Tematica Impppa Taia

download Tematica Impppa Taia

of 15

 • date post

  08-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  217
 • download

  2

Embed Size (px)

description

fgf

Transcript of Tematica Impppa Taia

 • ADMITERE LA STUDIILE DE MASTER

  Proba oral / interviul de la examenul de admitere la programul de studii de master

  Ingineria i Managementul Procesrii i Pstrrii Produselor Agroalimentare Tehnologii avansate n industria alimentar

  (domeniul Ingineria Produselor Alimentare)

  Proba oral se finalizeaz cu o singur not, dar este structurat n dou pri:

  Prima parte este interviul n care candidatul se prezint, fiind vizate urmtoarele aspecte: studii absolvite, tematica proiectului de diplom, loc de munc, domenii de interes, motivaie / determinare pentru a urma acest program de master;

  a doua parte a probei orale const ntr-o discuie pe tematica de concurs Proprieti de baz ale produselor agroalimentare i Operaii specifice n industria alimentar, al crui cuprins este prezentat n continuare.

  Dup prezentarea cuprinsului, tematica concursului de admitere este detaliat n continuare pe scurt, dar suficient pentru prezentarea la examen.

  CUPRINS

  Proprieti de baza ale materialelor agroalimentare

  I. Proprieti fizice

  densitatea (densitatea absolut, densitatea aparent, densitatea n grmad)

  compactitatea

  porozitatea i volumul de goluri

  coeficientul de frecare

  umiditatea materialelor

  viteza de plutire

  vscozitatea

  turbiditatea

  forma si dimensiunea

  capacitatea de sorbie

  culoarea

  indicele de refracie

  proprieti termofizice cldura specifica; conductibilitatea termica.

  II. Proprieti biochimice ale produselor agroalimentare. Compoziia chimica a alimentelor

  apa in produsele alimentare

  proprietile de solvent ale apei.

  ph si pOH.

  proteine. importanta proteinelor in industria alimentara.

  aminoacizi.

  glucide. importanta glucidelor in industria alimentara

  monozaharide. glucoza. fructoza.

  dizaharide. zaharoza, lactoza, maltoza

  polizaharide. amidonul, celuloza.

  grsimi. importanta grsimilor in industria alimentara.

  sruri minerale

  vitamine.

  ncrctura microbiana

  valoarea nutritiva

  importanta microorganismelor in industria alimentara.

 • tipuri de fermentaii utilizate in industria alimentara.

  III. Operaii specifice care au la baz proprietile fizice ale produselor

  procesul tehnologic

  operaia unitara

  mrunirea

  separarea amestecurilor de materiale granulare

  concentrarea prin evaporare

  filtrarea

  analiza granulometrica

  uscarea materialelor

  pasteurizarea produselor alimentare

  sterilizarea produselor alimentare

  Tematica concursului de admitere

  Proprieti de baza ale materialelor agroalimentare

  I. Proprieti fizice

  Densitatea

  Densitatea reprezint masa unitii de volum exprimata n kg/m3. Se determina prin metode adecvate fiecrui tip de material. Se poate discuta de: densitate absoluta, densitate aparenta, densitate n grmad (n vrac) si densitate n stiva (mai ales pentru material lemnos).

  Densitatea absoluta

  n care: m - masa probei (kg),

  V volumul absolut (fr goluri sau pori; m3). Cu ct densitatea este mai mare cu att este de ateptat ca rezistentele mecanice sa fie mai ridicate.

  Densitatea aparenta:

  n care: Va- volumul aparent al epruvetei (probei) incluznd volumul porilor si al golurilor interioare.

  Densitatea aparenta redusa indica bune proprieti fono si termoizolante.

  Densitatea n grmada se determina pentru materiale granulare:

  n care: Vg- volumul de material granular (incluznd si golurile dintre granule).

  Densitatea n grmada se poate exprima pentru starea afnata sau ndesata a materialului.

  Compactitatea

  Compactitatea caracterizeaz gradul de umplere cu material solid al unitii de volum de material poros. Se exprima n procente.

 • (%)

  Porozitatea si volumul de goluri

  Porozitatea reprezint, n procente, volumul total de pori si goluri din unitatea de volum de material poros (volum aparent). Se poate determina o porozitate totala:

  Coeficient de frecare

  Coeficientul de frecare static se definete ca raportul ntre fora tangenial necesar pentru a iniia deplasarea relativ a dou corpuri n contact unul fat de cellalt i fora normal la suprafeele de contact ale acestora. Valoarea acestui coeficient depinde, n general, de natura materialelor celor dou corpuri, de starea suprafeelor i de presiunea de contact a corpurilor.

  Coeficientul de frecare dinamic se definete ca raportul ntre fora tangenial necesar pentru a menine micarea uniform, la o anumit vitez, a unei suprafee pe o alt suprafa i fora perpendicular de apsare a celor dou suprafee, una pe cealalt. Valoarea acestuia depinde de natura materialelor celor dou suprafee, de starea suprafeelor n frecare, de presiunea de contact i de vitezele de deplasare relativ a acestora.

