Subiecte Examen Drept Diplomatic Si Consular

download Subiecte Examen Drept Diplomatic Si Consular

of 26

Embed Size (px)

description

drept diplomatic

Transcript of Subiecte Examen Drept Diplomatic Si Consular

Intrebari

UNIVERSITATEA ANDREI AGUNA CONSTANA

FACULTATEA DE TINELE COMUNICRII I TIINE POLITICE

ANUL UNIVERSITAR 2012-2013

Disciplina: Drept diplomatic i consular

Intrebri pentru examen

1. Cererea de agreement, scrisoarea de acreditare, scrisoarea de rechemare-definire, trasaturi, proceduri.2. Codificarea dreptului diplomatic- definire, istoric.Codificarea normelor juridice internationale destinate reglementrii lor a aprut destul de trziu, desi relatiile diplomatice au nsotit statele de la aparitia lor, iar relatiile diplomatice s-au bazat pe uzante si cutume internationale, cu toate c uzantele internationale, care alctuiesc asa-numita curtoazie international, nu au valoare de izvor de drept.

ncercri de codificare a regulilor referitoare la relatiile diplomatice exist din secolul al XIX-lea, codificri care, dezvoltndu-se, au dus la aparitia unei ramuri distincte a dreptului international public dreptul diplomatic.

Astfel, pornindu-se de la un drept cutumiar, dreptul diplomatic a evoluat astzi ctre un drept preponderent conventional.

Anexa a XVII-a a Actului final al Congresului de la Viena din 1815 priveste anumite reguli de clasificare si de precdere a agentilor diplomatici a fost primul acord multilateral care a realizat o codificare a dreptului diplomatic.

Acest acord a nlocuit vechile criterii de precdere ntre agentii diplomatici, bazate pe ratiuni istorice si de prestigiu, printr-un criteriuobiectiv: acela al apartenentei agentului diplomatic la una din cele patru clase, iar n cadrul unei clase, de vechimea agentului n statul respectiv.

Scopul Regulamentului de la Viena, adoptat de Congresul din 1815 si modificat trei ani mai trziu la Aix-de-Chapelle, era s elimine n viitor dificulttile care generaser asa de des conflicte de precdere, tratnd n detaliu chestiunea agentilor diplomatici

Societatea Natiunilor a decis n 1924 s numeasc un Comitet de experti pentru a studia problema codificrii progresive a dreptului international; printre subiectele aflate pe lista privilegiilor si imunittilor diplomatice.

Problema a fost examinat ntre anii 1924-1928, dar n afar de strngerea materialului privind practica statelor, cercetrile ntreprinse nu au depsit nivelul unui comitet de experti si una din propuneri era aducerea la zi a Regulamentului din 1815.

Cea de-a VI-a Conferint international american ntrunit n 1928 la Havana a adoptat Conventia privind agentii diplomatici, la care au aderat un numr nsemnat de state latino-americane.

n sesiunea pe care a tinut-o la Cambridge n 1895, Institutul de drept international s-a ocupat de elaborarea unui regulament privind imunittile diplomatice si a adoptat un text format din 17 articole; n sesiunea de la New York din 1929 au fost examinate regulile privind imunitatea diplomatic.

Dup cel de-al doilea rzboi mondial, primul instrument adoptat n cadrul ONU a fost Conventia cu privire la imunitile si privilegiile ONU, care va avea un rol important n evolutia diplomatiei multilaterale.O cuprinztoare codificare a dreptului si uzantelor care priveau pe trimisul diplomatic, fapt ce a fost realizat la Conferinta de la Viena din 1961.

Conventia de la Viena din 18 aprilie 1961 privind relatiile diplomatice a fost adoptat de Conferinta plenipotentiarilor, convocat si tinut la Viena ntre 2 martie si 4 aprilie 1961 si a intrat n vigoare la 24 aprilie 1964.

Au fost adoptate ulterior nc dou conventii- prima, adoptat n anul 1969, la Viena, Conventia privind misiunile speciale, vizeaz diplomatia ad-hoc, iar cea de-a doua, adoptat n anul 1975, tot la Viena, Conventia privind reprezentarea statelor n relatiile lor cu organizatiile cu caracter universal, vizeaz diplomatia multilateral

Preocupri de codificare a regulilor de drept diplomatic au existat si n plan regional.

Acordul general privind privilegiile si imunittile Consiliului Europei, adoptat a Paris, la 2 septembrie 1949.

Prin intermediul dreptului diplomatic ntregul sistem de norme al dreptului internaional public este viabil ca drept al pcii, al relaiilor panice, de colaborare dintre subiectele dreptului internaional, dintre state.

Dei dreptul diplomatic este o ramur a dreptului internaional public, se ntlnesc numeroase reguli care aparin dreptului intern al statelor, care stabilete competena, normele referitoare la multe aspecte ale diplomaiei (numirea agenilor diplomatici, a misiunilor diplomatice, structura acestora, organizarea, funcionarea i statutul organelor de stat interne pentru relaiile internaionale). Dreptul diplomatic are, ns, un rol determinant asupra legislaiei interne, aceasta trebuind s fie n concordan cu angajamentele asumate de state prin tratatele internaionale.

3. Consulatele onorifice-statul juridic al acestora; condiiile nfiinrii consulatelor onorifice.

4. Curtoazia internaional, protocol si eticheta diplomatica- definire, prezentare, exemple.

Nu reprezint un izvor propriu-zis al dreptului diplomatic, nu este o norm juridic, nerespectarea ei nu constituie un fapt ilicit si nu angajeaz rspunderea juridic a statului, ci, de obicei, un comportament similar din partea statului afectat. Ea ofer criterii si reguli care pot favoriza relatiile diplomatice.

Regulile de curtoazie sunt de natur s releve atitudinea reciproc de respect fa de personalitatea statelor, a reprezentantilor acestora, a cettenilor lor, ca reflectare a unor raporturi ntre puteri suverane, ele rezultnd nsa din acte unilaterale.

Pot fi citate ca reguli de curtoazie cele ntlnite n protocol, n ceremonialul diplomatic etc. Unele din regulile de curtoazie au devenit treptat, fie pe cale cutumiar, fie pe cale conventional, norme de drept international (cum ar fi, de exemplu, cele referitoare la imunitate si privilegii diplomatice).

5. Cutuma si tratatele- izvoare ale dreptului consular.

6. Delegaii la conferine sau organizaii internaionale- definire, functii, caracteristici.

7. Diplomaia ad-hoc- definire, functii, caracteristici.

8. Diplomaia asocierii la Uniunea European- prezentarea specificului-tehnici, proceduri.

n octombrie 1993 Romnia a aderat la Consiliul Europei

n luna februarie a aceluiai an a fost semnat Acordul de Asociere a Romniei la Uniunea European

n 1995, Romnia s prezinte cererea formal de aderare la UE

decizia Consiliului European de la Helsinki, din decembrie 1999, de deschidere a negocierilor de aderare cu Romnia (alturi de alte ase state candidate)

apoi lansarea oficial a procesului de negociere a aderrii la Conferina Interguvernamental Romnia-UE, din februarie 2000

stabilirea calendarului de aderare (alturi de Bulgaria) de ctre Consiliul European de la Bruxelles din 2003

respectarea acestuia prin finalizarea negocierilor, n 2004,

semnarea Tratatului de Aderare, n 2005, i aderarea efectiv la Uniunea European, la 1 ianuarie 2007

9. Diplomaia cultural si diplomaia economic- definire, specific, exemple de aciuni de diplomaie cultural i economic.

Diplomaia cultural - este acel domeniu al diplomaiei care are drept obiectiv stabilirea, dezvoltarea i susinerea relaiilor cu celelalte state prin cultur, art, educaie i tiin. Activitatea de diplomaie cultural este un proces al proiectrii n exterior a sistemului de valori culturale ale unui stat i a promovrii acestuia la nivelul relaiilor bi- i multilaterale.Diplomaia cultural i propune: s susin relaiile cu celelalte state prin cultur, educaie i tiin; s deschid ci alternative de comunicare ctre publicul rii de reedin; s cultive i s iniieze (dac este cazul) relaii culturale pe termen lung ntre state; s exercite influen n sprijinirea prioritilor de politic extern; s foloseasc instrumentele de diplomaie cultural pentru promovarea intereselor economice. Aceste obiective sunt realizate de Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul misiunilor Romniei din strintate.

Diplomaia economic - este funcia de politic extern care face legtura ntre demersurile politicii externe i bunstarea economic a cetenilor unei ri; are ca obiectiv utilizarea tuturor instrumentelor de politic extern pentru promovarea intereselor economice ale ntreprinztorilor romni i ale statului romn; presupune instituirea unui cadru eficient de cooperare instituional, n vederea realizrii unor demersuri concertate de promovare a obiectivelor economice ale Romniei n strintate i de sprijinire a atragerii de investiii strine n Romnia. n cadrul Ministerului Afacerilor Externe funcioneaz Direcia General Diplomaie Economic, avnd rolul de interfa ntre reprezentanele diplomatice ale Romniei n strintate, mediul de afaceri autohton i celelalte instituii cu atribuii pe linie economic.10. Diplomaia- definire, tipologie.

Relaiile diplomatice, numite generic diplomaie, reprezint o component important a vietii comunitatii internationale In relatiile diplomatice, un stat isi realizeaza politica externa, isi protejeaza interesele proprii si ale cetatenilor sai, negociaza in legatura cu interesele si problemele comune pe care le are cu alte state.

Relatiile diplomatice se stabilesc intre subiectii de drept international intr-o maniera spontana sau intr-o forma permanenta. Stabilirea relatiilor diplomatice este legata de interesele partilor si de indeplinirea conditiei juridice de a avea personalitate juridica internationala si de capacitatea de a exercita dreptul de legatie - dreptul recunoscut fiecarui stat suveran, independent de a trimite si de a primi reprezentanti diplomatici in/din alte state. Acesta poate fi: dreptul de legatie activ -dreptul statului de a trimite reprezentanti diplomatici in alte state; dreptul de legatie pasiv - dreptul statului sa primeasca reprezentanti diplomatici ai altor state.Tipologie:

Relatii de reprezentare politica- intre state, intre state si organizatii, intre organizatii

Relatii de reprezentare consulara

Relatii de reprezentare militara

Relatii de reprezentare culturala

Relatii de reprezentare in cadrul unor organizatii/congrese/conferinte

Relatii diplomatice de natura politico-economica sau financiar-bancara

11. Doctrina si jurisprudenta in dreptul diplomatic- definire, caracteristici.

Jurisprudenta - sentinte ale unor instante internationale, n special cele ale Curtii Internationale de Justiie si alte sentine pronunate ex aequo et bono; normele statutare ale unui organism international, care atribuie deliberrilor n materie de statut al delegatilor permanenti ai statelor strine la organizatia respectiv.Doctrina - adic studiile juridice au o valoare subsidiar, ele nefiind o surs independent de drept; uneori se ine seama de opiniile specialistilor n dreptul international la elaborarea normelor dreptului international.

