SUBIECTE PROBA ORALA - rezolvate.doc

download SUBIECTE PROBA ORALA - rezolvate.doc

of 34

Embed Size (px)

Transcript of SUBIECTE PROBA ORALA - rezolvate.doc

BILETE PROBA ORAL

1. Cine poate efectua expertiza contabila?Expertiza contabila este un mijloc de proba utilizabil in rezolvarea unor cauze care necesita cunostinte de stricta specialitate din partea unor persoane care au calitatea de expert contabil. Expertizele contabile dispuse din oficiu sau acceptate la cererea partilor in faza de instrumentare si de judecata ale unor cauze civile si/sau comerciale, atasate sau nu unui proces penal se numesc expertize judiciare. Toate celelalte expertize contabile sunt extrajudiciare2. Clasificai impozitele dup fond i form.

Dup principalele trsturi, de fond si de forma, impozitele se mpart in:

1. Impozitele directe se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice si/sau juridice, in funcie de veniturile si/sau averea acestora si pe baza cotelor de impozit prevzute de lege. Ele se ncaseaz direct de la contribuabili la anumite termene dinainte stabilite. Caracteristic acestor impozite este faptul ca, in intenia legiuitorului, subiectul si suportatorul impozitului sunt una si aceeai persoana, cu toate ca uneori acestea nu coincid.In funcie de criteriile care stau la baza aezrii lor, impozitele directe se pot grupa in:

Impozitele reale se caracterizeaz prin aceea ca se stabilesc in legtur cu anumite obiecte materiale (de exemplu teren, cldiri, fabrici, magazine, etc.) fcndu-se abstracie de situaia personala a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite impozite obiective sau pe produs, deoarece se aeaz asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil, fr a se tine cont de situaia subiectului impozabil. Impozitele personale in cont, in primul rnd, de situaia personala a subiectului impozabil, motiv pt. care se mai numesc si impozite subiective2. Impozitele indirecte nu se stabilesc direct si nominativ asupra subiectului impozitului, ci se aeaz asupra vnzrii bunurilor (de consum, de lux, etc.) si serviciilor (de transport, hoteliere, spectacole, etc.). Daca impozitele directe vizeaz venitul si/sau averea, impozitele indirecte vizeaz cheltuirea acestora. La impozitele indirecte, chiar prin lege se atribuie calitatea de subiect (pltitor) al impozitului unei alte persoane fizice sau juridice dect suportatorul acestora, ceea ce ncalc principiul echitii. Dup formele de manifestare, impozitele indirecte pot fi grupate astfel: taxe de consumaie sau accize, monopoluri fiscale, taxe vamale si taxe de nregistrare si de timbru. 3.De cte feluri sunt impozitele directe?Impozitele directe, in funcie de criteriile care stau la baza aezrii lor, impozitele directe se pot grupa in:1. Impozitele reale

2. Impozitele personale

Impozitele reale se caracterizeaz prin aceea ca se stabilesc in legtur cu anumite obiecte materiale (de exemplu teren, cldiri, fabrici, magazine, etc.) fcndu-se abstracie de situaia personala a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite impozite obiective sau pe produs, deoarece se aeaz asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil, fr a se tine cont de situaia subiectului impozabil.

Impozitele personale in cont, in primul rnd, de situaia personala a subiectului impozabil, motiv pt. care se mai numesc si impozite subiective.

Impozitele directe pot fi: imp. pe profit, imp. pe salarii, imp. pe dividende, imp. pe venit realizat de nerezideni etc.

4.Definiti conceptul de profesie contabila.Profesia contabila este in mod curent definita ca totalitatea activitilor (serviciilor) care presupun cunotine in domeniul contabilitii, a specialitilor care le efectueaz (le presteaz), precum si organismele lor profesionale.

5.Integritatea in profesia contabila.Integritatea presupune ca expertul contabil sa fie drept si onest in relatiile profesionale si de afaceri si sa nu se asocieze cu raportarile sau evidentele despre care apreciaza ca contin informatii false, eronate, care induc in eroare omit sau ascund informatii.

Principiul integrittii impune ca obligatie tuturor profesionistilor contabili de a fi drepti si onesti n relatiile profesionale si de afaceri. Integritatea implic, de asemenea, tranzactii corecte si juste.

Integritatea nu presupune numai cinste, dar si echitate si sinceritate. Profesionistul contabil trebuie, in orice situatie, sa garanteze integritatea lucrarilor si sa ramana obiectiv in judecata si rationamentul lui.

Un profesionist contabil nu trebuie s se asocieze cu rapoartele, evidentele, comunicatele sau alte informatii cnd apreciaz c acestea:

- contin o declaratie n mod semnificativ fals sau care induce n eroare

- contin declaratii sau informatii eronate;

- omit sau ascund informatii, atunci cnd aceste omisiuni induc n eroare.

Nu se va considera c un profesionist contabil ncalc paragraful dac el furnizeaz un raport modificat pentru a respecta cerintele paragrafului.

6.Care este continutul Capitolului II al Raportului de expertiza contabila? Capitolul II Desfasurarea expertizei contabile trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele paragrafe:

- Fiecare obiectiv (intrebare) al expertizei, cu descrierea amanuntita a operatiilor efectuate de expertul contabil cu privire la structura materialului documentar, a actelor si faptelor analizate, a surselor de informatii utilizate

- Fiecare paragraf trebuie sa se incheie cu concluzia (raspunsul) expertului contabil, care trebuie sa fie precis, concis, redactat intr-o maniera analitica, ordonata si sistematizata si fara aprecieri ale expertului asupra calitatii documentelor justificative.Este de mentionat ca expertul analizeaza evenimente si tranzactii si nu incadrarea juridica a acestora. In cazuri deosebite, in care expertul contabil, in executarea misiunii sale, se confrunta cu acte si documente care nu intrunesc conditiile legale, care exprima situatii nereale sau care sunt suspecte, el nu trebuie sa ia in considerare in stabilirea concluziilor sale la obiectivele expertizei contabile, dar trebuie sa mentioneze aceasta in raportul de expertiza contabila. In fiecare astfel de paragraf trebuie prezentat ansamblul calculelor si interpretarea rezultatelor acestora. Dar daca aceste prezentari ar ingreuna intelegerea expunerii de catre beneficiarul raportului de expertiza contabila,este recomandabil ca ansamblul calculelor sa se faca in anexe la raportul de expertiza contabila, iar in textil expertizei contabile sa se prezinte doar rezultatele calculelor si interpretarea acestora.

- Daca raportul de expertiza este intocmit de mai multi experti care au opinii diferite, intr-un paragraf al capitolului II fiecare expert trebuie sa-si motiveze detaliat si documentat opinia pe care o sustine.

7.Clasificai impozitele dup obiectul impunerii

1. Impozite pe venit la pers. fizice

2. Impozite pe profit la pers. juridice

3. Impozite pe avere

4. Impozite pe consum / pe cheltuieli (TVA, accize)

8.Care este sediul reglementarilor profesionale privind expertiza contabila?

Sediul reglementrilor profesionale se adreseaz deopotriv expertizelor contabile judiciare i extrajudiciare, regsindu-se n Regulamentul de Organizare i Funcionare al CECCAR, n Norma profesional nr. 35 privind expertizele contabile i n Codul Etic Naional al Profesionitilor Contabili.

Regulamentul de Organizare i Funcionare a Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia stipuleaz c experii contabili, n exercitarea profesiei, pot efectua expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice sau juridice, cum ar fi: expertize amiabile (la cerere), expertize financiar-contabile, arbitraje n cauze civile, expertize de gestiune.

Norma profesional nr. 35 stipuleaz c expertizele contabile pot fi efectuate numai de ctre persoanele are au dobndit calitatea de expert contabil n condiiile legii, fiind nscrise, cu viza la zi, n Tabloul CECCAR.

9.Cum este organizat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizai din Romnia?

Sediul central este al Corpului este in municipiul Bucuresti. CECCAR are filiale fara personalitate juridica in fiecare resedinta de judet si municipiul Bucuresti. Este astfel organizat incat sa isi poata indeplini atributiile de organism de autoreglementare.

La nivel central:

Organe de decizie:

Conferinta Nationala

Consiliul Superior

Biroul Permament

Presedintele Corpului

Organe de executie (numite sau desemnate):

Secretariatul general

Sectoare (departamente, servicii)

La nivel de filiala:

Organe de decizie:

Adunarea generala

Consiliul filialei

Biroul Permament

Presedintele filialei

Organe de executie:

Secretariatul filialei

Sectoare(departamente, servicii)

10. Ce reprezint din punctul de vedere al impozitului pe profit creditul fiscal extern?

Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelai venit i n decursul aceleiai perioade impozabile, sunt supui impozitului pe venit att pe teritoriul Romniei, ct i n strintate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat n Romnia a impozitului pltit n strintate, denumit n continuare credit fiscal extern, n limitele prevzute n prezentul articol.(2) Creditul fiscal extern se acord dac sunt ndeplinite, cumulativ, urmtoarele condiii:a) se aplic prevederile conveniei de evitare a dublei impuneri ncheiate ntre Romnia i statul strin n care s-a pltit impozitul;b) impozitul pltit n strintate, pentru venitul obinut n strintate, a fost efectiv pltit n mod direct de persoana fizic sau de reprezentantul su legal ori prin reinere la surs de ctre pltitorul venitului. Plata impozitului n strintate se dovedete printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competent a statului strin respectiv;

c) venitul pentru care se acord credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venituri prevzute la art. 41.

(3) Creditul fiscal extern se acord la nivelul impozitului pltit n strintate, aferent venitului din sursa din strintate, dar nu poate fi mai mare dect partea de impozit pe venit datorat n Romnia, aferent venitului impozabil din strintate. n situaia n care contribuabilul n cauz obine venituri din strintate din mai multe state, creditul fiscal extern admis a fi dedus din impozitul datorat n Romnia se va calcula, potrivit procedurii de mai sus, pentru fiecare ar i pe fiecare natur de venit.

11 Ce ntelegeti prin calitatea de utilitate public a Corpului?

Corpul este n serviciul comunitii. El nu este subordonat vreunei instituii a statului. El se afl la dispoziia tuturor: ageni economici, creditori, stat. Nu apr interesele cuiva n raport de altcineva. Apr interesele tuturor n cadrul legilor existente.

12. Comentai norma de comportament profesional resposabilitatea efecturii expertizelor contabile, specific misiunilor cu privire la expertizele contabile.

Expertizele contabile trebuie efectuate n mod responsabil. Responsabilitatea expertizelor contabile judiciare este ntrit prin jurmnt, iar a celor extrajudiciare, prin contract.