  Umiditatea exprima coninutul total de ap (n orice form) al unui produs higroscopic, fiind o caracteristic definitorie pentru foarte multe mrfuri alimentare. Cunoaterea acestui indice prezint mare importan pentru produsele alimentare deoarece influeneaz masa comercial, determin condiiile de pstrare, influeneaz determinrile de laborator etc. Aceasta mrime se poate determina la etuv, de obicei la temperatura de 103 105 grade C. Higroscopicitatea este proprietatea mrfurilor de a face schimb de vapori de ap cu mediul nconjurtor. Cnd aerul este umed i fructele sau seminele conin puin ap, acestea rein vaporii de ap din aer pn se ajunge la un echilibru de higroscopicitate (ex: seminele cerealelor rein mai mult ap dect cele ale plantelor oleaginoase).

  Activitatea apei in produsele alimentare Influena apei asupra anumitor proprieti este mai bine exprimat prin mrimea numit activitatea apei, care da indicaii asupra coninutului de apa liber din produsele agroalimentare. Activitatea apei ia valori cuprinse ntre 0 aw 1 i poate fi definit ca raportul dintre presiunea de vapori a probei i presiunea de vapori a apei pure la aceeai temperatur. aw=p/p0 i poate fi determinat din umiditatea relativ la echilibru (ERH, %) a aerului din jurul probei ntr-o incint nchis ermetic (aw=EHR/100). Activitatea apei prezinta importanta in conservarea produselor agroalimentare: microorganismele ncep sa se dezvolte

  la valori mai mari de 0,65 , in funcie de specie. Coninut de umiditate specific raportat la materialul uscat:

  100usc

  a

  usm

  mU [%] (1)

  unde, ma este masa de apa din corp (kg); musc este masa corpului uscat (kg).

  Coninut de umiditate specific raportat la materialul umed:

  100100ausc

  aa

  ummm

  m

  m

  mU

  [%] (2)

  unde, ma este masa de ap din corp (kg); m este masa corpului umed (kg).

  ntre cele dou moduri de definire a coninutului de umiditate exist urmtoarele relaii de transformare:

 • ;100 um

  um

  usU

  UU

  us

  us

  umU

  UU

  100 (3)

  Definirea coninutului de umiditate cu ajutorul relaiei (1) este mai avantajoas pentru calcule, deoarece ea poate fi adunat sau sczut direct, pentru c se refer la unitatea de cantitate de substan uscat, mrime care rmne constant n timpul desfurrii procesului de uscare. Viteza de plutire

  Viteza de plutire a particulei se definete ca acea valoare a vitezei curentului de aer ascendent care menine particula n suspensie, respectiv echilibru dinamic. Viteza de plutire poate fi determinat analitic (pentru particule ideale, de form sferic sau sferoid, izotrope i care ar avea o poziie stabil n curentul de aer) i experimental. Se msoar in m/s.

  Vscozitatea

  vscozitatea dinamic, , care reprezint capacitatea lichidului de a se opune curgerii i este rezultatul interaciunilor i a forelor de frecare care apar ntre moleculele lichidului; tensiunea de forfecare, care reprezint raportul ntre fora aplicat lichidului respectiv, care determin curgerea acestuia, i suprafaa pe care este aplicat aceast for; viteza de forfecare (de deformare), care reprezint variaia vitezei de curgere a lichidului n stratul de lichid.

  Comportarea reologic a lichidelor nenewtoniene. Pentru aceste lichide, variaia tensiunii de forfecare cu viteza de forfecare nu mai este liniar, iar vscozitatea nu mai are o valoare constant, fiind o funcie de tensiunea sau de viteza de forfecare. Pentru descrierea comportrii nenewtoniene, a fost definit vscozitatea aparent, a.

  Turbiditatea Turbiditatea sau tulbureala reprezint efectul optic de mprtiere a unui flux luminos la trecerea printr-un mediu fluid care conine particule n suspensie sau n stare coloidal.

  Turbiditatea se datoreaz prezentei n lichide a particulelor foarte fine (organice i anorganice) ce se afl n suspensie i care nu sedimenteaz n timp.

  Capacitatea de sorbie Capacitatea de sorbie reprezint nsuirea unor produse alimentare (ex: fructe, semine etc.) de nglobare a vaporilor de apa, a gazelor si a substanelor dizolvate n masa lor. Formele sorbiei sunt : Absorbia este proprietatea unui produs aflat n stare solida sau lichida (numit absorbant) de a reine un fluid (numit absorbit) care a ptruns n toata masa sa. Adsorbia este proprietatea unui produs aflat n stare solida (numit adsorbant), de a reine i fixa o substan lichida sau gazoasa (numita adsorbat) la suprafaa sa; inversul adsorbiei este desorbia. Chemosorbia este fenomenul de interaciune chimica dintre vaporii si gazele sorbite cu unele componente ale produselor; n cele mai multe cazuri fenomenul este ireversibil.

  Capacitatea de sorbie se exprima prin higroscopicitate, umiditate, capacitatea de cedare a apei, capacitatea de mbibare.

  Culoarea

  Culoarea este o proprietate fizica importanta a produselor alimentare, fiind ns n acelai timp, n corelaie si cu caracteristici