tehnologie dentara

of 13 /13
O nouă tehnologie pentru protezele dentare: Mini- implanturile rapide Se estimează că una din cinci persoane adulte şi jumătate din persoanele adulte de peste 55 de ani poartă proteză dentară. Dacă nu sunt ancorate prin implanturi, protezele dentare au o eficienţă de doar 10% în comparaţie cu dantura naturală. Incapacitatea de a mesteca alimentele corespunzător poate afecta negativ selecţia tipului de hrană. În consecinţă, este posibil ca mulţi purtători de proteză dentară să aibă deficienţe nutriţionale. Informaţiile publicate recent de Centrul american pentru controlul bolilor (CDC) par să confirme acest punct de vedere. Citând două studii recente, CDC raportează că persoanele ce au pierdut un număr semnificativ de dinţi sunt mai predispuse la obezitate decât cele cu o dantură mai numeroasă (Raportul săptămânal privind morbiditatea şi mortalitatea, CDC, 16 august 2005). Pe lângă aceasta, persoanele cu pierderi dentare substanţiale par să beneficieze de un aport scăzut de fructe şi legume. În plus, nivelurile biochimice ale nutrienţilor importanţi sunt cu mult mai scăzute. De aceea, se pare că pierderea dentară nu duce la scădere în greutate. Ancorarea protezelor dentare prin implanturi atenuează semnificativ problemele cu care se confruntă purtătorii de proteze dentare. Într-un studiu recent efectuat asupra unor grupuri de persoane adulte cu vârstă medie şi cu vârstă înaintată, pacienţii cu implanturi s-au declarat cu 36% mai satisfăcuţi de protezele lor dentare decât persoanele fără

description

tehnologie dentara

Transcript of tehnologie dentara

O nouă tehnologie pentru protezele dentare: Mini-implanturile rapide

Se estimează că una din cinci persoane adulte şi jumătate din persoanele adulte de peste 55 de ani poartă proteză dentară. Dacă nu sunt ancorate prin implanturi, protezele dentare au o eficienţă de doar 10% în comparaţie cu dantura naturală. Incapacitatea de a mesteca alimentele corespunzător poate afecta negativ selecţia tipului de hrană. În consecinţă, este posibil ca mulţi purtători de proteză dentară să aibă deficienţe nutriţionale. Informaţiile publicate recent de Centrul american pentru controlul bolilor (CDC) par să confirme acest punct de vedere.

Citând două studii recente, CDC raportează că persoanele ce au pierdut un număr semnificativ de dinţi sunt mai predispuse la obezitate decât cele cu o dantură mai numeroasă (Raportul săptămânal privind morbiditatea şi mortalitatea, CDC, 16 august 2005). Pe lângă aceasta, persoanele cu pierderi dentare substanţiale par să beneficieze de un aport scăzut de fructe şi legume. În plus, nivelurile biochimice ale nutrienţilor importanţi sunt cu mult mai scăzute. De aceea, se pare că pierderea dentară nu duce la scădere în greutate.

Ancorarea protezelor dentare prin implanturi atenuează semnificativ problemele cu care se confruntă purtătorii de proteze dentare. Într-un studiu recent efectuat asupra unor grupuri de persoane adulte cu vârstă medie şi cu vârstă înaintată, pacienţii cu implanturi s-au declarat cu 36% mai satisfăcuţi de protezele lor dentare decât persoanele fără implanturi. Pacienţii cu implanturi au raportat niveluri mai ridicate de confort, de capacitate verbală, un aspect estetic îmbunătăţit, uşurinţă în curăţare şi uşurinţă la masticaţie. Totuşi, implanturile au presupus o procedură costisitoare şi consumatoare de timp.

O tehnologie relativ nouă, constând în mini-implanturi rapide, oferă o metodă minim invazivă de a fixa protezele dentare, contra unui cost fracţionar în raport cu implanturile tradiţionale. Procedura se efectuează în cadrul unei singure şedinţe dentare. Mini-implanturile sunt ataşate fără incizii sau suturări. Nu este necesară înlocuirea sau îmbunătăţirea protezelor dentare ale purtătorului. Asemenea unui mecanism cuplat elastic, implanturile se montează în cavitatea metalică (carcasa implantului) din partea inferioară a protezei dentare. Proteza dentară se cuplează elastic pe poziţie, iar pacientul poate servi masa ori poate imediat muşca dintr-un măr. În general se înregistrează un disconfort minim.

Iniţial, este posibil ca unii pacienţi să aibă dificultăţi de rezistenţă la muşcare. O parte dintre pacienţi spun că aceasta este o problemă pe care merită să o ai.

Dacă dumneavoastră sau apropiaţii dumneavoastră credeţi că mini-implanturile vă pot ajuta, nu ezitaţi să vă consultaţi cu dentistul. S-ar putea ca mini-implanturile să fie soluţia unei proteze dentare mai bune, unei alimentaţii mai bune şi unei sănătăţi mai bune.

