Template Raport de activitate 2004 - media. Raport de activitate al Consiliului de...

download Template Raport de activitate 2004 - media. Raport de activitate al Consiliului de Administra¥£ie 4

of 177

 • date post

  12-Oct-2019
 • Category

  Documents

 • view

  7
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Template Raport de activitate 2004 - media. Raport de activitate al Consiliului de...

 • Raport de activitate al Consiliului de Administraţie

  2

  2004

  CUPRINS

  Scurtă prezentare .................................................................................................3 Strategia managerială a Consiliului de Administraţie al SRTv. ...........................7 1. Activitatea celor patru posturi ale SRTv ........................................................14 2. Studiourile teritoriale .....................................................................................32 3. Programe informative difuzate în anul 2004 .................................................37 4. Activitatea redacţională .................................................................................49 5. Baza tehnică ...................................................................................................82 6. Activitatea de producţie .................................................................................88 7. Activitatea de tehnologie a informaţiei ..........................................................93 8. Activitatea de marketing ................................................................................97 9. Comunicarea corporativă .............................................................................108 10. Activitatea de resurse umane ......................................................................117 11. Relaţiile internaţionale derulate în anul 2004 .............................................123 12. Activitatea Consiliului de Administraţie al SRTv .........................................131 13. Alte activităţi desfăşurate de SRTv ..............................................................135 14. Premii naţionale şi internaţionale obţinute de profesioniştii SRTv .............163 15. Situaţia financiară a SRTv ............................................................................168 16. Auditul situaţiilor financiare ale SRTv .........................................................174 17. ANEXE ..........................................................................................................178 I. Studiu de audienţă II. Topuri ale audienţelor pe genuri de programe III. Situaţia monitorizării personalităţilor politice şi a partenerilor sociali

 • Raport de activitate al Consiliului de Administraţie

  3

  2004

  SCURTĂ PREZENTARE

  Raportul de activitate al Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune pe anul 2004 este structurat în 14 capitole şi trei anexe care conţin topul celor mai urmărite emisiuni ale TVR, în anul 2004, audienţa generală pe anul 2004 şi monitorizarea apariţiilor personalităţilor şi partidelor politice în anul 2004.

  Capitolul introductiv - Strategia managerială a Consiliului de Administraţie. Etape şi realizări - este o trecere în revistă a principalelor proiecte derulate în televiziunea publică în perioada iulie 2002 - aprilie 2005. De la investiţiile pentru dezvoltarea bazei tehnice la cele pentru extinderea spaţiilor de producţie, strategia Consiliului de Administraţie al SRTv a avut o componentă importantă de management al schimbării, urmărind retehnologizarea, modificarea mentalităţilor şi a imaginii corporative.

  Primul capitol al Raportului de activitate - Activitatea celor patru posturi ale Televiziunii Române - conţine informaţiile de bază în legătură cu structura programelor difuzate de canalele televiziuni publice şi concentrează cele mai importante informaţii legate de performanţele de audienţă şi emisiunile-locomotivă ale TVR1, TVR2, TVR Cultural şi TVR Internaţional. Pentru TVR1, anul 2004 a fost marcat de succesul revenirii pe locul al doilea în topul audienţelor pe toată ziua, la egalitate cu Antena 1. „Minutul de aur” al anului s-a „marcat” în timpul finalei Campionatului European de Fotbal – cu o audienţă de 27,9%, iar cota de piaţă cea mai ridicată – 82,5%, în timpul meciului de box Doroftei-Gatti. Cota de piaţă medie a TVR 2, în 2004, a fost de 4,2% (toată ziua, public urban, cu vârsta de peste 4 ani), faţă de 4% în 2003, audienţa (toată ziua, public urban) rămânând constant la 0,7 %. Creşteri vizibile au fost înregistrate pe tronsonul orar 10.00 – 12.40, de la 4,8 la 5,9 cotă de piaţă (Tonomatul DP2), dar şi în acces prime-time, de la 3,1 la 3,4 cotă de piaţă. Pe de altă parte, TVR 2 a urmărit o repoziţionare a canalului în conformitate şi cu obiectivul de întinerire a publicului (public principal 16 – 45 de ani), complementar cu TVR 1. Pentru TVR Cultural, anul 2004 a însemnat atât consolidarea poziţiei pe piaţa audiovizuală, ca televiziune de nişă exclusiv culturală, cât şi trecerea la o nouă imagine, implicând accentuarea laturii informative a programelor sale. Postul a găzduit unele dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului, punctul culminant reprezentându-l Festivalul Artelor şi transmisiunile în direct sau preluările de spectacole din cadrul acestuia.

