Studiu Sectoril CRICOVA Aga Stela

Click here to load reader

download Studiu Sectoril CRICOVA Aga Stela

of 33

 • date post

  30-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  614
 • download

  7

Embed Size (px)

Transcript of Studiu Sectoril CRICOVA Aga Stela

UNIVERSITATEA TEHNIC A MOLDOVEI

FACULTATEA INGINERIE ECONOMIC I BUSINESS

CATEDRA ECONOMIE I MANAGEMENT N INDUSTRIEPROIECT

la disciplina: Managementul StrategicTema: Studiul sectorial n vinificaie Realizat de :

Controlat de:

Aga Stela Gr. AA 122 M

conf.univer.dr. Crucerescu Cornelia- CUPRINS

Capitolul I. Evaluarea mediului extern de afaceri

1. Istoria i tendinele generale de dezvoltare a sectorului2. Analiza PEST. Impactul mediului extern larg asupra intreprinderilor din sector

3. Aprecierea atractivitii ramurii. Modelul lui M.Porter de interdependen a 5 fore n ramur.

4. Utilizarea metodei Pareto (metoda ABC) pentru aprecierea puterii de negociere a furnizorilor i clienilor.

5. Harta grupurilor strategice

6. Analiza concurenilor prin sistematizarea obiectivelor i strategiilor ntreprinderilor din ramur.

7. Evidenierea forelor motrice din ramur.

8. Factorii cheie ai succesului

9. Analiza sistemului valoric din ramur

10. Aprecierea fazei evolutive ale pieei

11. Aprecierea poziiei de pia a ntreprinderilor din ramur, ratele de atracie i fidelitate.

12. Aprecierea nivelului de concentrare a concurenei din ramur

13. Aprecierea poziiei concureniale ale principalelor ntreprinderi din ramur (metoda rating-ului).

Capitolul II. Argumentarea direciei strategice de dezvoltare a unei sau cteva ntreprinderi din ramur

1. Scurt istoric

2. Misiunea, obiectivele i strategiile utilizate

3. Aprecierea riscului operaional

4. Aprecierea eficienei afacerii utiliznd modelului Du Pont

5. Tabelul generalizator cu principalii indicatori economico-financiari n dinamic

6. Descrierea i aprecierea lanului valoric

7. Gradul de integrare n sistemul valoric din ramur

8. Benchmarking-ul cu cele mai bune practici din ramur

9. Avantajul competitiv al ntreprinderii

10. Analiza SWOT

11. Matricea SWOT

12. Recomandri pentru viitoarele misiune, obiective i strategii1. PREZENTAREA GENERALA A COMBINATULUI DE VINURI CRICOVA S.A.1.1 Scurt istoric privind nfiinarea.

Cea de-a doua jumtate a secolului XX este considerat pe drept una dintre cele mai importante perioade n dezvoltarea vinificaiei Republicii noastre. Anume la nceputul anilor 50, dup declinul pertinent rezultat n urma celui de-al doilea rzboi mondial, n Moldova ncepe avntul ramurii de vinificaie, fiind de o nsemntate exclusiv pentru economia naional. Dar, n pofida creterii spectaculoase a capacitilor vinificaiei primare, organizarea raionala a procesului tehnologic era mpiedicat de lipsa acut a unor ncperi special utilate pentru pstrarea, prelucrarea i maturarea vinurilor. O parte esenial din materialele vinicole se pstra sub cerul liber, ceea ce evident influena negativ calitatea produciei i genera mari pierderi. Astfel apare ideea de a folosi n calitate de depozite de vinuri stolnele din care se extrgea piatra pentru construcie ceea ce i duce la fondarea n 1952 a Combinatului de Vinuri Cricova S.A., pe atunci fiind conceput doar ca depozit de vinuri pentru Combinatul deampanie din Basarabia.

Vinurile produse la Cricova se dovedesc a fi mai calitative, mai fine i mai rezistente la turbiditate dect cele produse n alte secii ale Combinatului de ampanie. Curnd Filiala Institutului Magaraci i transfer aici toate experimentele i cercetrile tiinifice.

Totui, n pofida entuziasmului iniial, abia la sfritul anului 1954 ncepe sa se observe o cretere permanent a investiiilor capitale destinate att adaptrii hrubelor, ct i pentru procurrii utilajului tehnic necesar.

In anul 1954 i are nceputul i renumita colecie de vinuri de la "Cricova", printre primele exponate enumerndu-se vinurile din splendida colecie vinicol a Generalului Gring. Anul 1955 este marcat de un eveniment de importan major nu doar pentru depozitul de vinuri de la "Cricova", dar i pentru ntreaga vinificaie a Moldovei: este depus spre maturare primul lot de vinuri de marca (din roada anilor 1953-1954).

O alt etap semnificativa n istoria Combnatului "Cricova" a fost marcata de anul 1957, cnd n galeriile subterane valorificate au fost depozitate primele tiraje de vin spumant, fabricat n conditii ndustriale cu aplicarea metodei clasice Champenoise. Prin urmare, istoria spumantului clasic n Moldova ncepe anume n anul 1957. La sfirsitul anilor 60, dispunand de o sursa considerabila de materii prime, Moldova a devenit unul din principalii furnizori de productie vnicola n U.R.S.S. Dn 1968, cnd n baza depozitului

de la "Cricova" se organizeaza sovhozul-fabrica experimentala de vnuri spumante si de marca, nclusa n complexul Asociatiei Agrondustriale "Cricova", are loc o extndere constanta a suprafeelor plantate cu via de vie. Dn 1971, n scopul folosirii terenurilor cu destnatie furajera, ncepe s se dezvolte i zootehnia.

