Suport Curs Tmpip

of 153 /153
TEHNOLOGIA MODERNĂ ÎN PROCESUL DE PREDARE-ÎNVĂȚARE CENTRUL NAȚIONAL PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR UMANE EUROSTUDY

Embed Size (px)

description

tehnologia informatiei si comunicarii in scoala moderna

Transcript of Suport Curs Tmpip

 • TEHNOLOGIA

  MODERN N

  PROCESUL DE

  PREDARE-NVARE

  CENTRUL NAIONAL PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR

  UMANE EUROSTUDY

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Tehnologia moderna in procesul de predare-invatare - SUPORT DE CURS

  Orientari in educatie

  1. NVMNTUL I PROCESUL DE MONDIALIZARE (GLOBALIZARE)

  n lume s-a contientizat faptul c succesele economice ale statelor snt determinate direct de calitatea sistemelor lor de nvmnt i c cel mai eficient factor de producie este capitalul uman, exprimat n cunostinele, competenele, capacitile creative i calitile morale ale membrilor societii, pe care le formeaz n mare msur sistemul de nvmnt.

  Specialitii apreciaz n acest sens c n economia secolului al XXI-lea sistemul de nvmnt va deveni o ramur prioritar de producie, el fiind privit ca o sfer ocupaional, ca o sfer de investiii avantajoase. Aceast concepie asupra misiunii nvmntului va domina politica educaional de stat a majoritii rilor lumii n secolul al XXI-lea. n prezent sntem martorii unei interaciuni crescnde, economice i sociale, politice i culturale ntre naiuni i popoare, care nu ine seama de hotarele geografice. A devenit popular noiunea de sat global care vine s sublinieze interdependenele tuturor locuitorilor de pe Pmnt. Procesul de mondializare sau, cum se mai spune, de globalizare, internaionalizare este n plin desfurare. Acest proces a fost accelerat de evenimentele i progresele care au avut loc recent i care au schimbat substanial structura lumii n ansamblu, i anume, de revolia tehnologic i de schimbrile politice dramatice, legate de sfritul rzboiului rece.

  Evoluia tiinei i a tehnologiei se produce ntr-un ritm accelerat. Noile tehnologii de informare i de comunicare au o influen crescnd asupra nvmntului, asupra organizrii instituiilor educative asupra rolului profesorului i al relaiilor sale cu studenii, asupra dezvoltrii autonomiei studentului. Impactul mondializrii asupra educaiei i formrii profesionale se manifest n primul rnd prin extinderea educaiei transnaionale, a universitilor virtuale n care nva astzi peste un milion de studeni, prin schimbarea relaiilor student profesor, prin necesitatea cunoaterii mai profunde a cel puin dou limbi strine de circulaie internional, prin plasarea accentului n educaie pe multiculturalism, prin rspndirea nvmntului deschis i la distan i a nvmntului pe tot parcursul vieii, prin necesitatea revizuirii curriculei n vederea internaionalizrii coninuturilor i proceselor academice.

  2. UNELE PROBLEME CU CARE SE CONFRUNT SISTEMELE EDUCAIONALE N EUROPA

  n Europa de astzi exist riscul de slbire a coeziunii sociale din mai multe cauze, printre care mai importante snt omajul unei pri considerabile a populaiei i ndeosebi a tinerilor, nencrederea populaiei n instituiile democratice, naionalismul, corupia, conflictele violente care au loc n unele pri ale continentului i decalajul n cretere ntre bogai i sraci.

  De aceea se pune problema ntririi coeziunii sociale care este necesar la diferite niveluri, ndeosebi pentru a garanta egalitatea tuturor cetenilor n ceea ce privete accesul la educaie, dialogul social ntre diferite grupuri i naiuni, participarea activ a tuturor cetenilor la viaa social, economic i cultural, precum i la procesele decizionale.

  Educaia i formarea profesional se desfoar n condiiile cnd ia amploare mobilitatea la scar internaional a elevilor, studenilor i salariailor, cnd se resimte tot mai mult impactul noilor tehnologii, cnd se produce schimbarea radical a muncii o dat cu apariia unei piee de munc europene i a ntreprinderilor multinaionale, cnd instruirea nu se mai

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  poate limita numai la anumite perioade n viaa individului, ci trebuie s se desfoare pe tot parcursul vieii, cnd educaia nu se mai poate realiza fr participarea comunitii locale.

  Toate acestea au determinat faptul c la ora actual politicile i strategiile educaionale europene snt orientate n primul rnd spre educaia n spiritul ceteniei democratice i al coeziunii sociale.

  Sistemele de nvmnt trebuie s fac fa unor diverse provocri, evoluii si probleme legate att de domeniul propriu al nvmntului, ct i de societatea n ansamblu. n aceste condiii crete rolul educaiei ca factor ce contribuie n mod hotrtor la coeziunea social.

  Educaia poate s contribuie n diverse moduri la cetenia democratic i la coeziunea social. Educaia pentru o cetenie activ i contient ncepe la coal i continu pe tot parcursul vieii prin promovarea urmtoarelor valori fundamentale: . inseria, nu excluderea; . tolerana, nu predispoziia pentru conflict; . simul responsabilitii, nu pasivitatea; . raiunea i obiectivitatea, nu subiectivitatea i iraionalul.

  Totui trebuie sa fim contieni de faptul c educaia nu este o panacee universal, ea nu poate rezolva de una singur ansamblul de probleme ale societii. Astzi, nvmntul nu se limiteaz numai la tineret. nvmntul pe tot parcursul vieii este o nou cerin fundamental. Formarea profesional i invmntul pe ntreg parcursul vieii devin elemente eseniale ale sistemului educativ. Procesul educativ este tot mai puin nchis ntr-un spaiu-timp dat, cum era altdat. Problema locului de studii nu mai este att de important pentru foarte muli studeni i elevi. Astzi problema major este ce i cum sa nvei, precum i problema dezvoltrii talentelor fiecruia. Din acest motiv n sectorul educativ accentual se pune mai mult pe cerere, dect pe ofert. ncadrarea n munc este primul factor de integrare social. Astzi ns piaa muncii este mai dinamic i mai flexibil. Se constat tot mai mult c nu mai exist garania unei ncadrri pe via. Aceste mutaii au ca efect nu numai faptul c provoac dispariia unui mare numr de meserii, dar i faptul c afecteaz chiar caracterul i organizarea muncii. Piaa muncii cere achiziionarea de noi competene att la nivel de individ, ct i la scara ntreprinderii, ceea ce implic necesitatea unei actualizri permanente a competenelor. i fac apariia diverse modele de mbinare a nvmntului cu lucrul care terg linia de demarcaie tradiionala ntre educaie i formarea iniial sau postinial ori la ntreprindere.

  Au fost introduse ori snt n curs de elaborare noi metode de nvmnt, care au la baz autonomia nvmntului i dezvoltarea colii i a universitii n calitate de gestionari ai cunotinelor i informaiei.

  Astzi coala i universitatea nu mai constituie destinaia final pe calea educativ. Ele snt pe calea integrrii ntr-un sistem de educaie i instruire permanent. n general, se consider c educaia este aceea care trebuie s opreasc dezintegrarea social. ns toate rile se confrunt n prezent cu problema eecului colar i a abandonului prematur al studiilor. Dup unele sondaje efectuate la scar internaional, procentul abandonului colar n unele sisteme educative este destul de nalt.

  Nefrecventarea instituiilor educative i abandonul prematur al studiilor constituie deseori prima form de ruptur cu structurile sociale i aceste fenomene pot antrena excluderea social. Avnd n vedere c funcia educativ a familiei i a comunitilor locale a sczut, crete considerabil rolul i responsabilitatea sistemului educativ n aceast problem.

  Prin lupta contra fenomenului de eec colar educaia poate s contribuie la coeziunea social, garantnd fiecruia calificri de baz care s permit de a avea un venit suficient pentru a tri o via independent i a participa la viaa societii.

  Pentru a asigura principiul egalitii de anse pentru toate categoriile sociale, soluia nu este de a cobor nivelul educaiei. Este necesar mai degrab diversificarea educaiei care ar ntri capacitatea fiecrei instituii educative de a rspunde la cerinele particulare ale mediului su social.

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Se consider c aceast diversificare se poate realiza prin: o educaie mai puin academic i mai inovatoare, bazat pe noi metode pedagogice care favorizeaz autonomia celui care nva datorit utilizrii noilor tehnologii de informare i de comunicare;

  La ora actual, pe prim-plan se pune problema calitii, echitii i a eficacitii n nvmnt. Ameliorarea calitii i a procesului de evaluare a sistemului de nvmnt este problema central n sfera educativ.

  Pentru a funciona bine, ntreg sistemul educativ trebuie s se sprijine pe un nivel de calitate foarte nalt. n orice societate dezvoltat calitatea permite fiecruia s-i descopere, s amplifice i s utilizeze propriile sale aptitudini. Fr aceast calitate accesul la educaie nu mai are nici un sens. Autoritile publice au pretutindeni rolul de garant al calitii sistemului educativ, ele trebuie s garanteze respectarea de ctre fiecare instituie educativ a normelor de calitate.

  Normele de calitate nu mai in n exclusivitate de competena autoritilor i instituiilor educative. Ele snt definite n relaie direct cu ali factori implicai n educaie i formarea profesional. Se recunoate de ctre toi necesitatea elaborrii unor norme naionale sau internaionale de calitate n nvmnt.

  Este recunoscut de toi c echitatea este o condiie prealabil pentru coeziunea social, iar lipsa egalitii de anse n materie de acces la educaie ar avea ca urmare excluderea, adic subminarea coeziunii sociale. Fiecare cetean are dreptul s aib acces la o educaie de nalt calitate i s beneficieze de aceasta. ns, n materie de educaie egalitatea de anse rmne o problem fundamental. Astzi prinii, elevii i studenii au un punct de vedere mai critic fa de rezultatele pe care le poate oferi un sistem educativ sau altul i, n consecin, au exigene considerabile fa de sistemele educative. Ei consider c instituiile colare i universitile trebuie s fie responsabile de calitatea serviciilor oferite.

  n ceea ce privete evaluarea, se consider c procesul de evaluare trebuie s cuprind nu numai lucrul elevilor ori studenilor, dar i gestiunea instituiei respective, climatul ei educativ i spiritul democratic care trebuie s domine acolo. ntr-un numr de ri instituiile de nvmnt superior snt din ce n ce mai autonome n materie de evaluare. Se consider c o soluie a problemei delicate a evalurii instituiilor de nvmnt i a personalului acestora ar fi aliana ntre un proces de evaluare intern (sau autoevaluare) i un control extern, efectuat de un corp de inspectare. n aceast privin, multe ri pun problema redefinirii totale a rolului inspectorilor n sistemul educativ.

