Test de plasare 1 - gov.md ... a spus cؤƒ geniul este 1 % de inspiraإ£ie إںi 99% de...

Test de plasare 1 - gov.md ... a spus cؤƒ geniul este 1 % de inspiraإ£ie إںi 99% de transpiraإ£ie. El
Test de plasare 1 - gov.md ... a spus cؤƒ geniul este 1 % de inspiraإ£ie إںi 99% de transpiraإ£ie. El
Test de plasare 1 - gov.md ... a spus cؤƒ geniul este 1 % de inspiraإ£ie إںi 99% de transpiraإ£ie. El
Test de plasare 1 - gov.md ... a spus cؤƒ geniul este 1 % de inspiraإ£ie إںi 99% de transpiraإ£ie. El
Test de plasare 1 - gov.md ... a spus cؤƒ geniul este 1 % de inspiraإ£ie إںi 99% de transpiraإ£ie. El
download Test de plasare 1 - gov.md ... a spus cؤƒ geniul este 1 % de inspiraإ£ie إںi 99% de transpiraإ£ie. El

of 5

 • date post

  05-Mar-2021
 • Category

  Documents

 • view

  1
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Test de plasare 1 - gov.md ... a spus cؤƒ geniul este 1 % de inspiraإ£ie إںi 99% de...

 • 92 Teste de evaluare la limba română

  Ascultaţi textul și potriviţi imaginile în ordinea în care apar în text.

  Ascultaţi conversaţia între Irina și Paul. Decideţi dacă enunţurile de mai jos sunt adevărate (A) sau false (F). 7. Irina învaţă limba rusă. 8. Este mai ușor să înveţi o limbă dacă ești interesat. 9. Irina scrie, citește și vorbește bine. 10. Paul vorbește românește. 11. Irina are un manual, un dicţionar și niște casete audio.

  Ascultaţi textul și completaţi enunţurile. Scrieţi unul sau două cuvinte. 12. Pe lângă familie, noi toţi avem ………….………….………………. . 13. Prietenii din copilărie de multe ori rămân amici ………….…………. pe viaţă. 14. Prietenii ne pot determina ………………….. în viaţă. 15. Încercaţi să vă ………………….. cu acele persoane care preţuiesc ……………… valori. 16. A fi un prieten bun mai înseamnă și a ști ………………….. .

  Ascultaţi replicile și alegeţi locul unde se află persoanele care vorbesc.

  Test de plasare 1 ÎNŢELEGERE DUPĂ AUZ

  (20 de puncte)

  A

  B

  C

  17. a. la cinema b. la teatru c. la concert

  18. a. la librărie b. la bibliotecă c. la muzeu

  19. a. la hotel b. la librărie c. la bibliotecă

  20. a. acasă b. la cafenea c. la magazin

  D

  A F A F A F A F A F

  1. 2. 3. 4. 5. 6.

  a. b. c.

  d. e. f.

 • 93Teste de evaluare la limba română

  Alegeţi un răspuns potrivit pentru fiecare întrebare. Atenţie, două răspunsuri sunt în plus! a. Cu prietenii. b. La ora 21.00. c. Pentru că se simte rău. d. E frig. e. Cu avionul. f. Un sfert de oră. g. De 10 minute.

  Citiţi mesajul și selectaţi răspunsul corect. Alina,

  Te invit să mergem împreună la Orheiul Vechi. Excursia este organizată de firma noastră. Vor veni mulţi colegi pe care îi cunoşti. Plecarea este preconizată pentru sâmbătă dimineaţa, la ora 8.00. Preţul călătoriei este simbolic, 50 de lei, dar nu include mâncarea. Te rog să-mi comunici decizia până vineri.

  Cu drag, Corina.

  Citiţi textul de mai jos și aranjaţi informaţiile în ordinea în care apar în text.

  Invenţiile au modelat lumea în care trăim. În fiecare zi beneficiem de pe urma muncii marilor inventatori: când aprindem lumina, folosim computerul, telefonăm cuiva sau privim un film. Invenţiile simple, cum ar fi nasturii, fermoarele, Coca-Cola sau fulgii de porumb ne fac viaţa mai uşoară şi mai plăcută. Unii inventatori muncesc ani întregi la perfecţionarea unei idei, în timp ce alţii îi ajută, împărtăşindu-şi descoperirile şi opiniile. Faimosul inventator Thomas Edison a spus că geniul este 1 % de inspiraţie şi 99% de transpiraţie. El a inventat becul electric, dar numai după ce a făcut mii de experimente! Fiecare invenţie aduce informaţii noi, utilizate pentru a da naştere altor invenţii. Inventatorii îşi protejează invenţiile obţinând brevete de la autorităţile abilitate, prin care ei îşi dezvăluie secretele în schimbul dreptului de a realiza, utiliza sau vinde invenţiile. Brevetele au o viaţă scurtă, de până la 21 de ani, după care invenţia devine proprietate publică. În ultimii 500 de ani, au fost inventate şi patentate peste 25 milioane de produse, procese şi dispozitive. a. Fiecare invenţie dă naştere altor invenţii. b. Noi zilnic beneficiem de invenţiile marilor inventatori. c. Geniul face mii de experimente până descoperă ceva nou.

