Tehnologia Cresterii Animalelor - Bovine - Rasa Charolaise

download Tehnologia Cresterii Animalelor - Bovine - Rasa Charolaise

of 38

description

referat

Transcript of Tehnologia Cresterii Animalelor - Bovine - Rasa Charolaise

Tehnologia Cresterii Animalelor - Bovine - Rasa Charolaise

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA BUCURESTIFACULTATEA DE MANAGEMENT SI AGROTURISM

PROIECT

TEHNOLOGIA CRESTERII ANIMALELOR

BOVINE

RASA CHAROLAISE

NOIUNI INTRODUCTIVEConsideraii generaleCreterea animalelor pe teritoriul Romniei a fost i va fi o activitate de prim nsemntate n asigurarea bunurilor agroalimentare necesare pentru hrana populaiei, pentru industria alimentar prelucrtoare, ca i pentru participarea la schimburile comerciale internaionale.

Condiiile naturale, de sol i clim, deosebit de favorabile, o ndelungat tradiie, ca i calitatea cercetrii tiinifice i a nvmntului zootehnic de toate gradele, reprezint factori importani care stau la temelia dezvoltrii zootehniei, creterii performanei i competitivitii.

Evident c, de convulsiile i neajunsurile unor evenimente nedorite, cum au fost rzboaiele, crizele economice, unele calamiti naturale sau chiar unele erori, n anumite perioade ale strategiei n dezvoltarea economiei, nu putea scpa nici sectorul creterii animalelor.

Ca urmare, au fost perioade, mai scurte sau mai lungi de timp, cnd s-au nregistrat diminuri ale efectivelor de animale i scderi ale produciilor acestora. De fiecare dat ns, au urmat perioade de redresare, aceasta fiind o dovad de netgduit c n Romnia activitatea de cretere a animalelor este la ea acas.

n Romnia s-au crescut i se cresc aproape toate speciile de animale de ferm, existnd posibilitatea de asigurare a ntregului sortiment de produse agroalimentare de origine animal.

n acelai timp, ntinsele suprafee de pajiti naturale i cultivate, ca i potenialul deosebit n ceea ce privete producia de cereale i leguminoase furajere, pot crea importante disponibiliti de produse animale pentru export, obinute n condiii ecologice.

Transformrile fundamentale care au avut loc dup 1989, cu toat scderea drastic a efectivelor de animale i, ca urmare, a produciilor obinute, fenomene ntlnite n toate fostele ri socialiste, au creat premisele unor noi orientri n practicarea zootehniei, care se vor materializa n performane tehnice cantitative i calitative, ca i de eficien economic n cadrul comunitii europene i mondiale. Tehnologia creterii animalelor i obinerii produselor animaliere este domeniul tiinific care se ocup cu cercetarea particularitilor biologice i productive ale animalelor domestice, psrilor, albinelor i petilor cu scopul folosirii eficiente a acestora pentru obinerea produselor animaliere, elaboreaz metode de cretere i regimuri de ntreinere a animalelor domestice, tehnologii performante pentru obinerea produselor animaliere. Importana problemelor tiinifice i tehnologice a specialitii nominalizate pentru economia naional este n majorarea producerii produselor animaliere, mbuntirea calitii, reducerea cheltuielilor pe unitatea de producie obinut. Respectarea standardelor de calitate i a reglementrilor sanitare constituie o alt direcie de maxim importan n procesul de armonizare la normele comunitare. Cunoaterea i aplicarea prevederilor de acest tip de ctre fermieri sunt vitale din cel puin dou motive. Pe de o parte ele constituie o condiie pentru accesul la mecanismele comunitare de sprijin (principiul condiionalitii). Pe de alt parte, nerespectarea standardelor de ctre productori atrage dup sine imposibilitatea comercializrii produselor agricole pe piaa comunitar. n ultimii ani s-a nregistrat o transpunere accelerat a aquis-ului n domeniul calitativ, sanitar i fito-sanitar. Totui acest ritm ridic o serie de probleme att pentru fermieri ct i pentru procesatori. Cea mai mare parte a msurilor vitale pentru restructurarea sectorului agricol se nscriu n cadrul politicii comunitare, n rndul componentei de dezvoltare rural. Aceast component important a politicii PAC presupune i o contribuie naional care s suplimenteze bugetul comunitar. Iniial aceast contribuie naional era de 50% din valoarea total a proiectului de finanat. IMPORTAN Creterea bovinelor este o activitate tradiional a rii; Diversitatea produciilor pe care le realizeaz, consumul redus de energie i natura furajelor pe care le consum, confer creterii i exploatrii bovinelor caracterul unei activiti durabile i de perspectiv; Exist posibilitatea realizrii de export de carne de bovine care s aduc venituri mari productorilor. Surs pentru schimburile comerciale. Asigur stabilitatea forei de munc n zona rural i montan.

