Structura Navei ( Lemn)

download Structura Navei ( Lemn)

of 12

 • date post

  01-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  68
 • download

  9

Embed Size (px)

description

Naval

Transcript of Structura Navei ( Lemn)

 • Structura Navei

  Damian Iuliu-Octavian Mb11

 • Corpul Navei

  CORPUL NAVEICea mai importantpartea unei nave este corpul, care se mai numete i coca navei. Corpul navei se compune din dou pari: osatura navei i nveliul exterior.

  1. OSATURA nsumeaz totalitatea elementelor i pieselor longitudinale i transversale care formeaz structura de rezisten a navei.

 • 1-chil; 2-coast; 3-genunchiul coastei; 4-carling; 5-contra carling; 6-supracarling; 7-travers de punte; 8-stingher inferior; 9-stingher superior; 10-colar; 11-pontil; 12-murad; 13-puntea principal; 14-puntea intermediar; 15-galbord(filele chilei); 16-bordajul fundului; 17-gurn; 18-bordajul brului; 19-bordaj lateral; 20-centur; 21-parapet; 22-copastie; 23- stlp de parapet; 24-cavilier.

 • Osaturalongitudinal este alcatuit din piese de rezisten dispuse de-a lungul navei, paralel cu planul diametral.

  Chila este piesa fundamental a oricarei nave. Ea este situat longitudinal pe fundul navei i se intinde pe toat lungimea de la prova la pupa. Chila constituie elementul cel mai robust, cel mai rezistent al oricarei nave, pentru c de chil se prind coastele i n acest fel pe ea se cldete de fapt ntregul schelet de rezisten al navei.Etrava este piesa de rezisten a extremintii prova, constituie de fapt prelungirea chilei care se curbeaz i se ndrept in sus, vertical sau oblic la extremitatea prova.Etamboul este piesa de rezistena de la extremitatea pupa, constituie prelungirea chilei la extremitatea pupa.Contrachila sau carlinga central este un element de rezisten longitudinal care dubleaz chila pe toat lungimea ei, cu scopul de a ntrii fundul navei.

 • Carlingi laterale sunt elemente de rezisten longitudinale, paralele cu carlinga central i dispuse pe fundul navei simetric fa de planul diametral.Curenii de bordaj sau stringherii sunt elemente longitudinale de ntrire, dispuse de-a lungul bordurilor. Stringherul care leag capetele superioare ale coastelor i se afl la o cont mai nalt decat puntea se numete murad. Curentii de punte sunt elemente de rezisten longitudinale care susin i ntresc punile. Curenii de punte leag ntre ele traversele formnd reeaua care constituie structura de rezistena a punii.

  Osatura transversal este alcatuit din elemente i piese de rezisten dispuse paralel cu planul cuplului maestru.

 • Coastele sau crevacele sunt elemente de rezisten transversale, fixate de chil, la intervale egale aa-numitele distane intercostale. Ansamblu a dou coaste situate ntr-un bord i altul n acelai plan transversal formeaz un cuplu. Coastele care formeaz cuplurile din prova au forme ascutite, se numesc i coaste stelate, cele care formeaz cuplurile din zona central au form de U, iar cuplurile din zona pupa au forme rotunjite i se numesc coaste deviate.La o coast pot fi deosebite trei poriuni principale:capatul inferior- extremitatea costei la mbinare cu chilagenunchiul coastei- poriunea curb a coastei din zona care delimiteaz fundul de bordaj;captul superior- extremitatea coastei la imbinarea bordajului cu puntea;La orice nav, coastele se numeroteaz de la prova spre pupa.

 • Varangele sunt elemente de rezisten transversale care dubleaz coastele cu scopul de a ntri ansamblul de legtur chil-coast-carling i de a da o rezisten mai mare fundului navei.Traversele sunt tot elemente de rezisten transversal care unesc capetele superioare ale celor dou coaste ale unui cuplu. La navele mai late, pentru mrirea rezistenei traverselor, acestea se sprijin la centru pe niste stalpi verticali fixati, de regula, pe chil i care se numesc pontili. Toate piesele descrise mai sus constituie elementele principale de rezistent care alctuiesc osatura navei. Mai exista i alte piese care indeplinesc functii auxiliare. De exemplu pentru asamblarea elementelor de rezisten se folosesc piese de legatur care au rolul s asigure rezistena imbinarii, se numesc colare sau gusee.

