Superlative Geo Graf Ice

of 34 /34
Superlative şi Superlative şi curiozităţi geografice curiozităţi geografice

Embed Size (px)

description

Superlative Geo Graf Ice

Transcript of Superlative Geo Graf Ice

Page 1: Superlative Geo Graf Ice

Superlative şiSuperlative şicuriozităţi curiozităţi geograficegeografice

Page 2: Superlative Geo Graf Ice

Continentele TerreiContinentele Terrei

Page 3: Superlative Geo Graf Ice

Date generale despre Date generale despre PământPământ

Circumferinţa la EcuatorCircumferinţa la Ecuator:: 40.075 km 40.075 km Suprafaţa totală a uscatuluiSuprafaţa totală a uscatului:: 148.328.100 km 148.328.100 km²² Cel mai mare continentCel mai mare continent:: Asia 44 milioane km Asia 44 milioane km²² Cea mai mare ţarăCea mai mare ţară:: Rusia 17.075.400 km Rusia 17.075.400 km²² Cea mai mare insulăCea mai mare insulă:: Groenlanda 2.175.600 km Groenlanda 2.175.600 km²² Suprafaţa Oceanului PlanetarSuprafaţa Oceanului Planetar:: 361.741.000 km 361.741.000 km²² Cea mai mare altitudineCea mai mare altitudine:: Vârful Everest 8.848 m Vârful Everest 8.848 m Cea mai mare adâncimeCea mai mare adâncime:: Groapa Marianelor 11.022 Groapa Marianelor 11.022

mm Altitudinea cea mai mică a uscatuluiAltitudinea cea mai mică a uscatului:: Marea Moartă Marea Moartă

395 m sub nivelul mării395 m sub nivelul mării Cel mai lung fluviuCel mai lung fluviu:: Nilul (Africa) 6.671 m Nilul (Africa) 6.671 m Cel mai mare lacCel mai mare lac:: Marea Caspică 371.000 km Marea Caspică 371.000 km²²

Page 4: Superlative Geo Graf Ice

Ponderea suprafeţei şi a Ponderea suprafeţei şi a populaţiei continentelorpopulaţiei continentelor

Suprafaţa PopulaţiaSuprafaţa Populaţia

● ● Asia 30%Asia 30% ● ● Asia 61,9%Asia 61,9%

● ● America 28% America 28% ● ● Europa 12,2%Europa 12,2%

● ● Africa 20% Africa 20% ● ● America 13,7%America 13,7%

● ● Europa 7% Europa 7% ● ● Africa 11,7%Africa 11,7%

● ● Antarctida 9% Antarctida 9% ● ● Australia şi Oceania 0,5%Australia şi Oceania 0,5%

● ● Australia şi Oceania 6%Australia şi Oceania 6%

Page 5: Superlative Geo Graf Ice

Europa Europa SuprafaţaSuprafaţa:: 10,4 mil km 10,4 mil km²² Cel mai înalt punctCel mai înalt punct:: Vf.Elbrus Vf.Elbrus

(Munţii Caucaz) 5.664 m(Munţii Caucaz) 5.664 m Cel mai jos punctCel mai jos punct:: Marea Caspică Marea Caspică

28 m sub nivelul mării28 m sub nivelul mării Cel mai lung fluviuCel mai lung fluviu:: Volga 3.668 m Volga 3.668 m Cel mai mare lacCel mai mare lac:: Ladoga 17.700 Ladoga 17.700

kmkm²² Cea mai înaltă cascadăCea mai înaltă cascadă:: 563 m, 563 m,

Ormeli (Norvegia)Ormeli (Norvegia) Cel mai mare vulcanCel mai mare vulcan:: Etna 3.269 m Etna 3.269 m Cea mai mare insulăCea mai mare insulă:: Marea Marea

Britanie 217.000 kmBritanie 217.000 km²² Cea mai mare peninsulăCea mai mare peninsulă::

Scandinavia 800.000 kmScandinavia 800.000 km²² Cea mai întinsă ţarăCea mai întinsă ţară:: Rusia 53% din Rusia 53% din

suprafaţa continentuluisuprafaţa continentului Cea mai mică ţarăCea mai mică ţară:: Vatican 44 ha Vatican 44 ha Cea mai înaltă capitalăCea mai înaltă capitală:: Andorra Andorra

900 m900 m Cea mai mare capitalăCea mai mare capitală:: Moscova Moscova Cea mai lungă peşterăCea mai lungă peşteră::

Optimisticeskaia (Rusia) 151 kmOptimisticeskaia (Rusia) 151 km Cea mai adâncă peşterăCea mai adâncă peşteră:: Jean Jean

Bernard (Franţa) 1.535 m Bernard (Franţa) 1.535 m

Page 6: Superlative Geo Graf Ice

Ce se înţelege prin Ce se înţelege prin EuropaEuropa?? Potrivit mitologiei greceşti, numele de Potrivit mitologiei greceşti, numele de

Europa vine de la numele Europei, Europa vine de la numele Europei, fiica regelui fenician Agenor, ce a fost fiica regelui fenician Agenor, ce a fost răpită de Zeus şi dusă în Insula Creta. răpită de Zeus şi dusă în Insula Creta. Sau, de la cuvântul fenician ereb, Sau, de la cuvântul fenician ereb, care înseamnă apus. Pentru asiatici, care înseamnă apus. Pentru asiatici, Europa este pământul unde apune Europa este pământul unde apune soarele.soarele.

Este situată în centrul emisferei Este situată în centrul emisferei nordice, între M.Mediterană,Oc nordice, între M.Mediterană,Oc Atlantic,Oc Arctic, şi Asia. Atlantic,Oc Arctic, şi Asia.