 • Raport de activitate al Consiliului de Administraţie

  4

  2004

  TVR Internaţional, care anul acesta va împlini un deceniu de existenţă, a avut un an plin de evenimente şi spectacole dedicate comunităţilor româneşti din diaspora. Un alt moment important l-a constituit emisia experimentală timp de trei luni în zona Pacificului. Din păcate, mai mulţi operatori interni de cablu au scos acest canal din grila de programe, în ciuda solicitărilor numeroase venite din partea telespectatorilor interesaţi mai ales de producţiile proprii ale canalului şi de filmele româneşti.

  Capitolul al doilea - Studiouri teritorale - este dedicat activităţii TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iaşi şi TVR Timişoara. Din totalul orelor de program difuzate de cele patru posturi ale SRTv în anul 2004, studiourile teritoriale au realizat aproximativ 650 ore de emisie materializate în emisiuni, ştiri, reportaje, transmisii sportive. Dacă în 2003 Consiliul Naţional al Audiovizualului a acordat licenţe audiovizuale proprii pentru TVR Cluj, TVR Iaşi, TVR Craiova şi TVR Târgu Mureş, anul 2004 a adus un sediu pentru cel mai nou înfiinţat studio al SRTv, cel din Târgu Mureş şi licenţa pentru TVR Timişoara.

  Capitolul al treilea - Progame informative difuzate în anul 2004 - conţine esenţa activităţii derulate de Direcţia Ştiri pe parcursul unui an plin de evenimente interne şi externe - reuniunea NATO de la Poiana Braşov, summit-ul de la Mamaia, alegerile locale şi generale din România, alegerile din SUA, catastrofele de la Mihăileşti şi Madrid, atentatul de la Moscova, luarea de ostatici de la Beslan, îmbolnăvirea şi moartea lui Yasser Arafat, cutremurul şi tsunami-ul din Asia de Sud-Est etc.

  Capitolul al patrulea - Activitatea redacţională în SRTv - face o trecere în revistă a programelor şi emisiunilor realizate de redacţiile din cadrul televiziunii publice. Redacţia Programe pentru Integrare europeană, Redacţia Maghiară, Redacţia Germană, Redacţia Muzică-Divertisment, Redacţia Teatru-Film, Redacţia Literatură-Arte, Redacţia Copii-Tineret, Redacţia Religie- Istorie, Redacţia Social-Economic, Redacţiei Emisiuni pentru Străinătate şi Minorităţi, Redacţia Ştiinţă - Educaţie au prezentat, succint, proiectele derulate pe parcursul anului 2004, insistând asupra repartiţiei acestora pe cele patru canale ale televiziunii publice, cât şi asupra repartiţiei pe genuri, de la o grilă la alta. Alte informaţii utile care pot fi regăsite în acest capitol vizează atragerea de fonduri externe pentru susţinerea unor proiecte de amploare (v. Redacţia Social- Economic), premiile obţinute de diferitele producţii ale TVR (v. Redacţia Teatru-Film) sau creşterea ponderii programelor pe tema integrării în UE (v. Redacţia Programe de Integrare Europeană).

  Capitolul al cincilea - Baza tehnică - prezintă activitatea derulată de structurile tehnice din cadrul televiziunii publice. În 2004, au fost efectuate 723 transmisii unilaterale pentru Jurnalul TVR, Departamentul Sport, etc. şi 244 transmisii unilaterale pentru alte organizaţii de televiziune (play-out-uri, stand-up-uri şi studio). În cadrul schimburilor de actualităţi au fost transmise 224 subiecte. O categorie distinctă de informaţii o constituie propunerile de retehnologizare

 • Raport de activitate al Consiliului de Administraţie

  5

  2004

  cuprinse în strategia pentru 2005, printre proiectele urgente figurând înlocuirea aparaturii de sunet din studiourile 2 şi 3, proiectarea sistemelor de colectare şi prelucrare a subiectelor de actualitate pentru Corpul Ştiri, proiectarea şi amenajarea regiilor de emisie finală pentru TVR 1 şi TVR 2 etc.

  Capitolul al şaselea - Activitatea de producţie - surprinde activitatea curentă, dar şi contribuţiile de excepţie ale angajaţilor Direcţiei Producţie la realizarea emisiunilor şi evenimentelor TVR. Din punct de vedere statistic, Direcţia Producţie a asigurat, săptămânal, condiţiile pentru realizarea a 200 de proiecte de montaj simplu, 40 de montaj semicomplex, 125 de montaj complex. În cadrul Serviciului Imagine Teren s-au realizat zilnic, în medie, între 45-56 filmări, dintre care 10-18 filmări în deplasare. Serviciul Decor a realizat construcţia şi montarea unui număr de 274 de comenzi de lucru la calitatea şi termenele solicitate.

  Capitolul al şaptelea - Activitatea de tehnologie a informaţiei - cuprinde principalele proiecte derulate de Direcţia IT&C în 2004, pornind de la activităţile obişnuite de înt