La 30 iulie 1980 are loc punerea n funciune a fabricii de producere a vinurilor spumante n baza galeriilor de la Cricova. Proiectul este realizat cu mare succes.

n prezent, se poate constata o tendin ferm de sporire a volumului de producie fabricat, crescnd constant i numrul medaliilor i diplomelor internaionale de diferit ordin acordate vinurilor de la Cricova.n anul 2002 Combinatului de vinuri Cricova, pentru contribuia sa la dezvoltarea economiei naionale, i este decernat Ordinul Republicii i ulterior, prin decretul prezidenial, Combinatul este declarat obiect al patrimoniului naional i cultural.

Conducerea i salariaii Combinatului privesc n viitor cu optimism. Cu siguran, faima C.V. Cricova S.A. este rodul profesionalismului i, mai cu seam, a dragostei lor pentru profesia aleas. n egal msur merit admiraie eminenii fondatori ai minunatei Crame din Moldova, precum i actualii slujitori devotai ai lui Bahus, pe care i ateapt nc multe realizri frumoase. Iar aceasta nseamn c istoria Combinatului Cricova continua...1.2 Podgoriile Combinatului Combinatul de Vinuri Cricova este o ntreprindere cu un ciclu complex de producere, care dispune de o important baz de materie prim proprie. Anume posibilitatea de a controla ntregul proces de producie, de la sdirea butailor pn la livrarea sticlelor etichetate pe raft, ajut Combinatul sa pstreze din an n an calitatea excelent i gustul original al vinurilor sale.

n vederea obinerii unor vinuri calitative, Combinatul i-a propus s aleag pentru situarea podgoriilor sale zonele viticole din sudul (regiunea oraului Cahul) i centrul Republicii (regiunea oraului Criuleni i a oraului Cricova), pamnturile care pare se c au fost destinate de natur anume unor vii roditoare, dispunnd din plin de fertilitate, umiditate i, mai important, lumina i cldura solar. Anume aici ncepe istoria perlelor vinificaiei moldave.Menionm c Combinatul Cricova ramne ntotdeauna preocupat de extinderea i mbuntirea podgoriilor sale, ntelegnd din plin rolul crucial al materiei prime pentru obinerea unor vinuri eminente, unor vinuri care ar rspunde la standardele nalte de calitate ale mrcii Cricova.1.3 Beciurile Cricova n Antichitate, dar i la debutul secolului informaional, Beciurile Cricova ar putea pe drept pretinde de a fi nscrise n rndul celor mai fascinante minuni ale lumii. De ce nu? Fiind amplasate sub ntregul ora Cricova, ele reprezint un adevrat ora subteran. Prospecte, strzi, stradele... i numai denumirile pe care le poart sunt oarecum neobinuite: Cabernet, Riesling, Feteasca, Aligote, Sauvignon Fiecrei strzi i corespunde, astfel, numele vinului care se pstreaz n niele adiacente.

Aprute n urma activitii extractive istorice din aceste locuri, subsolurile de la Cricova sunt, de fapt, foste mine de piatr de construcie. Multe cldiri din Cricova, Chiinu, Bli i alte orae ale Republicii au fost construite anume din calcarul extras aici. n unele ramuri ale galeriilor excavaiile sunt nc n plin funciune, astfel nct acest imens ora subteran continu s creasc!

Fiind zamislit ca o intreprindere de producere a vinurilor de elita in baza tehnologiilor clasice europene, Combinatul Cricova a folosit ca fundal pentru ulterioara sa activitate conditiile prospere originale ale galeriilor sale, care se extind pe o lungime de 60 km - labirinturi cu o microclima unica. Aici, in decursul intregului an, temperatura ramane constanta, in jur la +12 - +14C, pe cand umiditatea relativa a aerului constituie circa 97-98%. Anume datorita acestor conditii naturale exclusiv optimale este posibila pastrarea si maturarea vinurilor de calitate superioara, precum si a spumantului clasic, cu formarea caracterului autentic al acestora. Legea fundamentala de nastere a vinurilor de marca si mai cu seama a celor de colectie, evidentiaza rolul major al variatiilor nesemnificative a temperaturii mediului in care are loc maturarea si al umiditatii inalte. Odata cu cresterea umiditatii aerului, pierderile de vin scad. In subsolurile Cricova acestea sunt de 10 ori mai mici ca la suprafata, nefiind necesare utilaje speciale de ventilare si conditionare.Latimea galeriilor variaza de la 6 la 7,5 m, iar inaltimea este de 3-3,5m. Adincimea la care sunt situate subsolurile, in dependenta de relief, variaza de la 35 metri la intrare pina la 60-80m. Beciurile in totalitate, impreuna cu sectiile de producere, ocupa circa 53 ha de spatiu subteran.

Unicitatea subsolurilor este determinata si de salile de degustare subterane de care dispun, formand un complex integru. Printre acestea se numara: Sala de conferinte, Casa Mare, Fundul Marii s.a. Acestea sunt locul de petrecere a diverselor degustari nationale si internationale, al intrunirilor la cel mai inalt nivel etc.2. Caracterizarea scurt a activitii Combinatului de vinuri CRICOVA Compania i are originea n 1952, cnd o car