Un continent mic, aflat aproape în Un continent mic, aflat aproape în totalitate în zona climei temperatetotalitate în zona climei temperate, , bine populatbine populat,, având cea mai mare având cea mai mare densitate densitate a populaţiei şi foarte a populaţiei şi foarte urbanizat. urbanizat.

Aici au existat mari civilizaţii antice şi Aici au existat mari civilizaţii antice şi a început revoluţia industrială. A a început revoluţia industrială. A descoperit şi colonizat Lumea Nouă. descoperit şi colonizat Lumea Nouă. Europa stă la baza civilizaţiei Europa stă la baza civilizaţiei moderne.moderne.

Europa împreună cu Asia Europa împreună cu Asia formează o vastă întindere formează o vastă întindere numită Eurasia.numită Eurasia. Este un ţinut Este un ţinut al peninsulelor şi insulelor.al peninsulelor şi insulelor.

Cu excepţia reliefului Cu excepţia reliefului stâncos stâncos şi a puţinelor zone şi a puţinelor zone complet nefertile, aproape complet nefertile, aproape fiecare colţ al Europei a fost fiecare colţ al Europei a fost modelat de mâna omuluimodelat de mâna omului. . Europa este o putere Europa este o putere economică şi politică economică şi politică mondială, un continent mondială, un continent foarte bogat, cu resurse foarte bogat, cu resurse naturale variate, agricultură naturale variate, agricultură modernă, industrie modernă, industrie diversificată şi o reţea de diversificată şi o reţea de transporturi dezvoltată.transporturi dezvoltată.

Europenii au cel mai ridicat Europenii au cel mai ridicat nivel de trai şi cea mai mare nivel de trai şi cea mai mare speranţă de viaţă.speranţă de viaţă.

Page 7: Superlative Geo Graf Ice

BBijuterii arhitectoniceijuterii arhitectonice VeneţiaVeneţia este unul dintre cele este unul dintre cele

mai frumoase oraşe din lume. mai frumoase oraşe din lume. Clădirile sunt construite pe Clădirile sunt construite pe sute de insuliţe, stăzile sunt sute de insuliţe, stăzile sunt înlocuite de canale. Întreg înlocuite de canale. Întreg oraşul a fost declarat oraşul a fost declarat monument de artă. În monument de artă. În imagine Basilica San Marco.imagine Basilica San Marco.

Mănăstirea Mont-Saint-MichelMănăstirea Mont-Saint-Michel este aşezată pe o veche este aşezată pe o veche colină de pe coasta colină de pe coasta Normandiei. În timpul Normandiei. În timpul fluxului, cărările care duc la fluxului, cărările care duc la mănăstire sunt complet mănăstire sunt complet acoperite de apele mării.acoperite de apele mării.

Page 8: Superlative Geo Graf Ice

Palate şi bisericiPalate şi biserici Palatul El Escorial Palatul El Escorial se află în partea se află în partea

de nord-vest a oraşului Madrid. A de nord-vest a oraşului Madrid. A fost construit ca palat şi mănăstire fost construit ca palat şi mănăstire în timpul regelui Filip al II-lea. Azi, în timpul regelui Filip al II-lea. Azi, palatul este reşedinţă regală şi palatul este reşedinţă regală şi muzeu. Aici se găseşte una dintre muzeu. Aici se găseşte una dintre cele mai mari colecţii de picturi cele mai mari colecţii de picturi aparţinând artiştilor Tizian, El aparţinând artiştilor Tizian, El Greco, Ribera, Velasquez, Goya.Greco, Ribera, Velasquez, Goya.

Biserica Sf. Sofia din KievBiserica Sf. Sofia din Kiev este una este una dintre cele mai mari din Europa de dintre cele mai mari din Europa de Est. A fost construită în urmă cu Est. A fost construită în urmă cu peste 900 de ani, când Kievul era peste 900 de ani, când Kievul era capitala triburilor slavilor de răsărit.capitala triburilor slavilor de răsărit.

Page 9: Superlative Geo Graf Ice

Atracţii turisticeAtracţii turistice Cuibul rânduniciiCuibul rândunicii, castel de pe , castel de pe

coasta de sud a Crimeii, lângă coasta de sud a Crimeii, lângă oraşul Yalta. A fost construit în oraşul Yalta. A fost construit în stil neo-gotic, în 1911-1912, din stil neo-gotic, în 1911-1912, din ordinul baronului german ordinul baronului german Steinheil. Castelul oferă o Steinheil. Castelul oferă o privelişte maiestuoasă şi a fost privelişte maiestuoasă şi a fost folosit ca locaţie de filmare folosit ca locaţie de filmare pentru mai multe filme.pentru mai multe filme.

Lacul BalatonLacul Balaton, cel mai întins lac , cel mai întins lac din centrul Europei, situat la din centrul Europei, situat la poalele Munţilor Bakony, numit poalele Munţilor Bakony, numit şi şi ””mareamarea”” Ungariei. Este şi Ungariei. Este şi principala atracţie turistică din principala atracţie turistică din timpul verii.timpul verii.