  Un numr n cretere de guverne consider autoevaluarea instituiilor educative ca un element important al procesului de analiz a acestor instituii, ceea ce presupune achiziionarea de ctre instituiile n cauza a capacitilor de a se evalua ele singure.

  Pentru integrare n Europa snt necesare noi competene att persoanelor individuale, ct i societii n ansamblu. Printre aceste competente mai principale snt: . spiritul de ntreprinztor; . spiritul de cooperare; . capacitati de comunicare, de via n societate i de participare; . capacitatea de a rezolva probleme; . facultatea de a organiza lucrul propriu n mod autonom; . capacitatea de colaborare cu colegii de origine cultural i naional diferita; . capacitatea de a utiliza noile tehnologii de informare i de comunicare; . competene lingvistice. nvaarea limbilor moderne i cunoaterea culturilor strine snt elemente care capt tot mai mult greutate.

  Competenele menionate mai sus trebuie sa fie achiziionate n cadrul studiilor generale i n cadrul formrii profesionale. coala i universitatea trebuie, de asemenea, s permit tinerilor s capete competene antreprenoriale i participative.

  Astzi se recunoate c accentul trebuie pus mai mult pe competene, dect pe diplome ori certificate oficiale. n viitor ar putea lua natere aa-numitele academii de competene,

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  abilitate s elibereze un paaport de formare. Care cuprinde descrierea formrii urmate i competenele achiziionate.

  Cererea crescnd de brae de munc foarte calificate i foarte diversificate constituie o adevrat problem pentru sectorul educativ. Tendina de diversificare a acestui sector a fost accentuat prin deschiderea de cicluri scurte de formare. ns n urma acestui proces de diversificare guvernele snt confruntate cu noi probleme, cum ar fi recunoaterea ciclurilor scurte, definiia profilurilor, caracterul diplomelor i certificatelor, evaluarea competenelor achiziionate n timpul experienei profesionale, relaiile cu lumea ntreprinztorilor i finanarea studiilor.

  Aezmintele de nvmnt profesional i de nvmnt superior de stat trebuie s fac fa concurenei instituiilor private, prezente pe pia i care propun alte filiere educative, dar nc i fenomenelor de mondializare (universitilor virtual.), susinute de cererea sporit de formare i de perspectivele oferite de noile tehnologii de informare i de comunicare. 3. TENDINELE PRINCIPALE ALE POLITICILOR EDUCATIVE N EUROPA

  n decursul ultimelor decenii toate rile europene au ncercat s rspund la noile provocri i exigene prin reforme ale sistemelor educative la scar naional, cutnd un echilibru just ntre principiile de calitate, eficacitate, diversitate, echitate, precum i ntre competenele administraiei centrale i celei locale i autonomia fiecrei instituii de nvmnt.

  Toate aceste reforme s-au axat pe cteva direcii specifice, care se pot rezuma la urmtoarele: - reorientarea programelor i obiectivelor educaiei spre rezultatele ateptate n cadrul diverselor procese educative, n termeni de cunotine, competene i capaciti; -egalitatea de anse n materie de acces la educaie i inseria activ n sistemul educativ; -descentralizarea i autonomia institiilor educative; -orientarea instituiilor educative ctre exigenele mediului lor specific; -ameliorarea calitii educaiei, elaborarea modalitilor de evaluare a fiecrui elev sau student, cadru didactic, a instituiei de nvmnt, precum i a sistemului n ansamblu (la scar naional) i redefinirea rolului inspeciei; -statutul i formarea cadrelor didactice, avnd n vedere c acestea snt factorii eseniali ai promovrii reformelor; -finanarea educaiei i instruirii sub diferitele sale forme.

  Practica a artat c reformele i realizarea lor cer timp i nu dau ntotdeauna rezultatele scontate, c orice reform trebuie s se fac cu participarea activ a factorilor interesai i s se bazeze pe un consens optim.

  4. POLITICILE ROMNIEI N DOMENIUL EDUCATIEI

  n consens cu "Cartea alb asupra educatiei si formrii", elaborat de Uniunea European, politicile educationale din Romnia situeaz pe un loc important realizarea "societtii educationale", care valorific eficient resursele umane, prin: educatie permanent; cresterea rolului expertizei n luarea deciziilor; accesul generalizat la orice form de cunoastere; extinderea mijloacelor de comunicare; cresterea motivatiei individuale pentru nvtare si emancipare personal; participare civic si responsabilitate social. Acest tip de societate (n Uniunea European denumit "Knowledge Society") presupune noi demersuri de politic educational. Vechile paradigme ale nvtmntului pentru toti si ale selectiei prin excludere sunt nlocuite printr-o politic de conciliere a dou prioritti

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  aparent incompatibile: educatia pentru toti si educatia pentru fiecare. n acest sens se vor initia si se vor dezvolta: accesul larg la servicii de educatie si formare; educatia pe toat durata vietii; extinderea functiei educative a societtii la un ansamblu de institutii formative (scoala si universitatea, dar si mass-media, familia, comunittile, institutiile, societtile comerciale, O.N.G.); amnarea selectiei si excluderii din sistemul de nvtmnt; educatia pe msur, n functie de interese si aptitudini. Programul de guvernare urmreste ca societatea romneasc s devin o societate educational n sensul definit de Uniunea European. Pentru aceasta si propune: educatia ca proprietate national; educatia adultilor si nvtarea permanent; coordonarea institutional si politic. De asemenea, se vor asigura refacerea si consolidarea pozitiei sociale a personalului din nvtmnt, prin recunoasterea si stimularea material si moral a valorilor. Directiile de actiune pentru asigurarea educatiei permanente si construirea societtii educationale sunt: sustinerea adecvat a sistemului educational (resurse financiare, sprijin politic, sustinere public); definirea cadrului legislativ pentru educatia permanent si educatia adultilor; diversificarea si extinderea ofertei de educatie permanent; includerea educatiei si formrii ca o component necesar n toate programele de dezvoltare pe ansamblul economiei si pe ramurile acesteia; coordonarea institutional a principalilor actori ai proceselor educationale (institutiile publice, societatea civil, institutiile politice, partenerii sociali, centre de inovare si dezvoltare); coordonarea programelor cu finantare extern, astfel nct s se evite paralelismele, segmentarea pe proiecte nesemnificative, dezacordurile metodologice si dependenta excesiv de resursele externe. Ansamblul msurilor de realizare a standardelor de integrare european si de crestere a competitivittii fortei de munc din Romnia porneste de la performantele superioare ale nvtrii. Din acest motiv ameliorarea performantelor generale ale tuturor elevilor si studentilor este o prioritate major a Programului de guvernare si dezvoltare a resurselor umane. n aceast perspectiv sunt prevzute urmtoarele actiuni: stimularea motivatiei elevilor si studentilor, asocierea acestora la organizarea si gestionarea procesului de nvtare; punerea accentului pe rezultatele pe termen lung, nu pe performantele utilizabile n prezent, exclusiv n mediul academic (nvtare pentru not, predare doar pentru examinare si memorizare, recursul dominant la procesele intelectuale cu retinere scurt); trecerea la un alt sistem de control al calittii n nvtmnt, prin evaluare formativ si examene centrate pe performante, nu pe reproducerea de cunostinte; formarea unor calificri bazate pe competente reale, care s conteze mai mult dect diplomele sau certificatele formale. Relansarea educatiei n mediul rural vizeaz urmtoarele obiective: re-dimensionarea retelei scolare; constituirea unei retele de transport scolar (anual, 120 de localitti);

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  asigurarea scolilor cu cadre didactice calificate; dotarea scolilor cu mijloace moderne de nvtmnt, cu retele de informare si comunicare; dotarea bibliotecilor scolare. nvtmntul superior va avea o contributie direct major la formarea resurselor umane. Folosind propriile capacitti de inovare si reform, nvtmntul superior va deveni o prghie care s dea impuls societtii romnesti, prin racordare la evolutiile sociale si economice pe care s le influenteze si s le directioneze. Actiunile concrete ce se vor desfsura n cadrul universittilor, n scopul dezvoltrii resurselor umane, sunt: adaptarea specializrilor la nevoile de pe piata muncii; dezvoltarea cercetrii stiintifice universitare; ncurajarea fluxului de revenire a tinerilor care studiaz n strintate; integrarea universittilor particulare acreditate n sistemul de nvtmnt superior romnesc; ntrirea parteneriatelor internationale; stimularea unor noi forme universitare, precum nvtmntul la distant. Pentru mbunttirea managementului resurselor didactice si de cercetare din institutiile de nvtmnt superior, se au n vedere: asigurarea functionrii optime a mecanismelor de conducere a institutiilor de nvtmnt superior, n conditii de autonomie universitar si de gestionare financiar ce solicit cresterea resurselor extrabugetare; recrutarea de tineri preparatori si asistenti universitari, prin dezvoltarea personalului didactic si de cercetare. 5. Politicile SUA n domeniul educatiei

  Politica educaional a S.U.A. este o reflectare fidel a sistemului democratic al acestei ri. Educaia n S.U.A. este organizat, guvernat i oferit n conformitate cu anumite principii, cele mai importante dintre ele fiind urmtoarele: Sistemul educaional al S.U.A. este unul descentralizat care garanteaz promovarea principiilor democratice la toate nivelurile de activitate educaional. mputernicirile guvernrii snt mprite raional pe niveluri: naional, statal, local i insti-tuional. Statul asigur dreptul instituiilor educaionale la gestionarea propriilor resurse materiale i financiare. Managerii din sistemul educaional al S.U.A. au prerogative destul de mari n procesul de dirijare a instituiei, dar snt totui limitai de legislaie n ceea ce privete raportul cu structurile ierarhic superioare. De asemenea, exist anumite restricii i responsabiliti n domeniul relaiilor cu subalternii. Este ncurajat caracterul pragmatic al educaiei.

  Dei pare surprinztor, prin diversitatea multiplelor forme organizaionale, sistemul educaional al S.U.A. exclude totui orice posibilitate de anarhism sau dezorganizare.

  Pentru a face fa imperativelor timpului, ma nagerii din sistemul educaional al S.U.A. au nevoie de o excelent pregtire - att n plan teoretic, ct i n cel al abilitilor de conducere practic i de realizare a unei colaborri interpersonale eficiente. Acest deziderat este implementat printr-un cuprinztor program de pregtire iniial i continu a managerilor din sistemul educaional al S.U.A.

  n S.U.A., tiina didactic fundamental are misiunea de a genera performante recomandri teoretice pentru realizarea unei educaii eficiente ntr-o societate global

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  competitiv. Toate informaiile referitoare la realizrile tiinifice pe plan educaional snt puse rapid la dispoziia managerilor din sistem. Acetia au mari posibiliti de a selecta recomandrile favorabile i de a iniia anumite activiti de modernizare a instituiilor sau domeniilor subordonate.

