Suport Curs Coafor Partea1

download Suport Curs Coafor Partea1

of 29

Embed Size (px)

description

curs coafor,stilist,frizerie,tuns,

Transcript of Suport Curs Coafor Partea1

 • Proiect cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaional Sectorial

  Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013

  suport de curs

  partea 1

  Coafor

  Filiala Cluj-Napoca a Fundaiei nvmntului Preuniversitar al Cooperaiei Meteugreti Spiru Haret

  str. Al.V. Voevod, nr. 55A, 400436; tel./fax : 0264 414992, 414974; email: [email protected]: cj.ucecom.org

 • Filiala Cluj-Napoca a Fundaiei nvmntului Preuniversitar al Cooperaiei Meteugreti Spiru Haret

  Centru de calificare recalificare Spiru Haret Cluj-Napocastr. Al. V. Voevod, nr. 55A, 400436, tel./fax : 0264 414992, 414974,

  email: [email protected]: cj.ucecom.org

  II

  cuprins

  Scurt Istoric

  Protecia Muncii

  Noiuni de Etic Profesional

  Dezinfectarea Ustensilelor

  Trusele de Prim Ajutor

  Primul Ajutor

  Descrierea Locului de Munc

  Relaia cu Clienii

  Structura Firului de Pr

  Tipuri de Pr

  Preocuparea pentru Client i Discuia de Consiliere

  Dotarea Locului de Munc

  Pregtirea Clientului

  Splatul Prului

  12455689

  101214202626

 • 1Scurt IstoricPentru oameni tunsorile i coafurile descriu n mod normal tierea sau aranjarea prului care acoper capul.

  Spre deosebire de animale,omul ii tundea prul, fr a-l lsa s creasc natural.

  Prul este folosit pentru a semnaliza identitatea social, cultural si etic,modelndu-se dup tendinele modei si folosite chiar pentru a determina statutul social in rile mai puin dezvoltate,vnzarea prului poate fi o surs important.

  Preul depinznd de lungimea, grosimea,culoarea si sntatea acestuia. Productorii de peruci pot plti circa si 100 de dolari. Bineneles, cunoatem foarte bine, din articolele Diva Hair c acest stil poate fi aranjat in cele mai diferite moduri:

  -accesorizarea a trei codie in una: mpletite ondulate ntr-o parte sau n cretetul capului.

  Codiele de colri, stiluri care se lovesc doar de marginea imaginaiei.

  Femeile:

  Femeile n perioada Georgian i aproape de secolul XX nu au fost vzute niciodata,n afara familiei cu prul prins la ceaf. Fetele aveau ns aceeai posibilitate.Femeile prefer un astfel de stil att in situaii informale, ct i in cele de bussiness, dar i la petreceri, gale sau nuni. Pe lng c este foarte flexibil, ofer tineree, senzualitate, posibilitatea de a o modifica imediat.

  Brbaii:

  n anii 90 acest stil a fost preferat de brbaii care i doreau prul lung,dar in acelai timp lucrau in domenii oficiale.n a doua jumtate a secolului XVIII,majoritatea brbaiilor din Europa i America de Nord era obligatoriu s-i taie prul pentru a putea merge n armat.

 • 2Protecia Muncii

  NORME DE IGIEN PENTRU SERVICIILE DIN CABINETELE DE TRATAMENT I COAFUR

  Dac n cabinet se desfoar doar activiti de coafur, incinta pentru accesul i acceptarea publicului este opional.

  Temperatura de lucru trebuie s fie confortabil i s nu se situeze sub 20 grade Celsius.

  Personalul trebuie s poarte halate sau echipamente de lucru lavabile,curate,de culoare deschis, confecionate special pentru a fi purtate n timpul executrii procedurilor.

  Tratamentul cu compui alfa-hidroxi se efectueaz cu respectarea urmtoarelor condiii:

  a. acidul glicolic trebuie folosit in conformitate cu instruciunile productorului;b. n timpul tratamentului se folosesc mnui sterile ,de unic folosin;c. n timpul tratamentului se acoper ochii clientului pentru prevenirea accidentelor;d. esteticianul furnizeaz clientului instruciuni verbale i scrise referitoare la ingrijirea pielii dup tratamentul cu acid glicolic.

  Unitatea de coafur va funciona numai in incpere destinat care va indeplinii urmtoarele cerine specifice:

  s aib perei pardosele i mobilier din materiale lavabile, nct s pot fi splate i

  dezinfectate s dispun de lumin i ventilaie conform cerinelor sanitare i s

  fie nclzite n sezonul rece n conformitate cu standardele n vigoare s dispun de instalaii interioare de alimentare cu apa potabil i

  de canalizare potrivit necesitilor. Colectarea prului se va face n saci de polietilen,separat de alte deeuri.

  Unitatea de Coafur va fi dotat cu materiale necesare astfel nct s se asigure servirea fiecrei persoane cu lenjerie curat, lenjeria curat se va pstra n dulapuri separat i special destinate acestui scop, separat de lenjeria utilizat care imediat dup folosire se colecteaz n saci de polietilen.

  Instrumentarul i materialele rezistente la cldur utilizate n unitatea de coafur se vor steriliza imediat dup fiecare persoan servit prin cldur umed, sub presiune(autoclavare) sau cldur uscat (pupinel) sau prin procedee

 • 3chimice. Materialele i aparatele care se deterioreaz la cldur se sterilizeaz la cldur sczut prin tratare ntr-un sterilizator cu gaz. Aparatele i lamele de ras se sterilizeaz cu alcool izopropilic.

  Personalul trebuie s-i dezinfecteze minile prin splare cu spun sub jet de ap, s le usuce cu aer cald sau cu prosop de hrtie de unic folosin. Pielea clientului care urmeaz a fi supus unor operaiuni posibil sngernd, trebuie dezinfectat, prin splare cu ap i spun, urmat prin aplicarea de clorhexidin sau cu soluie dezinfectant activ.

  Este interzis servirea n unitile de coafur, persoanelor care sufer de boli de piele, de pr. n cazul cnd n timpul lucrului se constat o asemenea boal a clientului instrumentarul va fi sterilizat la autoclav.

  Echipamentul de lucru al personalului din unitatea de coafur, va fi ntreinut n permanen n stare de curenie i se va schimba zilnic sau mai des ori de cte ori este necesar.

  Unitatea de Coafur va funciona numai n ncperi anume destinate. Aceast unitate poate fi independent pe profil. Unitatea trebuie s aib cel puin trei tipuri de ncperi: cabinetul propriu-zis de lucru,sala de ateptare i anexele social-sanitare.

  Cabinetul propriu-zis de lucru poate fi: o ncpere mare, o ncpere cu cabinete individuale sau mai multe ncperi n funcie de specificul prestaiei. Mobilierul-este ales n funcie de necesitile de confort i posibilitile de ntreinere a cureniei i dezinfeciei. Lenjeria folosit(prosoape, halate, bonete etc) au culori albe sau pastel.

