subiectii PP

of 24 /24
TEMA 4. SUBIECŢII PROCESULUI PENAL 1. Noţiunea şi cercul subiecţilor procesului penal Activitatea procesual penală este legată de cercetarea şi examinarea cauzelor penale. Persoanele care realizează activitatea procesual penală se numesc subiecţi ai procesului penal. Aceşti subiecţi, pentru a putea să-şi realizeze obiectivul într-o cauză penală, ei posedă anumite drepturi şi obligaţii, care, în final, le determină statutul în cadrul procesului. Subiecţii procesului penal, în dependenţă de scopurile lor, se află pe poziţii diferite, adică a acuzării, a apărării sau a judecării. În doctrină este prevăzută următoarea clasificare a subiecţilor procesului penal: 1. Organele de stat împuternicite şi competente de a realiza procesul penal (ofiţerul de urmărire penală, procurorul, judecătorul); 2. Persoane care acordă ajutor în cadrul desfăşurării procesului penal fără a urmări vreun scop propriu (martorul, expertul, specialistul); 3. Persoane care urmăresc un interes propriu în procesul penal (bănuitul, învinuitul, inculpatul, condamnatul, partea vătămată, partea civilă, partea civilmente responsabilă). 4. Reprezentanţi a unor întreprinderi, instituţii, organizaţii (exemplu: în cazul minorilor sau infracţiunilor săvîrşite intervin reprezentanţii legali ai acestora).

Embed Size (px)

description

Tema 4, Drept Procesual Penal

Transcript of subiectii PP

TEMA 4. SUBIECII PROCESULUI PENAL1. Noiunea i cercul subiecilor procesului penalActivitatea procesual penal este legat de cercetarea i examinarea cauzelor penale. Persoanele care realizeaz activitatea procesual penal se numesc subieci ai procesului penal. Aceti subieci, pentru a putea s-i realizeze obiectivul ntr-o cauz penal, ei posed anumite drepturi i obligaii, care, n final, le determin statutul n cadrul procesului. Subiecii procesului penal, n dependen de scopurile lor, se afl pe poziii diferite, adic a acuzrii, a aprrii sau a judecrii.n doctrin este prevzut urmtoarea clasificare a subiecilor procesului penal:1. Organele de stat mputernicite i competente de a realiza procesul penal (ofierul de urmrire penal, procurorul, judectorul);2. Persoane care acord ajutor n cadrul desfurrii procesului penal fr a urmri vreun scop propriu (martorul, expertul, specialistul);3. Persoane care urmresc un interes propriu n procesul penal (bnuitul, nvinuitul, inculpatul, condamnatul, partea vtmat, partea civil, partea civilmente responsabil).4. Reprezentani a unor ntreprinderi, instituii, organizaii (exemplu: n cazul minorilor sau infraciunilor svrite intervin reprezentanii legali ai acestora).

2. Organele de stat mputernicite de a exercita activitatea procesual penal.1. AprtorulConform art. 67 CPP, aprtorul este persoana care pe toat durata desfurrii procesului penal reprezint interesele bnuitului, nvinuitului, inculpatului i i acord asisten juridic prin toate mijloacele i metodele care nu snt interzise de lege. n cadrul procesului penal, n calitate de aprtor, pot participa:a. Avocatul.b. Alte persoane abilitate prin lege cu atribuii de aprtor.c. Avocat din strintate n cazul n care acesta este asistat de un avocat din R. M.Odat ce-i asum aceast responsabilitate de a apra persoana, el trebuie ca s anune despre aceasta organul de urmrire penal sau instana. Avocatul acord asisten juridic att gratuit, ct i calificat (cu plat), aceast decizie fiind luat de ctre Consiliul Naional pentru Asisten Juridic Garantat de Stat. Aceast informaie privind asistena juridic calificat, se aduce la cunotina solicitantului, organului de urmrire penal sau instanei de judecat. Odat ce bnuitul sau nvinuitul au fost reinui i i-au angajat un aprtor, acesta va fi considerat aprtorul lor pe aceast perioad de timp, ns dac bnuitul i inculpatul i dau consimmntul cu privire la participarea n continuare n calitate de aprtor, acesta din urm i va reprezenta pn la finisarea procesului n cauza respectiv sau pn nu se va include n proces o alt persoan care va fi n calitate de aprtor.

