Tbc Pulmonar

of 18 /18
TBC PULMONAR FLOREA MADALINA ANUL IIC AMG

Embed Size (px)

description

referat pt asistenti medicali

Transcript of Tbc Pulmonar

TBC PULMONAR

TBC PULMONARFLOREA MADALINAANUL IIC AMGDEFINITIE TUBERCULOZAeste o boala infecto-contagioasa provocata de bacilul Koch, afectand organismul in intregime, interesand cu precadere plamanul si avand de obicei o evolutie cronica pe parcursul careia se deosebesc doua etape: tuberculoza primara (care cuprinde sancrul de inoculare si leziunile legate de el) si tuberculoza secundara (sau de organ). Se caracterizeaza anatomic prin leziuni specifice tuberculoase iar clinic prin aspecte foarte polimorfe variind in functie de stadiul de tuberculoza.4/5/20132ETIOLOGIE Agentul patogen al acestei boli esteMycobacterium tuberculosissau bacilul Koch. Are forma unui bastonas drept sau usor incurbat, de 1-4 microni lungime, lat de 0,5-1,5 microni , in plus este acido-alcolorezistent. Bacilii Koch supravietuiesc 30-45 minute la caldura uscata de 100 grade Celsius si sunt omorati prin fierbere in 15 minute. Frigul nu are efect asupra bacililor, rezista si la -180 grade C. Bacilii uscati si inghetati in vid rezista 3 ani. Lumina solara directa distruge bacilii Koch in 2 ore iar ultravioletele in 10-20 de minute. In sputa rezista 3-4 zile.4/5/20133SIMPTOMATOLOGIE Simptomatologie generala: ascensiuni termice (subfebrilitati sau febra), transpiratii nocturne, stare de disconfort uneori greu de definit, scadere a apetitului, pierdere ponderala si uneori, la femei tinere amenoree. Simptomele functionale respiratorii apar in general dupa intervale variabile de la instalarea sindromului infectios general, dar uneori pot fi percepute concomitent sau chiar inaintea simptomelor generale. Cele mai frecvente sunt tusea la inceput neproductiva, apoi cu sputa mucopurulenta nefetida, redusa cantitativ: ceva mai rar expectoratia este pio-sanguinolenta sau franc hemoragica (uneori hemoptizia este prima acuza luata in seama de bolnavi si duce frecvent la depistarea tuberculozei).4/5/20134SIMPTOMATOLOGIE Se mai intalnesc dureri toracice (prin afectarea pleurei in procesul inflamator specific si chiar constituirea unei pleurezii), dispnee accentuata (in caz de pleurezie masiva sau pneumotorax spontan compresiv), zgomote respiratorii anormale (raluri crepitante fine sau mai des subcrepitante in regiunile apicle si subapicale (mai ales interscapulovertebral). In fine, la apriximativ o zecime din bolnavi nu exista nici un fel de simptome clinice.

4/5/20135

4/5/20136TRATAMENT Tratamentul antituberculos are in vedere doua obiective: unul individual (reprezentand interesele pacientului) - de a vindeca boala restaurand cat mai repede capacitatea de munca si reintegrarea in familie si societate si unul comunitar (reprezentand interesele colectivitatii careia ii apartine pacientul) - de a utiliza cat mai eficient resursele disponibile pentru a reduce riscul de infectie si/sau imbolnavire in colectivitate. Mijloacele terapeutice prin care se realizeaza obiectivele tratamentului sunt: medicatia antituberculoasa si medicatia simptomatica, vitamine, bronhodilatatoare, antitusive sau expectorante, tonicardiace, hepatoprotectoare, in functie de tabloul clinic sau de complicatiile si bolile asociate ale bolnavului

4/5/20137PLAN DE INGRIJIRE Asigurarea conditiilor de spitalizare: Saloanele bolnavilor pulmonari trebuie sa fie orientate cu ferestrele spre nord pentru a beneficia de o luminozitate intensa si permanenta, fara actiunea directa a razelor solare. Este bine daca in fata saloanelor exista terase mari, unde bolnavii, in cursul zilei, pot fi dusi afara, pentru aeroterapie. Saloanele trebuie sa fie incalzite moderat, eventual cu 1-2 grade mai putin decat temperatura optima a saloanelor si sa aiba o ventilatie buna.

4/5/20138 Asigurarea conditiilor igienice pacientilor internati si a igienei corporale a pacientilor: Datoria asistentei medicale este de a pastra pacientul intr-o stare de curatenie, indiferent de varsta sa, de pozitie, stare fizica sau afectiva. Toaleta bolnavului constituie una din conditiile indispensabile ale procesului de vindecare.

4/5/20139Captarea eliminarilor: Captarea sputei.Deoarece majoritatea bolnavilor de tuberculoza pulmonara expectoreaza, ei vor fi deserviti cu scuipatori speciale cu capac, ce contin solutie dezinfectanta. Se va urmari cantitatea, culoarea, consistenta, eventual mirosul sputei (insuprainfectiile pulmonare), toate aceste caracteristici furnizandu-ne date despre stadiulprocesului de vindecare sau eventualele complicatii survenite in acest proces.

