trei autovehicule va trece ultimul prin intersecia din imagine?

Page 14 of 172

A. motocicleta B. autoturismul rou; C. autoturismul verde.

;

801. n ce situaie, pe timp de zi, conductorii auto sunt obligai s foloseasc luminile de ntlnire?

A. cnd tracteaz alte vehicule; B. cnd circul pe drumurile judeene; C. cnd circul cu vitez redus.1029. n ce ordine vor circula autovehiculele prin intersecia prezentat, dac semafoarele nu funcioneaz?

A. tramvaiul 1, tramvaiul 2, autoturismul; B. autoturismul, tramvaiul 1, tramvaiul 2; C. tramvaiul 1, autoturismul, tramvaiul 2.756. Conductorilor de vehicule le este interzis:

A. s lase volanul liber; B. s claxoneze; C. s aplice afie i reclame publicitare pe parbriz, pe lunet sau pe geamurile laterale.895. Cum se sancioneaz depirea pe partea dreapt a sensului de mers, fr semnalizare i ncadrare corespunztoare direciei de deplasare?

A. cu amend contravenional i puncte de penalizare; B. cu amend contravenional; C. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehiculul.336. Cror categorii de autovehicule le este interzis s circule pe autostrad?

A. celor care, prin construcie, nu pot depi viteza de 50 km/or; B. motocicletelor cu i fr ata; C. tractoarelor i mainilor agricole autopropulsate.700. n situaia dat, pentru a v semnaliza prezena, vei schimba alternativ luminile de drum cu luminile de ntlnire?

A. da, dup trecerea autocamionului; B. nu; C. se folosesc numai luminile de drum.Page 15 of 172

475. Precizai n care dintre situaiile de mai jos este interzis depirea:

A. la coborrile a cror pant depete 10%; B. pe trecerile pentru pietoni sau pe cele la nivel cu calea ferat curent i la mai puin de 50 m de acestea; C. n situaia n care, din sens opus, un vehicul este nevoit s execute o manevr, pentru a evita coliziunea.731. Execut corect autoturismul manevra de depire?

A. nu, deoarece autobuzul are prioritate la plecarea din staie; B. nu, deoarece aceast manevr nu este permis n dreptul staiilor mijloacelor de transport public de persoane; C. da, manevra este regulamentar.822. ntoarcerea este interzis:

A. n ramp, dac vizibilitatea este sub 50 m; B. n dreptul unui garaj; C. la trecerile pentru pietoni.962. Ce manevre sunt interzise pe autostrad?

A. folosirea benzii de accelerare pentru a schimba direcia de mers; B. circulaia sau staionarea pe banda de urgen, cu excepia cazurilor justificate; C. deplasarea cu o vitez inferioar limitei maxime permise.516. Precizai n care situaie vehiculele enumerate mai jos au prioritate de trecere:

A. vehiculele aflate n sensul giratoriu, fa de cele care se pregtesc s intre n sensul giratoriu; B. autovehiculele din serviciile regulate de transport public, care se pun n micare din staie; C. vehiculele care execut manevra de ntoarcere.351. n care dintre urmtoarele situaii nu este permis depirea?

A. cnd autobuzul se afl oprit n staie; B. n apropierea vrfurilor de ramp, cnd vizibilitatea este sub 50 m; C. ntr-o intersecie nedirijat.734. n care dintre situaii se dispune imobilizarea unui vehicul?

A. conductorul acestuia nu are asupra sa permisul de conducere; B. starea tehnic a vehiculului deterioreaz drumul public sau afecteaz mediul; C. conductorul autovehiculului nu are asupra sa certificatul de nmatriculare.391. Cum se penalizeaz ptrunderea ntr-o intersecie dirijat prin semafoare, dac prin aceasta se produce blocarea circulaiei n intersecie?Page 16 of 172

A. cu amend contravenional i aplicarea punctelor de penalizare; B. cu suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehicule pe o perioad de 30 de zile; C. cu amend contravenional.382. Autoturismul staioneaz regulamentar?

A. da, deoarece n zon nu sunt restricii de circulaie; B. nu, deoarece se afl pe un drum naional; C. nu, deoarece oblig camionul la depirea prin triplare.134. ntr-o zon pietonal, semnalizat ca atare, suntei obligat s circulai cu o vitez de:

A. cel mult 30 km/h; B. cel mult 20 km/h; C. cel mult 5 km/h.870. Care dintre vehicule au prioritate de trecere?

A. autobuzul i autoturismul verde; B. autoturismul verde i autocamionul; C. motocicleta i autocamionul.276. Ce obligaii v revin atunci cnd conducei un autovehicul pe timpul nopii i v apropiai de un alt autovehicul care circul n faa dvs.?

A. s reducei viteza i s circulai cu atenie sporit; B. s nu v angajai n depirea acestuia; C. s folosii luminile de ntlnire de la o distan de cel puin 100 m.460. Viteza maxim cu care pot s conduc un autoturism, pe drumurile naionale, altele dect cele europene (E), persoanele care au mai puin de un an de practic de conducere, este de:

A. 70 km/h; B. 90 km/h; C. 80 km/h.725. Exercitarea dreptului de a conduce se suspend pe o perioad de 60 de zile pentru:

A. circulaia pe sens opus, cu excepia cazurilor n care se efectueaz regulamentar manevra de depire; B. depirea cu cel mult 30 km/h a vitezei maxime admise; C. cumul de 10 puncte de penalizare.

Page 17 of 172

749. La intersecia nedirijat dintre un drum comunal i unul local, prioritatea de trecere se acord:

A. vehiculelor care circul pe drumul comunal; B. vehiculelor care circul pe drumul local; C. vehiculelor care vin din dreapta.885. Cum se recomand s procedai pentru a conduce ecologic un autovehicul?

A. s utilizai frna de motor pentru a ncetini; B. s scoatei autovehiculul din vitez n timpul frnrii; C. s folosii frna de mn concomitent cu frna de serviciu, pentru a obine o frnare rapid i eficient.404. n care dintre situaii este interzis oprirea?

A. n curbe i pe sectoarele de drum cu vizibilitate redus sub 50 m; B. la mai puin de 50 m de cel mai apropiat col al interseciei; C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.582. Oprirea voluntar a unui vehicul este interzis:

A. pe drumurile cu un singur sens de circulaie; B. pe drumurile cu o lime mai mic de 6 m; C. n locurile unde s-ar mpiedica observarea unui indicator sau a unui semnal luminos.269. Cum trebuie s procedai n situaia prezentat?

A. reducei viteza i oprii la limita de vizibilitate maxim; B. reducei viteza i oprii n dreptul ultimului panou suplimentar; C. reducei viteza i v asigurai c putei traversa fr niciun pericol.26. Putei depi tramvaiul oprit ntr-o staie fr refugiu pentru pietoni, pe o strad cu sens unic?

A. da, dar numai pe partea stng; B. da, dar numai dac nu exist pietoni n staia de tramvai; C. nu, deoarece depirea este interzis.257. Conductorilor de autovehicule le este interzis:

A. s transporte n i pe autoturism obiecte a cror lungime sau lime depete, mpreun cu ncrctura, dimensiunile acestuia; B. s aib aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, lunet ori geamuri laterale, care reduc vizibilitatea; C. s circule cu vehiculele avariate mai mult de 30 de zile.961. ntoarcerea este interzis:Page 18 of 172

A. pe strzile cu sens unic; B. n intersecii i la mai puin de 50 m de cel mai apropiat col al interseciei; C. la mai puin de 100 m de o trecere la nivel cu calea ferat.306. La folosirea pe termen lung a soluiilor antigel, trebuie aplicate urmtoarele reguli:

A. se va urmri ntotdeauna nivelul optim al lichidului din vasul de expansiune; B. dup cel mult 3 ani soluia antigel va fi complet nlocuit, chiar dac densitatea acesteia corespunde cerinelor; C. se va urmri culoarea lichidului din vasul de expansiune.903. Hemoragia nazal se poate opri dac accidentatul:

A. st culcat cu capul pe spate; B. st n picioare i i strnge ambele nri timp de aproximativ 5-10 minute; C. ridic mna dreapt.524. Care este traseul de urmat pentru autoturismul din imagine?