O persoan nu poate fi n calitate de aprtor n cazul n care: Nu ntrunete condiiile prevzute mai sus. S-au stabilit restricii prevzute de lege sau s-a luat o sentin judectoreasc n acest sens. A acordat asisten juridic unei pri care se afl n contradicie cu partea pe care o apr. Se afl n legtur de rudenie sau n relaii de subordonare cu persoana ale crei interese snt n contradicie cu interesele persoanei pe care o apr. Anterior a participat n aceast cauz n calitate de judector, procuror, ofier de urmrire penal, expert, specialist, interpret, traductor, martor.

Aprtorul i nceteaz participarea dac: Persoana pe care o apr a renunat la el. Nu este competent de a participa n cauza respectiv. Procurorul sau instana l exclude de a participa n aceast clauz deoarece s-au constatat anumite circumstane care exclud participarea lui n aceast calitate sau la cererea acestuia din alte motive ntemeiate. Procurorul sau instana a acceptat cererea bnuitului, nvinuitului, inculpatului de renunare la aprtor. Avocatul strin i-a transmis mputernicirile.

2. Procurorul (art. 51 CPP)Procurorul este persoana care, n limitele competenei sale, exercit sau conduce n numele statului urmrirea penal, reprezint nvinuirea n instan, etc. Procurorul are dreptul s porneasc o aciune civil mpotriva nvinuitului, inculpatului sau a persoanei care poart rspundere material pentru fapta nvinuitului, inculpatului: n interesele persoanei vtmate. n interesul statului.Procurorul, n cadrul unui proces penal are funcia de acuzator de stat, care este independent. El, la fel execut indicaiile scrise de procurorul ierarhic superior privind nlturarea nclcrilor de lege i omisiunilor admise la efectuarea i/sau conducerea urmririi penale. Indicaiile care snt date de procurorul ierarhic superior pot fi contestate de procuror la procurorul general i adjuncii lui. Acetia decid asupra contestrii, prin ordonan motivat, n termen de cel mult 15 zile. Procurorul prezint toate probele acumulate de organul de urmrire penal care dovedesc vinovia bnuitului i hotrrile care snt luate de instana de judecat pot fi atacate cu apel sau recurs, dac le consider ilegale.Procurorul general i adjuncii lor snt n drept s atace pe ci extraordinare de atac, hotrrile judectoreti rmase definitive pe care le consider ilegale sau nentemeiate. n situaia n care a fost pornit un proces penal nentemeiat n privina unei persoane sau a fost pronunat o sentin de achitare, procurorul care a condus sau exercitat urmrirea penal ori procurorul ierarhic superior, aduce scuze oficiale persoanei respective.Atribuiile procurorului n cadrul urmririi penaleEl poate porni i ordona efectuarea urmririi penale n conformitate cu CPP, ct i poate refuza sau nceta urmririi respective. Odat ce are aceast atribuie, el conduce, controleaz legalitatea efecturii urmririi penale. La fel, cere toate dosarele i documentele cu privire la infraciunile svrite ct i persoanele identificate n dosarele penale. Urmrete ca probele administrate s fie legale, vegheaz ca orice infraciune s fie descoperit i orice infractor s fie tras la rspundere penal.

Atribuiile procurorului n instana de judecat Reprezint nvinuirea din numele statului i prezint n edina de judecat probele acuzrii. Examineaz probele prezentate de partea aprrii. Poate cere de la instana de judecat pentru a i se stabili o acuzare mai grav dac n urma cercetrii judectoreti se constat c inculpatul a svrit i alte infraciuni. Poate ntrerupe examinarea cauzei penale pe un anumit termen. Poate da mandat privind aducerea silit a persoanelor n instana de judecat. Poate declara apel, sau dup caz, recurs, privind latura penal i civil a cauzei.

