Template Teza de Doctorat

download Template Teza de Doctorat

of 37

 • date post

  22-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  467
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Template Teza de Doctorat

MINISTERUL EDUCAIEI, CERCETRII I INOVRII

Universitatea POLITEHNICA din BucuretiSplaiul Independenei Nr.313, 060042 Bucureti , Romnia Telefon: +4021 318 10 00; Fax: +4021 318 10 01 www.pub.ro

REGULAMENTprivind organizarea i desfurarea Studiilor Universitare de DOCTORAT n Universitatea POLITEHNICA din Bucureti

Bucureti 2009

Regulament pentru studiile universitare de doctorat

1. PRINCIPII GENERALEArt. 1. (1) Regulamentul de organizare i desfurare a studiilor universitare de doctorat din Universitatea POLITEHNICA din Bucureti (UPB) definete principiile i regulile care stau la baza funcionrii acestui ciclu de nvmnt, n baza Legii educaiei naionale nr. ____ / _______ i a actelor normative care completeaz dispoziiile acestei legi. (2) Regulamentul a fost aprobat de Senatul Universitii n edina sa din 29.09.2009 i intr n vigoare ncepnd cu anul universitar 2009/2010. (3) Regulamentul conine principiile generale, organizarea studiilor de doctorat, drepturile i ndatoririle doctorandului i ale conductorului de doctorat, condiiile privind elaborarea i susinerea tezei de doctorat precum i pentru conferirea titlului de doctor. Art. 2. Persoana care a fost admis la studiile universitare de doctorat are calitatea de student doctorand i poart denumirea generic de doctorand pe toat durata ciclului de studii universitare de doctorat. Art. 3. Domeniile fundamentale de doctorat i domeniile de doctorat pentru care se organizeaz studiile universitare de doctorat n UPB sunt prezentate n Anexa 1 care face parte integrant din acest Regulament. Art. 4. Admiterea studenilor la studiile universitare de doctorat se face prin concurs de admitere organizat de ctre fiecare facultate pentru domeniile de doctorat pe care le ofer i n conformitate cu Metodologia privind organizarea i desfurarea concursului de admitere la doctorat aprobat de Senatul UPB pentru fiecare an universitar. Art. 5. (1) Studiile universitare de doctorat se organizeaz la forma de nvmnt de zi (cu frecven) sau la forma de nvmnt cu frecven redus. (2) n UPB, doctoratul la forma de nvmnt de zi (cu frecven) se organizeaz n regim de finanare de la bugetul de stat sau n regim cu tax. (3) Studiile universitare de doctorat finanate de la bugetul statului sunt gratuite pentru o perioad determinat de timp, perioad n care se respect un plan de nvmnt i reglementri specifice de parcurgere a procesului de nvmnt. (4) Doctoratul la forma de nvmnt cu frecven redus se organizeaz numai n regim cu tax. (5) UPB poate iniia i dezvolta programe de studii universitare de doctorat, la solicitarea instituiilor publice sau a altor factori interesai, cu asigurarea finanrii corespunztoare de ctre acetia i cu respectarea procedurilor de acreditare a programelor de studii, n conformitate cu legislaia n vigoare. Art. 6. (1) Ministerul Educaiei, Cercetrii i Inovrii (MECI) aloc anual, pentru doctoratul n forma de nvmnt de zi (cu frecven), un numr de locuri finanate de la bugetul de stat, iar Biroul Senatului UPB decide repartizarea acestor locuri la faculti. (2) Numrul de locuri pentru doctoratul n regim cu tax se stabilete de ctre Senatul UPB.

1

Regulament pentru studiile universitare de doctorat

(3) Cuantumul taxelor pentru doctoratul fr frecven se stabilete de ctre Senatul UPB cu cel puin dou luni naintea nceperii anului universitar. Art. 7. (1) Studiile universitare de doctorat au, de regul, o durat minim de 3 ani. (2) n situaii speciale, durata ciclului de studii universitare de doctorat poate fi prelungit cu pn la 2 ani, cu aprobarea conducerii UPB, la propunerea conductorului de doctorat. (3) n cazul doctoratului la forma de nvmnt de zi organizate n regim de finanare de la bugetul de stat, perioada de prelungire a ciclului de studii universitare de doctorat poate primi o extensie a finanrii n condiiile stabilite prin ordin al MECI, la propunerea Consiliului Naional de Finanare a nvmntului Superior. (4) Cnd studentul doctorand poate dovedi parcurgerea unor stagii anterioare de doctorat, n acelai domeniu fundamental de tiine, i/sau a unor stagii de cercetare tiinific desfurate n ar sau strintate, n universiti sau n centre de cercetare de prestigiu, care s-au concretizat prin publicaii la edituri recunoscute internaional, perioada programului de pregtire i a programului individual de cercetare tiinific poate fi redus parial cu o perioad de pn la un 1 an. Art. 8. (1) La nceputul primului an universitar n cadrul studiilor de doctorat (n primele 30 zile), candidatul admis la doctorat, indiferent de regimul de studii, cu sau fr tax, este obligat s completeze i s semneze Contractul de studii universitare de doctorat, prezentat n Anexa 2 care face parte integrant din acest Regulament. (2) Contractul de studii nu se poate modifica pe parcursul derulrii studiilor universitare de doctorat dect n situaii excepionale. (3) n Contractul de studii se nscriu drepturile i obligaiile doctoranzilor, ale conductorilor de doctorat i ale UPB. (4) Doctorandul care nu semneaz Contractul de studii n perioada programat i pierde statutul de doctorand. (5) Doctorandul care primete o burs de doctorat din fonduri structurale europene este obligat s semneze n aceeai perioad i un act suplimentar denumit Convenie (Contract de bursa doctoral). (6) Doctorandul care studiaz n regim cu tax este obligat s semneze n aceeai perioad i un Contract de studii cu tax. Art. 9. Studiile universitare de doctorat se realizeaz sub ndrumarea unui conductor de doctorat. Art. 10. (1) n cazul unui doctorat care presupune studii interdisciplinare, ndrumarea poate fi realizat de doi conductori de doctorat, n cotutel. (2) Unul dintre cei doi conductori de doctorat este din UPB, iar cellalt din instituii care formeaz cu UPB consorii sau din alte Universiti Organizatoare de Doctorat (UOD). (3) n cazul unei cotutele cu o alt UOD, se ncheie un Acord de cotutel dup modelul din Anexa 3 care face parte integrant din acest Regulament. Art. 11. (1) Se pot organiza studii universitare de doctorat n cotutel internaional, caz n care se ncheie un Acord de cotutel internaional dup modelul prezentat n Anexa 4 care face parte integrant din acest Regulament.