COMENTARII

3516.1. Responsabilitatea efecturii expertizei contabile judiciare este ntrit de depunerea unui jurmnt adecvat confesiunii religioase a expertului(-ilor) contabil(i), dup cum urmeaz:

(i) Expertul(ii) contabil(i) de confesiune religioas cretin va (vor) depune, cu mna pe cruce sau pe Biblie, jurmntul: Jur c voi spune adevrul i c nu voi ascunde nimic din ceea ce tiu. Aa s-mi ajute Dumnezeu.

(ii) Expertul(ii) contabil(i) fr confesiune religioas va (vor) depune jurmntul: Jur pe onoare i pe contiin c voi spune adevrul i c nu voi ascunde nimic din ceea ce tiu.(iii) Expertul(ii) contabil(i) care din motive de contiin sau confesiune religioas nu depune (depun) jurmnt va (vor) rosti formula: M oblig s spun adevrul i s nu ascund nimic din ceea ce tiu.3516.2. Toate dispoziiile procedurale cu privire la citarea, aducerea cu mandat i sancionarea martorilor care lipsesc de la judecat sunt aplicabile i expertului(ilor) contabil(i) numit(i) pentru efectuarea expertizelor contabile judiciare. Dac expertul(ii) contabil(i) numit(i) pentru efectuarea expertizelor contabile judiciare nu se nfieaz la citarea organelor n drept care l-a (i-a) numit, acestea sunt abilitate s dispun nlocuirea lui (lor).

3516.3. Responsabilitatea efecturii expertizelor contabile extrajudiciare trebuie s rezulte din contractul ncheiat ntre expertul(ii) contabil(i) i client.

Responsabilitatea expertizelor contabile este ntrit de jurmnt. Expertul contabil, la intrarea n profesie (la obinerea calitii de expert contabil) depune un jurmnt scris, deontologic, profesional, de care trebuie s in seama n realizarea tuturor misiunilor sale.

Codul de procedur civil reglementeaz jurmntul confesional, n ceea ce privete responsabilitatea efecturii expertizelor contabile judiciare dispuse n procesele civile.

Responsabilitatea n efectuarea expertizelor contabile judiciare i extrajudiciare, ca n orice domeniu al activitii umane, este relativ, ea putnd fi apreciat diferit de ctre expertul contabil i de ctre utilizatorii expertizelor contabile.

13.Ce ntelegeti prin autonomia Corpului?

Autonomia, n general,este situaia celui care nu depinde de nimeni, care are deplin libertate n aciunile sale (Dex). Autonomia Corpului face din acesta un organism de autoreglementare n profesie; aceasta presupune nesubordonarea vreunei autoriti.

Corpul prin Regulamentul su, prin statutul su, nu este subordonat vreunui organism statal. Dimpotriv, prin delegaia primit din partea autoritii publice, acord i retrage dreptul de exercitare a profesiei de expert contabil i de contabil autorizat i are dreptul de exercitare a profesiei de expert contabil i contabil autorizat i are dreptul s controleze competena i moralitatea membrilor si. Prin organele alese, corpul este reprezentat n faa autoritii publice, precum i n raporturile cu persoanele fizice i juridice din ar i strintate. Corpul colaboreaz cu organele de specialitate ale statului n elaborarea de norme legate de profesia contabil, dar normele de lucru, specifice profesiei, care sunt rezultatul activitii Corpului.

14.Comentai norma de comportament profesional secretul profesional i confedinialitatea expertului contabil, specific misiunilor cu privire la expertizele contabile.

Expertul contabil trebuie s respecte secretul i caracterul confidenial al informaiilor la care a avut acces i care a luat cunotin cu ocazia efecturii expertizelor contabile, trebuind s se abin de la divulgarea lor ctre teri, cu excepia cazurilor n care a fost autorizat expres n acest scop sau dac are obligaia legal sau profesional s fac o astfel de divulgare.

COMENTARII

3514.1. Expertul contabil numit din oficiu sau la recomandarea unei pri nu trebuie s prezinte mai mult dect se cere. El trebuie s invoce n raportul su de expertiz contabil judiciar numai acele evenimente i tranzacii probate cu documente justificative i/sau evidenieri contabile care au o legtur cauzal cu obiectivul (ntrebarea) care i-a fost fixat() de organul n drept care a dispus expertiza contabil judiciar.

3514.2. Expertul contabil numit din oficiu sau la recomandarea unei pri ntr-o cauz justiiar trebuie s se abin de la divulgarea coninutului raportului de expertiz contabil judiciar i a concluziilor sale direct prilor implicate n actul justiiar. Expertul contabil trebuie s depun raportul su, auditat calitativ, la organul n drept care a dispus expertiza contabil judiciar, de unde cei interesai l pot consulta n condiiile legii.

3514.3. Expertul contabil numit din oficiu sau la cererea unei pri ntr-o cauz justiiar trebuie s se abin de la contactarea prilor implicate n actul justiiar, n afara procedurilor prevzute de lege. Astfel, n cazul proceselor civile, dac este nevoie de o lucrare la faa locului, aceasta nu poate fi fcut dect dup citarea prilor cu confirmare de primire, artndu-li-se zilele i orele cnd ncep i se continu lucrrile expertizei contabile. n procesele penale expertul contabil poate lua legtura cu inculpaii numai cu ncuviinarea i n condiiile stabilite de organul de urmrire penal sau de instana de judecat. n toate cazurile, informaiile i explicaiile primite de expertul contabil n contactele sale cu prile implicate n actul justiiar trebuie s rmn confideniale.

3514.4. Toate comentariile privind norma general de baz sunt i rmn pertinente.

Profesionistul contabil nu trebuie nici s dezmint, nici s confirme faptele care l privesc pe clientul su, chiar dac acestea sunt cunoscute de public. n expertizele contabile judiciare i extrajudiciare secretul profesional i confidenialitatea profesional trebuie accentuat i nu atenuat.

n cazul expertizelor contabile judiciare, experii contabili numii att din oficiu, ct i la recomandare prilor, sunt obligai s depun raportul de expertiz contabil la organul judiciare care a dispus expertiza contabil, unde toi cei interesai pot s-l consulte.

Nerespectarea procedurilor de comunicare a coninutului i a concluziilor expertizelor contabile constituie o nclcare a obligaiilor expertului contabil privind secretul i confidenialitatea i poate atrage rspunderea disciplinar, civil i/sau penal a expertului contabil.

15.Cum este organizat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizai din Romnia?

Sediul central este al Corpului este in municipiul Bucuresti. CECCAR are filiale fara personalitate juridica in fiecare resedinta de judet si municipiul Bucuresti. Este astfel organizat incat sa isi poata indeplini atributiile de organism de autoreglementare.

La nivel central:

Organe de decizie:

Conferinta Nationala

Consiliul Superior

Biroul Permament

Presedintele Corpului

Organe de executie (numite sau desemnate):

Secretariatul general

Sectoare (departamente, servicii)

La nivel de filiala:

Organe de decizie:

Adunarea generala

Consiliul filialei

Biroul Permament

Presedintele filialei

Organe de executie:

Secretariatul filialei

Sectoare(departamente, servicii)

16. Care sunt principiile deontologice pe care trebuie s le respecte expertul contabil n activitatea sa de efectuare a expertizelor contabile judiciare i extrajudiciare?

Principiile deontologice fundamentale carora trebuie sa li se supuna profesionistul contabil, deci si expertul contabil, sunt explicit definite in Codul etic national al profesionistilor contabili si se refera la:

- integritate

- obiectivitate

- independenta

- secretul profesional

- respectarea normelor tehnice si profesionale

- competenta profesionala

- comportarea deontologica

Standardul profesional nr. 35 privind expertizele contabile, expliciteaza urmatoarele principii deontologice:

- independenta expertului contabil

- competenta expertului contabil

- calitatea expertizelor contabile

- secretul profesional si confidentialitatea expertizelor contabile

- acceptarea expertizelor contabile

- responsabilitatea efectuarii expertizelor contabile

17. Grupati veniturile de mai jos n impozite directe si impozite indirecte :

a) impozit pe profit;

b) taxa pe valoarea adugat;

c) accize;

d) taxe vamale;e) impozit pe dividende de la societtile comerciale;

f) impozit pe venit;

Impozite directe:

a) impozit pe profit;

e) impozit pe dividende de la societile comerciale;

f) impozit pe venit;

Impozite indirecte:

b) taxa pe valoarea adugat;

c) accize;

d) taxe vamale;

18.Care este sediul reglementrilor profesionale cu privire la expertizele contabile?Sediul reglementrilor profesionale se adreseaz deopotriv expertizelor contabile judiciare i extrajudiciare, regsindu-se n Regulamentul de Organizare i Funcionare al CECCAR, n Norma profesional nr. 35 privind expertizele contabile i n Codul Etic Naional al Profesionitilor Contabili.

Regulamentul de Organizare i Funcionare a Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia stipuleaz c experii contabili, n exercitarea profesiei, pot efectua expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice sau juridice, cum ar fi: expertize amiabile (la cerere), expertize financiar-contabile, arbitraje n cauze civile, expertize de gestiune.

Norma profesional nr. 35 stipuleaz c expertizele contabile pot fi efectuate numai de ctre persoanele are au dobndit calitatea de expert contabil n condiiile legii, fiind nscrise, cu viza la zi, n Tabloul CECCAR.

19. Ce este profesia contabila?

Profesia contabila este in mod curent definite ca totalitatea activitatilor (serviciilor) care presupun cunostinte in domeniul contabilitatii, a specialistilor care le efectueaza (le presteaza), precum si organismele lor profesionale.

20. Care este sediul reglementrilor procedurale cu privire la expertizele contabile judiciare?

Sediul reglementrilor procedurale privind alegerea i numirea experilor contabili, precum i modul de efectuare a expertizelor contabile, ndeosebi a celor judiciare, se afl n Codurile de procedur civil i penal i n Ordonana nr. 2/2000 privind organizarea activitii de expertiz tehnic judiciar i extrajudiciar care, dei nu reglementeaz expertiza contabil n mod explicit, conin reglementri opozabile expertizei n general.

Codul de procedur civil prevede:

cnd pentru lmurirea unor mprejurri de fapt instana consider necesar s cunoasc prerea unor specialiti, va numi, la cererea prilor ori din oficiu, unul sau trei experi, stabilind prin ncheiere punctele asupra crora ei urmeaz s se pronune i termenul n care trebuie s efectueze expertiza. Termenul va fi stabilit astfel nct depunerea expertizei la instan s aib loc cu cel puin 5 zile nainte de termenul fixat pentru judecat.

Dac prile nu se nvoiesc asupra numirii experilor, ei se vor numi de ctre instan, prin tragere la sori, n edin public, de pe lista ntocmit de biroul legal de expertiz. ncheierea de numire va stabili i plata experilor.

Experii se pot recuza pentru aceleai motive ca i judectorii. Recuzarea trebuie s fie cerut n termen de 5 zile de la numirea expertului, dac motivul ei exist la aceast dat; n celelalte cazuri termenul va curge de la data cnd s-a ivit motivul de recuzare. Recuzrile se judec n edin public, cu citarea prilor i a expertului.