Abinerea sau recuzarea procurorului Procurorul nu poate participa n edina de judecat dac partea cealalt i este soie sau rud. Dac el personal, ascendenii ori descendenii lui, fraii, copiii, nfiaii, etc., snt direct sau indirect interesai n proces. Dac nu poate fi procuror n baza legii sau sentinei de judecat.Abinerea sau recuzarea procurorului se soluioneaz: n cursul urmririi penale de ctre procurorul ierarhic superior, iar n privina procurorului general, de ctre un judector al Curii Supreme de Justiie. n cursul judecrii cauzei, de ctre instana respectiv. Hotrrea privind recuzarea nu poate fi atacat.Procurorul poate fi nsoit de un consultant care-i va acorda asisten tehnic la efectuarea aciunilor procesuale. Consultantul cere de la persoanele fizice ct i juridice s prezinte documente i materiale ce in de procesul penal, asigur citarea persoanelor n cauze penale ct i organizeaz aducerea silit a persoanelor citate de procuror. Consultantul procurorului activeaz sub conducerea acestuia i nu este n drept s efectueze anumite aciuni procesuale, care nu au fost coordonate sau ncredinate procurorului. Toate actele procesuale a procurorului snt semnate de consultant. Consultantul este obligat ca s pstreze secretul profesional, confidenialitatea asupra faptelor i informaiilor cu care i-a cunotin n exercitarea atribuiilor care-i revin, n caz contrar, el va rspunde conform legii pentru aciunile ilegale svrite n exerciiul funciei.

3. Statutul ofierului de urmrire penaln cauzele penale, atribuiile de conductor a organului de urmrire penal le execut ofierul de urmrire penal din M.A.I., Serviciul Vamal, C.N.A., numit n modul stabilit de lege i care acioneaz n limitele competenei sale.Ofierul este persoana care, n numele statului i limitele competenei sale, efectueaz urmrirea penal n cauze penale i exercit aciuni prevzute expres de lege. Atribuiile acestuia snt: Asigur nregistrarea sesizrii privind pregtirea sau svrirea unei infraciuni, atunci cnd sesizarea nu a fost nregistrat de conductorul organului de urmrire penal. Poart rspundere pentru efectuarea urmririi penale. Propune procurorului de a nainta n instana de judecat demersul, n vederea obinerii autorizaiei de efectuare a aciunilor procesual penale, a msurilor speciale de investigaii sau msurile procesuale de constrngere, care se efectueaz doar cu autorizaia judectorului de instrucie. Citeaz i audiaz persoane n calitate de bnuit, parte vtmat, martori. Cerceteaz i fixeaz n modul stabilit, locul svririi infraciunii, efectueaz percheziii, ridic obiecte i documente, etc. nfptuiete toate msurile de investigaii cu privire la fapta social periculoas. Adopt ordonane referitor la cererile persoanelor participante la proces, n legtur cu cauza penal. Soluioneaz recuzarea interpretului, traductorului, specialistului, expertului. Propune alegerea, prelungirea, modificarea i revocarea msurilor preventive, eliberarea bnuitului reinut, pn cnd instana nu autorizeaz reinerea acestuia. Prezint procurorului n scris, toate probele administrate.Cerinele ofierului de urmrire penal, legate de efectuarea urmririi penale, n condiiile legii, snt obligatorii pentru toate persoanele fizice i juridice. n exercitarea atribuiilor sale, el i alege mijlocul de realizare a acestora, excepie fiind cazurile cnd legea prevede modalitatea executrii. Dac ofierul de urmrire penal nu este de acord cu decizia sau indicaia conductorului organului de urmrire penal ori a procurorului privind efectuarea unor aciuni de urmrire penal, atunci ofierul de urmrire penal, o va contesta, ntr-un termen de maxim 3 zile, naintnd procurorului care conduce urmrirea penal sau procurorului ierarhic superior, toate materialele care se refer la urmrirea penal, inclusiv i obieciile sale scrise.Abinerea sau recuzarea ofierului de urmrire penalOfierul de urmrire penal, nu va putea fi mputernicit n funcia sa, dac exist cel puin o circumstan care e prevzut la articolul 33, alin. 2. Exemplu: snt soi sau rude cu persoana percheziionat.

Nu constituie temei de recuzare, efectuarea de ctre ofierul de urmrire penal a aciunilor de urmrire penal pentru cauza dat. Dac exist temei de recuzare, ofierul de urmrire penal este obligat s ntocmeasc declaraia de abinere de la efectuarea urmririi penale. La fel, el nu poate fi recuzat i de ceilali participani la proces care au drept de recuzare. Ofierul de urmrire penal trimite, fr s-i ntrerup activitatea procesual, n 24h, declaraia de abinere sau cererea de recuzare procurorului, care conduce urmrirea penal, de unde acesta, prin ordonan, n decurs de 72h, va decide asupra recuzrii abinerii.Ordonana de abinere sau recuzare a ofierului de urmrire penal este irevocabil.

