Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

17
Anexa 3 – SAL Starea Serviciului de Salubrizare a Localităţilor Anul 2011

description

Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Transcript of Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Page 1: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Anexa 3 – SAL

Starea Serviciului de Salubrizare a Localităţilor Anul 2011

Page 2: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 1 -

I. Aspecte generale

Serviciul public de salubrizare a localităţilor face parte din sfera serviciilor comunitare de

utilităţi publice şi se desfăşoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităţilor administraţiei publice locale ori ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, în scopul salubrizării localităţilor.

Serviciul public de salubrizare se organizează pentru satisfacerea nevoilor populaţiei, ale instituţiilor publice şi ale agenţilor economici de pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale. Organizarea, funcţionarea şi exploatarea serviciului de salubrizare, se face în condiţiile prevãzute de Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006 cu modificările şi completările ulterioare, cât şi a legii specifice - Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006 cu modificările şi completările ulterioare.

În conformitate cu prevederile art. 20 din Legea nr. 51/2006 şi ale Regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin H.G. nr. 671/2007 cu modificările şi completările ulterioare, A.N.R.S.C. elaborează şi stabileşte reglementări sectoriale de nivel terţiar cu caracter obligatoriu, realizările legislative ale A.N.R.S.C în domeniul salubrizării fiind:

- Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 109/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de stabilire, ajustare sau modificare a tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare a localităţilor ;

- Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C nr. 110/2007 privind aprobarea Regulamentului cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor;

- Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C nr. 111/2007 privind aprobarea Caietului de sarcini-cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor;

- Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 112/2007 privind aprobarea Contractului-cadru de prestare a serviciului de salubrizare a localităţilor;

Autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea şi coordonarea serviciului de salubrizare a localităţilor.

Gestiunea serviciului de salubrizare se realizează în condiţiile Legii nr. 51/2006 , prin următoarele modalităţi:

a) gestiune directă; b) gestiune delegată; Alegerea modalităţii de gestiune a serviciului de salubrizare se face prin hotărâri ale

autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale sau ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitarã, după caz, în conformitate cu strategiile şi programele de salubrizare adoptate la nivelul fiecărei localitãţi/sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi în conformitate cu prevederile Legii nr. 51/2006 , cu modificãrile şi completările ulterioare.

Referitor la delegarea serviciului de salubrizare a localtăţilor prin ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 13 din februarie 2008 se stabileşte că procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii se realizează în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificãri şi completări prin Legea nr. 337/2006 , cu modificările şi completările ulterioare.

Indiferent însă de modalitatea de gestiune adoptată, activităţile specifice serviciului de salubrizare se organizează şi se desfăşoară pe baza unui regulament al serviciului şi a unui caiet de sarcini, aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale sau ale asociaţiei de dezvoltare intercomunitară, după caz, întocmite în conformitate cu regulamentul-cadru al serviciului de salubrizare şi caietul de sarcini-cadru, elaborate şi aprobate de A.N.R.S.C., prin ordin al preşedintelui.

Page 3: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 2 -

Serviciul de salubrizare cuprinde urmãtoarele activităţi: a) precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor municipale, inclusiv ale deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special; b) sortarea deşeurilor municipale; c) organizarea prelucrãrii, neutralizãrii şi valorificãrii materiale şi energetice a deşeurilor; d) depozitarea controlatã a deşeurilor municipale; e) înfiinţarea depozitelor de deşeuri şi administrarea acestora; f) mãturatul, spãlatul, stropirea şi întreţinerea cãilor publice; g) curãţarea şi transportul zãpezii de pe cãile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei sau de îngheţ; h) colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora unitãţilor de ecarisaj; i) colectarea, transportul, depozitarea şi valorificarea deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deşeuri de echipamente electrice şi electronice etc.); j) colectarea, transportul şi neutralizarea deşeurilor animaliere provenite din gospodãriile populaţiei; k) colectarea, transportul, sortarea, valorificarea şi eliminarea deşeurilor provenite din gospodãriile populaţiei, generate de activitãţi de reamenajare şi reabilitare interioarã a locuinţelor/apartamentelor proprietate individualã; l) dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea; Activităţile mai sus menţionate se gestionează şi se exploatează prin intermediul unor structuri specializate, denumite operatori, structuri licenţiate de către A.N.R.S.C. în condiţiile Legii nr. 51/2006 şi ale Regulamentului privind acordarea licenţelor în domeniul serviciilor comunitare de utilităţi publice aprobat prin H.G. nr. 745/2007, cu excepţia operatorilor care desfăşoară activităţile prevãzute la literele h)-j), care sunt reglementate prin legi speciale.