A. traseul 1; B. traseul 2; C. oricare dintre cele dou, dac respect toate prevederile legii.1036. Utilizarea pe autostrad a limitatorului de vitez pentru autovehiculele dotate cu acest sistem are ca efect:

A. creterea consumului de combustibil; B. reducerea consumului de combustibil; C. acest sistem nu are efecte asupra consumului de combustibil.12. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:

A. poliitii comunitari; B. personalul autorizat din cadrul serviciului examinri; C. personalul autorizat din zona lucrrilor pe drumurile publice.263. Unde trebuie s declarai pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere:

A. la unitatea emitent; B. la poliia de care aparinei cu domiciliul; C. la cea mai apropiat secie de poliie.35. Care dintre indicatoarele alturate creeaz obligaii pentru conductorii de vehicule?Page 19 of 172

A. indicatorul nr. 1; B. indicatorul nr. 2; C. ambele indicatoare.287. Ce trebuie s folosii pentru imobilizarea fracturilor de la membrele superioare?

A. atele improvizate; B. o earf simpl; C. n acest caz nu se intervine.984. Cine nu este obligat s poarte centura de siguran?

A. pasagerii din taxiuri; B. persoanele suferinde; C. examinatorul, n timpul desfurrii probelor practice ale examenului.2. Marcajul aplicat pe marginea din dreapta a prii carosabile, format dintr-o linie n zig-zag, semnific:

A. interzicerea staionrii; B. interzicerea opririi; C. alte pericole.323. Putei circula cu autovehiculul ntr-o zon pietonal dac:

A. prestai servicii comerciale; B. avei sistemul de iluminare n stare de funcionare; C. locuii n acea zon.814. ntr- o zon rezidenial semnalizat ca atare:

A. copiii nu se pot juca pe partea carosabil; B. pietonii pot folosi toat limea prii carosabile; C. viteza maxim admis este de 30 km/h.917. Circulaia frecvent cu termostatul defect i, implicit, cu o temperatur a lichidului de rcire sub 60 grade C conduce la:

A. creterea consumului de combustibil; B. imposibilitatea nclzirii habitaclului; C. blocarea pompei de ap.491. n care dintre urmtoarele situaii conductorul unui autovehicul este obligat s foloseasc luminile de ntlnire sau de drum?

A. n cazul arterelor de circulaie slab iluminate, cnd vizibilitatea este redus, n mers, att n localiti, ct i n afara acestora; B. n cazul staionrii pe timp de noapte pe partea carosabil a drumurilor naionale sau n cazul parcrii autovehiculului n locuri special amenajate, dar neiluminate;Page 20 of 172

C. pe timp de zi pe drumurile naionale, n situaiile n care traficul este supraaglomerat.4. Care este limita maxim de vitez n afara localitilor, pe drumurile expres sau pe cele naionale europene (E)?

A. 100 km/h; B. 110 km/h; C. 90 km/h.887. Care sunt vitezele maxime admise pentru subcategoria de autovehicule B1?

A. 90 km/h pe autostrzi, 80 km/h pe drumurile expres sau naionale europene i 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri; B. 110 km/h pe autostrzi, 90 km/h pe drumurile expres sau naionale europene i 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri; C. 130 km/h pe autostrzi i 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.123. Balansarea, n plan vertical, a braului drept al unui biciclist semnific:

A. intenia de a schimba direcia de mers la dreapta; B. intenia de a opri; C. intenia de a se angaja n depire.834. Oprirea voluntar a unui vehicul este interzis:

A. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis; B. n curbe i n alte locuri unde vizibilitatea este redus sub 100 m; C. n interseciile cu sens giratoriu.296. n care dintre urmtoarele situaii suntei obligat s circulai cu vitez redus?

A. cnd suntei obosit i autovehiculul are sistemul de frnare defect; B. la trecerea la nivel cu calea ferat curent; C. pe drumurile judeene i comunale.552. n intersecii au prioritate de trecere vehiculele care ntlnesc unul dintre indicatoarele:

A. Intersecie cu un drum fr prioritate; B. nainte; C. Circulaie n ambele sensuri.611. n ce situaie este interzis ntoarcerea?

A. n apropierea staiilor de tramvai; B. cnd vizibilitatea este redus sub 100 m; C. n locurile unde soliditatea drumului nu permite.112. n care dintre situaiile de mai jos este interzis depirea vehiculelor?Page 21 of 172

A. n zona de aciune a indicatorului Alte pericole; B. la mai puin de 50 m de o intersecie; C. n curbe, unde vizibilitatea este redus sub 50 m.763. Pe autostrad se interzice:

A. circulaia cu o vitez sub 80 km/h; B. manevra de mers napoi; C. folosirea benzii de lng zona median ce desparte cele dou pri carosabile.926. Cum trebuie s conducei, astfel nct s reducei poluarea?

A. pornii motorul acionnd pedala de acceleraie la un sfert din curs i ateptai ca acesta s se nclzeasc, pentru a reduce ulterior consumul de carburant; B. pornii motorul fr s acionai pedala de acceleraie i demarai imediat; C. apsai pn la capt pedala de acceleraie, pornii motorul i demarai cu o vitez ct mai mare.592. Viteza de deplasare trebuie redus:

A. la ntlnirea indicatorului Cedeaz trecerea; B. atunci cnd se circul din direcia opus tramvaielor, troleibuzelor i autobuzelor oprite n staie, pe drumurile cu o singur band pe sens; C. la ntlnirea indicatorului Prioritate fa de circulaia din sens invers.488. Putei executa depirea n aceast situaie?

A. da, legea nu interzice; B. nu, deoarece drumul se ngusteaz; C. nu, deoarece urmeaz un drum n lucru.

996. Autobuzul este staionat. Care dintre cei doi conductori procedeaz neregulamentar?

A. conductorul autobuzului; B. conductorul autoturismului; C. ambii conductori procedeaz regulamentar.650. Se interzice ntoarcerea vehiculului:

A. pe marcajul pietonal; B. la o distan mai mic de 50 m de marcajul pietonal; C. n intersecii, inclusiv n cele cu circulaie n sens giratoriu.Page 22 of 172

630. La ntlnirea crui indicator este permis ntoarcerea autovehiculului?

A. Sens unic; B. nainte; C. Staionarea interzis.159. Neacordarea prioritii nseamn:

A. nerespectarea semnificaiei semnalizrii rutiere de obligare sau de avertizare; B. nerespectarea dispoziiilor legale privind asigurarea i semnalizarea n intersecii; C. obligarea celor care au prioritate de trecere de a-i modifica brusc direcia sau viteza de deplasare ori s opreasc.915. Cum este corect s procedai dac prsii drumul prioritar?

A. avei prioritate, deoarece v aflai pe un drum prioritar; B. cedai trecerea vehiculelor care vin din fa; C. cedai trecerea vehiculelor care vin din dreapta.183. Cum trebuie s procedeze conductorul auto atunci cnd circul pe un drum cu trei sau mai multe benzi pe sens?

A. s circule pe banda situat lng acostament; B. s nu circule pe liniile de tramvai; C. s circule pe banda a doua, respectiv a treia, cu o vitez mai mic de 100 km/h.205. Ce manevre sunt interzise pe autostrad?

A. oprirea i efectuarea unei pene de cauciuc; B. nvarea conducerii unui vehicul; C. ncercarea prototipurilor de asiuri i de vehicule cu motor.

647. Schimbarea direciei de mers la dreapta sau la stnga nu este permis la ntlnirea:

A. indicatorului 1; B. indicatorului 2; C. ambelor indicatoare.773. Principala cauz a exploziei pneului n timpul mersului este:

A. umflarea insuficient; B. umflarea exagerat;Page 23 of 172

C. uzura moderat.538. Ce v indic, de regul, faptul c bateria de acumulatori este descrcat?

A. la aprinderea farurilor, intensitatea luminoas a acestora scade progresiv; B. acionnd claxonul, acesta emite un sunet slab, ntrerupt; C. demontnd bateria, constatm c aceasta este mai uoar dect de obicei.687. n care dintre urmtoarele situaii este interzis oprirea?

A. pe sectoarele de drum neiluminate; B. la o distan mai mic de 5 m fa de spatele unui tramvai; C. pe drumurile naionale europene.338. n care dintre situaii este interzis staionarea voluntar a vehiculelor?

