Sinteza fitotehnie

download Sinteza fitotehnie

of 42

 • date post

  27-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  56
 • download

  10

Embed Size (px)

description

sinteza la fitotehnie

Transcript of Sinteza fitotehnie

 • P

  age1

  Inul pentru fibre (Linum usitatissimum L.)

  Importan

  Fibrele de in (fuiorul) reprezint circa 20-26%, sunt foarte valoroase, au o mare rezisten la rupere i putrezire, luciu mtsos, fiind utilizate la fabricarea lenjeriei, haine, fee de mas, pnze pentru pictur, paraute, vele, a, dantele etc. Fibra scurt (clii) se utilizeaz la fabricarea hrtiei pentru igarete, a sacilor, prelate. Pleava se folosete la furajarea ovinelor i ca materie prim n fabricarea furfurolului. Seminele se folosesc pentru extragerea uleiurilor iar roturile n furajarea animalelor.

  Compoziia chimic a fibrei. Fibra de in conine celuloz 84-90%, substane pectice 1-2%,

  lignin 2-4%, substane ceroase 1,5-2,5% i cenu 1-3%.

  Rspndire Inul pentru fibre se cultiv pe plan mondial pe circa 322 mii ha (2009) cu o producie medie de 1420 kg/ha. ri mari cultivatoare sunt: China, Belarus, Federaia Rus, Frana. n ara noastr se cultiv pe circa 35 ha (2009) cu o producie medie de 2860 kg/ha.

  Sistematic

  Inul pentru fibre aparine speciei Linum usitatissimum L., ssp. eurasiaticum proles elongata.

  Particulariti biologice Sistemul radicular al inului pentru fibre este mai slab dezvoltat dect la inul pentru ulei. Tulpina, nalt de 70-150 cm, este cilindric, fistuloas, neramificat pe o poriune mare. Fasciculele de fibre lungi, paralele, constitue fuiorul cu luciu mtsos, iar fibrele scurte constitue clii. Fuiorul reperezint cam 20-26% iar clii 50% din masa total a fibrei. Frunzele, n numr de pna la 100, sunt ngust lanceolate, sesile i cad la maturitate. Florile sunt pe tipul 5, hermafrodite, au culoare alb sau albastr. Fructul este o capsul cu 5-10 semine. Perioada de vegetaie este de 84-115 zile.

  Cerine fa de clim i sol

  Inul pentru fibre este o plant de climat umed i rcoros. Temperatura minim de germinare este de 2-3C. Creterea intens a tulpinii se realizeaz la 16-17C iar formarea capsulelor i maturarea se realizeaz la 18-20C. Umiditatea. Inul pentru fibre este pretenios fa de ap din cauza numrului mare de stomate, desimii mari a plantelor i sistemului radicular slab dezvoltat. Pentru germinare seminele necesit 120-180% ap fa de masa lor uscat. Consumul maxim de ap se nregistreaz n faza de mbobocire-nflorire. Umiditatea relativ a aerului trebuie s fie de 70-80%. Lumina. Zilele noroase i semnatul timpuriu determin o lungime tehnic mai mare a plantelor de in. Solul. Inul pentru fibre necesit soluri plane, cu textur luto-nisipoas, nisipo-lutoas sau lutoas, profunde, permeabile, structurate, fertile, cu capacitate mare de reinere a apei, curate de buruieni i cu pH-ul 6-6,8.

  Zone ecologice. Cele mai favorabile zone de cultur sunt situate n depresiunile montane (Suceava, Rdui, Gheorgheni, Toplia, Maramure, Slaj).

  Tehnologia de cultivare:

  Rotaia

  Inul pentru fibre este pretenios la planta premergtoare. Cele mai bune premergtoare sunt: grul de toamn, leguminoasele anuale (mazrea), borceagul, precum i cartoful sau sfecla pentru zahr, dac au fost fertilizate corespunztor i nu au fost atacate de Rhizoctonia sp. i Botrytis cinerea. Plantele bune premergtoare sunt orzoaica i porumbul. Nu se vor folosi ca plante premergtoare i nici postmergtoare cnepa i rapia.