Page 10: Superlative Geo Graf Ice

Asia Asia Cel mai înalt punctCel mai înalt punct:: Everest 8.848 m Everest 8.848 m Cel mai coborât punct de pe uscatCel mai coborât punct de pe uscat::

Marea Moartă 395m sub nivelul Marea Moartă 395m sub nivelul măriimării

Cel mai lung fluviuCel mai lung fluviu:: Changjiang,China 6.300 km (Fluviul Changjiang,China 6.300 km (Fluviul Albastru)Albastru)

Cel mai mare lacCel mai mare lac:: Marea Caspică Marea Caspică 371.000 km371.000 km²²

Cel mai adânc lacCel mai adânc lac:: Baikal 1.620 m Baikal 1.620 m Cea mai mare insulăCea mai mare insulă:: Kalimantan Kalimantan

742.260 km742.260 km²² Cea mai mare peninsulăCea mai mare peninsulă:: Arabia Arabia

3,25 mil km3,25 mil km²² Cel mai mare tunelCel mai mare tunel:: Seikan(Japonia) Seikan(Japonia)

uneşte pe sub apele strâmtorii uneşte pe sub apele strâmtorii Tsugaru insulele Honshu şi Tsugaru insulele Honshu şi Hokkaido (53,9 km, inaugurat în Hokkaido (53,9 km, inaugurat în 1985)1985)

Cea mai scăzută temperaturăCea mai scăzută temperatură:: Oimiakon(Siberia) -71,7Oimiakon(Siberia) -71,7°°C în iarna C în iarna anului 1938.anului 1938.

Page 11: Superlative Geo Graf Ice

Ce este AsiaCe este Asia?? Numele Asiei vine de la cuvântul Numele Asiei vine de la cuvântul

asirian Asu (răsărit), întâlnit în asirian Asu (răsărit), întâlnit în inscripţii începând cu mil II î.H.inscripţii începând cu mil II î.H.

Vechii greci, foloseau denumirea Vechii greci, foloseau denumirea pentru a desemna litoralul Asiei pentru a desemna litoralul Asiei Mici.Mici.

Romanii au numit Asia (un timp) Romanii au numit Asia (un timp) statul Pergam din Asia Mică, iar statul Pergam din Asia Mică, iar în sec I î.H. au extins denumirea în sec I î.H. au extins denumirea asupra întregii întinderi de asupra întregii întinderi de pământ stăpânite de ei în Asia pământ stăpânite de ei în Asia Mică.Mică.

Cuprinzând aproape jumătate Cuprinzând aproape jumătate din globul terestru, Asia este cel din globul terestru, Asia este cel mai mare continent.mai mare continent.

Mai mult de jumătate din Mai mult de jumătate din populaţia globului trăieşte în Asia populaţia globului trăieşte în Asia de Sud şi de Est.de Sud şi de Est.

Siberia,în nordul îndepărtat, Siberia,în nordul îndepărtat, ajunge la apele îngheţate ale ajunge la apele îngheţate ale Oc Arctic.Oc Arctic.

Multe unităţi geografice deţin Multe unităţi geografice deţin recorduri planetarerecorduri planetare:: cel mai cel mai înalt lanţ muntos(Himalaya-înalt lanţ muntos(Himalaya-Karakorum), cel mai înalt Karakorum), cel mai înalt podiş(Tibet),cea mai mare podiş(Tibet),cea mai mare câmpie(C.Chinei de Est) etc.câmpie(C.Chinei de Est) etc.

În Asia se găsesc unele dintre În Asia se găsesc unele dintre cele mai mari oraşe şi cele mai mari oraşe şi aglomeraţii urbane ale lumii, aglomeraţii urbane ale lumii, inclusiv cel mai populat inclusiv cel mai populat megalopolis, Tokaido.megalopolis, Tokaido.

Este cel mai bogat continent în Este cel mai bogat continent în petrol,gaze naturale,staniu ş.a.petrol,gaze naturale,staniu ş.a.

Este cel mai mare producător Este cel mai mare producător mondial de cereale,plante mondial de cereale,plante tehnice şi fructe tropicale.tehnice şi fructe tropicale.

Este continentul primei ţări cu Este continentul primei ţări cu trenuri de mare viteză, Japonia.trenuri de mare viteză, Japonia.

Are un extraordinar patrimoniu Are un extraordinar patrimoniu turistic, mai ales cultural-turistic, mai ales cultural-istoric.istoric.

Page 12: Superlative Geo Graf Ice

Ştiaţi că...Ştiaţi că... Varanul uriaşVaranul uriaş a fost descoperit a fost descoperit

la începutul sec al XX-lea, pe la începutul sec al XX-lea, pe Insula Komodo, din Arhipelagul Insula Komodo, din Arhipelagul Indonezian. Este cea mai mare Indonezian. Este cea mai mare şopârlă de pe planetă. Masculii şopârlă de pe planetă. Masculii ating trei metri lungime.ating trei metri lungime.

OrezulOrezul este cea mai cultivată este cea mai cultivată plantă, Asia deţinând plantă, Asia deţinând supremaţia în domeniu supremaţia în domeniu dintotdeauna. Acesta este dintotdeauna. Acesta este cultivat chiar şi în regiuni cultivat chiar şi în regiuni muntoase, pe terase amenajate, muntoase, pe terase amenajate, în care apa se scurge şi le irigă în care apa se scurge şi le irigă treptat, de sus în jos.treptat, de sus în jos.

Page 13: Superlative Geo Graf Ice

Monumente simbolMonumente simbol Marele zid chinezescMarele zid chinezesc este singura este singura

construcţie care se vede de pe construcţie care se vede de pe Lună. Ridicarea lui a început în Lună. Ridicarea lui a început în sec al III-lea î.H. în nord-estul sec al III-lea î.H. în nord-estul Chinei. Are lungimea de circa Chinei. Are lungimea de circa 5.000 km, lăţimea cuprinsă între 5 5.000 km, lăţimea cuprinsă între 5 şi 8 m, iar înălţimea între 5 şi 10 şi 8 m, iar înălţimea între 5 şi 10 m.m.