Dispoziiile privitoare la citare, aducerea cu mandat i sancionarea martorilor care lipsesc sunt deopotriv aplicabile experilor. n situaia n care expertul nu se nfieaz, instana poate dispune nlocuirea lui.

Expertul va depune un jurmnt n camera de consiliu, ndat dup numire, fr citarea prilor. Instana va constata depunerea jurmntului prin ncheiere.

Atunci cnd experii contabili pot s-i dea de ndat prerea, vor fi ascultai chiar n edin, iar prerea lor se va trece ntr-un proces-verbal.

Dac este nevoie ns de o expertizare la faa locului, ea nu poate fi fcut dect dup citarea prilor prin carte potal recomandat, cu dovada de primire, artnd zilele i orele cnd ncepe i continu lucrarea. Dovada de primire va fi alturat lucrrii expertului. Prile sunt obligate s dea expertului orice lmuriri n legtur cu obiectul lucrrii.

n situaia n care sunt numii mai muli experi cu preri diferite, lucrarea trebuie s cuprind prerea motivat a fiecruia.

Experii sunt datori s se nfieze naintea instanei spre a da lmuriri ori de cte ori li se va cere, caz n care au dreptul la despgubiri, ce se vor stabili prin ncheiere executorie. Dac instana nu este lmurit prin expertiza fcut, poate dispune ntregirea expertizei sau o nou expertiz. Expertiza contrarie trebuie cerut motivat la primul termen dup depunerea lucrrii.

Experii care cer sau primesc mai mult dect plata statornicit se pedepsesc pentru luare de mit. La cererea experilor, inndu-se seama de lucrare, instana poate dispune majorarea onorariului prin ncheiere executorie dat cu citarea prilor. Dac expertiza se face de o alt instan prin delegaie, numirea experilor i statornicirea plii ce li se cuvine va putea fi lsa n sarcina acestei instane.

Unele dintre dispoziiile procedurale sunt completate cu cele privitoare la proba testimonial (cu martori).

Codul de procedur penal prevede:

atunci cnd pentru lmurirea unor fapte sau mprejurri ale cauzei, n vederea aflrii adevrului, sunt necesare cunotinele unui expert, organul de urmrire penal ori instana de judecat dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei expertize. Expertul este numit de organul de urmrire penal sau de instana de judecat n materie penal. Fiecare dintre pri are dreptul s cear ca un expert recomandat de ea s participe la efectuarea expertizei.

Organul de urmrire penal sau instana de judecat fixeaz un termen la care sunt chemate prile, precum i expertul., termen la care se aduc la cunotina prilor i a expertului contabil obiectul expertizei i ntrebrile la care expertul trebuie s rspund i li se pune n vedere c au dreptul s fac pbservaii cu privire la aceste ntrebri i c pot cere modificarea sau completarea lor.

Expertul are dreptul s ia la cunotin de materialul dosarului necesar pentru efectuarea expertizei cu ncuviinarea organului de urmrire. Prile, cu ncuviinarea i n condiiile stabilite de organul de urmrire penal sau de instana de judecat, pot da expertului explicaiile necesare.

Dup efectuarea expertizei, expertul ntocmete un raport scris. Cnd sunt mai muli experi se ntocmete un singur raport de expertiz. Dac sunt deosebiri de preri, opiniile separate sunt consemnate n cuprinsul raportului sau ntr-o anex. Raportul de expertiz contabil judiciar se depune la organul de urmrire penal sau la instana de judecat care a dispus efectuarea expertizei.

Cnd organul de urmrire penal sau instana de judecat constat, la cerere sau din oficiu, c expertiza nu este complet, dispune efectuarea unui supliment de expertiz fie de ctre acelai expert, fie de ctre altul. De asemenea, cnd se socotete necesar, se cer expertului lmuriri suplimentare n scris, ori se dispune chemarea lui spre a da explicaii verbale asupra raportului de expertiz. n acest caz, ascultarea expertului se face potrivit dispoziiilor privitoare la ascultarea martorilor. Dac organul de urmrire penal sau instana de judecat are ndoieli cu privire la exactitatea concluziilor raportului de expertiz, dispune efectuarea unei noi expertize.

21.In ce relatie se afla profesia contabila si fiscalitatea?

Legatura stransa intre cunoasterea contabilitatii , fiscalitatii , conturilor reale ale clientilor , calcularea impozitelor si returnarile de taxe si impozite a facut din profesia contabila un centru natural de expertiza. Prof ctb este princip fz de serv fisc(pe o baza globala serv fisc repr peste 20% ptr compan cotate si cele de interes pbl si intre 30-50% ptr IMM) Alti fz de serv fiscale sunt avocatii prin implicarea in litigii fiscale spec in dom fuziu si achiz de intrep. Serv de consiliere fisfurniz unei opinii, formul unui sfat sau asistarea cl in orice pbl) au o arie larga de aplicab deoarece orice oper angaj de o intrepr poate avea implic fis.

Profesia contabila este in present principalul furnizor de servicii fiscalitate. Dezvoltarea legislatiei fiscale a influentat dezvoltarea profesiei contabile. Activitatea fiscala , ca parte componenta a profesiei contabile acopera o arie larga de servicii: conformarea la regulile fiscale, planificarea si consultanta fiscala, reprezentarea in fata instantelor juridice si servicii legate de impozitarea corporatiilor.

Obiectivul unui profesionist contabil este de a ajuta clientii sa se conformeze efficient la cerintele de raportare si sa isi minimizeze impozitele viitoare printr-o planificare corespunzatoare.

22.Enumerai normele de comportament profesional specifice misiunilor cu privire la expertizele contabile.

independena expertului contabil;

competena expertului contabil;

calitatea expertizelor contabile;

secretul profesional i confidenialitatea expertului contabil;

acceptarea expertizelor contabile;

responsabilitatea efecturii expertizelor contabile.

23.Rolul profesiei contabile pt.dezvoltarea economiei

Bilantul contabil si situatiile financiare in ansamblul lor constituie cea mai buna carte de vizita a unei intreprinderi, iar profesionistul contabil este artizanul acesteia. Intreprinderile mici si mijlocii reprezinta peste 80% din economia europeana. Dezvoltarea lor depinde de costul capitalului acestora, iar costul capitalului depinde si de increderea in informatiile financiare, adica de calitatea muncii profesionistilor contabili. Pofesionistii contabili sunt implicati in toate domeniile vietii economice si sociale: ei lucreaza in firme mari, mijlocii si mici sau ca practicieni individuali, in intreprinderi comerciale, industrial, fianciare, in organizatii non-profit, in entitati din sectorul public, in institutii, in educatie etc. Fiind implicate in atatea structuri ei asista guvernele in atingerea obiectivelor lor economice si sociale, contribuie la performantele pietelor fianciare etc.

24. Clasificati impozitele dupa fond si dupa forma.

Dup principalele trsturi, de fond si de forma, impozitele se mpart in:1.Impozitele directe se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice si/sau juridice, in funcie de veniturile si/sau averea acestora si pe baza cotelor de impozit prevzute de lege. Ele se ncaseaz direct de la contribuabili la anumite termene dinainte stabilite. Caracteristic acestor impozite este faptul ca, in intenia legiuitorului, subiectul si suportatorul impozitului sunt una si aceeai persoana, cu toate ca uneori acestea nu coincid.In funcie de criteriile care stau la baza aezrii lor, impozitele directe se pot grupa in:

Impozitele reale se caracterizeaz prin aceea ca se stabilesc in legtur cu anumite obiecte materiale (de exemplu teren, cldiri, fabrici, magazine, etc.) fcndu-se abstracie de situaia personala a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite impozite obiective sau pe produs, deoarece se aeaz asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil, fr a se tine cont de situaia subiectului impozabil. Impozitele personale in cont, in primul rnd, de situaia personala a subiectului impozabil, motiv pt. care se mai numesc si impozite subiective2.Impozitele indirecte nu se stabilesc direct si nominativ asupra subiectului impozitului, ci se aeaz asupra vnzrii bunurilor (de consum, de lux, etc.) si serviciilor (de transport, hoteliere, spectacole, etc.). Daca impozitele directe vizeaz venitul si/sau averea, impozitele indirecte vizeaz cheltuirea acestora. La impozitele indirecte, chiar prin lege se atribuie calitatea de subiect (pltitor) al impozitului unei alte persoane fizice sau juridice dect suportatorul acestora, ceea ce ncalc principiul echitii. Dup formele de manifestare, impozitele indirecte pot fi grupate astfel: taxe de consumaie sau accize, monopoluri fiscale, taxe vamale si taxe de nregistrare si de timbru.

25.Finantarea unui organism profesional

Subventii de la guvern, sponsorizarea initiativelor specifice, donatii, agentii de ajutorare din strainatate, surse caritabile, spatiu publicitar, firme.

26. De cate feluri sunt impozitele directe

Impozitele directe, in funcie de criteriile care stau la baza aezrii lor, impozitele directe se pot grupa in:1. Impozitele reale

2. Impozitele personale

Impozitele reale se caracterizeaz prin aceea ca se stabilesc in legtur cu anumite obiecte materiale (de exemplu teren, cldiri, fabrici, magazine, etc.) fcndu-se abstracie de situaia personala a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite impozite obiective sau pe produs, deoarece se aeaz asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil, fr a se tine cont de situaia subiectului impozabil.

Impozitele personale in cont, in primul rnd, de situaia personala a subiectului impozabil, motiv pt. care se mai numesc si impozite subiective.

Impozitele directe pot fi: imp. pe profit, imp. pe salarii, imp. pe dividende, imp. pe venit realizat de nerezideni etc.

27.Prin ce se caracterizeaza impozitele reale?

Impozitele reale se caracterizeaz prin aceea ca se stabilesc in legtur cu anumite obiecte materiale (de exemplu teren, cldiri, fabrici, magazine, etc.) fcndu-se abstracie de situaia personala a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite impozite obiective sau pe produs brut, deoarece se aeaz asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil, fr a se tine cont de situaia subiectului impozabil. (ceea ce deine persoana: suprafa, nr. animale, nr. utilaje...)

28.Comentai norma de comportament profesional responsabilitatea efecturii expertizelor contabile, specific misiunilor cu privire la expertizele contabile.

Expertizele contabile trebuie efectuate n mod responsabil. Responsabilitatea expertizelor contabile judiciare este ntrit prin jurmnt, iar a celor extrajudiciare, prin contract.

COMENTARII

3516.1. Responsabilitatea efecturii expertizei contabile judiciare este ntrit de depunerea unui jurmnt adecvat confesiunii religioase a expertului(-ilor) contabil(i), dup cum urmeaz:

(i) Expertul(ii) contabil(i) de confesiune religioas cretin va (vor) depune, cu mna pe cruce sau pe Biblie, jurmntul: Jur c voi spune adevrul i c nu voi ascunde nimic din ceea ce tiu. Aa s-mi ajute Dumnezeu.