  Aceste tipuri de uniti vor fi dotate cu materiale necesare astfel nct s se asigure servirea fiecrei persoane cu lenjerie curat. Pentru fiecare client se schimb n totalitate lenjeria. Aceasta se va pstra n dulapuri special amenajate, separat de lenjeria utilizat, care imediat dup folosire se colecteaz n saci de polietilen.

  Instrumentarul i ustensilele folosite trebuie s aib un caracter individual. Se poate realiza prin splare i dezinfecie dup fiecare client.

  Instrumentarul i materialele rezistente la cldur se vor steriliza dup fiecare persoan servit,prin cldur umed, sub presiune(autoclavare) sau cldur uscat(pupinel), dar de asemenea i prin procedee chimice. Materialele i aparatele care se deterioreaz la cldur, se sterilizeaz prin tratare ntr-un sterilizator cu gaz. Dezinfectarea minii personalului se face prin splare cu spun sub jet de ap i uscare cu aer cald sau prosop de unic folosin. Dac clientul are o leziune

 • 4sngernd, pielea acestuia se va dezinfecta prin splare, urmnd a fi aplicat o soluie dezinfectant,dar s nu fie pe baz de alcool. Este interzis servirea persoanelor care sufer de boli de piele, de pr sau de unghii. Dac se face depistarea unei asemenea boli n timpul lucrului, instrumentarul va fi sterilizat la autoclav. Personalului din aceste uniti trebuie s i se explice de ctre cei de la protecia muncii obligaia de a pstra echipamentul de lucru n perfect stare de curenie. Colectarea rezidurilor solide se va face n recipiente metalice cu pungi din material plastic nchise. Etichetarea i marcarea produselor trebuie s cuprind denumirea productorului, a rii de fabricaie, termenul de valabilitate, compoziia i indicaiile. Manipularea, transportul i depozitarea produselor se face asigurnd condiii igienico-sanitare care nu afecteaz calitatea acestuia. Plasarea, pstrarea i depozitarea produselor se face n spaii curate pe rafturi sau grtare, aerisite, curate i dezinfectate, ferite de razele soarelui, sursele de cldur sau inghe.

  Noiuni de etic profesionalTrasaturile importante care trebuie sa caracterizeze orice lucrator din aceste ramuri profesionale sunt: discreia, seriozitatea profesionala, amabilitatea si demnitatea.Meseria de coafor cere professionalism ceea ce inseamna nu numai sa tunzi bine, ci sa stii sa-ti asculi clientul, sa nu vorbeti in plus, sa fii mereu vesel si politicos, sa-ti sfatuiesti clienii despre coafura care li se potrivete cel mai bines sau ce culoare de par ii avantajeaza. Daca nu comunici suficient si nu reueti sa-ti dai seama ce vrea clientul de la tine, n-ai fcut nimic, indifferent cat de multa pregtire ai.Specificul acestei meserii consta in lucrri care sunt venite sa mascheze prin diferite procedee, tehnici de tuns si cooafat, o conformaie defectuoasa a capului sau a fetei. Deci, aceasta meserie are o latura mai intima, clienii vin la coafor, frizer, manichiurist, pedichiurist incredintandu-le spre frumusetesi ingrijire parul, unghiile, asa cum merg la medic pentru a-si ingriji sntatea.Aceasta o fac din dorina de a-si imbunatatii aspectul fizic, ateptnd din partea lucratorului multa atenie si discreie.Orice client trebuie tratat politicos, amabil indifferent de mediul social din care provine sau a defectrilor fizice pe care le are. Nu trebuie uitat ca aceste meserii sunt in slujba oamenilor, ca lucratorii care le deinNu trebuie uitat ca din aceste meserii sunt in slujba oamenilor, ca lucratorii care le practica sunt la dispoziia clientului care le respecta munca. Clientul sau clienta se incredinteaza priceperii lucratorului, ii cer sfatul, il respecta si ii accepta prerea daca acestea sunt fcute cu seriozitate si competenta. Clientela sigura, stabila si numeroasa se asigura din munca contiincioasa de calitate si printro atitudine demna si politicoasa.

 • 5Dezinfectarea ustensilelorProduse utilizate n scop igienic n aceast meserie:

  spunul; amponul; vata; pudra de talc; mnui chirurgicale.

  Dup folosirea ustensilelor de lucru i a lenjeriei pentru coafor, trebuie neaprat fcut curarea i ndeprtarea firelor de praf, splarea lor i dezinfectarea. Produsele folosite i utilizate n dezinfectare sunt:

  alcoolul(spirt sanitar); Bromocetul(2% n ap); Cloranina 2%-clorol 1 pastil la 10 litri de ap; Fenol 5% soluie Desogerm; dezinfectant cationic 3% n ap,50 grame la 10 litri de ap.

  Dup ce s-a fcut dezinfecia ustensilelor, se face o limpezire cu ap. De asemenea, bigudiurile de permanent trebuie curate, splate i dezinfectate. n unitile de coafur, trebuie s se asigure servirea clientelor, utiliznd pentru fiecare lenjerie i ustensile curate pentru a preveni apariia unor boli de piele, a unor ciuperci sau a chiar a unor parazii( a pduchilor), a mtreei . n meseria de coafor se pune baza pe igiena individual a fiecrui lucrtor(coafeze), a mesei de lucru la care se servete clienta i a unitilor de coafur pentru deservirea clientei intr-un mod corespunztor, igienic i estetic. Un atelier de coafura este dotat cu: cti, oglinzi, scaune, mese de lucru, dulapuri pentru materiale, lavoar cu scafa pentru splat prul, diferite aparaturi de lucru etc. Aceste dotri trebuie curate de pr i dezinfectate-inclusiv linoleumul care menine protecia.

  Trusele de prim-ajutor

  modul de folosire Primul ajutor reprezint un complex de msuri de urgen i care se aplic n cazul accidentelor nainte de intervenia cadrelor medicale.

  Pentru obinerea rezultatelor dorite n acordarea primului ajutor,salvatorul trebuie:

  -s cunoasc toate regulile de acordare a primului ajutor; -s-i pstreze calmul,s fie eficace i rapid n luarea deciziilor i

  msurilor de acordare a primului ajutor.

 • 6Trusa De Prim-AjutorTrusa de prim-ajutor trebuie s conin urmtoarele produse:

  Instrumentar: foarfece-1 buc dispozitiv pentru respiraia gur la gur-1 buc

  Materiale Sanitare: plasture - o rol leucoplast - o rol comprese de tifon sterilizate - 5 pachete fa tifon - 5 buci bandaj triunghiular din pnz - 1 buc vat medicinal sterilizat - 20g mnui de unic folosin - 2 perechi

  Medicamente: soluie dezinfectant cu alcool sanitar - 1buc pansament cu rivanol - 5 buc

  Materiale Diverse: ace siguran - 6 buc broura cu instruciunile de prim-ajutor - 1 buc list coninut trus sanitar

  Primul Ajutor ,,Primul-ajutor nseamn s intervenii n cazuri de urgen cu ajutor imediat, pentru a nltura eventualele vtmri ulterioare ale sntii. n afar de intreprinderea de msuri imediate directe asupra persoanei, poate fi necesar chemarea rapid a ,,salvrii.