OBIECTIVE URMRITE:

Creterea greutii de sacrificare va determina randament ridicat de carne n carcas. Integrarea activitii de ameliorare a efectivelor de bovine la normele i standardele UE. Promovarea activitii de ameliorare a efectivelor de bovine n direcia mririi i mbuntirii produciei de carne. Stimularea organizrii exploataiilor n asociaii, n vederea reprezentrii intereselor n relaie cu furnizorii de imputuri i beneficiari ai produselor finite. Asigurarea unor venituri proprii prin valorificarea produciei marf la export. Asigurarea condiiilor necesare exteriorizrii potenialului de producie al animalului. Stimularea creterii efectivelor n zonele mon tane care prezint oportuniti n creterea taurinelor

PROGRAM PENTRU SUSTINEREA CRNII DE VIT I VIEL Stimularea organizrii n exploataiilor sau asociaii, n vederea reprezentrii intereselor n relaiile cu furnizorii de imputuri i beneficiarii produselor finite. Stimularea organizrii de exploataii competitive i eficiente n zona rural i montan. Sporirea veniturilor proprii i trecerea de la autoconsum la producia comercial. Creterea efectivului matc i a natalitii n vederea creterii efectivului de tineret bovin destinat ngrrii i sacrificrii la greuti optime. Ameliorarea efectivelor de taurine pentru producia de carne

OBIECTIVE DE REABILITARE I REDRESARE PE TERMEN MEDIU I LUNG

Relansarea acestui sector n vederea asigurrii necesarului de carne pentru consumul populaiei Susinerea i relansarea sectorului are n vedere creterea cantitativ i calitativ a produciei de carne de bovin. Alinierea la standardele Comunitii Europene privind modul de acordare a subveniilor i de clasificare a carcaselor. Susinerea financiar pentru echilibrarea preului de valorificare la productor cu cel realizat n UE.

LAPTE -IMPORTANT

Produs strategic cu impact deosebit asupra copiilor, persoanelor n vrsta, precum si a celor cu diferite afectiuni. Cresterea vacilor pentru lapte, ocupatie de baza n zona rurala si montana, asigura venituri ritmice si performante crescatorilor de animale.| Sustinerea valorificarii eficiente a laptelui materie prima va permite realizarea unor investitii n retehnologizarea activitatii necesare realizarii unor produse lactate controlabile, cu calitate si termene de garantie superioare. Asigura stabilitatea fortei de munca n zona rurala si montana. Este sursa sigura pentru schimburile comerciale. Asigura valorificarea superioara a furajelor realizate pe suprafetele de baza furajera n sistem natu ral (pasuni naturale).

- Relansarea sectorului de crestere a bovinelor, n vederea stimularii productiei de lapte de vaca.- Sustinerea sectorului de producere a laptelui, pentru cresterea cantitativa si calitativa a acestuia, n vederea alinierii la standardele Comunitatii Europene privind modul de acordare a cotelor.- Asigurarea securitatii alimentare a populatiei cu lapte si produse lactate.- Sustinerea financiara a productiei de lapte, pentru echilibrarea pretului de valorificare la producator, pe aceleasi criterii cu cea realizata n UE.

SITUATIA CRESTERII ANIMALELOR PE PLAN MONDIALSUA sunt cel mai mare productor de carne de bovine La Bursa din Chicago, media preturilor de desfacere cu ridicata pentru vite adulte de macelarie a fost in trimestrul III a.c. de 1459,5 dolari/tona, cu 3,4% mai mult fata de media trimestrului precedent.

In trim.IV a.c. preturile vitelor de macelarie in SUA vor continua sa creasca datorita restrangerii septelului si a productiei interne.

