Test revista

9

description

testare revista 9 luni

Transcript of Test revista

 • Greutatea copilului ii preocupa pe parinti inca de la nastere. Atunci cand primim vestea ca cineva a adus pe lume un copil automat intrebam: Si cate kilograme are bebelusul?. Greutatea micutului este un semn al starii de sanatate.Studiile realizate de Institutul pentru Ocrotirea Ma-mei si Copilului (IOMC) pe esantioane reprezenta-tive demonstreaza ca greutatea medie la nastere a copiilor din tara noastra este de 3.200 de grame. Aceasta este inferioara standardelor internationale, conform carora greutatea medie la nastere trebuie sa fie de aproximativ 3.400 de grame, explica medicul primar pediatru Rodica Nanu, secretar sti-intific in cadrul IOMC. Greutatea mica la nastere a copiilor din tara noastra este cauzata de calitatea slaba a nutritiei in viata intrauterina.Atunci cand apreciem greutatea unui copil este foarte important sa tinem seama ca fiecare are propriul ritm de crestere. In plus, greutatea se ra-porteaza la talia copilului. Toate acestea se apre-ciaza si in functie de determinarea genetica, adica de trasaturile mostenite de la parinti.Potrivit dr. Rodica Nanu, parintii nu trebuie sa creada ca un copil de 3.000 de grame la nastere este anormal. El se incadreaza in limite normale, chiar daca este sub greutatea medie a copiilor din Romania. La varsta de 3 luni, greutatea medie este de 5.000 de grame. Nou-nascutii cu greutatea situata intre 4.800 si 5.400 de grame sunt dezvol-tati in limite normale. La varsta de un an, greutatea medie se situeaza in jurul valorii de 9.500-10.000 de grame.

  Greutatea copilului trebuie supravegheata permanent.

  Greutatea copilului

  Greutatea copiluluitrebuie supravegheata

  permanent

 • Daca un copil are o greutate normala, iar dupa un timp scade brusc inseamna ca se intampla ceva cu el. Nu primeste alimentatia la fel ca inainte? Este neglijat? Este bolnav?Un copil bine ingrijit, incepand cu alimentatia corecta, plimbarile dese, baia zilnica (metoda de hi-droterapie) si continuand cu dragostea din partea familiei, creste armonios. Dieta va cuprinde toate principiile alimentare: fructe, legume, carne, lapte, oua, cereale.Familiile din tara noastra insa nu prea stiu ce sa ofere de mancare copiilor. Excesul de fainoase este la ordinea zilei, iar pentru scoala parintii prefera sa ii dea copilului bani sa-si cumpere de la chiosc snacks-uri decat sa-i spele un mar sau sa-i pregateasca o gustare sanatoasa, observa dr. Rodica Nanu.Obezitatea infantila este o problema si in Romania, unde bauturile carbogazoase si alimentatia tip fast-food se bucura de mare succes in randul copiilor.La varsta de 3 ani, cand copilul merge la gradinita, greutatea medie normala este in jur de 14 kg. Limitele se situeaza intre 11,8 kg si 16,8 kg. La 6-7 ani, varsta inceperii scolii, un copil normal are de la 16 kg pana la 27 kg, media fiind de 19 kg.

  In clasa I s-a constatat un procent mare de copii slabi, fenomen pus pe seama efortului de adaptare la scoala sau a schimbarii obiceiurilor alimentare. In acelasi timp a crescut si numarul copiilor grasi. Concluzia: s-a redus numarul celor cu greutate normala.La varsta de 3 ani, cand copilul merge la gradinita, greutatea medie normala este in jur de 14 kg. Limitele se situeaza intre 11,8 kg si 16,8 kg. La 6-7 ani, varsta inceperii scolii, un copil normal are de la 16 kg pana la 27 kg, media fiind de 19 kg.

  In clasa I s-a constatat un procent mare de copii slabi, fenomen pus pe seama efortului de adaptare la scoala sau a schimbarii obiceiurilor alimentare. In acelasi timp a crescut si numarul copiilor grasi. Concluzia: s-a redus numarul celor cu greutate normala.tinuand cu dragostea din partea familiei, creste armonios. Dieta va cuprinde toate principiile alimentare: fructe, legume, carne, lapte, oua, cereale.

  Familiile din tara noastra insa nu prea stiu ce sa ofere de mancare copiilor. Excesul de fainoase este la ordinea zilei, iar pentru scoala parintii prefera sa ii dea copilului bani sa-si cumpere de la chiosc snacks-uri decat sa-i spele un mar sau sa-i pregateasca o gustare sanatoasa, observa dr. Rodica Nanu.

  Obezitatea infantila este o problema si in Romania, unde bauturile carbogazoase si alimentatia tip fast-food se bucura de mare succes in randul copiilor.

  La varsta de 3 ani, cand copilul merge la gradinita, greutatea medie normala este in jur de 14 kg. Limitele se situeaza intre 11,8 kg si 16,8 kg. La 6-7 ani, varsta inceperii scolii, un copil normal are de la 16 kg pana la 27 kg, media fiind de 19 kg.

  In clasa I s-a constatat un procent mare de copii slabi, fenomen pus pe seama efortului de adap-tare la scoala sau a schimbarii obiceiurilor alimentare. In acelasi timp a crescut si numarul copiilor grasi.

  Concluzia: s-a redus numarul celor cu greutate normala.