  Tratamentul de nsntoire nu cade n sarcina celui care acord primul ajutor; el va fi rezolvat de ctre medic!

  Reinei numrul de telefon al Serviciului de Salvare, pentru a putea apela urgent, dac este cazul. Lng telefon ar trebui afiat un numr de Salvare i unul aparinnd unui medic. Cnd sunai la Salvare, precizai:

  Cine sun?Unde s-a petrecut incidentul?Ce s-a ntmplat?Ateptai eventualele ntrebri.

 • 7 PRIMUL AJUTOR la rnirile minore: Pretratamentul: lsai rnile tiate ori strivite (de exemplu rniri

  ale pielii cu bisturiul ori foarfeca) s sngereze puin. n acest fel se mai cur rana. Rana nu trebuie splat, atins sau tratat cu vreo substan. Aplicarea unui plasture (un bandaj rapid): folosii plasturi de

  gata sau tiai dumneavoastr unul. Bandajul trebuie s aib cel puin mrimea rnii. Scoatei folia protectoare a plasturelui fr a atinge stratul plasturelui. Aplicai pe ran partea cu bandajul i apsai plasturele pe piele, pe prile laterale,dac rana este pe buricul degetului, bandajul se aplic astfel: luai un plasture de 8-10 cm. ndoii-l la mijloc i decupai-l n form de pan. Tragei folia protectoare. Lipii cam jumtate de plasture pe degetul rnit. Luai cealalt jumtate de cele dou margini de sus, cu degetul mare i ntindei-o pe degetul rnit, apoi lipii restul plasturelui.

  PRIMUL AJUTOR la rnile mai mari:

  Rnile mai grave trebuie tratate de ctre medic,avei grij de rnit i ncurajai-l.nlturai pericolul de infecie prin pansarea rnii.Oprii sngerarea printr-un bandaj strns.

  Pansarea: luai pansamentul steril dintr-un pachet. Luai-l numai de margini i punei-l pe ran. Fixai-l prin nfurare atent cu fa. Bandajul strns: luai-l numai de margini i punei-l pe ran,

  fixai-l prin nfurare atent cu fa. Fixai pansamentul, nfurndu-l de cteva ori cu un bandaj. Luai un pachet nedesfcut i punei-l pe bandaj n dreptul rnii. nfurai-l, strngnd uor. Apare astfel un fel de pernu. Asigurai ntr-o poziie mai nalt partea corpului care a fost rnit. Vegheai asupra strii generale a rnitului pn la sosirea medicului.

  PRIMUL AJUTOR la arsuri i opriri Ameliorarea durerii.

  Peste rana ars lsai s curg ap rece.La arsurile mai ntinse se aplic ap cldu pn cnd vine medicul. Bandajarea arsurii.

  Rnile mici, uoare, le nfurai un bandaj pentru arsuri.

 • 8PRIMUL AJUTOR la arsuri cu substane chimice Rnirea pielii.

  Splai pielea imediat cu ap din abunden,la temperatura corpului.

  Rnirea ochiului.

  Rugai rnitul s se aeze deasupra vasului ca pentru splarea prului n poziia pe spate. Deschidei ochiul cu degetul mare i arttorul, de la circa 10 cm nlime, turnai n colul exterior al ochiului ap la temperatura corpului. Dac durerea persist anunai medicul oftalmolog.

  PRIMUL AJUTOR n caz de electrocutare

  Avei grij ca rnitul s stea linitit pentru c exist pericolul de oc. Acoperii rana ars cu ceva steril.

  PRIMUL AJUTOR n caz de oc Poziia de oc

  Poziionai persoana cu partea superioar a corpului la orizontal i cu picioarele puin ridicate oblic.

  Poziia stabil lateral

  Persoana care i-a pierdut cunotiina o vei poziiona lateral,pentru a nu-i nghiii limba.

  ngrijirea

  Supravegheai persoana pn la ieirea din starea de oc sau, n cazuri mai grave, pn la sosirea medicului ori a Salvrii. n mod repetat controlai dac persoana este contient. La fel i pulsul i respiraia acesteia.

  Descrierea Locului de Munc n Salonul de Coafor Pentru exercitarea n cele mai bune condiii a meseriei de coafor ne trebuie n primul rnd s se amenajeze un salon spaios, luminos, igienic, curat i aerisit.

  n acest scop este necesar amenajarea unui spaiu special pentru primirea clientului i pentru ateptare, salon pentru coafor, trebuie s fie dotat cu vitrine,

 • 9rafturi, oglinzi mari, mobilier modern compus din fotolii de coafor precum i scaune sau canapele pentru ateptare. De asemenea trebuie amenajat o garderob pentru personal, WC pentru client i pentru personal.

  Salonul trebuie s aib instalaii electrice de alimentare cu ap i de canalizare, de aerisire, instalaii de nclzire sau un aparat boiler pentru a asigura apa cald n permanen. Salonul trebuie s fie dotat cu un dulap pentru depozitarea materialelor necesare produciei precum i un dulap mai voluminos prevzute cu rafturi unde se pstreaz lenjeria. Mai trebuie s mai avem o trus medical(care trebuie s conin pansamente, fae, alcool, ap oxigenat, iod, leucoplast). E nevoie de sterilizator pentru pstrarea ustensilelor, a materilelor necesare coafezei.

  Fiecare loc de munc trebuie s aib iluminatul electric corespunztor deasupra oglinzii, iar pe platou se vor instala grupuri de iluminat, mai puternice care s dea o lumin uniform. De asemenea trebuie s fie instalate prize electrice la fiecare loc de munc. Att mobilierul ct i obiectele trebuie inute n ordine i curenie.

  n salonul de coafor trebuie s se gseasc urmtoarele:

  unelte i aparate materiale necesare produciei materiale necesare pentru splatul capului, dezinfectare

  Relaia cu clieniiPentru a fi ct mai eficieni ca i lucrtor, ca i timp s nu ne obosim clienii, s nu sar peste rnd n saloanele i coaforurile din zilele noastre se fac programri.

  n coafor pentru a putea executa lucrrile pe care clienii le cer, este foarte uor ntocmind o fi personal la fiecare client fidel.

  Fia trebuie s conin:

  tipul de pr ce lucrri au fost fcute ce fel de tratamente au fost folosite vrsta clientei dac sunt sau nu fire albe etc.