  6. Alina a primit a. o felicitare. b. o invitaţie. c. o scrisoare.

  7. Sâmbătă Corina va merge a. la teatru. b. la o zi de naștere. c. într-o excursie.

  8. Autobuzul pleacă a. dimineaţa. b. seara. c. după-amiază.

  9. În timpul excursiei Alina a. va lua prânzul la restaurant. b. va primi mâncare la pachet. c. va mânca ce a luat de acasă.

  10. Până vineri Alina trebuie să a. transfere banii. b. să ia o decizie. c. să se întâlnească cu Corina.

  A

  ÎNŢELEGEREA UNUI TEXT SCRIS (20 de puncte)

  B

  C

  1. De ce a plecat Ana?

  2. Când decolează avionul?

  3. Cu ce pleci în Italia?

  4. Cum e afară?

  5. De când ești aici?

 • 94 Teste de evaluare la limba română

  d. În ultimii ani au fost inventate şi patentate milioane de produse, procese şi dispozitive. e. Peste 21 de ani invenţia devine proprietate publică.

  Citiţi textul și decideţi dacă enunţurile de mai jos sunt adevărate (A) sau false (F). Primele cifre scrise despre care dispunem de probe certe au apărut în Egipt şi în Mesopotamia acum circa 5000 de ani. Deşi aceste două culturi erau situate foarte departe una de alta, sistemele lor numerice sunt uimitor de asemănătoare, de parcă ar reprezenta aceeaşi metodă: folosirea crestăturilor pe lemn sau pe piatră pentru a însemna zilele care au trecut. Egiptenii scriau pe papirus, confecţionat din tulpinile de trestie de anumite soiuri, iar în Mesopotamia scriau pe lut moale. Desigur, formele concrete ale ci- frelor erau diferite, dar şi într-o cultură şi în cealaltă erau folosite liniile simple pentru unităţi şi alte semne pentru zeci şi ordinele de mărimi superioare. În afară de aceasta, în ambele sisteme scriau cifra necesară repetând liniile şi semnele de numărul corespunzător de ori. Au fost descoperite două documente egiptene emise acum circa patru mii de ani, cu cele mai vechi însemnări matematice dintre cele detectate deocamdată. În ele sunt expuse cunoştinţele egiptenilor antici în domeniul aritmeticii şi geo- metriei. În aceste însemnări sunt reproduse tablele înmulţirii, unităţile de măsură ale ariei şi volumului, precum şi numeroase probleme matematice şi rezolvările lor.

  16. Primele cifre au apărut în China. 17. Formele cifrelor din Egiptul antic și Mesopotamia erau diferite. 18. Egiptenii scriau pe papirus, iar în Mesopotamia se scria pe plăcuţe din lut. 19. Egiptenii antici nu cunoșteau tabla înmulţirii. 20. În ambele culturi erau folosite linii simple pentru unităţi.

  Puneţi cuvintele evidenţiate la forma cerută.

  Puneţi cuvintele din paranteze la plural articulat.

  Turismul înseamnă (călătorie) ……………………………. din plăcere. În timpul (vacanţă) ……………… sau în oricare altă perioadă a anului (om) ………………. vor să se odihnească, să viziteze (loc) ………………… interesante, (monument) ………….…………… istorice, (muzeu) ……………………. de artă. În unele ţări turismul constituie baza economiei. Turismul este foarte

  Statutul de cetăţean implică importante obligaţii sau îndatoriri cum ar fi: • apărarea Patriei; • protecţia mediului ambiant; • respectarea drepturilor altuia; • respectarea legilor în vigoare; • plata impozitelor și taxelor către stat.

  Cu alte cuvinte, un cetăţean trebuie să: 1. .............................................................................. 2. .............................................................................. 3. .............................................................................. 4. .............................................................................. 5. .............................................................................. ..............................................................................

  A

  GRAMATICĂ ŞI VOCABULAR (20 de puncte)

  A F A F A F A F A F

  B

  D

  6

  7 8

  9 10

  11

  11. 12. 13. 14. 15.

 • 95Teste de evaluare la limba română

  profitabil pentru economia și dezvoltarea (ţară) ……………........ . (Hotel) ………...…..…….. și (restaurant) ...……………...…… sunt ocupate de (turist) ……………….……. străini, se repară (drum) …………..…….. și (autostradă) ………………….….. , sunt restaurate (edificiu) ………......……… istorice și (operă) ………………… de artă. În afară de aceasta, se perfecţionează sfera (serviciu) ……………………. , se modernizează statul în general.

  Ordonaţi cuvintele de mai jos pentru a obţine propoziţii. cumpără tata de crizanteme un buchet 21. ……………………………………………………………………………………………… Dragoș de ieri îi povestește întâmplarea prietenului 22. ……………………………………………………………………………………………… la un spec