4. JudectorulPuterea judectoreasc se exercit numai prin instana judectoreasc n persoana judectorului. Judectorul este persoana nvestit constituional cu atribuii de nfptuire a justiiei, pe care le execut n baza legii. Judectorii snt independeni, impariali i inamovibili i se supun numai legii.Judectorul nu poate: s ocupe orice alt funcie public sau privat, cu excepia activitii didactice i tiinifice; s fie deputat n Parlament sau consilier n autoritatea administraiei publice locale; s fac parte din partide sau s desfoare activiti cu caracter politic, inclusiv pe perioada detarii din funcie; s desfoare activitate de ntreprinztor; s dea consultaii scrise sau verbale n probleme litigioase. s efectueze orice activitate legat de ndeplinirea atribuiilor de serviciu n cazuri care presupun existena unui conflict ntre interesele lui i interesul public de nfptuire a justiiei, cu excepia cazurilor cnd conflictul de interese a fost adus, n scris, la cunotina preedintelui instanei sau, dup caz, a fost comunicat Consiliului Superior al Magistraturii.

Drepturile judectorilor1. s beneficieze de drepturile i libertile consacrate de Constituia i legislaia Republicii Moldova;2. s fie alei n organele autoadministrrii judectoreti;3. s beneficieze, n procesul nfptuirii justiiei, de drepturile procesuale stabilite de legislaia procesual;4. s ntemeieze sindicate i s se afilieze la sindicate sau la alte organizaii naionale sau internaionale pentru reprezentarea intereselor lor, pentru perfecionare profesional i aprarea statutului lor;5. s beneficieze de instruire continu n mod gratuit, n limitele stabilite de lege;6. s participe la elaborarea de publicaii ori studii de specialitate, de lucrri literare sau tiinifice, cu excepia celor cu caracter politic;7. s fie membri ai unor comisii de examinare sau de ntocmire a proiectelor de acte normative, a unor documente interne sau internaionale;8. s fie membri ai societilor tiinifice sau academice, precum i ai asociaiilor sau fundaiilor care au scop tiinific ori profesional.Cerinele i dispoziiile judectorilor legate de nfptuirea activitii judectoreti snt obligatorii pentru toate persoanele fizice i juridice. Nendeplinirea lor atrage rspunderea prevzut de lege.

Obligaiile judectorilor s fie impariali; s asigure aprarea drepturilor i libertilor persoanelor, onoarei i demnitii acestora; s respecte ntocmai cerinele legii la nfptuirea justiiei i s asigure interpretarea i aplicarea uniform a legislaiei; s se abin de la fapte care duneaz intereselor serviciului i prestigiului justiiei, care compromit cinstea i demnitatea de judector, provoac ndoieli fa de obiectivitatea lor; s respecte prevederile Codului de etic al judectorului; s nu divulge secretul deliberrii, informaiile obinute n edin nchis, precum i datele urmririi penale; s depun declaraia cu privire la venituri i proprietate; s depun declaraia de interese personale;

Judectorii snt obligai s informeze imediat preedintele instanei judectoreti i Consiliul Superior al Magistraturii despre orice tentativ de a fi influenai n procesul de examinare a cauzelor.

Organizarea judectoreascInstanele care nfptuiesc justiia n cauzele penale snt instanele judectoreti, Curile de Apel i Curtea Suprem de Justiie. Judecarea cauzelor se face de ctre 3 judectori sau de ctre unul singur, dac instana de judecat este de gradul I. Soluionarea infraciunilor excepional de grave se realizeaz de ctre 3 judectori. Acest complet din 3 judectori poate fi modificat, cu excepia situaiei cnd este vorba despre soluionarea unei infraciuni excepional de grave. n situaia n care unul din cei 3 judectori nu se poate prezenta din diferite motive, atunci, n locul acestuia, se angajeaz alt judector i cauza se judec n continuare.Acest judector are la dispoziie un interval de timp de a face cunotin cu materialele cauzei, inclusiv cele de cercetare n instan pentru a se pregti de participare n proces. Toate materialele i toate cauzele penale snt judecate la sediul instanei, n caz contrar, instana va trebui, prin ncheiere argumentat, s lmureasc motivele pentru care desfurarea judecii, se efectueaz n alt loc.Judectorii, dac snt soi sau rude, atunci nu pot face parte din acelai complet. La fel, el poate fi recuzat din aceleai motive care au fost prevzute anterior, adic: este rud, so, soie, etc., sau dac el este parte vtmat sau reprezentant al acesteia, etc.Recuzarea sau abinerea judectorului se soluioneaz de ctre un alt judector sau complet de judecat care este format din 3 sau 5 judectori.