12. Dreptul consular - definirea, principalele caracteristici ale dreptului consular.

13. Dreptul consular -apariia i obiectul de reglementare.

14. Dreptul diplomatic- definire, istoric, trsturi.

Dreptul diplomatic cuprinde totalitatea normelor juridice care guverneaz statutul organelor diplomatice sau totalitatea regulilor de drept internaional care se refer la organizarea, sarcinile, competena i statutul organelor pentru relaiile externe. Dreptul diplomatic este definit n doctrin ca o ramur a dreptului internaional public care are ca obiect normele i practica ce reglementeaz relaiile externe ale statelor i ale altor subieci de drept internaional sau ca fiind acea parte a dreptului internaional care stabilete regulile practicii relaiilor externe ale statelor ntre ele, ori ca o ramur a dreptului internaional public care reglementeaz nfiinarea, funcionarea i statutul juridic, precum i desfiinarea organelor relaiilor internaionale.

Obiectul dreptului diplomatic l constituie diferitele aspecte ale activitii diplomatice

desfurate de organele interne ale statelor, ca i de organele externe ale acestora, create n acest scop misiunile diplomatice permanente i misiunile diplomatice ad-hoc , precum i anumite laturi ale activitii conferinelor i organizaiilor internaionale.

De aici rezult c:

- dreptul diplomatic nu se situeaz n afara dreptului internaional, ci constituie o ramur a acestuia;

- n comparaie cu celelalte norme ale dreptului internaional n ansamblu, normele dreptului diplomatic joac un rol instrumental, n sensul c el ajut la atingerea obiectivelor de politic extern i ofer modalitile de stabilire i de ducere a relaiilor dintre state i, ntr-un fel, contribuie direct efectiv la asigurarea aplicrii celorlalte norme ale dreptului internaional;

- dreptul diplomatic ocup un rol central n cadrul dreptului internaional pentru c se ocup de nsui mecanismul care face s existe i s se desfoare relaiile dintre state;

- la baza dreptului diplomatic stau aceleai principii fundamentale i generale pe care se sprijin i dreptul internaional contemporan; principiile fundamentale ale dreptului internaional constituie criteriul suprem n aprecierea legalitii activitii diplomatice, ele constituie cluza activitii diplomatice i trebuie s fie respectate cu strictee;

- fundamentul dreptului diplomatic rezid n imperativul stabilirii i dezvoltrii unor relaii normale ntre state, de meninere a contactelor i de realizare a unei colaborri ntre ele ceea ce presupune prezena i funcionarea ntr-un stat strin a organelor de reprezentare precum i n dezideratul pe care-l au statele ca relaiile diplomatice s funcioneze pe o baz stabil i ordonat.15. Eliberarea paapoartelor, vizelor i a altor documente de cltorie- competena consulatului, procedura.

16. Faciliti i nlesniri acordate personalului consular- definire, enumerare, continut.17. Facilitile diplomatice- delimitare conceptuala, enumerare, prezentare.

Sunt posibiliti ale misiunii diplomatice i ale personalului diplomatic de a li se nlesni de ctre statul acreditar desfurarea activitilor lor specifice. Printre acestea, menionm obligaia statului acreditar de a nlesni obinerea de localuri pentru misiunea diplomatic, de a acorda ajutor la obinerea de locuine pentru membrii misiunii, de a pune la dispoziia acestora mijloacele de transport necesare prsirii teritoriului statului acreditar. Persoanele care beneficiaz de imunitile, privilegiile i facilitile diplomatice ncep s se bucure de acestea la intrarea pe teritoriul statului acreditar pentru a-i lua n primire postul, sau, dac se afl deja pe acest teritoriu, de ndat ce numirea sa a fost comunicat ministerului afacerilor externe.

Privilegiile i imunitile nceteaz dup ncetarea funciilor diplomatice ale persoanei, respectiv n momentul n care persoana prsete teritoriul statului acreditar sau la expirarea unui termen raional care i-a fost dat n acest scop, chiar i n timp de conflict armat. Totusi, imunitatea de jurisdicie continu n ceea ce priveste actele ndeplinite de ctre aceast persoan n exercitarea funciilor sale ca membru al misiunii. n caz de deces al unui membru al misiunii, membrii familiei sale continu s se bucure de privilegiile i imunitile respective pn la prsirea statului acreditar, ntr-un termen potrivit care s le permit aceasta. Trebuie precizat c toate persoanele care beneficiaz de aceste privilegii i imuniti sunt obligate s respecte legile i regulamentele statului acreditar i s nu se amestece n treburile interne ale acestui stat. De asemenea, localurile misiunii nu vor fi utilizate n alte scopuri, incompatibile cu funciile misiunii

18. Functiile misiunilor diplomatice- enumerare, prezentare.Potrivit alin.1 al art.3 al Conveniei de la Viena, din anul 1961, funciile misiunilor diplomatice constau, n special, n:

- a reprezenta statul acreditant n statul acreditar;

- a ocroti n statul acreditar a intereselor statului acreditant i ale cetenilor si, n limitele admise de dreptul internaional;

- a duce tratative cu guvernul statului acreditar;

- a informa prin toate mijloacele licite, despre condiiile i evoluia evenimentelor din statul acreditar i de a raporta cu privire la acestea statului acreditant;

- promovare a relaiilor de prietenie i de dezvoltare a relaiilor economice, culturale i tiinifice ntre statul acreditant i statul acreditar.

n alineatul 2 al aceluiai articol se face precizarea potrivit creia nici o dispoziie a Conveniei nu poate fi interpretat ca interzicnd misiunii diplomatice exercitarea funciilor consulare.

Enumerarea funciilor misiunii diplomatice fcut n cuprinsul art.3 nu este una exhaustiv; consimmntul pe care un stat l d pentru nfiinarea misiunii diplomatice presupune permisiunea de a ndeplini cel puin funciile enumerat de Convenie.

3.2. FUNCIA DE REPREZENTARE

Funcia de a reprezenta statul acreditant n statul acreditar este cea mai veche funcie a misiunilor diplomatice, eful misiunii fiind cel care reprezint statul su n plenitudinea relaiilor sale diplomatice, prin modaliti foarte variate de participare la viaa public a statului acreditar.

Formele prin care se realizeaz funcia de reprezentare sunt multiple:

- participarea la viaa public a statului acreditar;

- negocierea n numele statului acreditant;

- promovarea politicii statului acreditant etc.

3.3. FUNCIA DE NEGOCIERE

Funcia de a duce tratative cu guvernul statului acreditar, denumit i funcia de negociere, reprezint aspectul esenial al activitii misiunii diplomatice n aprarea intereselor statului acreditar; n rezolvarea diferendelor dintre state. Negocierea este cel mai la ndemn i cel mai eficient mijloc diplomatic de soluionare a diferendelor; negocierile pot fi oficioase (doar contacte de cunoatere a inteniilor prilor, fr a le angaja) sau oficiale (constituie un nceput de angajare), directe (ntre eful misiunii i eful statului) sau indirecte (ntre eful misiunii i ministerul afacerilor externe ori alte autoriti ale statului acreditar).

Potrivit dreptului tratatelor, eful misiunii diplomatice poate negocia i autentifica textul unui tratat fr a fi nevoit s prezinte deplinele puteri. Funcia de negociere nu se limiteaz doar la soluionarea diferendelor i ncheierea unor acorduri internaionale, ci ea presupune o activitate intens a efului misiunii pentru explicarea politicii guvernului pe care l reprezint, pentru consultri n legtur cu diferitele aspecte ale vieii internaionale etc.

3.4. FUNCIA DE OBSERVARE I INFORMARE

Funcia de informare prin toate mijloacele licite, despre condiiile i evoluia evenimentelor din statul acreditar i de a raporta cu privire la acestea statului acreditant presupune urmrirea i studierea aspectelor vieii politice, sociale, culturale etc. din statul acreditar, efectele evenimentelor internaionale n acest stat, precum i derularea relaiilor dintre cele dou state.

Funcia de informare nu se realizeaz numai ntr-un singur sens, nspre statul acreditant, ci i nspre statul acreditar, pentru o ct mai bun cunoatere de ctre acesta a realitilor din statul reprezentat.

3.5. FUNCIA DE REALIZARE A COOPERRII INTERNAIONALE

Funcia de promovare a relaiilor de prietenie i de dezvoltare a relaiilor economice, culturale i tiinifice ntre statul acreditant i statul acreditar, denumit i funcia de cooperare, poate fi definit ca scop al ntregii activiti a misiunii diplomatice. Misiunea diplomatic are rolul de a cultiva, promova, extinde i diversifica relaiile dintre statul acreditant i statul acreditar, pe diferite planuri: politic, economic, cultural, juridic etc.

3.6. FUNCIA DE PROTEJARE A INTERESELOR STATULUI ACREDITANT I A CETENILOR ACESTUIA

Funcia de ocrotire n statul acreditar a intereselor statului acreditant i ale cetenilor si, n limitele admise de dreptul internaional este o funcie tradiional a misiunilor diplomatice, realizat prin cereri de informare i asisten, prin proteste i prin invocarea rspunderii internaionale, ori chiar prin ndeplinirea unor funcii consulare.

Principala instituie creat n realizarea acestei funcii este protecia diplomatic, respectiv dreptul statului acreditant de a proteja proprii ceteni i dreptul acestora, cnd se afl n strintate, de a cere protecie, dar n limitele impuse de dreptul internaional, adic fr ca aceste acte s constituie ameninri la adresa statului acreditar i fr folosirea forei sau a amestecului n treburile interne. Aceasta se fundamenteaz printr-o regul general a dreptului internaional, potrivit creia, statul are dreptul de a apra interesele cetenilor si aflai pe teritoriul altor state, prin mijloace diplomatice i juridice adecvate raporturilor internaionale.

19. Funciile consulare- definire, caracterizare, clasificare.

20. Funciile oficiilor consulare- enumerare, prezentare.

21. Imunitatea de jurisdicie- definire, continut, consacrare juridica.

Imunitatea de jurisdicie, adic scoaterea de sub aciunea legii penale sau civile a statului acreditar a misiunii diplomatice, personalului misiunii i a membrilor lor de familie. Misiunea diplomatic se bucur de imunitate de jurisdicie civil i administrativ, pentru c nu se poate pune problema rspunderii penale a unei persoane morale (juridice). Agenii diplomatici se bucur de imunitate absolut de jurisdicie penal i de imunitate de jurisdicie civil, cu excepia aciunilor imobiliare cnd proprietatea este cu titlu privat, aciunilor referitoare la succesiune, aciunilor privind activitatea profesional sau comercial privat a agentului i fa de nici o cerere reconvenional direct legat de cererea principal cnd agentul diplomatic nsui nainteaz o aciune civil (pentru a asigura egalitatea prilor n proces). De asemenea, agenii diplomatici se bucur de imunitate de executare, dar la care se poate renuna expres. Imunitatea de jurisdicie a unui agent diplomatic n statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdicia statului acreditant. Prin urmare, agentul diplomatic nu este scos de sub jurisdicie total, ci numai de sub jurisdicia statului acreditar. Totusi, statul acreditant poate renuna la imunitatea de jurisdicie a agenilor diplomatici, dar ea trebuie s fie expres. Renunarea la imunitatea de jurisdicie pentru o aciune civil sau administrativ nu determin automat i nlturarea imunitii privind executarea hotrrilor, pentru aceasta fiind necesar o renunare deosebit.