  Condiiile democratice au creat premise benefice de apariie a unei impresionante varieti de organizare a cercetrilor respective. Ca i n alte ri, centrele primare de cercetare didactic se constituie n jurul universitilor de profil. De exemplu, la Teachers College, Columbia University, fiecare profesor este ncadrat i ntr-un program (sau mai multe) de cercetare didactic. Suplimentar, n instituia respectiv activeaz 30 de centre de investigri didactice, care au un anumit grad de autonomie.

  Departamentul pentru Educaie dispune de mai multe centre de cercetare, dintre care poate fi evideniat Office of Educational Research and Improvement; care pune la dispoziia celor interesai o gam de materiale referitoare la investigaiile efectuate, precum i ofer gratuit anumite titluri de carte didactic.

  Asociaiile educaionale i creeaz i ele centre de cercetare proprii. Un ir de asociaii nonguvernamentale doresc s investeasc n remedierea calitii educaiei i, n acest context, i organizeaz propriile centre de cercetare. De exemplu, n 1991 liderii din business au fondat asociaia New American School care, actualmente, este considerat drept una dintre cele mai solide i apreciate organizaii n domeniul reformrii educaiei. Asociaia ofer granturi pentru cercetri n domeniul organizrii colare, apoi selecteaz prin concurs coli n care se experimenteaz noile realizri teoretice. n urmtoarea etap se selecteaz un alt ir de coli n care se vor imple-menta modelele de organizare elaborate. n toate fazele asociaia i asum responsabilitatea pentru reciclarea personalului managerial i celui didactic.

  Asociaia School Technology Management este specializat n elaborarea tehnologiilor de conducere a instituiilor educaionale, utiliznd sisteme computerizate. Aceste tehnologii nu numai c eficientizeaz activitatea managerilor i a cadrelor didactice, ci i au un impact substanial n rezolvarea problemelor legate de securitate. Fiecrui cadru didactic i fiecrui student i se elaboreaz carduri magnetice individuale care ofer accesul n respectiva instituie de nvmnt, astfel excluzndu-se ptrun-derea persoanelor intruse n aceste instituii. Prin intermediul cardurilor, studenii i cadrele didactice au acces la biblioteci, cantin, centru de computere, aparate de mul-tiplicat, sli de sport. Toate evidenele statistice (frecvena, reuita, repartizarea sarci-nilor etc.) snt sintetizate cu ajutorul sistemului computerizat. n orice moment poate fi obinut informaia referitoare la oricare student sau cadru didactic. Profesorii dispun de baza de date a discipolilor si i, n caz de necesitate (boal, probleme personale, condiii climaterice nefavorabile etc.), pot s organizeze instruirea la distan a acestora. Uneori elevii transmit profesorilor prin Internet probele de evaluare. Asociaia asigur realizarea programelor de reciclare a personalului didactic.

  Toate cercetrile didactice snt bazate pe un solid suport statistic. Furnizorul principal de informaii statistice este Departamentul pentru Educaie prin National Center for Education Statistics.

  Probleme ce in de modernizarea sistemului educaional snt abordate deseori n mass-media din S.U.A. care, ntr-adevr, reprezint o for n stat. Practic, fiecare post TV sau de radio are n programul su zilnic emisiuni despre situaia din sistemul educaional. Presa scris ofer i ea spaii considerabile problemelor educaionale. Nu snt rare nici articolele de critic dur referitoare la anumite componente ale realitii educaionale americane. Deseori anume aceste critici constituie, ntr-o anumit msur,

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  fora motrice a soluionrii problemelor att din domeniul educaional, ct i din cel socio-cultural.

  Educaia pentru societatea cunoaterii reprezint forma acuala a educaiei

  intelectuale, raspunsul educaiei la provocrile societii cunoaterii.

  O societate n care cunoaterea are rolul determinant, dar nu este cunoatere n sine ci

  pentru sine i pentru societate, n care cunoaterea este orientat valoric, este

  societatea cunoasterii.

  Orientarea valoric a cunoaterii se refer la selecia valorilor economice,

  politice, tiinifice, tehnice, culturale dup criterii stabilite de comunitile respective

  potrivit intereselor comune, cu scopul propirii societii n ansamblul ei.

  Astzi, mai mult ca oricnd, coala trebuie s devin o instituie formativ, n

  care primordiale sunt nevoile copilului i nu structuri rigide, la care acesta ar trebui s

  se adapteze. nvmntul centrat pe elev, mai mult dect oricnd, trebuie s devin

  realitate, i nu doar un concept frumos formulat.

  Acest concept nu este nou, el fiind dezvoltat la nceputul secolului 20 de mai

  muli pedagogi romni i strini. Printre acetia, o amintim pe celebra Maria Montessori,

  care punea n centrul sistemului educaional italian din prima jumtate a secolului 20

  Mria sa copilul.

  Textul suspus analizei de fa compar n esen sistemul tradiional cu cel

  modern de educaie. Aadar, sculptorul reprezint tipul tradiional al profesorului, care

  vede elevul ca o structur omogen, ce trebuie adaptat i modelat conform realitilor

  societii, respectiv unor principii care nu in seama i de nevoile particulare ale elevilor.

  n schimb, grdinarul, profesorul modern, vede elevul drept o entitate cu

  identitate i proces propriu i unic de evoluie, care necesit foarte muli factori, pentru

  ca aceast evoluie s fie una benefic i s duc la dezvoltarea elevului ca

  individualitate i nu neaprat ca un alt membru al unei mulimi predefinite. Drept

  urmare, pentru ca elevul s se dezvolte armonios, profesorul trebuie s ia n calcul o

  varietate de factori, pornind de la vrst, abiliti intelectuale, mediu familial, etnie,

  mediu social din care provine, nzestrarea sau nu cu nevoi speciale de nvare.

  Identificarea tuturor acestor particulariti presupune o cunoatere temeinic a

  elevilor cu care profesorul colaboreaz pentru a atinge multiple obiective, dintre care cel

  mai important trebuie s fie dezvoltarea armonioas a copilului, att din punct de

  vedere intelectual, ct i din punct de vedere moral. Solul de care copilul, sau planta, n metafora de mai sus, are nevoie pentru a-i atinge maturitatea, dezvoltarea sa armonioas, trebuie totodat identificat i schimbat n funcie de nevoile copilului. Acest lucru nseamn c, dac pn acum, coala se baza exclusiv pe ideea de omogenitate, este cazul ca, nainte de a ne proiecta activitile i a ne propune anumite standarde, s ne bazm pe anumite principii eseniale. Primul dintre aceste principii este acela al adaptabilitii la nevoile elevilor notri; nu toate clasele sunt la fel, nu toi elevii sunt la fel, drept urmare, nu toate orele vor avea aceeai structur i nu toi elevii vor atinge aceleai obiective. Foarte important este faptul c nu toi elevii au acelai ritm de nvare, respectiv acelai interes fa de materia predat. Drept urmare, profesorul trebuie s identifice toate aceste nevoi i, dei pare foarte greu, s ncerce s-i adapteze strategiile astfel nct s acopere ct

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  mai mult, dac nu chiar toate aceste nevoi. nlturarea impresiei de dificultate i transformarea colii ntr-un mediu n care elevul se simte important i este ncurajat n permanen pot transforma insuccesul colar ntr-un fenomen izolat, i nu unul de mas. Cel de-al doilea principiu este cel al flexibilitii. Practicile actuale, din pcate, foreaz profesorul s menin un anume curs i un anume ritm, indiferent de particularitile i ethosul colii. Flexibilitatea n a alege anumite coninuturi sau anumite tehnici n funcie de nevoile copiilor ar trebui s aparin profesorului, acesta fiind cel mai n msur s fac acest lucru, lund n calcul faptul c el petrece cel mai mult timp cu clasa respectiv i i cunoate cel mai bine pe copii. Un alt principiu este acela al colaborrii. nvarea nu ar trebui s mai fie organizat pe principiul profesorul pred, elevul nva, i ar trebui vzut ca o colaborare ntre doi parteneri, profesorul i elevul, din care, ambele pri au de ctigat. Perceperea autoritii ca fiind un element ce ne poate ajuta va transforma anumite ostiliti sau acte de rebeliune normale pentru vrsta elevului, n simple discuii ce se pot dovedi eficiente. n consecin, dac nainte elevul era vzut ca o structur omogen ce trebuia s primeasc i s rein informaii, adaptndu-se n acelai timp unui cadru rigid ce-i ngrdea att dezvoltarea, ct i exprimarea creativitii i personalitii sale, n momentul de fa, coala vizeaz din ce n ce mai mult identificarea acestor particulariti i cultivarea lor, tocmai pentru ca elevul s nu fie doar o persoan ce se va pierde ntr-o mulime, ci o voce unic, puternic, capabil s-i croiasc un drum unic i de succes n via, fr a se baza prea mult pe ajutorul altora i fr a fi nfrnt de eventualele eecuri care pot aprea n via.

  Curriculum intre proiectare si implementare

  Din perspectiva centrrii pe elev, monitorizarea implementrii curriculumului colar nseamn urmrirea sistematic i continu a modului n care sistemul se comport n raport cu modificrile propuse. Spre exemplu, administrarea periodic a testelor criteriale care vizeaz esena unui program de studii permite identificarea problemelor, a dificultilor n derularea acestuia. La nivel microstructural, din perspectiva centrrii pe elev, n implementarea curriculumului se recomand operarea cu modelul centrat pe nvarea activ i interactiv, n care strategiile de instruire urmresc provocarea i susinerea nvrii active n cadrul creia elevul acioneaz asupra informaiei pentru a o transforma ntr-una nou, personal, proprie. Folosind aceste strategii, profesorii i vor determina pe elev s devin rspunztori i participani n procesul construirii sensurilor informaionale, prin rezolvri de probleme, prin explorri i cercetri sau aplicnd ceea ce a dobndit n contexte noi, diferite. Evaluarea curriculumului