  Programarea se face n agenda de lucru unde se specific data, ora si lucrarea care urmeaz a fi fcut. n cazul n care apar nemulumiri pe parcursul lucrrilor se face identificrea acestor nemulumiri i a cauzelor aprute pe parcursul lucrrilor. Gsirea soluiilor potrivite pentru remedierea nemulumirilor,

 • 10

  realizarea unui sistem eficient i tansparent pentru rezolvarea conflictelor. Cauzele generale de nemulumiri sunt o comunicare defectuoas cu clienta, identificarea problemelor personale cu clienta.

  Recunoaterea i utilizarea corect a materialelor, produselor, aparatelor i a instrumentelor. Din cauza nenelegerilor dintre client i lucrtor se execut greit anumite lucrri. Rezolvarea conflictelor se face prin cooperare, comunicare, toleran.

  Structura Firului de PrPrul este o fibr extrem de rezistent;pstrnd proporiile, este mai rezistent dect oelul (un fir poate ine o greutate de 100 de grame). Rezistena prului se explic prin structura sa intern: cortexul, alctuit din fibre sub forma unei reele complexe, protejat de un strat numit cuticula.

  n ciuda rezistenei sale, prul este extrem de vulnerabil, riscul ruperii existnd n permanen.Prul este expus diverselor influene venite att din mediul extern, ct i celor la care l supunem noi: splat, pieptnat, expunere la soare, coafat, vopsit. Supus acestor influene cotidiene, prul nostru reacioneaz diferit.De multe ori spunem c ne cade prul. Realitatea este in mare parte din cderea prului, mai ales in cazul unui pr lung, se datoreaz ruperii firului de pr.

  Exista trei zone prin care prul nostru trece de la starea iniial de pr sntos, pna la rupere:

  ZONA VERDE - Zona prului sntos i rezistent, aa cum ne-ar plcea tuturor s-l avem. Atunci cnd e ntr-o stare bun de sntate, prul este foarte flexibil si revine uor la forma iniial dup ce a fost ntins, fr a avea de suferit. Din pcate, este suficient ca prul s fie ntins cu peste 5% din lungimea sa pentru a trece n urmtoarea zon...

  ZONA CHIHLIMBARIE - Zona de avertizare, unde structura intern a prului ncepe s aib de suferit. Stratul superior, protector, ncepe s se deterioreze, cauznd distrugerea treptat a structurii interne a firului de pr i scderea rezistenei, procesul fiind ireversibil.

  ZONA ROIE - Zona de pericol, ultima ans de salvare a prului, cnd a mai rmas doar un pas pn la rupere. n acest stadiu, structura intern a prului se distruge, fibrele se destram, iar prul se rupe pur i simplu.

  Supus unei presiuni att de mari, prul nostru cedeaz, asemenea nou, n situaiile dificile. Ruperea se poate produce la vrfuri-aa-numitele ,,vrfuri despicate-sau ntr-un punct mai slab pe lungimea firului de pr.

 • 11

  Gradul de tensiune pe care prul il poate suporta pentru a trece dintr-o zon n alta depinde de tipul de pr. Un pr gros, specific femeilor orientale, este mai rezistent dect un pr fin, cum este cel al femeilor scandinave. Gradul de ondulare a prului joac, de asemenea, un rol important.

  n general, prul puternic ondulat este maiu predispus ruperii decat prul drept, att din cauza structurii interne specifice a firului de pr, ct i din cauza faptului c se incurc mai uor.

  Modul n care ne tratm prul joac un rol important n viteza cu care acesta va atinge zona de avertizare sau cea de pericol.

  Numeroasele tratamente chimice, aciuni mecanice sau termice la care l supunem mpreun cu aciunea factorilor externi, duc la stabilirea structurii interne a prului, conducndu-l ctre zona de pericol i inevitabil spre rupere.

  Proprietile Prului suprafaa total a firelor de pr de pe cap este de 6 m patrai

  forma natural a prului e diferit, el poate fi: drept, ondulat, cre sau uneori inelat

  grosimea prului este de asemenea variabil ntre 0,07-0,02 mm in raport de varst, sex i ras. Ea crete progresiv de la natere pn la vrsta adult pentru a diminua la btrnee

  lungimea prului este in funcie de viteza de cretere care este aproximativ de 0,3-0,5 mm pe zi, adic 1-1,5 cm pe lun i 15-20 cm pe an

  rezistena prului este mare la agenii fizici si biologici i e variabil la cei chimici

  supleea (elasticitatea prului): este flexibil i elastic, proprieti ce sunt amplificate de umiditate. Ele se pot lungi cu 20-30% sub aciunea traciunii, dar ii revine la forma iniial dup ncetarea acesteia. Elasticitatea dispare sub aciunea cldurii.

  absorbia prului: poate absorbii apa sau vaporii de ap, glicerina, grasimi animale sau vegetale, n schimb uleiurile minerale nu pot ptrunde n pr, ele rmn la suprafaa lui.

 • 12

  Determinarea Porozitii Prului

  Porozitatea se refer la capacitatea produsului de a absorbii lichidele.

  Timpul de procesare a decolorantului depinde mai mult de porozitatea prului dect de ali factori.

  Cu ct prul e mai poros,cu att timpul de procesare trebuie s fie mai scurt i este necesar ca decolorantul s nu fie foarte puternic.

  Prul prea poros trebuie s fie uscat,pn la foarte uscat.Dac prul a mai fost ncrcat de un proces de vopsire(decolorare)anterior,va absorbii lichidele imediat.

  Determinarea Texturii Prului

  Textura se refer la ct de gros sau ct de subire este fiecare fir de pr in parte.Prul fin are diametrul redus,iar prul aspru are un diametru mai mare.

  Testarea Elasticitii Prului

  Elasticitatea este abilitatea prului de a se ntinde.Dac firul de pr se rupe uor,are o elasticitate mai mic sau de loc.

  Cu ct elasticitatea e mai mare,cu att mai mult va rezista culoarea

  Tipuri De ParDe-a lungul tuturor epocilor, parul a fost si este un semn de senzualitate si de voluptate.Ca si pielea, parul reflecta starea globala a sanatatii noastre si are nevoie de ingrijire adegvata .Pentru aceasta trebuie mai intai sa cunoastem tipurile de par.

  Tipurile de par intilnite:

  normal gras uscat mixt

 • 13

  Parul normal

  Nimic nu e mai placut decat sa ai un par care se coafeaza usor, care are stralucire, fara a fi vreodata uscat sau gras.

  Caracteristici: placut la atingere, lucios, matasos, stralucitor.

  Ingrijire: parul normal se spala la 10 zile. Masajul si periatul se vor efecrtua cu blandete seara si dimineata timp de doua trei minute. Galbenusul de ou constitue un sampon foarte indicat, la fel si samponul pentru copii, care este inofensiv (pH neutru) si care se va folosi odata la spalat. Dar cea mai importanta este clatireea indelungata a parului. Cand parul se rupe la pieptanat este un semn clar al unei ingrijiri necorespunzatoare sau al unei afectiuni localizate pe pielea capului.