Balanta mondiala a carnii de bovine*

- mii tone echivalent carcase - 2007 2008 2009 PRODUCTIE 49.983 48.889 50.220 CONSUM 49.488 47.770 49.327 EXPORT 5.074 4.963 5.190 IMPORT 5.938 5.818 6.227 *Tari selectate de USDA Sursa : USDA-Livestock and Poultry Situation, octombrie 2009

SUA este cel mai mare producator de carne de bovine. Estimarile recente efectuate de USDA, situeaza nivelul productiei din 2009 a 12,33 milioane tone, inregistrand o crestere de 3,4% comparativ cu anul 2008datorita sacrificarilor sporite si maririi greutatii la sacrificare ;

In anul 2007 cca. 60% din importurile americane de carne de bovine constau din carne congelata provenita din Australia. Principalul furnizor de carne proaspata refrigerata, de calitate superioara pe piata americana este in acest moment Canada ;

Declararea ca tara libera de febra aftoasa in 2009 a permis Braziliei extinderea livrarilor in Europa si penetrarea pe noi piete ca : Egipt, Rusia si China. Brazilia a devenit al 3-lea exportator mondial de carne de bovine ;

In Uniunea Europeana productia de carne de bovine va inregistra anul acesta o crestere de peste 5%, insumand 7,25 milioane tone. Exporturile comunitare scad cu peste 7%, nivelul anticipat fiind de 530 mii tone, in timp ce importurile comunitare s-au majorat anul acesta cu 21%, la nivelul de 500 mii tone. Achizitiile din SUA sunt limitate de interdictia impusa carnii provenite de la animale tratate cu hormoni, ceea ce a favorizat alti furnizori ca : Argentina, Brazilia si Uruguay ;

Japonia este al 2-lea importator mondial de carne de bovine dupa SUA, dar achizitiile sale in 2009au scazut datorita restrictiilor sanitare. Aceast fapt a determinat ca locul secund sa fie disputat cu Rusia care si-a majorat importul de carne de bovina in anul 2009 la 700 mii tone. Pentru 2009 USDA estimeaza productia de carne de bovine a Rusiei la 1,73 milioane tone (-1,73%) ;

USDA prognozeaza pentru 2010 scadere a productiei mondiale de carne de bovine pe fondul unor disponibilitati mai limitate de furaje, cu 2,8% sub nivelul din 2009;

Prezentarea rasei Charolaise

Rasa charolaise este o ras de carne, cea mai cunoscut i cea mai rspndit n Frana i n Europa. Pentru a avea mai mute detalii privind creterea raselor de carne, n general, i asupra rasei charolaise, n particular, accesai linkul corespunztor.

Gabarit i date tehnice:eptelul Charolais francez n cifre:Vaci adulte: ntre 700 i 1100 kgTauri aduli: ntre 1000 i 1650 kgViei de 7 luni: n medie ntre 275 i 320 kg la femele; ntre 310 i 360 kg la masculiRusticitate i adaptabilitate:Principalul avantaj al rasei Charolais const n marea sa variabilitate genetic, ce prezint numeroase caliti. Graie acestei variabiliti genetice, orice cresctor de animale poate alege tipul de animal pe care l dorete n funcie de tipul de producie pe care l are n vedere, i n funcie de: condiiile pedoclimatice obiective comerciale (animale slabe, animale uoare, animale grele) - producie de carne de calitate, reproducereDatorit calitilor pe care le prezint, rasa Charolais s-a adaptat la fel de bine n peste 70 de ri de pe 5 continente, la toate latitudinile, din Canada pn n Australia, din Siberia pn n Africa de Sud, inclusiv n Brazilia, Ungaria sau India.Astfel, rasa Charolais este rasa de carne numrul unu n Frana i n Europa. Cu 1.840.000 de vaci mame de ras pur n Frana, aceast ras reprezint din numrul de vaci de carne din Frana i din Europa. Dintre vacile mame ncruciate, 40 % au tat Charolais.

Eficacitate alimentar n afara normelorLa animalele din rasa Charolais se ntlnete cea mai bun valorificare a furajelor, n special a celor grosiere. De fapt, capacitatea lor de ingestie, superioar celei a altor rase, i metabolismul lor performant permite o bun valorificare a furajelor grosiere (paie, iarb de pe pune, fn), care sunt de altfel cele mai economice.RasaGMQ (profitul mediu cotidian) n grame /ziProdus de 1 UFDiferena