A. n dreptul cilor de acces care deservesc proprietile alturate drumurilor publice; B. n zona rezidenial semnalizat corespunztor; C. pe drumurile judeene.959. Cum procedai dac v aflai la volanul autoturismului?

A. acorda prioritate tramvaiului; B. acordai prioritate autobuzului; C. acordai prioritate ambelor vehicule, fiind din serviciul de transport public de persoane.629. Cum este corect s procedai n situaia prezentat?

A. suntei obligat s ateptai; B. nu avei nicio obligaie; C. semnalizai autobuzul galben c poate circula.320. La apropierea de o cale ferat industrial:

A. conductorii de autovehicule vor da dovad de pruden sporit; B. conductorii de autovehicule nu au nicio obligaie, dac nu exist un agent de cale ferat; C. se va respecta semnificaia semaforului electric.690. Dac efortul depus pentru acionarea volanului este mai mare dect n mod obinuit, trebuie s verificm, n primul rnd:

A. starea de prindere a volanului pe axul su; B. presiunea n pneurile punii din spate; C. presiunea n pneurile punii din fa.712. Este permis staionarea autovehiculelor pe timpul nopii pe partea carosabil a unui drum comunal neiluminat?Page 24 of 172

A. da, dac se aprind luminile de poziie sau de staionare; B. nu, ntruct n toate cazurile se interzice pe timpul nopii staionarea pe partea carosabil; C. da, dac n afara luminilor de poziie, prezena autovehiculului este semnalizat i cu ajutorul triunghiurilor reflectorizante.595. n ce situaie este sancionat conductorul unui vehicul cu amend contravenional i suspendarea dreptului de a conduce autovehicule?

A. la depirea cu 20 km/h a vitezei maxime admise; B. la depirea cu mai mult de 30 km/h a vitezei maxime admise; C. la depirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise.63. Putei opri sau staiona regulamentar, cu toate luminile stinse, pe un drum iluminat, dac vehiculul pe care l conducei este vizibil de la o distan de cel puin:

A. 50 m; B. 100 m; C. 150 m.1039. Ce msuri vor fi luate n cazul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul cu defeciuni grave la mecanismul de direcie?

A. amend contravenional, reinerea certificatului de nmatriculare, precum i reinerea permisului de conducere n vederea suspendrii exercitrii dreptului de a conduce autovehicule; B. amend contravenional; C. amend contravenional i reinerea certificatului de nmatriculare.817. Se aplic puncte de penalizare pentru:

A. circulaia sau staionarea pe spaiul interzis care separ sensurile de circulaie pe autostrad; B. conducerea unui autovehicul cu permisul de conducere deteriorat; C. lipsa unui tergtor de parbriz.525. n ce ordine vor trece prin intersecie cele trei autovehicule?

A. autobuzul, autocamionul, autoturismul; B. autocamionul, autobuzul, autoturismul; C. autoturismul, autobuzul, autocamionul.1014. Care autovehicule trebuie s-i refac inspecia tehnic nainte de termen?

A. autovehiculele mai vechi de 10 ani; B. autovehiculele cu sistemele de frnare i de direcie grav avariate; C. autovehiculele cu inscripia COAL.930. n care dintre urmtoarele cazuri, pe lng amenda contravenional, se reine i permisul de conducere?Page 25 of 172

A. neoprirea la semnalul persoanelor autorizate din zona de lucrri la drumul public; B. nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor oficiale; C. neoprirea la semnalul agentului de cale ferat.157. Depirea vehiculelor pe drumurile publice este interzis:

A. pe poriunile de drum unde oprirea este interzis; B. n interseciile cu circulaie nedirijat; C. pe drumurile publice cu o singur band pe sens.84. Viteza de deplasare trebuie redus pn la 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara localitilor:

A. la trecerea pe lng grupuri organizate, coloane militare sau cortegii, dac acestea se afl pe drumurile cu o singur band de circulaie pe sens; B. la ntlnirea indicatorului Pist obligatorie pentru bicicliti; C. la trecerile la nivel cu calea ferat dubl sau simpl prevzut cu bariere.846. Ce semnific semnalul poliistului aflat ntr-o intersecie, cu braul drept ntins orizontal?

A. oprire pentru vehiculele i pietonii care vin din faa acestuia; B. oprire pentru vehiculele i pietonii care vin din spatele acestuia; C. oprire pentru vehiculele i pietonii care vin din faa i din spatele acestuia.502. Care dintre cele trei vehicule va trece ultimul prin intersecie?

A. autobuzul; B. autoturismul; C. autocamioneta mov.324. Cile respiratorii pot fi deblocate:

A. numai n uniti medicale, folosindu-se instrumente speciale; B. la locul accidentului, prin intervenii specifice; C. indiferent unde, dac victima suport aceast intervenie.636. Ce trebuie s fac conductorul auto n situaia prezentat?

A. s reduc viteza; B. s opreasc; C. s nu depeasc motocicleta de poliie.609. Virai la stnga n intersecie. Cum procedai?

A. acordai prioritate autoturismului din stnga;Page 26 of 172

B. avei prioritate fa de autoturismul alb din stnga; C. nu v este permis s virai la stnga.309. Care dintre cele trei autovehicule a parcat regulamentar?

A. niciunul; B. autoturismul 3; C. autoturismele 1 i 2.369. Este interzis depirea:

A. tuturor vehiculelor, la 100 m de trecerile la nivel cu calea ferat curent; B. vehiculelor cu traciune animal, motocicletelor fr ata, mopedelor i bicicletelor, dac vizibilitatea asupra drumului este asigurat pe o distan mai mare de 20 m, iar limea drumului este de cel puin 7 m; C. n interseciile cu circulaie nedirijat.878. La trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate corespunztor, cnd drumul are cel mult o band pe sens, iar pietonii aflai pe trotuar, n imediata apropiere a prii carosabile, intenioneaz s se angajeze n traversare, trebuie:

A. s circulai cu o vitez care s nu depeasc 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara acestora; B. s reducei brusc viteza i s acordai prioritate de trecere pietonilor care au acest drept; C. nu avei nicio obligaie legal i nici vreo rspundere n cazul unui eventual accident.314. Care dintre cele trei vehicule trece primul prin intersecie?

A. tramvaiul, deoarece are prioritate n mers; B. autoturismul galben, deoarece i schimb direcia de mers; C. autoturismul rou, deoarece vine din dreapta celorlalte dou vehicule.797. Ce se recomand pe timp de noapte, din punct de vedere al conduitei preventive, pentru un conductor de autovehicul nceptor?

A. s aib bateria de acumulatori n stare bun de funcionare; B. s evite, pe ct posibil, deplasarea, dac trebuie s parcurg un traseu lung, care cuprinde drumuri intens circulate; C. s aib n dotare setul de triunghiuri reflectorizante, precum i becuri de rezerv, pentru a asigura funcionarea ireproabil a farurilor.129. Braul drept, ntins orizontal, al poliistului indic Oprire pentru:

A. vehiculele i pietonii care vin din fa; B. vehiculele i pietonii care vin din spate; C. vehiculele i pietonii care vin din fa i din spate.Page 27 of 172

186. Prioritatea de trecere se acord n urmtoarea situaie:

A. la ntlnirea indicatorului Prioritate pentru circulaia din sens invers"; B. la ntlnirea indicatorului Intersecie cu un drum fr prioritate"; C. la ntlnirea indicatorului Sfritul drumului cu prioritate".232. Este obligat conductorul unui vehicul s foloseasc banda suplimentar, la urcarea n ramp, dac viteza sa este mai mic dect cea nscris pe indicator?

A. nu, deoarece banda este destinat vehiculelor care se deplaseaz cu o vitez egal sau superioar celei precizate de indicator; B. da; C. nu, fiind obligat n toate situaiile s circule doar pe banda de lng marginea drumului.358. Pentru care dintre faptele de mai jos se aplic puncte de penalizare?

A. pentru conducerea autovehiculului de ctre o alt persoan dect proprietarul; B. pentru conducerea autovehiculului fr una dintre plcuele cu numrul de nmatriculare; C. noxele motorului ating limita legal admis.795. Motociclistul depete corect autocamionul?