Dintre cele 12 activităţi componente ale serviciului de salubrizare, activitatea de precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor municipale, inclusiv ale deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special reprezintă principala activitate care asigură salubrizarea localitaţilor - protecţia sănatăţii populaţiei, protecţia mediului înconjurător - prin preluarea fluxului principal de deşeuri municipale produse la nivelul unităţilor administrative-teritoriale. II. Activitatea de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor municipale, inclusiv ale deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special în mediul urban Deşeurile municipale reprezintă deşeurile menajere şi alte tipuri de deşeuri care, prin natură sau compoziţie, sunt similare cu deşeurile menajere şi care sunt generate pe raza localităţii de către populaţie, agenţi economici si instituţii publice. Activitatea de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor municipale se prestează , la nivelul anului 2011, în toate cele 320 de localităţi din mediul urban , cu unele deficienţe în organizarea serviciului la nivelul unora din oraşele mici.

La nivel urban activitatea mai sus menţionată este prestată de un număr de 227 de operatori/ prestatori.

În mediul rural, la nivelul anului 2011, activitatea precolectare, colectare şi transport a deşeurilor municipale se prestează (într-un mod mai mult sau mai puţin organizat) în 2039 de comune, reprezentând 71% din numărul total de localităţi din mediul rural.

Considerăm că în anul 2012 va continua procesul de extindere a serviciului de salubrizare în mediul rural, datorat în principal tendinţei marilor operatori din urban de a se extinde şi în mediul rural cât şi a conştientizării autorităţilor publice locale despre necesitatea organizării serviciului de salubrizare a localităţilor.

Page 4: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 3 -

Structura celor 227 de operatori/ prestatori din mediul urban se prezintă astfel: 172 sunt societăți comerciale, 53 sunt servicii publice/compartimente funcţionale organizate în structura aparatului de specialitate al primarului sau al consiliilor judeţene şi 2 regii autonome.

Structura acestora este prezentată în graficul de mai jos:

Structura prestatorilor din mediul urban dupa forma de organizare

societati comerciale; 172;

75,77%

servicii publice/ compartimente; 53;

23,35%

regii autonome; 2; 0,88%

Faţă de anul 2010, se poate observa, ca tendinţă, având în vedere că numărul operatorilor/ prestatorilor este foarte apropiat, o scădere a numărului de servicii publice/compartimente funcţionale organizate în structura aparatului de specialitate al primarului, de la 80 la 53 şi în o creştere a numărului de societăţi comerciale de la 156 la 172, în special a celor cu capital de stat (de la 69 în 2010 la 85 în 2011). Evoluţia acestora este evidenţiată în graficul următor:

172

156

53

80

2 10

20

40

60

80

100

120

140

160

180

nu

ma

r

Societati comerciale Servicii publice/compartimente

Regii autonome

Evolutia prestatorilor din mediul urban din punct de vedere al

formei de organizare

2011

2010

Page 5: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 4 -

De asemenea, cele 172 de societăţi comerciale , din punct de vedere al capitalului social, sunt structurate astfel :

77

85

10

0

10

20

30

40

50

60

70

80

90

capital privat 44,77% capital integral alunitatilor adm-teritoriale

49,42%

capital mixt 5,81%

Din analiza graficelor de mai sus se poate observa ca activitatea de precolectare,

colectare şi transport a deşeurilor municipale este prestată, la nivel naţional, în mediul urban, de către 77 de agenţi economici cu capital privat, reprezentând 34% din totalul operatorilor/prestatorilor din mediul urban.

Structura pe fiecare regiune de dezvoltare, conform datelor anterioare, diferă substanţial de la o regiune la alta şi este prezentată în Anexa nr. 1

În privinţa licenţelor , situatia celor 227 de oparatori/ prestatori din mediul urban se prezintă astfel : la data de 31.12.2011 deţineau licenţă valabilă un nr. de 177 , reprezentând aproximativ 78% din totalul operatorilor/prestatorilor existenţi. Faţă de anul 2010, se observă o evoluţie pozitivă : o creştere de la 62% , respectiv de la 146 de operatori/prestatori cu licenţe valabile la 31.12.2010.

Societăţile comerciale cu capital privat deţin licenţă în procent de peste 93%, probleme identificându-se la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale, care prestează prin compartimente/servicii proprii sau societăţi cu capital de stat, deoarece situaţia tehnico-economică nu este corespunzătoare pentru îndeplinirea condiţiilor de acordare a licenţelor. (aproximativ o treime din acestea nu deţin licentă).

Totodată, daca se raportează numărul de operatori/ prestatori - 227 - la numărul de localităţi din mediul urban – 320 - se observă un raport subunitar, deoarece, există prestatori care furnizează activitatea de precolectare, colectare în mai multe municipii şi/ sau oraşe.