Charolais190

Alt ras de carne, francez (limousin, etc)160- 15,8 %

Ras mixt (Simmental, Balata, ...)157-17,4 %

Frisonne/Holstein134-34,7 %

NB : Cu 1 UF (unitate nutritiv echivalent cu energia produs de 1 kg de orz de referin), vaca Charolais crete zilnic mai mult dect alte rase (conform datelor INRA*) : Flexibil n modul de alimentaie, se poate baza pe propriile rezerve corporale n perioade de criz (pn la 20 % din greutatea vie) i poate recupera rapid aceast greutate n perioade de alimentaie favorabil. O ras uor de crescut i cu reputaie bun Fiind de o docilitate fr pereche, i permite cresctorului de animale o munc uoar i o manipulare sigur.Ftarea este uoar n proporie de 91%. n ultimii ani, procentul s-a ameliorat considerabil printr-o selecie intensiv i, ndeosebi, prin folosirea raional a tipurilor diferite de animale. Datorit bunelor caliti materne ale rasei (instinctul matern, valoarea laptelui), vieii cresc uor, grei i cu o conformaie bun. Rasa Charolais este folosit n special n ncruciarea de absorbie sau industrial, deoarece transmite calitile urmailor: o cretere mai mare de 10 % a produilor, nevoi energetice reduse, carne de calitate etc. Acest fenomen se numete heterozis.

n final, carnea rasei Charolais are caliti organoleptice renumite la nivel mondial, este dietetic, nu are surplus de grsime (doar 10% n comparaie cu 15 - 30% la alte rase bovine). Are carnea cea mai cunoscut i mai apreciat n Frana. Aceasta rasa este exclusiv o rasa de carne, carne ce se caracterizeaza prin gust deosebit si o mare cantitate. De asemenea, costurile de productie sunt foarte reduse.

Vacile adulte ajung la o greutate de 700 1100 Kg iar taurii la 1000 1650 Kg. La doar 7 luni, viteii cantaresc : 275-320 kg femele si 310-360 kg masculii.

Fata de alte rase, Charolaise prezinta o crestere zilnica superioara iar carnea nu este excesiv de grasa (10% grasime fata de 15-30% la celelalte rase). Rasa Charolaise este o ras de bovine de origine Francez, destinat produciei de carne de calitate superioar. Ea se caracterizeaz printr-o serie de trsturi care i confer cea mai larg rspndire n Frana ( 50% din eptel) i n Europa (25%), n paleta raselor de carne.

Cele mai importante trsturi, care o i definesc n raport cu alte rase de carne sau mixte sunt:1. viteza de cretere excepionalGreutatea la 120 zile

femele170 Kg

masculi182 Kg

Greutatea la 210 zile

femele286 Kg

masculi302 Kg

Greutatea la maturitate

femele700 - 1000 kg

masculi1000 - 1650 kg

n Frana pentru cele 253 000 vaci aflate n controlul oficial al produciei zootehnice s-au nregistrat prin cntrire urmtoarele valori medii:

n concluzie sporul mediu zilnic pentru un mascul de la natere i pn la nrcare este de aprox1200 gr pe zi.n ngrtoriile de masculi se obin adesea sporuri de 1,5-2 kg pe zi.Din acest punct de vedere, la toate categoriile de animale destinate creterii sau ngrrii, rasa Charolaise este pe primul loc.2. produce cele mai grele carcase, cu o carne slab, cutat de mcelari pentru absena grsimii de acoperire specific altor rase.

Masculii sunt sacrificai de regul la vrsta de 15-18 luni la o greutate a carcasei de aproximativ 420 kg i nregistrnd un spor mediu zilnic de aproximativ 1,5 kg/zi. Randamentul crnii n carcas este de aproximativ 70% iar calitile gustative ale acesteia o fac foarte apreciat de toate persoanelecare au posibilitatea s o guste.Greutatatea ("final") foarte mare, la care pot ajunge animalele mature, reprezint de asemenea un altcriteriu esenial careo recomand, atunci cnd vine vorba de mrimea veniturilor ce rezult din valorificarea acestora.3. un indice de valorificare ridicat al furajelor, mult superior altor rase.

n practic acesta se traduce prin cheltuieli mici de furajare a animalelor pentru obinerea unui kg de carne. Punatul rmne principala modalitate de hrnire a animalelor n ferme. Concentratele se distribuie doar n cantiti mici, animalelor n cretere sau vacilor dup ftare, deoarece animalele din aceast ras valorific bine toate furajele grosiere, care le permit s acumuleze mas muscular fr aport de concentrate.Studiile de specialitate, dei nu indic n mod expres acest lucru, demonstreaz n mod evident c animalele din rasa Charolaise sunt pe primul loc i cnd vine vorba de transformarea furajelor (mai ales grosiere, de slab calitate nutriional) n carne.4. o capacitate de ingestie foarte mare, care i permite s valorifice foarte bine punatul dar i furajele distribuite n ngrtorii,

5. o docilitate excepional, care permite intervenii ale cresctorului i nu-l expune pe acesta pericolelor, mai ales n cazul ngrijirii i manevrrii masculilor aduli.