(ii) Expertul(ii) contabil(i) fr confesiune religioas va (vor) depune jurmntul: Jur pe onoare i pe contiin c voi spune adevrul i c nu voi ascunde nimic din ceea ce tiu.(iii) Expertul(ii) contabil(i) care din motive de contiin sau confesiune religioas nu depune (depun) jurmnt va (vor) rosti formula: M oblig s spun adevrul i s nu ascund nimic din ceea ce tiu.3516.2. Toate dispoziiile procedurale cu privire la citarea, aducerea cu mandat i sancionarea martorilor care lipsesc de la judecat sunt aplicabile i expertului(ilor) contabil(i) numit(i) pentru efectuarea expertizelor contabile judiciare. Dac expertul(ii) contabil(i) numit(i) pentru efectuarea expertizelor contabile judiciare nu se nfieaz la citarea organelor n drept care l-a (i-a) numit, acestea sunt abilitate s dispun nlocuirea lui (lor).

3516.3. Responsabilitatea efecturii expertizelor contabile extrajudiciare trebuie s rezulte din contractul ncheiat ntre expertul(ii) contabil(i) i client.

Responsabilitatea expertizelor contabile este ntrit de jurmnt. Expertul contabil, la intrarea n profesie (la obinerea calitii de expert contabil) depune un jurmnt scris, deontologic, profesional, de care trebuie s in seama n realizarea tuturor misiunilor sale.

Codul de procedur civil reglementeaz jurmntul confesional, n ceea ce privete responsabilitatea efecturii expertizelor contabile judiciare dispuse n procesele civile.

Responsabilitatea n efectuarea expertizelor contabile judiciare i extrajudiciare, ca n orice domeniu al activitii umane, este relativ, ea putnd fi apreciat diferit de ctre expertul contabil i de ctre utilizatorii expertizelor contabile.

29.Ce semnifica impozitele personale?

Impozitele personale in cont, in primul rnd, de situaia personala a subiectului impozabil (contribuabilului), motiv pt. care se mai numesc si impozite subiective; sunt pe venit, pe avere.

30.Despre integritate

Integritatea

Profesionistul contabil trebuie s fie drept i onest. S nu se asocieze cu raportrile sau evidenele care apreciaz c acestea conin: Informaii false sau care induc n eroare; Informaii eronate; Omit sau ascund informaii, atunci cnd aceste omisiuni induc n eroare.

31.Despre obiectivitate

Obiectivitate

Obligaia profesionistului contabil de a nu compromite profesia, din cauza unor: Erori; Conflicte de interese; Influenei nedorite a unor persoane. Evitarea relaiilor care influeneaz n mod negativ raionamentul profesional. Relaii de afaceri, financiare, familiare sau personale cu clientul sau cu persoane cu funcii de conducere sau angajai ai clientului. Pstrarea integritii serviciilor profesionale i meninerea obiectivitii raionamentului profesional. Atenie urmtorilor factori: Exercitarea de presini care pot diminua obiectivitatea; Imposibilitatea definirii tuturor situaiilor n care se pot exercita presiuni; Evitarea influenei ideilor preconcepute; Garania nsuirii de ctre angajai a principiului obiectivitii.

Neacceptarea de carduri sau invitaii (la mas,spectacole) care pot fi considerate a avea o influen duntoare asupra raionamentului profesional.

Msuri de protecie:

Retragerea din echipa misiunii;

Proceduri de supraveghere;

Terminarea relaiei de afaceri sau financiare care genereaz ameninarea.

32.Clasificati impozitele dupa obiectul impunerii

1.Impozite pe venit la pers. fizice

2.Impozite pe profit la pers. juridice

3.Impozite pe avere

4.Impozite pe consum / pe cheltuieli (TVA, accize)

33. Despre competenta profesionala si prudenta

Competena profesional i prudena

Competena unei persoane este capacitatea de a se pronuna asupra uni lucru, pe temeiul unei cunoateri adnci a problemei n discuie (Dicionarul Explicativ, Editura Academiei, 1975).

Competena profesional se obine prin studiu practic. S acionezi fr s studiezi este fatal. S studiezi fr s actionezi este inutil (Mary Beard).

Principiul: meninerea cunotinelor i aptitudinilor profesionale la nivelul necesar exercitrii profesiei.

Acionarea cu pruden i n conformitate cu standardele tehnice i profesionale. Dezvoltarea profesional continu a profesionitilor contabili. Standardul Internaional de Educaie (IES) nr.7 emis de Federaia Internaional a Contabililor (IFAC) prevede ca obiectiv al profesiei contabile: oferirea de servicii de nalt calitate pentru a veni n ntmpinarea nevoilor publicului; Standardul profesional nr.38 privind dezvoltarea profesional continu a profesionitilor contabili; Programul de dezvoltare profesional continu a profesionitilor contabili.

34.Care sunt actele de comportament prin care se manifest pstrarea secretului profesional i confidenialitatea profesional a expertului contabil n cazul unei expertize contabile judiciare?

Profesionistul contabil trebuie s respecte confidenialitatea informaiilor dobndite ca urmare a unei relaii profesionale sau de afaceri i nu trebuie s divulge astfel de informaii unei tere pri fr o autorizaie specific, cu excepia cazului n care exist un drept sau o obligaie legal sau profesional de a dezvlui aceste informaii. Informaiile confideniale obinute n cadrul unei relaii profesionale sau de afaceri nu trebuie utilizate n avantajul personal al profesionistului contabil sau al unor tere pri.

Prin natura activitilor desfurate i a rolului pe care l deine n cadrul economiei, expertul contabil, asemenea ntregii mase de profesioniti contabili, este un considerat un confident n societate. Potrivit prevederilor Codului Etic Naional al Profesionitilor Contabili, expertul contabil trebuie s respecte secretul i caracterul confidenial al informaiilor la care a avut acces i de care a luat cunotin cu ocazia efecturii expertizelor contabile, abinndu-se de la divulgarea lor ctre teri, cu excepia cazurilor n care a fost autorizat expres n acest scop sau dac are obligaia legal sau profesional n acest sens. Expertul contabil numit din oficiu sau la recomandarea prilor este obligat :

- S nu prezinte mai mult dect i se cere. El trebuie s se refere n lucrarea sa numai la acele evenimente i tranzacii probate cu documente justificative i/sau evidenieri contabile care au o legtur cauzal cu obiectivele (ntrebrile) care au fost formulate de organele n drept, care a dispus expertiza contabil.

- S se abin de la divulgarea coninutului raportului de expertiz contabil judiciar i a concluziilor sale direct prilor implicate n actul justiiar. Expertul contabil trebuie s depun raportul su la organul n drept care a dispus expertiza contabil, de unde cei interesai l pot consulta n condiiile legii.

- S se abin de la contactarea prilor implicate n actul justiiar, n afara procedurilor prevzute de lege. Astfel, n cazul proceselor civile, dac este nevoie de o lucrare la faa locului, aceasta nu poate fi fcut dect dup citarea prilor cu confirmare de primire, indicnd-se zilele i orele cnd ncep i se continu lucrrile expertizei contabile. n cauzele de natur penal expertul contabil poate lua legtura cu nvinuiii sau inculpaii numai cu ncuviinarea organului de cercetare penal sau judectoreasc, n condiiile stabilite de acetia. Informaiile i explicaiile primite de expertul contabil n contactele sale cu prile implicate n actul justiiar trebuie s rmn confideniale.

Expertul contabil, asemenea tuturor profesionitilor contabili, este colaboratorul situat la cel mai nalt nivel, ntruct ntreaga sa activitate cade sub incidena interesului public; faptele ce se subordoneaz secretului profesional au o arie de ntindere larg, ce include nu doar informaiile privind clienii, ci i pe cele ce privesc lucrrile executate. Profesionistul contabil nu trebuie s dezmint sau s confirme faptele care l privesc pe clientul su, chiar dac acestea sunt cunoscute de public. Pstrarea secretului profesional este caracteristica esenial a profesiilor exercitate n mod independent, organizate i responsabile, expertul contabil aflndu-se alturi de avocai, medici, notari, printre confidenii societii. Deosebirea este c, utilizatorii informaiilor rezultate n urma serviciilor contabile i asociate acestora sunt mult mai numeroi, iar ateptrile sunt tot mai ridicate. Informaiile aflate n gestiunea portofoliului de servicii financiar-contabile, inclusiv expertiza contabil, nu se dezvluie necondiionat nici unui utilizator chiar organ de anchet fiind, sau de cercetare dect n cazurile prevzute n mod expres de lege i la solicitare n mod oficial.

n cazul expertizelor contabile judiciare, expertul contabil trebuie s se conformeze necondiionat reglementrilor procedurale civile i penale. Dei Codul de procedur civil i Codul de procedur penal nu reglementeaz n mod expres obligaia confidenialitii sau secretului profesional, organele de cercetare abilitate sunt cele care stabilesc obiectivele expertizei contabile judiciare. Se poate desprinde de aici concluzia c expertul contabil nu trebuie s spun mai mult dect i se cere. Codul de procedur penal, chiar restricioneaz accesul expertului contabil, n special cel numit din oficiu, la anumite documente ( cum ar fi declaraiile martorilor, de exemplu ).

n situaia n care materialul documentar este insuficient, expertul contabil judiciar este obligat s solicite organului abilitat, dispunerea completrii probelor necesare, fie prin depunere la dosar, fie prin consultare la sediul prii. Nu este deontologic ca un expert contabil s ataeze Raportului de expertiz contabil, documente probante n favoarea vreunei pri procesuale.

35.Ce reprezinta stopajul la sursa? ncasarea impozitelor prin stopaj la sursa consta in calcularea, reinerea si virarea la bugetul public in numele contribuabililor de ctre pltitorul de venit.

Stopajul la sursa se practica in cazul urmtoarelor venituri: pe veniturile salariale, pe dividende, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din vnzarea bunurilor in consignaia, venituri realizate in baza contractului de mandat, agent sau comision, venituri realizate in baza unor contracte de convenii civile, venitul obinut de persoana fizica din asociere cu o persoana juridica

36. Despre confidentialitate

Confidentialitatea presupune ca profesionistul contabil trebuie sa respecte confidentialitatea informatiilor obtinute in timpul misiunilor sale si nu trebuie sa le utilizeze sau sa le divulge fara autorizatie scrisa, in afara de cazurile cnd obligatia divulgarii este prevazuta prin lege sau norme reglementare.