În tabelul următor se prezintă, o ierarhizare a primilor 5 operatori în funcţie de numărul de municipii şi oraşe în care prestează:

` Denumire Prestator Nr. Localitaţi urbane

1. S.C Urban S.A Râmnicu-Vâlcea 17 2. S.C Rosal Grup S.R.L. Bucureşti 11 3. S.C. Supercom S.A Bucureşti 8 4. S.C. Polaris Holdings S.A. Constanţa 6 5. S.C Compania Romprest Service S.A Bucureşti 6

Page 6: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 5 -

De asemenea, se remarcă o tendinţă de extindere a marilor operatori din mediul urban, societăti comerciale cu capital privat, atât la nivel judeţean, prin contracte încheiate cu celelalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ,:

- S.C. Retim Ecologic S.A. Timişoara în judeţul Timiş ; - S.C. RER Ecologic Service Buzău S.R.L în judeţul Buzău ; - S.C. Soma S.R.L. Bacău în judeţul Bacău ; - S.C. Rossal S.R.L. Roman în judeţul Neamţ ; - S.C. Ave Huron S.R.L. în judeţul Harghita ; - S.C. Salprest Alba Iulia în judeţul Alba ; - S.C. AVE Bihor S.R.L Oradea în judeţul Bihor ; - S.C Salubriserv S.A. Targu-Mureş în judeţul Mureş ; - S.C Grup Salubrizare Urbană S.A. în judeţul Vâlcea ; - S.C. Urban S.A. Râmnicu-Vâlcea în judeţul Vâlcea ;

cât şi la nivelul altor regiuni de dezvoltare , precum : - S.C. Compania Romprest S.A Bucureşti şi în judetele Galaţi, Buzău, Ilfov, Prahova, Tulcea ; - S.C Rosal Grup S.A. Bucureşti şi în judeţele Suceava, Maramureş, Prahova Cluj, Ilfov, Dolj ; - S.C. Compania Brantner Servicii Ecologice S.A Cluj şi în judeţele Mehedinţi, Timiş, Neamţ ; - S.C. Retim Ecologic Timişoara S.A. şi în judeţele Hunedoara, Dolj ; - S.C. Urban S.A. Râmnicu-Vâlcea şi în judeţele Prahova, Braşov, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Bucureşti ; Cantitatea de deşeuri menajere colectate în mediul urban, la nivelul anului 2011,de

către cei 227 de operatori/prestatori, pe categorii de utilizatori, cât şi numărul de contracte încheiate cu aceştia sunt prezentate în tabelul urmator :

Categorie Utilizatori Cantitate (to)

Nr. contracte încheiate la

31.12.2011 cu utilzatorii

Asociatii de proprietari/locatari 1.382.061,43 75.952

Persoane fizice 1.127.555,64 1.224.896

Agenţi economici si instituţii publice 1.101.399,58 182.208

Total 3.611.016,65 1.483.056

* Precizăm că datele prezentate reprezintă cantitatea realizată în primele 11 luni şi estimată pentru luna a 12-a.

De asemnenea, cei 227 de operatori/ prestatori, au mai colectat, la nivelul celor 320 de

municipii şi oraşe, în anul 2011 şi următoarele :

Deşeu Cantitate (to)

Deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi operatori economici (mobilier,saltele, DEEE-uri etc.)

41.316,20

din care:

DEEE-uri 23.205,35

Page 7: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 6 -

Deşeuri din constructii si demolari 371.022,41

Alte deşeuri municipale colectate (deseuri stradale, piete, spatii verzi) 473.545,42

* Precizăm că datele prezentate reprezintă cantitatea realizată în primele 11 luni şi estimată pentru luna a 12-a.

În ultima perioadă se remarcă o preocupare accentuată a autorităţilor publice locale de

asociere, în vederea constituirii Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară, cu obiect de activitate serviciul de salubrizare a localităţilor pentru realizarea în comun a serviciului de salubrizare precum şi pentru înfiinţarea, modernizarea şi/sau dezvoltarea acestui serviciu.

În toate cele 8 Regiuni de Dezvoltare de pe teritoriu României sunt prezente Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, de la asocieri de 3-4 unitaţi administrativ-teritoriale, până la asocieri la nivelul întregului judeţ, în vederea implementării sistemelor integrate de management al deşeurilor, unele fiind deja funcţionale, altele în diferite stadii de constituire sau delegare a serviciului de salubrizare.

Un exemplu ecolvent îl constituie Asociaţia “REABILITAREA COLECTĂRII, TRANSPORTULUI, DEPOZITĂRII, PRELUCRĂRII DEȘEURILOR SOLIDE ÎN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA” care a delegat activitatea de precolectare, colectare şi transport al deşeurilor municipale, inclusiv ale deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special operatorului S.C. Supercom S.A. Bucureşti prin contract de delegare încheiat în anul 2010.