n planul calitilor de reproductor rasa se distinge prin:1. un instinct maternal deosebit, care se traduce prin grija deosebit i protecia pe care fiecare vac alptant o acord vielului ei, ceea ce permite exploatarea lor n condiii semi-slbatice i impune intervenii minime din partea ngrijitorului 2. o bun producie de lapte, destinat n exclusivitate vielului, cea mai mare dintre rasele de carne.3. un procent superior de ftri gemelare. Conform nregistrrilor Herd Book-ul din Francez, un procent de 4,7 % dintre vaci fat gemeni.4. o mare longevitate a vacilor productive, care sunt exploatate frecvent pn la vrsta de 12-15 ani.

n ncruciarea cu alte rase rustice sau de lapte sau chiar cu alte rase de carne, taurii Charolaise aduc o ameliorare de-a dreptul spectaculoas a vitezei de cretere i a conformaiei carcasei. Ca urmare a acestui fapt, este principala ras din Europa, utilizat pentru metisri pe linie patern, pentru creterea produciei de carne.Atuurile rasei, descrise mai sus, nu sunt evideniate doar prin studii sau cercetri n condiii controlate ci pot fi verificate practic de orice fermier, prinintermediul experienei sale n creterea raselor autohtone sau alte rase de carne.

Istoria rasei CharolaiseUna dintre cele mai vechi rase de vite, are originea in regiunea care poart aceeai denumire, Charolles situat n Centrul Franei .

Unii cercettori ii atribuie origini jurasice, adic o vechime de aproximativ (150 milioane ani), fiind contemporan a celebrilor dinozauri.

Primele atestri istorice ale rasei provin din anul 878 dup Hristos, dar o evoluie surprinztoare i de proporii (numeric si calitativ) o capt abia in secolele 18-19.

In 1907 existau deja peste 1 milion animale Charolais in Frana, iar in regiunea care ii poart numele, ele reprezenta 80% din eptel.

Animalele din aceast ras au fost iniial exploatate pentru munc, lapte i carne i abia ulterior selecia a fost orientat doar ctre producia de carne de calitate.

1864 este anul in care Contele Charles de Boile nfiineaz primul Registru Genealogic al rasei.

Ca echivalent temporar si spaial pentru Romania ar putea fi Reforma agrar a lui Alexandru Ioan Cuza.

Ulterior apar si alte astfel de registre care permiteau evidena i analiza performanelor acestor animale. Toate entitile fuzioneaz ntr-un singur Registru, administrat de un organism unic, n 1919.

Evoluia rasei n afara spaiului francez se desfoar cu precdere n secolul 20.SUA Nici una dintre rasele de vite de pe btrnul continent nu a produs atta impact ca animalele din Rasa Charolaise.

Acestea au schimbat pur i simplu toate standardele si sistemul de gndire american despre eficiena produciei de carne de calitate.

Primul animal din rasa Charolais a ajuns n SUA via Mexic, n anul 1934 , unde fuseser importante din iniiativ privat, imediat dup primul rzboi mondial (1918).

The big white cattle, aa cum i-au spus americanii a atras imediat curiozitatea i s-a bucurat de admiraia multor cresctori, drept urmare evoluia numeric a rasei a cptat o ascensiune deosebit de rapid.

n 1950 a fost fondat Asociaia Cresctorilor de vite Charolaise care numr n prezent peste 3.720 de membri, cu peste 74.569 femele din ras pur, nregistrate n Registrul Genealogic SUA.

Cum la nceput numrul animalelor era foarte mic iar stabilirea unui lung interval de interdicie a importului din Europa nu fcea posibil aducerea altor animale din ras pur, s-a stabilit ca dup o ncruciare timp de 5 generaii succesive, a oricrei femele, cu tauri sau material seminal din rasa Charolaise, ca produsul s poat fi considerat ras pur i nscris n Registru Genealogic.

Astfel c animalele din SUA sunt construite pe structura altor rase, locale, sau care au fost importate n numr mai mare.

Ca urmare n State au aprut i animale Charolaise de alte culori (negru rou, i animale care sunt genetic fr coarne).

n AustraliaPrimele importuri de material seminal s-au realizat din Marea Britanie n 1969, iar animale vii au fost importate din Noua Zeeland.

Ulterior au fost aduse animale i din Canda i Frana, astfel c n prezent sunt cam 800 de membri cresctori ai rasei care dein aproximativ 19.000 animale n ras pur nscrise n Herd-Bookul Australian.

Potenialul rasei pentru acest continent poate fi ilustrat i numai dac amintim c, valoarea taurilor vndui pentru reproducie n cadrul licitaiilor publice, a fost de 10 milioane dolari n anul 2005 i de 12 milioane dolari n 2006.