  Oboseala, starea febrila, alimentatia necorespunzatoare, folosirea de produse cotraindicate sau permanentele repetate pot duce si ele la deterioararea parului.

  Medicul este singura persoana care iti poate fixa un tratament adecvat. In cazul in care firul de par are varfuri despicate este recomandata taierea lor in fiecare luna. Cauzele acestuia pot fi un sampon prea degresat, uscatul sub casca prea cald, periatul prea brutal cu peria de nailon sau permanent la cald.

  Parul gras

  Spalatul zilnic al parului pentru inlaturarea aspectului lucios este o greseala comisa foarte des. Acest gest mareste secretia de sebum fiindca se agreseaza pielea capului.

  Caracteristici: lucios pe toata lungimea firului, dar mai ales la radacini.

  Ingrijire: nu se maseaza prea mult pielea capului, pentru a nu stimula glandele sebacee.

  Tratament: se amesteca patru linguri de praf de argila cu doua linguri de ulei de masline si doua picaturi de ulei de cimbru. Se aplica aceasta masca de la radacina spre varfurile firului si se lasa sa actioneze 30 de minute. Se samponeaza si apoi se limpezeste bine parul.

  Parul mixt

  Acest tip de par exista si se intalneste la multe persoane. Nu este deloc usor de tratat, fiind tipul de par care cere cea mai multa ingrijire.

 • 14

  Caracteristici: radacinile firelor sunt grase, firele sunt uscate mai ales la varf-uri

  Ingrijire: mai intai taierea regulata a varfurilor despicate. Se trateaza separate radacinile si varfurile, se recomanda utilizarea unui sampon pentru par gras care se aplica doar la radacina pielii capului. Utilizarea unui revitalizant sau a unui alt produs pentru lungimea parului si pentru varfuri uscate, pe care sa-l aplicati numai in aceste locuri.

  Tratament: se amesteca sau se macina o legatura de patrunjel si o ceapa. Se amesteca zeama de la cele sucuri si se adauga un pahar de rom . Se maseaza parul si se lasa zece minute. Se samponeaza parul ca de obicei.

  Dupa inlaturarea asamponului, parul se limpezeste ultima oara adaugand in apa zeama de la doua lamai. Se lasa sa se usuce.

  Parul uscat

  Este lipsit de luciu din cauza insuficientei de sebum

  Caracteristici: par fara stralucire, se rupe, e uscat de la radacina pina la virfuri, pare poros, virfurile sunt tocite, despicate.

  Ingrijire: pentru a-i asigura o igiena elementara, se va efectua un spalat corect, la 7-14 zile. Se vor prefera, sampoanele pe baza de galbenus de ou, musetel, lanolina, care nu numai ca-l curata bine, dar asigura si pielii capului grasimea necesara. Se recomanda,de asemenea, ca in nainte de spalat sa gresam parul cu ulei de ricin, sau de masline, putin caldut.

  Dupa gresare, se infasoara capul intr-un prosop inmuiat in apa calda si bine stors, care se pastreaza 1-2 ore, apoi se spala parul. Clatirea se face in mai multe ape ,sau se lasa apa din robinet sa curga aproximativ 10 minute. Cea mai bine suportata este apa de ploaie, uscaciunea parului este mai usor remediata decit grasimea.

  Tratament: se amesteca doua galbenusuri si o lingurita de rom . Se intinde acest amestec pe parul spalat umed. Se maseaza unsor parul si se lasa sa actioneze 5 minute.Se limpezeste bine cu multa apa .

  Preocuparea Pentru Client i Discuia de Consiliere

 • 15

  1.Despre ce este vorba?

  Pentru simplificarea textului, cele dou noiuni de client i coafor(frizer) vor desemna persoane att de sex feminin ct i de sex masculin.

  Preocuparea individual pentru client, de la sosirea lui pna la plecare, prin:

  o discuie politicoas,cu folosirea diferitelor tehnici de investigare. evidenierea situaiei iniiale ca i a eventualelor probleme i dorine

  ale clientului. o consiliere cu caracter individualizat,cu luarea n considerare a

  dorinelor,pentru:-a satisface necesitatea de informare a clientului a oferi servicii i produse care s acopere necesitile clientului evidenierea posibilitilor ulterioare de tratament o servire a clientului,care s contribuie la satisfacerea lui i la

  formarea unei impresii pozitive.

  2.Ce cunotine preliminare sunt necesare? Fiecare client trebuie sftuit i servit individual,plecnd de la premisa

  individualitii lui ca aspect,nalime,vrst,mbrcminte,prezen fizic

  Prin modelarea coafurii,fenotipul clientului poate fi influenat i modificat puternic.Acest lucru este valabil i n legatur cu:

  forma capului, a feei i a corpului. dimensiunile corporale.

  Condiiile purtrii unei discuii de consiliere:

  s fii capabil s evaluai profesional prul i pielea capului. s posedai cunotine despre substanele componente eseniale i

  efectele preparatelor. s avei o privire general asupra posibilitilor de modelare. s fii la curent cu moda.

  Este necesar cucerirea ncrederii clientului prin imaginea oferit de coafor:

  o inut exterioar ngrijit. un comportament politicos, receptiv. atenie i interes fa de problemele i dorinele clientului. competen concretizat n sfaturi profesionale detaliate,creative i

  individualizate. capacitatea profesional de a atinge scopul propus. capacitatea de utilizare corect a produselor

  Clientul trebuie s fie convins ccoaforul sueste expert n mbuntirea aspectului prului, pielii i unghiilor. Numai astfel clientul devine client permanent!

 • 16

  Comunicarea(schimbul i prelucrarea informaiei) se realizeaz n cadrul preocuprii pentru client att pe cale vorbit ct i prin limbajul corpului(mimic,gesturi)

  Discuiile de consiliere se pot face

  naintea,n timpul sau la ncheierea unui tratament. fr intenie de tratament,ca simpl informare.

  Pentru ilustrare se vor folosi i elemente ajuttoare,ca material ilustrat,cri despre coafur,imagini pe monitoarele computerelor,tiprituri color etc.

  Diferitele tehnici de interogare au o mare importan n consiliere:

  ntrebri de informarev ajut s descoperii dorine i motive,indic interese i creaz legturi.Este vorba despre ntrebri libere.Aceasta este cea mai important tehnic de interogare pentru coafor.Numai astfel putei afla motivaiaclientului.De exemplu:Ce pot s fac astzi pentru dvs.?

  Fiecare rspuns la fiecare ntrebare trebuie primit cu rbdare i foarte mare atenie pentru a face posibile dezvoltarea problematicii i pentru a v forma o imagine asupra motivaiei clientului!

  ntrebrile de confirmarenu las spaiu rspunsului. Este vorba de ntrebri inchise, ce au ca posibilitate de rspuns doarda sau nu. Aceast tehnic de investigare ar trebui aplicat numai la faza final a unei discuii, n faza de confirmare, avnd ca scop nlturarea nenelegerilor.