Principiul confidentialittii impune ca obligatie profesionistilor contabili, de a se abtine de la:

a) dezvluirea de informatii confidentiale n afara firmei sau organizatiei angajatoare ca urmare a unei relatii profesionale sau de afaceri, cu exceptia cazului n care a fost autorizat n mod special s fac public o anumit informatie sau dac exist o obligatie legal sau profesional de a face publice acele informatii.

(b)folosirea informatiilor confidentiale dobndite n timpul executrii sarcinilor de serviciu n avantajul personal sau n avantajul unei terte prti.

un profesionist contabil trebuie s respecte ntotdeauna confidentialitatea, chiar si ntr-un mediu social. Profesionistul contabil trebuie s fie constient de posibilitatea unor scurgeri de informatii, n special n situatii ce implic o asociere de afaceri pe termen lung cu un asociat sau cu un afin.

un profesionist contabil trebuie, de asemenea, s mentin confidentialitatea n prezentarea de informatii ctre un posibil client sau angajator.

un profesionist contabil trebuie, de asemenea, s ia n considerare mentinerea confidentialittii n cadrul firmei sau al organizatiei angajatoare.

un profesionist contabil trebuie s fac tot posibilul pentru a se asigura c personalul aflat sub controlul su si persoanele care i furnizeaz consultant sau asistent respect principiul confidentialittii.

obligatia de confidentialitate continu si dup ncheierea relatiei dintre profesionistul contabil si client sau angajator. Cnd profesionistul contabil schimb organizatia angajatoare sau obtine un nou client el are dreptul s utilizeze experienta anterioar. Profesionistul contabil nu ar trebui, totusi, s foloseasc sau s divulge informatii confidentiale primite sau obtinute dintr-o relatie profesional sau de afaceri.

n urmtoarele situatii profesionistii contabili sunt sau pot fi obligati s divulge informatii confidentiale: atunci cnd divulgarea este autorizat de ctre client sau angajator;

atunci cnd divulgarea este autorizat prin lege, de exemplu: pentru a furniza documente sau alte probe n cursul unor proceduri judiciare;

pentru a aduce la cunostinta autorittilor publice n msur eventuale nclcri ale legii;

atunci cnd exist o obligatie profesional sau un drept de a le divulga atunci cnd nu este interzis prin lege;

pentru a se conforma controlului calittii unui corp membru sau al organismului profesional;

pentru a rspunde unei anchete sau unei investigatii din partea organizatiei deja sau al unui organism normalizator;

pentru a proteja interesele profesionale ale unui profesionist contabil n cursul procedurilor judiciare;

pentru a respecta standardele tehnice si cerintele etice.

Atunci cnd profesionistul contabil a determinat c informatia confidential poate fi divulgat, trebuie avute n vedere urmtoarele aspecte:

- dac interesele tuturor prtilor, inclusiv ale tertelor prti ale cror interese ar putea fi afectate, ar fi prejudiciate n cazul n care clientul sau angajatorul consimt ca profesionistul contabil s divulge informatii;

- dac sunt cunoscute sau nu toate faptele semnificative si dac pot fi sustinute cu dovezi, n msura n care acest lucru este posibil; cnd situatia implic fapte sau opinii nefondate, trebuie s se recurg la rationamentul profesional pentru a se determina tipul de prezentare care trebuie fcut, dac este disponibil; ce tip de comunicare este preconizat si cui i se adreseaz; mai exact, profesionistul contabil trebuie s fie convins c prtile crora li se adreseaz comunicarea sunt destinatarii adecvati si c au responsabilitatea s reactioneze ca atare.

37.Despre profesionalismProfesionistul contabil trebuie sa actioneze intr-o maniera conforma cu buna reputatie a profesiei si sa se abtina de la orice comportament care ar putea discredita profesia, organimsul profesional sau un membru.

Ob1igatia de a se abtine de la orice activitate care ar discredita profesia ceea ce presupune existenta unor responsabilitati ale profesionistului contabil fata de clienti, fata de terti, de alti membri ai profesiei contabile, de angajati si colaboratori, de patroni, si fata de publicul larg.

Un profesionist contabil trebuie sa-si indeplineasca sarcinile profesionale in conformitate cu normele tehnice si profesionale relevante. Profesionistii contabili au datoria de a executa cu grija si abilitate instructiunile clientului sau patronului in masura in care sunt compatibile cu cerintele de integritate, obiectivitate si, n cazul liber profesionistilor contabili, cu independenta. In plus, ei trebuie sa se conformeze normelor profesionale si tehnice emise de:

IFAC (de ex.( Standardele Intemationale de Audit)

Consiliul pentru Standarde( Internationale de Contabilitate

Ministerul Finantelor Publice

C.E.C.C.A.R. si Camera Auditorilor Financiari

Legislatia relevant

38. Care sunt actele de comportament prin care se manifest pstrarea secretului profesional i confidenialitatea profesional a expertului contabil n cazul unei expertize contabile extrajudiciare?

Expertul contabil trebuie s respecte secretul i caracterul confidenial al informaiilor la care a avut acces i de care a luat cunotin cu ocazia efecturii expertizelor contabile, trebuind s se abin de la divulgarea lor ctre teri, cu excepia cazurilor n care a fost autorizat expres n acest scop sau dac are obligaia legal sau profesional s fac o astfel de divulgare.

n cazul expertizelor contabile extrajudiciare expertul contabil trebuie s se conformeze doar normelor profesionale ale Corpului n ceea ce privete secretul i confidenialitatea n expertiza contabil. Fiind expertize contabile amiabile, procedurile privind accesul la informaiile contabile nu sunt nici restricionate, i nici formalizate. Totui, este recomandabil ca unele aspecte eseniale privind documentarea i prezentarea concluziilor expertizelor contabile extrajudiciare s fie stabilite prin contractulintervenit n cadrul unor astfel de misiuni.

39.n ce condiii asociaiile de proprietari sunt scutite de impozitul pe profit pentru veniturile realizate?Asociaiile de proprietari constituite ca persoane juridice i asociaiile de locatari recunoscute ca asociaii de proprietari, potrivit Legii locuinei nr. 114/1996, republicat, cu modificrile i completrile ulterioare sunt scutite de impozit pe profit pentru veniturile obinute din activiti economice i care sunt sau urmeaz a fi utilizate pentru mbuntirea utilitilor i a eficienei cldirii, pentru ntreinerea i repararea proprietii comune.

40. Cum comentai sintagma tiin, independen, moralitate nscris pe sigla (logoul) CECCAR?

Necesitatea de a asigura aprarea onoarei i independentei Corpului i de a conferi lucrrilor membrilor si autoritate impune acestor profesioniti contabili sa aib caliti eseniale, cum sunt:

- tiin, competenta i contiina;

- independenta de spirit i dezinteres material;

- moralitate, probitate i demnitate.

Se impune ca fiecare membru al Corpului sa fac efortul necesar dezvoltrii acestor caliti i ndeosebi:

a) sa i dezvolte necontenit cultura, nu numai profesionala, dar i cunotinele de cultura generala, singurele capabile sa-i ntreasc discernmntul;

b) sa acorde fiecrei tranzacii i situaii examinate toata atenia i timpul necesar pentru a-i fundamenta o opinie personala, nainte de a face propuneri;

c) sa i exprime opinia fr nici o reinere fata de dorina, chiar ascunsa, a celui ce l consulta i sa se pronune cu sinceritate, fr ocoliuri, exprimndu-i, daca e nevoie, rezervele necesare asupra valorii ipotezelor i concluziilor formulate;

d) sa nu dea niciodat ocazia de a se afla n situaia de a nu putea sa i exercite libertatea de gndire sau de a fi supus ngrdirii ndatoririlor sale;

e) sa considere ca independenta sa trebuie sa i gseasc manifestarea deplina n exercitarea profesiei i n protejarea ei, cu respectarea integrala a dispoziiilor legale i regulilor stabilite de Corp.

41.Amenintari la adresa independentei

Conformitatea cu principiile fundamentale poate fi afectata intr-o gama larga de cazuri.Multe amenintari se impart in urmatoarele categorii: - de interes propriu, de autoexaminare(autocontrol), de favorizare, de familiaritate si de initimidare.

a, Exemple de circumstante care pot genera amenintari de interes propriu pentru un contabil profesionist independent includ, dar nu sunt limitate la:

- un interes financiar in firma-client sau detinerea unui interes impreuna cu un client

- dependenta neadecvata fata de onorariile totale primite de la un client al certificarii

- intretinerea unei relatii de afaceri stranse cu un client

- preocuparea cu privire la posibilitatea pierderii unui client

- potentiala angajare la un client

- onorarii neprevazute legate de angajamente de certificar- un imprumut catre sau de la un client sau de la oricare dintre directorii sau functionarii acestuia.

b, Exemple de circumtante care pot genera amenintari de autoexaminare (autocontrol) includ, dar nu sunt limitatela:

- descoperirea unei erori semnificative in timpul unei reevaluari a muncii profesionistului contabil independent

- raportarea asupra operarii sistemelor financiare dupa ce tot acea persoana a fost implicata in elaborarea sau implementarea lor

- pregatirea datelor originale utilizate pentru realizarea unor inregistrari care fac obiectul unei misiuni de certificare

- un membru al echipei de certificare care ocupa, sau a ocupat recent, functia de director sau functionar al clientului de certificare

- un membru al achipei de certificare care este, sau a fost recent angajat al clientului de certificare intr-o pozitie in care exercita I influenta directa si semnificativa asupra subiectului in cauza.

- prestarea unor servicii pentru un client al certificarii care afecteaza direct subiectul in cauza.

c, Exemple de circumstante care pot genera o amenintare de favorizare includ, dar nu sunt limitate:

- promovarea actiunilor intr-o entitate cotata atunci cand acea entitate este un client de audit al situatiilor financiare.

- apararea unui client al certificarii in cazul unor litigii sau in rezolvarea disputelor cu terte parti.

d, Exemple de circumstante care pot genera o amenintare de familiaritate includ, dar nu sunt limitate la situatiile cand:

- un membru al echipei de certificare are o ruda de gradul I sau un afin care ocupa functia de director sau functionar al clientului de certificare

- un membru al echipei de certificare are o ruda de gradul I sau un afin care, ca angajat al clientului, este in pozitia de exercita o influenta directa si semnificativa asupra subiectului misiunii de certificare

- un fost partener al firmei ocupa functia de director sau functionar al clientului sau este angajat intr-o pozitie in care exercita o influenta directa si semnificativa asupra subiectului misiunii de certificare

- acceptarea unor cadouri sau a ospitalitatii din partea clientului, cu exceptia cazului in care valoarea acestora este nesemnificativa.

- asocierea de lunga durata a unui membru important al echipei de certificare cu clientul certificarii.

e, Exemple de circumstante care pot genera amenintarea de intimidare includ, dar nu sunt limitate la:

- amenintarea inlocuirii sau a concedierii facuta de clientul certificarii

- amenintarea cu litigiul

- exercitarea unei presiuni in vederea reducerii inadecvate a calitatii de munca executate pentru a reduce onorariile.