A. da, procedeaz corect; B. nu, deoarece din sens opus circul alt vehicul; C. nu, deoarece indicatorul din imagine interzice acest lucru.273. Este interzis staionarea unui autoturism pe un drum public cu o lime mai mic de 6 m?

A. da; B. nu; C. legal, nu este prevzut.549. Care dintre vehicule au prioritate de trecere prin intersecia prezentat?

A. autocamionul i autoturismul; B. motocicleta i tramvaiul; C. motocicleta i autocamionul.1003. Semaforul de avertizare constituit dintr-un corp de iluminat de culoare galben intermitent v oblig:

A. s acordai prioritate de trecere; B. s circulai cu vitez redus; C. s oprii n orice situaie.Page 28 of 172

847. Oprirea voluntar a vehiculelor este interzis:

A. pe drumurile cu sens unic; B. n zonele rezideniale semnalizate ca atare; C. la mai puin de 25 m nainte i dup staiile mijloacelor de transport public de persoane.621. Se interzice ntoarcerea vehiculului:

A. pe drumurile supuse restriciilor de vitez; B. pe drumurile cu o singur band pe sens; C. n interseciile n care este interzis virajul la stnga.707. Conductorul unui vehicul implicat ntr-un accident de circulaie, din care au rezultat numai pagube materiale, este obligat s se supun recoltrii probelor biologice, dac aerul expirat, testat cu un aparat autorizat, arat o concentraie:

A. mai mic de 0,40 mg/l alcool pur; B. mai mare de 0,80 mg/l alcool pur; C. mai mare de 0,40 mg/l alcool pur.747. Ce cauze determin poluarea mediului ambiant de ctre autovehicule?

A. rularea cu vitez redus, fr motiv; B. arderea incomplet i defectuoas a combustibilului; C. defectarea filtrului de benzin sau motorin.732. Oprirea voluntar a vehiculelor este interzis:

A. pe platforma cii ferate sau de tramvai, dac prin aceasta este stnjenit circulaia vehiculelor pe ine; B. la mai puin de 50 m de trecerile pentru pietoni; C. la o distan mai mic de 150 m de trecerea la nivel cu calea ferat.881. Conduita preventiv asigur:

A. meninerea strii tehnice a autovehiculului; B. sigurana i fluena deplasrii pe drumurile publice; C. prelungirea duratei de exploatare a motorului.

33. n timp ce conducei un autoturism, avei voie s efectuai manevra de depire a unui autobuz oprit n staie pentru urcarea i coborrea cltorilor?

A. da; B. da, numai dac limea drumului public este mai mare de 6 m; C. nu, n acest caz depirea este interzis.

Page 29 of 172

384. Dac semaforul n funciune se afl instalat de cealalt parte a interseciei, conductorul de autovehicul:

A. nu este obligat s respecte semnificaia semnalelor luminoase, deoarece nu i se adreseaz; B. este obligat s respecte semnificaia semnalelor luminoase, doar dac semaforul este nsoit de un semn adiional care indic direciile crora li se adreseaz semnalele; C. este obligat s respecte semnificaia semnalelor luminoase ale acestuia, dac un alt semafor instalat la intrarea n intersecie are n funciune un semnal similar.

728. Panoul de sub indicator permite:

A. staionarea mijloacelor de transport public de persoane n intervalul menionat; B. staionarea n timpul orelor menionate; C. staionarea n afara intervalului orar menionat.

1024. Cum se execut depirea autoturismelor i a autocamioanelor pe un drum fr marcaje, pe care circulaia se desfoar n sens unic?

A. pe partea stng; B. pe partea dreapt; C. pe ambele pri.

167. Ce semnificaie are marcajul longitudinal continuu de separare a sensurilor de circulaie?

A. orienteaz conductorii de vehicule n condiii de vizibilitate redus; B. interzice nclcarea lui; C. interzice depirea pe sectorul pe care este aplicat.

150. Ave i obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:

A. ofierii sau subofierii Jandarmeriei Romne; B. poliitii comunitari; C. agenii de cale ferat, la trecerile la nivel.80. n situaia n care poliistul se afl cu faa la un autovehicul care se apropie, avnd braul drept ntins orizontal, conductorul auto trebuie:

A. s opreasc, deoarece semnalul i se adreseaz; B. s continue deplasarea, deoarece semnalul nu i se adreseaz; C. s schimbe direcia de mers spre stnga.

Page 30 of 172

990. Scoaterea pe partea lateral a bastonului de ctre poliistul care nsoete o coloan oficial oblig conductorul:

A. s reduc viteza i s opreasc n afara drumului imediat ce este posibil; B. s reduc viteza i s circule ct mai aproape de marginea drumului; C. s opreasc autovehiculul ct mai aproape de marginea drumului.

21. n care dintre situaiile prezentate este interzis depirea vehiculelor pe drumurile publice?

A. la ntlnirea indicatorului Circulaie n ambele sensuri; B. la o distan mai mic de 50 m de staia de tramvai, cnd acesta este oprit; C. la trecerile pentru pietoni prevzute cu indicatoare i marcaje.

969. Care dintre autovehicule va trece al doilea prin intersecia prezentat?

A. autoturismul rou; B. autoturismul verde; C. autocamionul.

246. Ce culoare pot avea lmpile cu lumin intermitent din spatele autovehiculului?

A. roie sau alb; B. roie sau galben; C. galben sau alb.

1018. n acest caz:

A. trebuie s permitei trecerea autocamionului; B. avei voie s virai naintea autocamionului; C. trebuie s permitei numai trecerea autoturismului.

445. La plecarea de pe loc cu autovehiculul, v revin urmtoarele obligaii:

A. s evitai ambalarea excesiv a motorului; B. s evitai bruscarea comenzilor autovehiculului; C. s acordai prioritate de trecere vehiculelor care circul pe drum, indiferent de direcia de mers.

39. n care dintre situaii este permis depirea?Page 31 of 172

A. n interseciile dirijate prin semnale sonore; B. n interseciile dirijate; C. n interseciile nedirijate.

144. Care este limita legal de vitez n afara localitilor, pe celelalte categorii de drumuri, altele dect autostrzile, drumurile expres sau cele naionale europene (E)?

A. 70 km/h; B. 90 km/h; C. 100 km/h.550. Avei obligaia de a opri imediat autovehiculul la semnalele adresate de:

A. poliitii de frontier; B. poliitii comunitari; C. personalul autorizat din cadrul serviciului de examinri.

916. n ce situaie se reine permisul de conducere?

A. atunci cnd nu se respect obligaia de reducere a vitezei; B. atunci cnd nu se respect normele referitoare la prioritatea de trecere a pietonilor; C. atunci cnd se ncalc normele legale referitoare la staionare.

395. Interdicia impus de indicatorul din imagine se adreseaz:

A. tuturor autovehiculelor, cu excepia motocicletelor fr ata; B. autoturismelor i motocicletelor; C. tuturor vehiculelor.

50. Purtarea centurii de siguran nu este obligatorie n localiti pentru:

A. copiii cu vrsta de pn la 12 ani; B. persoanele care posed un document n acest sens, emis de o instituie medical de specialitate; C. femeia care prezint o sarcin vizibil.

172. Conducei un autoturism care tracteaz o semiremorc pe un drum naional european (E). Care este viteza maxim cu care avei voie s circulai n afara localitilor?

A. 70 km/h; B. 110 km/h;Page 32 of 172

C. 90 km/h.

375. Sustragerea de la recoltarea probelor biologice, n vederea stabilirii alcoolemiei, constituie:

A. infraciune, i atrage anularea permisului de conducere; B. contravenie, i se pedepsete cu nchisoare; C. contravenie, i atrage reinerea permisului de conducere.

576. Vi se interzice circulaia cu autoturismul pe drumurile publice cnd:

A. zgomotul n mers sau n staionare depete limita legal admis; B. oglinzile retrovizoare sunt de dimensiuni mai mari; C. dispozitivul de avertizare sonor nu este corespunztor.

1065. Ce trebuie s facei pentru evitarea complicaiilor n cazul unei fracturi?

A. s imobilizai zona fracturat; B. s sterilizai i s pansai zona fracturat; C. s aplicai un garou de cauciuc deasupra fracturii.

