Stategii Si Poli de Mk Agentie Turism

download Stategii Si Poli de Mk Agentie Turism

of 147

 • date post

  30-Oct-2015
 • Category

  Documents

 • view

  56
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Stategii Si Poli de Mk Agentie Turism

Transcript of Stategii Si Poli de Mk Agentie Turism

INTRODUCERE n economia de pia, turismul fenomen de mas al zilelor noastre, dobndete valene majore n promovarea i eficientizarea economiilor naionale, prin contribuii importante la crearea PIB, creterea volumului exporturilor, ocuparea forei de munc, mbuntirea relaiilor dintre ri. Altfel spus turismul impulsioneaz dezvoltarea economiilor naionale n condiii din ce n ce mai ridicat, att n plan regional ct i mondial.

Indiferent de ara unde se desfoar activitile turistice, complexitatea acestora face ca n prezent turismul s fie considerat un domeniu ce implic procese de munc diverse cu interferene n alte sectoare de activitate i care au cptat caracterul de industrie, cu o pia de aciune mai ampl, ce are componente distincte, caracteristici specifice i un grad ridicat de dinamism.

Domeniul de activitate aflat n plin proces de transformare i modernizare, cmp de aciune al unei semnificative pri a populaiei lumii - serviciile, se identific din ce n ce mai mult ca ingredient indispensabil existenei civilizate a omenirii.

Prezentul ne relev o multitudine de situaii, niveluri de dezvoltare, crize politice, economice, sociale, amplificarea strilor tensionate, negative, deteriorarea valorilor personale, metamorfozarea vieii individului n general, a comportamentului acestuia n faa actului de consum i utilizare n special. Repercursiunile sunt nefavorabile i asupra dezvoltrii echilibrate a sferei serviciilor.

Dezvoltarea i diversificarea activitilor economice a determinat ca, de-a lungul timpului, acestea s fie mprite n industrii n funcie de natura bunurilor/serviciilor realizate. Particulariznd pe turism, se cunoate faptul c, turitii consum pe parcursul unei cltorii o varietate de bunuri i servicii care sunt la rndul lor ncadrate n diferite alte sectoare de activitate. Acele industrii care deservesc direct turitii, pot fi denumite ca industrii direct implicate n turism.

Turismul, ca i n alte domenii de activitate, se confrunt cu o serie de probleme legate de modul n care sunt utilizate resursele implicate n crearea produsului turistic, respectiv resurse materiale, financiare i umane.

Comparativ cu alte ramuri de activitate, industria turistic sau industria ospitalitii se caracterizeaz printr-o ntrziere n aplicarea metodelor i a tehnicilor de marketing.

Marketingul reprezint tiina care se ocup cu identificarea nevoilor consumatorilor i oferirea n mod profitabil a condiiilor de satisfacere a acestor nevoi .

Creterea concurenei pe piaa turistic a fcut necesar dezvoltarea unei orientri de marketing determinat de necesitatea de a cunoate cerinele consumatorilor i de a crea produse turistice capabile s le satisfacConsider c turismul se poate dezvolta satisfctor numai n ipoteza c exist suficiente posibiliti pentru cazarea i odihna vizitatorilor. Capacitile de cazare condiioneaz n cea mai mare msur volumul activiti turistice, dei anumite categorii de vizitatori sosii ntr-o localitate de interes turistic nu recurg ntotdeauna la serviciile de cazare.

n condiiile n care pe piaa turistic multe firme i disput aceleai poriuni de pia i i adreseaz produsele mai multor categorii de turiti poteniali, crearea unor produse difereniate, adaptate fiecrei categorii de clieni, devine foarte important.

Pentru orice prestator de servicii, pentru orice firm, sau investitor, pe pia este ce numim n general mediul de pia ce furnizeaz permanent surprize oblignd la schimburi, eforturi suplimentare i din ce n ce mai mult imaginaie.

Politica de marketing specific firmei se refer la obiective i pricipii pentru domeniile specifice marketingului care sunt produsele, distribuia, activitile promoionale i preurile, avnd drept obiectiv orientarea n perspectiv a deciziilor cheie referitoare la fiecare sector al activitii de marketing.

Problemele privind produsul sau produsele oferite joac un rol important n majoritatea deciziilor tactice i strategice pe termen scurt ct i pe termen lung, deoarece orice modificare adus produsului necesit investiii importante de lung durat. Importana investiiilor n elementele tangibile ale unui produs hotelier, fiind, de fapt, elemente foarte greu de schimbat pe termen scurt i foarte costisitor de transformat, d produselor turistice caracteristica de rigiditate. Elementele intangibile care sunt prezente n coninutul unui produs turistic i care provin din percepia indivizilor sunt de asemenea dificil de schimbat pe termen scurt (ambiana, imaginea) deoarece necesit un anumit timp pentru a fi concretizate i acceptate.