Continund pe acest fir istoric a aminti c:

In 1950, 4 tauri i 6 femele au fost importate n Brazilia, care este n prezent cel mai mare productor de carne de vit din lume.

In 1955, 5 tauri i 11 femele au ajuns n Argentina, i aceast ar cu renume deosebit n domeniu.

n acelai an 1955, 1 taur i 3 femele au ajuns n Africa de Sud.

n Portugalia, Spania i Anglia rasa este aclimatizat tot prin anii 50-60.

De atunci cu cteva perioade n care exporturile au fost limitate ca urmarea a declanrii unor epidemii, trendul exporturilor Franei a fost cresctor, astfel c n prezent rasa Charolaise este crescut n aproximativ 7o de ri din ntreaga lume.

Nucleul cel mai generos i ca numr dar i cantitativ a rmas ns Frana.

n general din cauza infuziei peste rasele locale, n toate registrele genealogice (mai puin cel Francez ) animalele sunt nscrise sub 2 denumiri n capitolul dedicat originii

Full French - adic animale pur franuzeti, provenite din ascendeni numai din Frana

Pure breed - ras pur, adic animale care n urma ncrucirii cu rasele locale poart un procent majoritar de snge Charolaise (peste 96%).

CRETERII BOVINELOR N ROMNIA(Carne)3.1. Importan Creterea bovinelor este o activitate tradiional a populaiei din zona rural i n special din zona montan. Diversitatea produciilor pe care le realizeaz, consumul redus de energie i natura furajelor pe care le valorific, confer creterii i exploatrii bovinelor caracterul unei activiti durabile i de perspectiv. Exist posibilitatea realizrii de producii pentru acoperirea necesarului intern i de export de carne de bovine, care s aduc venituri mari productorilor. Surs pentru schimburile comerciale. Asigur stabilitatea forei de munc n zona rural i montan.3.2. Obiective urmrite Creterea greutii de tiere va determina randament ridicat de carne n carcas. Integrarea activitii de ameliorare a efectivelor de bovine la normele i standardele UE. Promovarea activitii de ameliorare a efectivelor de bovine n direcia mririi i mbuntirii produciei de carne. Susinerea financiar a organizrii exploataiilor n asociaii, n vederea reprezentrii intereselor n relaie cu furnizorii de inputuri i beneficiari ai produselor realizate. Asigurarea unor venituri proprii prin valorificarea produciei marf la export. Asigurarea condiiilor necesare exteriorizrii potenialului de producie al animalului. Stimularea creterii efectivelor n zonele montane care prezint oportuniti n creterea taurinelor.3.3. Politici agricole de susinere Stimularea organizrii exploataiilor n asociaii, n vederea reprezentrii intereselor n relaiile cu furnizorii de inputuri i beneficiarii produselor finite. Stimularea organizrii de exploataii competitive i eficiente n zona rural i montan. Sporirea veniturilor proprii i trecerea de la autoconsum la producia comercial. Creterea efectivului matc i a natalitii n vederea creterii efectivului de tineret bovin destinat ngrrii i sacrificrii la greuti optime. Ameliorarea efectivelor de taurine pentru producia de carne.3.4. Obiective de reabilitare i redresare pe termen mediu i lung Relansarea acestui sector n vederea asigurrii necesarului de carne pentru consumul populaiei Susinerea i relansarea sectorului are n vedere creterea cantitativ i calitativ a produciei de carne de bovin. Alinierea la standardele Comunitii Europene privind modul de acordare a subveniilor i de valorificare n funcie de clasele de calitate reglementate de sistemul EUROP de clasificare a carcaselor. Susinerea financiar pentru echilibrarea preului de valorificare la productor cu cel realizat n UE.Sectorul crnii de vit este reglementat n UE prin Regulamentul CEE nr. 1254/1999 privind organizarea comun a pieelor n sectorul crnii de vit.3.5. Prezentarea sectoruluiTabel nr. 8Nr.crt.Indicatori2004200520062007