Imunitatea de jurisdicie

Convenia de la Viena, n articolul 31, definete imunitatea civil i penal a agenilor diplomatici. Diplomaii nu pot fi chemai n justiie dect de guvernul sau de tribunalele rii lor. Aceasta este o garanie indispensabil pentru ca diplomaii s poat promova n deplin libertate i independen interesele statului acreditant.

Aceast imunitate are ca scop s retrag ntreaga competen de la magistraii locali pentru a o transfera, dac este cazul, la cei ai statului trimitor. Convenia de la Viena, n articolul 38, limiteaz imunitile de jurisdicie ale membrilor personalului care au naionalitatea statului acreditar numai la actele oficiale ndeplinite n exercitarea funciilor lor. Diplomatul are dreptul i nu poate renuna la imunitatea de jurisdicie penal, ntruct nu are dreptul de a lsa s se aduc atingere independenei statului pe care-l reprezint. Acest gen de imunitate este acordat agentului diplomatic n interesul guvernului rii sale, numai acesta din urm poate s renune la ea.

Un agent diplomatic trebuie s respecte legislaia rii unde este acreditat, dar nu poate fi tras la rspundere dect de autoritile din propria ar. Aceast imunitate de jurisdicie funcioneaz chiar dac agentul diplomatic este vinovat de o infraciune contra statului pe lng care este acreditat. Guvernul statului acreditar poate, doar s solicite pe cale diplomatic aplicarea pedepsei prevzute de lege.

Att timp ct agentul diplomatic strin se afl pe teritoriul statului pe lng care este acreditat, imunitatea de jurisdicie penal este total. Imunitatea de jurisdicie fa de tribunalele statului acreditar nu nseamn c diplomatul strin este absolvit de rspundere pentru infraciunile pe care le-ar putea comite, dar acest stat nu-l poate aresta i nici judeca prin tribunalele proprii. Dac infraciunile comise de agentul diplomatic sunt de mic importan, este la latitudinea guvernului statului acreditar s fac plngere pe cale diplomatic. Exceptarea de la obligaia de a depune ca martor n faa instanelor de judecat i n procedurile administrative. Imunitatea este absolut, dar diplomatul poate depune ca martor dac accept expres. Un agent diplomatic nu poate fi obligat s compar ca martor n faa unei instane a statului acreditar. I se poate cere s-i trimit mrturia n scris, dar dac refuz, nu exist mijloc de a-l constrnge n acest sens. Organul de anchet trebuie s se deplaseze la sediul misiunii diplomatice pentru a primi mrturiile. Imunitatea de jurisdicie penal se aplic i personalului administrativ i tehnic al misiunii i membrilor lui de familie. Convenia de la Viena (art. 32) prevede c statul acreditant poate renuna la imunitatea de jurisdicie a membrilor familiilor agenilor diplomatici, a membrilor personalului administrativ i tehnic al misiunilor, precum i a familiilor lor, a membrilor personalului de serviciu, ns, Convenia precizeaz c aceast renunare trebuie s fie ntotdeauna expres .

Personalul de serviciu beneficiaz de imuniti numai pentru actele ndeplinite n exercitarea funciilor sale. n art. 37 al Conveniei de la Viena se precizeaz c personalul de serviciu particular al membrilor misiunii care nu sunt resortisani ai statului acreditar, sunt scutii de impozite i taxe pe salarii, dar nu beneficiaz de privilegii i imuniti dect n msura admis de acesta din urm. Totui, se prevede c acest stat va trebui s-i exercite jurisdicia sa de asemenea manier, nct s nu mpiedice n mod excesiv ndeplinirea funciilor misiunii. Dac misiunea are un agent diplomatic de naionalitatea statului acreditar sau dac acesta locuiete permanent n statul respectiv, el nu beneficiaz dect de imunitatea de jurisdicie i de inviolabilitate pentru actele ndeplinite n exercitarea funciunilor sale. Pentru ceilali membri ai personalului misiunilor i personalul de serviciu particular care se gsesc n aceleai raporturi fa de statul acreditar, ei nu beneficiaz dect de privilegiile i imunitile care le sunt recunoscute de statul respectiv. ns se precizeaz c acesta nu va exercita asupra lor jurisdicia sa, dect de o asemenea manier nct s nu mpiedice n mod excesiv ndeplinirea funciilor misiunii. n cazul unui accident de automobil, indiferent dac diplomatul este conductor sau proprietar al unui autovehicul n urma cruia s-ar putea angaja responsabilitatea civil, trebuie avute n vedere urmtoarele:

s invoce imunitile sale diplomatice la care el nu poate renuna fr autorizarea expres a statului acreditant;

n timpul anchetei el nu trebuie s mpiedice mersul justiiei, punnd la dispoziie informaiile cerute n legtur cu circumstanele accidentului;

imunitatea de jurisdicie nu permite eludarea plii despgubirilor datorate victimelor accidentului.

Imunitatea de jurisdicie n materie civil este recunoscut diplomailor strini. Articolul 31 al Conveniei de la Viena prevede c agenii diplomatici beneficiaz de imunitatea de jurisdicie n materie civil i administrativ, cu excepia cazurilor cnd este vorba despre:

1) o aciune real care se refer la un imobil particular situat pe teritoriul statului acreditar, dac agentul diplomatic nu-l posed n contul statului acreditant pentru realizarea scopurilor misiunii;

2) o aciune privind o succesiune n care agentul diplomatic figureaz cu titlu particular i nu n numele statului acreditant;

3) o aciune privind o activitate profesional sau comercial exercitat de agentul diplomatic n statul acreditar i n afara funciilor sale oficiale.

n aceste cazuri pot fi luate unele msuri de executare fa de diplomat, cu condiia s nu se aduc atingere inviolabilitii persoanei sau locuinei sale. Diplomatul care devine reclamant n faa unei instane locale nu mai poate invoca imunitatea de jurisdicie n ceea ce priveste orice cerere reconvenional legat direct de aciunea principal. Totusi, renunarea la imunitatea de jurisdicie pentru o aciune civil sau administrativ nu este considerat ca implicnd renunarea la msurile de executare a hotrrii, care nu poate fi aplicat nici asupra persoanei, nici asupra bunurilor sale, o renunare distinct din partea sa fiind necesar.

22. Imunitile diplomatice- delimitare conceptuala, enumerare, prezentare.

Convenia de la Viena din 1961 stabilete o sum de reguli care acord un statut juridic specific att misiunii diplomatice, ct i personalului misiunii, cu precizarea c n practica statelor sunt aplicabile i alte reguli, n funcie de particularitile concrete ale acestora.

Imunitile diplomatice reprezint tratamentul pe care statul acreditar l acord misiunilor diplomatice i personalului acestora, exprimat prin exceptarea de la jurisdicia penal i civil a acestui stat. Sunt prevzute i enumerate n coninutul articolelor 29-39 din Convenia de la Viena. Aceste imunitile i privilegiile recunoscute membrilor misiunilor diplomatice, care au ca obiect s permit exercitarea funciilor lor fr ca autoritile locale s poat s le aduc ngrdiri. Articolul 41 din Convenia de la Viena prevede n contrapartid, obligaii fa de statul acreditar.

Membrii misiunilor diplomatice au datoria de a respecta legile i reglementrile statului acreditar i de a nu se amesteca n treburile sale interne, iar localurile misiunilor nu trebuie utilizate n scopuri incompatibile cu regulile i obligaiile activitii diplomatice. De asemenea, n conformitate cu coninutul articolului 42 al Conveniei, agenii diplomatici nu trebuie s exercite profesii sau alte activiti remunerate n vederea obinerii unui cstig personal pe teritoriul statului acreditar.

De asemenea, statul acreditar are obligaii precise stabilite de Convenia de la Viena prin articolele 25-27. Potrivit acestor reglementri el trebuie s acorde misiunii toate facilitile pentru ndeplinirea funciunilor sale. El trebuie, n mod special, s asigure membrilor misiunii toat libertatea de deplasare i de circulaie. O rezerv exist totusi pentru zonele unde accesul este reglementat sau interzis din raiuni de securitate naional. Articolul 47 al Conveniei prevede interdicia unor msuri discriminatorii ntre state. El admite totusi ca nediscriminatoriu dreptul statului acreditar de a aplica restrictiv o dispoziie determinat, pentru c ea este n acelasi mod aplicat misiunii sale de statul acreditant, ca i practica urmat de unele state de a se face beneficiarele, prim cutum sau pe cale de acord, ale unui tratament reciproc mai favorabil dect l cer dispoziiile Conveniei. n fine, statul acreditar trebuie s asigure securitatea localurilor misiunii, s evite ca linistea acesteia s fie tulburat sau s-i fie afectat demnitatea (art. 22).

Regulile privind privilegiile i imunitile sunt precizate n mod detaliat de ctre Convenia de la Viena, fcndu-se, o distincie ntre diversele categorii de personal al misiunilor diplomatice (diplomai, personal tehnico-administrativ i de serviciu). n conformitate cu art. 17 din convenie aceste imuniti sunt recunoscute diplomailor i familiilor lor, dar i personalului administrativ i de serviciu. Personalul organizaiilor internaionale beneficiaz, de asemenea, de imuniti acordate prin conveniile aplicabile acestor organizaii. (O.N.U., Consiliul Europei, Comunitile europene etc.).

Articolele 29-41 din Convenie fac referire la Dispoziiile privind imunitile diplomatice. Imunitile diplomatice sunt concretizate n trei categorii:

a) Imunitatea de jurisdicie;

b) Inviolabilitile;

c) Exceptarea de la obligaia de a depune ca martor

23. Instituia consulului onorific- definire si funciile consulilor onorifici

24. Interaciunea dintre dreptul diplomatic, diplomaie, politic extern i morala international.a) Diplomaia i dreptul diplomatic

Etimologic, cuvntul diplomaie vine din grecescul diploma, folosit n Grecia antic pentru a desemna tbliele ncredinate solilor, ca semn al mputernicirii lor. Diplomaia a primit mai multe definiii n literatura de specialitate.

n Dicionarul diplomatic, diplomaia este prezentat ca fiind o form distinct a raporturilor bilaterale i multilaterale dintre state, caracterizat prin ntreinerea unor raporturi i activiti oficiale i cutarea, prin intermediul negocierilor a intereselor statelor prin nelegeri directe, dar i ca arta de asigura, conduce i practica negocierile n numele unui stat cu alt stat sau state.

Nicolae Titulescu, cunoscut diplomat romn, considera c diplomaia sintetizeaz mai multe tiine pe care arta diplomailor le pune n oper n complexele tratative n care sunt angajai.Morton A. Kaplan, pe care Dumitru Mazilu l consider unul dintre cei mai reputai analiti ai relaiilor internaionale, la fel ca i Harold Nicholson, numesc diplomaia o profesiune foarte veche, distinct, de o complexitate deosebit, implicnd mnuirea cu inteligen a celor mai multe concepte elaborate de tiinele sociale i, ndeosebi, de tiina dreptului i relaiile internaionale, iar diplomaii de valoare au fost dintotdeauna oameni

instruii, cunosctori ai domeniului i ai domeniilor conexe. Henry Kissinger, raportnd termenul de diplomaie la domeniul tiinific pe care-l folosete, aprecia c istoricii desemneaz, de regul, prin acest termen relaiile externe ale statului; n jurnalistic, termenul se folosete pentru a desemna ministerul de externe, atunci cnd este implicat n promovarea unei poziii fa de un eveniment extern; n vorbirea curent, noiunea desemneaz o abilitate de a rezolva o situaie conflictual.

