Teme Evaluare Psihologia Personalitatii 1_ID 2012

8
Teme de evaluare Psihologia personalităţii Notă Elaborarea portofoliului la Psihologia personalităţii este solidară cu procesul de învăţare şi este gândită ca o modalitate de a depăşi învăţarea analitică şi, din păcate, mecanică, a materiei. Portofoliul este o oglindă a modului în care a fost realizată învăţarea şi nu o sarcină externă ei, realizată formal, înainte de a începe învăţatul pentru examen. Temele de evaluare vor consta din răspunsuri de maxim ½ pagină la fiecare temă. Este de preferat ca temele să fie redactate la calculator dacă studentul nu are un scris prea lizibil. Răspunsurile vor reprezenta gândirea proprie a studentului şi nu reformulări din curs, pasaje copiate din cărţi sau downloadări de pe Internet. Formatul: foi numerotate, prinse în dosar simplu, fără pungi de plastic (!); pe prima pagină sunt scrise datele referitoare la identitatea portofoliului (numele studentului, formaţia, disciplina, numărul de pagini). Numărul şi enunţul fiecărui item evaluare vor fi scrise obligatoriu înaintea rezolvării, ca la orice examen scris. Întrucât examenul la Psihologia personalităţii este oral şi nota se pune pe loc, este necesar ca portofoliile să fie predate din timp, pentru a putea fi notate; punctajul alocat portofoliului este de 4 puncte din 10. Portofoliile vor fi predate în data de 19 ianuarie 2013, pe bază de borderou. Cei care nu predau portofoliile la termen nu se vor putea prezenta la examen. Voi reface subiectele pentru examen (vor fi formulări mai simple decât cele din carte!) şi studenţii le vor primi după Anul Nou. 1

description

t

Transcript of Teme Evaluare Psihologia Personalitatii 1_ID 2012

Page 1: Teme Evaluare Psihologia Personalitatii 1_ID 2012

Teme de evaluare

Psihologia personalităţii

Notă

Elaborarea portofoliului la Psihologia personalităţii este solidară cu procesul de învăţare şi este gândită ca o modalitate de a depăşi învăţarea analitică şi, din păcate, mecanică, a materiei. Portofoliul este o oglindă a modului în care a fost realizată învăţarea şi nu o sarcină externă ei, realizată formal, înainte de a începe învăţatul pentru examen.

Temele de evaluare vor consta din răspunsuri de maxim ½ pagină la fiecare temă. Este de preferat ca temele să fie redactate la calculator dacă studentul nu are un scris prea lizibil.

Răspunsurile vor reprezenta gândirea proprie a studentului şi nu reformulări din curs, pasaje copiate din cărţi sau downloadări de pe Internet.

Formatul: foi numerotate, prinse în dosar simplu, fără pungi de plastic (!); pe prima pagină sunt scrise datele referitoare la identitatea portofoliului (numele studentului, formaţia, disciplina, numărul de pagini). Numărul şi enunţul fiecărui item evaluare vor fi scrise obligatoriu înaintea rezolvării, ca la orice examen scris.

Întrucât examenul la Psihologia personalităţii este oral şi nota se pune pe loc, este necesar ca portofoliile să fie predate din timp, pentru a putea fi notate; punctajul alocat portofoliului este de 4 puncte din 10.

Portofoliile vor fi predate în data de 19 ianuarie 2013, pe bază de borderou. Cei care nu predau portofoliile la termen nu se vor putea prezenta la examen.

Voi reface subiectele pentru examen (vor fi formulări mai simple decât cele din carte!) şi studenţii le vor primi după Anul Nou.

1

Page 2: Teme Evaluare Psihologia Personalitatii 1_ID 2012

Tema de evaluare nr. 1

Psihanaliza şi neopsihanalizele (devianţii timpurii): Freud, Jung, Adler

1. Definiţi cele trei componente structurale ale personalităţii în teoria lui Freud, explicaţi modul lor de funcţionare şi natura relaţiilor dintre Sine, Eu şi Supraeu. Prin ce este mai complet modelul structural al personalităţii, comparativ cu cel nivelar (anterior)?

2. Analizaţi caracteristicile stadiilor de dezvoltare a personalităţii din teoria lui Freud în raport cu alte stadializări cunoscute (cel puţin 2), punctând asemănările şi deosebirile la nivelul criteriilor de stadializare, al mecanismelor dezvoltării, al duratei şi al raporturilor dintre stadii.