Taj MahalTaj Mahal, monument din oraşul , monument din oraşul Agra, simbol al Indiei. A fost Agra, simbol al Indiei. A fost ridicat între 1630-1653 de către ridicat între 1630-1653 de către împăratul Shah Jahan pentru soţia împăratul Shah Jahan pentru soţia sa, Mumtaz Mahal. A fost sa, Mumtaz Mahal. A fost construit din marmură albă, construit din marmură albă, încrustată cu pietre preţioase. încrustată cu pietre preţioase. Culorile se schimbă cu fiecare oră Culorile se schimbă cu fiecare oră şi anotimp. Este unul dintre cele şi anotimp. Este unul dintre cele mai vizitate monumente din lume.mai vizitate monumente din lume.

Page 14: Superlative Geo Graf Ice

Fast şi măreţieFast şi măreţie Shwe Dagon (Pagoda de Aur)Shwe Dagon (Pagoda de Aur) din din

Yagon, Myanmar. Este cea mai Yagon, Myanmar. Este cea mai mare şi mai vestită pagodă din mare şi mai vestită pagodă din lume. Are 120 m înălţime. La lume. Are 120 m înălţime. La construirea turlei centrale construirea turlei centrale s-au s-au folosit 25 t de aur şi 100 t de argint. folosit 25 t de aur şi 100 t de argint. Este înconjurată de 300 turle mai Este înconjurată de 300 turle mai mici mici cu acoperişuri de aur. cu acoperişuri de aur. Construirea ei a început în sec al Construirea ei a început în sec al VI-lea î.H.VI-lea î.H.

Palatul de vară al maharajahilor din Palatul de vară al maharajahilor din UdaipurUdaipur, ridicat în 1746, este unul , ridicat în 1746, este unul dintre cele mai fastuoase din India. dintre cele mai fastuoase din India. Construit Construit pe suprafaţa lacului este pe suprafaţa lacului este astăzi unul dintre cele mai frumoase astăzi unul dintre cele mai frumoase hoteluri din lume având camere hoteluri din lume având camere luxoase, grădini suspendate şi un luxoase, grădini suspendate şi un labirint de curţi interioare.labirint de curţi interioare.

Page 15: Superlative Geo Graf Ice

Monumentalitate Monumentalitate Angkor VatAngkor Vat (Cambodgia), templu (Cambodgia), templu

dedicat zeului Vishnu, construit dedicat zeului Vishnu, construit de regii khmeri. Ansamblul de regii khmeri. Ansamblul reprezintă cel mai mare centru reprezintă cel mai mare centru religios din lume.religios din lume.

Himalaya-KarakorumHimalaya-Karakorum este cel este cel mai înalt lanţ muntos de pe mai înalt lanţ muntos de pe planetă. Are opt vârfuri de planetă. Are opt vârfuri de peste 8.000 m şi numeroase peste 8.000 m şi numeroase alte piscuri înalte. Se desfăşoară alte piscuri înalte. Se desfăşoară pe circa 2.500 km, de la vest la pe circa 2.500 km, de la vest la est, separând Podişul Tibet de est, separând Podişul Tibet de Câmpia Indo-Gangetică.Câmpia Indo-Gangetică.

Page 16: Superlative Geo Graf Ice

America America Cel mai înalt punctCel mai înalt punct:: Vf.Aconcagua Vf.Aconcagua

6.959 m, în Munţii Anzi6.959 m, în Munţii Anzi Cel mai jos punctCel mai jos punct:: mlaştinile Badwater mlaştinile Badwater

din Valea Morţii 82 mdin Valea Morţii 82 m Cel mai lung fluviuCel mai lung fluviu:: Amazon 6.280 km Amazon 6.280 km Cel mai mare lacCel mai mare lac:: L.Superior 82.103 L.Superior 82.103

kmkm²² Cea mai înaltă cascadăCea mai înaltă cascadă:: Angel 979 m Angel 979 m Cea mai lată cascadăCea mai lată cascadă:: Igua Iguaççu 2,7 kmu 2,7 km Cea mai mare insulăCea mai mare insulă:: Groenlanda Groenlanda

2.175.600 km2.175.600 km²² Cel mai mare deşertCel mai mare deşert::Sonora Sonora

312.000km312.000km²² Cea mai mare peninsulăCea mai mare peninsulă:: Alaska (SUA) Alaska (SUA)

1.717.854 km1.717.854 km²² Cea mai lungă peşterăCea mai lungă peşteră:: Mammoth Mammoth

Cave System (SUA) 484,3 kmCave System (SUA) 484,3 km Cea mai adâncă peşterăCea mai adâncă peşteră:: Sistema Sistema

Huaulta (Mexic) 1.246 mHuaulta (Mexic) 1.246 m Cea mai înaltă capitalăCea mai înaltă capitală:: La Paz La Paz

(Bolivia) 3.632 m(Bolivia) 3.632 m Cea mai mare capitalăCea mai mare capitală:: Ciudad de Ciudad de

Mexico peste 25 milioane locuitoriMexico peste 25 milioane locuitori

Page 17: Superlative Geo Graf Ice

Ce ştim despre Ce ştim despre AmericaAmerica?? Situată în întregime în emisfera Situată în întregime în emisfera

vestică, se întinde pe mai bine vestică, se întinde pe mai bine de zece mii de kilometri între de zece mii de kilometri între cele două regiuni reci ale cele două regiuni reci ale planetei, despărţind Oceanul planetei, despărţind Oceanul Pacific de Oceanul Atlantic.Pacific de Oceanul Atlantic.

Are cel mai lung sistem muntos Are cel mai lung sistem muntos de pe glob, fluviul cu cel mai de pe glob, fluviul cu cel mai mare debit, cea mai întinsă mare debit, cea mai întinsă pădure ecuatorială, câmpii şi pădure ecuatorială, câmpii şi platouri nesfârşite.platouri nesfârşite.