399. n aceast situaie, cum putei staiona regulamentar?

A. cu toate luminile stinse; B. numai cu luminile de poziie; C. numai cu luminile de avarie.

440. n situaia dat, suntei obligat:

A. s virai la dreapta pn la indicator; B. s virai la dreapta, deoarece urmeaz un sector de drum ngustat; C. s ocolii scuarul pe care este instalat indicatorul.

132. Ce traseu trebuie s urmai pentru a vira la stnga n intersecie?

A. traseul 1; B. traseul 2; C. traseul 3.Page 33 of 172

490. n ce ordine vor intra autovehiculele n intersecie?

A. motocicleta, autocamionul, autoturismul; B. motocicleta, autoturismul, autocamionul; C. autocamionul, motocicleta, autoturismul.

724. La cererea poliistului rutier, mpreun cu reprezentantul autoritilor abilitate, conductorul auto este obligat:

A. s prezinte documentele de cltorie; B. s-l transporte la unitatea de poliie; C. s permit controlul strii tehnice a vehiculului, precum i al bunurilor transportate.

906. Poate staiona noaptea, pe un drum public, remorca unui autoturism?

A. nu; B. da, dac drumul este iluminat; C. da, dac aceasta este semnalizat cu triunghiuri reflectorizante.

227. Cu ce vitez vei putea rula dac suntei la volan?

A. 60 km/h; B. 50 km/h; C. 40 km/h.

889. Ce obligaii avei, n calitate de conductor auto?

A. s circulai cu o vitez cel puin egal celei prescrise de indicatorul Vitez minim obligatorie; B. s nu accelerai n intersecie; C. s circulai cu o vitez inferioar celei nscrise n indicatorul Vitez minim obligatorie.

339. Intenionai s remorcai un autoturism cu servodirecie rmas n pan de motor. Ce trebuie s avei n vedere?

A. blocai direcia; B. manevrarea volanului solicit un efort fizic mai mare, de aceea vei efectua tractarea cu deosebit atenie; C. nu avei voie s-l remorcai n aceast situaie.

Page 34 of 172

225. Indicatorul precizeaz:

A. pe banda din stnga, vehiculele vor circula cu cel mult viteza indicat; B. pe banda din dreapta, se poate circula fr restricie de vitez; C. pe banda din stnga, pot circula cei care se deplaseaz cel puin cu viteza menionat.

993. Semnele unei fracturi sunt:

A. durere n zona afectat; B. durere i poziie nefireasc; C. temperatur mrit i transpiraie abundent.

1052. n ce ordine vor trece prin intersecie autovehiculele?

A. autoturismul, motocicleta, autobuzul; B. motocicleta, autobuzul, autoturismul; C. motocicleta, autoturismul, autobuzul.710. Cum procedai n intersecia care urmeaz?

A. traversai fr s acordai prioritate; B. traversai dup ce acordai prioritate de dreapta; C. traversai dup ce acordai prioritate de stnga.

877. Care dintre conductorii de vehicule, ce se apropie simultan de o intersecie, are prioritate de trecere, n situaia n care unul ntlnete indicatorul Oprire", iar cellalt indicatorul Cedeaz trecerea"?

A. conductorul care ntlnete indicatorul Cedeaz trecerea; B. conductorul care circul din dreapta; C. conductorul care ntlnete indicatorul Oprire.

465. n care dintre situaiile de mai jos se suspend exercitarea dreptului de a conduce?

A. depirea vitezei maxime admise cu peste 20 km/h; B. nerespectarea regulilor privind depirea; C. nefolosirea luminilor de cea dup lsarea serii.Page 35 of 172

544. Indicatorul permite accesul:

A. vehiculelor fr motor; B. mopedelor i motocicletelor; C. autovehiculelor.

880. Ce trebuie s avei n vedere atunci cnd intenionai s depii att bicicliti, ct i grupuri de pietoni care se deplaseaz pe carosabil?

A. putei depi numai dup ce pietonii i biciclitii v-au fcut semn n acest sens; B. respectai prevederile legale; C. biciclitii i pietonii pot fi depii numai dac distana lateral este de 3 m.

224. Ce v este interzis n aceast situaie?

A. s oprii sau s staionai; B. s depii alte vehicule, cu excepia bicicletelor sau a cruelor; C. s clcai marcajul aplicat pe carosabil.

480. Putei schimba poziia autovehiculului, dac acesta a fost implicat ntr-un accident din care a rezultat moartea sau vtmarea integritii corporale ori a sntii unor persoane?

A. da, cu ncuviinarea poliiei, care cerceteaz accidentul; B. da, dac persoana vtmat se poate deplasa singur; C. nu, pn la sosirea ambulanei.

474. Care dintre cele trei vehicule nu au prioritate de trecere?

A. autoturismul i autobuzul; B. autobuzul i autocamionul; C. autocamionul i autoturismul.

626. Fumul de culoare neagr emis de eapament indic:

A. defectarea supapelor de evacuare; B. un consum exagerat de combustibil; C. un consum exagerat de ulei.

Page 36 of 172

951. Aprinderea luminii martor de la bord, care semnalizeaz funcionarea generatorului de curent, poate indica:

A. griparea rotorului pompei de ap; B. ruperea curelei de antrenare a pompei de ap, a ventilatorului i a alternatorului; C. scurgeri de electrolit din acumulatori.

557. n cazul unei entorse a gleznei, procedai astfel:

A. interzicei victimei s se sprijine pe glezna respectiv; B. ridicai piciorul afectat i aplicai un bandaj elastic strns; C. nu intervenii i ateptai ca victima s fie transportat la spital.

207. Cum procedeaz conductorul de autovehicul care intenioneaz s circule pe direcia nainte printr-o intersecie nedirijat?

A. reduce viteza i acord prioritate tuturor vehiculelor; B. reduce viteza i acord prioritate vehiculelor care vin din dreapta sa; C. reduce viteza i acord prioritate vehiculelor care circul din sens opus i urmeaz s schimbe direcia de mers spre stnga.

839. Care este ordinea de trecere prin intersecie a autovehiculelor?

A. autocamionul, autoturismul, motocicleta, troleibuzul; B. troleibuzul, autocamionul, motocicleta, autoturismul; C. autocamionul, autoturismul, troleibuzul, motocicleta.

142. Cnd este interzis schimbarea direciei de mers la dreapta, dei este n funciune semnalul verde?

A. cnd semaforul nu este nsoit de un semn adiional ce conine o sgeat cu vrful ctre dreapta; B. cnd la dreapta se afl o strad cu sens unic; C. cnd banda pe care se afl ncadrat conductorul de vehicul este semnalizat cu indicator i marcaj direcional care indic mersul nainte.

449. Este corect manevra de devansare pe autostrad a unui autovehicul pe banda dreapt a acestuia?

A. da; B. nu; C. da, dar numai dac se folosesc semnalele de atenionare sonore i luminoase.Page 37 of 172

784. Unde trebuie s ateptai dac v aflai la o trecere de cale ferat cu bariera cobort?

A. la panoul cu dou dungi; B. n faa indicatorului n cruce; C. n faa barierei.

617. Pentru a conduce ecologic un autovehicul, se recomand:

A. folosirea motorului la relanti, n cazul n care staionai mai mult timp n acelai loc; B. meninerea unei viteze constante, de preferin medie; C. oprirea motorului n timp ce cobori o pant, pentru a economisi carburant.

418. Care dintre vehicule va trece primul prin intersecie?

A. tramvaiul 1; B. tramvaiul 2; C. autoturismul.

359. n care dintre situaii pot fi retrase plcuele cu numrul de nmatriculare ale unui autovehicul?

A. atunci cnd plcuele cu numrul de nmatriculare nu sunt conforme cu standardele n vigoare; B. atunci cnd certificatul de nmatriculare este pierdut; C. atunci cnd conductorul autovehiculului nu poate prezenta cartea de identitate i carnetul de conducere.

909. Cum procedai n cazul unui accidentat care are puls, dar nu respir?

A. i facei o resuscitare cardio-respiratorie; B. i dai cteva palme peste fa, pn i revine; C. ncepei respiraia artificial.

