subiecte teledetectie

of 29 /29
1.Definiția teledetecției Prin teledetecție înțelegem disciplina științifică care se ocupă cu obținerea de informații asupra existenței,pozițiilor reciproce,naturii,caracteristicilor fizice și chimice a obiectelor și fenomenelor din mediul înconjurător prin prelucrarea,analiza și interpretarea datelor cantitative și calitative preluate de la distanță față de obiectul de studio (nu în contact fizic cu acesta)cu senzori montați pe platforme terestre,aeropurtate sau satelitare. 2.Mărimile caracteristice ale detectorilor Răspunsul spectral-exprimă dependența semnalului de ieșire de la detector în funcție de lungimea de undă a radiației.Pentru detectorul termic răspunsul spectral este independent de λ. Răspunsul spectral pentru detectorul fotonic-răspunsul spectral crește liniar cu λ până la λ 0 -de prag unde scade brusc,dincolo de care detectorul nu mai este sensibil. Pentru detectorii fotovaltaici: λ=hc/Eg (1) Unde: h-constanta lui Planck Eg-lărgimea benzii interzise a semiconductorului c-viteza luminii în vid Responsabilitatea detectorului(R)-este raportul dintre tensiunea sau curentul de ieșire și puterea radiantă incidentă.Se masoară în V/W. R=V S /P=V S /S d I (2) Unde: V S - tensiunea semnalului măsurat P-puterea radiantă incidentă S d -aria detectorului I-iluminarea Detectivitatea D * .Este dată de relația: D * = Sdν P - Vs Vz (3) Vs Vz -raportul dintre tensiunile semnal/zgomot

Embed Size (px)

Transcript of subiecte teledetectie

1.Definiia teledetecieiPrin teledetecie nelegem disciplina tiinific care se ocup cu obinerea de informaii asupra existenei,poziiilor reciproce,naturii,caracteristicilor fizice i chimice a obiectelor i fenomenelor din mediul nconjurtor prin prelucrarea,analiza i interpretarea datelor cantitative i calitative preluate de la distan fa de obiectul de studio (nu n contact fizic cu acesta)cu senzori montai pe platforme terestre,aeropurtate sau satelitare.

2.Mrimile caracteristice ale detectorilorRspunsul spectral-exprim dependena semnalului de ieire de la detector n funcie de lungimea de und a radiaiei.Pentru detectorul termic rspunsul spectral este independent de .

Rspunsul spectral pentru detectorul fotonic-rspunsul spectral crete liniar cu pn la 0-de prag unde scade brusc,dincolo de care detectorul nu mai este sensibil.Pentru detectorii fotovaltaici: =hc/Eg (1)Unde: h-constanta lui Planck Eg-lrgimea benzii interzise a semiconductorului c-viteza luminii n vidResponsabilitatea detectorului(R)-este raportul dintre tensiunea sau curentul de ieire i puterea radiant incident.Se masoar n V/W.R=VS/P=VS/SdI (2)Unde:VS- tensiunea semnalului msuratP-puterea radiant incidentSd-aria detectoruluiI-iluminarea Detectivitatea D*.Este dat de relaia:

D*= - (3) -raportul dintre tensiunile semnal/zgomot

-lrgimea benzii de frecvenTranziia electronilor din banda de conducie EC n banda de valen Ev se face cu emisie de fotoni.Detectorul rspunde cnd hEg sau Eg cUnde:c definete intervalul de band de rspuns al detectorului.3.Stabilirea platformei satelitareAlegerea unei platforme de teledetecie se face n funcie de caracteristicile sistemului de teledetecie precum: stabilitatea platformei, sarcina util, rezoluia spaial, rezoluia radiometric i temporal. Stabilitatea platformei este msura capacitii navei de a menine constanta poziia senzorului n perioada nregistrrii,aceasta se efectueaz prin unghiurile K,,.