Termenul diplomaie este de origine greac (diploo) i, iniial, desemna aciunea de redactare a actelor oficiale n dou exemplare (diplome).

Un exemplar reprezenta actul (scrisoarea) de mputernicire a trimisului oficial i cel de-al doilea exemplar era pstrat la arhiv. De aici, numele dat purttorului dubletului a fost acela de diplomat, iar activitatea acestuia s-a numit diplomaie, dei aceti termeni s-au utilizat ca atare mult mai trziu, ncepnd cu sec. al XVIII-lea n prezent, expresia diplomaie a dobndit mai multe sensuri, utilizate n funcie de contextul concret determinat, mai larg sau mai restrns.

Diplomaia ntr-un sens mai direcionat poate desemna i unul sau mai multe organe ale statului (de exemplu ministerul de externe, misiunile diplomatice ale unui stat etc.).

Diplomaie n limbajul comun poate semnifica politeea, tactul, rbdarea, o bun judecat nsoit de un interes precis i curtoazie, dar i, ntr-un sens peiorativ, poate desemna duplicitatea, manipularea negativ, neltoria, sens pe care, evident, nu-l vom reine n contextul analizelor care urmeaz.Diplomaia desemneaz ntr-un sens foarte larg politica extern a unui stat (diplomaia romneasc), sau a unui grup de state (diplomaia Uniunii Europene), ori a unei epoci (diplomaia contemporan) sau a unei regiuni geografice (diplomaia Orientului Mijlociu).

Diplomaia mai poate desemna i funciile ndeplinite de un diplomat sau o misiune diplomatic i acest sens l vom avea n vedere n continuare. Diplomaia trebuie privit i definit n contextul relaiilor internaionale, pentru c, din perspectiva politicii externe a statului, acestea constituie obiectul diplomaiei. Astfel, diplomaia se nfieaz ca o instituie politico-juridic important, respectiv ca o sum de aciuni i reguli juridice stabilite att prin legile interne, ct i prin tratate internaionale, adoptate cu scopul de a reglementa relaiile dintre state i organizaiile internaionale pentru realizarea politicii lor internaionale.

Diplomaia, avnd n vedere domeniul extrem de important n care acioneaz politica extern poate fi privit ca o adevrat art a administrrii relaiilor internaionale, dar i ca o tiin, ntr-o dubl perspectiv: mai nti, pentru c diplomaia este o activitate care trebuie s fie desfurat pe baza unor principii i reguli fundamentate tiinific i apoi, pentru c ea constituie o disciplin de studiu care are ca obiect relaiile dintre state i interesele acestora. De aceea, diplomaia a devenit o adevrat profesiune care exclude prin definiie amatorismul. Diplomaia veritabil este apanajul profesionitilor, adic a funcionarilor publici special pregtii s fac fa sarcinilor deosebit de complexe ale politicii

externe diplomaii.

O definiie a Diplomaiei poate fi dat, ca fiind: conducerea raporturilor unui stat cu alt stat sau grupuri de state, prin mijloace sau ci oficiale i cuprinde aciunea proprie a agenilor diplomatici i activitatea specific a organelor interne ale statului (eful statului, ministerul afacerilor externe etc.) n domeniul politicii externe, reprezentnd astfel un instrument de baz al relaiilor externe ale statului pentru aprarea drepturilor i intereselor acestuia n raport cu alte state i cu organizaiile internaionale.

Se poate constata c, n multitudinea relaiilor dintre state i organizaii internaionale, o mare parte i cea mai important este cea a relaiilor diplomatice, ca form superioar i stare de normalitate a legturilor dintre state, pentru c nu pot exista dect n condiii de pace, ele nsele fiind instrumente ale pcii.

Potrivit altor definiii date diplomaiei n literatura de specialitate, aceasta const n conducerea raporturilor unui stat cu altul prin mijloace oficiale, urmrindu-se acomodarea intereselor lor prin mijloace panice i, ndeosebi, prin negocieri.

Putem spune, n concluzie, c diplomaia este un complex de acte i manifestri cu caracter juridic sau protocolar ale subiectelor de drept internaional, exprimate prin autoritile desemnate de legea intern sau structurile desemnate de statutele organizaiilor internaionale cu gestionarea politicii externe ale acestora; este mijlocul prin care se nasc, se modific sau se sting raporturi juridice n cadrul comunitii internaionale.

Activitatea diplomatic se desfoar n temeiul normelor dreptului intern, dar cu observarea normelor dreptului internaional, ntr-un cadru juridic instituional extern. Dreptul diplomatic este cel care ofer cadrul juridic al stabilirii i derulrii relaiilor dintre state, dintre acestea i organizaiile internaionale, fapt ce-l deosebete de diplomaia, care reprezint un instrument de realizare a politicii externe, a intereselor statelor.

n concluzie, dreptul diplomatic reprezint ramura dreptului internaional public alctuit din totalitatea normelor juridice care au ca obiect reglementarea relaiilor diplomatice dintre state, respectiv dintre acestea i organizaiile internaionale.

b) Dreptul diplomatic i politica extern

Dreptul diplomatic, parte a dreptului internaional public, constituie un mijloc de orientare i de influenare a politicii externe a statelor n direcia unor obiective i valori stabilite de acestea prin principiile i normele de drept diplomatic. Politica extern a statelor trebuie s fie formulat i realizat n deplin concordan cu principiile i normele de dreptului diplomatic.

Politica extern a statelor, la rndul ei, contribuie la dezvoltarea dreptului diplomatic, la modificarea sau completarea acestuia, n raport cu nevoile reale ale raporturilor interstatale, ale evoluiei societii umane.

Diplomaia este de cele mai multe ori confundat cu politica extern sau cu relaiile externe, dar termenii nu sunt sinonimi. Diplomaia este principalul, dar nu singurul instrument al politicii externe (politic ce este condus de liderii politici, prin diplomai, oficiali civili sau militari). Politica extern, pe de alt parte, stabilete scopuri, prescrie strategii i impune msurile ce trebuie folosite pentru ndeplinirea lor.

c) Dreptul diplomatic i morala

O mare parte a principiilor i normelor de drept internaional public i au originea n normele morale, dreptul internaional fiind n esena sa bazat pe regulile moralei. Dreptul internaional, la rndul su, influeneaz regulile morale ale raporturilor interstatale, contribuind la dezvoltarea acestora n raport cu cerinele vieii internaionale bazate pe drept. Dreptul diplomatic, ca parte a dreptului internaional public, presupune la rndul su, existena unor legturi de influenare i intercondiionare reciproc cu morala.

25. Inviolabilitatea arhivei misiunii diplomatice si inviolabilitatea corespondenei diplomatice

Asigurarea inviolabilitii arhivelorprezint o importan deosebit pentru funcionarea unei misiuni diplomatice. Drepturile trimisului ar fi cu totul imperfecte i secretele sale divulgate dac arhivele ar fi susceptibile a fi cercetate, confiscate ori i s-ar cere s fie produse n instan. Inviolabilitate arhivelor se asigur prin nsui faptul c se afl n incinta localurilor misiunii diplomatice fapt care face ca, prin extindere, interdicia ptrunderii n aceste localuri s antreneze aplicarea acestui beneficiu i pentru ceea ce se afl nuntrul lor. Art. 24 al Conveniei de la Viena prevede:Arhivele i documentele misiunii sunt inviolabile n orice moment i n orice loc s-ar afla.Se desprinde intenia de a nltura orice ndoial c inviolabilitatea acestor obiecte este independent de aceea a persoanei creia i pot fi ncredinate sau de locul unde sunt inute n mod normal.

Inviolabilitatea arhivelor diplomatice este absolut, nu poate fi nclcat n niciun caz i sub niciun pretext, ea supravieuiete ruperii relaiilor diplomatice i chiar strii de rzboi. Importana asigurrii confidenialitii este aa de mare nct, de obicei, membrii misiunii procedeaz la distrugerea ei nainte de plecare. Simplul fapt al existenei arhivelor ntr-un edificiu, dup ce misiunea diplomatic a ncetat s funcioneze, continu s imprime edificiului respectiv calitatea de sediu diplomatic cu toate consecinele pe care aceast calitate le antreneaz.

Corespondena diplomaticeste separat de arhiva diplomatic; nConvenia cu privire la relaiile consulare din 1963, corespondena este component a noiunii dearhive consulare, ceea ce nu face Convenia diplomatic din 1961. Inviolabilitatea corespondenei diplomatice este consacrat de art. 27, paragraful 2 al Conveniei de la Viena, care mai precizeaz, n plus, c prin expresiacoresponden oficialse nelege ntreaga coresponden referitoare la misiune i funciile sale. Obligaia statului acreditar de a permite comunicarea liber a misiunii diplomatice este distinct de obligaia de a asigura secretul ei.

26. Inviolabilitatea misiunii consulare si inviolabilitatea corespondenei- definire, continut, consacrare juridica.27. Inviolabilitatea misiunii diplomatice si inviolabilitatea sediului misiunii diplomatice.

Inviolabilitatea sediului misiunii diplomatice presupune obligaia statului acreditar de a nu permite funcionarilor i agenilor si ptrunderea i ndeplinirea oricrui act de autoritate n incinta localurilor misiunii, obligaia special de a lua msurile care se impun pentru a proteja localurile mpotriva ptrunderii sau producerii de daune din partea persoanelor particulare, precum i mpiedicarea oricrui act care ar duce la tulburarea linitii localurilor misiunii.

Originea inviolabilitii localurilor misiunii diplomaticeeste legat de un concept care astzi este absolut depit:extrateritorialitatea sediului diplomatic. De asemenea, inviolabilitatea misiunii diplomatice a fost i o consecin a inviolabilitii persoanelor a efului de misiune (Act of Anne[3], Legea S.U.A., Convenia de la Havana din 1928).

n prezent, aceast inviolabilitate este un atribut al statului acreditant, pe motiv c localurile sunt folosite ca sediu al misiunii.Convenia de la Vienaprevede n art. 22:

1. Localurile misiunii sunt inviolabile. Nu este permis agenilor statului acreditar s ptrund n ele dect cu consimmntul efului misiunii.

2. Statul acreditar are obligaia special de a lua toate msurile potrivite pentru a mpiedica invadarea sau deteriorarea localurilor misiunii, tulburarea linitii misiunii sau micorarea demnitii acesteia.3. Localurile misiunii, mobilierul lor i celelalte obiecte care se gsesc acolo, precum i mijloacele de transport ale misiunii, nu pot face obiectul nici unei percheziii, rechiziii, sechestru sau msuri executorii.Imobilul misiunii diplomatice se afl, totui, sub jurisdicia legislativ a statului acreditar; i se aplic legea locului(lex rei sitae), adic legea care reglementeaz contractul de nchiriere, ca i tranzaciile comerciale perfectate asupra sediului misiunii, inclusiv toate taxele referitoare la asemenea tranzacii.