Competena instanei judectoretiInstana de judecat, judec n prim instan cauzele penale, privind infraciunile prevzute de partea special a C. P., excepie fiind art. 39, alin.1, adic demersurile i plngerile mpotriva hotrrilor i aciunilor organului de urmrire penal, precum i chestiuni legate de executarea sentinei, etc.Judectoria militar are competena de a judeca persoane care presteaz serviciul militar sau fac parte din efectivul de angajai ai M.A.I., F.A., S.I.S., etc.Curtea de apel (instan de recurs)Judec cauzele penale privind anumite infraciuni din C. P. i soluioneaz conflicte de competen aprute ntre judectorii.

Curtea Suprem de Justiie (instan de recurs)Judec cauzele penale, privind nfraciunile svrite de Preedintele R.M. Judec recursurile mpotriva hotrrilor pronunate de ctre instanele de apel ct i cauzele supuse cilor extraordinare de atac.Sesizeaz Curtea Constituional pentru a se pronuna asupra constituionalitii actelor juridice i asupra cazurilor excepionale de neconstituionalitate a actelor juridice. Adopt hotrri explicative n chestiunile de practic judiciar, a aplicrii uniforme legislaiei penale i procesual penale.

Judectorul de instruciePersoana care asigur controlul judectoresc n cursul urmririi penale prin: Dispunerea, nlocuirea, ncetarea sau revocarea arestrii preventive i arestrii la domiciliu. Dispune de liberarea persoanei reinute sau arestate. Emite autorizare pentru efectuarea percheziiei, examinrii corporale, sechestrrii bunurilor, etc. Dispunerea internrii persoanei n instituie medical.

4. Bnuitul. Poziia procesual. Drepturile i obligaiile luiBnuitul este persoana reinut ca fiind bnuit n svrirea unei infraciuni, avndu-se n privina acestuia anumite probe de bnuial pn la punerea sub nvinuire.Statutul de bnuit este atribuit persoanei prin urmtoarele documente:a. Proces verbal de reinere.b. Ordonana sau ncheierea de aplicare a unei msuri preventive neprivative de libertate.c. Ordonana de recunoatere a persoanei n calitate de bnuit.Organul de urmrire penal nu este n drept s menin n calitate de bnuit:a. Persoana reinut mai mult de 72h.b. Persoana creia i-a fost aplicat o msur preventiv neprivativ de libertate mai mult de 10 zile din momentul cnd i s-a adus la cunotin ordonana despre aplicarea msurilor preventive.c. Persoana n privina creia a fost dat o ordonan de recunoatere n aceast calitate mai mult de 3 luni, iar n unele cazuri, mai mult de 6 luni.

Persoana poate fi reinut pn la 72h n urmtoarele cazuri:a. Flagrant delict.b. Cnd asupra ei arat ca infractor partea vtmat sau martorii oculari.c. Cnd pe corpul, hainele persoanei bnuite snt descoperite urme a infraciunii.