366. n aceast situaie vei circula cu:

A. luminile de drum; B. luminile de ntlnire;Page 38 of 172

C. luminile de poziie.

594. Ce nseamn s conducei preventiv pe timp nefavorabil?

A. s respectai cu strictee limitele de vitez pentru sectorul de drum pe care circulai; B. s reducei viteza pn la limita la care s v asigurai o bun vizibilitate i un control deplin asupra comenzilor; C. s rulai ct mai aproape de axul drumului.

876. Conductorii de vehicule trebuie s respecte regulile de circulaie, generale i particulare, n urmtoarea ordine:

A. semnalele, indicaiile i dispoziiile poliistului rutier; semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, ale autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar; semnalizarea temporar; B. semnalele, indicaiile i dispoziiile poliistului rutier; semnalizarea temporar; semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, ale autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar; C. semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore, ale autovehiculelor cu regim de circulaie prioritar; semnalele, indicaiile i dispoziiile poliistului rutier; semnalizarea temporar.

66. Pe strzile cu sens unic este interzis:

A. s ntoarcei autovehiculul; B. s virai la stnga sau la dreapta; C. s manevrai napoi autovehiculul.

602. Ce se nelege prin vigilen, din punct de vedere al conduitei preventive?

A. capacitatea de a nu intra n conflict cu organele de poliie rutier; B. s fii odihnit i bine alimentat, pentru a nu fi obligat s oprii pe traseu; C. meninerea nentrerupt a ateniei pe toat durata deplasrii.

126. Care dintre autovehicule va intra ultimul n intersecie?

A. autoturismul; B. autobuzul; C. autocamionul.

442. Conducei autoturismul albastru. V-ai angajat corect n depirea motocicletei?Page 39 of 172

A. da, deoarece din sens opus nu circul niciun vehicul; B. da, deoarece motocicleta nu trece peste axul drumului; C. nu, deoarece motocicleta depete autocamionul.

1033. Putei schimba poziia autovehiculului, dac suntei implicat ntr-un accident de circulaie?

A. da, dup ce ai acordat primul ajutor victimelor; B. da, dup ce ai anunat poliia; C. da, dac accidentul s-a soldat numai cu avarii.

644. Poliistul rutier are dreptul de a confisca:

A. centurile de siguran neomologate; B. mijloacele proprii de detectare a dispozitivelor de msurare a vitezei; C. dispozitivele care perturb funcionarea mijloacelor tehnice de supraveghere a traficului.

832. Se interzice staionarea voluntar:

A. pe drumurile cu mai puin de dou benzi pe sensul de mers; B. n zona de acionare a indicatorului Circulaie n ambele sensuri"; C. n dreptul cilor de acces care deservesc proprieti alturate drumurilor publice.

110. Este permis parcarea autoturismelor pe trotuar, dac se asigur spaiu de cel puin 1 m pentru circulaia pietonilor ?

A. nu, ntruct trotuarul este rezervat n exclusivitate deplasrii pietonilor; B. da, dar numai n acele zone unde exist reglementri n acest sens; C. da, cnd vehiculul trebuie scos de pe partea carosabil pentru a nu stnjeni autovehiculele aflate n micare.

1051. Certificatul de nmatriculare se reine atunci cnd:

A. vehiculul nu are efectuat inspecia tehnic; B. sunt aplicate abibilduri pe parbriz; C. exist defeciuni la sistemul de climatizare.

396. Cum trebuie s procedai n situaia dat, dac semnalele luminoase i sonore nu funcioneaz?

A. oprii fr a depi calea ferat, v asigurai i v continuai deplasarea, dac nu se apropie trenul;Page 40 of 172

B. reducei viteza i v continuai deplasarea, dup ce v asigurai c nu se apropie trenul; C. oprii numai dac se apropie trenul.

811. n ce situaii suntei obligat s acordai prioritate de trecere?

A. ntr-o intersecie nedirijat, atunci cnd ptrundei pe un drum naional, venind de pe un drum judeean; B. la ntlnirea indicatorului Drum cu prioritate; C. la ntlnirea pietonilor aflai pe sensul de mers opus.

413. Indicatorul v avertizeaz c urmeaz:

A. o coborre periculoas, care ncepe la o distan de 200 m de la indicator; B. o coborre periculoas, pe o distan de 200 m; C. o succesiune de curbe periculoase, la o distan de 200 m de la indicator.

15. Care dintre cele dou indicatoare oblig la schimbarea direciei de mers spre dreapta, dup depirea locului unde este instalat?

A. indicatorul 2; B. indicatorul 1; C. ambele indicatoare.

180. Conductorii de autovehicule pot folosi mijloace proprii de detectare a dispozitivelor de msurare a vitezei?

A. da; B. nu; C. acest aspect nu este stabilit legal.

685. Limita maxim de vitez pe care administratorul drumului public o poate stabili pe anumite sectoare, din interiorul localitilor, pentru autovehiculele din categoriile A i B, nu poate fi mai mare de:

A. 50 km/h; B. 80 km/h; C. 110 km/h.

554. n care dintre situaiile de mai jos este interzis oprirea vehiculelor pe drumurile publice?Page 41 of 172

A. n interseciile cu sens giratoriu; B. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis; C. pe arterele cu un singur sens de circulaie.

753. Persoanele accidentate, cu arsuri multiple pe corp i membre, trebuie s fie:

A. dezbrcate rapid de haine, dup stingerea flcrilor; B. transportate urgent la o unitate medical; C. splate, bandajate i apoi transportate la cea mai apropiat unitate sanitar.914. Care dintre urmtoarele obligaii revin conductorului de vehicul?

A. s reduc viteza, atunci cnd trece pe lng un poliist de circulaie aflat n serviciu pe drumul public; B. s menin curate plcuele cu numrul de nmatriculare, pentru a fi vizibile; C. s circule cu o vitez inferioar celei prescrise de indicatorul Vitez minim obligatorie.

95. De la ce distan fa de vehiculul care circul din sens opus, pe timp de noapte, conductorul unui autovehicul este obligat s foloseasc lumina de ntlnire?

A. de la cel puin 100 m; B. de la cel puin 150 m; C. de la cel puin 200 m.

137. Viteza maxim cu care pot s conduc un autoturism, pe drumurile naionale europene (E), persoanele care au mai puin de un an de practic de conducere, este de:

A. 100 km/h; B. 80 km/h; C. 90 km/h.

405. Este interzis oprirea voluntar:

A. pe trecerile pentru pietoni sau la mai puin de 25 m, nainte i dup acestea; B. la o distan mai mic de 100 m, nainte i dup trecerea la nivel cu calea ferat; C. la o distan mai mic de 50 m, nainte i dup staiile mijloacelor de transport public.

655. Ce trebuie s facei imediat dup un accident cu un animal slbatic?

A. oprii, aprindei luminile de avarie i asigurai locul accidentului; B. ntiinai societile de protecie a animalelor; C. luai vnatul acas i comunicai societii de asigurare daunele suferite de autoturism. Page 42 of 172

1062. Accidentatul cu hemoragie extern trebuie aezat:

A. n aa fel nct rana care sngereaz s fie mai jos dect planul corpului; B. nu are importan dac rana este situat mai sus sau mai jos dect planul corpului; C. n aa fel nct rana sngernd s fie mai sus dect nivelul corpului.

546. Este interzis staionarea pe un drum public prevzut cu marcaj longitudinal continuu aplicat ntre sensurile de circulaie?

A. nu, dac nu oblig celelalte vehicule s treac peste marcajul continuu; B. nu exist prevedere legal; C. da, deoarece este interzis prin lege.

982. Pe ploaie vei aprinde luminile de cea din spate?

A. dac exist n dotare; B. da; C. nu.

406. Consumul de alcool, chiar i n cantiti mici:

A. poate determina o manier de conducere riscant sau excesiv de degajat; B. poate reduce capacitatea vizual; C. poate reduce capacitatea auditiv.

648. Ce obligaii avei n situaia prezentat n imagine?

A. s nu depii alte vehicule; B. s reducei viteza; C. s oprii la 50 m de calea ferat.

742. Oprirea este interzis:

A. la o distan mai mic de 25 m de colul interseciei; B. pe drumul cu sens unic; C. la o distan de 5 m n spatele ultimului vagon de tramvai oprit n staia fr refugiu pentru pietoni.