Obligaia statului acreditar de a asigura inviolabilitatea misiuniidiplomaticereprezint mai mult dect o simpl obligaie denon facere, are un caracter general, cuprinztor, activ, de efectivitate, statul primitor fiind inut pe mai multe planuri, msurile pe care le ia au un caracter special, depesc ndatoririle generale de asigurare a ordinii publice. Msurile trebuie s fie complete, exhaustive i operatorii din punct de vedere al neutralizrii factorilor provocatori, ndreptate n toate direciile i tinznd la asigurarea nu numai a aprrii mpotriva actelor de ingerin din partea persoanelor particulare, ci i la abinerea agenilor si de la acte care ar nfrnge inviolabilitatea.

Al doilea aspect al statului acreditar este de a acorda protecielocalurilor misiunii:luarea unor msuri de securitate din partea poliiei statului acreditant; supravegherea, ns, se va efectua n anumite limite rezonabile. Coninutul inviolabilitii rezid n faptul c fr consimmntul efului de misiune, nimeni indiferent de calitate i sub niciun pretext nu poate s ptrund n incinta localurilor misiunii, s cauzeze daune bunurilor acestuia ori s-i mpiedice activitatea i s-i tulbure linitea. n incinta misiunii nu se va putea nmna vreo atenie ori notifica o chemare n faa instanei pentru o persoan care se gsete acolo, chiar dac nu se bucur de privilegii diplomatice. Legislaiile unor ri prevd c actele judiciare trebuie trimise pe cale diplomatic.

Inviolabilitatea subzist nu numai fa de statul n care fiineaz misiunea diplomatic acreditat, dar i fa de statul ter care s-ar ntmpla s exercite controlul asupra teritoriului acelui stat puterea ocupant. Dac n condiii obinuite trebuie asigurat de poliie doar o anumit supraveghere a localului misiunii, atunci cnd exist indicii c vor avea loc manifestaii, statul acreditar trebuie s ntreasc protecia. n caz contrar, i angajeaz responsabilitatea sa internaional. La fel, n cazul n care autoritile au date cu privire la unele aciuni care se pun la cale mpotriva localurilor misiunii cum a fost cazul Legaiei Romne la Berna. Aceast obligaie de protecie a statului acreditar este dubl: pe de o parte, el trebuie s prentmpine orice agresiune n mod rezonabil previzibil, iar, pe de alt parte, datoreaz o asisten rapid a efului misiunii pentru a-i permite s-i ndeplineasc n mod liber funciile. Inviolabilitatea localurilor misiunii diplomatice are un caracter absolut, n nicio mprejurare nu se admite ptrunderea agenilor statului acreditar n incinta misiunii, afar dac exist consimmntul n acest sens al efului de misiune. S-a ridicat problema ns dac acestei reguli n-ar trebui s i se aduc anumite limitri, mai ales n cazul n care membrii misiunii au abuzat n mod manifest i grav de inviolabilitate? Tendina care prevaleaz n practic i doctrin este de a exclude orice excepie adus normei generale. Prin cuprinderile pe care le are Convenia de la Viena a consacrat principiul inviolabilitii absolute a localurilor misiunii diplomatice. Din examinarea legislaiei statelor constatm c majoritatea acestora prevd inviolabilitatea fr nicio excepie; n unele statate (S.U.A.) se prevede posibilitatea de a ptrunde n localurile diplomatice n caz de incendiu sau calamitate; n alte legislaii se prevede c judectorul va trebui s cear autorizaia efului de misiune, dar n caz de refuz sau dac nu rspunde n 12 ore, decizia va aparine Ministerului de Justiie sau puterii executive.

n cazul n care s-ar pune problema efecturii unor lucrri care implic folosirea terenului pe care se afl cldirile misiunii, statul acreditant are numai o obligaie moral i nu legal s coopereze cu statul acreditar. Protecia localurilor misiunii diplomatice are n vedere imobilele sau prile din imobile folosite pentru nevoile misiunii, terenul pe care sunt situate i care le nconjoar, alte dependine, grdina, garajul i locul de parcare. Nu este relevant titlul de proprietate, ci afectaiunea pe care a primit-o cldirea. Inviolabilitatea ncepe n momentul n care imobilul este efectiv afectat scopului misiunii i dureaz pn cnd imobilul nu mai este folosit pentru nevoile misiunii diplomatice;Convenia de la Vienacuprinde n art. 45: n caz de rupere a relaiilor diplomatice ntre dou state sau dac o misiune este rechemat definitiv sau temporar statul acreditar este inut chiar i n caz de conflict armat, s respecte i s protejeze localurile misiunii, precum i bunurile i arhivele sale. Aceast dispoziie vine s prelungeasc durata inviolabilitii, ns aceasta nu ar mai putea fi pretins cnd cauza ruperii relaiilor diplomatice ar fi fost tocmai abuzul la aceast inviolabilitate din partea misiunii diplomatice respective. Art. 41 al Conveniei de la Viena impune ca localurile misiunii s nu fie folosite n alte scopuri dect pentru ndeplinirea funciilor misiunii.

28. Izvoarele dreptului consular- enumerare, prezentare a cel putin trei dintre izvoare.29. Izvoarele dreptului diplomatic- enumerare, prezentare a cel puin trei dintre ele.Prin izvor al dreptului diplomatic, n sens formal, nelegem mijloacele juridice prin

care statele exprim i consacr normele formate prin acordul lor de voine cu privire la domeniul relaiilor diplomatice.

Caracteristici ale izvoarelor dreptului diplomatic:

- precizrile cu privire la izvoarele dreptului internaional sunt valabile i n ce privete dreptul diplomatic;

- izvoarele dreptului diplomatic se plaseaz att n sectorul dreptului internaional, ct i n cel al dreptului intern: normele referitoare la nfiinarea, funcionarea i ncetarea misiunilor diplomatice sunt, n primul rnd, norme care in de ordinea juridic internaional; n legislaia intern a statelor exist norme care reglementeaz un aspect sau altul n legtur cu organele diplomatice (numirea lor, statutul juridic etc.). Sunt, aadar, surse ale dreptului diplomatic: cutuma, tratatul, principiile generale ale dreptului recunoscute de naiuni, legile interne, jurisprudena i doctrina.

a) Cutuma reprezint o repetare constant a unor comportamente determinate, bazate pe convingerea ndeplinirii unei obligaii juridice, o exprimare tacit a consimmntului statului cu privire la recunoaterea unei reguli ca norm de conduit obligatorie. Dat fiind modul n care s-au format, normele dreptului diplomatic au avut un caracter precumpnitor cutumiar; cutuma constituie sursa cea mai veche a dreptului diplomatic i continu s joace nc un rol important. Pe plan internaional, sursele dreptului diplomatic puteau fi gsite, n principal, n regulile cutumiare ale dreptului internaional; numrul conveniilor multilaterale era foarte mic.

Toate regulile privind inviolabilitatea agenilor diplomatici, a sediului misiunii diplomatice i a reedinei agenilor diplomatici, exceptarea de la jurisdicia statului de reedin sunt exemple de reguli de drept diplomatic de natur cutumiar. Pn la codificarea din 1961 a dreptului diplomatic, nu a existat n dreptul internaional un tratat general la care statele s fi aderat sau vreun alt act formal prin care acestea s fi acceptat regulile care alctuiesc dreptul diplomatic. Convenia de la Viena din 1961 privind relaiile diplomatice afirm c regulile dreptului internaional cutumiar trebuie s continue a guverna materiile care n-au fost reglementate n mod firesc n dispoziiile ei, nvederndu-se prin aceasta importana cutumei internaionale ca surs a dreptului diplomatic.

b) Tratatul internaional constituie unul dintre izvoarele fundamentale ale dreptului internaional, n general i ale dreptului diplomatic, n mod implicit, avnd o nsemntate normativ primordial.

Primele convenii de codificare a normelor dreptului diplomatic sunt:

- Regulamentul de la Viena din 1815 privitor la rangurile reprezentanilor diplomatici, completat prin Protocolul de la Aix-la-Chapelle din 21 noiembrie 1818 privind clasificarea agenilor diplomatici;

- La 20 februarie 1928, n cursul celei de-a VI-a Conferine panamericane, s-a ncheiat la Havana o convenie multilateral cu privire la funcionarii diplomatici. Instituia reprezentrii diplomatice ale n prezent o baz convenional ca urmare a adoptrii Conveniei de la Viena din 1961; principalul merit al codificrii din 1961 este acela de a fi plasat definitiv dreptul diplomatic din sfera cutumiar n cea convenional.

Tratatul constituie n prezent principala surs a dreptului diplomatic. n afara acordurilor multilaterale care au ca scop reglementarea relaiilor diplomatice dintre state, norme convenionale privitoare la acest domeniu pot fi stabilite i n tratate bilaterale precum cele relative la acordarea de privilegii i imuniti trimiilor statelor respective, angajamente generale pe care dou state i le asum ntre ele cu privire la misiunea diplomatic etc.

c) Principiile generale de drept constituie un alt izvor al dreptului diplomatic, cu caracter subsidiar (a se vedea art. 38 alin 1 din Statutul Curii Internaionale de Justiie), n aceast categorie nscriindu-se reguli cu relevan i aplicabilitate n domeniul dreptului diplomatic: egalitatea, reciprocitate, obligaia de despgubire etc.

d)Jurisprudena sentine ale unor instane internaionale, n special cele ale Curii Internaionale de Justiie i alte sentine pronunate ex aequo et bono; normele statutare ale unui organism internaional, care atribuie deliberrilor n materie de statut al delegailor permaneni ai statelor strine la organizaia respectiv etc.

e) Doctrina adic studiile juridice au o valoare subsidiar, ele nefiind o surs independent de drept; uneori se ine seama de opiniile specialitilor n dreptul internaional la elaborarea normelor dreptului internaional.f) Normele dreptului intern constituie surs a dreptului diplomatic n msura n care reglementeaz instituii ale dreptului diplomatic: dispoziii legislative i statutare prin care statele reglementeaz funcionarea reprezentanelor lor diplomatice n strintate, procedura de numire a efilor de misiune i a celorlali membri ai misiunii, desfurarea

activitii interne a unei misiuni diplomatice, relaiile dintre misiunea diplomatic i administraia intern etc.

g) Curtoazia internaional nu reprezint un izvor propriu-zis al dreptului diplomatic, nu este o norm juridic, nerespectarea ei nu constituie un fapt ilicit i nu angajeaz rspunderea juridic a statului, ci, de obicei, un comportament similar din partea statului afectat. Ea ofer criterii i reguli care pot favoriza relaiile diplomatice. Regulile de curtoazie sunt de natur s releve atitudinea reciproc de respect fa de personalitatea statelor, a reprezentanilor acestora, a cetenilor lor, ca reflectare a unor raporturi ntre puteri suverane, ele rezultnd nsa din acte unilaterale. Pot fi citate ca reguli de curtoazie cele ntlnite n protocol, n ceremonialul diplomatic etc. Unele din regulile de curtoazie au devenit treptat, fie pe cale cutumiar, fie pe cale convenional, norme de drept internaional (cum ar fi, de exemplu, cele referitoare la imunitate i privilegii diplomatice).

30. nlesniri, privilegii i imuniti acordate oficiilor consulare.31. Legile interne si jurisprudena- izvoare ale dreptului diplomaticJurisprudena sentine ale unor instane internaionale, n special cele ale Curii Internaionale de Justiie i alte sentine pronunate ex aequo et bono; normele statutare ale unui organism internaional, care atribuie deliberrilor n materie de statut al delegailor permaneni ai statelor strine la organizaia respectiv etc.