1.Efective- mii capete2.9072.9282.9382.762

- gosp.pop2.8162.8272.8232.654

- unit. ind.91101115108

2.Producia de carne- mii tone391383318427,4

3.Import carne- tone4.73627.08841.19810.742

4.Export carne- tone22.51518.36923.80531.360

5.Consum carne/loc.- kg/loc8,29,29.98,9

6.Susinere financiar- milioane lei RON188,83203,36278,52624,21

Sursa INS si MADRGrafic nr. 3

Grafic nr. 4

Sectorul privat deine n prezent 99% din efectivul total de bovine.Efectivele de taurine sunt constituite din rase mixte pe baza crora se realizeaz att producia de lapte ct i cea de carne. n anul 2007, fa de anul 2004 efectivul total de bovine a sczut cu 5 %, de la 2.907 mii capete la 2762 mii capete. Producia de carne de vit este realizat n proporie de 99,6 % de sectorul privat. Efectivele de bovine pentru producia de carne sunt crescute ntr-un numr redus de uniti organizate de cretere i finisare, i sunt destinate, n special exportului n viu de tineret taurin la greutate de 250 kg, pe relaia Uniunea European i la peste 400 kg n alte ri.Circa 19 % din producia total de carne de taurine se realizeaz n exploataiile de mic dimensiune, cu 1- 2 vaci, care dein circa 76 % din efectivul total. Producia este valorificat de productori prin tierea vieilor la o greutate mic pentru asigurarea necesitilor proprii de consum. Circa 48 % din carnea de vit este vndut direct de ctre productori pe piaa liber. Importul de carne de vit a crescut cu 126,8 %, de la 4.736 tone n anul 2004 la 10742 tone n anul 2007. n anul 2007, fa de anul 2004 exportul de carne de vit a crescut cu 39,3 %, de la 22.515 tone la 31360 tone. Consumul total de carne de vit a fost de 193082 tone, n anul 2007, fa de 177.524 tone n anul 2004, nregistrndu-se o cretere de 8,8 %. Ponderea importului din consumul intern de carne de vit a fost de 6 % n anul 2007, fa de 3% n anul 2004. Ponderea consumului de carne de vit, din consumul total de carne i produse din carne a fost de 13,8 % n anul 2007 fa de 14,0 % n anul 2004.

n anul 2007 consumul de carne de vit pe cap de locuitor a fost de 8,9 kg fa de 8,2 kg n anul 2006.

Sprijinul de la bugetul de stat acordat cresctorilor de bovine pentru producia de carne de vit livrat la abatoare autorizate, a fost: n anul: 2004

9,5 milioane lei RON 2005

9,5 milioane lei RON 2006

43,4 milioane lei RON 2007

3,0 milioane lei RON pentru carcase clasificateFormele de susinere financiar direct pentru productorii de carne de vit au influenat evoluia produciei de carne.Unitile de abatorizare, precum i cele de procesare a crnii, a cror numr i capacitate a suferit n timp modificri importante, este reprezentat astzi de un numr de 253 uniti, ncadrate n dou grupe conform ndeplinirii cerinelor Uniunii Europene, astfel:Tabel nr. 9UNITITOTALAgreate pentru schimb intra comunitarUniti cu termen de tranziie pn la data 31.12.2009

Abatorizare, Tranare, Procesare1042579

Sursa INS si MADRInvestiii efectuate prin programul Fermierul, pentru vacile de carne au fost de 1 025 649 lei, pentru nfiinarea de ferme pentru tineret taurin la ngrat.

n anul 2006 urmare a H.G. 1583/2006, privind achiziionarea de animale pentru reproducie, s-au subvenionat i achiziiile de juninci de reproducie din rase de carne. Urmare a acestei H.G. s-au achiziionat juninci din rase de carne n valoare de 67 800 lei. Subvenionarea animalelor fiind de pn la 50 % din valoarea de achiziie.

Dup cum se poate observa i din tabelul de mai jos greutatea n carcas la sacrificare, a crescut de la 330 kg/ carcas n anul 2005 la 370 kg/carcas n anul 2006.3.6. Structura dimensional a exploataiilor de bovine la data de 30 aprilie 2007Tabel nr. 10SpecificareNumr exploataiiEfectiv capeteRevine pe exploataie capete

Vaci de lapte i juninci105202817104321,63

Tineret taurin la ngrat3224415612611,74

Sursa INS si MADR3.7. Cheltuieli de producie pentru tineret bovin pentru ngrarea) Sistem semi intensiv (adpost + pune)- durata ciclului de producie 500 zile - pn la 18 luni- cheltuieli lei/kg, carne produs 4,20 leib) Sistem intensiv ( numai n adpost)- durata ciclului de producie 400 zile - cheltuieli lei/kg carne produs 5,60 leiDINAMICA EFECTIVULUI DE BOVINE N ROMNIATabel nr. 11 mii capete