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Din perspectiva centrrii pe elev, evaluarea unui curriculum presupune determinarea msurii n care obiectivele propuse sau asumate iniial au fost realizate. Se impune, de asemenea, i stabilirea gradului de adecvare a curriculumului la cerinele i ateptrile elevilor. Formarea capacitilor de evaluare i autoevaluare la elevi reprezint un criteriu important al evalurii calitii curriculumului. Principiul centrrii pe elev i practica didactic Principiile prezentate mai sus au rolul de a orienta procesul de reconfigurare al cadrului curricular. De asemenea principiilor centrrii pe elev asociaz o serie de demersuri specifice care impun colaborarea i participarea elevului la propria instruire La nivelul proiectrii didactice, centrarea pe elev nseamn a oferi elevului posibilitatea de a alege ce s studieze i cum s studieze. Astfel Curriculum la decizia colii, activitile extra curriculare, centrarea pe studiul domeniilor i nu al bucelelor de domenii, abordrile inter i trans disciplinare, sunt modaliti de implementare caracterizate prin: alegerea anumitor coninuturi de nvare de ctre elevi n funcie de interesele personale; organizarea coninuturilor pe principiile nvrii bazate pe probleme permite elevului s stabileasc anumite obiective de nvare i s aib control asupra propriei nvri; nvarea bazat pe resurse; focalizarea, n formularea finalitilor pe ceea vor face elevii la finalul orei/disciplinei i nu pe coninutul care trebuie acoperit. Posibile demersuri didactice centrate pe elev n cadrul procesului didactic sau n afara lui pot fi aplicate metode i tehnici eficiente din perspectiva centrrii pe elev. Astfel se pot propune activiti de comunicare ,de relaionare, de planificare, de justificare cum ar fi : - elaborarea de proiecte independente, - alegerea temelor de proiecte de ctre elevi; - organizarea de grupuri de discuii i dezbateri; - excursii, activiti practice; - elaborarea de jurnale individuale de nvare; - nvare asistat de calculator; - portofolii; - dialog, discuii n grupuri mixate - intervenii individuale ale fiecrui elev pe o anumit tem; - jocuri de rol; - prezentri n faa clasei; - prezentri de postere; - reflecii n scris asupra nvrii (3-4 minute); Evaluarea Demersurile de evaluare centrate pe elev pun accent pe evaluarea formativ prin acordare de feed-back, comentarii scrise pe sarcinile rezolvate, notri pe parcursul semestrului care nu se iau n calculul mediei finale. Acest lucru determin situaia de parteneriat, la nivelul evalurii, ntre profesor i elev. Elevul nu mai primete o not neexplicat i pe care adeseori, n-o nelege, ci aprecieri concrete care-i scot n eviden punctele slabe asupra crora ar trebui s acioneze. n acelai timp, evaluarea centrat pe elev insist pe auto-evaluare i evaluarea fcut de colegi.

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Un curriculum centrat pe elev: Curriculumul realizat pe criteriul centrrii pe elev, trebuie s propun contexte instrucionale n care nvarea elevilor s fie activ i s-l implice pe elev n rezolvarea de sarcini i probleme reale. De asemenea, nvarea , n acest context trebuie s fie contextual construind cunotinele noi pornind de la baza existent de cunotine a elevului, social promovnd cooperarea i colaborarea ntre elevi i responsabil oferind elevului posibilitatea de a alege i a fi responsabil pentru propria n nvare. Curriculumului trebuie s vizeze structurarea situaiilor de nvare efectiv n care vor fi angrenai elevii, ceea ce presupune prefigurarea experienelor de nvare pe care le vor parcurge acetia. Sursa de elaborare a experienei de nvare nu o mai constituie doar structurile cunoaterii/culturii, ci i trebuinele, interesele, aspiraiile celor care sunt beneficiarii educaiei, iar n organizarea nvrii conteaz nu numai ce se nva, ci i cum, respectiv n ce moduri se nva. Totodat curriculumul centrat pe elev se focalizeaz pe procesele mentale, pe dezvoltarea capacitilor i a competenelor cognitive ale elevilor i mai puin pe rezultatele nvrii (derivate din simpla receptare a coninuturilor) se impune. Curriculumul susine elevii n dezvoltarea capacitilor de tip metacognitiv (ex. capacitatea de a nva s nvei), aceste capaciti fiind eseniale pentru optimizarea comportamentului inteligent al elevilor; Demersul curricular trebuie orientat spre dezvoltarea de competene transversale la elevi, precum rezolvarea de probleme, strategiile de nvare, deprinderile interpersonale i sociale, deprinderile de comunicare, deprinderile de utilizare eficient a resurselor, competene care devin centrale pentru dezvoltarea pe termen lung a elevilor i integrarea lor profesional ct mai eficient. Un curriculum modern i eficient trebuie elaborat pe baza unui set de principii i de criterii menite s asigure coerena la nivelul proiectrii i al dezvoltrii sale. Principiile de elaborare a curriculum-ului vizeaz componentele de baz ale procesului de nvmnt. Aceste principii , pe care le vei vedea prezentate i n modulul de evaluare, sunt enunuri sintetice care exprim caracteristicile noului demers curricular n viziunea reformei nvmntului. Principii privind curriculum-ul ca ntreg . Potrivit acestui principiu curriculum-ul trebuie:

  s reflecte idealul educaional al colii romneti aa cum este acesta definit n Legea nvmntului.

  s respecte caracteristicile de vrst ale elevului, corelate cu principiile de psihologie a nvrii.

  s reflecte dinamica valorilor socio-culturale specifice unei societi deschise i democratice.

  s stimuleze dezvoltarea unei gndiri critice i creative.

  s-i ajute pe elevi s-i descopere disponibilitile, i s le valorifice la maximum n folosul lor i al societii.

  Principii privind nvarea

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Acest principiu pornete de la faptul c elevii nva n stiluri diferite i n ritmuri diferite i de aceea: nvarea presupune investigaii continue, efort i autodisciplin. nvarea dezvolt atitudini, capaciti i contribuie la nsuirea de cunotine. nvarea trebuie s porneasc de la aspecte relevante pentru dezvoltarea personal a elevului i pentru inseria sa n viaa social. nvarea se produce prin studiu individual i prin activiti de grup. Principii privind predarea Conform acestui principiu este necesar ca:

  Predarea s genereze i s susin motivaia elevilor pentu nvarea continu.

  Profesorii s creeze oportuniti de nvare diverse, care s faciliteze atingerea obiectivelor propuse.

  Profesorii s descopere i s stimuleze aptitudinile i interesele elevilor.

  Predarea s nu se limiteze la transmiterea de cunotine, ci i de comportamente i de atitudini

  Predarea s faciliteze transferul de informaii i de competene de la o disciplin la alta.

  Predarea s se desfoare n contexte care leag activitatea colar de viaa cotidian.

  Principii privind evaluarea Se pornete de la faptul c evaluarea reprezint o dimensiune esenial a procesului curricular i o practic efectiv n clas i de aceea trebuie:

  s implice folosirea unei mari varieti de metode.

  s-i conduc pe elevi la o autoapreciere corect i la o mbuntire continu a performanelor.

  s fie fundamentat pe standarde curriculare de performan, orientate spre ceea ce va fi elevul la finalizarea parcursului su colar i la intrarea n viaa social.

  Criterii Criteriile asigur trecerea de la nivelul general al principiilor, la cel concret al elaborrii curriculum-ului colar: programe, manuale, ghiduri, etc. Criteriile determin coerena funcional i metodologic a ntregului curriculum. Centrarea curriculum-ului pe competene care urmresc formarea de capaciti, cunotine i atitudini. Statuarea explicit a unei paradigme didactice relevante la nivelul fiecrei discipline. Asigurarea unui nivel mediu de generalitate i de complexitate a obiectivelor curriculare (obiective cadru i obiective de referin) i a standardelor curriculare de performan. Propunerea unor variante de activiti de nvare centrate pe elev, care s asigure atingerea obiectivelor i a standardelor propuse. Selectarea unor coninuturi semnificative din perspectiv psiho-pedagogic. Fundamente sociale

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Acestea vizeaz dou elemente definitorii ale mediului social contemporan, cu consecine evidente asupra educaiei i curriculum-uluicolar: globalizarea i economia bazat pe cunoatere i amploarea tehnologiilor informaionale i de comunicaie (TIC). Dezvoltarea societii bazat pe cunoatere Reperele nvrii bazate pe cunoatere sunt : A ti ce - se refer la cunotinele factuale, la informaiile care ne ajut sexplicm diverse aspecte ale realitii. A ti de ce- se refer la cunoaterea tiinific a unor principii, legi ale naturii, ale modului de funcionare a mecanismelor economice, sociale, politice, n msur s sprijine procesele de nelegere. A ti cum - se refer la abilitile i competenele de a pune n practic cele dou tipuri de cunoatere anterioare, la deinerea i aplicarea unorproceduri de rezolvare a problemelor. A ti cine- se refer la informaiile despre cine ce tie i ce tie s fac.

  Din aceast perspectiv, politicile curriculare trebuie s includprincipiile specific nvrii pe tot parcursul vieii, s ncurajeze i s recunoasc achiziiile dobndite n contexte nonformale i informale de nvare Curriculum-ul naional va trebui s fie centart pe achiziile transferabile i transversale, discutate i negociate cu toi factorii interesai. Fundamentele epistemologice Fundamentele epistemologice au n vedere coninuturile care decupeaz domenii tiinifice i le integreaz n domenii didactice (generat i orientat de contextul aplicrii). Principiile pe care le impune dezvoltarea tiinelor, sunt intredisciplinaritatea, transdisciplinaritatea i nseamn reunirea unor grupuri de specialii n diverse domenii pentru a lucra asupra unei anumite probleme i, respectiv, integrarea competenelor ntr-un cadru flexibil de aciune, stabilit ca urmare a consensului asupra unor practici cognitive i sociale. Principiile acestea au cteva caracteristici eseniale: - dezvolt un cadru de referin pentru a orienta eforturile de rezolvare a problemelor. - realizeaz proceduri prin care comunicarea rezultatelor se face mai nti ctre participanii direci; - consider producerea cunoaterii i difuzarea ca fiind procese concomitente - sunt abordri dinamice care permit rezolvarea de probleme aflate n micare. Fundamentele psihologice Psihologia dezvoltrii/ a vrstelor, psihologia diferenial, psihologia nvrii, psihologia gndirii i a inteligenei, psihologia grupurilor furnizeazfundamente pentru evoluia i dezvoltarea curriculumului naional. nvarea centrat pe elev; semnificaii i implicaii n planul conceperii, implementrii i evalurii curriculumului. Teoriile recente ale nvrii (teoria inteligenelor multiple, inteligena emoional, teoria nvrii sociale, teoria flexibilitii cognitive, nvarea situat i comunitile de practici, etc.) impact asupra curriculumului i asupra instruirii difereniate Fundamente pedagogice

  O tendin major i constant nregistrat att la nivel teoretic, conceptual, ct i metodologic, practic, este aceea a diversificrii cmpului educaional, ca

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  modalitate / strategie de rspuns la marile provocri cu care se confrunt lumea contemporan i la care educaia n general, i curriculum n special nu pot rmne indiferente.