Drepturile i obligaiile bnuitului1. Dreptul de a se apra prin toate mijloacele care nu snt interzise de lege.2. Dreptul de a ti de ce este bnuit i s i se aduc la cunotin aceasta imediat dup reinere, n prezena unui aprtor, n limba pe care o nelege.3. Odat ce a fost reinut, el are dreptul de a primi toat informaia n scris cu privire la drepturile sale.4. S primeasc o copie de pe hotrrea sau procesul verbal privind reinerea sa.5. S primeasc consultaie juridic din partea aprtorului pn la prima audiere n calitate de bnuit.n situaia n care judectorul de instrucie a autorizat nite msuri speciale de investigaii, procurorul poate amna aducerea la cunotin a actului procedural de recunoatere n calitate de bnuit, pn la 6 luni, printr-o ordonan motivat.6. Dreptul la avocat i poate fi audiat doar n prezena lui.7. Dreptul de a face declaraii, ct i dreptul de a refuza.8. S anune imediat, prin intermediul organului de urmrire penal, rudele sale, la propunerea sa, despre fapta reinerii i locul reinerii.9. S prezinte documente i alte mijloace de prob pentru a fi anexate la dosarul penal.10. S cear recuzarea persoanei care efectueaz urmrirea penal, judectorului de instrucie, interpretului, traductorului.11. Dreptul la asisten medical independent.12. Dreptul de a face cunotin cu procesele verbale ntocmite, ct i s fac obiecii asupra corectitudinii acesteia i s cear completarea lui cu circumstane care el consider c trebuie menionate.13. Dreptul s fac obiecii mpotriva aciunilor organului de urmrire penal i s cear includerea obieciilor sale n procesul penal al aciunii procesuale.14. Dreptul s atace n modul stabilit de lege, aciunile i hotrrile organului de urmrire penal.15. S retrag orice plngere ori cerere a sa sau depus de ctre aprtorul su.16. S se mpace cu partea vtmat.17. S cear i s primeasc repararea prejudiciului cauzat de aciunile nelegitime a organului de urmrire penal, a procurorului sau a instanei.18. S fie reabilitat n cazul n care bnuiala nu a fost confirmat.19. Bnuitul, dac renun s exercite anumite drepturi, atunci acesta nu va fi n detrimentul lui. El nu poart rspundere pentru declaraiile sale, excepie fiind cazul n care el face un denun intenionat fals c infraciunea a fost svrit de o persoan care de fapt nu are atribuie cu aceasta. Examinarea corporal, precum i prelevarea mostrelor de eliminri sau alte mostre biologice a bnuitului, nu pot fi efectuate fr acordul acestuia, ns pot fi efectuate doar cu autorizarea judectorului de instrucie. Aceste aciuni nu pot fi realizate n acele locuri sau circumstane n care exist riscul c bnuitul s fie traumatizat sau riscul violrii drepturilor omului. Exemplu: examinarea corporal a femeii de ctre ofierul de urmrire penal brbat.

Obligaiile bnuitului1. E obligat s se prezinte la citarea organului de urmrire penal sau a instanei.2. n caz de reinere, s accepte la cererea organului de urmrire penal de a fi supus examinrii i percheziiei corporale.3. S accepte, la cererea organului de urmrire penal controlul medical, dactiloscopie, fotografierea, s accepte de a i se lua mostre de snge, eliminri a corpului.4. S fie supus la cererea organului de urmrire penal expertizei judiciare.5. Declaraiile care vor fi date de ctre bnuit, vor fi folosite ca mijloace de prob mpotriva sa.6. Bnuitul poart rspundere pentru acele declaraii pe care le-a fcut n mod intenionat fals cu privire la faptul c infraciunea a fost svrit de o persoan care nu a avut legtur deloc cu infraciunea respectiv. Aici va rspunde i pentru declaraiile false fcute sub jurmnt.

4.1 nvinuitul i inculpatul. Drepturile i obligaiile.nvinuitul este persoana fizic fa de care s-a emis n conformitate cu prevederile CPP, o ordonan de punere sub nvinuire.Inculpat este persoana nvinuit n privina creia cauza a fost trimis n judecat.Condamnat este persoana inculpat n privina creia a fost dat o sentin de condamnare.Achitat persoana inculpat creia i-a fost dat o sentin de achitare.Statutul de nvinuit al persoanei nceteaz cnd nceteaz i procesul penal sau cnd a fost scoas de sub urmrire penal.

