SUBIECTE PROBA ORALA -

download SUBIECTE PROBA ORALA -

of 34

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  35
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of SUBIECTE PROBA ORALA -

BILETE PROBA ORAL

1. Cine poate efectua expertiza contabila?Expertiza contabila este un mijloc de proba utilizabil in rezolvarea unor cauze care necesita cunostinte de stricta specialitate din partea unor persoane care au calitatea de expert contabil. Expertizele contabile dispuse din oficiu sau acceptate la cererea partilor in faza de instrumentare si de judecata ale unor cauze civile si/sau comerciale, atasate sau nu unui proces penal se numesc expertize judiciare. Toate celelalte expertize contabile sunt extrajudiciare2. Clasificai impozitele dup fond i form.

Dup principalele trsturi, de fond si de forma, impozitele se mpart in:

1. Impozitele directe se stabilesc nominal in sarcina unor persoane fizice si/sau juridice, in funcie de veniturile si/sau averea acestora si pe baza cotelor de impozit prevzute de lege. Ele se ncaseaz direct de la contribuabili la anumite termene dinainte stabilite. Caracteristic acestor impozite este faptul ca, in intenia legiuitorului, subiectul si suportatorul impozitului sunt una si aceeai persoana, cu toate ca uneori acestea nu coincid.In funcie de criteriile care stau la baza aezrii lor, impozitele directe se pot grupa in:

Impozitele reale se caracterizeaz prin aceea ca se stabilesc in legtur cu anumite obiecte materiale (de exemplu teren, cldiri, fabrici, magazine, etc.) fcndu-se abstracie de situaia personala a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite impozite obiective sau pe produs, deoarece se aeaz asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil, fr a se tine cont de situaia subiectului impozabil. Impozitele personale in cont, in primul rnd, de situaia personala a subiectului impozabil, motiv pt. care se mai numesc si impozite subiective2. Impozitele indirecte nu se stabilesc direct si nominativ asupra subiectului impozitului, ci se aeaz asupra vnzrii bunurilor (de consum, de lux, etc.) si serviciilor (de transport, hoteliere, spectacole, etc.). Daca impozitele directe vizeaz venitul si/sau averea, impozitele indirecte vizeaz cheltuirea acestora. La impozitele indirecte, chiar prin lege se atribuie calitatea de subiect (pltitor) al impozitului unei alte persoane fizice sau juridice dect suportatorul acestora, ceea ce ncalc principiul echitii. Dup formele de manifestare, impozitele indirecte pot fi grupate astfel: taxe de consumaie sau accize, monopoluri fiscale, taxe vamale si taxe de nregistrare si de timbru. 3.De cte feluri sunt impozitele directe?Impozitele directe, in funcie de criteriile care stau la baza aezrii lor, impozitele directe se pot grupa in:1. Impozitele reale

2. Impozitele personale

Impozitele reale se caracterizeaz prin aceea ca se stabilesc in legtur cu anumite obiecte materiale (de exemplu teren, cldiri, fabrici, magazine, etc.) fcndu-se abstracie de situaia personala a subiectului impozabil. Ele mai sunt denumite impozite obiective sau pe produs, deoarece se aeaz asupra produsului sau venitului brut al obiectului impozabil, fr a se tine cont de situaia subiectului impozabil.

Impozitele personale in cont, in primul rnd, de situaia personala a subiectului impozabil, motiv pt. care se mai numesc si impozite subiective.

Impozitele directe pot fi: imp. pe profit, imp. pe salarii, imp. pe dividende, imp. pe venit realizat de nerezideni etc.

4.Definiti conceptul de profesie contabila.Profesia contabila este in mod curent definita ca totalitatea activitilor (serviciilor) care presupun cunotine in domeniul contabilitii, a specialitilor care le efectueaz (le presteaz), precum si organismele lor profesionale.

5.Integritatea in profesia contabila.Integritatea presupune ca expertul contabil sa fie drept si onest in relatiile profesionale si de afaceri si sa nu se asocieze cu raportarile sau evidentele despre care apreciaza ca contin informatii false, eronate, care induc in eroare omit sau ascund informatii.

Principiul integrittii impune ca obligatie tuturor profesionistilor contabili de a fi drepti si onesti n relatiile profesionale si de afaceri. Integritatea implic, de asemenea, tranzactii corecte si juste.

Integritatea nu presupune numai cinste, dar si echitate si sinceritate. Profesionistul contabil trebuie, in orice situatie, sa garanteze integritatea lucrarilor si sa ramana obiectiv in judecata si rationamentul lui.

Un profesionist contabil nu trebuie s se asocieze cu rapoartele, evidentele, comunicatele sau alte informatii cnd apreciaz c acestea:

- contin o declaratie n mod semnificativ fals sau care induce n eroare

- contin declaratii sau informatii eronate;

- omit sau ascund informatii, atunci cnd aceste omisiuni induc n eroare.