Este continentul cu cel mai Este continentul cu cel mai mare amestec de rase şi mare amestec de rase şi populaţii, locul unde au apărut populaţii, locul unde au apărut vechi şi strălucite civilizaţii vechi şi strălucite civilizaţii (aztecă, mayaşă, incaşă) şi al (aztecă, mayaşă, incaşă) şi al celei mai mari puteri economice celei mai mari puteri economice şi militare a lumii actuale (SUA).şi militare a lumii actuale (SUA).

America este alcătuită din două America este alcătuită din două mase continentalemase continentale:: America de America de Nord şi America de Sud, legate Nord şi America de Sud, legate printr-un istm şi un şir de insule printr-un istm şi un şir de insule (Antilele Mari şi Antilele Mici), care (Antilele Mari şi Antilele Mici), care poartă numele de America poartă numele de America Centrală.Centrală.

Este continentul pe care s-a înfiinţat Este continentul pe care s-a înfiinţat primul parc naţional de pe glob, primul parc naţional de pe glob, Yellowstone şi unde se află unele Yellowstone şi unde se află unele dintre cele mai întinse zone dintre cele mai întinse zone ocrotite.ocrotite.

Exisă cele mai multe Exisă cele mai multe megalopolisuri, între care Boswash megalopolisuri, între care Boswash (cel mai întins din lume) şi Brazilian (cel mai întins din lume) şi Brazilian (cel mai dinamic).(cel mai dinamic).

Denumirea Americii provine de la Denumirea Americii provine de la florentinul Amerigo Vespuci, care a florentinul Amerigo Vespuci, care a participat la o serie de călătorii în participat la o serie de călătorii în Lumea Nouă.Lumea Nouă.

Page 18: Superlative Geo Graf Ice

Civilizaţii vechi şi noiCivilizaţii vechi şi noi Marea civilizaţie MayaMarea civilizaţie Maya a fost creată a fost creată

cu peste 1.000 de ani în urmă de cu peste 1.000 de ani în urmă de indienii băştinaşi, locuitori ai indienii băştinaşi, locuitori ai Pen.Yucatan, I-le Belize, Guatemala şi Pen.Yucatan, I-le Belize, Guatemala şi Hondurasul de Vest. Aceştia aveau Hondurasul de Vest. Aceştia aveau cunoştinţe de astronomie, calendar şi cunoştinţe de astronomie, calendar şi alfabet. Au clădit oraşe cu temple şi alfabet. Au clădit oraşe cu temple şi piramide în trepte. Un astfel de oraş, piramide în trepte. Un astfel de oraş, care a supravieţuit până în zilele care a supravieţuit până în zilele noastre este Chichen Itza.noastre este Chichen Itza.

Oraşele Oraşele ””zgârie-norizgârie-nori””. Câteva oraşe . Câteva oraşe din America de Nord sunt vestite prin din America de Nord sunt vestite prin clădirile înalte, supranumite clădirile înalte, supranumite ””zgârie-zgârie-norinori””. Cea mai înaltă este Turnul . Cea mai înaltă este Turnul Sears din Chicago, cu peste 100 de Sears din Chicago, cu peste 100 de etaje. Oraşul cu cei mai mulţi etaje. Oraşul cu cei mai mulţi ””zgârie-zgârie-norinori”” este New York. este New York.

Page 19: Superlative Geo Graf Ice

Spectaculozitate Spectaculozitate Grand CanyonGrand Canyon, cel mai mare şi mai , cel mai mare şi mai

spectaculos canion terestru. Are spectaculos canion terestru. Are 349 km lungime, între 6 şi 30 km 349 km lungime, între 6 şi 30 km lăţime şi 2.133 m adâncime lăţime şi 2.133 m adâncime maximă. Se află în sud-vestul SUA, maximă. Se află în sud-vestul SUA, pe cursul mijlociu al Fluviului pe cursul mijlociu al Fluviului Colorado. Colorado.

NiagaraNiagara, cascadă din America de , cascadă din America de Nord, la graniţa dintre SUA şi Nord, la graniţa dintre SUA şi Canada. Are o înălţime cuprinsă Canada. Are o înălţime cuprinsă între 48 şi 51 m şi o lăţime de între 48 şi 51 m şi o lăţime de peste 1.200 m. Din cauza formei peste 1.200 m. Din cauza formei sale, sectorul canadian este numit sale, sectorul canadian este numit ””PotcoavaPotcoava””. Amerindienii au . Amerindienii au numit-o numit-o ””Tunetul ApelorTunetul Apelor”.”.

Page 20: Superlative Geo Graf Ice

Minuni ale naturiiMinuni ale naturii Cascada IguaCascada Iguaççuu se află pe râul omonim, se află pe râul omonim,

la graniţa dintre Argentina şi Brazilia. În la graniţa dintre Argentina şi Brazilia. În limba amerindienilor guarani înseamnă limba amerindienilor guarani înseamnă ”Apă mare”. Este supranumită ”Perla ”Apă mare”. Este supranumită ”Perla Americii de Sud”,datorită Americii de Sud”,datorită spectaculozităţii sale. Este compusă din spectaculozităţii sale. Este compusă din 275 de cascade şi căderi de apă 275 de cascade şi căderi de apă separate, care cad de la 70 m înălţime separate, care cad de la 70 m înălţime pe o distanţă de 4 km.pe o distanţă de 4 km.

YellowstoneYellowstone, primul parc naţional din , primul parc naţional din lume (1872) şi cel mai complex. Ocupă lume (1872) şi cel mai complex. Ocupă platoul cu acelaşi nume din Munţii platoul cu acelaşi nume din Munţii Stâncoşi. Pe cuprinsul său se găsescStâncoşi. Pe cuprinsul său se găsesc:: masive împădurite, platouri acoperite cu masive împădurite, platouri acoperite cu vegetaţie sau aride, păduri pietrificate, vegetaţie sau aride, păduri pietrificate, vulcani noroioşi, canioane, cascade, vulcani noroioşi, canioane, cascade, gheizere, o floră şi o faună deosebit de gheizere, o floră şi o faună deosebit de bogate. Gheizerul uriaş are cel mai înalt bogate. Gheizerul uriaş are cel mai înalt jet de apă şi vapori, 61m. Erupţia sa jet de apă şi vapori, 61m. Erupţia sa durează 4 minute şi are loc din jumătate durează 4 minute şi are loc din jumătate în jumătate de oră.în jumătate de oră.

