smaranda vultur timişoara – revoluţia din 1989. practici memoriale ...

31
Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 47 Timişoara – Revoluţia din 1989. Practici memoriale urbane sau despre memoria în criză (Studiu de caz) Smaranda Vultur Universitatea de Vest din Timişoara Memoria între un discurs identitar şi o formă de acţiune Se ştie că momentele istorice percepute ca fiind unele de ruptură antrenează cu ele un travaliu intens şi la nivelul reconstrucţiei memoriale. Mai întâi pentru că evenimentul identificat cu această ruptură este în bună parte produsul unui astfel de travaliu. Discursurile prin care el este asimilat treptat unui eveniment fondator şi integrat memoriei colective, remodelează evenimentul în timp (Petit, 1991), îi dau identitate, sens şi prestigiu. Specialist în istoria Revoluţiei franceze şi a revoluţiilor în general, François Furet subliniază că „în astfel de perioade, investirea emotivă, afectivă şi ideologică în acţiune e mai puternică” motiv pentru care sunt „perioadele cele mai greu de interpretat”. Aceste perioade „sunt cele în care medierea între intenţii şi acţiune e dintre cele mai puternice, dată fiind extraordinara putere a ideii revoluţionare” (Furet, 2011: 38). Nu e nici o îndoială că evenimentele din decembrie 1989, considerate de marea majoritate a timişorenilor drept o Revoluţie, au avut – printre alte consecinţe – şi pe aceea de a cataliza un intens proces de recitire a trecutului şi de interpetare şi reinterpretare a evenimentelor care au schimbat destinul oraşului şi al României. Caracterul inaugural al evenimentului e marcat în discursurile memoriale orale 1 prin situarea faptelor pe o axă a timpului care desparte evenimentele din viaţa individuală şi colectivă în funcţie de un înainte şi un după 1989. El e un fel de cadru de referinţă al memoriei, care a devenit pentru o parte a locuitorilor lui şi o importantă axă a discursului identitar. În selecţia fragmentelor de interviu am ţinut cont de posibilitatea de a repera printre răspunsurile la cele 30 de interviuri realizate cu ghid de interviu (deci cu întrebări precise, care includeau referiri la memoria Revoluţiei din 1989) 2 felul în care evenimentul e descris, perceput, configurat şi felul în care el începe să se 1 Am luat în conisiderare în cele ce urmează mărturiile publicate deja de mine în Vultur (2005: 6-7) Anul XVII, p.6-7 şi comentate în Vultur ( 2009 :32). Unele aspecte discutate în text pot fi citite în versiune franceză (Vultur 2010 ) 2 Analiza ce urmează se întemeiază pe câteva din cele 30 de interviuri realizate în perioada octombrie 2004 – mai 2005 de cercetători din Grupul de Istorie Orală şi Antropologie Culturală de la Fundaţia A Treia Europă. Dintre aceştia s-au implicat direct în proiect Simona Branc, Aurora Dumitrescu, Claudia Filip, Antonia Komlosi, Adrian Onica, Roxana Onica, Cristina Trif . Interviurile se află în arhiva aceleiaşi Fundaţii (AIOFTE ), respectiv a Centrului Interdsiciplinar de Studii Regionale (ACISR).

Transcript of smaranda vultur timişoara – revoluţia din 1989. practici memoriale ...

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  47

  Timioara Revoluia din 1989. Practici memoriale urbane sau despre memoria n criz (Studiu de caz)

  Smaranda Vultur Universitatea de Vest din Timioara

  Memoria ntre un discurs identitar i o form de aciune

  Se tie c momentele istorice percepute ca fiind unele de ruptur antreneaz cu ele un travaliu intens i la nivelul reconstruciei memoriale. Mai nti pentru c evenimentul identificat cu aceast ruptur este n bun parte produsul unui astfel de travaliu. Discursurile prin care el este asimilat treptat unui eveniment fondator i integrat memoriei colective, remodeleaz evenimentul n timp (Petit, 1991), i dau identitate, sens i prestigiu.

  Specialist n istoria Revoluiei franceze i a revoluiilor n general, Franois Furet subliniaz c n astfel de perioade, investirea emotiv, afectiv i ideologic n aciune e mai puternic motiv pentru care sunt perioadele cele mai greu de interpretat. Aceste perioade sunt cele n care medierea ntre intenii i aciune e dintre cele mai puternice, dat fiind extraordinara putere a ideii revoluionare (Furet, 2011: 38).

  Nu e nici o ndoial c evenimentele din decembrie 1989, considerate de marea majoritate a timiorenilor drept o Revoluie, au avut printre alte consecine i pe aceea de a cataliza un intens proces de recitire a trecutului i de interpetare i reinterpretare a evenimentelor care au schimbat destinul oraului i al Romniei.

  Caracterul inaugural al evenimentului e marcat n discursurile memoriale orale1 prin situarea faptelor pe o ax a timpului care desparte evenimentele din viaa individual i colectiv n funcie de un nainte i un dup 1989. El e un fel de cadru de referin al memoriei, care a devenit pentru o parte a locuitorilor lui i o important ax a discursului identitar.

  n selecia fragmentelor de interviu am inut cont de posibilitatea de a repera printre rspunsurile la cele 30 de interviuri realizate cu ghid de interviu (deci cu ntrebri precise, care includeau referiri la memoria Revoluiei din 1989)2 felul n care evenimentul e descris, perceput, configurat i felul n care el ncepe s se

  1 Am luat n conisiderare n cele ce urmeaz mrturiile publicate deja de mine n Vultur (2005: 6-7) Anul

  XVII, p.6-7 i comentate n Vultur ( 2009 :32). Unele aspecte discutate n text pot fi citite n versiune francez (Vultur 2010 )

  2 Analiza ce urmeaz se ntemeiaz pe cteva din cele 30 de interviuri realizate n perioada octombrie 2004 mai 2005 de cercettori din Grupul de Istorie Oral i Antropologie Cultural de la Fundaia A Treia Europ. Dintre acetia s-au implicat direct n proiect Simona Branc, Aurora Dumitrescu, Claudia Filip, Antonia Komlosi, Adrian Onica, Roxana Onica, Cristina Trif . Interviurile se afl n arhiva aceleiai Fundaii (AIOFTE ), respectiv a Centrului Interdsiciplinar de Studii Regionale (ACISR).

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  48

  identifice cu memoria celor care l-au trit ca participani activi, martori sau comentatori ai lui1.

  n jurul evenimentelor n cauz plutesc nc o serie de necunoscute, chiar i pentru cei care le-au vzut cu proprii lor ochi i se consider martori direci ai celor ntmplate. Se observ la ei, mai ales cnd au povestit la o distan mai scurt de evenimente, grija pentru detalii concrete, care s radiografieze ct mai exact situaia, parc pentru a o autentifica i a o face credibil, n ciuda ncrcturii emoionale intense a relatrii (vezi mrturiile din http://www. memoriatimisoarei.ro/timisoara-povestita/povestiri-de-viata/remember-89-marturii-inregistrate-la-7-ani-de-la-revolutia-din-1989.html, realizate la 7 ani de la Revoluie)

  Numeroasele mrturii scrise, produse de actori situai pe pri adesea adverse ale baricadei2 nu au adus nici ele clarificrile sperate. Activitatea de producere a memoriei echivaleaz din aceste cauze cu o adevrat hermeneutic, cu o intens activitate de interpretare a ceea ce s-a ntmplat3. Vreau s spun prin asta c discursurile memoriilor concurente capteaz evenimentul i l relateaz sub semnul diverselor pete albe pe care istoria lui recent le semnaleaz, concentrndu-se pe dezlegarea unor necunoscute sau polemiznd implicit (adesea i explicit) cu alte mrturii posibile sau existente.

  Probabil c, n anii sau deceniile ce vor veni, multe dintre enigmele de azi vor fi dezlegate i adevrul va fi probat cu documente sau alte tipuri de surse i mrturii, astfel nct, analize ca cea pe care o schim aici are privilegiul de a radiografia o memorie aflat n plin proces de producere i de a arta sursele din care ea se alimenteaz, dinamica lor. Cum vom vedea din mrturiile citate, lucrurile sunt povestite la cald, la o distan nc redus de evenimentul fondator, ntr-o perioad n care mizele politice care au stat la baza declanrii Revoluiei i criza de putere ce i-a urmat, manifestat printr-o aprig lupt ntre forele concurente, au nc efecte vizibile asupra felului n care a evoluat i evolueaz Romnia spre democraie. Subliniez c a fost vorba de o lupt i nu de o avansare lin spre o nou situaie. A fost vorba de un drum cu multe reveniri i conflicte, de-a lungul cruia raporturile de putere dintre forele favorabile democraiei i cele contrare ei, s-au renegociat periodic i adesea dramatic.

  E vorba deci de un context care stimuleaz rememorarea, stimulnd n acelai timp o poziionare a martorilor n raport cu sensul evenimentelor. Ea capt o intens coloratur emoional, discursul martorilor avnd adesea i valoarea unui mod de aciune. M refer aici nu doar la actul de a depune mrturie, deci la acela de a te constitui n parte a unei memorii colective n curs

  1 De fapt aceste trei instane sunt adesea reunite ntr-o singur persoan. 2 Cf. bilanul fcut de Ruxandra Cesereanu ( 2005), bilan care ine cont de memoria Revoluiei la nivelul

  ntregii ri. Felul n care sunt tratate evenimentele de la Timioara n cuprinsul acestei lucrri ar merita confruntat cu memoria timiorenilor, n msura n care sursele orale sau scrise o permit.

  3 Sidonia Grama vede n semnul de ntrebare cusut pe gaura din steagul aternut pe treptele bisericii neterminate a Martirilor n timpul comemorrilor din 2005, cutarea incert a unui sens (Grama 2005: 321), dar chiar gaura din steag marcheaz un gol de semnificaie, un sens anulat (cel al stemei cusute altdat pe steag) care se cere interpretat.