  Principalele direcii sau propuneri ale diversificrii cmpului educaional vizeaz arii precum :educaia pentru mediu, educaia pentru drepturile omului, educaia pentru sntate, educaia pentru diversitate cultural, educaia pentru (mass)media, educaia pentru timpul liber

  Aceste domenii au caracte interdisciplinar i determin introducerea, la nivelul planurilor de nvmnt, a unei alocri speciale de timp pentru derularea de proiecte integrate/interdisciplinare precum i introducerea celei de opta arie curricular propus de noul Cadru de Referin pentru curriculum naional. ntre instituiile special desemnate cu responsabiliti specifice n ceea ce privete dezvoltarea capacitilor Statelor Membre n adaptarea coninuturilor educaiei la provocrile secolului XXI. se afl i International Bureau of Education, un institut al U.N.E.S.C.O ale crei activiti se centreaz pe reproiectarea i nnoirea coninuturilor educaiei din perspectiva celor patru piloni identificai de Comisia Internaional a Educaiei pentru secolul XXI : 1. a nva s tii 2. a nva s faci 3. a nva s fii 4. a nva s trieti mpreun. 1) Principiul seleciei i al ierarhizrii culturale vizeaz configurarea domeniilor cunoaterii umane i ale culturii n sens larg ca domenii ale curriculumului colar.

  Aplicarea acestui principiu conduce la stabilirea disciplinelor colare vizate de sistemul de nvmnt ntr-o anumit etap istoric. Principiul seleciei i al ierarhizrii culturale, coroborat cu un criteriu organizatoric, are rol n alocarea orar a fiecrei discipline n planul de nvmnt. n conformitate cu acest principiu, se configureaz disciplinele din cadrul planurilor de nvmnt astfel nct acestea s rspund adecvat setului de competene ale absolventului. n acest context, apare utiloperarea cu noiunea de arie curricular. Aria curricular reprezint o grupare de discipline funcionale din perspectiva competenelor necesare viitorului absolvent.

  Tipologia ariilor curriculare i relaiile dintre acestea jaloneaz cadrul generator al planului de nvmnt. (2) Principiul funcionalitii vizeaz racordarea diverselor discipline, precum i a categoriilor de discipline, la dezvoltarea cunoaterii actuale n consens cu dominantele acestei dezvoltri. Principiul funcionalitii vizeaz racordarea diverselor discipline, precum i a ariilor curriculare la vrstele scolare si la psihologia vrstelor. Astfel, principiul funcionalitii determin structurarea procesului de nvmnt n cicluri curriculare. (3) Principiul coerenei are n vedere gradul de integrare orizontal i vertical a ariilor curriculare, iar n cadrul acestora, a disciplinelor de studiu. Acest principiu implic dou niveluri de corelare:

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  la nivelul planurilor, ne raportm la corelarea disciplinelor de studiu pe vertical, n vederea formrii competenelor i la coerena orizontal, n vederea evitrii suprapunerilor si/sau contradiciilor ntre discipline nrudite; La nivelul programelor, este necesar corelarea disciplinelor de studiu n cadrul ariei/ariilor curriculare, astfel nct competenele specifice fiecrei discipline s se armonizeze cu toate celelalte. (4) Principiul egalitii sanselor are n vedere asigurarea unui sistem de condiii echivalente privind accesul, derularea i recunoasterea studiilor, precum i orientarea socioprofesionalpentru toi elevii. Aplicarea acestui principiu conduce la:

  implementarea unor reglementri care garanteaz egalitatea oportunitilor de acces i parcurs colar;

  existena unor componente obligatorii care s asigure validarea studiilor la nivelul unei cohorte;

  garantarea unui nucleu de discipline care s asigure baza de operare pentru formarea competenelor;

  asigurarea unei oferte de servicii educaionale privind consilierea i orientarea colar i pentru carier. n acelai timp, Principiul egalitii anselor implic asigurarea unui mecanism al calitii predrii-nvrii care permite fiecrui elev sdescopere i s valorifice la maximum potenialul de care dispune. (5) Principiul flexibilitii i al parcursului individual presupune rute individuale de formare pentru elevi. Aplicarea acestui principiu conduce la:

  asumarea deciziei asupra opionalitii la nivelul instituiei de nvmnt;

  structurarea planurilor de nvmnt pe dou componente: obligatorie i la decizia colii. (6) Principiul racordrii la social presupune existena unui curriculum astfel conceput nct s ofere o inserie socio-profesional optim i n acord cu valori etice i estetice pozitive.

  Aplicarea acestui principiu conduce la configurarea curriculumului din perspectiva cerinelor pieei muncii.

  n concluzie, aplicarea consecvent a principiilor enunate anterior genereaz un curriculum modern, adecvat societii cunoaterii, ale crui trsturi sunt urmtoarele:

  Plasarea nvrii ca proces n centrul demersului didactic (important este nu ceea ce cursul transmite, ci ceea ce elevul reusete s aplice).

  Orientarea nvrii spre formarea de competene necesare unei inseriisocio-profesionale optime.

  Flexibilizarea ofertei de nvare.

  Introducerea unor noi modaliti de selectare i de organizare a coninuturilor, conform principiului nu mult, ci bine"; important este nu doar ce anume, ci i ct de bine, cnd i de ce se nva ceea ce se nva, precum i la ce anume servete mai trziu ceea ce s-a nvat.

  Individualizarea parcursurilor scolare, motivante pentru elevi i orientate spre inovaie i spre mplinire personal.

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Centrarea profesorului pe comportamentele specifice rolurilor deorganizator imediator al activitilor de nvare-cercetare-transfer didactic.

  Realizarea unui echilibru pragmatic ntre o cultur de tip academic i ocultur funcional adaptat finalitilor fiecrei specializri.

  Creterea responsabilitii nvmntului fa de beneficiarii educaiei, fa de societatea civil i diversificarea implicrii acestuia n viaa comunitii locale. (7) Principiul calitii este stipulat de lege ca principiu care guverneaz nvmntul preuniversitar i superior precum i nvarea pe tot parcursul vieii din Romnia. n baza acestui principiu, toate activitile de nvmnt se raporteaz la standarde de referin i la bune practici naionale i internaionale. Standardele curriculare sunt criterii de evaluare a calitii procesului de nvare, specificri de performan care indic gradul n care sunt atinse obiectivele curriculare, sunt nsuite cunotinele, sunt formate capacitile i comportamentele stabilite prin curriculum. Standardele de performan sunt nsoite de indicatori de performan, instrumente de msurare a gradului de realizare a unei activiti desfurate de furnizorul de educaie/unitatea/instituia furnizoare de educaie prin raportare la standarde, respectiv la standardele de referin. Nivelul minim al indicatorilor de performan corespunde cerinelor unui standard. Nivelul maxim al indicatorilor de performan corespunde cerinelor unui standard de referin, este opional i difereniaz calitatea n mod ierarhic, progresiv. Evaluare naional i unternaional Studiile comparative, internaionale, la care particip Romnia ncepnd cu anul 1995 (TIMSS, PIRLS, PISA), au relevat o serie de aspecte negative referitoare la performanele elevilor romni. O mare parte dintre cauzele identificate ale acestor rezultate constituie aspecte aflate ntr-o relaie direct cu problematica domeniului curriculumului naional. Legea Educaiei Naionale 1/2011, instituie, ca urmare a acestor situaii, o strategie de evaluare naional care s preia instrumente, ca mod de concepere i aplicare de la evalurile internaionale menionate. Acest lucru va determina o regndire, la nivelului actului didactic al predrii, al nvrii i al evaluarii de parcurs, va schimba optica autorilor de manulael i va crea premise pentru o ameliorare a achiziiilor generale ale elevilor romni. Aspectele semnalate prin evalurile internaionale pot fi remediate i n msura n care curriculumul va include i/sau va genera msuri referitoare la: - eliminarea excesului de cunoatere academic i orientarea contextualizrii nvrii, respectiv orientarea procesului de implicare a elevilor n construirea cunoaterii i n dezvoltarea abilitilor de gndire de nivel superior; - diversificarea ofertei educaionale, prin utilizarea corespunztoare a ofertei de CD; - includerea n structura curriculumului a precizrilor referitoare la evaluare, care s sprijine evaluarea progresului n nvare al elevilor - revizuirea periodic a curriculumului pornind de la analiza rezultatelor la testrile internaionale i naionale; - definirea unor niveluri de performan pentru competenele prevzute n structura curriculumului;

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  - asigurarea flexibilitii curriculumului i a unui parcurs difereniat de formare a elevilor; - includerea de prevederi referitoare la dezvoltarea competenelor profesorilor, n scopul dezvoltrii achiziiilor de nvare ale elevilor; - prevederea de procedee i instrumente obiective i transparente de evaluare a nvrii. Reprezint ansamblul coerent al planurilor-cadru de nvmnt, al programelor colare din nvmntul preuniversitar i manualelor colare. Planurile-cadru de nvmnt cuprind disciplinele, domeniile de studiu, respectiv modulele de pregtire obligatorii i opionale, precum i numrul minim i maxim de ore aferente acestora (art.65.1). Programele colare stabilesc, pentru fiecare disciplin, domeniul de studiu/modulul de pregtire din planul de nvmnt, finalitile urmrite i evideniaz coninuturile fundamentale de ordin teoretic, experimental i aplicativ, oferind orientri metodologice generale pentru realizarea i evaluarea acestora (art.65.3). Programele colare pentru disciplinele/domeniile de studiu, respectiv modulele de pregtire opionale se elaboreaz la nivelul unitilor de nvmnt (art.65.6). n cazul alternativelor educaionale, planurile-cadru i programele colare sunt elaborate, n proiect, de reprezentani ai acestora i sunt aprobate de Ministerul Educaiei, Cercetrii, Tineretului i Sportului (art.65.7). Noul cadru de referin propune organizarea modular a tuturor programelor colare. Modul curricular este blocul curricular relativ autonom care poate fi studiat relativ independent n cadrul unei discipline sau program de formare. Componentele unui modul curricular sunt: obiectivele sau rezultatele ateptate exprimate n termeni de competene specifice vizate de modulul respectiv; corpul modului - reprezentat de activitile de organizare i reglare a activitii de nvare, sistemul de evaluare (criterii i proceduri), intervalul de timp alocat pentru realizarea modulului. Auxiliarele curriculare sunt constituite din ghiduri metodologice, softuri educaionale, culegeri de probleme, pachete de nvare etc. care, prin coninut, sunt n conformitate cu prevederile legale n vigoare i pe care cadrele didactice le pot selecta i utiliza la clas, n baza libertii iniiativei profesionale, n scopul mbuntirii calitii procesului educaional. n acelai scop se nfiineaz Biblioteca colar Virtual i Platforma colar de e-learning, care includ programe colare, exemple de lecii pentru toate temele din programele colare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare (art.70.2) i se dezvolt reeaua de biblioteci colare i centre de documentare i informare. Curriculum integrat Curriculumul integrat desemneaz, att relaionarea diferitelor arii de studiu traversnd barierele disciplinare i accentund conceptele integratoare, ct i abordarea corelat a coninuturilor i rezultatelor nvrii. Curriculumul integrat poate lua diferit forme: multi- sau pluridisciplinar, interdisciplinar, transdisciplinar. Argumente pentru un curricculum integrat