Ce sunt mini-implanturile pentru proteze dentare?Implanturile rapide pentru proteze dentare constau într-un implant miniatural din

titaniu, care acţionează atât ca rădăcină pentru dintele dumneavoastră, cât şi ca dispozitiv de fixare încorporat în baza protezei dentare. Capul implantului are forma unei bile, iar dispozitivul de fixare (carcasa) acţionează ca un racord, ce conţine o garnitură torică din cauciuc. Garnitura torică a carcasei se fixează elastic deasupra bilei atunci când este aşezată proteza dentară, ataşând-o cu un nivel de forţă prestabilit. Când este aşezată, proteza dentară se susţine pe ţesutul gingival fără a crea o presiune excesivă. Dispozitivele de fixare a protezei dentare permit o micro-mobilitate, concomitent cu suportarea forţelor de ridicare naturale.

Dinte al protezei dentare care acoperă implantul

Garnitură torică

Carcasă

Implant miniatural din titaniu

Proteză dentară inferioară fixată prin mini-implanturi

Mini-implanturi pentru proteze dentare

Cum se montează implanturile rapide pentru proteze dentare?

Montarea implanturilor se efectuează rapid şi uşor, în cadrul unei proceduri executate la cabinetul dentar, cu anesteziere locală sau sedare uşoară, pentru a induce pacientului o stare de confort. Este utilizată o scanare 3D pentru a ghida implanturile în locaţia precisă şi la unghiul dorit, asigurând acurateţea şi permiţând evitarea structurilor vitale. Utilizând o tehnică chirurgicală precisă, controlată, minim invazivă, implanturile rapide pentru proteze dentare se montează în osul maxilarului. Capetele implanturilor sunt proiectate în afara ţesutului gingival şi oferă o fundaţie rezistentă, puternică pentru fixarea protezelor dentare. Această procedură se efectuează în aceeaşi zi, în aceeaşi şedinţă clinică şi implică o operaţie chirurgicală minim invazivă, fără suturări, fără a fi necesare luni de vindecare. Pe durata procedurii, puteţi beneficia de sedare intravenoasă. De obicei, putem adapta implanturile la protezele dumneavoastră dentare.

Implanturi montate sub proteza dentară ÎN ACEEAŞI ZI

Tomografie computerizară cu fascicul conic (Scanare 3D) a mini-implanturilor pentru proteză dentară

Mini-implanturile pentru proteze dentare imediat după inserare.(OBSERVAŢIE: Aspectul ţesutului gingival imediat după montarea implanturilor. Nu sunt necesare incizii sau suturări chirurgicale; nu apar sângerări, umflături sau inflamaţii)

Proteză dentară superioară din aur fără palat, având carcase pentrumini-implanturi (ataşamente)

(vedere din exterior)

(vedere din interior)

Proteză dentară inferioară cu ataşamentede mini-implanturi

Vedere panoramică asupra implanturilor

Înainte de procedură După: proteză dentară nouă cu mini-implanturi

Radiografie periapicală cu raze Xa implanturilor superioare

Partea inferioară: mini-implanturivs. implanturi tradiţionale

(vedere din interior)(vedere din exterior)

Proteză dentară cu cadru din aur, avândataşamente de mini-implanturi

Proteză dentară inferioară parţială cu ataşamente de mini-implanturi

(vedere din exterior) (vedere din interior)

Sirona – Galileos

Scanerul 3D pentru tomografie computerizată cu fascicul conic utilizat în planificarea implanturilor şi a tuturor celorlalte proceduri de diagnosticare, cum fi restaurările, tratamentul canalului radicular şi

al gingiilor

Tomografia computerizată cu fascicul conic (Scanare 3D) a mini-implanturilor pentru proteze dentare

Scanarea 3D a fost utilizată pentru a ghida implanturile cu precizie, la unghiul dorit. Scanarea 3D asigură acurateţea şi permite evitarea structurilor vitale.

ÎN ACEEAŞI ZIDupă montarea mini-implanturilor

Palatul protezei superioare a fost eliminat(vedere din cavitatea bucală) Palatul protezei superioare a fost eliminat

Înainte de eliminarea palatului protezei superioare După eliminarea palatului protezei superioare

Tomografie computerizată cu fascicul conic amaxilarului superior înainte de montarea implanturilor

Tomografie computerizată cu fascicul conic amaxilarului superior după montarea a4 mini-implanturi

Proteza dentară fără palat

Proteza dentară originală, cu palat

Proteza dentară originală, cu palatul eliminat,recăptuşită şi restructurată

6 mini-implanturi pentru proteze dentare montateMini-implanturile pentru proteze dentare imediat după inserare

(OBSERVAŢIE: nu sunt necesare incizii sau suturări chirurgicale; nu apar sângerări, umflături sau inflamaţii)

Proteza dentară superioară stabilizată cu mini-implanturi pentru proteze dentareProteza dentară originală a fost transformată într-una mai funcţională şi mai estetică

5 mini-implanturi pentru proteze dentare montateMini-implanturile pentru proteze dentare imediat după inserare(OBSERVAŢIE: nu sunt necesare incizii sau suturări chirurgicale; nu apar sângerări, umflături sau inflamaţii)

Proteza dentară originală, cu palatul eliminat,recăptuşită şi reamenajată

Proteza dentară originală a fost transformată într-una mai funcţională şi mai estetică