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  49

  de producere, ci i la o situare ce presupune responsabilitatea n raport cu victimele revoluiei i rudele lor i, la modul mai general, opiuni politice.

  Criza pe care Revoluia a declanat-o hiperproducia memorial post revoluionar fiind ntr-o anume msur un simptom al acesteia - e i o criz de ordin moral, ea aprnd ntr-o societate care a trit mult timp sub tiranie, a fost permanent supus cenzurii i unui pact al minciunii i duplicitii. Pe scena memoriei Revoluiei se confrunt azi cei care sper s afle adevrul cu cei care au interesul s-l ascund, cei care cred c l dein, cu cei care nu nceteaz s se ndoiasc. n parte, aceast disput e generat i de conflictul ntre ce a fost vizibil pentru fiecare i a fost interpretat n focul evenimentelor ntr-un anume fel i ceea ce ulterior a cptat interpretri diferite sau chiar contrare. Exist un miez ambiguu al evenimentelor, perceput ca atare nc din timpul derulrii lor, cum se vede din mrturiile mai apropiate de ele (vezi http://www. memoriatimisoarei.ro/timisoara-povestita/povestiri-de-viata/remember-89-marturii-inregistrate-la-7-ani-de-la-revolutia-din-1989.html). Urmrind istoria acestei memorii, asistm pe de o parte la o decenzurare treptat a spunerii, ce reconfigureaz frontierea dintre ce poate i fi ce nu poate fi spus, pe de alta, la concurena opiniilor i la activarea imaginarului investit n evenimente de diferitele grupuri implicate n desfurarea lor.

  Analiza pe care o propunem i are n vedere n primul rnd pe cei civa intelectuali timioreni care au rspuns la un ghid de interviu legat de memoria Timioarei1. O mare parte dintre ei sunt i lideri de opinie. Ei se refer la Revoluia din 1989 de la Timioara ca la un eveniment inaugural pentru o lume altfel, aflat n contrast cu cea anterioar, n care adevrul, att ct e el discernabil azi, poate i trebuie s fie spus. Suntem deci n faa unei situaii speciale, n care cel care depune mrturie se simte pe sine ca parte a unei aciuni care ar trebui s clarifice lucrurile i n ultim instan chiar s le schimbe. Mai mult dect att, cercettorii i martorii implicai de aceast parte, n dificila negociere a memoriilor, au trit i triesc acest lucru sub semnul unei anumite urgene, cu iluzia c, mpreun, chiar ar putea s schimbe sau mcar s sensibilizeze lumea n care triesc.

  Se nelege c n aceast prim parte voi ncerca s ascult vocile celor care au acceptat s-i exprime opiniile i s fac transparent modul lor de a vedea i a modela evenimentele pentru cei care nu au vzut, nu tiu, nu au fost acolo i s observ ce e comun i ce desparte aceste mrturii ntre ele. Voi restrnge observaiile la fragmentele selecionate din interviuri, pentru a semnala unele dintre caracteristicile acestor discursuri ale memoriei, vizibile din felul n care faptele sunt povestite. Voi face acest lucru, dup ce am semnalat mai sus acele trsturi comune rezultate din contextul n care memoria se comunic i pe care discursurile memoriei l remodeleaz la rndul lor.

  Voi aduce n discuie n a doua parte a acestui comentariu alte dou aspecte ale travaliului memoriei: inscripionarea memoriei n ora i comemorrile.

  1 Vultur (2005 : 6-7)

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  50

  De la o memorie individual la una exemplar

  Fragmentele de interviu selectate ne arat c tema Revoluiei e prezent n unele cazuri ca mrturie direct a unor participani sau observatori ai evenimentelor : e cazul Ilenei Pintilie (I.P.) i a lui Daniel Vighi (D. V.) pentru care trimitem la mrturiile mai extinse publicate n Vultur (2005 : 6-7) i a mrturiei lui Viorel Marineasa (V.M.) n aceste cazuri se poate remarca preocuparea pentru detalii, pentru fixarea memoriei n spaiul oraului, ca i cum, cu ct ar fi mai numeroase referinele de acest fel, mrturia ar cpta mai mult credibilitate. Spaiul oraului include i locurile de memorie post revoluionare (strzi, piee, monumente etc.), fiind investit astfel cu putere de reper pentru o memorie comun a locuitorilor lui. El constituie canavaua pe care memoria se sprijin pentru a cpta form, discursul avansnd prin tatonri, n logica unui adevr de cutat, de explicat, de susinut. Pe de alt parte, discursul mrturie pune n eviden ezitrile celui care relateaz, atunci cnd n prim plan trec, ca n cazul lui I. P., starea de confuzie din acele zile, incertitudinile legate de felul n care pot fi interpretate faptele vzute n chiar timpul evenimentelor. Relatrile martorilor direci urmresc evenimentele n succesiunea lor cronologic redndu-le gradat, n evoluia lor pe zile, descifrnd un eveniment anterior prin cele ce i-au urmat (naraiunea red avansarea spre un sens posibil n acest fel), subliniind episoadele cheie.

  Unul dintre acestea, la care timiorenii in n mod deosebit e ataat zilei de 20 decembrie, cnd Timioara s-a crezut pentru o zi un ora liber: armata s-a retras de pe strzi, cei nchii n zilele de 16 i 17 decembrie au fost eliberai la cererea manifestanilor i acetia din urm au ocupat sediul regional al partidului comunist (foto 1 si foto 2) strignd Triasc Romnia Liber! i fluturnd drapelul tricolor cu gaur n locul stemei, dup ce l-au mpiedicat pe primul ministru Dsclescu s vorbeasc de la balconul acestui sediu (simbol al puterii politice). Tot atunci a fost ocupat i balconul Operei din Timioara (foto 3).

  Ambele locuri au devenit tribune ale unui dialog cu mulimea, dialog care constituia i pe plan simbolic o bre n platoa tcerii care se instalase dup asediul oraului de ctre militari i pn la fraternizarea populaiei cu armata, care renunase s mai trag n manifestani (nu se tie precis din ordinul cui). Se putea vorbi liber, inclusiv despre morii din zilele anterioare, ntr-un amestec de team (nu era totui limpede dac Ceauescu mai era la putere; un zvon lansat de la balconul fostului sediu regional de partid spunea c ar zbura cu avionul deasupra oraului n intenia de a fugi din ar i c ar fi luat cu el bunuri de valoare, ntr-un mod analog cu felul n care, n propaganda comunist, era descris plecarea regelui din ar) i speran. Oraul a trit cu anticipaie ceea ce se va ntmpla cteva zile mai trziu: adevrata eliberare.

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  51

  Foto 1

  Foto 2

  Foto 3

  Locurile oraului apar astfel ca mrci ale memoriei momentelor cheie ale

  revoluiei timiorene. Episodul din 20 decembrie devenise un fel de vrf al evenimentelor din zilele anterioare cnd revolta s-a declanat, s-a coagulat, a fost reprimat i a renviat. Nu ntmpltor se vorbete n legtur cu acel interval pe de o parte ca de patru zile de infern cnd parc eram scoi de pe hart, pui undeva de-o parte, ntr-un laborator al unui tip cu porniri infernale (V. M.) sau de o blocad, de un asediu i, pe de alta parte, de ora ca de o vedet tragic care a rezistat eroic, de o sptmn dramatic (D. V.).

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  52

  Cele dou dimensiuni ce vor deveni eseniale pentru discursurile i practicile memoriale prin care revoluia e constituit n eveniment i evocat ca atare, cea tragic i cea eroic, sunt prezente de la chiar acest nivel, al relatrii faptelor n succesiunea lor cronologic sau logic. Nu ntmpltor zilele acelea intr n discuie n interviuri deopotriv ca rspuns la ntrebarea care au fost cele mai fericite momente din viaa oraului? i la ntrebarea care au fost cele mai nefericite momente? Aceast ngemnare de tragic i solemn, de doliu i victorie i va pune defintiv amprenta asupra felului n care memoria va modela evenimentele din Timioara. Nu ne surprinde astfel faptul c evenimentele din decembrie 1989 sunt celebrate (15 ani mai trziu n.n.) ntr-o alternan de zile commemorative i aniversare prin practici simbolice care fac distincia ntre zile de doliu i zile de srbtoare, ntre moartea violent i victoriile repurtate atunci de timioreni, singuri mpotriva opresiunii concertate a regimului ceauist (Grama, 2005: 314 315).

  n mrturiile evocate se configureaz i ideea unei singulariti a oraului, a unei excepii timiorene, asociate exemplaritii comportamentului locuitorilor lui din acele zile. Devenit emblematic, acest comportament se constituie, cum era de ateptat, n capital smbolic. D.V. vorbete despre demnitatea i mndria de timiorean care s-au cimentat atunci ntr-o manier extraordinar, n timp ce, Marie Jeanne Bdescu (M. J. B.) afirm: zilele acelea sunt emblematice, att pentru Timioara ct i pentru noi, pentru c noi suntem Timioara, noi recunoatem ce-a fost naintea noastr. Cu alte cuvinte, caracterul excepional al evenimentului, subliniat n mrturii prin numeroase superlative i exclamaii (fantastic, grozav, uluitor, extraordinar, cutremurtor, ocant, excepional, unic) marcate n texte, devine parte a discursului identitar timiorean.

  Caracterul ocant al evenimentelor din acel decembrie 1989 este pus n relief de toate mrturiile i nu e de aceea de mirare c amintirea l reine ca identic cu o mare emoie (G.T.), prin care s-a manifestat o solidaritate ieit din comun. Martorii afirm c nu au mai vzut nici nainte i nici dup Revoluie o astfel de solidaritate, insistnd asupra acestui aspect.

