Specificul ziarelor in perioada electorala

of 14 /14
Specificul conţinuturilor web în perioadele electorale

Embed Size (px)

description

jurnalism-online

Transcript of Specificul ziarelor in perioada electorala

Page 1: Specificul ziarelor in perioada electorala

Specificul conţinuturilor web

în perioadele electorale

Page 2: Specificul ziarelor in perioada electorala

În preajma fiecărei campanii electorale, începe marea zbenguială a esichierului politic. Astfel că toate conținuturile media sunt invadate de știri și materiale cu un bineconturat mesaj și conținut politic. Partidele se întrec în conferințe de presă, iar cele mai invizibile pînă atunci formațiuni politice încearcă să iasă și ele din umbră.

Page 3: Specificul ziarelor in perioada electorala

Alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 sunt alegerile parlamentare ce au loc pentru a treia oară în ultimii 2 ani în Republica Moldova. Campania electorală ia amploare pe zi ce trece. Ea este competitivă și pe alocuri tensionată.Pe platformele media începe Marea Batalie! Acum, pînă pe 16 decembrie toți Încearcă să se evidențieze, să se Arate cît de bun este.

Informarea asupra comportamentului revistelor și ziarelor online în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 2010 în Republica Moldova;Ziarele online: “Timpul”, “Jurnal de Chisinau”, “Moldova Suverana” în perioada electorală. Studiu de caz

Page 4: Specificul ziarelor in perioada electorala

Ziarele și revistele online au început mediatizarea activă a perioadei electorale imediat după anunţarea datei alegerilor parlamentare anticipate. Acest lucru nu a necesitat eforturi editoriale suplimentare, deoarece mass-media era deja ancorată în reflectarea crizei politice şi parlamentare din R.M.Ziarele sunt unele dinmijloacele de media-tizare a campanieielectorale.

Page 5: Specificul ziarelor in perioada electorala

Ca şi în campaniile electorale precedente, se menţine divizarea mass-mediei în funcţie de simpatiile/antipatiile electorale ale editorilor şi jurnaliştilor. Majoritatea instituţiilor care în alegerile precedente au promovat intens Partidul Comuniştilor, spre exemplu, (Moldova Suverana) fac acelaşi lucru şi în această campanie, PCRM, fiind prezentat doar în context pozitiv în ştiri şi materiale de opinie. În acelaşi timp, oponenţii politici ai comuniştilor – Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) în general şi partidele PLDM şi PL în particular, sunt prezentaţi aproape exclusiv în culori negre, fiind acuzaţi de conflict de interese şi chiar de încălcare a legislaţiei în vigoare.

Page 6: Specificul ziarelor in perioada electorala

Contrar normelor deontologice, cele mai multe din materialele care conţin aceste acuzaţii nu prezintă şi punctul de vedere al părţii acuzate. Deseori aceste instituţii mass-media citează surse de informaţii anonime, fac uz de limbaj denigrator şi de atac la persoană. Nu numai cei de la publicația Moldova Suverană fac acest lucru, multe partide care dețin un ziar fac publicitate partidului căruia îi aparține, e și normal, ei plătesc pentru asta bani grei, pentru că vor să ajungă la un rezultat bun. Partidul Comuniștilor nu este iubit de nimeni înafară de Moldova Suverană, care îl înflorește așa cum îi place, partidele care fac parte din AIE sunt susținute de celelalte ziare ”democratice”.Cînd începe lupta înainte de alegeri, atunci încep a apărea editoriale, comentarii ceea ce privește rezultatele sau campania electorală.Fiecare jurnalist are dreptul să-și expună părerea, însă nu fiecare jurnalist are dreptul de a critica un partid au altul, trebuiee întotdeauna să fie prezente două poziții, nicidecum doar una, cea a autorului și mai mult nu mai este loc pentru nimic.

Page 7: Specificul ziarelor in perioada electorala

În perioadă de monitorizare, ziarele “Timpul” și “Jurnal de Chișinau” au avut un comportament editorial relativ echilibrat, prezentând opinii şi poziţii diferite ale partidelor în contextul campaniei electorale. Însă s-a simțit și un oarecare dispreț față de partidul comunist, fiecare text conținea o frază împotriva lor. Numărul materialelor de educaţie electorală, adică articole care prezintă modalităţile de exercitare a dreptului constituţional la vot, ca şi al materialelor din categoria „Programe electorale speciale” (dezbateri cu participarea concurenţilor electorali, interviuri cu aceştia privind conţinutul programelor electorale) este deocamdată foarte mic. Însă volumul de publicitate politică şi electorală, crește preponderent în dependență de banii alocați pentru publicitate.Fiecare partid alocă o sumă mare pentrupublicitate, deoarece anume de eauneori depinde viitorul.