4.Caracteristici ale imaginilor de teledetecieImaginile de teledetecie sunt caracterizate de rezoluiile spatiale, spectral, radiometric i temporal.Pasul de eantionare la sol este distana dintre centrele pixelilor adiaceni la sol.Rezoluia spaial. Pentru un detector sau senzor rezoluia spaial reprezint distana minim ntre dou obiecte pe care senzorul le poate nregistra n mod distinct.Rezoluia spaial se msoar n metri i se clasific astfel:-rezoluia spaial slab cu dimensiunea grundelului mai mic de 300 m. Platforma METEOSTAT este dotat cu senzori cu IFOV de 2.5 km, de 5km/5km sau de 1.1km/1.1km. Aceti senzori au o rezoluie spaial slab.-rezoluia spaial medie cu dimensiunea grundelului cuprins ntre 30m i 300m. Platforma sateliilor Landsat are IFOV de 80m/80m pentru senzorul MSS i de 30m/30m pentru senzorul TM, este o rezoluie medie.-rezoluia spaial mare cu dimensiunea grundelului cuprins ntre 3 i 30m. Platformele SPOT sunt dotai cu doi senzori care au IFOV de HRV1-20m/20m i HRV2 -10m/10m. Aceti senzori au o rezoluie mare.-rezoluie spaial foarte mare cu dimensiunea grundelului cuprins ntre 0,3m i 3m. Sateliii IKONOS Space Imaging sau EarthWach au senzori cu rezoluii spaiale foarte mari (de 0.82m sau 1m)Rezoluia spectral. Este definit de limea de band n care lucreaz detectorii de teledetecie. O nalt rezoluie spectral presupune un mic interval de band. Senzorii cu o lime de band mare dau o bun rezoluie radiometric i spectral.Rezoluia temporal. Se refer la intervalul de timp care trece ntre dou nregistrri succesive deasupra aceleiai zone. Aceast perioad poate fi sezonier, lunar, sptamnal, de cteva zile sau de cteva ore.Rezoluia radiometric. Reprezint numrul nivelelor de cuantizare a valorilor nregistrate de senzor pentru fiecare pixel (pentru imagini pancromatice). n mod obinuit se exprim n biti. Sensibilitatea ochiului omenesc poate distinge ntre 30 i 60 nivele de gri, stocate de 6 biti. n cazul imaginilor nregistrate pe suport analogic care sunt scanate, nivelele de gri sunt stocate de 6 biti (64 nivele de gri) n timp ce 4 biti (16 nivele de gri sunt suficiente pentru unele aplicaii) 2 biti (4 nivele de gri). Imaginile pancromatice de teledetecie comerciale au nivelele de gri stocate pe 8 biti (256 nivele de gri).Semntura spectral nregistrat de senzor este unic pentru fiecare obiect din spaiu dar nu este constant. Pe baza ei putem diferenia obiectele sau clasele de obiecte din imaginea digital. Ea depinde n cazul senzorilor reflective de ora din zi, anotimpul, stadiul de vegetaie a diverselor culturi, starea atmosferic, unghiul de inciden solar, panta terenului, orientarea ei etc.

5. Calibrarea radiometrica absoluta a detectorilorAceasta calibrare se face pe baza valorilor reflectantei spectrale inregistrate de operatorin situ concomitent cu preluarea intregistrarii satelitare sau aeropurtate.Senzorii sunt calibrati in laborator inainte de lansare.Pentru imaginile pancromatice si multi-spectrale inregistrate pe 8 biti sau cu 255 nivele de gri utilizm dou etape n calibrarea extern absolut i anume:a) calibrarea valorilor nregistrate de senzor n funcie de valorile de la calibrareb) calibrarea valorilor nregistrate de senzor n funcie de valorile reflectantei spectrale nregistrate la solPrima etap. Presupunem c valorile nregistrate de detectori sunt liniare i se pot exprima printr-o relaie de tipul: VC=a VM+B (1)Unde: VC reprezint valorile nregistrate la calibrarea n laborator a detectorilor VM sunt valorile nregistrate de senzor n imagine (0