III. Colectarea selectivă a deşeurilor municipale Colectarea selectivă este o activitate necesară şi cu o mare importanţă în gestionarea deşeurilor, întrucât reduce în mod semnificativ cantitatea şi volumul de deşeuri destinate depozitării pe de o parte şi în acelaşi timp asigură un grad mai mare de reciclare şi valorificare materială şi energetică .

Exigenţele integrării europene impun cu stringență implementarea și generalizarea managementului integrat al deşeurilor, astfel încât acesta să stea la baza oricăror strategii și planuri având ca element de bază colectarea diferențiată. Managementul deseurilor este considerat un element important în implementarea dezvoltării durabile. Conform prevederilor Directivei Cadru a Deşeurilor, Directiva 2008/98/CE, toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa asigure reciclarea până în 2020 în proportie de 50% a deşeurilor menajere şi 70 % a deşeurilor nepericuloase provenind din activităţi de construcţie şi demolări. În plus, până în anul 2015 autorităţile locale au obligaţia să asigure colectarea selectivă pentru cel puţin patru fluxuri de materiale: hârtie, metal, plastic şi sticlă.

Colectarea selectivă s-a preconizat a fi implementată în 3 etape: - perioada 2004-2006 informare/ conştientizare populaţie, experimentare; - perioada 2007-2017 extindere la nivelul întregii ţări;

- perioada 2017-2022 extindere în zone mai greu accesibile; Deşi în Regulamentul cadru al serviciului de salubrizare a localităţilor aprobat prin Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 110/2007 se specifică la art. 105 că operatorii serviciului de salubrizare vor acţiona pentru implicarea deţinătorilor de deşeuri în gestionarea eficientă a acestora şi transformarea treptată a deţinătorilor de deşeuri în "operatori activi de mediu", cel puţin la nivelul habitatului propriu şi au obligaţia de a asigura condiţiile materiale pentru realizarea precolectării selective, în paralel cu conştientizarea utilizatorilor asupra tratării cu responsabilitate a problemei deşeurilor, iar autorităţile administraţiei publice locale se vor implica în înfiinţarea sistemelor de precolectare şi colectare selectivă a deşeurilor menajere de la populaţie şi de popularizare şi instruire a acesteia privind condiţiile de mediu, impactul

Page 8: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 7 -

deşeurilor asupra mediului, inclusiv în toate unităţile de învăţământ pe care le gestionează, se remarcă o preocupare slabă în organizrea colectării selective.

Colectarea selectivă se realizează în cea mai mare parte în municipiile şi oraşele mari şi în principal de la agenţi economici, prin programe pilot organizate de către operatori şi autorităţile publice locale , puncte de colectare amplasate pe domeniul public şi într-o mică măsură de la persoane fizice şi instituţii publice . Fracţiile din deşeurile municipale care se colectează selectiv sunt reprezentate, în principal, de PET-uri/plastic şi hartie/carton.

La nivelul mediului urban, cei 227 de operatori/ prestatori ai activităţii de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor municipale la care am făcut referire anterior, au colectate selectiv, în anul 2011 şi umătoarele fracţii:

Cantitate de deşeuri municipale colectate selectiv (to)

fracţia:

plastic (PET, PVC, PP, etc) 35.710,18

hârtie/carton 32.068,89

sticlă 5.950,26

metal 1.508,3

iar situaţia deşeurilor municipale sortate de către cei 227 de operatori/ prestatori este următoarea:

Cantitate de deşeuri municipale sortate (to)

fractia:

plastic (PET, PVC, PP, etc) 21.180,38

hârtie/carton 31.079,67

sticlă 4.037,94

metal 557,54

* Precizăm că datele prezentate reprezintă cantitatea realizată în primele 11 luni şi estimată pentru luna a 12-a.

În mediul rural, la nivel naţional, colectarea selectivă este foarte putin prezentă.

Colectarea selectivă se realizează în principal la nivelul primăriilor, agenţilor economici şi prin dotarea punctelor de colectare cu baterii pentru deşeurile selectate la sursă, operatorii având costuri mari în raport cu cantităţile mici colectate şi costul transportului .

Punerea efectivă în aplicare a Legii 132/2010 care reglementează colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice este o măsură de sprijin în vederea implmentării Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European privind reciclarea. De asemenea, va duce la cresterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor, precum si creşterea gradului de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la avantajele colectării selective şi reciclării deşeurilor.

IV. Situaţia depozitelor de deşeuri municipale Depozitarea deşeurilor municipale şi a celor asimilabile acestora este permisă numai în locuri speciale, amenajate conform legislaţiei şi normelor tehnice în vigoare aplicabile depozitelor de deşeuri şi numai după obţinerea acordurilor şi avizelor prevăzute de legislaţia privind protecţia şi conservarea mediului, igiena şi sănătatea populaţiei. Depozitele pentru deşeurile municipale se amplaseazã conform Strategiei naţionale de gestionare a deşeurilor şi Planului naţional de gestionare a deşeurilor, aprobate potrivit legii.

