Suport Curs Cresterea Oilor

download Suport Curs Cresterea Oilor

of 60

 • date post

  16-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  28
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Suport Curs Cresterea Oilor

Transcript of Suport Curs Cresterea Oilor

Clasificarea raselor de ovine

ZOOTEHNIEZOOTEHNIE

CRETEREA OVINELOR

Importana economic a creterii ovinelor

Ovinele au constituit, nc din antichitatea roman, o principal surs de hran, ele furniznd cresctorilor, att produse alimentare, ct i materii prime pentru industria uoar. Geto-dacii se ocupau cu creterea oilor, mrturie stnd bazoreliefurile de pe Columna lui Traian, i de pe monumentul de la Adamclisi.

Principalele produse care se pot obine de la oi sunt: carnea, laptele, lna, blnurile, pielicelele, etc.

Lna reprezint principalul produs al ovinelor, fiind materie prim important n industria textil, ea neputnd fi egalat de fibrele sintetice ale industriei chimice, mrturie stnd evoluia ascendent a consumului mondial de ln.

Carnea este cerut tot mai mult de piaa mondial, n special, cererea pentru carnea de miel ngrat, mai ales n Orientul Apropiat i vestul Europei, unde este vndut la preuri mai mari dect cea de taurine sau cea de suine. Datorit acestei cereri mari de carne de miel ngrat, s-au constituit uniti specializate pentru ngrarea acestora, ei fiind preluai la nrcare i ngrai pn la 35-37 kg. Pentru mbuntirea cantitii de carne se practic metisri cu rase importate ca: Corriedale, Romney-Marsh, Suffolk, Polwarth, etc.

Pielicelele sunt foarte cutate, pe piaa intern i extern, pentru confecionarea obiectelor de marochinrie, mai ales cele provenite de la mieii din rasele igaie, Spanc, Merinos, de la rasa Karakul i metiii acesteia cu urcana neagr, brumrie.

Laptele este cutat datorit calitilor sale, n special, n fabricarea brnzeturilor de calitate deosebit, fermentaie. ara noastr este considerat o mare productoare de brnzeturi din lapte de oaie. Producia de lapte prezint importan i pentru creterea mieilor, astfel cu ct oile dau mai mult lapte, cu att mieii cresc mai repede, deci producia de carne de miel este mai mare.

Gunoiul de grajd provenit de la ovine are o mare valoare fertilizant, fiind folosit n zonele de deal i de munte, unde, prin trlire se ngra suprafee mari de pune, ducnd la creterea cantitii de mas verde.

Pe lng produsele principale obinute de la ovine, unele alimentare i altele industriale, se obin subproduse, cum ar fi: coarnele i unghiile- se obin obiecte de uz casnic, pot servi ca ngrmnt sau la extragerea unor colorani; intestinele- folosite la prepararea firelor de catgut folosite n chirurgie, corzi pentru instrumente muzicale, membrane pentru mezeluri, corzi pentru rachetele de tenis, etc; sngele- obinerea finei de snge folosit n alimentaia animalelor, sau se pot folosi deeurile ca ngrmnt; glandele; oasele- se poate extrage ulei special, din membrele ovinelor, ce se menine n stare lichid i la 15 grade, se pot confeciona nasturi, mnere, figuri de ah, etc.

Creterea ovinelor este rentabil, att datorit faptului c nu necesit investiii mari, ct i a valorificrii economice superioare a subproduselor vegetale celulozice, punilor slab productive unde au punat taurinele, i grosierelor. (dup I. Petroman, C. Culea, 1998).Rasele de ovine

Clasificarea raselor de ovineLa ora actual, pe suprafaa Terei, exist aproximativ 300 de rase de ovine. Aceste rase de ovine se clasific dup mai multe criterii, aici evideniindu-se doar trei dintre ele, i anume: criteriul zooeconomic, originea i dup producia piloas.

Dup criteriul zoo-economic, fiind considerat cel mai corespunztor:

- rase pentru ln: Merinos (fr Merinosul precoce);

- rase pentru carne: rasele englezeti de carne;

- rase pentru lapte: Friz, Larzac, Awassi;

- rase mixte: carne-ln; ln-carne; pielicele-lapte; carne-grsime.

Dup origine:

- rase autohtone: - cu ln fin: Merinos de Palas, Transilvnean, Spanc;

- cu ln semifin: igaie;

- cu ln groas: urcan.

- rase importate: - rase specializate cu ln fin: Merinosul Sovietic, Merinosul Australian, Merinos de Groznensk;

rase mixte pentru ln-carne: Merinosul caucazian, Merinosul de Stavropol;

- rase mixte pentru carne-ln: Ille de France, Polwarth, Corriendalle, Merinolandschaf;

- rase specializate pentru carne (englezeti);- rase pentru pielicele i lapte: Karakul;

- rase pentru lapte:Friza i Awassi;

- rase prolifice: Landrace finlandez i Romanov.