Page 21: Superlative Geo Graf Ice

Ţinuturile incaşilorŢinuturile incaşilor Incaşii au ridicat oraşe, fortăreţe şi Incaşii au ridicat oraşe, fortăreţe şi

temple. Multe au fost distruse de temple. Multe au fost distruse de cuceritorii spanioli, dar ei nu au cuceritorii spanioli, dar ei nu au găsit niciodată legendarul găsit niciodată legendarul Machu Machu PicchuPicchu. Aflat la 2.000 m înălţime, . Aflat la 2.000 m înălţime, ruinele sale au fost descoperite abia ruinele sale au fost descoperite abia în 1911.în 1911.

Lacul TiticacaLacul Titicaca este situat la 3.281 m este situat la 3.281 m altitudine, la graniţa dintre Bolivia şi altitudine, la graniţa dintre Bolivia şi Peru. Are o suprafaţă de 9.710 kmPeru. Are o suprafaţă de 9.710 km²². . Adâncimea medie este cuprinsă Adâncimea medie este cuprinsă între 140 şi 180 m, iar cea maximă între 140 şi 180 m, iar cea maximă este de 280 m. În el se varsă peste este de 280 m. În el se varsă peste 25 de râuri şi are 41 de insule, 25 de râuri şi are 41 de insule, unele dens populate. Este cea mai unele dens populate. Este cea mai înaltă cale navigabilă pentru nave înaltă cale navigabilă pentru nave de mare tonaj din lume.de mare tonaj din lume.

Page 22: Superlative Geo Graf Ice

Insule celebreInsule celebre Insulele Caraibe au câteva Insulele Caraibe au câteva

zone care au devenit zone care au devenit adevărate parcuri adevărate parcuri submarine, formând submarine, formând monumente naturale monumente naturale subacvatice desăvârşite.subacvatice desăvârşite.

Insulele Galapagos sunt Insulele Galapagos sunt renumite pentru speciile renumite pentru speciile rare de animale şi plante. rare de animale şi plante. Printre acestea se află Printre acestea se află iguana de mare, pinguinii iguana de mare, pinguinii şi broaştele ţestoase şi broaştele ţestoase gigant.gigant.

Page 23: Superlative Geo Graf Ice

Africa Africa Cel mai înalt punctCel mai înalt punct:: Vf.Kibo 5.895 Vf.Kibo 5.895 m din masivul Kilimanjarom din masivul Kilimanjaro

Cel mai jos punctCel mai jos punct:: lacul Assal 160 lacul Assal 160 mm

Cel mai mare fluviuCel mai mare fluviu:: Nil 6.671 m Nil 6.671 m Cel mai mare lacCel mai mare lac:: Victoria 69.500 Victoria 69.500

kmkm²² Cea mai mare insulăCea mai mare insulă:: Madagascar Madagascar

587.041 km587.041 km²² Cel mai mare deşertCel mai mare deşert:: Sahara Sahara

8.800.000 km8.800.000 km²² Cea mai mare peninsulăCea mai mare peninsulă:: Somalia Somalia

cca. 750.000 kmcca. 750.000 km²² Cel mai mare parc naţionalCel mai mare parc naţional::

Salonga 3.600.000 haSalonga 3.600.000 ha Cea mai înaltă construcţieCea mai înaltă construcţie::

Piramida lui Keops 137 mPiramida lui Keops 137 m Cea mai mare ţarăCea mai mare ţară:: Sudan Sudan

2.505.813 km2.505.813 km²² Cel mai mare oraşCel mai mare oraş:: Cairo (Egipt) Cairo (Egipt)

Page 24: Superlative Geo Graf Ice

Continentul Continentul contrastelorcontrastelor Africa este unicul continent situat Africa este unicul continent situat

simetric faţă de Ecuator.Are cea mai simetric faţă de Ecuator.Are cea mai caldă climă, zonele climatice caldă climă, zonele climatice succedându-se la nord şi sud de succedându-se la nord şi sud de Ecuator aproape simetric.Ecuator aproape simetric.

Are păduri luxuriante dar şi pustiuri Are păduri luxuriante dar şi pustiuri întinse.întinse.

Aici s-au găsit cele mai vechi fosile Aici s-au găsit cele mai vechi fosile umane şi au apărut unele dintre cele umane şi au apărut unele dintre cele mai strălucite civilizaţii antice mai strălucite civilizaţii antice (egipteană, feniciană). Ţările africane (egipteană, feniciană). Ţările africane sunt ultimele care şi-au dobândit sunt ultimele care şi-au dobândit independenţa.independenţa.

Cei mai înalţi oameni din lume (tribul Cei mai înalţi oameni din lume (tribul Dinka din Sudan) şi cei mai mici (pigmeii Dinka din Sudan) şi cei mai mici (pigmeii mbuti din Zair) trăiesc tot în Africa.mbuti din Zair) trăiesc tot în Africa.

A plătit cel mai scump tribut sclaviei, A plătit cel mai scump tribut sclaviei, acum are cel mai ridicat spor natural de acum are cel mai ridicat spor natural de pe glob.pe glob.

Are mari sisteme fluviale (Nil, Congo, Are mari sisteme fluviale (Nil, Congo, Zambezi), dar şi regiuni areice şi Zambezi), dar şi regiuni areice şi endoreice.endoreice.