Page 9: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 8 -

În conformitate cu H.G., 349/2005, la data de 31.12.2011, există un nr de 70 depozite neconforme urbane care se vor închide etapizat până în anul 2017, conform angajamentelor asumate cu Uniunea Europeană, astfel:

- 21 de depozite în 2012 - 3 depozite în 2013 - 4 depozite în 2014 - 7 depozite în 2015 - 9 depopzite în 2016 - 26 depozite în 2017 Politicile UE din domeniul managementului deşeurilor evidenţiază importanţa unei

abordări integrate în gestionarea deşeurilor, care include construcţia instalaţiilor de eliminare a deşeurilor împreună cu măsuri de prevenire a producerii deşeurilor şi de reciclare, conforme cu principiile: prevenirea producţiei de deşeuri; recuperarea deşeurilor prin reciclare; refolosire şi depozitare finală sigură a deşeurilor acolo unde nu există posibilitatea recuperării. Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor este în acest moment dezvoltate cu sprijinul programului ISPA în 7 judeţe, iar în celelalte judeţe s-a demarat accesarea de fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”.

Având în vedere faptul că activităţile de sortare şi colectare selectivă au un grad redus de prezenţă în fluxul deşeurilor municipale, principala opţiune pentru eliminarea acestor deşeuri o reprezintă încă depozitarea.

Există programe pentru înfiinţarea mai multor depozite municipale confome, în diferite stadii de implementare, însă ritmul lent de realizare cât şi închiderea celor neconforme conduc la o situaţie mai puţin favorabilă. La momentul actual, există un număr de 29 de depozite ecologice distribuite doar în 23 de judeţe. Acestea nu sunt răspândite uniform pe teritoriul României, ci există regiuni în care funcţionează doar un singur depozit conform – Regiunea de Dezvoltare 5 Vest cu depozitul de la Arad administrat de S.C. A.S.A. Servicii Ecologice S.R.L, care este de fapt şi singura regiune de dezvoltare cu un singur depozit ecologic şi regiuni cu mai multe depozite, cum ar fi Regiunea de Dezvoltare 2 Sud-Est cu 6 depozite funcţionale, dintre care 3 sunt în judeţul Constanţa (amplasate în localităţile Ovidiu, Costineşti şi Albeşti). Totodată se poate evidenţia faptul că 4 operatori administează aproximativ 31% din acestea, adică 9 depozite funcţionale, după cum urmează :

1. S.C Tracon S.R.L. Brăila urmează: - depozitul din comuna Muchea judeţul Brăila; - depozitul din comuna Cristian judeţul Sibiu; - depozitul din oraşul Ovidiu judeţul Constanţa ;

2. S.C. Eco Sud S.R.L Bucureşti : - depozitul din municipiul Craiova, judeţul Dolj; - depozitul din comuna Vidra judeţul Ilfov ;

3. S.C Iridex Grup Import-Export S.R.L. Bucureşti: - depozitul din municipiul Bucureşti (Chiajna); - depozitul din satul Costineşti judeţul Constanţa ;

4. S.C Ecorec S.A Popeşti Leordeni - depozitul de la Glina judeţul Ilfov; - depozitul din Tulcea judeţul Tulcea ;

Situaţia depozitelor municipale conforme funcţionale este evidenţiată în tabelul de mai

jos:

Judeţ Localitate Administrator Depozit Neamţ Piatra Neamţ S.C Rossal S.R.L. Roman

Iaşi Țuţora S.C Salubris S.A. Iaşi Bacău Bacău Direcţia de Servicii Publice Bacău

Page 10: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 9 -

Constanta Ovidiu S.C Tracon S.R.L.

Costineşti S.C Iridex Grup Import-Export S.R.L. Albeşti (Mangalia) S.C Eco Gold Invest S.A

Tulcea Vărărie S.C Ecorec S.A Brăila Muchea S.C Tracon S.R.L. Buzău Gălbinaşi S.C RER Servicii Ecologice S.R.L.

Ialomiţa Slobozia S.C Vivani Salubritate S.A .

Prahova Boldeşti-Scăieni

S.C Vitalia Servicii Pentru Mediu – Tratarea Deşeurilor S.A.

Vălenii de Munte S.C Termoelectrica Ploieşti S.A Argeş Albota S.C. Salubritate 2000 S.A. Piteşti

Dâmboviţa Aninoasa S.C. Eurogas Prescom S.R.L.