2

Regulament pentru studiile universitare de doctorat

(2) n acord se prevd condiiile i etapele desfurrii doctoratului ntre cele dou instituii implicate i se stipuleaz recunoaterea reciproc a titlului tiinific de doctor de ctre autoritile de resort din cele dou ri, pe baza competenelor acestora i n conformitate cu prevederile legale din fiecare ar. (3) Instituia care nmatriculeaz iniial doctorandul are rolul principal, iar cea de a doua are rolul de cotutel. Art. 12. Studiile universitare de doctorat se ncheie cu susinerea public a unei Teze de doctorat. Art. 13. Studiile universitare de doctorat fac obiectul procedurilor de asigurare intern i extern a calitii stabilite pe baza bunelor practici europene.

2. ORGANIZAREA STUDIILOR UNIVERSITARE DE DOCTORATArt. 14. Ciclul de studii universitare de doctorat are dou componente: a) Programul de pregtire universitar avansat, cu durata de dou semestre. b) Programul individual de cercetare tiinific, cu durata de patru semestre. Art. 15. Cele dou componente ale ciclului de studii universitare de doctorat sunt obligatorii pentru cele dou forme de nvmnt (de zi i cu frecven redus). Art. 16. Programul de pregtire universitar avansat se desfoar pe baza unui plan de nvmnt (prezentat n Contractul de studii) elaborat de conductorul de doctorat, avizat de Consiliul facultii i eful catedrei i aprobat de conducerea Universitii. Art. 17. (1) Planul de nvmnt al Programului de pregtire universitar avansat trebuie s asigure acumularea a 60 de credite de studiu transferabile (cst). (2) Acest plan de nvmnt trebuie s cuprind maxim dou discipline pe semestru cu un numr total de pn la 8 ore didactice pe sptmn. (3) Disciplinele prevzute n planul de nvmnt pot fi susinute n urmtoarele variante: a) studiu individual coordonat de conductorul de doctorat; b) ncadrarea ntr-o coal doctoral, sub coordonarea conductorului de doctorat; c) ncadrarea n programele de studii universitare i postuniversitare din UPB, sub coordonarea conductorului de doctorat. (4) coala doctoral este o structur de pregtire prin doctorat alturi de pregtirea individual. Art. 18. (1) Evaluarea doctoranzilor la disciplinele Programului de pregtire universitar avansat se face prin examene i/sau verificri pe parcurs, iar rezultatele evalurilor, sub form de calificative, vor fi consemnate n file de catalog (modelul unei file de catalog este prezentat n Anexa 5 care face parte integrant din acest Regulament). (2) Calificativele care pot fi atribuite sunt foarte bine, bine sau satisfctor. (3) Disciplina se consider promovat dac doctorandul obine unul din calificativele foarte bine sau bine.

3

Regulament pentru studiile universitare de doctorat

(4) n cazul obinerii calificativului satisfctor, doctorandul trebuie s repete evaluarea la disciplina respectiv n termen de 30 de zile; dac i la o a doua evaluare se obine acelai calificativ, doctorandul este exmatriculat din ciclul de studii universitare de doctorat. (5) Filele de catalog se pstreaz la decanatele facultilor; copii ale acestor file se transmit la Biroul Doctorate dup terminarea Programului de pregtire universitar avansat. Art. 19. Pe parcursul Programului de pregtire universitar avansat, doctorandul elaboreaz tema Programului de cercetare tiinific, program pe baza cruia se desfoar cea de-a doua component a ciclului de studii de doctorat. Art. 20. (1) Trecerea la etapa Programului individual de cercetare tiinific este condiionat de definitivarea de ctre doctorand, sub coordonarea conductorului de doctorat, a proiectului temei de cercetare pentru finalizarea ciclului de studii de doctorat prin Teza de doctorat. (2) n cazul n care, din diverse motive, doctorandul nu trece la etapa Programului de cercetare tiinific, acesta primete un certificat de absolvire a Programului de p