  Sintez fitotehnie agro anul IV

 • P

  age2

  Inul pentru fibre se poate folosi ca plant protectoare pentru morcov, ierburi perene etc. n

  zonele unde se practic topitul la rou se seamn perpendicular pe rndurile de in o graminee care formeaz un covor ierbos ce favorizeaz topitul, iar n anul urmtor se asigur o producie normal de fn, aa cum s-a dovedit n experienele de la S.C.A. Livada.

  Pe acelai teren, inul pentru fibre nu trebuie s revin mai devreme de 6 ani din cauza aa-numitei oboseli a solului sau alergia inului fa de el nsui, cauzat de un complex de factori cum ar fi secreiile autotoxice ale rdcinilor (lineina), acumularea germenilor unor boli (septorioza, antracnoza, rugina, fusarioza), acidifierea i acumularea unor compui toxici (Fe, Al, Mn), consumul unor microelemente (mai ales bor), nmulirea unor buruieni specifice care elimin n sol secreii ce inhib germinaia inului (Camelina alyssum i Euphorbia sp.).

  Dup inul pentru fibre pot urma toate plantele de cultur, cu excepia celor cu boli comune (cartof, sfecl). Culturile succesive i grul de toamn gsesc condiii foarte bune de sol.

  Fertilizarea

  Pentru o ton de substan uscat recoltat, inul pentru fibre extrage din sol 12 kg azot, 4,9 kg

  PO i 18 kg KO. Dei nu consum cantiti mari de elemente nutritive, inul pentru fibre este foarte pretenios la fertilizare, din urmtoarele considerente: are perioad scurt de vegetaie; rdcina este slab dezvoltat i cu capacitate redus de a folosi elementele mai greu solubile din sol; coeficientul de valorificare a ngrmintelor este sczut: 70 - 80% la azot, 15 - 20% la fosfor i 50 - 60% la potasiu; absorbia intens a elementelor nutritive are loc de timpuriu i ntr-un termen scurt: 70% din azot, 60 -

  70% din PO, i peste 80% din KO pn la nceputul nfloritului; nsmnarea n rnduri apropiate exclude posibilitatea favorizrii solubilizrii elementelor nutritive, prin executarea unor lucrri n timpul vegetaiei. Insuficiena i excesul elementelor nutritive micoreaz producia i calitatea acesteia.

  Azotul favorizeaz creterea tulpinii, formarea frunzelor, intensific asimilaia clorofilian, determin randamentul n fibre i calitatea acestora.

  Fosforul, n cantiti suficiente, atenueaz efectul negativ al azotului, scurteaz perioada de vegetaie, favorizeaz sporirea numrului de fibre elementare n fascicule i depunerea celulozei n pereii celulelor, influeneaz favorabil uniformitatea maturrii, producia de semine i ulei.

  Potasiul, asigurat n cantiti optime, favorizeaz formarea fasciculelor compacte, biosinteza celulozei i rezistena fibrelor. Cercetrile din ara noastr au precizat c fertilizarea inului pentru fibre trebuie s se fac cu toate cele trei elemente nutritive de baz (NPK), cantitile de fosfor puse la dispoziia plantei s fie egale sau mai mari dect cele de azot, iar cele de potasiu egale sau mai mari dect cantitile de fosfor.

  Raportul ntre elementele nutritive NPK s fie de 1:3:3 pe solurile fertile, de 1:2:3 pe solurile cu fertilitate mijlocie, iar pe solurile srace de 1:1,5:1,5.