  EX.Culoarea prului dumneavoastr s fie aceea pe care noi am stabilit-o pe baza uvielor artate?

  ntrebri alternativeconduc la un anumit rezultat,prin oferta limitat de alternative.Sunt tot un gen de ntrebri inchise

  Ex.Dorii acelai preparat,ori preferai noul preparat XY care confer prului mai mult strlucire?

  Clientul va avea posibilitatea s aleag doar unul dintre cele dou produse.

  Discuiile de consiliere se mpart n urmtoarele patru faze:

  Faza de ntmpinare i contact Faza de informare Faza de consiliere Faza de ncheiere i de confirmare.

 • 17

  Exist foarte multe posibiliti de purtare a discuiei. Prin aceste ndrumri facem ncercarea de a reduce la esenial domeniul dificil i complex al preocuprii pentru client i al discuiei de consiliere.

  3.Ce instrumente i mijloace ajuttoare sunt necesare? Documentare de coafur Hrtie, creion Pieptene, perie, oglind de mn

  4. Descrierea pas cu pas a activitii

  A. FAZA DE NTMPINARE I CONTACT

  Plecm de la premisa c, clientul dorete deja s urmeze un tratament.

  Salutai cu amabilitate clientul,

  ndreptai-v spre el. zmbii. vorbii clar i rar. strduii-v s avei cu el o discuie de aproape

  De exemplu: Strngei-i mna,apoi spunei-i: V conduc la locul dvs. i i indicai cu mna direcia.

  Strduii-v c nc din momentul salutului,scitiiclientul:

  aspectul exterior, de ex.vrsta, dimensiunile, figura, mbrcmintea, accesoriile, ochelarii, frizura etc. modul de a se mica. modul de exprimare i limbajul folosit. dispoziia i indicii de personalitate.

  Luai-i clientului piesele de mbrcminte pe care acesta le scoate.

  nsoii clientul spre locul unde va fi servit.De obicei va exista un timp de ateptare,care i vei oferi materiale de informare.

  B. Faza De Informare Aezai-v lateral n faa clientului,pt a nu-i vorbide sus.

  Punei o ntrebare clar,pt a afla dorina clientului i eventualele sale probleme,de ex.Ce pot face astzi pt dvs.?

 • 18

  Ateptai linitit rspunsul i conducei dvs.discuia,punnd ntrebri,pn v vei forma o imagine clar asupra dorinelor i problemelor clientului.

  Confirmai-i c l-ai ascultat cu interes i l-ai neles,spunnd de ex.Da,v-am neles.Deci dvs.ai dori...

  Explicai clientului c este important ca mai nti s examinai starea n care se gsete prul i pielea capului.

  Realizai examinarea i ntr-un moment favorabil,ntrebai-l pe client dac nu ar fi interesat de rezultatul obinut.

  S i se prezinte i alte posibiliti indicate pentru tratament.Pn n acest moment dvs.trebuia s v fi fcut o idee asupra alternativelor posibile

  C. Faza De Consiliere Alegei materialele demonstrative,ca plane color,uvie de pr,fotografii sau

  schie proprii,care s ilustreze ideile dvs.:

  pt. a reprezenta dorinele i problemele clientului,recunoscute de dvs. pt. a consilia clientul n legtur cu posibilitile de realizare a

  dorinelor sale. pt.a ocaziona propuneri de noi tratamente n legtur cu

  tehnica,produsele sau forma.n sfaturile date de dvs.introducei i elemente de mod.

  Evideniai avantajarea clientului i oferii-i alternative,dac avei senzaia c el este nc nehotrt.

  Prin formulrile dvs.artai clar clientului c nu precupeii efortul de a-l nelege i a-l sftui.

  FOLOSII FORMULRI ADECVATE.VORBII CLAR I DESLUIT.ATRAGEI CLIENTUL N DISCUIE I AVEI N VEDERE I DEPIREA UNOR EZITRI!

  D. Faza De ncheiere i Confirmare Rezumai posibiliti luate n discuie n cazul dat.

  Limitai-v la acea propunere de tratament spre care credei c nclin.

  Analizai aceast soluie ct mai amnunit,folosind material documentar sau mimnd direct pe client.

 • 19

  Prin repetarea de ntrebri, convingei-v c, clientul a neles corect totul i c este de acord cu tratamentul propus.

  n final, ludai clientul i confirmai-i c a ales bine soluia.

  Facei introducerea n faza de tratament oferind clientului un ziar,o cafea etc.

  Realizai tratamentul pt. a obine confirmarea final. Din cnd n cnd urmrii dac clientul manifest satisfacie.

  Dup tratament ntrebai clientul dac este mulumit.Utilizai toate posibilitile pt. a arta clar clientului rezultatul.

  Oferii clientului secrete de coafur (frizerie), recomandai-i produse i dai-i sfaturi pt. ngrijirea prului acas.

  5.GREELI CE TREBUIE EVITATE Nu ai realizat faza de ntmpinare i de contact:

  clientul este nesigur; clientul pleac din start cu o impresie negativ.

  Nu ai identificat caracteristicile individuale ale prului i pielii capului:

  sunt trecute cu vederea elemente eseniale; nu e posibil o consiliere cu un scop concret.

  Clientul este convinss accepte un anumit tratament:

  clientul se simteconvins; se pierde ncrederea n tratamente.

  Consilierea are loc fr documentarea aferent,coafura nu este prefigurat:

  clientul nu i poate forma o imagine asupra viitoarei sale coafuri; se poate ajunge la nenelegeri i la nemulumirea clientului.

  Nu se discut temerile,obieciile sau ntrebrile clientului:

  clientul se simte insuficient consiliat i neluat n serios. Se uit ndrumarea i recomandarea de produse pt.acas:

  clientul poate avea greuti la toaleta zilnic a prului; clientul este nemulumit i nu mai revine.

 • 20

  DOTAREA LOCULUI DE MUNC Mese tip dulpior,necesare fiecrui loc de munc, pentru ustensile, aparate i materiale n folosina fiecrui lucrtor. Pot fi confecionatr din pal melaminat cu rafturi i nchiztori.

  Chiuveta este confecionat din faian, racordat la sursa de ap cald i rece cu un du flexibil.

  De asemenea va avea 2 robinei i baterii, susinut de 2 console de fier. Chiuveta va fi prevzut cu un sifon de scurgere a apei i a impuritilor. Dup fiecare client chiuveta se va cura, iar la sfritul programului aceasta se va dezinfecta. Amplasarea chiuvetei se face la fiecare loc de munc n dreptul fotoliului de frizer.

  Oglinda va fi de cristal de dimensiuni care s permit frizerului s-i controleze n permanen munca pe tot parcursul unei lucrri fie capilare fie faciale. Se monteaz deasupra chiuvetei n faa scaunului i a mesei de lucru. n permanen va fi curat pentru a reflecta orice amnunt din lucrarea executat.