Titu S.C. Eurogas Prescom S.R.L. Dolj Mofleni (Craiova) S.C Eco Sud S.R.L Gorj Târgu-Jiu S.C Polaris Mediu S.R.L.

Mehedinţi Drobeta Turnu Severin S.C Brantner Servicii Ecologice S.A. Vâlcea Feţeni D.A.D.P. Râmnicu-Vâlcea Arad Arad S.C A.S.A. Servicii Ecologice S.R.L. Bihor Oradea S.C. Eco Bihor S.R.L.

Satu Mare Doba Serviciul Public Braşov Braşov S.C Fin-Eco S.A Sibiu Cristian S.C Tracon S.R.L. Mureş Sighişoara S.C Schuster Ecosal S.R.L.

Harghita Odorheiul Secuiesc S.C AVE Harghita Salubritate S.R.L.

Ilfov Glina S.C Ecorec S.A Vidra S.C Eco Sud S.R.L

Bucureşti Chiajna S.C Iridex Grup Import-Export S.R.L.

La nivelul anului 2011, în cele 29 de depozite municipale conforme prezentate mai sus s-au depozitat aproximativ 3,5 milioate tone deşeuri . Cantităţile realizate pe regiuni de dezvoltare sunt evidenţiate în graficul următor:

3 6 6 4 1 2 4 3

0

200000

400000

600000

800000

1000000

1200000

1400000

tone

RD 1 RD 2 RD 3 RD 4 RD 5 RD 6 RD 7 RD 8

Regiunea de Dezvoltare

Nr depozite conforme

Cantitate depozitata

Page 11: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 10 -

Regiunea de Dezvoltare

Nr depozite conforme

Cantitate depozitată

RD 1 3 225.294,00 RD 2 6 578.584,55 RD 3 6 467.844,33 RD 4 4 246.060,10 RD 5 1 99.106,19 RD 6 2 392.242,00 RD 7 4 265.577,00 RD 8 3 1.247.187,10 Total 29 3.521.895,27

* Precizăm că datele prezentate reprezintă cantitatea realizată în primele 11 luni şi estimată pentru luna a 12-a pentru majoritatea operatorilor.

Aşa cum se poate observa, în regiunea de dezvoltare 8 Bucureşti-Ilfov, deşi sunt numai 3 depozite conforme, cantitatea depozitată de acestea reprezintă aproximativ 35% din cantitatea totală, datorită numărului mare al populaţiei deservite. Având în vedere că principala soluţie pentru eliminarea deşeurilor municipale o reprezintă depozitarea acestora, evoluţia cantităţii depozitate depinde în mod direct de cantitatea de deşeuri municipale generate. Astfel, evoluţia trimestrială pentru cele 3 depozite conforme din R.D. 8 Bucureşti-Ilfov cunoaşte un minim în primul trimestru şi creşte la un maxim în trimestru trei, fapt evidenţiat în graficul următor:

Evolutia trimestriala a deseurilor municipale depozitate in anul 2011 in cele 3

depozite municipale conforme din regiunea RD 8 Bucuresti-Ilfov

0,000

50.000,000

100.000,000

150.000,000

200.000,000

250.000,000

300.000,000

350.000,000

400.000,000

Trim I Trim II Trim III Trim IV

Cant

itate

(to

)

Cantitate depozitata (to)

Trimestru Trim I Trim II Trim III Trim IV

Cantitate depozitata (to) 249.171,656 307.801,206 377.019,260 313.194,981

Distribuţia depozitelor ecologice pe regiuni de dezvoltare şi judeţe, la nivelul României,

este prezentată în Anexa nr. 2

Page 12: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 11 -

V. Consideraţii privind starea serviciului public de salubrizare:

� Regionalizarea reprezintă un aspect principal al politicii de dezvoltare a sectorului serviciilor de salubrizare. Această politică are drept scop îmbunătăţirea performanţelor din sector printr-un management performant, eficient şi profesional. De asemenea, obţinerea finanţării din fonduri europene pentru serviciul de salubrizare , impune ca un sistem de management integrat al deşeurilor să fie realizat de către autorităţile administraţiei publice locale ce beneficiază de aceste fonduri.

� Se constată o slabă preocupare din partea autorităţilor publice locale , în special din

mediu rural, pentru elaborarea regulamentului serviciului de salubrizare a localităţilor în conformitate cu Ordinul Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 110/2007 şi a caietelor de sarcini conform Ordinului Preşedintelui A.N.R.S.C. nr. 111/2007 şi de monitorizare a indicatorilor de performanţă ai serviciului.

� În oraşele mici şi în special în comune, activităţile specifice serviciului de salubrizare se

desfăşoară cu dificultate, datorită dotărilor slabe şi a lipsei mijloacelor financiare necesare.