Page 8: Specificul ziarelor in perioada electorala

Ziarul online “Timpul” conține multă publicitate dar reflectă campania electorală mai mult sau mai puţin echilibrat, prezentând evenimentele organizate de concurenţii electorali sau cu participarea acestora. În cazul unor acuzaţii lansate public de unii concurenţi electorali în adresa altora, ziarul solicită opinia părţii acuzate. În general, principalii actori politici sunt prezentaţi de Timpul atât în context pozitiv, cât şi în context negativ.

Page 9: Specificul ziarelor in perioada electorala

Ziarul “Jurnal de Chișinău” este echidistant. El pune în parelel răul și binele, sugerînd realitatea și prezintă partidele politice după bunul merit. Însă cu un grad mai înalt apreciază Alianța de la guvernare.

Page 10: Specificul ziarelor in perioada electorala

În știrile plasate pe www.Moldova Suverana.md este observat clar care este favoritul. PCRM este cel care face cele mai multe lucruri bune și este cel mai puțin vinovat de ce se petrece rău în jur. De obicei redacția scrie materiale de opinie pentru a evidenția capacitatea PCRM de a conduce statul la nivelul cel mai înalt.

Page 11: Specificul ziarelor in perioada electorala

Concluzie:

Pe parcursul campanie electorale fiecare ziar își alege pe cine să simpatizeze, cine plătește mai mult, cine îi susține mai mult, cine îl citește mai mult, se crează un public al său. Fiecare cetățean este în drept să aleagă pe cine să îl voteze, ziarele sunt în drept să informeze populația despre partidele existente și despre politica lor.Republica Moldova este printre cele mai săraci țări, însă trebuie să ținem cont că în campania electorală ea devine atât de bogată, se găsesc mereu bani pentru a-și evidenția partidul din care fac parte. Ziarele sunt cele mai citite de generația a doua și a treia, de aceea ele conțin mai multe materiale colorate pentru a atrage ochiul persoanei care va intra pe sait pentru a citi informația.

Page 12: Specificul ziarelor in perioada electorala

Statutul juridic al presei în perioada campaniei electoralePrin campanie electorală înţelegem perioada de activitate care se desfăşoară cu scopul de a-i determina pe alegători să-şi exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral şi care începe, pentru fiecare concurent electoral, la data înregistrării acestuia de către Comisia Electorală Centrală sau de către consiliul electoral de circumscripţie şi se încheie la data excluderii concurentului electoral din alegeri sau în ziua votării (art.1, Codul Electoral). La reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă urmează să fie luate în calcul şi recomandările elaborate de organismele internaţionale la care Republica Moldova este membru, în domeniul reflectării în media a campaniei electorale, incorporate în: Convenţional, sarcinile jurnalistului pe perioada reflectării campaniei electorale pot fi divizate în două compartimente:a) sarcini ce vizează monitorizarea alegerilor;b) sarcini ce vizează reflectarea alegerilor.Acestor două compartimente de sarcini le revin respectiv două compartimente de drepturi.

Page 13: Specificul ziarelor in perioada electorala

Drepturile presei ce vizează reflectarea alegerilorMijlocul de informare în masă are următoarele drepturi principale legate de procesul de reflectare a alegerilor:- dreptul de a răspândi materiale ce reprezintă agitaţie electorală (art.47 alin.(1), Codul electoral);- dreptul de a realiza dezbateri electorale (art.64 alin.(5), Codul electoral);- dreptul de a difuza rezultatele chestionarelor sociologice (art.64 alin.(3), Codul electoral);- dreptul de a stabili preţul pentru publicitatea electorală (art.47 alin.(6), Codul electoral);- dreptul de a produce spoturi publicitare pentru concurenţii electorali.

Page 14: Specificul ziarelor in perioada electorala

Particularităţile agitaţiei electorale în presa scrisăSpre deosebire de agitaţia prin intermediul mijloacelor audiovizualului, legislaţia naţională nu stabileşte multe cerinţe şi limitări faţă de publicitatea electorală în presa scrisă. Codul Electoral prevede ca fiecare material publicitar scris să includă denumirea concurentului electoral, data tipăririi, tirajul materialului şi denumirea tipografiei care l-a tipărit (art.47, alin.(5)).Regulamentul privind reflectarea în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova a campaniei electorale la alegerile locale generale din 2007 cere ca fiecare material al concurenţilor electorali publicat în presa scrisă să fie plasat la o rubrică specială cu denumirea „Electorala 2007”, iar materialul publicitar urmează să fie însoţit de nota „achitat din fondul electoral” al concurentului respectiv (p.12, Regulament).„Mijloacele de informare în masă finanţate de la buget publică gratuit declaraţiile şi materialele prezentate de consiliile electorale, programele preelectorale ale concurenţilor electorali şi alte materiale referitoare la alegeri, inclusiv cele ce ţin de educaţia civică şi de informarea alegătorilor despre alegeri” (art.35 alin.(7), Codul electoral).