4/5/201310Obsevarea pozitiei pacientului in pat: Pozitia preferata a bolnavilor in pat este in decubit dorsal, cu o perna subtire sub cap. Pozitia semisezanda nu are efect favorabil in vindecarea tuberculozei pulmonare, dar este abordata in caz de hemoptizii sau insuficienta respiratorie. Daca bolnavul are caverne deschise, mai ales in lobii superiori, pozitia Trendelenburg favorizeaza inchiderea si cicatrizarea acestora. Acest lucru nu trebuie fortat, iar daca starea bolnavului este buna, alegerea pozitiei trebuie lasata la discretia sa. Durata zilnica a repausului la pat va fi hotarata de medic de la caz la caz, obligatoriu fiind unrepaus de minim doua ore dupa administrarea tratamentului tuberculostatic.

4/5/201311 Urmarirea functiilor vitale si vegetative: Urmarirea functiilor vitale ale organismului este obligatorie in cursul oricaror boli, caci modificarea lor reflecta in mare masura starea generala a bolnavului, precum si evolutia si gravitatea bolii de care sufera. Asistenta medicala are obligatia sa masoare zilnic si sa noteze in foaia de temperatura functiile vitale ale organismului (temperatura, pulsul, tensiunea arteriala, respiratia) si functiile vegetative (diureza, scaunul).

4/5/201312Alimentatia bolnavului: Alimentatia bolnavilor cu tuberculoza trebuie sa fie adaptata perioadei de evolutie a bolii. In perioadele febrile, dieta bolnavului trebuie sa fie alcatuita din alimente lichide si pastoase, bogate in vitamina C. Mai tarziu, va primi o dieta mixta, hipercalorica, dar alcatuita din alimente usor digerabile. Trebuie asigurat si aportul cantitativ de lichide, luand in considerare si pierderile prin expectoratie, daca aceasta este abundenta. Supravegherea are o importanta deosebita la bolnavii varstnici care se deshidrateaza foarte repede. Asistenta medicala se va ingriji de tranzitul intestinal regulat al bolnavului.4/5/201313Administrarea medicamentelor: Tratamentul de baza in afectiunile tuberculoase este medicatia cu tuberculostatice. Acestea se vor administrastrict supravegheat, asistenta urmarind cu atentie bolnavul pe parcursul ingerarii tabletelor si capsulelor, deoarece exista posibilitatea ca acesta, inconstient de gravitatea bolii si de importanta medicamentelor in tratarea ei, avand in vedere si numarul relativ mare de tablete ce alcatuiesc priza zilnica (10-15), sa incerce sa le inghita doar partial, sau chiar deloc. Asistenta se va abtine de la administrarea oricarui medicament in afara celor indicate de catre medic. Administrarea se va face respectand doza, calea si ritmul de administrare. Asistenta trebuie sa cunoasca efectele secundare ale tuberculostaticelor iar in cazul in care apar, sa anunte imediat medicul.

4/5/201314Recoltarea produselor biologice si patologice: Examinarile de labortor efectuate produselor biologice si patologice completeaza siptomatologia bolilor cu elemente obiective, exprimand modificarile aparute in morfologia, fiziologia si biochimia organismului. Aceste elemente confirma sau infirma diagnosticul clinic, reflecta evolutia bolii si efcacitatea tratamentului, confirma vindecarea sau semnaleaza aparitia unor complicatii. Utilitatea si obiectivitatea rezultatelor examenelor de laborator depind de modul de recoltare a produselor care se analizeaza si modul cum se efectueaza examenul de laborator.

4/5/201315Pregatirea pacientului si efectuarea tehnicilor speciale impuse de afectiune: Intradermoreactia la tuberculina:Se face cu PPD (Purified Protein Derivative) 2 u. Administrarea intradermica a 2 uPPD cu lectura la 72 ore (cand se inregistreaza intensitatea maxima a raspunsului specific) este metoda cea mai fidela de punere in evidenta a hipersensibilitatii intarziate(de tip tuberculinic), indusa de o infectie naturala sau de vaccinarea BCG (acolo unde este practicata). Intradermoreactia se face pe fata anterioara a antebratului stang, in 1/3 mijlocie; la 72 ore se masoara diametrul transversal al zonei edematiate si indurate, la locul injectarii. Sub 5 mm = reactie negativa 6-9 mm = reactie dubioasa Peste 10 mm = reactie pozitiva

4/5/201316 Educatie pentru sanatate - profilaxia bolii: Educatia pentru sanatate isi aduce un aport important in profilaxie. Populatia trebuie constientizata asupra acceptarii controlului preventiv. Trebuie pornit de la elemente clasice de igiena personala si colectiva, folosirea batistelor, utilizarea scuipatorii si a obiectelor de toaleta individuala. Unul din obiectivele profilaxiei este preocuparea in ceea ce priveste intarirea rezistentei organismului prin cultura fizica, sport si imbunatatirea cotinua a conditiilor de viata si mediu. Populatia trebuie sa cunoasca sursa si caile de transmitere ale bolii precum si metodele de profilaxie.

4/5/201317Externarea pacientului Asistenta aprofundeaza cu bolnavul indicatiile primite de la medic, care sunt cuprinse in biletul de iesire, insistand pe necesitatea efectuarii in continuare a tratamentului antituberculos complet prin dispensarul teritorial antituberculos.4/5/201318