Un profesionist contabil independent va observa, de asemenea, ca situatiile specifice dau nastere unor amenintari specifice la conformitatea cu unul sau mai multe principii fundamentale.Astfel de amenintari specifice, evident nu pot fi clasificate. Fie in relatii profesionale sau de afaceri, un profesionist contabil independent ar trebui sa fie tot timpul atent la stfel de cazuri si amenintari.

42. Independena absolut i independena relativ n care se poate afla un expert contabil. Exemplificai i explicai cel puin o situaie n care un expert contabil se poate afla ntr-o relaie de independen relativ.

Independenta absoluta este caracterizata prin starea de spirit care inlesneste obtinerea unei opinii neafectate de influente care compromit rationamentul profesional, permitand profesionistului sa actioneze cu integritate, cu obiectivitate si cu prudenta profesionala

Independenta relativa denota din faptul ca profesionistul contabil in rationamentul profesional nu poate fi independent in sensul izolarii sale de relatiile economice,financiare sau de alta natura, acest lucru fiind imposibil deoarece fiecare membru al societatii are relatii cu altii.Independenta reprezinta un ansamblu de mijloace prin care expertul contabil demonstreaza publicului ca isi poate exercita misiunea (serviciul profesional) intr-o maniera obiectiva si corecta.

Independenta absoluta si independenta relativa a expertului contabil.

Componentele independentei:

1. Independenta de spirit (in gndire):

Stare de gndire care permite oferirea unei opinii, a unui serviciu profesional far s fie afectat judecata profesionala;

Ea presupune integritate si obiectivitate.

2. Independenta in aparent:

reprezinta capacitatea de a demonstra c riscurile la adresa independentei de spirit au fost limitate sau eliminate, astfel incat o terta persoana sa nu puna la indoiala obiectivitatea profesionistului contabil;

este componenta fundamentala a independentei.

Un functionar public nu poate fi niciodata independent. Activitatea de expert contabil este incompatibil cu orice alta activitate curent.

Cerintele de independenta se aplica tuturor profesionisti1or contabili cu practica liberal, cu deosebire auditorilor statutari si tuturor persoanelor care sunt in masur de a influenta lucrrile profesionistului contabil.

43..Cum definii expertiza contabil? Dar expertiza contabil judiciar?Expertiza contabil este activitatea depus de o persoan autorizat de lege pentru reconstituirea realitii operaiilor economice i/sau financiare pe baza documentelor, datelor i informaiilor din contabilitate.

Este o lucrare personal care cuprinde nu numai rezultatul examinrii faptelor d.p.d.v. formal i material, dar i prerea expertului asupra cauzelor i efectelor n legtur cu obiectul cercetat.

Expertizele contabile sunt mijloace de prob utilizabile n rezolvarea unor cauze care necesit cunotine de strict specialitate din partea unor persoane care au calitatea de expert contabil.

Expertizele contabile dispuse din oficiu sau acceptate la cererea prilor n fazele de instrumentare i de judecat ale unor cauze civile i/sau comerciale, ataate sau nu unui proces penal, se numesc expertize contabile judiciare. Toate celelalte expertize contabile sunt extrajudiciare.

Expertiza contabil este o activitate a profesiei contabile ce poate fi efectuat numai de ctre persoanele care au dobndit calitatea de expert contabil n condiiile legii, fiind nscrise, cu viza la zi, n Tabloul experilor contabili, actualizat anual de ctre Corpul Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia (CECCAR).

Expertizele contabile judiciare sunt mijloace de prob n justiie. Ele pot fi dispuse sau acceptate, le cererea prilor implicate n procesul judiciar, n toate fazele de desfurare a acestuia.

44.Sa se prezinte formula generala de calcul a impozitului pe profitImpozit pe profit = Profit impozabil * cota de impozit pe profit

Profitul impozabil se calculeaz ca diferen ntre veniturile realizate din orice surs i cheltuielile efectuate n scopul realizrii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile i la care se adaug cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau n calcul i alte elemente similare veniturilor i cheltuielilor potrivit normelor de aplicare.

Impozit pe profit = 16 % * ( Total venituri - Total chelt + Chelt. nedeductibile - Venituri neimpozabile + alte elemente asimilate veniturilor impozabile alte elemente asimilate chelt deductibile)

45.Evidenta membrilor unui organism profesional.

Organul are ca obligatie evidenta membrilor, pentru care este necesar o baza de date care sa serveasca drept registru al membrilor care vor include urmatoarele informatii: numele membrului, numarul membrului. Adresa personala, adresa de serviciu, adresa postala preferata, categoriu sau sectorul de angajare, data nasterii, data de admitere ca membru, categoria de membru, informatii din autorizatie- nr.si data de emitere. Trebuie sa acorde atentie legislatiei locale cu privirela protectia datelor- confidentialitatii. Trebuie pastrate informatii similare si in cazul stagiarilor si daca organizatia este implicata activ in oferirea de cursuri sau examinari, vor fi necesare si inregistrari ale stagiarilor si alte documente legate de stagiari

46.Care sunt criteriile dup care se clasific expertizele contabile?Expertizele contabile pot fi clasificate n funcie de urmtoarele criterii:

I. Dup scopul principal n care au fost solicitate.

II. Dup natura principalului(elor) obiectiv(e) la care se refer.

III. n funcie de natura juridic47.Prezentai regulile generale pe baza crora se poate stabili regimul de amortizare (liniar, degresiv sau accelerat) n cazul mijloacelor fixe

Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determin conform urmtoarelor reguli:

a) n cazul construciilor, se aplic metoda de amortizare liniar;

b) n cazul echipamentelor tehnologice, respectiv al mainilor, uneltelor i instalaiilor, precum i pentru computere i echipamente periferice ale acestora, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniar, degresiv sau accelerat;

c) n cazul oricrui alt mijloc fix amortizabil, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare liniar sau degresiv.

48.Cum se clasific expertizele contabile n funcie de scopul principal n care au fost solicitate?

Dup scopul principal n care au fost solicitate, expertizele contabile pot fi clasificate n:

a) expertize contabile judiciare, reglementate de: Codul de procedur civil; Codul de procedur penal; alte legi speciale;

b) expertize contabile extrajudiciare sunt cele efectuate n afara procedurilor reglementate privind rezolvarea unor cauze supuse verdictului justiiei. Sunt efectuate n afara unui proces justiiar. Nu au calitatea de mijloc de prob n justiie, ci, cel mult, de argumente pentru solicitarea de ctre pri a administrrii probei cu expertiza contabil judiciar sau pentru rezolvarea unor litigii pe cale amiabil.

49. Cum se clasific expertizele contabile n funcie de natura principalului obiectiv/principalelor obiective stabilite de organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei?

Dup natura principalului(elor) obiectiv(e) la care se refer, expertizele contabile se clasific n:

a) expertize contabile civile dispuse sau acceptate n rezolvarea litigiilor civile;

b) expertize contabile penale dispuse sau acceptate n rezolvarea unor aspecte civile ataate litigiilor penale;

c) expertize contabile comerciale dispuse sau acceptate n rezolvarea litigiilor comerciale;

d) expertize contabile fiscale dispuse sau acceptate n rezolvarea litigiilor fiscale;

e) alte categorii de expertize contabile judiciare dispuse de organele n drept sau extrajudiciare solicitate de ctre clieni.

50.Cum se calculeaz amortizarea fiscal prin fiecare din cele 3 metode de amortizare (liniar, degresiv i accelerat)?n cazul metodei de amortizare liniar, amortizarea se stabilete prin aplicarea cotei de amortizare liniar la valoarea fiscal de la data intrrii n patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil. Cota de amortizare liniara se calculeaza raportand numarul 100 la durata normala de utilizare a mijlocului fix.

n cazul metodei de amortizare degresiv, amortizarea se calculeaz prin multiplicarea cotelor de amortizare liniar cu unul dintre coeficienii urmtori:

a) 1,5 - dac durata normal de utilizare a mijlocului fix amortizabil este ntre 2 i 5 ani;

b) 2,0 - dac durata normal de utilizare a mijlocului fix amortizabil este ntre 5 i 10 ani;

c) 2,5 - dac durata normal de utilizare a mijlocului fix amortizabil este mai mare de 10 ani.

n cazul metodei de amortizare accelerat, amortizarea se calculeaz dup cum urmeaz:

a) pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depi 50% din valoarea de intrare a mijlocului fix;

b) pentru urmtorii ani de utilizare, amortizarea se calculeaz prin raportarea valorii rmase de amortizare a mijlocului fix la durata normal de utilizare rmas a acestuia.

51.Cum se clasific expertizele contabile n funcie de natura juridic?

n funcie de natura juridic, expertizele contabile pot fi:

- civile;

- penale;

- extrajudiciare.

52.Care este limita de deductibilitate a cheltuielilor cu indemnizaia de deplasare acordat salariaiilor n Romnia i/sau n strintate?Suma cheltuielilor cu indemnizaia de deplasare acordat salariailor pentru deplasri n Romnia i n strintate este deductibila n limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituiile publice.

53. Cine poate exercita profesia de expert contabil si de contabil autorizat?

Profesia de expert contabil i de contabil autorizat se exercit de ctre persoanele careau aceast calitate, n condiiile prevzute de Ordonana Guvernului nr.65/1994 i Ordonana Guvernului nr.89/1998 cu respectarea principiului independenei profesiei.

54. Obligaia efecturii expertizei de ctre expertul numit de organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei.

55.Criterii de recunoastere a unui organism profesionalPentru a fi recunoscut de autoritatile publice si de organismele internationale, un organism national al profesiei contabile trebuie:

1. sa fie organism necomercial si neguvernamental;

2. sa fie acceptat si recunoscut de membrii sai;

3. membrii sai sa fie profesionisti contabili;

4. sa se bucure de buna reputatie in randul autoritatilor publice si al publicului;

5. sa aiba capacitatea de a dezvolta sau influenta standardele profesionale si contabile(etica,disciplina,practica profesionala,controlul calitatii);

6. membrii sai trebuie sa fie autorizati sa desfasoare ,la cel mai inalt nivel posibil,activitatile traditionale efectuate de profesionistii contabili;

7. sa aiba capacitatea de administrare si resursele necesare pentru indeplinirea misiunii si obiectivelor sale.

56. Ce dobnzi i diferene de curs valutar nu intr sub incidena gradulului de ndatorare n ceea ce privete deductibilitatea din punctul de vedere al impozitului pe profit?

Dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar, in legatura cu imprumuturile obtinute direct sau indirect de la banci internationale de dezvoltare si organizatii similare, mentionate in norme, si cele care sunt garantate de stat, cele aferente imprumuturilor obtinute de la institutiile de credit romane sau straine, institutiile financiare nebancare, de la persoanele juridice care acorda credite potrivit legii, precum si cele obtinute in baza obligatiunilor admise la tranzactionare pe o piata reglementata nu intra sub incidenta gradului de ndatorare n ceea ce privete deductibilitatea din punctul de vedere al impozitului pe profit.