3. Care sunt principalele tipuri de personalitate adultă în teoria lui Freud? Care sunt criteriile tipologice utilizate de Freud? Prin ce se deosebesc tipurile de personalitate imature de personalitatea matură? Cum explică Freud aceste deosebiri?

4. Psihanaliza clasică formulează o teorie completă a personalităţii pornind de la analiza şi interpretarea manifestărilor personalităţii nevrotice. Argumentaţi în ce măsură enunţurile unei teorii bazate pe o astfel de evidenţă empirică sunt valide în interpretarea personalităţii normale.

5. În ce constau diferenţele de concepţie asupra Eului şi Sinelui în teoria lui Jung, comparativ cu psihanaliza clasică?

6. Descrieţi tipologia personalităţii realizată de Jung şi arătaţi prin ce diferă criteriile sale tipologice de cele ale lui Freud.

7. Argumentaţi originalitatea concepţiei lui Jung despre dezvoltarea personalităţii. Comparaţi concepţia lui despre dezvoltare cu alte modele teoretice (ed exemplu Freud, Adler, sau alţi neopsihanalişti).

8. Care este concepţia lui Adler despre dezvoltarea personalităţii? Ce rol joacă factorii sociali în modelarea tipurilor de personalitate mature/ imature?

9. Analizaţi diferenţele dintre complexul de inferioritate şi cel de superioritate în privinţa modului de formare şi a rolului în dezvoltarea personalităţii.

10. Pe ce criterii este construită tipologia personalităţii la Adler? Care sunt tipurile de personalitate? Care sunt principalele deosebiri dintre tipologia lui Adler şi cele ale lui Freud şi Jung în privinţa viziunii asupra maturităţii/ imaturităţii?

11. Analizaţi modul în care explică natura anxietăţii Freud, Jung şi Adler şi evidenţiaţi principalele diferenţe dintre cele trei teorii în această privinţă.

12. Comparaţi cele trei teorii (Freud, Jung şi Adler) în privinţa viziunii pe care o au asupra naturii umane şi a liberului arbitru.

2

Page 3: Teme Evaluare Psihologia Personalitatii 1_ID 2012

Tema de evaluare nr. 2

Neopsihanalizele (devianţii târzii): Horney, Fromm, Murray

13. Ce relaţii există între trebuinţele fundamentale ale fiinţei umane, anxietate şi nevroze în teoria lui Horney?

14. Pe ce criterii este construită tipologia personalităţii la Horney? Descrieţi principalele tipuri de personalitate la Horney şi punctaţi deosebirile dintre tipurile mature şi cele imature.

15. Argumentaţi originalitatea concepţiei lui Horney despre dezvoltarea personalităţii. Prin ce se aseamănă şi prin ce diferă viziunea asupra personalităţii mature în psihologia feminină faţă de psihanaliza clasică, de exemplu?

16. Care sunt criteriile pe care se bazează tipologia personalităţii în teoria lui Fromm? Descrieţi principalele tipuri de personalitate şi punctaţi deosebirile dintre tipurile mature şi cele imature.

17. Comparaţi concepţia lui Murray despre stadiile de dezvoltare a personalităţii cu cea a lui Freud.

18. Comparaţi concepţiile devianţilor târzii (Horney, Fromm, Murray) despre influenţa factorilor biologici şi sociali în determinarea personalităţii cu cea a lui Freud.

19. Prin ce se aseamănă şi prin ce diferă viziunea asupra personalităţii mature în teoriile devianţilor târzii faţă de teoria lui Freud?

20. Comparaţi modul în care este prezentată natura motivaţiei umane la Horney, Fromm şi Murray.

3

Page 4: Teme Evaluare Psihologia Personalitatii 1_ID 2012

Tema de evaluare nr. 3

Teoriile trăsăturilor (Allport şi Cattell) şi

abordarea ontogenetică a personalităţii (Erikson)

21. Analizaţi structura şi funcţionarea personalităţii în teoria lui Allport: natura factorilor şi a trăsăturilor de personalitate, organizarea lor, relaţiile dintre componentele personalităţii, raportul personalitate/ comportament.

22. Analizaţi viziunea lui Allport asupra motivaţiei umane şi punctaţi principalele deosebiri faţă de psihanaliza clasică.

23. Prin ce se aseamănă şi prin ce diferă viziunea asupra personalităţii mature în teoria lui Allport faţă de psihanaliza clasică şi faţă de teoriile neopsihanaliste?