  Locurile de memorie sunt tocmai cele care poart cu ele ncrctura acestei emoii colective, cele care evoc o solidaritate spontan, de tip afectiv mai ales i care vorbesc de aceast solidaritate ca i cnd ar fi fost a tuturor locuitorilor oraului, dei, de fapt, a fost doar a unora dintre ei.1 (foto 4)

  1 Citez o remarc asemntoare dintr- o scrisoare adresat de Doina Harsany, participant direct la

  evenimente, lui Florina Mihalcea, (preedinte i membru fondator alturi de DH al Societii Timioara) , acum 2ani : n ciuda formulelor retorice de genul "oraul s-a trezit" care invoca, vag, un fel de solidaritate organic, adevrul e c nu toi locuitorii oraului au participat la revoluie. Ar fi interesant de stabilit cum au trit revoluia i cum au reacionat ulterior, cei care nu au ieit n strad i nu au simit imboldul de a lua parte la unul dintre cele mai importante evenimente din istoria rii i a Europei .

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  53

  Foto 4

  Rescrierea locurilor de memorie.

  Printre locurile din ora care apar resemnificate de acest sentiment perceput ca un adevrat catharsis i ale crui efecte par nc importante pentru cei care depun mrturie, se afl n special Piaa Operei, numit azi Piaa Victoriei (foto 5

  i foto 6).

  Foto 5

  Foto 6

  Considerat de muli drept centrul oraului, la concuren cu Piaa Unirii

  (diferenele n opiuni sunt marcate generaional i etnic), locul i-a sporit prestigiul simbolic prin faptul c aici s-au derulat momente cheie ale Revoluiei i pentru c a rmas ataat n memorie acesteia. De o parte a pieii e Opera, cu balconul ocupat de revoluionari n 20 decembrie, adevrat tribun la care s-au perindat diferite persoane cu un rol mai mic sau mai mare n evenimente, loc

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  54

  unde s-a coagulat primul centru de putere i de unde s-a citit primul program al Revoluiei i al primului partid creat n focul evenimentelor (Frontul Democratic Romn). Cei care se opun astzi refacerii faadei Operei n stilul pe care i-l dduser nainte de incendiul din 1919 arhitecii austrieci1 care au conceput planul cldirii, invoc mai ales acest balcon, devenit aproape personaj al Revoluiei i reper al unei noi identii (o plcu marcheaz dup 1989 locul, ca loc al Revoluiei) (foto 7).

  Foto 7

  Foto 8

  Interesant e c memoria reine mai puine date despre cei care au vorbit

  acolo i-i pune mai puine ntrebri asupra lor, dei o examinare a listei de nume i a interveniilor care s-au fcut de la acel balcon, ar mai deslui probabil ceva din misterele Revoluiei. Ce se reine mai ales e haloul emoional al evenimentelor, atmosfera de comuniune n team sau curaj ca i n momentele de sublim, cum a fost cel n care toat mulimea adunat n pia n 22 decembrie, pe la ora 13 13.30 cnd s-a anunat fuga dictatorului, s-a ntors cu faa dinspre balconul Operei spre Catedrala aflat n partea opus a pieii, ngenunchiind i strignd Exist Dumnezeu!2 (foto 8) ntre cei doi poli, unul al puterii terestre i cellalt care semnifica puterea divin, mulimea se simea parte a unui tot, cam n genul n care vede relaia sa cu oraul G. T.: sunt ca o crmid sau un fir de nisip consolidat ntr-un ciment al Timioarei.

  Sentimentul acestei uniti de destin n curaj ca i n team, n dezndejde ca i n victorie, perceput de unii ca rezultat al unei voine imanente (Pronia Cereasc dup S. S.), de alii ca o expresie a unei eliberatoare ieiri din raional i de identificare anticipatoare cu starea de eroi (la D. V. ) e prezentat ca un bun ctigat i repede pierdut. Poate de aceea lipsa de consens ce a ieit la iveal, ndat ce starea de euforie s-a risipit i oamenii au

  1 Arhitecii sunt Fellner i Hellner, 1872 1875 pentru vechea cldire i Duiliu Marcu, 1934, pentru faada

  de azi. Cf. Popescu, 2005: 38 39. 2 La fel ca n alte puncte ale comentariului intrervine aici memoria proprie, adic intervenia mea n calitate

  de martor.

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  55

  reintrat n normal, a fost att de greu suportat n lunile i anii urmtori. A renuna la aceast iluzie, a unei solidariti spontane i necondiionate, derivate din chiar participarea la Revoluie, a nsemnat pentru muli o renunare la ceva care fcea deja parte din capitalul identitar al oraului.

  De altfel, mai muli martori vorbesc de un decalaj ntre ateptrile de atunci i cursul pe care l-au lucrurile ulterior, fie n sensul c radicalitatea proiectului revoluionar a fost de la nceput perceput, dar nu s-a putut mplini pentru c nu a fost susinut de ceilali romni, netimioreni (V. M.)1, fie c evoluia ulterioar a lucrurilor a luat-o naintea premiselor (G. T.). Oricum, memoria Revoluiei are nu doar o valoare retrospectiv, ci i una proiectiv. Dup cum bine observ Sidonia Grama, timpul comemorrii (i a aduga eu i pe cel al rememorrii) revoluiei din 1989, este un timp al reflexivitii critice asupra prezentului, din perspectiva evenimentului fondator comemorat. n aura exemplar a acestuia persist o for proiectiv (Grama, 2005 : 316).

  Piaa Operei a continuat s fie locul n care timiorenii s-au reunit i dup Revoluie pentru a promova ideile Proclamaiei de la Timioara, care avea s defineasc mai limpede i mai radical proiectul revoluionar. Ea a devenit aadar locul rezistenei fa de ncetinirile, ezitrile sau chair trdrile celor care preluaser deja puterea. Apoi timiorenii au obosit i treptat lucrurile au reintrat aparent n matc, piaa i-a regsit aspectul obinuit i a devenit loc al memoriei. n ce fel? O ilustreaz foarte bine descrierea pe care o face D. V., vizitei studenilor strini aflai la Timioara la mai mult de un deceniu de la evenimente, studeni pe care i conduce n Piaa Operei(Victoriei): Le-am artat urme de gloane i le-am spus c au fost mpucai nite copii mici acolo. Copii aa, de vreo doipe-treipe ani. i acela a rmas extrem de uimit: cum mpucai? i-am zis c-a fost o Revoluie. S tii c-au avut un oc att de mare, mai ales c discuiile au fost extrem de libere, fr nimic comemorativ n ele, extrem de nesofisticate i-artnd toat nefericirea Timioarei. Este o Timioar nefericit, pe care eu am cam uitat-o, aa. E poate normal, istoria merge nainte. Dar Timioara celor rnii, amri, cei carentr-adevr au suferit. i lumea nu-i mai tie, aa, sau, m rog, acum nici nu-i poi cere unei societi s stea tot timpul ntr-un fel depioenie. Lumea obosete i uit. ntlnirea cu tot ceea ce sa-ntmplat acolo le-a strnit la civa lacrimi, am vzut acolo.(.) cu toate episoadele alea cutremurtoare, cu crematoriul, cu tinerii ari, cu toat povestea asta a crematoriului care pare horror, halucinant, aa2. i i-am vzut, pe acei tineri strini- era sear cnd trebuia s ne desprim - dup dou ore aproape de istorie din asta aa necenzurat i cutremurtoare, ntr-un fel, i-am vzut uitndu-se i stteau, n-au putut s plece spre mas, c luau masa la Club XXI, i au stat aproape jumtate de or. Se uitau la cldiri, la oameni. i am simit c dintr-o dat se uit la ora altfel. i mi-au i artat: sus pe faade erau urmele gloanelor i aici trebuie dus cineva care vrea s cunoasc un alt aspect al unei Timioare, nu neaparat eroice sau nu neaprat de clieu convenional, ci al uneia care,. cum s zic eu, a trit un tip de martiriu, decent aproape astzi, prin cvasi-uitarea lui.3

  1 n realitate, lucrurile s-au petrecut identic i cu o partea timiorenilor, care odat trezii din euforia

  victoriei nu au mai fost pe acceai parte a baricadei, mnai de interese diverse ideologice sau politice, economice sau de alt tip.

  2 Vezi intra textul lui Lucian Vasile Szabo. 3 Interviul cu Daniel Vighi, la fel ca cel cu Viorel Marineasa a fost luat de Aurora Dumitrescu.

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  56

  Mrturia surprinde extrem de bine mecanismul prin care un loc poate deveni altfel, ca rezultat direct al peceperii lui din unghiul memoriei i al rememorrilor de care e locuit, ca efect al cernerii treptate a sensurilor, al interveniei uitrii, dar mai suprinde ceva : oscilaia ntre o retoric eroizant, exemplar i rmnerea n proximitatea faptelor, n zona tragismului asumat, greu de convertit n cuvinte potrivite.

  Piaa Victoriei nu a ncetat pe parcursul anilor s fie loc al diverselor litigii, de data asta ale memoriei nsei. Voi aminti cteva ce mi se par a fi semnificative pentru felul n care Revoluia a fost recitit i memoria ei a intrat n competiie cu memorii concurente (Vultur 2010).

  Foto 9

  Foto 10

  Inclus de obicei n traseul turistic al oraului pentru poziia sa central, dar

  i pentru cele dou monumente pe care le-am pomenit, Catedrala Ortodox (foto 9) (care adpostete i un muzeu de icoane i cri vechi bisericeti) i Opera (foto 10) (Teatrul), piaa include n biografia ei de acum nainte i valori simbolice pe care i le-a ataat revoluia: libertate, unitate, sacrificiu, memento tragic i sublim, victorie. O serie de monumente marcheaz aceste conotaii simbolice puse mai ales sub semnul unei pioenii cretine i al comemorrii funebre. Acestea se afl concentrate, nu ntmpltor n partea pieii dinspre Catedral. Monumentul lui Paul Neagu, poart numele de Crucificare (sau Rugciune)1 (foto 11) i la baza lui se depun astzi coroanele de flori n zilele de doliu ale oraului, atunci cnd sunt comemorate victimele Revoluiei. Monumentul reprezint o cruce rsturnat, care privit din partea opus pare mai degrab c st suspendat, suportnd greutatea ntregului monument, planul nclinat fiind cel al unei fore de rezisten care se opune prvlirii. Monumentul a fost obiectul unor litigii la care au participat i unii dintre revoluionari, care l-au privit cu reticen i ostilitate, vznd n nclinarea crucii

  1 Timioara. Monumente de art plastic, 2002. Va fi menionat n continuare cu sigla T.M.A.

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  57

  un semn satanic. Dezbaterile au fost aprige i puin a lipsit ca s nu se ajung la retragerea monumentului. Negocierile s-au purtat att legat de semnificaiile operei artistului (de origine timiorean i celebreu n Anglia mai ales) prin raport cu evenimentele, ct i legat de valoarea estetic a acestuia. Pentru cei care nu au participat la evenimente, caracterul estetic primeaz, atunci cnd iau n discuie monumentele ridicate n amintirea celor ntmplate n Revoluie la Timioara (cf. mrturia lui S. S. sau L. S.).