57. Necesitatea documentrii lucrrilor privind expertizele contabile.

Documentarea lucrrilor privind expertizele contabile are un caracter particular i se limiteaz strict la ceea ce este necesar pentru a rspunde la obiectivele (ntrebrile, punctele) fixate expertului(ilor) contabil(i) de ctre organul n drept s dispun expertiza contabil judiciar, prin ncheiere de edin (n dosarele civile) sau ordonan a organului de urmrire i cercetare penal (n dosarele penale), sau la obiectivele contractului privind expertiza extrajudiciar.

58. Cum se obtine calitatea de expert contabil?

Calitatea de expert contabil se obtine prin examen. Examenul se desfasoara in baza Normelor Corpului si a regulamentului pentru efectuarea stagiului si prin examenul de aptitudini, in vederea accesului la calitatea de expert contabil si contabil autorizat.

-> Examen de admitere privind accesul (media minim 7, nota pe discipline minim 6)

->Stagiu 3 ani (tutore/sistem colectiv, 200 ore/semestru+pregatire deontologica si doctrina profesionala)

-> Examen de aptitudini (examen scris, proba orala)

59. Ce trebuie s cuprind dosarul de lucru al expertului contabil n ceea ce privete documentarea expertizelor contabile?

Dosarul de lucru al expertului contabil, n ceea ce privete documentarea expertizelor contabile, trebuie s cuprind, dup caz:

(i) ncheierea de edin (n cauze civile), ordonana organului de urmrire i cercetare penal (n cauze penale) sau contractul privind efectuarea expertizelor contabile extrajudiciare;

(ii) Raportul de expertiz contabil exemplarul expertului contabil care justific ndeplinirea misiunii;

(iii) Eventuala coresponden, rspunsurile la ntrebri suplimentare sau suplimentele de expertiz contabil solicitate de organele n drept care au dispus efectuarea expertizei contabile;

(iv) Eventualele note personale ale expertului contabil redactate n timpul efecturii expertizei contabile, cum ar fi note scrise n urma unor interviuri sau declaraii verbale, necesare fie redactrii raportului de expertiz contabil, fie urmririi bugetului de timp i decontrii lucrrilor de expertiz contabil cu beneficiarii acestora

60. Cum se mentine calitatea de expert contabil si calitatea de contabil autorizat?

Prin inscrierea in Tabloul Corpului. Inscrierea se realizeaza in baza indeplinirii conditiilor privind acordarea calitatii de expert contabil sau de contabil autorizat. Inscrierea in Tabloul Corpului confera dreptul la exercitarea profesiunii pe intreg terit tarii.

Anual se obtine licenta de exercitare a profesiei (viza). Lipsa licentei sau nelicentierea atrage radierea din Tablou sau suspendarea exercitarii profesiei, a dreptului de a exercita.

Acordarea vizei anuale se acorda daca se indeplinesc cumulativ conditiile:

achitarea in intregime a obligatiilor fata de Corp

plata la buget, la termen si in cuantumul prevazut, a impozitelor cuvenite statului

asigurarea pentru riscul profesional

dovada ca nu a suferit nici o condamnare care potrivit legislatiei in vigoare, interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatilor comerciale (cazier judiciar)

nu a savarsit fapte care sa incalce regulamentul privind conduita profesionala,

depunerea fisei individuale.

Trebuie respectate si prevederile O.G. 89/1998 SI Legea 186/1999 referitoare la libera practica: expertii contabili si contabili autorizati nu pot sa isi exercite atributiunile conferite de aceasta calitate pe durata in care isi desfasoara activitate salarizata in afara Corpului expertilor Contabili si Contabililor Autorizati sau activitate comerciala, cu exceptia activitatilor didactice, literare, publicistice in domeniu si cea de parlamentar, consilier local sau judetean, pe durata mandatului

61.Care sunt lucrarile ce pot fi executate de expertii contabili?

a. Tinerea sau supravegherea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare:

acordarea asistentei privind organizarea si tinerea contabilitatii, inclusiv in cazul sistemelor informatice;

elaborarea si punerea in aplicare a procedeelor contabile, a planului de conturi adaptat unitatii, a contabilitatii de gestiune, a tabloului de bord, a controlului de gestiune si controlului prin buget, in baza si cu respectarea normelor generale.

b. efectuarea de analize economico-financiare:

analiza structurilor financiare;

analiza gestiunii financiare si a rentabilitatii capitalului investit;

tehnici de analiza si de gestiune a fondului de rulment;

sisteme de credit - leasing, factoring etc.;

elaborarea de tablouri de finantare si planuri de trezorerie;

elaborarea de tablouri de utilizari si resurse;

asistenta in prevenirea si inlaturarea dificultatilor unitatii.

c. efectuarea de audit financiar contabil, ca:

diagnostic financiar - cresterea, rentabilitatea, echilibrul si riscurile financiare;

audit intern - organizarea sau controlul regularitatii si sinceritatii sistemului;

studii, asistenta pentru realizarea de investitii financiare;

audit statutar si certificarea bilantului contabil.

d. efectuarea de evaluari patrimoniale potrivit SIE:

evaluari de bunuri si active patrimoniale;

evaluari de intreprinderi si de valori mobiliare pentru vanzari, succesiuni, partaje, donatii sau la cererea celor interesati;

evaluari de elemente intangibile.

e. efectuarea de expertize contabile dispuse de organele judiciare sal la solicite de pers fizice ori juridice in conditiile prev de lg, ca:

expertize amiabile (la cerere);

expertize contabil-judiciare;

arbitraje n cauze civile;

expertize de gestiune.

f. executarea de lucrri cu caracter financiar-contabil, ca:

ntocmirea de situaii periodice;

consolidarea conturilor i bilanului;

ntocmirea de planuri de finanare pe termen mediu i lung.

g.executarea de lucrri cu caracter fiscal, ca:

studii i consultaii pe probleme de ordin fiscal;

participarea la ntocmirea i depunerea declaraiilor fiscale;

asisten n probleme de T.V.A. i impozite;

fiscalitate imobiliar;

asisten n aplicarea tarifului vamal;

asistarea contribuabilului cu ocazia verificrilor;

vizarea declar fiscale anuale ale agentilor ec.

h. efectuarea de lucrri de organizare administrativ i informatic, cum ar fi;

organigrame, structuri, definiri de funcii;

legturi ntre servicii, circulaia documentelor i informaiilor;

analiza i organizarea fluxului informaional;

formarea profesional continu;

contribuii la protecia patrimoniului unitii;

mecanizarea i automatizarea prelucrrii informaiilor, alegerea echipamentelor;

alegerea softurilor necesare.

i. indeplinirea atributiilor prev in mandatul de cenzor la soc comerc, conf preved legale;

j. indeplinirea atributiilor prev de lg in procedurile de reorganizare judiciara si faliment, cum ar fi : fuziuni, divizari, dizolv, retrag si excluderea unir asociati;

k. asistnta de specialitate pt infiintarea si reoganizarea soc comerc;

l. efecuarea oricarui serv profesional ce pp cunostinte contabile;

m. alte activ si serv pt intrep cuprinse in CAEN 6209, 6420, 6619, 6920,7022, 7320 si 8299

62. Din ce se compune materialul documentar pe care l poate studia expertul contabil numit s efectueze o expertiz contabil judiciar ntr-o cauz civil. Dar ntr-o cauz penal?

Orientativ, materialul documentar intr-o expertiza contabila judiciara se compune din:

- Dosarul cauzei, aflat la instanta de judecata care a dispus proba cu expertiza contabila

- Documentele justificative si registrele de contabilitate aflate in pastrarea partilor, cele implicate in proces

- Procesele verbale intocmite de organele de control abilitate, care au legtur cu expertiza contabil

- Particularizat, in cazul expertizelor contabile dispuse in dosarele penale, expertul contabil are dreptul sa ia cunostinta despre continutul dosarului penal numai cu incuviintarea organului de cercetare si urmarire penala(politie, parchet) sau a instantei de judecata

- expertizele contabile anterioare

- expertizele tehnice n cauz care au legtur cu expertize contabil

Explicatiile date de catre parti (chiar in scris) nu constituie material documentar. Expertul contabil trebuie sa aib in vedere explicatiile partilor, dar trebuie sa le analizeze in raport cu actele justificative si contabile expertizate, mentionand in raportul de expertiza contabila concordanta sau neconcordanta dintre explicatiile partilor si actele examinate. In cazul expertizelor contabile dispuse in dosarele penale, partile implicate pot da explicatiile necesare numai cu incuviintarea si in conditiile stabilite de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata.

Materialul documentar examinat de expertul contabil nu poate fi ridicat de catre acesta de la partile care il au in pastrare.

Materialul documentar specific nu trebuie anexat expertizei, dar st adesea la baza ntocmirii unor Anexe la raportul de expertiz contabil pe care expertul contabil consider c trebuie s le prezinte separat pentru a nu afecta conciziunea i claritatea raportului de expertiz contabil propriu-zis. n alt formulare, metarialul documentar specific trebuie anexat expertizei prelucrat i nu n original sau fotocopia.

63.Ce se intelege prin calitatea de persoana juridica a Corpului?

Corpul este infiintat cu statut de persoana juridica si, prin urmare, indeplineste sau are atributele unei persoane juridice; "persoana juridica e o colectivitate de oameni, constituita in conditiile legii, care capata anumite drepturi i anumite obligafii necesare atingerii scopului lor ".Elementele constitutive ale persoanelor juridice sunt:

- organizarea de sine - statatoare

- patrimoniul propriu;

- scopul determinat.

Aceste elemente le are si C.E.C.C.A.R., care are capacitatea de folosinta care se refera la drepturile si obligatiile care corespund scopului pentru care a fost infiintata (persoana juridica) si capacitatea de exercitiu; CECCAR are capacitatea de exercitiu din momentul constituirii organelor sale de conducere.

Corpul reprezinta profesia, in raport cu alte institujii din Romania si din afara tarii.

- Relatiile cu bugetul, directe;

- Are cont in banca;

- Intocmeste b.v.c.;

- Organizeaza contabilitate proprie, intocmeste bilant propriu, potrivit legii;

- Gestioneaza intregul patrimoniu al Corpului, inclusiv pe cel dat in administrare operativa filialelor;

- Continutul capacitatii de folosinta si de exercitiu este dat de atributiile ce le are Corpul (interne si externe).