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  - facilitarea dezvoltrii competenelor cu caracter transversal enunate explicit prin intermediul documentelor de politic educaional (Legea Educaiei Naionale); - pregtirea elevilor pentru a putea rspunde n mod adecvat probelor de evaluare transdisciplinare prevzute de documentele de politic educaional la nivelul clasei a VI-a i a IX-a, dar i la nivelul examenului de bacalaureat; - predarea interdisciplinar permite o abordare constructiv a schimbrilor care au loc n cunoatere expansiunea informaiilor, perimarea lor i fragmentarea cunoaterii; Planul-cadru de nvmnt n Planul-cadru disciplinele de nvmnt i ponderea lor sunt organizate pe trei categorii: Trunchi comun/curriculum nucleu, care cuprinde disciplinele obligatorii care, la nivelul nvmntului liceal, sunt aceleai pentru toate specializrile din cadrul profilului. In principiu, trunchiul comun dezvolt i consolideaz competene generice (competene vizate de disciplinele de nvmnt i competene transversale). n nvmntul liceal, trunchiul comun are rolul de a dezvolta i diversifica competenele cheie (art. 68, Legea 1/2011). Curriculum difereniat, care cuprinde discipline relevante pentru specializarea respectiv. El asigur formarea i dezvoltarea competenelor specifice n funcie de filier, profil, calificare. Curriculumul difereniat servete dezvoltrii competenelor specifice vizate de specializarea/profesia respectiv; Discipline opionale/discipline la decizia colii. Curriculum opional poate contribui, n funcie de opiuni, la realizarea ambelor categorii de competene

  Curriculum nucleu aprofundat presupune parcurgerea segmentului obligatoriu din programa disciplinei (nemarcat prin asterisc), prin diversificarea activitilor de nvare pn la acoperirea numrului maxim de ore din plaja orar a disciplinei respective. Aceast variant de curriculum la decizia colii se poate realiza cu elevii ale cror interese nu sunt orientate spre respectiva disciplin i/ sau arie curricular; ea ar putea fi relevant i pentru elevii n cazul crora numrul de ore alocat trunchiului comun nu este suficient pentru nsuirea acestuia.

  Curriculum extins presupune parcurgerea n ntregime a programei, respectiv a segmentelor obligatorii i a celor neobligatorii marcate prin asterisc. Se lrgete astfel oferta de nvare n ceea ce privete cunotinele, capacitile i atitudinile, pn la acoperirea numrului maxim de ore din plaja orar a disciplinei respective. Aceast variant de curriculum la decizia colii se poate realiza cu elevii care manifest interese speciale pentru anumite discipline sau arii curriculare.

  Curriculum elaborat n coal implic diverse tipuri de activiti opionale pe care le propune coala (sau pe care aceasta le alege din lista avansat de la nivel central). Proiectarea curriculum-ului elaborat n coal va avea ca repere: resursele umane i materiale ale colii, interesele elevilor, situaiile specifice colii, necesitile comunitii locale O astfel de organizare a planului-cadru vine n sprijinul prevederilor legale privind finalizarea studiilor liceale (art.77, Legea 1/2011), fiind n conformitate cu probele prevzute la examenul de bacalaureat. De altfel, probele menionate n lege se nscriu

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  pe cele dou categorii de curriculum: trunchi comun (curriculum nucleu) i curriculum difereniat. Criterii de elaborare i dezvoltare a Planului cadru Elaborarea unei concepii i structurarea planului-cadru de nvmnt presupune valorificarea urmtoarelor principii: criteriul compatibilitii naionale i internaionale din spaiul european i transeuropean; criteriul descrierii finalitilor planului-cadru/programului de formare/calificare n termeni de competene;

  criteriul seleciei i integrrii achiziiilor reprezentative ale tiinelor, tehnologiilor, ariilor culturale n conformitate cu domeniul interesat, cu respectarea logicii interne a tiinelor i cu promovarea interdisciplinaritii;

  criteriul organizrii studiilor n sistem de credite transferabile: credite alocate nivelurilor de colaritate, disciplinelor/modulelor;

  criteriul corelaiei funcionale dintre pregtirea obligatorie i pregtirea opional, dintre pregtirea teoretic, metodologic i pregtirea practic/aplicativ;

  criteriul relevanei tipurilor, formelor i metodelor de evaluare a rezultatelor nvrii n raport cu competenele vizate de nivelul de colaritate, filier, profil, calificare , de natura ariei curriculare/disciplinei /modului curricular.

  criteriul echilibrului dintre stabilitate i dinamism: evitarea extremelor (ineria i schimbarea frecvent, testarea prealabil planului-cadru;

  criteriul economicitii: anticiparea costurilor, ndeplinirea criteriilor de eficien;

  criteriul asigurrii calitii educaiei Prin urmare, construcia educaional va avea n vedere - Centrarea pe competene; Centrarea pe elev; Asigurarea calitii Competena reprezint capacitatea dovedit de a selecta, combina i utiliza adecvat cunotine, abiliti i alte achiziii constnd n valori i atitudini, pentru rezolvarea cu succes a unei anumite categorii de situaii de munc sau de nvare, precum i pentru dezvoltarea profesional ori personal n condiii de eficacitate i eficien. Competena - ca instrument al calitii i performanei Schimbrile care s-au produs n dinamica profesiunilor determin apariia unor noi abordri. Astfel, cunotinele, deprinderile sau capacitile izolate nu mai pot face fa provocrilor vieii sau unei anumite profesii, fiind nevoie de o nvare la nivel de competen. n ce privete nvarea, elevul este confruntat cu o varietate de tipuri de probleme, de situaii de nvare care, la rndul lor, presupun enunarea unor competene i atingerea lor. Importana competenei deriv i din documentele europene care sunt elaborate tocmai pentru a susine interesul i pentru a justifica importana competenelor. Ca atare, competenele devin sistem referenial pentru programele educaionale i un principiu fundamental al politicilor educaionale. Competena - ca obiectiv al programelor de formare

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Programele de formare iniial i continu din diferite ri se orienteaz tot mai mult pe competene , iar acest lucru determin necesitatea ca toate programele educaionale s -i asume aceast orientare. Competena - ca rezultat al nvrii Competena este o int a formrii, un obiectiv, dar i un rezultat ateptat sau un produs al nvrii. Centrarea competenei pe rezultat are consecine semnificative: - focalizeaz procesulude formare pe output-uri, nu pe input-uri; - admite trasee diferite de formare care conduc la rezultatul intenionat; - consider timpul de instruire variabil n funcie de potenialul individului. Semnificaii ale competenelor n diferite lucrri de specialitate i documente oficiale europene i naionale se ntlnesc interpretri variate ale conceptului de competen. Unul dintre modelele cele mai discutate este acela care definete competena pe trei dimensiuni: cunotine, abiliti i atitudini.

  Cunotinele: asigur nucleul teoretic i conceptual al competenei, variate tipuri de cunotine (declarative, procesuale, strategice, metacognitive) conducnd la diferite tipuri de abiliti.

  Abilitile: reprezint latura acional a competenei; ele se distribuie pe un registru variat, de la deprinderi/structuri algoritmice pn la strategii de abordare inovativ a problemelor. Specificul competenei, mai ales al competenei transversale, este capacitatea de adaptare, transfer la situaii noi, variate. Asta nseamn c formarea competenei presupune manifestarea acesteia n situaii variate, ia n relaie cu care poate fi evaluat. Potrivit Legii Educaiei Naionale (art. 68), Curriculumul naional pentru nvmntul primar i gimnazial se axeaz pe 8 domenii de competene-cheie care determin profilul de formare a elevului: competene de comunicare n limba romn i n limba matern, n cazul minoritilor naionale; competene de comunicare n limbi strine; competene de baz de matematic, tiine i tehnologie; competene digitale de utilizare a tehnologiei informaiei ca instrument de nvare i cunoatere; competene sociale i civice; competene antreprenoriale; competene de sensibilizare i de expresie cultural i competena de a nva s nvei. n spaiul european, competenele cheie sunt definite ca acelpachet transferabil i multifuncional de cunotine, abiliti i atitudini de care toat lumea are nevoie pentru dezvoltarea i mplinirea personal, incluziune i angajare. Acestea ar trebui s fie dezvoltate pn la terminarea/finalizarea educaiei sau formrii obligatorii i ar trebui s constituie fundaia procesului viitor de nvare, ca parte a nvrii pe tot parcursul vieii. Cadrul european de referin privind competenele-cheie pentru nvarea pe tot parcursul vieii definete, pe baza unor descriptori funcionali, dimensiunea i extinderea competenei/competenelor, aa cum se ateapt a fi dezvoltate la finalul

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  nvmntului obligatoriu. Acestea sunt considerate precondiii pentru o performan adecvat n viaa adult, n munc i pentru procesele de nvare ulterioare. Bazele dezvoltrii competenelor cheie se pun n educaia timpurie i clasa pregtitoare al cror curriculum urmrete dezvoltarea fizic, socio-emoional, cognitiv a limbajului i comunicrii, precum i dezvoltarea capacitilor i a atitudinilor n nvare; nvmntul liceal continu dezvoltarea i diversificarea competenelor-cheie i, totodat, asigur formarea competenelor specifice n funcie de filier, profil, specializare sau calificare. Caracteristici ale competenelor cheie Caracteristicile de baz ale celor opt tipuri de competene cheie reprezint, n ultim instan, un model pe care trebuie s-l preia toate sistemele de nvmnt din cadrul UE. a. Instrument al calitii i performanei n activitatea profesional, social etc.; b. Obiectiv al programelor de formare; c. Rezultat al nvrii. Domeniile de competene cheie europene a.Comunicare n limba matern Cunotine - vocabular - gramatic funcional, funcii ale limbii (acte de vorbire) sunt incluse i: contientizarea principalelor tipuri de interaciune - un registru de texte literare i nonliterare - un registru de texte literare i nonliterare - variabilitatea limbii i a comunicrii n diferite contexte Deprinderi / abiliti - a comunica oral i scris ntr-o varietate de situaii, a monitoriza i a adapta propria comunicare la cerinele situaiei - a distinge i a folosi diferite tipuri de texte - a cuta, a colecta i a procesa informaia, a folosi resurse, a formula i a exprima argumente orale i scrise, n mod convingtor, adecvat contextului Atitudini - atitudine pozitiv privind comunicarea n limba matern printr-un spirit deschis la dialog constructiv i critic, prin cultivarea gustului pentru calitile estetice i a voinei de a le cerceta - interesul de a comunica cu ceilali - contientizarea impactului limbii asupra altora i nevoia de a nelege i de a utiliza limba ntr-un mod pozitiv i responsabil, din punct de vedere social b.. Comunicare n limbi strine Cunotine - vocabular - gramatic funcional, funcii ale limbii (acte de vorbire) sunt incluse i: contientizarea principalelor tipuri de interaciune