  Balconul Operei este i el revendicat adesea n lupta politic, pentru valenele sale simbolice, iar imaginea pieei pline de lume n zilele ce au urmat victoriei Revoluiei, afiat ca un baner peste acelai balcon, de 1 decembrie 2009, ziua naional a Romniei cu meniunea

  1989 -2009

  n decembrie o dat la 20 de ani Timioara debarc DICTATORUL1 cu aluzie la Traian Bsescu, a generat un miting de protest n aceeai pia i a dus la retragerea banerului i mutarea imaginii n zone mai puin centrale i deci mai puin vizibile ale oraului.

  1 Vezi excelenta analiz a Danei Percec Chetrinescu 2010, http://ehess.dynamiques.fr/usagesdupasse/96/

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  58

  Foto 11

  Foto 12

  Unul dintre episoadele cele mai invocate atunci cnd se vorbete de

  morii Revoluiei este cel al uciderii pe treptele Catedralei a unor copii adolesceni care se refugiaser acolo. Se insist adesea c a fost vorba de copii, pentru c episodul e asociat cu un fel de ucidere a pruncilor. Lumnrile aprinse pe trepte au evocat adesea acest episod la diferitele aniversri i comemorri. O fotografie luat de la mare distan a imortalizat momentul dinaintea ordinului de tragere1, un cunoscut poet timiorean, erban Foar a lansat un set de cri potale cu imaginea pictat a treptelor Catedralei pline de lumnri arznd. La intrarea n Catedral, o inscripie comemorativ evoc numele unui foarte tnr martir (foto 12). Chiar numele de martir dat victimelor, plaseaz moartea celor mpucai sub semnul martirajului cretin. Cu ct un episod e mai mult reliefat de practicile memoriale care i succed, cu att semnificaiile lui se mbogesc i polivalena lui simbolic e n expansiune.

  Se poate vedea acest lucru i din felul n care sunt repartizate n spaiul oraului i sunt investite cu semnificaie monumentele amplasate de Asociaia Memorialul Revoluiei 16-22 Decembrie 1989 cu sprijinul artitilor care au donat lucrrile, al Primriei i al unor asociaii sau persoane care au fcut donaii pentru turnarea i instalarea lucrrilor. Din capul locului suntem avertizai prin cataloagele pe care Asociaia Memorialul Revoluiei le-a publicat2 c lucrrile cu caracter monumental marcheaz importante locuri unde au avut loc cele mai sngeroase represiuni din decembrie 1989. Ele reconstituie aadar un fel de hart a locurilor n care au fost ucii oameni sau au avut loc confruntri violente ntre manifestani i armat.

  1 Cf. mrturia lui I. P. 2 Decembrie 89. Monumentele Martirilor Timioarei. Brour realizat cu sprijinul Inspectoratului pentru

  Cultur. Fotograf Arh. Mihai Botescu.

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  59

  Foto 13

  Foto 14

  Tema luptei ntre bine i ru, cea a corpului suferind, a durerii celor care i-

  au pierdut pe cineva apropiat din familie, sunt modelate pe tiparele reprezentrilor specifice unui cadru religios cretin: Sf. Gheorghe de Silvia Radu (T.M.A.: 40; Grama, 2005: 326) (foto 13), Piet lui Peter Jecza (T.M.A.: 41; Grama, 2005: 325) (foto 14), Biserica plngtoare a lui Marian Zidaru (T.M.A.: 39). Uneori modelele religioase sunt reinterpretate, cum e cazul lui Peter Jecza, n a crui Piet rolurile dintre brbat i femeie sunt inversate. Se face prin aceasta o referin la un element cojunctural moartea n apropierea locului unde e amplasat lucrarea (n faa fostelor Bi Neptun) a Leontinei Bnciu, una dintre victimele femei ale Revoluiei1 dar e vorba i de o punere n prim plan a sacrificiului femeii, pentru c aici cea sacrificat este Fecioara Maria i ea e cea care preia asupra ei suferina cristic. E de asemenea un subtil mod de a elogia cuplul atins de suferin i de a vedea n el o reproducere a relaiilor filiale (aluzie i la tinereea victimei)2.

  Alte monumente sunt trimiteri la un cadru simbolic mai larg, cum ar fi Deschidere a lui Ingo Glaas, pe care o remarc n interviul su V. M. O o analiz interesant i complex a monumentului a fcut Sidonia Grama (Grama, 2005: 325). Tot ea observ c n timpul comemorrilor, ritualitatea funerar are rolul de a institui noi raporturi ale celor vii cu morii, plasnd locul morilor revoluiei n continuitatea istoric a eroilor neamului, pe diverse filiaii cu acetia, eroi, eroi martiri (Grama, 2005: 322). Se poate remarca o pendulare a

  1 Ea face parte dintre manifestanii ucii n dup masa de 17 decembrie n apropierea parcului Decebal.

  Avea atunci 27 de ani, era mam a trei copii i era nsoit n momentul mpucrii de soul ei. A fcut parte din lotul celor transportai de la morga Spitalului Judeean la crematoriul din Bucureti.

  2 Dei aa cum s-a constatat victimele au fost de toate vrstele, tinereea lor e unul din toposurile memoriei Revoluiei, n legtur cu ideea de sacrificiu.

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  60

  semnificaiilor ntre o sacralizare a evenimentului n procesul de rememorare i nserierea lui ntr-o istorie sacralizat, aa cum e cel mai adesea istoria naional.

  Dac examinm care erau monumentele ale epocii ceauiste (Tuc, Cociu, 1983), putem observa o net dominare a acelora care fac referin la istoria naional, n care noiunea de erou e asociat pe de o parte unui trecut ndeprtat (de la Decebal, regele Dacilor i pn la suita de voievozi n care Ceauescu vede ntruchipat un ideal naional pe care el pretinde a-l continua), pe de alt parte, unui reprezentant anonim al lupttorilor sacrificai, cum e i cazul monumentului din Parcul Central al Ostaului romn eliberator, oper a sculptorului Ion Vlad, despre care vom vorbi mai jos (foto 15 si foto 16). Ceea ce le unete e perspectiva comun, a anilor de lupt i jertf, pe care titlul volumului amintit n not o menioneaz n 1983, dar i nvtura subiacent, adic ideologia ce i e subsumat i pe care o putem vedea explicitat de citatul lui Nicolae Ceauescu (pe atunci cvasi obligatoriu) de pe prima pagin a crii: Monumentele i locurile istorice () aduc mrturie faptului c poporul romn nu i-a plecat niciodat capul sub jugul asupririi strine, nu a considerat nici un pre prea mare pentru a-i apra libertatea i demnitatea. Ultima parte a citatului sun, ironie a sorii, premonitoriu.

  Foto 15

  Foto 16

  Deriv de aici o stnjenitoare vecintate pentru acele discursuri ale memoriei

  Revoluiei care vrnd nevrnd fac apel la aceast memorie generic, atunci cnd ncercnd s pun n legtur o memorie conjunctural cu una exemplar, recurg la mitul eroului i la ethosul eroic. O parte dintre monumentele Revoluiei fac referin explicit la acest mit, fie c vorbesc de martir (cf. lucrarea lui Victor Gaga, Fntna martirilor), fie c l evoc metonimic pe acesta (monumente care poart nume ca Eroica, Clopotul libertii al lui Stefan Clranu (foto 17), nvingtorul lui Constantin Popovici).

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  61

  Foto 17 Cum vedem conotaiile religioase tind s aboarb semnificaiile eroizante

  sub cuvertura celor sacralizant cretine.Unii artiti au ncercat s evite asocierea cu paradigma eroic, tocmai din pricin c ea devenise un loc comun al comunismului ceauist, depind cadrul convenional exemplar sugerat de acesta prin marcarea relaiei cu cel conjunctural, specific evenimentului timiorean, aa cum l reine memoria.

  Dei Peter Jecza i-a numit lucrarea, aa cum e scris pe soclu: In memoriam decembrie 1989 (T.M.A.: 40) n albumele oficiale el a fost rebotezat Martirii. Monumentul situat n spatele Muzeului Banatului (Castelul Huniade) are aspect funerar i funciile comemorative ale acestuia sunt evidente, dar n blocul masiv de bronz sunt reprezentate corpurile stivuite ale celor ucii (sunt unii martori care afirm a fi vzut astfel de macabre stivuiri), n poziia n care sunt aezai de obicei n sicriu, ei alctuind un singur corp statuar, aa cum au avut i un destin comun. Exist o anume dinamic a acestui ansamblu alctuit din corpuri, iar scaunele din jur, simple pietre funerare,instalate de artist, poart pe ele datele celor cinci zile ale intervalului n care timiorenii au fost singuri n Revoluie (cf. i interviul lui V. M.)