� Procesul investiţional este scăzut în special în mediul rural. Autorităţile publice locale nu

prevăd în bugetele locale fonduri pentru modernizarea şi dezvoltarea sistemului de salubrizare, iar operatorii au o situaţie financiară dificilă datorită şi gradului scăzut de încasare a serviciului şi nu pot susţine cheltuielile de modernizare.

� Gradul scăzut de încasare al tarifului de salubrizare. Operatorii întâmpină deficultăţi în

prestarea serviciului de salubrizare datorită gradului scazut de încasare a serviciului şi al nivelului redus al tarifului care nu acoperă în totalitate cheltuielile de exploatare .

� Activitatea de colectare selectivă a deşeurilor municipale, în localităţile în care există

infrastructura adecvată, nu se desfăşoară eficient, în principal din cauza interesului scăzut al utilizatorilor, fiind necesară o mai buna implicare şi coordonare a operatorilor şi a autoritătilor publice locale şi în special dezvoltarea programelor de conştientizare a populaţiei privind avantajele colectarii selective.

� Costurile de transport al deşeurilor manajere sunt în unele judeţe foarte mari, deoarece

nu există depozite municipale conforme, iar cele neconforme fie au fost închise , fie sunt insuficiente şi prin urmare în unele cazuri depozitarea realizându-se în judeţe vecine.

� Accelerarea implementării sistemelor integrate de management al deşeurilor în ceea ce

priveşte înfiinţarea de noi depozite conforme, în special în partea de vest şi nord-vest a României, respectiv Regiunile de Dezvoltare RD 5 şi RD 6, unde nu există decât 3 depozite municipale conforme funcţionale la un total de 10 judeţe.

� Potrivit reglementărilor europene, Directiva Cadru a Deşeurilor, Directiva nr.

2008/98/CE , “ierarhia deşeurilor” este următoarea: a) prevenirea; b) pregatirea pentru reutilizare; c) reciclarea; d) alte operatiuni de valorificare ex. valorificarea energetica); e). eliminarea, iar statele membre, la aplicarea “ierarhiei”, trebuie să adopte măsuri pentru a încuraja opţiunile care produc cel mai bun rezultat global în privinţa mediului.

Page 13: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 12 -

Anexa 1

Situaţia serviciului de salubrizare - activitatea de precolectare, colectare - la nivelul Regiunii de Dezvoltare 1 Nord-Est Moldova

Numar prestatori cu sediul in aria regiunii: ♦ 31 prestatori Numar prestatori cu sediul in aria altor regiuni de dezvoltare dar care presteaza in RD1: ♦ 3 prestatori – societati comerciale cu capital privat Structura prestatorilor cu sediul in RD1 dupa forma de organizare: ♦ 24 societati comerciale ♦ 6 servicii publice / compartimente de specialitate ♦ 1 regie autonoma Structura societatilor comerciale dupa forma capitalului: ♦ capital privat: 9 ♦ capital integral al unitatilor administrativ teritoriale: 15 ♦ capital mixt: 0 Asigurarea actvitatii de precolectare, colectare : ♦ urban: grad de acoperire 100% se presteaza in 46 de municipii si orase din total 46 ♦ rural : grad de acoperire 69,96% se presteaza in 354 de comune din total 506

Situaţia serviciului de salubrizare - activitatea de precolectare, colectare - la nivelul Regiunii de Dezvoltare 2 Sud-Est

Numar prestatori cu sediul in aria regiunii: ♦ 28 prestatori Numar prestatori cu sediul in aria altor regiuni de dezvoltare dar care presteaza in RD2: ♦ 2 prestatori – societati comerciale cu capital privat ♦ 1 prestator – persoana juridica comunitara din Spania Structura prestatorilor cu sediul in RD2 dupa forma de organizare: ♦ 20 societati comerciale ♦ 8 servicii publice / compartimente de specialitate Structura societatilor comerciale dupa forma capitalului: ♦ capital privat: 6 ♦ capital integral al unitatilor administrativ teritoriale: 12 ♦ capital mixt: 2 Asigurarea actvitatii de precolectare, colectare : ♦ urban: grad de acoperire 100% se presteaza in 35 municipii si orase din total 35 ♦ rural : grad de acoperire 83,62% se presteaza in 296 de comune din total 354

Page 14: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 13 -

Situaţia serviciului de salubrizare - activitatea de precolectare, colectare - la nivelul Regiunii de Dezvoltare 3 Sud Muntenia şi judetul Ilfov