24. Analizaţi structura şi funcţionarea personalităţii în teoria lui Cattell: natura factorilor şi a trăsăturilor de personalitate, organizarea lor, relaţiile dintre componentele personalităţii raportul personalitate/ comportament.

25. Analizaţi asemănările şi deosebirile dintre teoria lui Cattell şi teoria lui Allport în privinţa tipologiei personalităţii.

26. Prin ce se aseamănă şi prin ce diferă viziunea asupra personalităţii mature în teoria lui Cattell faţă de psihanaliza clasică şi faţă de teoriile celorlalţi neopsihanalişti?

27. Comparaţi viziunea lui Allport cu cea a lui Cattell în privinţa raportului ereditate/ mediu în determinarea personalităţii adulte.

28. Comparaţi modul în care este explicată anxietatea în teoria lui Cattell cu explicaţiile din teoriile neopsihanalitice şi din psihanaliza clasică.

29. Analizaţi asemănările şi deosebirile dintre teoria lui Erikson şi teoria lui Freud în privinţa stadialităţii.

30. Argumentaţi originalitatea viziunii lui Erikson asupra dezvoltării ontogenetice din perspectiva funcţionării personalităţii.

31. Prin ce se aseamănă şi prin ce diferă viziunea asupra personalităţii mature în teoria lui Erikson faţă de psihanaliza clasică şi faţă de teoriile celorlalţi neopsihanalişti?

32. Identificaţi în teoriile lui Allport, Cattell şi Erikson criteriile de stadializare a dezvoltării umane, stadiile rezultate şi importanţa lor pentru explicarea personalităţii mature.

4

Page 5: Teme Evaluare Psihologia Personalitatii 1_ID 2012

Tema de evaluare nr. 4

Psihologia umanistă (Rogers, Maslow) şi abordarea cognitivistă (Kelly)

33. Explicaţi importanţa Eului pentru funcţionarea personalităţii în teoria lui Rogers.

34. Argumentaţi viziunea lui Rogers asupra naturii umane şi a personalităţii, făcând apel la conceptele de Sine, Eu, Supraeu, la relaţiile dintre ele şi la concepţia asupra personalităţii mature.

35. Care este viziunea lui Rogers asupra personalităţii mature?

36. Explicaţi viziunea lui Maslow despre natura umană şi argumentaţi orientarea sa. Încadraţi teoria în funcţie de concepţia sa asupra raportului ereditate - mediu.

37. Enumeraţi caracteristicile personalităţii mature în viziunea lui Maslow. În ce constă originalitatea concepţiei lui Maslow despre personalitatea matură?

38. În ce constă originalitatea lui Maslow în privinţa modului în care abordează problema motivaţiei în funcţionarea personalităţii?

39. În ce constă principala contribuţie a teoriilor umaniste (Rogers, Maslow) în schimbarea concepţiei despre personalitate şi natura umană?

40. Care este viziunea lui Kelly despre structura şi funcţionarea personalităţii?

41. Analizaţi asemănările şi deosebirile dintre teoria lui Kelly şi teoria lui Cattell în privinţa structurii personalităţii.

42. Ce tip de abordare a personalităţii reprezintă teoria lui Kelly? Care sunt avantajele şi dezavantajele ei comparativ cu teoriile trăsăturilor?

5

Page 6: Teme Evaluare Psihologia Personalitatii 1_ID 2012

Tema de evaluare nr. 5

Teoriile comportamentaliste (Skinner, Bandura, Rotter)

43. Argumentaţi care sunt principalele contribuţii ale teoriilor comportamentaliste (Skinner, Bandura, Rotter) la studiul personalităţii.

44. Ce tip de abordare a personalităţii reprezintă teoria lui Skinner? Care sunt avantajele şi dezavantajele ei?

45. Care este viziunea de ansamblu a lui Skinner asupra naturii umane? Prin ce se aseamănă ea cu cea a lui Freud?

46. Care sunt caracteristicile personalităţii mature în teoria lui Skinner? Prin ce se delimitează ea de personalitatea nevrotică?

47. De ce este importantă teoria învăţării observaţionale (Bandura) pentru studiul personalităţii?

48. Ce tip de abordare a personalităţii reprezintă teoria lui Bandura? Care sunt avantajele şi dezavantajele ei?

49. Care sunt caracteristicile personalităţii mature în teoria lui Rotter? Prin ce se delimitează ea de personalitatea nevrotică?

50. Ce tip de abordare a personalităţii reprezintă teoria lui Rotter? Care sunt avantajele şi dezavantajele ei?

6