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  62

  Un caz interesant l reprezint i Omul int, lucrarea lui Bela Szakats ( foto

  18)

  foto 18 Una dintre artistele plastice timiorene, Lia Popescu, reproduce desenul

  monumentului pe cartea album pe care o consacr arhitecturii oraului (cum e singurul monument reprodus, presupunem c i acord o valoare simbolic pentru ora) i i adaug un comentariu n care face un apel la memoria timiorenilor, sugernd c oricare dintre noi, locuitori ai oraului, am fost Oameni Posibil int (Popescu, 2005) n timpul evenimentelor din decembrie 1989. Ea vede n acest monument o form de a rezona cu memoria locului (cel n care a fost atins de glon un erou al Revoluiei), cu speranele legate de lumea prenchipuit de noi (atunci cnd am fost spune ea incontieni, frumoi i unii), care a suferit o desfigurare n perioada ce a urmat (clipe lungi, desfigurate, slute), ca un fel de nou ameninare (hidoenia a crei int am putea deveni oricare dintre noi). De aici i

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  63

  ncheierea oarecum patetic a comentariului ei: M rog ca Omulint s rmn de bronz! Corpului chircit n cdere, nlnd un strigt abstract spre un cer de la care parc ateapt un semn, i se pot asocia la fel de bine valori cristice, ca i unele foarte concrete. Dup cum arat comentariul Sidoniei Grama asupra felului n care statuia este integrat ceremonialului de comemorare a morilor Revoluiei, materialitatea monumentului des- pietrific memoria i face palapabile amintirile (Grama, 2005: 324, 323), astfel nct mama eroului ucis n acel loc, Remus, raporteaz monumentul la detalii concrete legate de uciderea fiului su : Tot aa ndoit [ a fost i el] c o trebuit s-l ridicm de genunchi, c n-a ncput n sicriu c el o fost mare, un metru nouzeci i opt[]; exact aa era cu minile. Am spus, o fost i pe piept tot ars cu gri -o btut joc de ei, ntr-un hal fr de hal. (Grama, 2005: 324, 323).

  Disparitatea memoriilor

  Paralel i oarecum n conflict cu acest memorie tragic sau solemn funcioneaz o alta de tip desacralizant, care plaseaz semnificaiile monumentului ntr-un profan de tip conjunctural sau ludic. Astfel tiu de la studenii mei, c o parte dintre tinerii din ora (20 25 de ani) l numesc pe Omul int, Portarul (cel din jocurile sportive ), datorit poziiei n care st. Un actor de la Teatrul Maghiar mi-a spus c statuia e un loc de ntlnire denumit printre colegii lui La Emil, prin aluzie la un mainist de la teatru care arat slab i suferind. E i aceasta o form de apropriere, chiar dac pare puin cinic. Sunt nclinat s vd n ea mai puin o form de profanare a memoriei Revoluiei, aa cum poate ar fi nclinat s considere memoria cu care se afl n concuren, ct o form de reacie la practica n sine a monumentului ca loc al unei memorii pietrificate, ce ia ca punct de plecare un consens bazat pe apelul la o memorie colectiv fr fisur. E poate i o reacie fa de sensul gata instituit, n care generaiile mai tinere vd i o form de putere. Ca reacie la acapararea spaiului public de ctre o memorie oarecum oficial sau pe cale de a deveni astfel i derutai sau intrigai de vacarmul vocilor contradictorii care se confrunt n momentele aniversare ale lui 1989 a aprut de pild, chiar la ultima comemorare a evenimentelor n decembrie 1989, un sticker care a fost lipit pe cte un zid, pe o biciclet, pe o tanchet expus ntr-un loc public i alte locuri neconsacrate prin nimic ca spaii de rememorare. E vorba de o mn artnd semnul victoriei sub care e scris cuvntul Respect1. n plin centru al Pieii Victoriei era la un moment dat lipit pe un co de gunoi, ca ntr-o punere n abis a deconstruciei unei retorici memoriale solemne i sacralizante.

  O atenionare, o form de protest i de contracarare a bruiajului comunicaional ce se declaneaz n momentele aniversare ale lui 1989, cnd printr-un soi de inflaie mediatic e mpiedicat deopotriv actul de reculegere i comemorare a victimelor, ca i cel de celebrare a victoriei. Pe parcursul

  1 A se vedea site-ul: http://www.2020.ro/respect, precum i http://bukresh.blogsot.com i

  http://daaraduai.blogsot.com

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  64

  evenimentelor, semnul respectiv (cele dou degete deschise n V) a funcionat ca un fel de parol ntre cei care se bucurau de izbnd.

  foto19

  Stickerul comemorativ, ca semn al unei arte efemere, perisabile, face aluzie

  poate i la efemeritatea acelei bucurii spontane. Consultarea site-ului pe care

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  65

  acest semn a fost propus ca form de rememorare merit fcut, pentru c el apare pe un blog, ntr-un spaiu de comunicare pe internet, un spaiu n care interlocutorii, de obicei tineri, sunt anonimi (se identific prin porecle, parole, imagini de tipul logo-urilor) i urmresc, n afar de aspectul nonconvenional al tipului de reacie public pe care l adopt i viaa pe care imaginile produse de ei, ca parte a unui dialog posibil cu societatea, o capt prin diverse tipuri de contextualizri.

  O analiz a inseriei memoriei n spaiul oraului trebuie s includ i astfel de practici non convenionale, ca i pe toate acelea care nseamn manifestri ale libertii, revendicri ale autonomiei, construirea a ceea ce e colectiv i aprarea a ceea ce este privat, n marginea ierarhiilor sociale recunoscute (Roncayolo, 1990: 179) pentru c n la nivel simbolic oraul se constituie i se produce ca o tensiune ntre un ora real i unul imaginar (Roncayolo, 1990: 178).

  Pe de alt parte, aa cum subliniaz Pierre Nora (Nora, 1984: XVII XLII) n studiul consacrat locurilor de memorie monumentele sugereaz un tip de solidaritate a memoriei care nu exist n realitate. El chiar avanseaz ideea c apariia locurilor de memorie e legat de dispariia memoriei faptului pe care vrea s l consacre, c un astfel de loc semnaleaz mai degrab o form de uitare, o luare de distan fa de memoria vie.

  Exist n realitate memorii n conflict sau memorii n concuren, care ncearc s-i construiasc propriul spaiu de comunicare. E destul s urmrim btlia tcut a plcilor comemorative instalate n ora dup 1989 de diferite persoane private, asociaii sau instituii, dar mai ales de partidele politice i organizaiile neguvernamentale cu caracter etnic, care i revendic o personalitate1, un loc2 sau chiar un eveniment. Astfel, chiar n ce privete Revoluia, exist dezacorduri asupra datei la care ea a nceput. n memoria evenimentului s-a oficializat oarecum data de 16 Decembrie, cnd au avut loc primele confruntri violente ntre manifestanii adunai n Piaa Maria i forele de ordine ale autoritii comuniste. Piaa respectiv e plasat n imediata vecintate a bisericii i locuinei preotului reformat maghiar Laszlo Tkes, n aprarea cruia (urma s fie mutat din localitate ca o consecin a unei aciuni a securitii poliia politic a regimului comunsit care a ncercat s l ridice de la domiciliu) pe data de 15 Decembrie s-au adunat n faa bisericii reformate, credincioi reformai cu lumnri n mn, care au manifestat tcut. Acesta a fost un fel de semnal al evenimentelor i n jurul acestui nucleu de protest s-a coagulat ideea de revolt, de protest public. Ca urmare U.D.M.R. a instalat pe cldire o plcu pe care st scris: De aici a pornit revoluia ce a abolit dictatura (foto 20, foto 21, foto 22). Sub text e indicat ziua de 15 XII 1989.

  1 Cazul cel mai interesant l-ar reprezenta poetul romantic romn Mihai Eminescu, asimilat imaginii

  poetului naional prin excelen i transformat n instrument al celor mai diverse eluri (cf. plcua comemorativ instalat n Piaa Primriei Vechi sau Piaa Libertii instalat de Societatea literar artistic Sorin Titel din Banat sub umbrela creia se manifest de fapt politica partidului Romnia Mare. Mult timp dup 1989 acestei plcue i-a fost ataat un panou alb ncadrat de tricolor pe care erau nscrise versurile De la Nistru pn la Tisa.... din poezia Doina, una dintre cele mai xenofobe poezii eminesciene. Nu tiu exact cnd i la iniiativa cui acest adaos al plcuei memoriale a fost retras.

  2 A sugera aici o analiz a plcuelor instalate pe i n interiorul cldirii actualului Liceu Nikolaus Lenau, dintre care unele au au disprut pe parcursul celui de al doilea deceniu post decembrist.

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  66

  Semnificativ mi se pare i faptul c o parte dintre cei intervievai oscileaz ntre a fixa data de ncepere a Revoluiei n 15 sau 16 Decembrie.

  Foto 20

  Foto 21

  Foto 22

  Chiar i comemorarea analizat de Sidonia Grama, pe care am invocat-o de

  mai multe ori n aceast discuie, pentru c ne oferea un document valid legat de felul n care o memorie n reconstrucie i include propriul comentariu, ne arat c, n cazul analizat e vorba de un segment al populaiei oraului limitat la victimele Revoluiei i aparintorii lor, la revoluionari, la cei implicai ntr-un fel sau altul direct n evenimente. Chiar dac se ncearc o surprindere a practicilor memoriale n diversitatea lor i se folosesc forme diferite de explorare a memoriei evenimentului (vizionri de filme, interviuri de istorie oral, observaie participativ), analiza se concentreaz asupra unui filon important, central, al comemorrii evenimentului, lsnd n umbr altele. Probabil ns, c pentru a studia memoria n devenirea ei, mai atunci cnd e vorba de un eveniment recent, e i singura cale posibil. Cu att mai mult cu

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  67

  ct, aa cum am remarcat mai sus, trim un moment n care memoria nsi e n criz. Poate c, fenomene ca cele de Street Art pe care le-am semnalat mai sus, ne indic o criz a practicilor memoriale nsei i a formelor consacrate de fixare a memoriei n spaiu. Sau poate c avem de a face cu developarea a ceea ce e cel mai adesea memoria: un proces de negociere a sensurilor care i creeaz propriul ei spaiu.