Normele dreptului intern constituie surs a dreptului diplomatic n msura n care reglementeaz instituii ale dreptului diplomatic: dispoziii legislative i statutare prin care statele reglementeaz funcionarea reprezentanelor lor diplomatice n strintate, procedura de numire a efilor de misiune i a celorlali membri ai misiunii, desfurarea

activitii interne a unei misiuni diplomatice, relaiile dintre misiunea diplomatic i administraia intern etc.

32. Legile interne si jurisprudena- izvoare ale dreptului consular.

33. Locul i rolul legilor interne n organizarea i funcionarea oficiilor consulare.34. Misiunile diplomatice- definire, tipologie, caracterizarea tipurilor.

n latin, cuvntul mission se refer la aciunea trimiterii.

Misiunea este treaba ncredinat cuiva, sarcina cu care este nvestit opersoan, calitatea care i se atribuie pentru a o ndeplini.

Misiuneapoate fi i funcia, i rolul, precum i ansamblul de activiti specifice funciei sau rolului.

Misiune diplomatic = reprezentan diplomatic a unui stat, condus de un ambasador sau de un ministru plenipoteniar.

Misiunea diplomatica este organul specializat al statului sau al unei entitati internationale cu peronalitate juridica , creat permanent pe langa un stat sau pe langa alta entitate, cu acordul acestuia cu scopul de a asigura realizarea relatiilor diplomatice. Stat acreditar- statul care primeste / Statul acreditant- statul care trimite.

Misiunile diplomatice sunt ndeplinite de ageni diplomatici,demnitari i funcionari ai statului.

Dup rangul agenilor diplomatici, exist misiuni diplomatice la nivel nalt i misiuni diplomatice auxiliare.

Misiunile diplomatice la nivel nalt sunt misiunile efului de stat, ale efului de guvern i ale ministrului de externe, precum i ale lociitorilor lor, nfptuitori ai relaiilor politice cu strintatea.

Misiunile diplomatice auxiliare- includ i misiunile consulare, sunt misiunile celor care exercit diplomaia ca profesie.

temporar permanent

Statul poate trimite n strintate i poate primi din strintate, conform consimmntului propriu i al statului strin, misiuni diplomatice temporare, discontinue, mai precis pentru operioad limitat, i misiuni diplomatice permanente, continue,pentru o perioad neprecizat

Misiunile corespund fie relaiilor diplomatice privind mprejurri anumite i sunt constituite nlegtur cu aceste mprejurri, ad hoc, pe durata lor, fie relaiilorstabilite ntre state pentru ndeplinirea de funcii diplomatice generale, fr limit de timp, aadar permanente.

Misiunea diplomatic temporar are caracter ad hoc, este adecvat exclusiv atingerii unui obiectiv distinct, special. De acest fel este i misiunea diplomatic la nivel nalt.Categorii: Ambasada- misiunea diplomatica de rangul cel mai inalt; condusa de ambasador

Nuntiatura apostolica- reprezinta Fantul Scaun intr-un stat, condusa de nuntiul apostolic

Legatie- misiune diplomatica de rang inferior ambsadei, condusa de un ministru rezident

Internuntiatura apostolica-reprezinta Sfantul Scaun unde nu exista nuntiatura, de rangul legatiei, condusa de un internuntiu

Inaltul Comisariat- misiune diplomatica a unui stat in state unde se identifica un interes deosebit; condusa de un Inalt Comisar; Commonwealth britanic, Comunitatea francofona- Inalt Reprezentant

Reprezentante diplomatice permanente sau delegatiile permanente acreditate de un stat pe langa o organizatie internationala guvernamentala

Misiunile permanente ale organizatiilor internationale pe langa un stat

Exemple: Misiunea Romaniei la ONU, Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana, Misiunea Romaniei la NATO, Misiunea Romaniei la UNESCO

Conduse de diplomati de prim rang- ambasadori, de al doilea rang- ministri plenipotentiari, trimisi extraordonari, de rangul tre- agenti diplomatici, insarcinati cu afaceri, insarcinati cu afaceri ad interim

35. Misiunile diplomatice- notiune, structura, organizare.n latin, cuvntul mission se refer la aciunea trimiterii.

Misiunea este treaba ncredinat cuiva, sarcina cu care este nvestit opersoan, calitatea care i se atribuie pentru a o ndeplini.

Misiuneapoate fi i funcia, i rolul, precum i ansamblul de activiti specifice funciei sau rolului.

Misiune diplomatic = reprezentan diplomatic a unui stat, condus de un ambasador sau de un ministru plenipoteniar.

Misiunea diplomatica este organul specializat al statului sau al unei entitati internationale cu peronalitate juridica , creat permanent pe langa un stat sau pe langa alta entitate, cu acordul acestuia cu scopul de a asigura realizarea relatiilor diplomatice. Stat acreditar- statul care primeste / Statul acreditant- statul care trimite.

MISIUNILE DIPLOMATICE CATEGORII, STRUCTUR, ORGANIZARE

a) Organele de stat interne pentru relaiile diplomatice

Activitatea de politic extern a statului se realizeaz att de autoritatea legislativ, ct i de autoritile administraiei publice centrale, pe baza prevederilor legislaiei interne referitoare la organizarea i funcionarea acestora. Parlamentul, ca autoritate legislativ, este cel care adopt legile de ratificare i aderare la tratatele internaionale, precum i alte legi prin care se transpun n plan normativ strategiile de politic extern a statului. El poate stabili chiar relaii directe, cu pronunat caracter diplomatic, sau poate s-i exprime poziia fa de anumite aspecte internaionale cu implicaii directe n politica extern a statului. De asemenea, el este cel care desemneaz reprezentanii statului pentru unele organizaii internaionale, de exemplu, n Parlamentul Consiliului Europei.

eful statului este reprezentantul statului n raporturile cu alte state i, n virtutea acestei caliti, poate ncheia tratate internaionale, adreseaz mesaje Parlamentului cu privire la problemele politicii naionale, inclusiv cele de politic extern, acrediteaz i recheam reprezentanii diplomatici, aprob, nfiineaz, desfiineaz sau schimb rangul misiunilor diplomatice. De asemenea, reprezentanii diplomatici ai altor state sunt acreditai pe lng eful statului. Cnd se afl n strintate, eful statului beneficiaz de toate imunitile i privilegiile diplomatice. El poate negocia ncheierea tratatelor internaionale fr a prezenta deplinele puteri.

eful guvernului, ca i eful statului, exercit atribuii de reprezentare a statului n relaiile externe, poate negocia i ncheia tratate internaionale fr a prezenta deplinele puteri, numete negociatorii acordurilor internaionale care sunt supuse aprobrii lui, numete i recheam unele categorii de diplomai. Ca i eful statului, cnd se afl n strintate, se bucur de toate imunitile i privilegiile diplomatice. Ministerul Afacerilor Externe reprezint organul central de specialitate al administraiei de stat, creat special pentru a organiza i desfura direct relaiile de politic extern ale statului. Ministrul afacerilor externe ndeplinete aceste funcii mpreun cu personalul ministerului i cu personalul diplomatic din strintate, meninnd o legtur strns cu efii misiunilor diplomatice strine acreditai n statul su. Ministerul Afacerilor Externe, ca organ de specialitate n domeniul relaiilor externe, pregtete proiectele tratatelor care urmeaz a fi ncheiate cu alte state, poate ncheia anumite acorduri, notific statelor strine numirea sau rechemarea unor ageni diplomatici i ndeplinete alte atribuii pentru realizarea general a politicii externe a statului. Ministrul de externe reprezint guvernul n strintate i poate negocia i ncheia acorduri internaionale fr a prezenta deplinele puteri. El ndeplinete atribuii directe cu privire la toate aspectele politicii externe a statului i are competena de a controla misiunile diplomatice i consulare ale statului su, iar cnd se afl n strintate, beneficiaz de toate imunitile i privilegiile diplomatice. i alte autoriti ale administraiei publice centrale de specialitate au atribuii n realizarea politicii externe a statului, precum ministerele din domeniul comerului, aprrii naionale, afacerilor interne, culturii, educaiei etc.

b) Organele de stat externe pentru relaiile diplomatice

Misiunea diplomatic permanent este organul specializat al statului sau al unei entiti cu personalitate internaional, creat n mod permanent pe lng un alt stat sau alt entitate cu personalitate internaional, cu consimmntul acestora, cu scopul de a asigura realizarea i meninerea relaiilor diplomatice. Statul care trimite misiunea diplomatic se numete stat acreditant, iar cel care primete se numete stat acreditar.

Practica statelor i a organizaiilor a dus n timp la apariia mai multor categorii de misiuni diplomatice permanente, att n cadrul diplomaiei bilaterale (mai ales), ct i n cadrul diplomaiei multilaterale. Misiunile diplomatice pot fi clasificate n mai multe categorii, astfel:

a) misiunea diplomatic permanent i misiunea diplomatic temporar prima categorie nu are existena fixata n timp, cea de-a doua fiinnd pentru o anumit perioad;

b) misiunea diplomatic cu sarcini generale i misiunea diplomatic trimis cu nsrcinare precis prima este, de regul, o misiune permanent, cea de-a doua categorie, o misiune temporar, avnd sarcini determinate, precum participarea la anumite solemniti, la negocierea unui tratat etc.;

c) dup rangul misiunii diplomatice, nivelul de reprezentare i al calitii pe care o are subiectul de drept internaional al crui organ este, n cadrul diplomaiei bilaterale, deosebim ntre:

- Ambasad care constituie misiunea diplomatic cea mai important, cu rangul cel mai nalt, condus de un ambasador;

- Nuniatura apostolic care reprezint misiunii a Sfntului Scaun ntr-un stat, condus de nuniul apostolic;

- Legaie misiune diplomatic de rang inferior ambasadei, condus de un ministru sau ministru rezident (astzi n numr redus);

- Internuniatura apostolic reprezint Sfntul Scaun n rile unde nu exist nuniatur, corespunde ca rang legaiei i este condus de un internuniu;

- naltul Comisariat misiune diplomatic a unui stat cu care acesta are relaii i interese deosebit de strnse statele Commonwealth-ului britanic (Canada, Australia, Noua Zeeland, Ceylon), condus de un nalt Comisar, de acelai rang cu ambasada; Comunitatea francofon prezint varianta naltelor Reprezentane conduse de un nalt Reprezentant;

d) o alt categorie de misiuni diplomatice o constituie aceea a delegaiilor permanente ale statelor la organizaiile internaionale i misiunilor internaionale n diferite state sau la diferite organizaii internaionale.

n cadrul diplomaiei multilaterale ntlnim urmtoarele categorii de misiuni diplomatice:

a) reprezentanele permanente sau delegaiile permanente acreditate de un stat pe lng o organizaie internaional guvernamental;

b) misiunile permanente ale organizaiilor internaionale pe lng state.

Aceste misiuni pot fi conduse de ctre reprezentani diplomatici din prima clas/rang, respectiv ambasadori (de exemplu Misiunea Romniei la ONU, Misiunea Romniei pe lng Uniunea European, Misiunea Romniei la NATO, Misiunea Romniei pe lng Consiliul Europei, Misiunea Romniei la UNESCO s.a.), din cea de-a doua clas/rang de ageni diplomatici (minitri plenipoteniari, trimii extraordinari) sau din cea de-a treia clas/rang de ageni diplomatici, cea a nsrcinailor cu afaceri, cei cu titlu permanent (en pied), respectiv, nsrcinai cu afaceri ad interim (a.i.).