Importana mare pe care o au elementele intangibile n cadrul produsului turistic are drept consecin dificultatea care apare n conceperea i comercializarea acestuia. n fapt, produsul turistic este perceput de cerere sub forma unei imagini formate prin cumularea tuturor informaiilor primite, direct sau indirect, de fiecare turist potenial. Altfel spus, produsul turistic nu exist dect din momentul n care consumatorul are o reprezentare mental a acestuia. Folosirea noiunii de "produs turistic" pare a fi improprie daca avem n vedere c "produsul" nostru este de fapt o creaie a sectorului teriar i c, spre deosebire de bunurile materiale obinuite, el este constituit cu preponderen din prestaii turistice, adic servicii.Faptul c produsul turistic are caracteristicile unui serviciu antreneaz, n plus, o serie de alte consecine ce trebuie menionate:

participarea turistului este indispensabil realizrii serviciului produsul turistic nu poate fi stocat produsul turistic reprezint o localizare la surs, el nefiind transportabil i implicnd deplasarea consumatorului produsul turistic este de regul situat departe de piaa cumprtorului gradul de diversitate i de complexiatate al serviciilor care materializeaz produsul turistic este de natur s determine amploarea segmentelor de pia ce solicit produsul produsul turistic este "favorizat" n zonele care au ajuns la un nivel ridicat de dezvoltare economic, ntruct n aceste zone exist un urbanism i o infrastructur economic bine dezvoltate, elemente care, n general, stimuleaz dezvoltarea turismuluiAnaliza situaiei existente reprezint punctul de plecare in procesul de planificare in marketing. Ea se realizeaz la nivelul intreprinderii turistice privit ca tot unitar; la nivelul portofoliului ei de produse i servicii turistice, sau la nivelul produsului i/sau serviciului turistic.CAPITOLUL 1

INSTRUMENTE UTILIZATE N PLANIFICAREA I STRATEGIA DE MARKETING Planificarea de marketing in general, reprezint un proces complex ce cupinde etape. operationale succesive, valori i ipoteze, in care, pe baza analizei situaiei existente a unei intreprinderi, se identific i se stabilesc obiectivele de marketing ale ,acesteia, cile si mijloacele prin care se pot atinge (strategii de marketing), posibilitatile de evaluare a stadiului de realizare a lor precum i eventualele corecii in,, cazul nerealizrii standardelor de performanta propuse. Definiia este valabil i in domeniul turismului cu mentiunea c procesul este mult mai complex datorit multiplelor si variatelor produse si piete turistice. Cu alte cuvinte, planificarea de marketing n turism direcioneaz intreprinderea s caute rspuns la o serie de intrebari legate de pia concureni, mediu etc; stabilete obiective de marketing pe o perioad anumit stabilete strategiile necesare realizrii obiectivelor si elaboreaz programe de marketing pentru implementarea lor; identifica pietele tinta si asigura rnecanismele de evaluare pentru msurarea performanelor atinse pentru a putea continua planificarea i in viitor.

In pofida importanei detinute i sustinerii unanime de ctre teoreticieni a ideii ca planificarea de marketing ocupa un rol central in activitatea intreprinderilor si asigura profitul cel mai mare, s-au facut putine cercetari privind cauzele neaplicarii ei, sau a aplicarii in mod incorect, stabilindu-se totusi existenta unor bariere in implementarea ei. Barierele cele mal des intalnite sunt: bariera cultural-politic, exprimat prin lipsa de incredere in eficiena planificrii de marketing i/sau in necesitatea schimbrii, i bariera cognitiv care const in lipsa de cunostinte si aptitudini pentru aplicarea planificarii de marketing. Inlturarea acestor bariere constituie factorul cheie in asigurarea implementarii planificarii de marketing. Realizarea unui program strategic de marketing eficient pentru o pia a produsului touristic implic trei elemente: 1) obiective specifice ce trebuie indeplinite pentru o piata int. Acestea trebuie s fie subordonate obiectivelor stabilite in planul de marketing al intreprinderii i atat de specifice incat s poat permite managementului intreprinderii s monitorizeze si s evalueze evoluia produsului turistic pe pia. 2) strategia de marketing stabilit in planul de marketing pentru obinerea avantajului competitiv pe pieele-tint, 3) elaborarea programelor tactice de marketing necesare pentru a duce la indeplinire programul strategic de marketing in conformitate cu planurile de marketing tactice si/sau strategice. In timp, pe masur ce condiiile concurenei i cererea se modific, trebuie adaptate si programele strategice de marketing corespunzator corecii1or efectuate in planul de marketing. Pentru un plan de marketing se pot elabora unul sau mai multe programe de. marketing. In cazul in care se intocrneste un singur program de marketing, acesta va trebui s contin toate actiunile necesare atingerii obiectivelor din planul de marketing, iar in cazul elaborrii mai multor programe de marketing, acestea se intocmesc pentru fiecare pia i element al mixului de marketing.

Piaa, in totalitatea segmentelor ei, reprezint pentru programul de marketing elernentul esential intruct, la intocrnirea lor, actiunile stabilite trebuie s tin seama de caracteristicile i tendinele fiecarui segment. In acest sens, un program de marketing poate s cuprind aciunile stabilite pentru un segment de pia