Page 43 of 172

919. Ce obligaii avei dac, circulnd pe un drumul public cu mai multe benzi, banda pe care circulai se sfrete i trebuie s v continuai deplasarea pe banda din stnga?

A. s permitei trecerea vehiculelor care circul pe banda din stnga; B. s semnalizai, pentru ca cei din spate s v acorde prioritate; C. s mrii viteza, pentru a nu-i stnjeni pe ceilali participani la trafic.

328. Conductorul autoturismului din imagine va circula cu:

A. 80 km/h; B. 90 km/h; C. 100 km/h.

556. Cum trebuie s procedai atunci cnd autovehiculul derapeaz cu spatele ctre dreapta?

A. frnai puternic i redresai vehiculul prin virare la stnga; B. tragei rapid de volan spre stnga, fr a frna; C. eliberai pedala de acceleraie i virai uor spre dreapta.

879. Suntei obligat s oprii la semnalele date de:

A. ndrumtorii de circulaie ai Ministerului Aprrii; B. conductorii vehiculelor de ambulan; C. inspectorii primriei.

17. Indicatorul semnific:

A. reducerea numrului benzilor de circulaie; B. ngustare temporar a drumului; C. terminarea benzii de circulaie din stnga prii carosabile.

37. Dac rmnei n pan ntr-un tunel:

A. oprii funcionarea motorului; B. motorul trebuie s funcioneze, pentru a putea folosi luminile de avarie; C. nchidei autovehiculul i v ndeprtai de acesta.

217. Parcarea este permis:Page 44 of 172

A. numai n locurile special destinate, semnalizate prin indicatoare sau marcaje; B. pe orice drum public, unde staionarea nu este interzis, cu condiia s nu se stnjeneasc circulaia celorlalte vehicule; C. numai pe strzile cu o lime de cel puin 6 m.

717. Care dintre autoturisme staioneaz regulamentar?

A. autoturismul rou; B. autoturismul albastru; C. ambele autoturisme.

720. ntoarcerea autovehiculului este interzis:

A. unde marcajul axial este discontinuu; B. n interseciile unde este necesar manevrarea nainte i napoi; C. n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.496. Cnd este obligat conductorul unui autovehicul s opreasc?

A. la semnalul conductorului grupurilor organizate; B. la semnalul patrulelor colare de circulaie la trecerile pentru pietoni din apropierea unitilor colare; C. cnd se apropie de o intersecie sau cnd este semnalizat cu farurile de un alt participant la trafic.

645. Imobilizarea unei fracturi fr atele se face cu:

A. o folie de material plastic; B. earfe i triunghiuri de pnz; C. carton rigid.

651. Cum procedai cnd circulai pe un drum public i ntlnii indicatorul Prioritate fa de circulaia din sens invers?

A. oprii i acordai prioritate de trecere vehiculelor care se apropie din sens opus; B. v continuai deplasarea, pentru c avei prioritate de trecere; C. oprii i acordai prioritate numai vehiculelor cu gabarit depit, care se apropie din sens opus.

51. Autoturismul alb din dreapta dvs. a oprit regulamentar?Page 45 of 172

A. da, deoarece semnul adiional indic sfritul zonei unde oprirea este interzis; B. nu, deoarece se afl n zona de aciune a indicatorului Oprirea interzis; C. nu, deoarece indicatorul Oprirea interzis nu permite oprirea la o distan mai mic de 100 m de acesta.

258. Ce obligaii are conductorul unui vehicul atunci cnd dorete s intre sau s ias dintr-un rnd de vehicule staionate?

A. s se asigure c distana dintre vehicule este suficient pentru parcarea vehiculului; B. s semnalizeze i s se asigure c poate executa manevra; C. s nu execute manevra n zona de aciune a indicatorului Staionarea interzis.

381. Care dintre autovehicule staioneaz greit?

A. autocamionul; B. autoutilitara; C. ambele autovehicule.

548. Pentru a circula pe un drum cu polei, se recomand s echipai autoturismul cu:

A. lanuri pentru zpad; B. pneuri speciale sau lanuri antiderapante; C. lopat i nisip.

910. Cum procedai n aceast situaie, dac semafoarele nu funcioneaz?

A. acordai prioritate de stnga; B. acordai prioritate de dreapta; C. avei prioritate.

151. Limita inferioar de vitez pe care administratorul drumului public o poate stabili pe anumite sectoare, din interiorul localitilor, nu poate fi mai mic de:

A. 10 km/h pentru tramvaie i 30 km/h pentru toate autovehiculele; B. 20 km/h pentru tramvaie i 40 km/h pentru toate autovehiculele; C. 30 km/h pentru tramvaie i 50 km/h pentru toate autovehiculele.

265. Cursa liber a pedalei de frn, mai mic dect cea obinuit, indic:Page 46 of 172

A. blocarea pedalei de frn; B. un joc insuficient ntre saboi i tamburi; C. pierderi de lichid pe la garnituri.

569. Care dintre autovehicule va intra primul n intersecie?

A. autocamionul, deoarece autoturismul vireaz la stnga i intersecteaz direcia acestuia de mers; B. autoturismul, deoarece vine din dreapta autocamionului; C. autocamionul, deoarece nu-i schimb direcia de mers.

304. Termenul de valabilitate a inspeciei tehnice periodice poate fi regsit:

A. ntr-un document eliberat de service; B. n anexa certificatului de nmatriculare al autovehiculului; C. n manualul tehnic al autovehiculului sau al remorcii.

1021. Care este cea mai vulnerabil categorie de participani la trafic, din rndul creia se nregistreaz cele mai multe victime?

A. conductorii de vehicule fr experien n conducere; B. conductorii de vehicule cu atestat profesional; C. pietonii, ndeosebi copiii i persoanele n vrst.

42. Ce vehicule pot fi depite, prin excepie, pe un pod?

A. vehiculele cu traciune animal, motociclete fr ata i biciclete; B. tractoarele i alte autovehicule lente; C. niciun vehicul.

479. Ce obligaii are conductorul auto atunci cnd un poliist i solicit documentele?

A. s prezinte certificatul de nmatriculare i cartea de identitate a vehiculului; B. s prezinte documentele personale; C. s nmneze documentele prevzute de lege.

318. Imobilizarea voluntar a unui vehicul se consider oprire, dac:

A. dureaz cel mult 5 minute;Page 47 of 172

B. vehiculul a fost oprit pentru mbarcarea sau debarcarea unor persoane, fr ca prin aceasta s fie perturbat circulaia; C. vehiculele de pn la 3,5 tone execut operaiunea de aprovizionare cu mrfuri alimentare.

813. Cum se sancioneaz nerespectarea semnalelor poliitilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ntr-o astfel de coloan?

A. cu amend penal; B. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehicule; C. cu amend contravenional i puncte de penalizare.

1043. O hemoragie produs la unul dintre membrele unei persoane rnite se va opri prin:

A. dezinfectarea rnii, pansarea i aplicarea atelelor; B. ridicarea membrului accidentat n poziie vertical; C. aciunea compresiv asupra vasului lezat sau aplicarea garoului.

104. Tramvaiul poate fi depit pe partea stng?

A. nu; B. da, n staiile fr refugiu, pentru protejarea cltorilor care urc sau coboar; C. da, atunci cnd ntre ina din dreapta i bordur nu exist spaiu suficient pentru depire.

489. V este permis s claxonai un biciclist nainte de a-l depi?

A. da, dac distana este de peste 25 m; B. nu; C. numai n reprize foarte scurte.560. Oprirea voluntar este interzis:

A. n intersecii; B. pe drumurile cu prioritate; C. pe sectoarele de drum neiluminate.

598. Ce deprindere greit a conductorului auto determin frecvent defectarea ambreiajului?

A. coborrea pantelor cu motorul oprit sau aducerea schimbtorului de viteze n punctul mort; B. rularea cu jocuri mari la pedala de ambreiaj sau la mecanismul de direcie; C. ateptarea la semafor avnd pedala de ambreiaj apsat.Page 48 of 172

709. Camionul este staionat. Cine ncalc legea dac ncercai s-l depii ?

A. conductorul autocamionului; B. dumneavoastr; C. att conductorul autocamionului, ct i dumneavoastr.

871. Autovehiculul din faa dvs. traverseaz intersecia. Cum vei proceda?

A. executai aceeai manevr, dac nu sunt alte obligaii; B. oprii, deoarece trebuie s v asigurai; C. cedai trecerea autovehiculelor care vin din dreapta.