64. Care este regimul fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit in cazul rezervei legale?

Rezerva legal este deductibil n limita unei cote de 5% aplicat asupra profitului contabil, nainte de determinarea impozitului pe profit, din care se scad veniturile neimpozabile i se adaug cheltuielile aferente acestor venituri neimpozabile, pn ce aceasta va atinge a cincea parte din capitalul social subscris i vrsat sau din patrimoniu, dup caz, potrivit legilor de organizare i funcionare. n cazul n care aceasta este utilizat pentru acoperirea pierderilor sau este distribuit sub orice form, reconstituirea ulterioar a rezervei nu mai este deductibil la calculul profitului impozabil.

Prin excepie, rezerva constituit de persoanele juridice care furnizeaz utiliti societilor comerciale care se restructureaz, se reorganizeaz sau se privatizeaz poate fi folosit pentru acoperirea pierderilor de valoare a pachetului de aciuni obinut n urma procedurii de conversie a creanelor, iar sumele destinate reconstituirii ulterioare a acesteia sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

65.Comentai cum procedai n situaia n care n cauza n care ai fost numit s efectuai expertiza judiciar exist lucrri de expertiz efectuate anterior.

n raportul de expertiz contabil este obligatorie menionarea privind efectuarea sau nu de alte expertize contabile n aceeai cauz, deoarece dac s-au mai efectuat expertize contabile n aceeai cauz, cu obiective (ntrebri) similare i/sau corelative, atunci expertul contabil trebuie s-i motiveze concluziile (rspunsurile) i vizavi de concluziile expertizelor contabile anterioare. Mai mult dac concluziile expertizelor contabile consecutive sunt diferite i/sau contradictorii, n spiritul colegialitii i al respectului reciproc, este recomandabil ca experii contabili implicai s se ntlneasc pentru a discuta concluziile la care au ajuns. Aceasta deoarece expertizarea profesional a aceluiai material documentar ar trebui s conduc la concluzii relativ similare, eventual doar nuanate.

66.Cine sunt considerai contribuabili n cazul impozitului pe venit?

Urmtoarele persoane datoreaz plata impozitului pe venit i sunt numite n continuare contribuabili:

a) persoanele fizice rezidente;

b) persoanele fizice nerezidente care desfoar o activitate independent prin intermediul unui sediu permanent n Romnia;

c) persoanele fizice nerezidente care desfoar activiti dependente n Romnia;

d) persoanele fizice nerezidente care obin alte venituri decat cele prevazute prin lege ca fiind obtinute din activitati independente sau dependente in Romania.

67.Msurile dispuse de organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei n situaia refuzului efecturii expertizei contabile judiciare de ctre expertul contabil.

Sarcina efecturii expertizei contabile de ctre experii numii este obligatorie, neputnd fi refuzat dect pentru motive temeinice. Dac expertul nu se nfieaz, instana poate dispune nlocuirea lui. Refuzul expertului de a primi lucrarea sau nedepunerea n termenul fixat, ori refuzul de a da lmuririle cerute se sancioneaz cu amend judiciar.

68.Care este sfera de cuprindere n cazul impozitului pe venit pentru veniturile realizate de persoanele fizice rezidente romne, cu domiciliul n Romnia?

Impozitul pe venit n cazul persoanelor fizice rezidente romne, cu domiciliul n Romnia se aplic asupra veniturilor obinute din orice surs, att din Romnia, ct i din afara Romniei.

69. Poate fi refuzat efectuarea unei expertize contabile judiciare? Motivai.

Solicitrile adresate experilor contabili privind efectuarea de expertize contabile nu pot fi refuzate dect dac exist motive temeinice.

Totui, expertul contabil, nainte de a accepta efectuarea unei expertize contabile, trebuie s-i analizeze posibilitatea de a-i ndeplini misiunea, innd seama n special de regulile de independen, competen i incompatibilitate.COMENTARII

3515.1. Misiunea privind efectuarea unei expertize contabile nu poate fi refuzat pe motive etnice, religioase, politice sau de alt natur. Aceasta, deoarece expertiza contabil este un act de prob tiinific.

3515.2. Calitatea de expert contabil este incompatibil cu cea de martor n aceeai cauz, calitatea de martor avnd ntietate. Expertul contabil se afl n incompatibilitate dac exist mprejurri din care rezult c este interesat sub orice form, el, soul(ia) sau vreo rud apropiat, n soluionarea cauzei ntr-un anumit mod care l-ar determina pe expertul contabil s fie subiectiv.

Pot fi asimilate cu mprejurri din care rezult c este interesat sub orice form, urmtoarele situaii n care s-ar putea gsi expertul contabil:

I. Dac, n calitate de organ de control, colaborator sau consilier al uneia din prile n proces, s-a pronunat asupra unor aspecte, ori a luat parte la ntocmirea actelor primare, a evidenelor tehnico-operative sau la elaborarea situaiilor financiare care fac obiectul dosarului supus judecii.

II. Dac, n calitate de expert contabil, i-a exprimat o prim opinie n aceeai cauz supus judecii, deoarece primeaz prezumia c ar fi interesat n susinerea primei soluii. n particular, expertul contabil care a efectuat o expertiz extrajudiciar la cererea unei pri n proces se afl n incompatibilitate cu calitatea de expert numit din oficiu. Dac ndeplinete condiiile de independen i de competen, poate accepta calitatea de expert contabil recomandat de parte.

70.Ce atributii are Conferinta Nationala Ordinara

Conferinta nationala are urmatoarele atributii:

aproba Regulamentul de organizare si functionare al CECCAR, modificarile si completarile acestuia avizate de Ministerul Finantelor si Ministerul de Justitie.

aproba Codul etic al profesionistilor contabili

stabileste directiile de baza si ia masurile necesare pentru asigurarea bunei exercitari a profesiei

examineaza si aproba raportul de activitate prezentat de Consiliul Superior pentru exercitiul financiar expirat si raportul cenzorilor

aproba bilantul contabil, executia bugetului de venituri si cheltuieli pentru exercitiul financiar incheiat, precum si bugetul de venituri si cheltuieli al exercitiului financiar viitor

alege si revoca presedintele si membrii Consiliului Superior si ai comisiei de cenzori

aproba planurile anuale de activitate ale Consiliului Superior si Consiliilor filialelor

alege si revoca presedintele si 2 membri ai Comisiei Superioare de disciplina.

71.Care sunt atributiile presedintelui Consiliului Superior al Corpului?

Consiliul Superior are urmtoarele atributii:

a) alege dintre membrii sai 5 vicepresedinti ai Consiliului Superior: 4 dintre acestia sunt alesi dintre expertii contabili, iar unul, dintre contabilii autorizati;

b) asigura elaborarea si completarea Regulamentului de organizare si functionare a Corpului, solicitnd avizele Ministerului Finantelor si Ministerului Justitiei; regulamentul de organizare si functionare nu va fi inaintat pentru aprobare fara avizele favorabile ale celor doua ministere;

c) asigura elaborarea si completarea Codului privind conduita etica si profesionala a expertilor contabili si contabililor autorizati;

d) asigura administrarea si gestionarea patrimoniului Corpului;

e) delibereaza asupra tuturor problemelor privind profesia de expert contabil si de contabil autorizat;

f) vegheaza ca Regulamentul privind dobndirea calittii de expert contabil si contabil autorizat s fie strict aplicat;

g) asigura coordonarea activitatii consiliilor filialelor; stabileste metodologia de elaborare a bugetului de venituri si cheltuieli al Corpului;

h) aproba statele de functii ale Corpului si filialelor;

i) asigura participarea membrilor sai in cadrul unor comisii de studii si cercetari destinate a face s progreseze profesia si stiinta contabila sau in diverse grupe de lucru din cadrul institutiilor guvernamentale si neguvernamentale, la solicitarea acestora;

j) decide in termen de 30 de zile asupra contestatiilor facute impotriva hotarrilor luate de Comisia superioara de disciplina;

k) aproba normele privind desfasurarea activitatii curente a compartimentelor si verigilor organizatorice ale Corpului;

1) ia toate msurile necesare pentru desfasurarea in bune condiii a activitatii de acordare a vizei anuale pentru exercitarea profesiei si a celei de asigurare a riscului profesional de ctre toti membrii Corpulul;

m) Indeplineste alte atributii prevzute de lege, regulament si hotararile Conferintei Nalionale a experilor contabili si contabililor autorizati.

72. Enumerai situaiile de incompatibilitate n care se poate afla expertul contabil numit de ctre organul ndreptit s dispun efectuarea expertizei n vederea soluionrii cauzei aflate spre judecare.

Expertul contabil se afla in incompatibilitate in urmatoarele situatii:

- daca este implicat financiar, direct sau indirect in activitatile clientilor sai, cum ar fi: acceptarea unei forme de salarizare; obtinerea de participatii la capitalul social; darea sau luarea de bunuri, servicii sau bani; acordarea sau primirea de gajuri sau cautiuni de la sau pentru clientii sai.

- Este implicat in activitatile clientilor sai in calitate de membru al consiliului de administratie, al executivului acestuia sau n calitate de angajat

- Desfasoara acte de comert sau slujbe salariate concomitent cu exercitarea profesiei contabile liberale, care se poate finaliza intr-un conflict de interese sau care sunt prin natura lor incompatibile sau in contradictie cu pozitia de independenta, integritate si obiectivitate a profesionistului contabil;

- Este implicat prin relatiile de familiale si sau personale cu clientii sai;

- Accepta si primeste de la un singur client onorarii care constituie procentaje inacceptabil de ridicate pentru veniturile profesionistului contabil, ceea ce presupune ca profesionistul contabil isi aloca majoritatea timpului afectat activitatii sale in interesul clientului respective

- Accepta si primeste onorarii neprecizate anticipat in suma absoluta prin contracte sau conventii

- este angajat n cadrul unei instituii care se afl n concuren cu clienii si

- Expertilor contabili le este interzis sa efectueze lucrari, deci inclusiv expertize contabile judiciare si extrajudiciare pentru agentii economici, in cazul in care sunt rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv sau sunt soti ai administratorilor.

- Daca este martor expert sau arbitru in aceeasi cauza, calitatea de martor avand intaietate

- Daca a fost martor sau reprezentant (expert recomandat de parte) ori aparator al vreuneia din parti

- Daca exista imprejurari din care rezulta ca este interesat, sub orice forma, expertul, sotul sau vreo ruda apropiata in solutionarea cauzei intr-un anumit mod, care sunt de natura sa-l faca pe expert subiectiv

- Daca s-a pronuntat asupra unor aspecte care constituie obiectul dosarului, in calitate de organ de control, conducere, tehnic de specialitate, ori a luat parte, ca executant, la intocmirea actelor primare, a evidentelor contabile tehnico operative;

- Daca a mai intocmit o expertiza contabila in acelasi dosar, ocazie cu care si-a exprimat opiniile

73.Recuzarea expertului tehnic judiciar. Definiie, procedur. NU

74.Care sunt atributiile Consiliului filialei?

Atributiile Consiliului filialei sunt:

a) supravegheaza modul de exercita