  Capcanele sau uitrile memoriei

  De aceea a relativiza felul n care am pornit discuia. Radiografierea reconstruirii memoriei Revoluiei prin referina la unul dintre spaiile centrale ale oraului din cartierul Cetate Piaa Operei este, n ciuda investirii locului respectiv cu intense valene identitare, inevitabil incomplet. Exist o reea a pieelor care constituie un fel de ax central al oraului i care sunt marcate de acum nainte de memoria Revoluiei: Piaa Maria, Piaa Victoriei (a Operei)1, Piaa Libertii (foto 23). Ele au acumulat n timp valene memoriale diverse, reprezint locuri marcate n multiple feluri, rezultat al unei istorii stratificate, citite adesea diferit de comunitile sau generaiile care au convieuit n ora i rememorate n consecin diferit. Am putea spune chiar c memoria e o form prin care conflicte latente ale unor astfel de lecturi i afl o fericit form de eliberare i transgresare n sfera simbolicitii.2

  Studind istoria recent a oraului i memoria pe care aceasta o produce, nu putem ignora productivitatea memoriei mai ndeprtate i recitirea acesteia pe fondul rupturii produse de evenimentele din 1989. Nu ne vom mira astfel c monumentele anterioare lui 1989 sunt supuse unei relecturi.

  Un caz de semnalat l reprezint monumentul din Parcul Central3 (fost Parcul Scudier pn n 1918, apoi Parcul Stalin pn n anul 1955) identificat n volumul din 1983 (Tuc, Cociu, 1983: 367 368) sub numele de Monumentul ostaului romn sau Monumentul Victoriei (nu tim exact a creia dintre ele, probabil cea a rzboiului antifascist), iar n albumul din 2002 ca Ostaul romn eliberator (T.M.A.: 17).

  1 Aici se afl i renumitul Corso timiorean, adevrat scen social pn prin anii 1960, exist o memorie a

  locului ca loc comercial, o memorie a cldirilor i a utilizrii lor, un spaiu de ntlnire, de comemorri. Satuia cu Lupoaica Capitolin adus de la Roma n 1926 i plasat n chiar centrul pieii, a fost obiectul unor revenidcri politice care la un moment dat au dus la scoaterea (cum se vede ntr-o imagine din anii 50) i apoi, mai trziu, la reinstalarea ei. Dup 1989 a fost dezvelit i un bust al Regelui Ferdinand I , amintind de faptul c pe locul acesta se afla cndva un bulevard care i purta numele i semnalnd decenzurarea memoriei privitoare la istoria monarhiei n Romnia (cf. Rzvan, Paul 2005). A fost recuperat i o memorie local, puternic reprimat n anii dicataturii ceauiste care vedea n personalitile de orice fel, o concuren la cultul personalitii sale.

  2 A aminti aici studiul semnat de Ileana Pintilie (2001: 9 23) 3 Parcul e situat n imediata proximitate a Pieei Operei (azi Piaa Victoriei), iar locul pe care a fost instalat

  monumentul de care vorbim n 1962, are i el o istorie. Mica istorie a oraului din anul 1937, a lui Nic Ivan (Timioara, Ed. Fruncea, ediia a II-a) consemneaz (p. 57) c lui Antoniu Scudier, comandant militar al Timioarei pe la 1875 i se pare i edil important al oraului, el fiind i cel care a amenajat parcul pe terenul unui fost cmp de exerciii militare i s-a ridicat la 1881 o statuie de font bronzat pe care vandalii au rsturant-o de pe soclul ei din parcul Scudier n timpul revoluiei din 1918. La momentul scrierii acestor rnduri, adic n 1937, statuia spart era la muzeu, iar n parc nu mai era dect un soclu pe care s-a aezat un orologiu. Cf. i analiza Ilenei Pintilie (2001 : 19).

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  68

  Foto 23

  Aflm din acelai volum c monumentul e opera sculptorului Ion Vlad i c

  a fost dezvelit n anul 1962, la 30 Decembrie. Data inaugurrii evoc aniversarea a unui sfert de secol de la instaurarea n anul 1947 a Republicii Populare Romne (ca urmare a abdicrii forate a Regelui Mihai I i a exilului forat al acestuia, mpreun cu ntreaga familie aflat n ara controlat deja, la acea dat, de partidul comunist). Ca loc de comemorrilor, monumentul a devenit n anii comunsimului loc de festiviti pioniereti, depuneri de coroane i discursuri oficiale prilejuite de Ziua Armatei, aniversat la 25 octombrie. Ziua respectiv e srbtorit i azi, dup un ritual uor modificat. Dou schimbri, marcheaz ns monumentul: tergerea semnturii sculptorului, ca un mod de a sanciona plecarea sa din ar (act asimilat n perioada respectiv unei forme de trdare) i un adaos post revoluionar la textul care a fost inscripionat pe piedestalul monumentului. Textul iniial suna astfel: Glorie ostailor romni, motenitori ai tradiiilor eroice strbune, care au luptat cu eroism mpotriva fascismului, pentru libertatea i indepedena patriei. A fost suficient s se adauge n loc de fascismului sintagma bolevismului i fascismului pentru ca monumentul s poat fi reciclat i s stea alturi de alte monumente care evoc o memorie eroic a oraului, inclusiv cea care omagiaz victimelor Revoluiei. De altfel, monumente ca cel din Parcul Central se pot vedea n multe orae ale Romniei (i nu numai ) uneori fiind vorba de o reciclare a unor monumente dedicate ostaului sovietic eliberator (cu care seamn adesea pn la confundare), dei a meniona c trecerea acestuia prin ora e marcat de amintiri nu tocmai

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  69

  demne de o evocare glorioas, aa cum subliniaz numeroase interviuri cu istorii de via ale timiorenilor.

  Situaii de acest fel ar fi de discutat inclusiv din perspectiva unei etici a

  memoriei, pentru c aduc cu ele inedite, dac nu stranii alturri. Sidonia Grama observ c spaiul consacrat victimelor Revoluiei din Cimitirul Eroilor din Timioara se afl n proximitatea monumentului Eroului Sovietic, fapt care, dup autoare exprim implicit, potenialul de coabitare n spaiul simbolic a unor semnificaii contradictorii (Grama, 2005: 320 321).

  De altfel, tot ea remarc faptul c memoria colectiv a timiorenilor prezerv i cultiv similitudinea de destin istoric ntre lupttorii din rezistena anticomunist executai sumar la pdurea Verde i ngropai acolo i morii de pe strzile Timioarei, ale cror trupuri au fost fcute s dispar (Grama 2005 : 322).

  E vorba n amble cazuri de tendina de nseriere a memoriei, de modelarea ei dup cadre preexistente ( Halbwachs 1994) , menite a face uor recognoscibile anumite simboluri, asociabile unor semnificaii dinainte cunoscute. Dar e, a sublinia, i o nefericit nivelare sau ecranare a evenimentelor n specificitatea lor, o tergere a sensului lor real i n cele din urm o form de uitare. Ceea ce triumf ns, e locul de memorie, inviolabil n exemplaritatea sa.

  Bibliografie

  Baczko, B. (1993): Les imaginaires sociaux, Paris: Payot, coll. Critique de la Politique. Candau, J. (1996): Anthropologie de la mmoire, Paris: PUF. Cesereanu R. (2005): Revoluia din Decembrie 1989, Iai: Polirom. Grama, S. (2005): ntre spaii ale amintirii i locuri ale memoriei. Comemorarea a 15 ani de la

  revoluie n Timioara, n Caiete de Antropologie Istoric, an IV, nr. 1 (7), ianuarie iunie, Cluj - Napoca: Accent.

  Ivan, N. ( 1937 ) Mica istorie a oraului, Timioara, Ed. Fruncea, ediia a II-a. Furet, F. (2012): Inventaires du communisme (dition tablie par Christophe Prochasson),

  Editons de lEHESS. Halbwachs, M. (1994): Les cadres sociaux de la mmoire, Paris: Albin Michel. Koselleck, R. (1997): Lexprience de lhistorie, Paris: Gallimard, Seuil. Nora, P. (1984): Entre mmoire et historie. La problmatique des lieux, n Les lieux de mmoire,

  tome 1 La Rpublique, Paris, XVII XLII. Nora, P. (1992): Lre de la commmoration et la problmatique des lieux, n Les lieux de mmoire,

  III, Les Frances, troisime partie, tome 1, 977- 1012. Petit, J. L. (sous la direction) (1991): Lvnement en perspective, Paris: EHESS. Pintilie, I. (2001) : Timioara comuniti etnice i locuri privilegiate ale memoriei n Vultur, S.,

  Komlosi, A. (2001 : 9-23) Pippidi A. (2000): Despre statui i morminte. Pentru o teorie a istoriei simbolice, Iai: Polirom. Percec Chetrinescu, D. (2010) The Memory of Romanian Dictatorship in the Context of

  Presidential Election Campaigns, http://ehess.dynamiques.fr/usagesdupasse/96/ Popescu, L. (2005): nSemnul locului. Timioara: Cosmopolitan Art. Rzvan, P. ( 2005) Nostalgii timiorene album despre oraul de altdat Timioara, Editura

  Almanahul Banatului. Ricoeur, P. (2001): Memorie, istorie, uitare, Timioara: Amarcord. Roncayolo, M. (1990): La ville et ses territories, Paris: Gallimard.

  http://ehess.dynamiques.fr/usagesdupasse/96/

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  70

  Timioara. Monumente de art plastic (2002) Volum editat de Direcia pentru Cultur, Culte i Patrimoniul Cultural Naional a Judeului Timi, Consiliul Local al Municipiului Timioara. Primria Oraului Timioara

  Tuc, F., Cociu, M. (1983): Monumente ale anilor de lupt i jertf, Bucureti: Editura Militar.

  Verdery, K. (1999): The Political Lives of the Dead Bodies: reburial and postsocialist change, New York: Columbia University Press.

  Vultur, S., Komlosi, A. (2001): Memorie i diversitate cultural, Timioara 1900 1945 / Mmoire et diversit culturelle, Timioara 1900 1945, Iai: Polirom.

  Vultur, S., Decembrie 1989. Remember revista Orizont, nr. 12 (1479), 2005, Anul XVII, p.6-7.