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  - un registru de texte literare i nonliterare - un registru de texte literare i nonliterare - variabilitatea limbii i a comunicrii n diferite contexte Deprinderi / abiliti - a nelege mesaje orale - a iniia, a susine i a termina conversaii - a citi, a nelege i a produce texte adecvate nevoilor individului - a folosi corect tehnicile de construcie - a nva limbi ntr-un mod informal, ca parte a educaiei i a formrii pe tot parcursul vieii Atitudini - sensibilitate pentru diversitatea cultural - interesul i curiozitatea pentru limbi - comunicare intercultural c.. Competena matematic (A) i competene de baz n tiine i tehnologii (B) (A) Competena matematic Cunotine - numere, msuri i structuri, operaii fundamentale i prezentri matematice de baz - nelegerea termenilor i a noiunilor matematice - sensibilizarea fa de problemele crora matematica le poate aduce o soluie Deprinderi / abiliti - a aplica principii i procese matematice de baz n viaa cotidian, acas i la locul de munc - a adopta un raionament matematic - a nelege o demonstraie matematic - a comunica n limbaj matematic Atitudini - apreciere critic i curiozitate - interes pentru probleme etice - respect att pentru securitate ct i pentru durabilitate din perspectiva progreselor tiinifice i - tehnologice n legtur cu sine nsui, familia, comunitatea i problemele mondiale d. Competena digital Cunotine - nelegerea i cunoaterea naturii, a rolului i a posibilitilor TSI n viaa obinuit: n viaa personal, n societate i la locul de munc - principale funcii ale calculatorului, precum procesare de text, fie de calcul, baze de date, stocarea i gestiunea informaiilor

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  - oportuniti i riscuri poteniale ale internetului i ale comunicrii cu ajutorul mediilor electronice (e-mail, utiliti din reea) pentru: locul de munc, timp liber, schimb de informaii i colaborare n reea, nvare i cercetare - nelegerea modului prin care TSI pot constitui un suport pentru creativitate i inovaie - sensibilizarea fa de problemele de validitate i de fiabilitate a informaiilor disponibile, precum i fa de principiile juridice i etice legate de folosirea interactiv a TSI Deprinderi / abiliti - a cuta, a colecta i a procesa informaia - a folosi informaia ntr-un mod critic i sistematic, apreciind pertinena acesteia i difereniind informaia real de cea virtual prin identificarea legturilor dintre acestea - a folosi tehnici pentru producerea, prezentarea sau nelegerea unei informaii complexe - a accesa, a explora i a utiliza serviciile de pe Internet - a folosi TSI pentru a sprijini o gndire critic, creativitatea i inovaia Atitudini - atitudine critic i reflexiv fa de informaia disponibil - utilizarea responsabil a mijloacelor interactive - interes de a se implica n comuniti i n reele cu scopuri culturale, sociale i / sau profesionale e. Competenta social (A) i competene civice (B) A. Competena social Cunotine - nelegerea modului cum indivizii pot s-i asigure o stare optim fizic i mental - cunoaterea felului cum un stil de via sntos poate s contribuie la aceasta - nelegerea codurilor de conduit i a modalitilor general acceptate din diferite societi i din medii diferite (de exemplu, la locul de munc - cunoaterea noiunilor fundamentale ale individului, ale grupului, ale organizaiei de munc, ale egalitii ntre femei i brbai i ale nondiscriminrii ale societii i ale culturii - nelegerea dimensiunilor socioculturale i economice ale societii europene - nelegerea modului n care identitatea cultural naional interacioneaz cu identitatea european Deprinderi / abiliti - a comunica ntr-un mod constructiv, n diferite contexte - a face dovad de toleran - a exprima i a nelege puncte de vedere diferite - a negocia inspirnd ncredere - a fi capabil de a gestiona stress-ul i frustraia, exprimndu-le ntr-un fel constructiv - a stabili o distincie ntre sferele profesionale i cele private Atitudini - colaborarea - ncrederea n sine

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  - integritatea - interes pentru dezvoltri socio-economice - interes pentru comunicarea intercultural - valorizarea diversittii i a respectului pentru alii - disponibilitatea de a nvinge prejudecile prin acceptarea de compromisuri B. Competene civice Cunotine - cunoaterea noiunilor de democraie, de dreptate, de egalitate, de cetenie i de drepturi civile precum i formularea lor din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii europene i din declaraiile internaionale - cunoaterea modului de aplicare, de ctre diverse instituii de la nivel local, regional, naional, european i internaional - cunoaterea fenomenelor contemporane precum i a principalelor tendine ale istoriei naionale, europene i mondiale - contientizarea scopurilor, a valorilor i a orientrilor micrilor sociale i politice - cunoaterea procesul de integrare european, precum i a structurilor, a principalelor obiective i a valorilor Uniunii Europene - sensibilizarea persoanelor pentru diversitate i pentru identiti culturale n Europa Deprinderi / abiliti - a se angaja n mod concret, mpreun cu alte persoane, n activiti publice - a da dovad de solidaritate i de interes pentru cutarea de soluii la probleme care se refer la comunitatea local i cea lrgit - a manifesta o reflecie critic i creativ prin participare constructiv la activiti locale sau de proximitate - a lua decizii la toate nivelurile, local, naional i european, n special, prin participare la vot Atitudini - respectul absolut al drepturilor omului, nelegnd prin aceasta respectul principiului de egalitate, ca baz a democraiei - aprecierea i nelegerea diferenelor ntre sistemele de valori din diverse religii sau diverse grupuri etnice - manifestarea unui sentiment de apartenen la o localitate, la o ar, la Uniunea European, la Europa, n general, precum i la lume - manifestarea unui sim al responsabilitilor - manifestarea respectului pentru valorile i pentru viaa privat a altora. f. A nva s nvei Cunotine - competenele, cunotinele, deprinderile i calificrile solicitate (legate de un loc de munc sau de obiectivele de carier) - cunoaterea i nelegerea propriilor strategii de nvare preferate - cunoaterea i nelegerea punctelor tari i slabe privind aptitudinile i calificrile sale - capacitatea de a cuta oferte de educaie i de formare, ca i oferte de orientare i/sau oferte de ajutor disponibil

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Deprinderi / abiliti - a dobndi alfabetizrile de baz necesare pentru continuarea nvrii care sunt scrisul, cititul, socotitul i aptitudinile TIC - a dobndi, a obine, a exploata i a asimila noi cunotine i aptitudini - a avea o gestiune proprie eficient a nvrii, a carierei i a activitii profesionale - a reflecta n mod critic asupra obiectului i finalitii nvrii - a atribui un timp pentru nvarea autonom, dovedind autodisciplin, ca i activitate n echip n cadrul unui proces de nvare - a obine avantaje din participarea sa la un grup eterogen i de a mprti achiziiile nvrii - a organiza propria sa nvare - a evalua propria sa munc, iar n caz de eec, a cuta sfaturi, informaii i ajutor Atitudini - motivaia i ncrederea pentru a continua i a reui n nvarea pe tot parcursul vieii - rezolvarea de probleme pentru a sprijini procesul propriu de nvare i capacitatea individului de a nltura obstacolele i de a schimba - manifestarea dorinei de a exploata experienele de nvare i experienele de via - exploatarea intens de ocazii pentru nvare i pentru a aplica achiziiile n diverse situaii de via g.Iniiativ i antreprenoriat Cunotine - identificarea oportunitilor pentru un angajat sau pentru o organizaie, ca i a mizelor pe care acestea ar trebui s le pun n eviden - identificarea oportunitilor pentru activiti cu scopuri personale, profesionale i / sau comerciale (inclusiv aspectele de cea mai mare amploare care sunt revelatoare pentru contextul n care persoanele triesc i muncesc, ca o modalitate de nelegere general a mecanismelor economiei - identificarea oportunitilor pentru un angajat sau pentru o organizaie, ca i a mizelor pe care acestea ar trebui s le pun n eviden - cunoaterea modului n care ntreprinderile devin o prghie benefic (de exemplu, avnd o activitate de comer echitabil sau fiind o ntreprindere social Deprinderi / abiliti - a gestiona un de proiect anticipativ (incluznd, de exemplu, abilitatea de planificare, de organizare, de gestiune a grupurilor, de conducere, de delegare, de analiz, de comunicare, de raportare, de evaluare prin raport - a reprezenta i a negocia eficient - a lucra individual i n colaborare, n echipe - a aprecia i a identifica puncte tari i puncte slabe - a evalua i a prelua riscuri care sunt considerate a fi utile Atitudini - disponibilitate de a avea iniiative

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  - disponibilitate de a fi independent i inovator n viaa personal i n societate, ca i la locul de munc - motivaia i hotrrea de a realiza obiectivele propuse, fie c acestea sunt obiective personale sau scopuri colective, inclusiv la locul de munc h.Sensibilizare i exprimare cultural Cunotine - contientizarea patrimoniului cultural local, naional i european - cunotine de baz referitoare la opere culturale majore, printre care, cultura popular contemporan - nelegerea diversitii culturale i lingvistice n Europa i n alte regiuni ale lumii - nelegerea necesitii de a conserva diversitatea cultural i lingvistic din Europa i din alte regiuni ale lumii - nelegerea importanei factorilor estetici n viaa obinuit Deprinderi / abiliti - a aprecia critic i estetic operele de art i spectacolele ca i exprimarea personal printr-o varietate de mijloace, folosind propriile aptitudini nnscute - a compara propriile sale opinii i expresii creatoare cu ale altora - a nelege diversitatea cultural i lingvistic n Europa i n alte regiuni ale lumii - a nelege necesitatea de a conserva diversitatea cultural i lingvistic din Europa i din alte regiuni ale lumii - a nelege importana factorilor estetici n viaa obinuit - a repera i a transfera posibilitile sociale i economice ntr-o activitate cultural - a dezvolta aptitudini creative care pot fi transferate n diverse contexte profesionale Atitudini - nelegerea profund a propriei sale culturi i sentimentul identitii ca baz a respectului i a atitudinii deschise fa de diversitatea exprimrii culturale - creativitate, voin de a dezvolta propriul su sens estetic prin practica personal a exprimrii artistice i prin participarea la viaa cultural Competene OECD n cadrul proiectul DeSeCo ( Definition and Selection of Competencies : Theoretical and Conceptual Foundations), demarat sub egida OECD 1997, este propus o modalitate de abordare a competenelor din perspectiva succesului personal sau social. Abilitatea de utilizare a unor instrumente n mod interactiv : abilitatea de a utiliza limbaje, simboluri i texte; abilitatea de a utiliza interactiv informaii i cunotine interactiv ; competena de documentare - util pentru nelegerea unor opiuni, pentru formarea unor opinii, Interaciunea n grupuri eterogene: abilitatea de a relaiona bine cu ceilali; competenele de cooperare i abilitatea de a rezolva conflicte. A aciona autonom: abilitatea de a ncadra aciunile proprii ntr-un tablou general ;abilitatea de a planifica i de a aplica planurile de via i proiectele personale; abilitatea de asumare a riscurilor, de exprimare a intereselor, a limitelor i a nevoilor.