Are o impresionantă bogăţie faunistică, Are o impresionantă bogăţie faunistică, mari parcuri naţionale şi rezervaţii mari parcuri naţionale şi rezervaţii naturale.naturale.

Africa fusese numită de Africa fusese numită de romani Libia,după libienii romani Libia,după libienii care trăiau în zona centrală care trăiau în zona centrală a ţărmului sudic al Mării a ţărmului sudic al Mării Mediterane. După ce în sec Mediterane. După ce în sec al II-lea î.H. romanii au al II-lea î.H. romanii au cucerit şi distrus Cartagina, cucerit şi distrus Cartagina, pe locul ei au creat pe locul ei au creat provincia Africa numită provincia Africa numită astfel după numele tribului astfel după numele tribului Afridilor,care locuia în Afridilor,care locuia în părţile Tunisiei de azi. părţile Tunisiei de azi. Ulterior denumirea romană Ulterior denumirea romană s-a extins asupra întregului s-a extins asupra întregului continent.continent.

Europa a jucat un rol Europa a jucat un rol important în istoria Africii, important în istoria Africii, marile puteri stăpânind aici marile puteri stăpânind aici întinse teritorii.întinse teritorii.

În zilele noastre sute de În zilele noastre sute de popoare diferite trăiesc în popoare diferite trăiesc în Africa. Se vorbesc peste Africa. Se vorbesc peste 800 de limbi iar numărul 800 de limbi iar numărul dialectelor este şi mai dialectelor este şi mai mare.mare.

Page 25: Superlative Geo Graf Ice

Minunile AfriciiMinunile Africii Piramida lui KeopsPiramida lui Keops, una dintre , una dintre

cele şapte minuni ale lumii antice, cele şapte minuni ale lumii antice, este cea mai înaltă (145,75m) este cea mai înaltă (145,75m) construcţie a Antichităţii. Se află construcţie a Antichităţii. Se află în apropiere de Cairo. Este în apropiere de Cairo. Este compusă din 2,3 milioane blocuri compusă din 2,3 milioane blocuri de piatră, a câte 2,5 tone fiecare. de piatră, a câte 2,5 tone fiecare. Astăzi îi lipseşte vârful.Astăzi îi lipseşte vârful.

NgorongoroNgorongoro este unul dintre cele este unul dintre cele mai mari şi mai spectaculoase mai mari şi mai spectaculoase cratere vulcanice, o cratere vulcanice, o ”cetate” ”cetate” naturală înaltă de sute de metri, naturală înaltă de sute de metri, în care se întâlnesc aproape toate în care se întâlnesc aproape toate speciile de animale mari şi păsări speciile de animale mari şi păsări caracteristice Africii.caracteristice Africii.

Page 26: Superlative Geo Graf Ice

Tradiţie şi unicitateTradiţie şi unicitate Tribul MasaiTribul Masai trăieşte la poalele trăieşte la poalele

masivului Kilimanjaro, în sudul masivului Kilimanjaro, în sudul Keniei şi nordul Tanzaniei. Masaii Keniei şi nordul Tanzaniei. Masaii şi-au păstrat tradiţiile şi obiceiurile şi-au păstrat tradiţiile şi obiceiurile culturale şi duc o viaţă nomadă. culturale şi duc o viaţă nomadă. Războinici şi crescători de Războinici şi crescători de animale, cred în Ngai, zeul ploilor.animale, cred în Ngai, zeul ploilor.

Cascada VictoriaCascada Victoria se găseşte la se găseşte la graniţa dintre Zimbabwe şi graniţa dintre Zimbabwe şi Zambia, pe cursul Fluviului Zambia, pe cursul Fluviului Zambezi. Are 110 metri înălţime şi Zambezi. Are 110 metri înălţime şi 1.708 m lăţime. Ceaţa provenită 1.708 m lăţime. Ceaţa provenită din pulverizarea apei se ridică la din pulverizarea apei se ridică la 30 m înălţime fiind vizibilă de la o 30 m înălţime fiind vizibilă de la o distanţă de 30 km. Băştinaşii o distanţă de 30 km. Băştinaşii o numesc numesc ”Fumul tunător”.”Fumul tunător”.

Page 27: Superlative Geo Graf Ice

Australia şi OceaniaAustralia şi Oceania Cel mai înalt punctCel mai înalt punct:: Muntele Muntele

Wilhelm 4.694 m (I.Noua Guinee)Wilhelm 4.694 m (I.Noua Guinee) Cel mai jos punctCel mai jos punct:: zona Lacului Eyre zona Lacului Eyre

(Australia) 11,9 m(Australia) 11,9 m Cel mai lung curs de apăCel mai lung curs de apă:: Murray Murray

(Australia) 2.500 km(Australia) 2.500 km Cea mai mare insulăCea mai mare insulă::Noua Guinee Noua Guinee

831.000 km831.000 km²² Cea mai întinsă ţarăCea mai întinsă ţară:: Australia Australia

7.000.000 km7.000.000 km²² Cea mai înaltă cascadăCea mai înaltă cascadă:: Southerland Southerland

Falls (Noua Zeelandă) 597 mFalls (Noua Zeelandă) 597 m Cel mai mare vulcan activCel mai mare vulcan activ:: Mauna Mauna

Loa (Hawaii) 4.176 mLoa (Hawaii) 4.176 m Cea mai lungă peşterăCea mai lungă peşteră:: Atea Kanada Atea Kanada

(Papua-Noua Guinee) 34,5 km(Papua-Noua Guinee) 34,5 km Cea mai adâncă peşterăCea mai adâncă peşteră:: Nettlebed Nettlebed

Cave (Noua Zeelandă) 655 mCave (Noua Zeelandă) 655 m Cel mai mare gheţarCel mai mare gheţar:: Tasman (Noua Tasman (Noua

Zeelandă) 156,5 kmZeelandă) 156,5 km

Page 28: Superlative Geo Graf Ice

Continentul insularContinentul insular Oceania este numele grupului de ţări insulare format din Oceania este numele grupului de ţări insulare format din

Australia, Noua Zeelandă, Papua-Noua Guinee şi Insulele Australia, Noua Zeelandă, Papua-Noua Guinee şi Insulele Pacificului (Melanezia, Micronezia, Polinezia).Pacificului (Melanezia, Micronezia, Polinezia).