SPECIFICATIE2004200520062007

BOVINE TOTAL2907292829382762

din care-sector privat2891291329252753

- sector stat1615139

BOVINE MATCA1741174317321635

din care-sector privat1734173617261630

- sector stat7765

Sursa INS Graficul nr. 5

DINAMICA PRODUCIEI DE CARNE VIT N ROMNIATabel nr. 12 mii tone

SPECIFICATIE2004200520062007

CARNE VIT391383318 427

din care-sector privat377381317426

- sector stat14211

GREUTATEA LA TIERE**346330275354

din care-sector privat327333275354

- sector stat364326389400

Sursa INSGrafic nr. 6

CONCLUZII A: LAPTE:1. n anul 2007, fa de anul 2004, la nivel naional s-a nregistrat o scdere a produciei de lapte de 3,6 %, respectiv de la 49015 la 47238 mii hectolitri, datorit anului agricol neprielnic i a nceperii aplicrii sistemului de cote pentru producia de lapte.2. Referitor la exportul de lapte, n anul 2007 a crescut cu 92 %, fa de anul 2004.3. Consumul total de lapte a crescut n anul 2007 cu 0,3 %, fa de anul 2004, ceea ce a condus la o creterea a consumului pe cap de locuitor cu 0,4 %, de la 226,3 n anul 2004, la 233,9 l/loc. n anul 2007.4. Este necesar stimularea creterii produciei de lapte materie prim la nivelul potenialului naional n vederea acoperirii cotelor de producie ce au fost negociate cu Uniunea Europeana din momentul integrrii i a mbuntirii calitii acestuia pentru atingerea standardelor comunitare.B.CARNE:5. n anul 2007, fa de anul 2004, la nivel naional s-au nregistrat creteri ale produciei de carne de bovine de 17 %, la carnea de porcine de 6,9 % i la carnea de pasre de 9,1 %, iar producia de carne de ovine se menine n limite constante, populaia Romniei fiind consumatoare ocazional a acestui produs.6. n anul 2007 necesarul de consum de carne de bovine pe piaa intern a fost asigurat n proporie de 94% din producia autohton,fa de anul 2004 cnd s-a asigurat n proporie de 97%; la carnea de porc s-a asigurat n proporie de 71% n anul 2007, fa de anul 2004 cnd s-a asigurat n proporie de 77 %; la carnea de pasre necesarul de consum s-a asigurat n proporie de 72% din producia autohton, fa de anul 2004 cnd s-a asigurat doar n proporie de 69 %, iar la carnea de oaie, necesarul de consum s-a asigurat aproape 100 % din producia autohton, att n anul 2007, ct i n anul 2004. 7. Referitor la exportul de carne, situaia se prezint astfel: la carnea de bovine exportul a crescut cu 39,3 % n anul 2007, fa de anul 2004; la carnea de ovine exportul a sczut cu 16,6 % n anul 2007, fa de anul 2004; la carnea de porc exportul a sczut n anul 2007 cu 54 %, fa de anul 2004, datorit focarelor de pest porcin i interzicerii exportului acestui tip de carne, iar la carnea de pasre, n anul 2007 s-a nregistrat o scdere de 54 %, fa de anul 2004, fapt datorat suspiciunii de grip aviar.8. n concluzie sectoarele de producere a produciei de carne se confrunt cu probleme, care pot fi depite dac se intervine la nivel naional cu msuri care s conduc la dezvoltarea i stabilitatea acestora, prin:- Politica de pia n domeniul cerealelor, constituirea stocurilor de intervenie, pentru a evita comerul speculativ, practicat de unele firme depozitare.- Fiscalitate ridicata, cota TVA de 19%, comparativ cu Ungaria, unde se practica cota TVA de 11% impozite pe construcii foarte mari, taxe sanitar veterinare, taxe de mediu, taxe de ecologizare i reciclare a mortalitilor etc. - Probleme de ambalare, etichetare, termene de consum, productor, a loturilor ilicite care ptrund n piaa agroalimentar.BIBLIOGRAFIE1. Bluc N. (2008) Igiena unitilor agroalimentare, Ed. ART Design, Bucureti2. Marinaela Ivnescu (1998) Alimente de origine animal, Ed. Carusel, Bucureti3. Onac N i col. (2006) Inspecie i legislaie zootehnic, Ed. Cermaprint, Bucureti4. Oprea A., Vasilica Radu (2006) Controlul i expertiza produselor de origine animal, note de curs, uz intern, Bucureti5. Vasilica Radu, Onac N. (2006) Tehnologia procesrii produselor de origine animal, Ed. Shik, Bucuretiwww.insse.roPAGE 4