  Vultur, S., (2009) Memoria revoluiei la Timioara: o memorie pe mai multe lungimi de und, revista Orizont 18 dec., Nr. 12.

  Vultur, S ( 2010 ) La ville et la concurrence des memoires, publicat pe http://ehess.dynamiques.fr/usagesdupasse/122/

  Abstract1

  As a result of a series of interviews I conducted a few years ago, about the manner in which the inhabitants of Timioara perceive the citys and their own identity in relation to it, I noticed the important role played by this self-defining process, justified by the fact that the Revolution began in Timioara. The Revolution this is the label applied by the citizens of Timioara to the events of December 1989, given the blood tribute they paid and the radical changes they expected has become an identity landmark for them, in close connection with the way in which the reality of this historic moment was shaped by various types of memorial discourses. Those which establish it as an event, envisage, on the one hand, the facts, in their chronology and concreteness, as they were perceived by those who witnessed them, with the ambiguities and uncertainties which their retrospective scrutiny attempts at displaying and clearing. Testifying about what they experienced back then, some inhabitants, shot at during the Revolution or having their family members shot at, are careful to offer very accurate spatial and chronological details, as proof of the authenticity of their evidence, as well as in view of a more solid grounding for the interpretation of those events. Their analysis contains a series of doubts and questions, to be found in the very name given to the Revolution (popular uprising, revolution, the events of December 1989, etc.) They are mostly connected to the new perspective offered by the temporal distance between the week lived on 16 20 December and its social-political aftermath. The past is thus redefined by its own future, turned into past, and the present tense of recollection. This three-fold point of view emphasizes the reasons why so many unanswered questions were raised and are still on hold. I would mention, among others: Who shot at the population (the army and/or the secret services)? How was this possible? Was this a spontaneous or a carefully planned coup, was it anti-Ceauescu or anti-communist? When was its anti-communist character postulated? How many victims were there? Is the real figure the same

  1 See in Romanian language Vultur 2009. This text is translated by Dana Percec Chetrinescu.

  http://ehess.dynamiques.fr/usagesdupasse/122/

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  71

  as the officially reported one? What happened to the dead victims who had disappeared from the County Hospital? Were there any real terrorists and, if so, where did they go? Was the Revolution confiscated by the newly installed leadership? Who were the genuine revolutionary figures? etc.

  A part of this memory, belonging mostly to the victims (themselves or their families) and the participants directly involved in the events, is focused on the past in order to find and define what really happened, but it also has a vengeful component, pleading for truth and the punishment of the guilty party (a much larger group, obviously, than the Ceauescu couple). The slogans of the Revolution shape quite clearly the emerging meanings of the street actions and the further developments. They anticipate the two-fold phenomenon I was referring to: as the event takes place, develops and becomes meaningful, it is redefined, radicalized and transformed into an antidote for fear, a means of escaping from the circle of terror in which people seemed to be trapped forever.

  Another memory is parallel to this, framing the events of the Revolution as exempla: sacred and/or heroic patterns (the peoples tendency to refer to heroes or martyrs rather than to victims, for example), employed to define the city as a whole (Timioara martyr city). The annual commemorations, the citys public monuments, as a symbolic map of the main moments and actions that substantiate the Revolution, locating memory and redefining the space of Timioara, distill a ritualistic time, mourning in the name of those who lost their beloved (these people call the anniversaries of the Revolution memorial services), as well as inviting others to take part in this mourning ritual. Death is part of this relationship with the past, but the absurd, tragic, or obscure nature of the events is reshaped in terms of a passage from memory to history, its upgrading to an archetypal status (sacrifice rather than death, heroes and martyrs rather than victims), capitalizing on its exceptional character.

  It goes without saying that, when referring to these types of memory, I consider them phenomena in progress, mutually empowering: they shape the events of December 1989, looking at them from various angles and questioning the official versions. One may notice here the important part played by words, the names given to happenings and objects, in the search for a truth which is made up of approximations, which is overcharged with forgetfulness, which is filtered by the often contradictory and confusing criteria of the history of a period dubbed transition, a term which has yet to be clarified.

  There has always been a tension between the two types of memory, one focused on approximating, describing and weighing facts in terms of finding out the truth, the other having a commemorating nature, celebrating the dead and the victory of the Revolution in the same framework, relying, like any memory of this type (see Pierre Nora), on the false notion of a consensus about the events that took place 20 years ago. This tension stems from a conflict of memories, from their competitiveness in imposing a monovalent meaning of the facts. The silence and oblivion of the former is counterbalanced by the often suspicious and aggressive questions of the latter, shaping a polemic body, which encapsulates not only the founding ambiguity of the events, but also

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  72

  post-1989 Romanias oscillation between revisiting its communist past and giving it up altogether. Between the two poles, there was a transition process in which democracy imposed itself with ups and downs, looking back but also leaping forward. The plurality of memories is also proof of this process, of the effort to diversify the meanings of discourse, of the gained right to question things, to ask for justice and truth, despite the numerous policies that hinder this determination, policies managed by those who, when empowered, were reluctant to identify themselves with the anti-communist valence of the Revolution, even if they had used it to legitimate their actions.

  Conversely, the incipient value of the Revolution is associated by the inhabitants of Timioara with a schism, a crisis it generated, presented, in life stories, by placing the facts on a temporal axis which fixes individual and collective events strictly before and after 1989, this pattern also becoming an important axis of their identity discourse.

  The space of the city, which also includes the post-Revolution loci of memory (streets, squares, monuments, etc.), is thus invested with the power of a landmark, based on a memory shared by its inhabitants. It supports the memory of the witnesses in order to shape itself, the special care for the precise spatial and temporal detail reflecting the desire to make these testimonies credible, even if they begin with the interviewees presumptions and retrospective hesitations. The direct witnesses stories follow facts in their chronological order, displaying them gradually, in their daily development, deciphering an event with the help of a following event (the narration advances towards a possible meaning, undefinable at the beginning), capitalizing on the key moments.

  One such event the citizens of Timioara are very fond of took place on 20 December, when Timioara saw itself as a free city: the army withdrew from the streets, some of the rebels who had been arrested on 16 and 17 December were released from prison under their peers pressure, and the local seat of the communist party (currently the District Council) (photo1/2) was besieged by a crowd shouting Long live free Romania! while waving the flag in which a hole had replaced the arms this being itself a token of questioning, of suspending the provisional meaning, according to Sidonia Grama. The photo was taken immediately after Prime Minister Dsclescu was prevented from addressing the people from the balcony of the Council a symbol of political power. The balcony of the Opera House in Timioara was simultaneously taken (photo 3)

  Both places became seats of the dialogue with the people, a symbolic breach in the solid silence installed after the military siege of 17 December, until the moment of the armys fraternizing with the civilian population, following the orders of an unknown authority. What was new and amazing for most of us was that one could talk freely also about the victims of the previous days with hope and fear (it hadnt yet been proved that Ceauescu had been removed; on 20 December news broke from the Council balcony that he was flying above Bucharest, planning to flee abroad, after having taken valuable possessions with him, a rumour presented in a similar manner with the

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  73

  story of the former kings departure, many decades before, in the discourse shaped then by the communist propaganda). The city anticipated what was to follow: the genuine liberation. Hence its commemorative presentation: Timioara, Romanias first free city.

  The moment lived on 20 December is therefore perceived as a climax of the events surrounding the uprising, in a narrative that contained an opening, a development, a repression, and a rebirth. It is not by accident that this period is referred, on the one hand, as four days in hell, when we almost disappeared from the map, removed, as it were, in the laboratory of a man with hellish drives (Viorel Marineasa) or as a blocade, a siege and, on the other hand, as a tragic hero, who defended itself heroically during a dramatic week (Daniel Vighi).

  The two sides, vital in the memorial discourses and practices which transform the Revolution into an event and evoke it as such, the tragic and the heroic side, become apparent from this very level, of narrating facts chronologically or logically. It is not surprising then, that, as Sidonia Grama would put it, the events of 1989 are celebrated (15 years later my comment) in an alternation between commemoration and anniversary, by means of symbolic practices specific to mourning and holiday-making, which place them between violent death and the victory of the citizens of Timioara, alone against the orchestrated oppression of Ceauescus regime (Grama 2005, p.314 315).

  This was also the case when the singular status of the city was established, an exception of the Timioara case, attributed to the exceptional behaviour of its inhabitants during those days. Turned into an emblem, this behaviour grows quite predictably to have a symbolic valence, that of the dignified and proud citizen of Timioara, features which were then condensed in an extraordinary manner, in Daniel Vighis words, while the exceptional nature of the event, foregrounded in the interviewees stories by exclamations and superlatives (fantastic, great, amazing, extraordinary, formidable, shocking, exceptional, unique) becomes a part of the identity discourse of the Timioara community.

  The shocking character of the events of December 1989 is capitalized by all the testimonies, so it is not surprising that memory identifies it with a great emotion (G.T.), which engendered an exceptional solidarity. The witnesses confess they have never experienced such a collective state of mind, either before or after the Revolution, laying great emphasis on this aspect. The loci of memory are loaded with this collective emotion, while they evoke a spontaneous, affective solidarity, attributed to all the inhabitants of the city, even if, in fact, only a part of them took part in it.

  Among the sights which have been resignified by this feeling, a genuine catharsis with a substantial bearing on the witnesses consciousness, there is the Opera Square, nowadays known as Victory Square (Vultur 2010). Seen by many as the centre of the city, together with the Union Square (the choice varies according to generation and ethnicity), the location gained substantial symbolic prestige because it hosted many of the key moments of the Revolution and because the local collective memory links it to those moments.