Se desfăşoară pe circa 5.000 km de la nord la sud şi pe Se desfăşoară pe circa 5.000 km de la nord la sud şi pe 12.000 km de la vest către est, însumând 1,3 mil km12.000 km de la vest către est, însumând 1,3 mil km²² dar dar răspândită pe o suprafaţă marină de circa 80 mil kmrăspândită pe o suprafaţă marină de circa 80 mil km²²..

Primii oameni au venit în Australia cu peste 50.000 de ani în Primii oameni au venit în Australia cu peste 50.000 de ani în urmă. De aici, peste câteva mii de ani, s-au aventurat pe urmă. De aici, peste câteva mii de ani, s-au aventurat pe insulele din Pacific.insulele din Pacific.

Primul european care a ajuns în Australia a fost danezul Primul european care a ajuns în Australia a fost danezul Abel Tasman, în anul 1642.Abel Tasman, în anul 1642.

Cu excepţia Noii Zeelande, care are o populaţie Cu excepţia Noii Zeelande, care are o populaţie predominant albă, în celelalte ţări şi teritorii predomină predominant albă, în celelalte ţări şi teritorii predomină populaţiile băştinaşe.populaţiile băştinaşe.

Page 29: Superlative Geo Graf Ice

AustraliaAustralia

Page 30: Superlative Geo Graf Ice

Noua ZeelandăNoua Zeelandă

Page 31: Superlative Geo Graf Ice

Marea barieră de Marea barieră de coralicorali

Este cel mai mare sistem de Este cel mai mare sistem de recif coraligen din lume. recif coraligen din lume.

Este situat la o distanţă de Este situat la o distanţă de circa 20-150 km depărtare de circa 20-150 km depărtare de coasta estică a Australiei.coasta estică a Australiei.

Cuprinde aproximativ 3.000 Cuprinde aproximativ 3.000 de recifuri şi 300 de insule.de recifuri şi 300 de insule.

Se întinde pe 2.600 km Se întinde pe 2.600 km lungime şi ocupă o suprafaţă lungime şi ocupă o suprafaţă de 345.000 kmde 345.000 km²²..

Un loc de visUn loc de vis:: magnifice magnifice gădini minerale, creaturi gădini minerale, creaturi stranii, forme şi culori stranii, forme şi culori uimitoare (400 tipuri de uimitoare (400 tipuri de corali, peste 10.000 de specii corali, peste 10.000 de specii marine unice - 6.000 de specii marine unice - 6.000 de specii de crustacee, moluşte, de crustacee, moluşte, broaşte ţestoase, delfini)broaşte ţestoase, delfini)

Page 32: Superlative Geo Graf Ice

Antarctica Antarctica Este un ţinut al extremelor, acoperit Este un ţinut al extremelor, acoperit

aproape în totalitate de gheaţă şi aproape în totalitate de gheaţă şi zăpadă (96%).zăpadă (96%).

Grosimea medie a calotei este de Grosimea medie a calotei este de circa 2.500 m, iar cea maximă, de circa 2.500 m, iar cea maximă, de aproape 5.000 m.aproape 5.000 m.

Este continentul cu cea mai mare Este continentul cu cea mai mare altitudine medie (2.165 m). În partea altitudine medie (2.165 m). În partea vestică sunt munţi înalţi, care vestică sunt munţi înalţi, care culminează cu M.Vinston (5.140 m).culminează cu M.Vinston (5.140 m).

Este atât de frig, încât apa care Este atât de frig, încât apa care fierbe, aruncată în aer, îngheaţă fierbe, aruncată în aer, îngheaţă înainte să ajungă pe sol. La staţiunea înainte să ajungă pe sol. La staţiunea Vostok s-au înregistrat -88,3Vostok s-au înregistrat -88,3°°C. C. Vânturile ating viteze de până la 300 Vânturile ating viteze de până la 300 km/oră.km/oră.

Este locuită doar de oamenii de Este locuită doar de oamenii de ştiinţă din staţiunile de cercetări. ştiinţă din staţiunile de cercetări. Singurele animale care trăiesc aici - Singurele animale care trăiesc aici - foci, balene, pinguini şi peşti - se foci, balene, pinguini şi peşti - se hrănesc cu kril, plancton şi alte mici hrănesc cu kril, plancton şi alte mici vietăţi care rezistă în apele reci.vietăţi care rezistă în apele reci.

Page 33: Superlative Geo Graf Ice

Continentul îngheţatContinentul îngheţat

Page 34: Superlative Geo Graf Ice

Realizat deRealizat de

Prof. Murgu Eugenia-AngelaProf. Murgu Eugenia-Angela Şcoala cu clasele Şcoala cu clasele II-VIII Ostra/Suceava-VIII Ostra/Suceava 24 aprilie 201024 aprilie 2010 BibliografieBibliografie:: Manuale alternative de geografie pentru clasele Manuale alternative de geografie pentru clasele

VI-VIIVI-VII Nicholas Harris - Atlasul lumii în imaginiNicholas Harris - Atlasul lumii în imagini Enciclopedia WikipediaEnciclopedia Wikipedia