Numar prestatori cu sediul in aria regiunii: ♦ 33 prestatori Numar prestatori cu sediul in aria altor regiuni de dezvoltare dar care presteaza in RD3: ♦ 9 prestatori – societati comercial cu capital privat Structura prestatorilor cu sediul in RD3 dupa forma de organizare: ♦ 23 societati comerciale ♦ 10 servicii publice / compartimente de specialitate Structura societatilor comerciale dupa forma capitalului: ♦ capital privat: 10 ♦ capital integral al unitatilor administrativ teritoriale: 13 ♦ capital mixt: 0 Asigurarea actvitatii de precolectare, colectare : ♦ urban: grad de acoperire 100% se presteaza in 56 municipii si orase din total 56 ♦ rural : grad de acoperire 54,63% se presteaza in 301 de comune din total 551

Situaţia serviciului de salubrizare - activitatea de precolectare, colectare - la nivelul Regiunii de Dezvoltare 4 Sud-Vest Oltenia

Numar prestatori cu sediul in aria regiunii: ♦ 22 prestatori Numar prestatori cu sediul in aria altor regiuni de dezvoltare dar care presteaza in RD4: ♦ 6 prestatori – societati comerciale cu capital privat Structura prestatorilor cu sediul in RD4 dupa forma de organizare: ♦ 17 societati comerciale ♦ 5 servicii publice / compartimente de specialitate Structura societatilor comerciale dupa forma capitalului: ♦ capital privat: 6 ♦ capital integral al unitatilor administrativ teritoriale: 10 ♦ capital mixt: 1 Asigurarea actvitatii de precolectare, colectare : ♦ urban: grad de acoperire 100% se presteaza in 40 municipii si orase din total 40 ♦ rural : grad de acoperire 35,29% se presteaza in 144 de comune din total 408

Page 15: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 14 -

Situatia serviciului de salubrizare - activitatea de precolectare, colectare - la nivelul Regiunii de Dezvoltare 5 Vest

Numar prestatori cu sediul in aria regiunii: ♦ 26 prestatori Numar prestatori cu sediul in aria altor regiuni de dezvoltare dar care presteaza in RD5: ♦ 5 prestatori – societati comerciale cu capital privat Structura prestatorilor cu sediul in RD5 dupa forma de organizare: ♦ 21 societati comerciale ♦ 5 servicii publice / compartimente de specialitate Structura societatilor comerciale dupa forma capitalului: ♦ capital privat: 6 ♦ capital integral al unitatilor administrativ teritoriale: 12 ♦ capital mixt: 3 Asigurarea actvitatii de precolectare, colectare : ♦ urban: grad de acoperire 100% se presteaza in 42 municipii si orase din total 42 ♦ rural : grad de acoperire 94,31% se presteaza in 265 de comune din total 281

Situatia serviciului de salubrizare - activitatea de precolectare, colectare - la nivelul Regiunii de Dezvoltare 6 Nord-Vest

Numar prestatori cu sediul in aria regiunii: ♦ 31 prestatori Numar prestatori cu sediul in aria altor regiuni de dezvoltare dar care presteaza in RD6: ♦ 2 prestatori – societati comerciale cu capital privat Structura prestatorilor cu sediul in RD6 dupa forma de organizare: ♦ 17 societati comerciale ♦ 14 servicii publice / compartimente de specialitate Structura societatilor comerciale dupa forma capitalului: ♦ capital privat: 11 ♦ capital integral al unitatilor administrativ teritoriale: 6 ♦ capital mixt: 0 Asigurarea actvitatii de precolectare, colectare : ♦ urban: grad de acoperire 100% se presteaza in 43 municipii si orase din total 43 ♦ rural : grad de acoperire 98,51% se presteaza in 397 de comune din total 403

Page 16: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 15 -

Situatia serviciului de salubrizare - activitatea de precolectare, colectare - la nivelul Regiunii de Dezvoltare 7 Centru

Numar prestatori cu sediul in aria regiunii: ♦ 42 prestatori Numar prestatori cu sediul in aria altor regiuni de dezvoltare dar care presteaza in RD7: ♦ 3 prestatori – societati comerciale cu capital privat ♦ 1 prestator – persoana juridica comunitara Structura prestatorilor cu sediul in RD7 dupa forma de organizare: ♦ 36 societati comerciale ♦ 5 servicii publice / compartimente de specialitate ♦ 1 regie autonoma Structura societatilor comerciale dupa forma capitalului: ♦ capital privat: 16 ♦ capital integral al unitatilor administrativ-teritoriale: 17 ♦ capital mixt: 3 Asigurarea actvitatii de precolectare, colectare : ♦ urban: grad de acoperire 100% in urban se presteaza in 57 municipii si orase din total 57 ♦ rural: grad de acoperire 78,99% in rural se presteaza in 282 de comune din total 357

Page 17: Starea Serviciilor de Salubrizare 2011

Starea serviciului de salubrizare a localităţilor - 2011 - 16 -

Anexa 2

Distribuţia depozitelor municipale conforme

♦ - Depozite conforme funcţionale

■ - Depozite sistate, s-a epuizat capacitatea de depozitare