 • 2. NVELIUL EXTERIOR nveliul exterior, ca i osatura navei, este confecionat din lemn sau din metal dup felul i destinaia navei. La navele construite din lemn, se folosesc pentru nveliul exterior scnduri de esen tare- sterjar, cedru, mahon sau pin, iar la cele metalice table groase de oel fixate ntre ele prin nituire sau sudur. Bordajul navei constituie nveliul prilor inferioare i laterale ale corpului navei, care pornete de la chil spre tribord i babord i se continu pn la extremitatea superioar a coastelor unde se mbin cu puntea. Partea de bordaj cuprins ntre chil i genunchiul coastei intr-un bord i altul se numete bordajul fundului sau mai simplu fundul navei. Scndurile care nvelesc bordajul fundului se numesc file de fund, iar cele din vecintatea imediat a chilei filele chilei. Fila care nvelete partea de bordaj situat n zona de curbur a coastelor la nivelul genunchiului coastelor- se numete gurn, iar celelalte scnduri se numesc file de bordaj.

 • Partea bordajului navei, aflat n vecinatatea liniei de plutire, se numete bordajul brului, iar partea care nvelete zonele unde coastele sunt verticale (drepte) se numete bordajul lateral. Ultima fil a bordajului aezat la locul de mbinare a bordajului cu puntea superioar se numete centur. La toate navele, pentru protejarea echipajului, se prelungete bordajul pe vertical circa 1-1,2m deasupra punii principale, cu un parapet sau o balustrad. Partea superioar a parapetului, confecionat dintr-o band de lemn lustruit se numete copastie.Puntea navei constituie nveliul exterior al prii superioare a corpului navei, ea este continu, acoper n ntregime corpul navei de la prova a pupa i asigur etaneitatea navei. Puntea este alctuit, de regul, din file de tabl de otel (sau scnduri) denumite file de punte. Fila din imediata vecinatate a bordajului, care face legtura dintre puntea principal i bordaj, este mai groas dect celelalte file ale punii i se numete fil lacrimara.

 • 1- etrav, 2-ochii navei, 3- teug, 4- bocaport, 5-copastie 6- balustrad, 7- tambuchi, 8- spirai, 9- dunet, 10- chil, 11- linia de plutire 12- bocaport, 13- parapet, 14- clciul navei, 15- crma.

 • Puntea continu cea mai nalt, care nchide corpul navei se numete covert. Puntea cea mai rezistent se numete puntea principal. La majoritatea navelor coverta corespunde cu puntea principal. Daca nava are mai mult de trei punti continue atunci ele poarta urmatoarele denumiri:covert (puntea superioar);puntea principal, urmtoarea punte continu sub covert;puntea mijlocie i puntea inferioar, urmtoarele puni aflate sub puntea principal;paiolul, puntea cea mai de jos, care nchide sub ea spaiul denumit dublu fund. La bordul oricarei nave se mai ntlnesc o serie de puni discontinue, dispuse de regul deasupra punii superioare i care acoper suprastructuri ale navei. Acestea sunt: puntea brcilor, puntea teugii, puntea dunetei, puntea centru, puntea de comand, puntea etalon etc.

 • SUPRASTRUCTURILE NAVEI Construciile situate deasupra puntii principale (covertei), delimitate de perei longitudinali i transversali, precum i de puni discontinue, dispuse simetric fa de planul diametral al navei se numesc suprastructuri.Suprastructurile navelor de transport cuprind trei tipuri clasice de suprastructuri:teuga- dispus la prova navei i delimitat de prelungirea bordajului lateral i puntea teugii. Este folosit de regul ca spaiu de locuit pentru marinari sau magazii de materiale.duneta- dispus la pupa navei, delimitat de prelungirea bordajului i puntea dunetei. Sub dunet se amplaseaz cabine i careuri de locuit pentru marinari, mecanici, buctari, cambuze, magazii i alte ncperi.castelul central - suprastructur dispus n zona central. n castelul central se ampalsez cabine de locuit ale ofierilor, diferite careuri, staie radio, puntea brcilor cu instalaiile de ridicare ale acestora i la nivelul cel mai nalt comanda de navigaie.