Caracteristici n funcie de ras

1. Rase autohtone ameliorate

Merinosul de Palas

A luat natere n anul 1897, avnd ca scop studiul aclimatizrii diferitelor rase la noi n ar, ct i mbuntirea raselor de ln. La nceputul ei, oieria avea n efectiv oi din diferite rase, i anume Spanc, Carnabat i igi albe, precum i un numr mic de indivizi din rasa Merinos precoce, importat din Frana. Din acest efectiv a rezultat o turm de oi cu ln fin, care a disprut n anii primului rzboi mondial. ntre anii 1920-1930 se import din Frana i Germania Merinos Rambouillet, respectiv Merinos semiprecoce. Aceste dou rase au fost suprapuse celor autohtone, rezultatul obinut fiind reprezentat de Merinosul de Palas. n formarea acestei rase se disting trei etape:

a. Prima etap- pn n anul 1925. n aceast etap s-a urmrit formarea unui animal asemntor cu Merinosul Rambouillet, robust.

b. Etapa a II - a- ntre anii 1926-1943. Aceast etap este caracterizat de ncrucirile fcute cu Merinosul precoce i semiprecoce, urmrindu-se creterea precocitii i a masei corporale, ct i reducerea numrului de cravate.(dup I. Petroman, C. Culea, 1998).

c. Etapa a III a- dup anul 1944. Aceast etap a nsemnat mrirea uviei, extinderea lnii pe abdomen i a randamentului la splare. S-au fcut infuzii cu Merinosul de Stavropol, Caucazian i Groznensk, iar din 1971 s-a realizat infuzia cu Merinosul Australian, rasa devenind astfel mixt avnd aptitudini pentru carne i ln fin.

nsuiri morfologice i productive. Merinosul de Palas este de talie mijlocie, cu o greutate corporal de 64 kg la femele i 90 kg la berbeci. Acetia au coarnele puternice, spiralate, gtul gros dar scurt, iar trunchiul este lung, larg i adnc.

Producia de ln este de 5-6 kg la oi i de 8-10 kg la berbeci (recordul obinut la Palas este de 24,6 kg). Lna are o lungime relativ de 8 cm, este uniform, bine extins pe cap, avnd o finee de 20-22 microni.

Producia de lapte este, n medie pe lactaie, de 135 l, cantitate din care 100 l este consumat de miei. Acetia au o greutate de 5-6 kg la ftare, iar la vrsta de 105 zile ating 25-26 kg. Mieii realizeaz un spor zilnic de 280-290 g i un randament la tiere de 45-50%. Prolificitatea este de 129%. (dup I. Petroman, C. Culea, 1998).

Merinosul transilvneanEste rezultatul unui lung proces de ncruciri de absorbie a igaiei i urcanei cu Merinos Rambouillet, Merinos Negretti, Merinos precoce, Merinos unguresc cu lna de pieptene. Zona geografic unde s-a format este reprezentat de cmpia din vestul rii.

nsuiri morfologice i productive. Acest tip de Merinos este caracterizat prin talie mijlocie, trunchi potrivit de lung, larg i destul de adnc, crupa oblic, capul mic, cu profil convex. Berbecii au coarne mari, sau pot fi ciui, oile fiind, n general, fr coarne. Oile prezint pe corp rezerve de piele, pe gt falduri sub form de salb, cu 2-3 cravate i un or. ( dup I. Petroman, C. Culea, 1998).

Lungimea fibrelor lnii variaz ntre 5-8 cm, avnd o finee de 22-24 microni, gsindu-se n cantitate de 5-10 kg la berbeci i 3-7 kg la oi, iar randamentul la splare variaz ntre 33-44%. Lna este bine extins pe abdomen, este deas i uniform, i coboar pn sub jarete i genunchi, formnd, la animalele cu exces de usuc, o crust.

Mieii acestui tip de merinos au o greutate, la natere, de 3,5 kg i ajung la 22 kg la vrsta de 90-100 de zile. Prolificitatea este de 114%, iar producia de lapte, n medie, este de 58 l pe lactaie. (dup I. Petroman, C. Culea, 1998). Greutatea corporal la berbeci este de 70 kg, iar la oi de 50 kg.

Oaia SpancAceasta este ascendenta oilor igi i a berbecilor Merinos. ncrucirile dintre aceste dou rase s-au fcut nedirijat pn n anul 1945, dat de la care s-a urmrit creterea numrului de oi cu ln fin, prin procesul de merinozare.

nsuiri morfologice i productive. Greutatea corporal a oilor din aceast ras este de 40 kg oaia i 60-65 kg berbecul, trunchiul de dimensiuni mijlocii, membre lungi i aplomburi corecte. (dup I. Petroman, C. Culea, 1998).

Lna care se poate colecta de la o oaie este de 4 kg, cu o finee de 26-30 microni i randamentul la splare de 45%. Lungimea fibrei este, n medie, de 7-7,5 cm i 4-5 ondulaii/cm liniar. Producia de lapte este de 80 l, n 160-200 zile. Mieii au o greutate medie de 3,6 kg la natere, iar ajuni la 75 zile, acetia ating 18-20 kg. Prolificitatea rasei este de 110%. Oaia Spanc, deocamdat, este un produs de tranziie, treptat, prin ncruciri cu Merinos, va forma o ras nou.

2. Rase autohtone neameliorate

Rasa igaieEste una dintre cele mai vechi rase de ovine, existnd la gurile Dunrii din timpul rzboaielor daco-romane, dovad stnd figurile de oi de pe monumentul de la Adamclisi din Dobrogea. Aceast ras reprezint 30% din efectivul total de ovine de la noi din ar, n cadrul acestei rase formndu-se patru varieti: buclae, ruginie, bel i neagr. ( dup I. Petroman, C. Culea, 1998).

Varietatea buclae are culoarea lnii alb i culoarea jaretului cafeniu-deschis, fiind cea mai numeroas ca efectiv. Dac culoarea lnii nu se va schimba pn la 5 luni, atunci oile, cnd vor ajunge la maturitate, vor avea culoarea fumurie, cu un procent mare de fire negre. Oile din aceast varietate nu se rein de la reproducie.

Varietatea ruginie, cu jarul ruginiu-rocat de diferite nuane, cu o ln mai uniform i mai fin.

Varietatea bel, lna i jarul sunt complet albe, ntlnindu-se exemplare stropite, oachee, datorit ncrucirilor cu alte varieti.Varietatea neagr, lna i jarul de culoare neagr, fiind mai puin rspndit. Culoarea mieilor la natere este neagr mat. Asemntoare cu igaia vari