Drepturile i obligaiile nvinuitului, inculpatuluiAmbele persoane au dreptul la aprare prin diferite mijloace care nu snt interzise de lege. nvinuitul i inculpatul au urmtoarele drepturi:1. S tie pentru ce fapt este nvinuit, iar dup reinere s i se aduc ordonana la cunotin i s primeasc o copie a ordonanei respective.2. Dup ce se finiseaz urmrirea penal, el are dreptul s ia cunotin cu toate materialele cauzei i s noteze din ele datele necesare, s nainteze cereri de completare a urmririi penale.3. S primeasc de la organul de urmrire penal toat informaia n scris privind drepturile sale.4. S primeasc consultaie juridic n caz de reinere de la aprtorul su, pn la nceputul primei audieri n calitate de nvinuit.5. n caz de reinere, s fie adus n faa judectorului nu mai trziu de 72h pentru a fi judecat n termen rezonabil sau eliberat n timpul procesului.6. Are dreptul la avocat cu care poate colabora nelimitat.7. Are dreptul de a cere s fie audiat doar n prezena aprtorului.8. Dreptul de a refuza s dea anumite declaraii, iar dac le d, atunci ele vor fi mijloace de prob mpotriva sa.9. Odat ce a fost reinut, are dreptul ca s anune prin intermediul organului de urmrire penal, rudele apropiate sau alt persoan la propunerea sa, despre locul unde este inut sub arest.10. Dreptul s prezinte documente i alte mijloace de prob pentru a fi anexate la dosarul penal i pentru cercetare n edina de judecat.11. S cear recuzarea persoanei care efectueaz urmrirea penal, a procurorului, judectorului, expertului, interpretului, traductorului, grefierului.12. Dreptul s solicite ca martorii aprrii s fie citai i audiai similar cu martorii acuzrii.13. Dreptul la asistena medical din cont propriu.14. Dreptul s fac obiecii mpotriva aciunilor organului de urmrire penal i s cear includerea obieciilor sale n acest proces verbal ct i are dreptul de a lua cunotin cu acest proces verbal i poate nainta anumite obiecii privind corectitudinea procesului verbal, precum i poate cere ca acesta s fie completat cu anumite circumstane care n opinia sa, consider c snt importante.15. Dreptul s ia cunotin cu toate materialele care se trimit n judecat pentru a confirma arestarea persoanei.16. Dreptul de participare n cadrul instanei de judecat la judecarea cauzei.17. S se apere atunci cnd nu este asistat de aprtor.18. Dreptul la ultimul cuvnt.19. Dreptul de a fi ntiinat de organul de urmrire penal despre msurile preventive i alte msuri de constrngere, despre calea ordinar de atac ct i cea extraordinar, prin care poate ataca hotrrile ct i aciunile organului de urmrire penal sau a instanei de judecat, inclusiv i sentina sau decizia instanei care a judecat cauza pe cale ordinar de atac.20. Dreptul de a retrage orice plngere a sa sau a aprtorului su.21. S se mpace cu partea vtmat.22. S fac obiecii asupra plngerilor altor participani la procesul penal care i-au fost aduse la cunotin de ctre organul de urmrire penal sau despre care a aflat pe alte ci.23. S-i expun opinia n cadrul edinei de judecat privind toate cererile i propunerile altor pri precum i chestiunile soluionate de instan.24. Dreptul de a face obiecii mpotriva aciunilor ilegale a celorlali participani ct i a aciunilor preedintelui edinei de judecat.25. Dreptul s cear i s primeasc repararea prejudiciului cauzat de aciunile nelegitime a organului de urmrire penal sau instanei de judecat.26. Dreptul de a sesiza procurorul ierarhic superior, procurorul sau instana de judecat despre nclcarea termenului rezonabil.27. Examinarea corporal, precum i prelevarea mostrelor de eliminri sau alte mostre biologice a bnuitului, nu pot fi efectuate fr acordul acestuia, ns pot fi efectuate doar cu autorizarea judectorului de instrucie. Aceste aciuni nu pot fi realizate n acele locuri sau circumstane n care exist riscul c bnuitul s fie traumatizat sau riscul violrii drepturilor omului. Exemplu: examinarea corporal a femeii de ctre ofierul de urmrire penal brbat.28. S fie reabilitat n cazul n care nvinuirea nu a fost confirmat.29. nvinuitul, inculpatul, dac renun s exercite anumite drepturi, atunci acesta nu va fi n detrimentul lui. El nu poart rspundere pentru declaraiile sale, excepie fiind cazul n care el face un denun intenionat fals c infraciunea a fost svrit de o persoan care de fapt nu are atribuie cu aceasta.

nvinuitul, sau dup caz, inculpatul, au urmtoarele obligaii:1. E obligat s se prezinte la citarea organului de urmrire penal sau a instanei.2. n caz de reinere, s accepte la cererea organului de urmrire penal de a fi supus examinrii i percheziiei corporale.3. S accepte, la cererea organului de urmrire penal controlul medical, dactiloscopie, fotografierea, s accepte de a i se lua mostre de snge, eliminri a corpului.4. S fie supus la cererea organului de urmrire penal expertizei judiciare.5. S se supun dispoziiilor legitime a reprezentantului organului de urmrire penal i a preedintelui edinei de judecat.6. S respecte ordinea stabilit n edina de judecat i s nu prseasc sala de edine fr nvoirea preedintelui edinei.

n conformitate cu prevederile CPP, drepturile nvinuitului, inculpatului minor se exercit i de reprezentantul lui legal.