Structura misiunilor diplomatice difer de la ar la ar i de la misiune la misiune. R.G. Feltham consider c structura unei misiuni diplomatice reflect funciile acesteia i prezint ca valabil urmtorul exemplu:

eful misiunii

Cancelaria

Departamentul politic

Administraia i coordonarea

Secretariatul i arhivele

Securitatea

Comunicaiile i celelalte servicii tehnice

Personalul localnic

Contabilitatea

Departamentul comercial

Departamentul consular

Serviciul militar, naval, aerian i alte servicii specializate

a) eful misiunii este coordonatorul Seciei politice a misiunii diplomatice Convenia de la Viena din 1961 cu privire la relaiile diplomatice prevede c eful misiunii diplomatice este diplomatul nsrcinat de statul acreditant pentru a aciona n aceast calitate. efii misiunilor diplomatice aparin unor ranguri sau clase diferite. Ei sunt numii i acreditai de statul cruia i aparine misiunea diplomatic (statul acreditant) n statul de reedin (statul acreditar) potrivit unei proceduri speciale. eful misiunii este rspunztor pentru toate problemele legate de misiune. El poate s delege diferite funcii personalului misiunii, dar este singurul responsabil, att fa de propriul guvern, ct i fa de guvernul pe lng care este acreditat, pentru conducerea misiunii. eful misiunii acord atenie deosebit urmtoarelor aspecte:

ndeplinirea obiectivelor politico-diplomatice care revin misiunii;

transmiterea ctre guvernul rii gazd a opiniilor propriului guvern asupra problemelor importante de interes comun sau implicnd o politic comun; n asemenea cazuri acioneaz drept canal de comunicaie ntre cele dou guverne;

elaborarea pentru propriul guvern de rapoarte asupra evenimentelor politice i economice s.a. semnificative din ara de reedin;

informarea guvernului i a altor instituii i organisme din ara de reedin asupra unor aspecte ale politicii interne i externe ale rii sale;

cunoaterea i stabilirea de relaii cu persoane cu influen n statul n care este acreditat;

frecventarea unui cerc de relaii ct mai larg i ct mai variat posibil, pentru a putea ndeplini sarcinile prezentate mai sus.

b) Cancelaria

n statele care au adoptat acest sistem, eful cancelariei este n mod obinuit responsabil pentru dou funcii importante:

a) coordonarea activitii misiunii

b) supravegherea administrrii misiunii.

n alte state, aceste sarcini revin adjunctului efului de misiune (primului colaborator), sau sunt ncredinate altor membri ai personalului diplomatic al misiunii. eful cancelariei asigur, totodat, rezolvarea cu promptitudine a corespondenei. Una dintre cele mai importante sarcini ale efului Cancelariei este ntocmirea unor fise documentare coninnd toate informaiile locale pe care orice nou sef de misiune sau membru al personalului ar trebui s le cunoasc la sosirea la post.

c) Secia economic

Se ocup, n mod deosebit, de dezvoltarea relaiilor economice i a celor comerciale dintre cele dou ri. Sarcina diplomatului responsabil cu activitatea economic a misiunii diplomatice este aceea de a susine prin toate mijloacele posibile interesele economice ale propriului stat; de a-i sprijini pe oamenii de afaceri aflai pe teritoriul statului acreditar, de a rspunde cu promptitudine la toate ntrebrile specifice i, n general, de a furniza toate informaiile de baz care s permit rii sale s elaboreze o strategie i o politic economic i comercial adecvate, iar oamenii de afaceri s poat evalua avantajele pieii locale.

d) Secia cultur-pres

Diplomaia cultural a devenit astzi unul dintre mijloacele cele mai eficiente de cunoatere i apropiere a statelor fapt pentru care diplomaii responsabili cu problemele de cultur i pres trebuie s cunoasc bine situaia din ara de reedin n aceste domenii, pentru a putea s fie n msur s identifice canale de comunicare eficiente. De asemenea, diplomaii cu sarcini culturale i de pres trebuie s fie experi n domeniile lor de activitate din propria ar. Diplomatul responsabil cu activitatea cultural este principalul coordonator al aciunilor culturale majore desfurate de misiunea diplomatic n statul acreditar (expoziii tematice din domeniul istoriei, literaturii, artei s.a).

e) Secia consular

Conform prevederilor art. 3 din Convenia de la Viena din 1961 privind relaiile diplomatice, nici o dispoziie a prezentei Convenii nu poate fi interpretat ca interzicnd misiunii diplomatice exercitarea funciilor consulare. Zona de competen teritorial a Seciei consulare nu coincide, ntotdeauna cu ntregul teritoriu al statului acreditar, datorit faptului c n anumite zone statul acreditant are nfiinate, cu acordul autoritilor competente, consulate generale, consulate, viceconsulate sau agenii consulare. De asemenea, este posibil ca pe teritoriul statului acreditar s funcioneze unul sau mai multe consulate onorifice ale statului acreditant.

Diplomailor ncadrai la secia consular ndeplinesc dou mari categorii de funcii:

a) ale misiunii diplomatice de reprezentare i ocrotire a intereselor statului i conaionalilor si, de promovare a relaiilor prieteneti i de cooperare ntre statul trimitor i statul de reedin i de informare prin mijloace licite cu privire la evoluia vieii politice, economice, comerciale, culturale i tiinifice din statul acreditar;

b) funcii specifice privind reprezentarea, protecia i asistena acordat conaionalilor aflai pe teritoriul statului de reedin i n unele domenii cu caracter civil sau comercial.f) Birourile ataailor militari

n funcie de importana misiunilor diplomatice acestea se pot subdivide n birou militar propriu-zis, birou naval i al aerului. Birourile militare sunt conduse de un ataat militar, care face parte din cadrele Ministerului aprrii statului acreditant, dar care, indiferent de gradul su, este subordonat ierarhic efului misiunii diplomatice. Aceast subordonare ierarhic nu mpiedic pe ataaii militari s comunice direct cu ministerele n privina problemelor strict militare i n special acelora care se refer la secrete militare.

Ataaii militari ndeplinesc funcii:

a) de observare i informare asupra situaiei militare din ara de reedin;

b) de cooperare cu autoritile militare ale rii de reedin, n cadrul acordurilor stabilite ntre cele dou state;

c) de reprezentare a statului acreditant la ceremoniile oficiale care au loc n ara de reedin (asist la defilri cu ocazia srbtorilor naionale, particip la exerciii i manevre militare la care sunt invitai etc.);

d) de consilier tehnic al efului misiunii diplomatice, n domeniile de specialitate tehnico-militar, a cror cunoatere este necesar pentru o just apreciere a situaiilor care fac obiectul analizelor politico-diplomatice.

g) Birourile ataailor de afaceri interne constituie modalitatea de realizare a activitii de reprezentare extern a Ministerului Internelor i Reformei Administrative. Biroul ataatului de afaceri interne constituit n cadrul unei misiuni diplomatice a Romniei n strintate cuprinde ansamblul personalului i mijloacelor afectate postului de ataat de afaceri interne n statul acreditar.

36. Misiunile permanente si misiunile temporare- definire, analiza comparativa.Statul poate trimite n strintate i poate primi din strintate, conform consimmntului propriu i al statului strin, misiuni diplomatice temporare, discontinue, mai precis pentru operioad limitat, i misiuni diplomatice permanente, continue,pentru o perioad neprecizat

Misiunile corespund fie relaiilor diplomatice privind mprejurri anumite i sunt constituite nlegtur cu aceste mprejurri, ad hoc, pe durata lor, fie relaiilorstabilite ntre state pentru ndeplinirea de funcii diplomatice generale, fr limit de timp, aadar permanente.

Misiunea diplomatic temporar are caracter ad hoc, este adecvat exclusiv atingerii unui obiectiv distinct, special. De acest fel este i misiunea diplomatic la nivel nalt.

37. Misiunile speciale definire, functii, caracteristici.

38. Nota verbal- definitie, trasaturi.

39. Notiunea de relatii consulare, stabilirea si incetarea relatiilor consulare.

40. Oficiile consulare- infiinarea oficiilor consulare, statutul juridic al oficiilor consulare.

41. Oficiile consulare-rangul, categoria si clasele.42. Organele de stat interne pentru relaiilor diplomatice- enumerare, atribuii.Activitatea de politic extern a statului se realizeaz att de autoritatea legislativ, ct i de autoritile administraiei publice centrale, pe baza prevederilor legislaiei interne referitoare la organizarea i funcionarea acestora. Parlamentul, ca autoritate legislativ, este cel care adopt legile de ratificare i aderare la tratatele internaionale, precum i alte legi prin care se transpun n plan normativ strategiile de politic extern a statului. El poate stabili chiar relaii directe, cu pronunat caracter diplomatic, sau poate s-i exprime poziia fa de anumite aspecte internaionale cu implicaii directe n politica extern a statului. De asemenea, el este cel care desemneaz reprezentanii statului pentru unele organizaii internaionale, de exemplu, n Parlamentul Consiliului Europei.

eful statului este reprezentantul statului n raporturile cu alte state i, n virtutea acestei caliti, poate ncheia tratate internaionale, adreseaz mesaje Parlamentului cu privire la problemele politicii naionale, inclusiv cele de politic extern, acrediteaz i recheam reprezentanii diplomatici, aprob, nfiineaz, desfiineaz sau schimb rangul misiunilor diplomatice. De asemenea, reprezentanii diplomatici ai altor state sunt acreditai pe lng eful statului. Cnd se afl n strintate, eful statului beneficiaz de toate imunitile i privilegiile diplomatice. El poate negocia ncheierea tratatelor internaionale fr a prezenta deplinele puteri.

eful guvernului, ca i eful statului, exercit atribuii de reprezentare a statului n relaiile externe, poate negocia i ncheia tratate internaionale fr a prezenta deplinele puteri, numete negociatorii acordurilor internaionale care sunt supuse aprobrii lui, numete i recheam unele categorii de diplomai. Ca i eful statului, cnd se afl n strintate, se bucur de toate imunitile i privilegiile diplomatice. Ministerul Afacerilor Externe reprezint organul central de specialitate al administraiei de stat, creat special pentru a organiza i desfura direct relaiile de politic extern ale statului. Ministrul afacerilor externe ndeplinete aceste funcii mpreun cu personalul ministerului i cu personalul diplomatic din strintate, meninnd o legtur strns cu efii misiunilor diplomatice strine acreditai n statul su. Ministerul Afacerilor Externe, ca organ de specialitate n domeniul relaiilor externe, pregtete proiectele tratatelor care urmeaz a fi ncheiate cu alte state, poate ncheia anumite acorduri, notific statelor strine numirea sau rechemarea unor ageni diplomatici i ndeplinete alte atribuii pentru realizarea general a politicii externe a statului. Ministrul de externe reprezint guvernul n strintate i poate negocia i ncheia acorduri internaionale fr a prezenta deplinele puteri. El ndeplinete atribuii directe cu privire la toate aspectele politicii externe a statului i are competena de a controla misiunile diplomatice i consulare ale statului su, iar cnd se afl n strintate, beneficiaz de toate imunitile i privilegiile diplomatice. i alte autoriti ale administraiei publice centrale de specialitate au atribuii n realizarea politicii externe a statului, precum ministerele din domeniul comerului, aprrii naionale, afacerilor interne, culturii, educaiei etc.