Nu se va considera c un profesionist contabil ncalc paragraful dac el furnizeaz un raport modificat pentru a respecta cerintele paragrafului.

6.Care este continutul Capitolului II al Raportului de expertiza contabila? Capitolul II Desfasurarea expertizei contabile trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele paragrafe:

- Fiecare obiectiv (intrebare) al expertizei, cu descrierea amanuntita a operatiilor efectuate de expertul contabil cu privire la structura materialului documentar, a actelor si faptelor analizate, a surselor de informatii utilizate

- Fiecare paragraf trebuie sa se incheie cu concluzia (raspunsul) expertului contabil, care trebuie sa fie precis, concis, redactat intr-o maniera analitica, ordonata si sistematizata si fara aprecieri ale expertului asupra calitatii documentelor justificative.Este de mentionat ca expertul analizeaza evenimente si tranzactii si nu incadrarea juridica a acestora. In cazuri deosebite, in care expertul contabil, in executarea misiunii sale, se confrunta cu acte si documente care nu intrunesc conditiile legale, care exprima situatii nereale sau care sunt suspecte, el nu trebuie sa ia in considerare in stabilirea concluziilor sale la obiectivele expertizei contabile, dar trebuie sa mentioneze aceasta in raportul de expertiza contabila. In fiecare astfel de paragraf trebuie prezentat ansamblul calculelor si interpretarea rezultatelor acestora. Dar daca aceste prezentari ar ingreuna intelegerea expunerii de catre beneficiarul raportului de expertiza contabila,este recomandabil ca ansamblul calculelor sa se faca in anexe la raportul de expertiza contabila, iar in textil expertizei contabile sa se prezinte doar rezultatele calculelor si interpretarea acestora.

- Daca raportul de expertiza este intocmit de mai multi experti care au opinii diferite, intr-un paragraf al capitolului II fiecare expert trebuie sa-si motiveze detaliat si documentat opinia pe care o sustine.

7.Clasificai impozitele dup obiectul impunerii

1. Impozite pe venit la pers. fizice

2. Impozite pe profit la pers. juridice

3. Impozite pe avere

4. Impozite pe consum / pe cheltuieli (TVA, accize)

8.Care este sediul reglementarilor profesionale privind expertiza contabila?

Sediul reglementrilor profesionale se adreseaz deopotriv expertizelor contabile judiciare i extrajudiciare, regsindu-se n Regulamentul de Organizare i Funcionare al CECCAR, n Norma profesional nr. 35 privind expertizele contabile i n Codul Etic Naional al Profesionitilor Contabili.

Regulamentul de Organizare i Funcionare a Corpului Experilor Contabili i Contabililor Autorizai din Romnia stipuleaz c experii contabili, n exercitarea profesiei, pot efectua expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice sau juridice, cum ar fi: expertize amiabile (la cerere), expertize financiar-contabile, arbitraje n cauze civile, expertize de gestiune.

Norma profesional nr. 35 stipuleaz c expertizele contabile pot fi efectuate numai de ctre persoanele are au dobndit calitatea de expert contabil n condiiile legii, fiind nscrise, cu viza la zi, n Tabloul CECCAR.

9.Cum este organizat Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizai din Romnia?

Sediul central este al Corpului este in municipiul Bucuresti. CECCAR are filiale fara personalitate juridica in fiecare resedinta de judet si municipiul Bucuresti. Este astfel organizat incat sa isi poata indeplini atributiile de organism de autoreglementare.

La nivel central:

Organe de decizie:

Conferinta Nationala

Consiliul Superior

Biroul Permament

Presedintele Corpului

Organe de executie (numite sau desemnate):

Secretariatul general

Sectoare (departamente, servicii)

La nivel de filiala:

Organe de decizie:

Adunarea generala

Consiliul filialei

Biroul Permament

Presedintele filialei

Organe de executie:

Secretariatul filialei

Sectoare(departamente, servicii)

10. Ce reprezint din punctul de vedere al impozitului pe profit creditul fiscal extern?

Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelai venit i n decursul aceleiai perioade impozabile, sunt supui impozitului pe venit att pe teritoriul Romniei, ct i n strintate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat n Romnia a impozitului pltit n strintate, denumit n continuare credit fiscal extern, n limitele prevzute n prezentul articol.(2) Creditul fiscal extern se acord dac sunt ndeplinite, cumulativ, urmtoarele condiii:a) se aplic prevederile conveniei de evitare a dublei impuneri ncheiate ntre Romnia i statul strin n care s-a pltit impozitul;b) impozitul pltit n strintate, pentru venitul obinut n strintate, a fost efectiv pltit n mod direct de persoana fizic sau de reprezentantul su legal ori prin reinere la surs de ctre pltitorul venitului. Plata impozitului n strintate se dovedete printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competent a statului strin respectiv;

c) venitul pentru care se acord credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venit