  Fotoliul de frizerie este confecionat ergonomic,rotativ,hidraulic i cu o pern sub cap pentru susinerea capului la nivelul dorit. De fiecare dat se schimb erveelul la fiecare client. Tot aici n faa lui se folosete un dispozitiv care se aplic la mnerele scaunului pentru a schimba ezutul atunci cnd se tund copiii.

  Dulapul de materiale va fi confecionat din pal melaminat montat astfel nct s se permit depozitarea materialelor, sticlelor. Amplasarea acestui dulap se face departe de surse de cldur.

  Mesele de lucru cu dulpior sunt confecionate din lemn, pal melaminat prevzut cu sertar i polie pentru pstrarea materialelor, ustensilelor, aparatelor cu care se lucteaz.

  Msua tip dulpior se aeaz n dreapta locului de munc, astfel nct s permit libertatea n micare a lucrtorului. Pe msu se vor aeza n ordine materialele dezinfectante:

  pudriera,apa de colonie,loiunea de pr,alcool,creme i ustensile necesare.

  Dulapul de depozitare pentru lenjerie este confecionat cu rafturi unde se depoziteaz lenjeria curat pe sortimente:

  exemplu: halate pentru tuns,erveele mari,erveele mici,prosoape etc.

 • 21

  Scaunul i canapelele pentru ateptare, acestea trebuie s fie ct mai comode, utile la dispoziia clienilor care apeleaz la serviciile noastre. Acestea vor fi confecionate dintru-un schelet metalic,tapiat cu materiale care s permit ntreinerea strilor de curenie. Tot odat culoarea tapieriei s fie asortat cu cea a mobilierului. Numrul acestora trebuie s permit fluiditatea n micare.

  Msua pentru zire i reviste-aceasta va fi confecionat ornamental de dimensiuni mici unde se pun ziare i reviste.

  Dulpiorul sanitar - va fi confecionat din lemn i va avea dimensiuni mici. Acesta va fi dotat cu pansament, leocoplast, alcool sanitar, ap oxigenat, antinevralgice, tinctur de iod etc.De dotarea acestuia rspunde delegatul cu asigurri sociale.

  Vitrina are un rol deosebit, popularizarea serviciilor prestate. Va fi amplasat la loc vizibil i poate fi nglobat n construcie. Amenajarea ei are un rol deosebit de important pentru oferta de permanen cu lucrri de coafur, frizerie. Aceasta va trebui s fie luminat i pe timp de noapte.n afara vitrinei se vor decora pereii interiori cu lucrri moderne.

  Dulapul pentru uscat lenjeria va fi confecionat din metal, n interior, va avea bare metalice unde se va pune o lenjerie splat i va fi prevzut cu un ventilator care genereaz cldur.

  Coul pentru depozitat lenjeria folosit este confecionat din material plastic sau nuiele mpletite. Aici se va depozita lenjeria folosit i va fi amplasat ntru-un loc mai puin vizibil pentru clieni.

  Corpuri de iluminat-fiecare loc de munc va fi dota cu neon sau bec. Amplasarea corpului de iluminat va trebui s asigure o vizibilitate bun n timpul lucrului. Se vor amplasa oglinzi sau pe tavanul ncperi cobort pn la distana care s lumineze foarte bine capul clientului.

  Garderoba se va amenaja o garderob pentru hainele clienilor i una separat pentru personal. Aceasta va fi dotat cu agtori pentru haine.

  Materiale i Produse

  Saloanele de coafur vor fi dotate cu materiale i produse care constau n bunuri care ajut la desfurarea unei bune activiti profesionale.

  Produsele i materialele vor fi de calitate superioar pentru a da un randament bogat cerinelor clientulului.

 • 22

  Avem o palet vast de produse, astfel alegerea materialelor i produselor se va face n funcie de caracteristicile prului. Existnd i concurena de pia, produsele sunt pe msura cerinelor.

  Produsele necesare ntr-un salon de coafur sunt:

  amponul care poate fi:

  pentru pr subire,fin, gros pentru pr vopsit sau oxigenat pentru pr matur pentru pr afectat de mtrea

  vopseaua s fie de o calitate superioar pentru a obine rezultatul dorit i n termenul de valabilitate;

  balsamul care se folsete pentru prul degradat,pentru pr uscat,desclcirea s fie uoar nerupndu-se firul de pr

  fixativul,gelul,spuma s fie de calitate pentru aranjarea prului

  soluia pentru dezinfectarea uneltelor;

  anumite creme care se folosesc pentru mtile de tratament a prului pentru diverse tipuri de pr;

  diverse seruri pentru

  volum la pr subire vrfuri deteriorate

  praf pentru decolorat;

  spray hidratant pentru toate tipurile de pr;

  Materialele vor fi inute n dulapuri special amenajate:

  mantaua folosit la vopsit i tuns pentru a proteja hainele clientului; prosoapele pentru cap trebuie s fie bune absorbante; diferite cti pentru uvie i pentru vopsirea prului.

 • 23

  Instrumente, Aparate Necesare

  Briciul

  Este folosit la executare unor tunsori moderne . Alcatuit din doua parti : lama si maner . Lungimea si grosimea acestora difera de la un tip la altul . Lama briciului este din fier , are o parte taioasa si o parte neteda . Manerul este din plastic sau lemn . Lama cu manerul briciului se unesc printr-un maner.

  Cureaua de ascutit briciul

  Ea se confectioneaza din piele , se trateaza cu un ulei special , cu cat cureaua este mai bine intretinuta cu atat permite ascutirea mai buna si rapida a bricilui .

  Piptenele

  Este o unealta importanta in frizerie , coafor . Se utilizeaza inaintea spalari parului. Se foloseste pentru a descurca suvitele de par , in timpul executarii tunsorii , pentru trasearea cararilor , pentru tapare si finisare . El este confectionat din os , plastic , metal ,sau celuloid . Ezista foarte multe modele de pieptene cu maner sau fara dinti rari sau desi , etc.

  Forfecele

  Folosierea foarfecelor in mai multe scopuri a adus la aparitia mai multor tipuri, care desi au elemente comune se diferentiaza prin constructie, forma si dimensiune . Ele corespund perfect numai pentru scopul in care au fost construite. Odata cu extinderea tunsorilor pe par scurt au aparut modele diferite de foarfece : mai lungi , mai subtiri , cu o lama cu taisul drept sau cu o lama crestata ca un fierastrau , sau foarfece cu ambele taisuri crestate.

  Cu forfecele de filat se taie numai surplusul de par . Taisul zimtat retine parul de prisos , desime excedentara . Foarfecele de filat sunt mai scurte si au varful rotunjit nu ascutit.

  Peria pentru cap

  Pentru lucrari de frizerie si coafura se intrebuinteza in mod curent peria . Sunt perii cu coada care se utilizeaza la pieptanatul parului si fara coada care se utilizeaza la pieptanatul si curatatul parului .