43. Patenta consular si exequaturul consular- definire, prezentare.

44. Personalul oficiilor consulare-clasele efilor de post consular.

45. Personalul i structura misiunii diplomatice- enumerare, prezentare.

Convenia de la Viena din 1961 cu privire la relaiile diplomatice clasific membrii misiunii diplomatice n trei categorii:

- eful misiunii,

- membrii personalului misiunii,

- personalul privat al misiunii.

Membrii personalului misiunii diplomatice sunt, la rndul lor, clasificai n trei categorii:

- membrii personalului diplomatic,

- membrii personalului administrativ i tehnic,

- membrii personalului de serviciu.

Convenia de la Viena definete astfel categoriile menionate (art.1):

- eful misiunii diplomatice este persoana nsrcinat de ctre statul su s acioneze n aceast calitate;

- membrii misiunii diplomatice sunt eful misiunii i membrii personalului misiunii diplomatice;

- membrii personalului misiunii diplomatice sunt membrii personalului diplomatic, crora li se adaug personalul administrativ i de deservire;

- membrii personalului diplomatic sunt membrii personalului misiunii diplomatice care au rang diplomatic;

- agentul diplomatic este eful misiunii diplomatice sau un membru al personalului diplomatic al misiunii;

- un membru al personalului administrativ i tehnic este un membru al misiunii diplomatice angajat n serviciul administrativ sau tehnic al misiunii diplomatice;

- un membru al personalului de deservire este un membru al misiunii diplomatice din departamentul de servicii interne al misiunii diplomatice,

- un funcionar particular este o persoan care se afl n serviciul particular al unui membru al

misiunii diplomatice i care nu este angajat al statului trimitor.

La categoriile menionate este necesar s adugm i categoria membrilor de familie a membrilor misiunii, crora statul acreditar le acord un statut special.

Corpul diplomatic

Este format din totalitatea agenilor diplomatici, mpreun cu membrii familiei lor aflai pe teritoriul statului de reedin, dar n sens restrns din corpul diplomatic fac parte numai efii reprezentanelor diplomatice.

Decan al corpului diplomatic devine diplomatul cu cea mai mare vechime n post pe teritoriul statului acreditar, diplomat care aparine clasei nti de reprezentare. n rile catolice, nuniul papal este considerat de drept decan al corpului diplomatic, indiferent dac ndeplinete sau nu condiia referitoare la vechime.

46. Principii generale ale dreptului internaional public- izvoare ale dreptului diplomatic.1. Principiul egalitatii suverane a statelor statele au drepturi egale i sunt membri egali ai comunitii internaionale, indiferent de forma de organizare, dezvoltare economic, social, politic etc. Suveranitatea reprezint capacitatea statelor de a-i defini i realiza politica extern i intern.2. Principiulpacta sunt servanda presupune c tratatele din momentul asumrii devin obligatorii pentru prile semnatare.3. Principiul indeplinirii cu buna-credinta a obligatiilor internationale asumate in Carta O.N.U.- presupune o norm juridic, dar mai ales una de moral internaional conform creia statele au obligaia s-i respecte ndatoririle asumate fr subterfugii, ocoliuri i prin mijloace licite.4. Principiul autodeterminarii se definete ca fiind dreptul popoarelor de a-i stabili singure statutul lor politic, precum i de a realiza dezvoltarea lor economic, social, politic etc. Titularul acestui drept la autodeterminare este naiunea care l exercit prin organele sale reprezentative.5. Principiul neamestecului in treburile interne ale altor state creeaz obligaii statelor de a nu interveni n afacerile ce in de competena naional a unui stat. Conform acestui principiu este exclus orice form de influen.6. A. Principiul nerecurgerii la forta sau la amenintarea cu forta rzboiul este declarat ca un mijloc exclus de rezolvare a diferendelor i orice for este considerat ilicit. Exist totui situaii cnd dreptul internaional permite folosirea forei: la decizia Consiliuliu de securitate; n vederea exercitrii dreptului de autoaprare colectiv (ca rspuns la o alt agresiune); B. principiul solutionarii pe cale pasnica a diferendelor internationale este consfinit n Carta ONU i presupune c toate statele i vor rezolva situaiile contradictorii apelnd la mijloace panice de reglementare: tratative, anchet, mediere, arbitraj, pe cale judiciar, prin apelul unor organisme sau instituii regionale i/sau internaionale.7. Principiul cooperarii intre state prevede ndatorirea de a coopera ntre ele indiferent de nivelul de dezvoltare economic, financiar, precum i ndatorirea statelor de a coopera cu organizaii internaionale (mai ales n ceea ce privete pacea i securitatea internaional, stabilitatea economic i protecia mediului).

8. Principiul respectarii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale stabilete drept criteriu primordial esenial pentru activitatea statelor, respectarea drepturilor i libertilor fundamentale.9. Principiul inviolabilitatii frontierelor prevede obligaia statelor de a se abine la orice cerere privind frontierele de stat; frontierele sunt stabilite i modificate n conformitate cu dreptul internaional prin acorduri ntre state.10. Principiul integritatii teritoriale a statelor prevede obligaia statelor de a se abine de la orice cerere de acaparare a unei pri sau a ntregului teritoriu al unui stat. Orice acaparare a unei pri din teritoriu se va face n conformitate cu dreptul internaional.47. Privilegiile diplomatice- delimitare conceptuala, enumerare, prezentare.Privilegiile diplomatice reprezint tot un tratament acordat de statul acreditar misiunii diplomatice i personalului acesteia, prin care li se fac unele nlesniri excepionale.

Libertatea de comunicare.

Misiunea diplomatic are dreptul s comunice liber cu guvernul su, cu celelalte misiuni i consulate ale statului acreditant, putnd s foloseasc toate mijloacele de comunicaie potrivite. Aceasta presupune obligaia statului acreditar de a oferi faciliti pentru coresponden i de a respecta secretul corespondenei. Pentru comunicare, misiunea diplomatic poate utiliza numai mijloace legale, fie publice (post, telefon, fax etc.), fie specifice, precum curierul diplomatic i valiza diplomatic, toate acestea beneficiind de inviolabilitate. n ultimii ani, n cadrul ONU s-au manifestat preocupri pentru codificarea statutului curierului diplomatic i al valizei diplomatice. Astfel, n anul 1991, Adunarea General a hotrt s includ pe ordinea de zi a celei de-a 47-a sesiuni, Proiectul de articole asupra statutului curierului diplomatic i valizei diplomatice nensoite de un curier diplomatic, precum si protocoalele adiionale facultative la acest statut, proiect adoptat de Comisia de Drept Internaional la sesiunea sa din anul 1989.

Mijloacele de radio-emisie pot fi utilizate numai cu autorizaia statului acreditar. Coletele care compun valiza diplomatic trebuie s poarte semne exterioare vizibile ale caracterului lor i nu pot cuprinde dect documente diplomatice sau obiecte de uz oficial. De asemenea, curierul diplomatic trebuie s poarte un document oficial care s-i ateste calitatea i s precizeze numrul de colete care constituie valiza diplomatic, el bucurndu-se de inviolabilitatea persoanei sale, neputnd fi arestat sau reinut. Se pot folosi i curieri diplomatici ad-hoc. De asemenea, valiza diplomatic poate fi ncredinat comandantului unei aeronave comerciale, acesta trebuind s poarte un document oficial care s indice numrul coletelor care alctuiesc valiza diplomatic, dar el nu are calitatea de curier diplomatic.

Libertatea de micare

Este dreptul agentului diplomatic de a circula liber pe teritoriul statului acreditar, cu posibilitatea acestuia de a declara anumite zone interzise, din motive de securitate a agentului diplomatic sau a statului acreditar;

Privilegii de ordin fiscal

Reprezint dreptul misiunii i a diplomailor de a fi scutii de taxe i impozite, cu excepia impozitelor indirecte sau a celor aplicabile bunurilor imobile particulare, veniturilor particulare i taxelor corespunztoare dreptului de succesiune;

Privilegii de ordin vamal

Constau n scutirea de taxele vamale care se percep cu ocazia importurilor de bunuri i vizeaz bunurile destinate uzului oficial i chiar personal al misiunii, al diplomailor i membrilor familiilor acestora. Este inclus n acest privilegiu i scutirea de la controlul bagajelor, cu excepia cazului cnd exist motive serioase s se cread c acestea conin obiecte care nu beneficiaz de scutiri vamale sau al cror import sau export este interzis.

ntr-un asemenea caz, controlul se va face numai n prezena agentului diplomatic sau a reprezentantului su autorizat.

Scutirea de impozite

Convenia de la Viena stabilete o serie de reguli codificnd practica existent n aceast materie. Articolul 23 scutete de impozite localurile misiunii ai cror proprietari sau locatari sunt reprezentanii statului acreditant sau eful misiunii, cu excepia impozitelor sau taxelor percepute ca remuneraie pentru servicii particulare prestate. Aceast scutire nu se aplic atunci cnd, potrivit legislaiei statului acreditar, acestea cad n sarcina persoanei care trateaz cu statul acreditant sau cu eful misiunii.

Articolul 34 scutete agentul diplomatic de orice impozite i taxe, personale sau reale, naionale, regionale i locale, n afar de: impozitele indirecte care prin natura lor sunt n mod normal ncorporate n preul mrfurilor i al serviciilor; impozitele i taxele asupra bunurilor imobile particulare situate pe teritoriul statului acreditar, cu excepia cazului n care agentul diplomatic le posed n contul statului acreditant pentru realizarea scopurilor misiunii; impozitele i taxele pe veniturile particulare, care-i au sursa n statul acreditar i impozitele pe capital prelevate asupra investiiilor; impozitele i taxele percepute ca remuneraie pentru servicii particulare prestate; drepturile de nregistrare, gref, ipotec i de timbru n ceea ce privete bunurile imobiliare, sub rezerva dispoziiilor articolului 23 (localuri ale misiunilor). Membrii familiilor diplomailor, personalul administrativ i tehnic i personalul de serviciu beneficiaz de aceleai privilegii fiscale ca i diplomaii.

n materie de succesiuni, articolul 39 precizeaz la paragraful 4 c, n caz de deces al unui membru al misiunii sau al unui membru al familiei sale, care nu este cetean al statului acreditar sau nu are reedina permanent n acesta, statul acreditar va permite recuperarea bunurilor mobile ale defunctului, cu excepia celor care au fost achiziionate n ar i care fac obiectul unei interdicii de export. Nu se vor percepe taxe de succesiune asupra bunurilor mobile a cror prezen n statul acreditar nu se datora dect funciei defunctului.

n materie vamal, articolul 36 acord scutirea de taxe vamale i alte drepturi conexe, n conformitate cu dispoziiile legislative i reglementrile statului acreditar, asupra obiectelor destinate uzului oficial i obiectelor destinate uzului personal al agentului diplomatic sau al membrilor familiei sale, care fac parte din gospodria sa, inclusiv efectele destinate instalrii sale.

Agentul diplomatic este scutit de controlul bagajului su personal. Dac acesta din urm trebuie s fie examinat deoarece exist suspi