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  n demersul de stabilire a competenelor trebuie avut n vedere intersecia a trei domenii complementare:domeniul didactic(ariile curriculare), domeniul socio-economic (pregtirea pentru piaa muncii), domeniul de cunoatere concretizat printr-un obiect de studiu, care deriv din perspectiva unui mod de gndire specificproblema este de a mobiliza, la nivelul permis de vrsta elevului i de cunotinele achiziionate, a unor abiliti specifice, din punct de vedere cognitiv. Derivarea competenelor este un proces de difereniere a operaiilor mentale specifice procesului de nvare. Specialitii au identificat ase asemenea categorii de operaii : percepie, interiorizare, construire de structuri mentale, transpunere n limbaj, acomodare intern, acomodare extern. Aceste operaii descriu competene care se organizeaz n jurul unor expresii definitorii: - receptarea, creia i corespund cteva concepte operaionale - identificare de termeni, relaii i procese; - observare de fenomene , procese; - perceperea unor relaii i conexiuni; - culegere de date din surse variate; - nominalizarea unor concepte - prelucrarea primar a datelor, care poate fi operaionalizat prin: - observarea, compararea unor date i stabilirea unor relaii; - sortarea i clasificarea datelor; - calcularea unor rezultate pariale; - investigarea, descoperirea i experimentarea - algoritmizarea poate fi concretizat prin: - reducere la o schem sau model; - anticipare de rezultate; - observarea i identificarea invariantelor; - rezolvare de probleme prin modelare i algoritmizare - exprimarea presupune operaii specifice : - descrierea unor stri sau a unor procese ori fenomene; - generare de idei, concepte sau soluii; - argumentare; - demonstraie - prelucrare secundar a rezultatelor presupune operaii ca: - interpretarea rezultatelor; - analiza de situaii; - compararea unor rezultate, date concluzii; - transferul presupune operaiile: - aplicare; - generalizare i particularizare; - integrare; - verificare; - transpunere; - negociere; - adaptare i adecvare la context.

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  Cadrul de referin 2006 i 2011, propun un model de competene generice care fundamenteaz unitar i coerent construcia curriculumului pe toate palierele nvmntului preuniversitar i n raport cu toate documentele colare. Adoptarea competenelor generice Utilizarea de modaliti de comunicare, n limba romn, n limba matern i n cel puin o limb strin, ntr-o varietate de situaii - Utilizarea eficient i corect a limbajelor (coduri, convenii etc.) care aparin diferitelor domenii ale cunoaterii (limbaje tiinifice, tehnologice, artistice etc.) - Operarea cu o varietate de mesaje verbale i nonverbale, - pentru a recepta i a transmite idei, experiene, sentimente i opinii n contexte private, educaionale i profesionale - Monitorizarea propriei comunicri i adaptarea acesteia la diferite contexte sociale, profesionale i culturale i la diferite categorii de audien Utilizarea conceptelor i a metodelor specifice diferitelor domenii ale cunoaterii i a instrumentelor tehnologice, n vederea rezolvrii de probleme n contexte colare, extracolare i profesionale - Utilizarea, evaluarea i ameliorarea unor strategii funcionale pentru rezolvarea de probleme n contexte colare, extracolare i profesionale - Folosirea perspectivelor multiple i a capacitilor de analiz critic, pentru luarea de decizii pe baz de argumente i dovezi pertinente - Aplicarea de principii i metode de investigaie/cercetare pentru a explora i a explica procese naturale, tehnologice i sociale 3.Integrarea, participarea activ i responsabil la viaa social - Contientizarea i exercitarea drepturilor i a responsabilitilor, n calitate de ceteni ai Romniei i ai Europei; manifestarea ceteniei active - Relaionarea interpersonal pozitiv i asumarea diferitelor roluri sociale, n contexte specifice (grupuri de nvare/ echipe de studiu/ de cercetare/ profesionale, comunitate etc.) - Promovarea i susinerea cooperrii i a competiiei n grupurile de nvare i de munc - Respectarea diversitii socio-culturale, nelegerea i evaluarea raporturilor dintre identitate i alteritate, dintre local i naional, dintre naional i global - Gestionarea situaiilor de risc, de criz sau conflict care pot aprea n diferite circumstane educaionale, profesionale sau sociale 4.Utilizarea eficace a instrumentelor necesare educaiei pe tot parcursul vieii - Identificarea i selectarea de informaie relevant i pertinent, n raport cu diferite scopuri (documentare, nvare, cercetare, elaborare de noi produse) - Aplicarea unor tehnici de munc intelectual care valorizeaz autonomia, disciplina i perseverena; a nva s nvei - Reflecia critic, autoreglarea i asumarea responsabilitii pentru propria nvare - Folosirea responsabil a noilor tehnologii comunicaionale i informaionale 5.Interiorizarea unui sistem de valori care s orienteze atitudinile i comportamentele - Cunoaterea i asumarea critic a unui set/sistem de valori recunoscute social i cultural

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  - Aderarea contient la un set de valori etice confirmate/recunoscute n plan social - Dezvoltarea unei atitudini pozitive fa de sine i fa de ceilali: stim de sine, respect, ncredere n propriul potenial de reuit, responsabilitate, rigoare etc. - Exprimarea opiunii pentru o via sntoas i echilibrat, pentru dezvoltarea propriului potenial fizic i mental i manifestarea unor comportamente favorabile acestora - Contientizarea impactului dezvoltrii tehnologice asupra vieii individuale, mediului i societii - Adoptarea i promovarea spiritului antreprenorial, ntreprinztor i pragmatic n activitile educaionale, profesionale i sociale 6.Manifestarea creativitii i a spiritului inovator - Manifestarea iniiativei n vederea producerii de schimbri i a inovrii mediilor educaionale, profesionale i sociale - Iniierea, dezvoltarea i aplicarea de proiecte individuale i de grup, ntr-o varietate de contexte - Realizarea de produse tiinifice, tehnologice i artistice utiliznd sau inovnd variate metode i tehnici de lucru specializate - Adaptarea perspectivei inter-, pluri- i transdisciplinare n descoperirea i/sau analiza i rezolvarea original a unor probleme teoretice i practice 7.Managementul vieii personale i al evoluiei n carier - Utilizarea capacitilor cognitive superioare (gndire critic, strategic, creativ etc.), a disponibilitilor socio-emoionale (inteligen emoional, echilibru afectiv) i motivaionale,n contexte private, publice i profesionale - Evaluarea resurselor personale i elaborarea de proiecte de dezvoltare personal i profesional - Afirmarea spiritului de iniiativ i antreprenorial n gestionarea evoluiei personale i a carierei - Utilizarea eficace a serviciilor publice, sociale i culturale - Asumarea responsabilitilor i gestionarea problemelor specifice vieii de familie Competenele generice sunt transversale, transdisciplinare nu se bazeaz pe criterii tradiionale sau pur psihologice de definire a naturii lor (de exemplu dezvoltare cognitiv, dezvoltare socio-afectiv etc.), ci au substan educaional, vizeaz dezvoltarea personalitii n relaie cu diferite situaii de via cotidiene, de nvare sau profesionale; asigur o concepie unitar n proiectarea profilurilor de formare specifice fiecrui nivel de colaritate; reprezint o baz de analiz i derivare a competenelor care definesc ariile curriculare i disciplinele de nvmnt; realizeaz o unitate n diversitatea proiectelor curriculare centrate pe competene. 9.Cadrul european al calificrilor - EQF Cadrul European al Calificrilor (European Qualifications Framework este un sistem de referin n reforma curriculumului. El reprezint o recomandare ctre Parlamentul European, care vizeaz armonizarea rezultatelor nvrii n diverse sisteme educaionale pe baza a opt niveluri de descriere, de la nvmntul primar la cel superior. EQF propune astfel un sistem unitar de referin asupra rezultatelor nvrii dobndite de-a lungul ntregii viei, n contexte formale, non-formale sau informale. La nivel concret, EQF are consecine semnificative asupra sistemelor europene de educaie, n primul rnd la nivel curricular.

 • Centrul Naional pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Eurostudy - 2013

  cunoscute avnd n vedere i anumite aspecte ale problematicii sociale. Implementarea, este nsoit, ntr-o msur mai mic sau mai mare, mai mult sau mai puin formalizat i continu, de monitorizare asigurat prin control din partea celor care aplic proiectul educaional (factori de decizie, cadre didactice, personal auxiliar/ de suport), din partea unor instituii conexe i complementare (inspectoratele colare, ministerul educaiei, universiti, institute de cercetare) sau din partea societii civile (mass-media, lideri de opinie n domeniu, ONG-uri, sindicate, companii). La nivel internaional Organizaii ca OECD sau UE influeneaz conceptualizarea, politicile naionale i tehnicile de evaluare. La nivel naional, un cadru de referin flexibil este adeseori asociat cu mecanisme de asigurare a calitii. La nivel local, le regionale/locale controleaz resursele de implementare, Nivelul micro. La nivelul untii colare, managerii colari au un rol decisiv, ncercnd s implice cadrele didactice i parteneri din afara colii n nvarea colaborativ i gsirea de soluii comune. La nivelul elevului, trebuie s colile ofere rute individuale de nvare, bazate pe diagnostic i metode personalizate de formare avnd n vedere faptul c o mare parte din nvare are loc n afara colii. La nivelul sistemului propriu zis de nvmnt se iau msuri legislative i manageriale, iar la nivelul unitii colare prin procesul de instruire La acest nivel implementarea presupune: transpunerea concepiei despre curriculum n documente de politic educaional i n suporturi legislative necesare aplicrii proiectului educaional naional ( planuri i programe de nvmnt; adaptarea la arii curriculare, la resursele disponibile etc.) Identificarea unor msuri administrative i suporturi metodologice oentru aplicarea proiectului de curriculum: - aloc