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  74

  At one end of the square, there is the Opera House, with its balcony filled, on 20 December, with the rebels, who read out the first manifesto of the Revolution and founded the first post-communist party (The Romanian Democratic Front) (photo 7). The most memorable part envisages the emotional halo of the events, the sense of being united in fear, courage, as well as the sublime of such moments as that when, on 22 December, the crowd gathered in the square went down on their knees, turning their faces towards the orthodox Cathedral opposite the Opera House, when the dictators retreat was officially announced, crying God is alive!1 (photo 8)

  Between the two poles, of earthly and divine power, the crowd felt part of a whole. The sense of a shared destiny, of bonding in bravery, in terror, in despair, as well as in victory, perceived by some as the result of immanent will (heavenly blessing), by others as a liberating escape from the rational and an anticipation of the heroic (for D.V.), is presented as a gained right, which was to be lost too soon. Perhaps this is why the lack of consensus that surfaced, once the euphoria had gone and the people resumed their normal lives, was so hard to accept in the months and years to come. Giving up the illusion of a spontaneous and unconditional solidarity, stemming from the very fact that they were part of the Revolution was regarded by many as a loss of an important identity landmark.

  In fact, several witnesses speak of a gap between the expectations they had back then and the future course of the events, either in the sense that the radical nature of the revolutionary project was perceived from the very beginning, but could not be achieved because it was not supported by the rest of the country (V.M.)2, or in the sense that the consequences overtook the premise (G.T.). Be that as it may, the memory of the Revolution does not have only a retrospective value, but also a prospective one. As Sidonia Grama puts it, the time of commemoration (and, I would add, of recollection), in what concerns the 1989 anti-communist movement, is a time of reflecting critically on the present from the perspective of the commemorated founding event. There is a projective force in its exceptional aura (Grama 2005 : 316).

  The Opera Square remained the place where the inhabitants of Timioara gathered after the Revolution to promote the ideas of the Timioara Proclamation, which was to define the revolutionary movement even further. It turned into a place where the public opinion tried to resist the hesitations, the delays and even the betrayals of the newly empowered class. Then, the inhabitants of Timioara grew tired of protesting and the situation settled down, the square getting back in the original shape and turning into a locus of memory.

  In December 2008, the heart of the square, once a sacred space, was filled with the stalls of a Christmas market: the scope of commemorating rituals shrank at the ends of the square, by the Cathedral and by the Opera House,

  1 As it happens in several places during this study, my comments are those of a witness of those events,

  stemming from my personal memory. 2 In fact, the same applies to many inhabitants of Timioara, who, once the euphoria was gone, switched

  sides, driven by various ideological, political or economic reasons.

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  75

  where a 111-candle cross was laid down, standing for the official number of Timioaras victims, of which 43 had disappeared, being taken away by Securitate agents from the County Hospital and then cremated in Bucharest, a well-known communist maneuver, an attempt to cover all trace of the systems crimes. The sewage near the crematorium where it is believed that the victims ashes were thrown has become a place of yearly pilgrimage, the tragic correspondent of the hole in the flag, of the void in the heart, of the absence of justice and of a right to have a grave and a decent funeral.

  At the other end of the square, by the Cathedral, Paul Neagus monument, entitled Crucifixion (or Prayer) (TMA 2002) (photo 11), is the place where flower wreaths are brought during the official mourning days, when the victims of the Revolution are commemorated.

  One of the most frequently evoked episodes of the Revolution and its victims is when a group of teenagers were shot dead on the stairs of the Cathedral, after having taken refuge there. Much emphasis is laid on their young age, the moment being thus symbolically linked to the biblical massacre of the innocents. The candles lit on these stairs look back on this episode at every anniversary, a picture taken from a distance caught the moment before the execution was ordered, while a well-known Timioara poet, erban Foar, launched a set of postcards with the painted image of the Cathedral stairs filled with burning candles. The main entrance bears an inscription with the name of one of these young martyrs (photo 12). The very notion of martyrdom associated with the victims of the Revolution places the rebels death in a symbolic Christian key of sacrifice.

  The sacred and heroic paradigm prevails in the manner in which the monuments in the series The Revolution memorial, 16-22 December 1989 are distributed around the city and invested with meaning by the Association of the Romanian Revolution. They capitalize on the most violent places and moments of the 1989 uprising.

  The theme of the struggle between good and evil, of the suffering body, of the grief of those who lost a dear family member, are carved in a Christian religious framework. Such examples would include Silvia Radus St. George (photo 13), Peter Jeczas Piet (photo 14), Marian Zidarus Weeping Church, Stefan Clranus Freedom Bell (photo 17), or Victor Gagas Martyrs Well.

  Sometimes, religious models are revisited, as in Peter Jeczas Piet, where the male-female roles are reversed. This is a reference to a strict fact the death, in the vicinity of the place where the monument was erected (in front of the former Neptun Spas), of Leontina Bnciu, one of the female victims of the Revolution1, who had come there together with her husband, who survived the moment but it is also an emphasis on the sacrifice of the archetypal woman, Virgin Mary, who takes Christs suffering upon herself. It is also a subtle praise

  1 She is one of the rebels killed on 17 December, in the afternoon, by the Decebal Park. She was 22, mother

  of three, and her husband was by her side when she was shot. She was also one of the victims taken from the District Hospital morgue and cremated in Bucharest.

 • Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011 Colloquium politicum

  76

  to the suffering couple, which reproduces the father-child relationship (the monument thus reminds its viewers of the victims youth)1

  Another interesting example is that of Bela Szakatss Target Man (photo 18).

  Lia Popescu, a Timioara visual artist, draws a reproduction of the monument on the album-study dedicated to the citys architecture in 2005 (this being the only reproduced monument, one may assume she invests it with a symbolic value for the city) and adds a caption which appeals to the memory of Timioara, suggesting that any of its inhabitants could have been the Potential Target Man (Popescu, L.2005) during the events of December 1989. Hence the somewhat pathetic conclusion of the caption: I pray that the Target Man stays in bronze!

  The falling and distorted body, giving an abstract cry towards a sky which has remained blank, can also be invested with Christian values, while, at the same time, being linked to concrete facts. As indicated by Sidonia Gramas comment on the way in which the statue is integrated in the commemorating ritual of the Revolution victims, the material essence of the monument removes oblivion from the stone and brings memory within reach(Grama 2005 : 323 -324) enabling the mother of a hero who died in that place, Remus, to associate the monument with details about her sons slaughter: [He] was crouching just like that; we lifted him by the knees and we had a hard time laying him down in the coffin because he was very tall 1.98 m high []; his hands were in a similar position. As I have said before, his chest bore traces of cigarette burns they profaned him in an unconceivable way.(Grama 2005 : 323 -324).

  The monuments enable their viewers to connect a recovering memory, based on collective consensus and on the heroic paradigm, to a subjective one, stemming from the concrete reality of death and from the victims real identity. Behind the screen where their heroic dimension is projected, the memory reveals the atrocity of death, as well as the desecration of death, embodied by the executioners.

  One may notice, in the sacred transformation of the events, that the Revolution is enlisted in a holy history, similar to the variant of national history promoted by the communist regime. In Sidonia Gramas view, during the commemoration rituals, the funeral discourse places the victims of the Revolution in a direct lineage of the nations heroes, making them martyr-heroes of the Romanians2. Paradoxically, this brings them embarrassingly close to Ceauescus own discourse about the past.

  If we look at the most popular monuments of the communist age3, we can notice the domination of those in which heroism is linked to a distant past (starting with Decebal, the Dacian king, and ending with the princes who, in Ceauescus view, embodied a national ideal he himself had the ambition to

  1 Although it was proved that the victims of the Revolution were of all ages, their youth was one of the

  main tropes in the sacrifice-based symbolic recollection of those events. 3 Tuc, F, Cociu, M, (1983). The volume will be further referred to with the initials M.A.

 • Colloquium politicum Anul II, nr. 2 (4), iulie-decembrie 2011

  77

  continue), on the one hand, and, on the other, those devoted to anonymous sacrificial figures, such as the Monument of the Liberating Romanian Soldier in the Central Park of Timioara, a monument erected in the 1960s by sculptor Ion Vlad (photo 13 14). What they have in common is the notion of the many years of struggle and sacrifice, a formula present in the title of the 1983 volume, as well as the ideology contained by Nicolae Ceauescus quote (every book had to include such a quote in those times) on the books first page: The historical monuments and places [] are living proof of the fact that the Romanian people have never accepted to be enslaved by foreigners and have never spared themselves when it came to defend their freedom and dignity. Ironically, though, the last part of the sentence was to ring as an omen.

  In parallel, there is an underground, taboo-breaking memory, conflicting with the tragic and solemn one, which resignifies the monument in an accidental, playful manner. My students tell me that the youth (20 25-year-old inhabitants of Timioara) have dubbed the Target Man the Goal Keeper because of his posture. An actor of the Hungarian Theatre in Timioara also told me that the statue is a meeting point, known, among his peers, as Emils, because of the gaunt and feeble looks of the man who reminds them of a stage hand working in the same Hungarian Theatre.

  In these interpretations, I see less a desacralizing process of the memory of the Timioara Revolution, as they may be perceived by the official, commemorating stance, but rather a reaction against the very practice of erecting monuments as loci of petrified memory, which takes it for granted that there is a consensus about a flawless collective consciousness. It could also be a response to ready-made values, which are seen by the younger generations as a way of claiming power. An illustration of such a response to the confiscation of the public space by an official or quasi-official memory, to the confusion or frustration caused by the contradictions surfacing during the commemorating moments of the 1989 Revolution, the underground culture produced a sticker, which was placed randomly on walls, bicycles ( and a dustbin in the Opera Square (photo 19), on a tank exhibited in a public place, and in other spaces which are not consecrated as loci of memory. During the 1989 Revolution, this gesture (two fingers forming the shape of the V letter) was a sort of a password of those who rejoiced in the anti-communist victory. The anniversary sticker, token of an ephemeral, perishable art, may also hint at the precariousness of that spontaneous joy.

  It is worth consulting the blog which proposed this sign as a memorial form. The interlocutors most of them young people identify themselves by means of nicknames, passwords, logos, and contextualize in various ways the life of their tokens, as possible forms of communicating with the society.

  The blog reads: Respect ! The Revolution started in the streets! It is only natural, then, that the Revolution should be commemorated where it started, with due respect for the truly brave ones. The victory is theirs.