 • Legatura cu mama

  Alaptarea la san contribuie la stabilirea unei legaturi stranse cu be-belusul inca din primele zile ale vietii. Contactul fizic este important pentru nou-nascuti, facandu-i sa se simta in siguranta, iubiti si ingrijiti. Alaptarea la san este o metoda extraordinara de a crea acest tip de legatura.Protejeaza impotriva infectiilor

  Daca nu este hranit la san, copilul este mai expus la unele boli. Laptele matern contine anticorpi, care protejeaza copilul impotriva bacteriilor si virusurilor. Sugarii care nu sunt hraniti exclusiv la san timp de 6 luni sunt mai predispusi la o varietate de afectiuni: infectii ale urechii, dia-ree si probleme respiratorii.

  In plus, laptele matern stimuleaza si producerea de anticorpi de catre organismul copilului. Acest lucru este extrem de important in primele 6 luni de viata, cand anticorpii primiti de la mama in timpul sarcinii dispar, iar sistemul imunitar al copilului trebuie sa se maturizeze com-plet.

  Protejeaza impotriva alergiilor

  Expunerea precoce la unele alimente poate determina aparitia aler-giilor, conform unor teorii recente. Proteinele din laptele de vaca si proteinele din soia sunt puternic alergizante si se gasesc in numeroase formule de lapte din comert. In schimb, laptele uman limiteaza expu-nerea sugarului la potentialii alergeni. Majoritatea copiilor nu necesita un alt tip de alimentatie in primele 6 luni.

  Unele studii sugereaza ca bebelusii alaptati la san au mai putine riscuri de a suferi de astm sau eczema.

  Copiii alaptati la san au un IQ mai mare?

  Aceasta intrebare a suscitat numeroase controverse. Este adevarat ca laptele uman con-tine unii nutrienti esentiali pentru dezvoltarea creierului, care nu se gasesc in formulele de lapte. Mai multe studii arata ca, pe ansamblu, copiii alimentati la san au un coeficient de inteligenta putin mai mare decat cel al copiilor alimentati artificial. Dar acest lucru nu dovedeste faptul ca alimentatia naturala are drept rezultat dezvoltarea inteligentei. Milioane de copii extrem de inteligenti au fost alimentati artificial, deci efectul alaptarii la san nu este foarte puternic.

 • Beneficiile alaptarii la san pentru copilLaptele matern este cel mai complet si echilibrat aliment pentru bebelus. El contine cea mai buna combinatie de nutrinti necesari bebelusului si este usor de digerat. Din acest motiv, el este deseori numit alimentul ideal si, cel putin in primele 4 -6 luni de viata, bebelusii nu au nevoie de nimic altceva.

 • Desi pare usor la inceput, atunci cand ajungi la magazin si vezi o multime de modele de scaune auto nu mai stii pe care sa-l alegi. Copilul trebuie sa fie in siguranta atunci cand este in masina si asta nu se intampla daca este tinut in brate. Bebe trebuie sa calatoreasca doar intr-un scaun auto bine ales. Pe Maria am obisnuit-o de mica cu scaunul auto si nu-i place sa o tin in brate eu in masina. Avem scandal mare fara el.

  La cele mai multe scaune se specifica greutatea pe care trebuie sa o aiba copilul, varsta si inaltimea. Ele se impart pe mai multe grupe: de la 0 la 13 kg avem grupa 0, de la 9 la 18 kg avem grupa 1 si de la 15 la 25 kg avem grupa 2. Scau-nul auto putem sa-l folosim de cand se naste copilul, daca avem grija sa alegem intotdeauna marimea si forma potrivita varstei lui.

  Pana la sase luni este bine sa transportam copilul in pozitia culcat, scaunul trebuie asezat cu spatele catre sensul de mers si pe mijlocul banchetei din spate. Este cel mai sigur loc pentru bebelus. Daca il asezati pe scaunul din fata riscati sa fie lovit de airbag in cazul unui nedorit impact. Scaunul auto este fixat bine atunci cand nu se deplaseaza mai mult de trei centimetri la stanga sau la dreapta, in sus sau in jos.

  Atunci cand capul copilului depaseste marginea de sus trebuie achizitionat un model mai mare. Este bine sa cumparam de fiecare data modele omologate si neaparat noi pentru ca celelalte pot pune in pericol viata copilului. Legea din tara noastra prevede ca toti copiii pana la varsta de trei ani sa fie transportati numai in scaune speciale, omologate. Eu una recomand folosirea lui si dupa aceasta varsta pentru ca ofera o reala siguranta copilului.

  Recomandarea Producatorilor

  Multi producatori recomanda a se folosi scaunele auto pentru copii timp de cinci sau sase ani, dar in niciun caz mai mult.Scaunele auto vechi pot prezenta fisuri vizibile, care pot duce la situatii de nesiguranta. Daca scaunul auto nu are o eticheta cu seria modelului si data fabricatiei, nu aveti de unde sa stiti daca scaunul respectiv a fost retras de pe piata. Daca scaunul auto pe care l-ati cumparat nu este insotit de un manual sau instructiuni de folosire, exista posibilitatea sa-l utilizati incorect.

  Nu numai ca legea prevede asezarea copilului in scaunul auto, dar acest lucru va va ajuta si pe dumneavoastra. Atentia parintilor care incearca sa conduca masina in timp ce isi tin in brate copilul este, de obicei, atat de distrasa, incat isi pun in pericol nu doar propria viata sau pe cea a copilului lor, dar si pe a celorlalti participanti la trafic. Scaunele auto pentru copii pot fi foarte scumpe, insa isi merita toti banii atunci cand sunteti siguri ca acesta confera copilului dum-neavoastra protectia necesara.

 • SCAUN AUTO JOURNEY* 6 pozitii de reglare a inaltimii* Grupa 1 - de la 9 la 18 kg* Grupa 2 - de la 15 la 25 kg* Perna de sprijin confortabila* Centuri de siguranta in 5 puncte* Material de lux