497. Ce v este interzis n situaia dat?

A. indicatorul se adreseaz conductorilor mijloacelor de transport public de persoane; B. s circulai cu o vitez mai mic de 60 km/h; C. s circulai cu o vitez mai mare de 60 km/h.

83. Depirea nu este permis:

A. atunci cnd vehiculul ce urmeaz a fi depit ruleaz cu viteza admis de lege; B. n orice locuri i situaii n care vizibilitatea nu permite executarea manevrei; C. atunci cnd traficul rutier este aglomerat.

185. ntoarcerea este interzis:

A. pe poduri i sub poduri; B. pe drumurile naionale; C. la mai puin de 50 m de intrarea n sediile instituiilor.

453. Folosirea incorect, pe timp de noapte, a luminilor de drum la ntlnirea cu alt autovehicul care circul din sens opus, se sancioneaz cu:

A. suspendarea exercitrii dreptului de a conduce autovehicule, dac aceast contravenie a fost svrit n mod repetat; B. anularea permisului de conducere; C. amend i puncte de penalizare.Page 49 of 172

714. Factorii principali care ajut un conductor auto s piloteze preventiv sunt:

A. atitudinea pozitiv n trafic, calmul, cunotinele dobndite i politeea; B. iscusina i priceperea de a-i impune calitile fizice dobndite; C. mijloacele de semnalizare rutier i agenii de poliie rutier.

264. Cum se recunoate o fractur deschis la membre?

A. zona fracturat este tumefiat; B. pielea este strpuns n zona fracturii; C. accidentatul nu se poate mica.

481. Cum se definete corect autovehiculul din categoria B?

A. autovehiculul care nu depete 5.000 kg, al crui numr de locuri pe scaune, n afara conductorului, este mai mic de 8; B. autovehiculul care nu depete 3.500 kg, al crui numr de locuri pe scaune, n afara conductorului, nu este mai mare de 8; C. autovehiculul care nu depete 3.500 kg, al crui numr de locuri pe scaune, n afara conductorului, nu este mai mare de 5.

701. Autoturismul semnalizeaz intenia de a se pune n micare. Putei efectua depirea?

A. nu, deoarece a semnalizat corect; B. nu, vehiculele care pleac de pe loc au prioritate; C. da, procedai regulamentar.

942. Cum este corect s procedai, dac v aflai la volanul autoturismului rou?

A. circulnd spre stnga, v putei angaja abia ultimul; B. v angajai primul n traversare; C. permitei trecerea tramvaiului.

1027. n ce ordine vor trece autovehiculele prin intersecia prezentat?

A. 4, 3, 1, 2;Page 50 of 172

B. 4, 3, 2, 1; C. 3, 4, 1, 2.

81. Cum vei proceda corect atunci cnd circulai pe timpul nopii, n condiii atmosferice ce mpiedic mult vizibilitatea?

A. oprii i ateptai modificarea condiiilor atmosferice; B. folosii luminile de drum i circulai ct mai aproape de marginea din dreapta a drumului; C. folosii luminile de ntlnire i semnalizai prin schimbarea luminii de ntlnire cu cea de drum, la trecerea prin interseciile cu circulaie nedirijat.

551. Cu ce vitez vei circula n condiii de cea, ploi toreniale, ninsori abundente, dac vizibilitatea este redus sub 100 m?

A. maxim 50 km/h n localiti sau 60 km/h n afara localitilor; B. reducei viteza pn la limita evitrii oricrui pericol; C. maxim 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara localitilor.

936. Este permis oprirea n dreptul staiei de tramvai prevzut cu refugiu pentru pietoni?

A. da, cnd tramvaiul nu se afl n staie; B. da, deoarece n astfel de staii este permis depirea; C. nu.

5. Viteza de deplasare trebuie s nu depeasc 30 km/h n localiti sau 50 km/h n afara localitilor:

A. cnd vizibilitatea este sub 100 m n condiii de cea, ploi toreniale, ninsori abundente; B. cnd circulai pe poduri sau sub poduri; C. la ntlnirea indicatorului Prioritate fa de circulaia din sens invers.

94. Cum procedeaz conductorul de autovehicule noaptea, cnd este orbit de lumina farurilor unui autovehicul care circul din sens opus?

A. pune sau menine n funciune faza de drum, pentru a observa mai bine drumul pe direcia de deplasare; B. aprinde alternativ faza de drum i de ntlnire, pentru a-l ateniona pe cellalt conductor c circul incorect; C. menine n funciune luminile de ntlnire, reduce viteza de deplasare i oprete dac este cazul.

Page 51 of 172

1040. Care dintre conductorii autovehiculelor execut corect depirea tramvaiului aflat n mers?

A. ambii conductori; B. conductorul motocicletei; C. conductorul autoturismului.589. n aceast situaie trebuie s cedai trecerea vehiculului din dreapta?

A. da, deoarece se aplic regula prioritii de dreapta; B. da, deoarece v intersectai cu un drum prioritar; C. nu, deoarece semaforul este pe culoarea verde.

799. V putei apropia de vehiculul din fa?

A. da; B. nu, pentru c astfel blocai intersecia; C. legea nu prevede obligaii n aceast situaie.

255. Biciclitii i conductorii de vehicule cu traciune animal sunt obligai s acorde ntotdeauna prioritate?

A. da, deoarece viteza de deplasare este mic; B. da, dac circul pe drumuri judeene sau comunale; C. nu, dac semnalizarea rutier nu prevede acest lucru.

643. Cum este sancionat conductorul unui vehicul care a cumulat 15 puncte de penalizare?

A. cu amend contravenional; B. cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioad de 30 de zile; C. cu amend contravenional i suspendarea exercitrii dreptului de a conduce, pentru o perioad de 60 de zile.

777. n ce situaii este interzis depirea unei biciclete?

A. n zona de aciune a indicatorului Depirea autovehiculelor, cu excepia motocicletelor fr ata, interzis; B. pe trecerile de pietoni semnalizate; C. la mai puin de 100 m de trecerea la nivel cu calea ferat.

Page 52 of 172

105. Semaforul instalat pe trotuar are n funciune semnalul rou, iar cel suspendat, pentru direcia de mers la stnga, semnalul verde. Conductorul de vehicul care dorete s mearg nainte are dreptul s intre n intersecie?

A. da, deoarece semaforul suspendat are semnalul verde n funciune; B. nu, deoarece semaforul de pe trotuar, care i se adreseaz, are semnalul rou n funciune; C. nu, deoarece deplasarea pe direcia nainte este permis numai atunci cnd semnalul verde este n funciune la ambele semafoare.

153. Care este momentul n care putei ncepe depirea unui tramvai oprit ntr-o staie fr refugiu?

A. cnd cltorii au cobort din tramvai i au prsit partea carosabil; B. acordnd prioritate pietonilor i cnd uile tramvaiului au fost nchise; C. cnd autovehiculul din fa s-a pus n micare.

370. Este permis depirea cnd din sens opus se apropie un alt autovehicul?

A. da, dac cel care se apropie din sens opus a redus viteza de deplasare pentru a facilita depirea; B. nu, dac cel care se apropie din sens opus este obligat s efectueze manevre de evitare a coliziunii; C. da, dac spaiul lateral este suficient.

575. Un vehicul va fi imobilizat dac:

A. numrul de nmatriculare sau de nregistrare este fals; B. starea tehnic a pneurilor este necorespunztoare; C. conductorul auto refuz s poarte centura de siguran.

116. Ce obligaii avei dac ntlnii un vehicul cu semnalele speciale de avertizare luminoase de culoare albastr n funciune?

A. nicio obligaie, deoarece semnalul albastru se adreseaz coloanelor n micare; B. oprii ct mai aproape de marginea drumului; C. acordai prioritate vehiculului de mai sus.

68. ntoarcerea unui autovehicul este interzis:

A. la o dista