 • 24

  Periile se confectioneaza din par de porc , din fibre vegetale si din materiale plastice . Parul perilor este montat pe o placa din lemn metal , celuloid etc. Parul perilor poate fi mai scurt sau mai lung , taiat drept sau bombat , fapt ce permite utilizarea diferentiata a perilor in functie de caracteristicile lucrarii care trebuie executate .

  Periile se pastreaza intr-o perfecta stare de curatenie . Se spala din cand in cand in apa cu lesie de sapun sau benzina , Se afunda de mi multe ori in lichid , tinand peria cu parul un jos . Nu este permis ca peria sa ramana acolo mult timp , pentru ca se inmoaie si se strica aspectul . Dupa ce s-a curatat se clateste cu apa curata si putin calduta si se usuca cu parul in jos pe un prosop plusat .

  Peria de scuturat parul marunt cazut de la tuns

  Este confectionata din par foarte moale si lung , montat pe o bucata subtire de lemn sau metal . Este prevazuta cu un maner pentru a fi mai usor manevrata . Se intretine in acelasi mod ca celelalte perii.

  Pudriera

  Este un recipient din material plastic , metal sau sticla , prevazut cu un capac in care se pastreaza in conditii igienice . Pudra ce se foloseste pe parcursul lucrarilor de frizerie coafor . Pudriera poate fi rotunda , ovala , patrata , de diferite forme .

  Borcanul cu dezinfectant

  Este tot un recipient , fie din sticla , fie din portelan , metal sau material plastic , avand forme si dimensiuni variate . In el se pastreaza dezinfectantul ca : fenol , septol , cloramina, desogerm , etc

  Stropitorul de par (pulverizatorul)

  Este confectionat din metal , sticla sau material plastic , si se utilizeaza la udatul parului . El este asezat pe noptiera , in rand cu pudriera , borcanul de dezinfectat , etc.

  Feon de uscat parul

  Este un aparat electric, modern, folosit la uscarea parului dupa spalare si la obtinerea unor modele de frizuri sau coafuri moderne bazate mai ales pe

 • 25

  onduleuri.

  Feonurile noi cunoscute sunt de doua feluri:

  rotunde in forma de melc, confectionate din metal feonuri de forma cilindrica construite din material plastic. Este

  dotat cu mai multe piese este mai usor de manevrat din cauza greutatii, permite executare unor lucrari moderne.

  Fier de ondulat prul

  Este de doua feluri :

  fier de ondulat normal care se incalzeste la flacara fier de ondulat parul electric

  Fierul de ondulat este compus din doua brate :

  bratul unu are forma tubulara bratul doi este scobit , astfel incat se imbuca cu bratul unu.

  Casca electric

  Serveste la uscarea parului . Sunt mai multe modele , dar la toate se poate regal temperatura, datorita unui regulator special .

  Bigudiurile

  Sunt obiecte de forma cilindrica, avand intre 3 8 cm lungime si 1 5 cm grosime. Pot fi din lemn, materiel plastic sau metal. Se utilizeaza la rularea parului pentru obtinera ondulatiei si coafurii.

 • 26

  Pregatirea Clientului Lasati clienta sa se aseze Puneti pelerine Pieptanati(periati) parul Apreciati starea de sanatate a parului si a pielii capului Consiliati clienta si conveniti impreuna la alegerea tunsoriI

  Examinarea pielii capului invederea eventualelor boli

  In aceste cazuri sunt cam rare bolile de piele a capului, dar datoria lucratorului este pentru a observa eventualele boli si pentru a trimite clientii unui specialist fara rusine sau vina. Asa se pot evita mai multe transmiteri de boli sau paraziti.

  Potrivirea temperaturii apei Deschideti cu grija robinetul si reglati temperature apei, incepand

  cu apa rece, pe care o amestecati ulterior cu apa calda. Aparati cu mana fata clientei de apa, tineti aproape de par, evitand

  jeturile puternice. Intrebati clienta daca temperatura apei este placuta, si daca este

  necesar, modificati-o. In aceste ultim caz jetul se indeparteaza temeinic de cap. Udati temeinic parul

  SpalatulEste cea mai importanta operatie de ingrijire capilara. Spalatul capilar se executa cu scop estetic si igienic. Prin spalarea capilara se indeparteaza grasimile si impuritatile de la nivelul firelor de par si a pieli capului.

  Tehnica de executie a spalatului

  Prima data asezam respectuos clienta pe scaun. Ii punem pe spate pentru a o proteja un prosop. Acesta trebuie sa fie curat pentru ca clienta sa se simta cat mai bine. Inainte de a incepe operatiunea de spalare trebuie sa observam de ce tip de sampon are nevoie tipul sau de par. Dupa ce am observat ce tip de sampon are nevoie, incepem sa umezim parul clientei cu apa calduta si trebuie sa avem mare grija pentru a nu o stropi. Samponul ales pentru parul clientei se aplica cu palma stanga al lucratorului, nu direct pe parul clientei. Dupa ce am pus samponul in palma, intindem pe toata suprafata parului si incepem procedura de masare. Miscarile pe care le folosim sunt de rotire, in zig-zag si de alunecare. Aceste miscari se fac prima data de la crested spre lungime. Cel mai mult se insista pe contur, ceafa si la conturul urechilor. Totdeauna la primul spalat samponul ales nu curata intotdeauna foarte bine un par foarte murdar. Pentru a fi siguri de o curatare foarte bine mai efectuam inca odata tehnica de spalare capilara.

 • 27

  Clatirea

  Daca este necesar potriviti din nou temperatura apei si clatiti samponul. Procedati ca la umezirea parului.

  Greseli care trebuie evitate la spalat

  Pelerina a fost pusa incorect:

  se va uda imbracamintea clientei Ati uitat prosopul pentru fata:

  clienta nu se poate proteja de eventuala apa scursa Parul nu a fost pieptanat sau a fost incorect pieptanat inainte de

  spalare: firele de par se incurca si v-or fi greu de pieptanat dupa spalare

  Nu v-ati pus manusile:

  nu s-a realizat propria protectie a pielii Marginea bazinului nu inconjoara complet ceafa la spalarea pe spate:

  apa se v-a scurge de-a lungul cefei, inclusiv pe haine parul de la ceafa v-a fi insuficient de curat.

  La umezire, fata nu a fost protejata cu mana:

  se va scurge apa in urechi si pe ochi, eventual si pe haine Parul a fost insuficient udat la prespalare:

  samponul v-a fi repartizat cu greu Dusul a fost tinut mai departe de cap:

  apa stropeste Degetele au fost tinute prea verticale la masajul de curatare:

  masajul produce dureri, ungiile pot produce rani ale pielii capului Samponul a fost insuficient clatit:

  dupa uscare, parul are aspect cenusiu si fara stralucire. Prosopul plusat, ud nu a fost inlocuit cu unul uscat:

  prosopul ud va fi neplacut resimit