  Dozele de ngrminte chimice se difereniaz n funcie de soi, planta premergtoare,

  fertilitatea solului i desimea semnatului. Pe solurile cu fertilitate mijlocie (8 - 10 mg PO, i 12 - 25 mg KO la 100 g sol) se recomand N32-64, P48-80, iar pe solurile cu fertilitate sczut (sub 7 mg PO i 15 mg KO la 100 g sol) s se utilizeze N48-80, P64-96, K64-96. Dozele minime se recomand dup cereale de toamn i la soiurile sensibile la cdere, iar cele maxime dup plante pritoare i la soiurile rezistente la cdere (Mdra, Mure etc.). Dup plante leguminoase dozele de azot se micoreaz cu 20 - 30 kg/ha, iar n microzonele cu precipitaii abundente se mresc cu 10 - 20 kg/ha; pe solurile care au primit amendamente cu 1 - 2 ani nainte, dozele de fosfor i potasiu se mresc cu 20 - 30 kg/ha, adugndu-se, totodat, 0,3 - 1,0 kg/ha bor pentru atenuarea efectului duntor al calciului asupra calitii fuiorului.

  Microelementele au influen pozitiv asupra produciei i calitii acesteia. Folosirea borului a determinat sporuri de 120 - 200 kg/ha la fibre i 100 - 160 kg/ha la semine.

  Manganul a determinat creterea randamentului de fibre, mrirea rezistenei acestora, iar cuprul a mrit activitatea fotosintetic.

  Zincul, sub form de sulfat de zinc, aplicat prin ncorporare n sol sau extraradicular n timpul vegetaiei, a determinat sporuri de producie n zone mai reci i mai umede din Frana.

  Gunoiul de grajd nu se aplic direct inului pentru fibre, deoarece duce la cderea n vetre sau pe toat suprafaa, datorit excesului de azot; de asemenea, mburuieneaz solul, nu este folosit complet datorit perioadei scurte de vegetaie, reduce procentul de fibre n tulpini i rezistena acestora la rupere, recomandnduse la planta premergtoare.

 • P

  age3

  Epoca de aplicare a ngrmintelor. ngrmintele cu potasiu se aplic sub artura

  de baz; cele cu fosfor fie sub artura de baz, fie n primvar la pregtirea patului germinativ, sub form de ngrminte complexe, fr s scad producia. Aplicarea a jumtate din doza de azot la pregtirea patului germinativ i jumtate n faza de brdior determin sporirea proporiei de fibre lungi cu 8 - 15%. Aplicarea se face cu avionul, elicopterul sau terestru, cnd s-au lsat crri la semnat i dup ce se evapor roua.

  Lucrrile solului

  Inul pentru fibre are semine mici, sistemul radicular slab dezvoltat i este sensibil la mburuienare. Lucrrile de baz se efectueaz n funcie de planta premergtoare i grosimea stratului arabil. Se efectueaz o artur adnc la 23 25 cm dup plante premergtoare ce elibereaz terenul timpuriu i la 28 - 30 cm dup cele trzii (porumb, cartof, sfecl etc.), ncorporndu-se bine resturile vegetale, terenul meninndu-se afnat i curat de buruieni, nivelat pn la venirea iernii.

  Primvara, patul germinativ se pregtete cu mult atenie (grdinrete), fr a pulveriza solul (pericol de formare a crustei). Cu ajutorul combinatorului se pregtete patul germinativ, mrunindu-l pe adncimea semnatului, iar sub aceast adncime solul s fie tasat. Dac este cazul, se ncorporeaz i erbicidele antigramineice.

  Smna i semnatul

  Smna trebuie s aparin soiului zonat, s fie sntoas, cu puritatea minim de 99%,

  germinaia minim 85%, cu MMB ct mai mare, s fie lipsit de cuscut, omogen, lucioas. Smna

  se trateaz mpotriva antracnozei (Colletotrichum lini) i fuzariozei (Fusarium lini) cu Tiradin 75 - 3,5

  kg/t, Oftanol T - 2 kg/t i contra bolilor i duntorilor (puricelui inului) se recomand tratamente pe

  baz de betaciflutrin + imidacloprid (Chinook 20 l/t de smn). Tratamentele se efectueaz numai pe

  cale uscat.

  Ep