Simpozion Profesorul de Lectura

download Simpozion Profesorul de Lectura

of 290

 • date post

  04-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  294
 • download

  17

Embed Size (px)

description

sim

Transcript of Simpozion Profesorul de Lectura

 • Profesorul de lectur

  ASOCIAIA PROFESORILOR DE LIMBA I LITERATURA ROMN Ioana Em. Petrescu"

  Simpozionul naional de didactic a limbii i literaturii romne

  Ediia a XIV-a Cluj, 15-17 noiembrie 2013

  Coordonatori:

  Monica Onojescu

  Alina Pamfil

  Casa Crii de tiin Cluj-Napoca, 2014

 • Profesorul de lectur Lucrrile simpozionului naional de didactic a limbii i literaturii, ediia a XIV-a, 15-14 noiembrie 2013 copyrightautorii i coordonatorii Responsabilitatea privind coninutul articolelor revine autorilor. Descrierea CIP a Bibliotecii Naionale a Romniei PROFESORUL DE LECTURA. Simpozion naional ( 2013 ; Cluj-Napoca) Profesorul de lectur : simpozionul naional de didactic a limbii i lite-raturii romne : Cluj-Napoca, 15-17 noiembrie 2013 / coord.: Monica Onojes-cu, Alina Pamfil. - Cluj-Napoca : Casa Crii de tiin, 2014 ISBN 978-606-17-0636-5

  I. Onojescu, Monica (coord.) II. Pamfil, Alina (coord.)

  811.135.1 821.135.1.09

 • 3

  INTRODUCERE PROFESOR persoan cu o pregtire special ntr-un anumit domeniu de activitate i care pred o

  materie de nvmnt (n coal). (Impr.) nvtor. P. gener. Persoan care ndrum, educ, nva- pe cineva. DEX Profesorii din nvmntul secundar predau una sau mai multe discipline la

  nivel de nvmnt secundar, excluznd disciplinele destinate s pregteasc elevii pentru angajarea in anumite domenii profesionale. COR (Codul Ocupaiilor din Romnia, 2013)

  Tema simpozionului se selecteaz ntotdeauna dintre cele propuse de participan-ii din anul anterior. Nu a fost o surpriz ca n chestionarele de evaluare de la sfr-itul conferinei din 2012, Elevul cititor, propunerile pentru 2013 s l aib n cen-tru pe Profesorul cititor.

  Titlul Profesorul cititor ni se prea totui prea vag, Un altul, Profesorul de limba i literatura romn, ni se prea prea specializat. Am considerat c este ne-voie de un titlu care s conin i accentul necesar pentru orientarea temei. n cele din urm am optat pentru Profesorul de lectur n sperana c formula mai puin uzitat va nate discuii i ntrebri. De altfel acesta a fost i scopul nostru provo-carea unui proces de reflecie asupra propriei meserii. Pentru Profesorul de lectur aveam ca precedente circulaia termenului n spaiul anglo-saxon i, mai ales, o afirmaie a lui Matei Clinescu din A citi, a (re)citi, referitoare la faptul c un au-tentic profesor de literatur trebuie s fie n primul rnd un profesor de lectur. E drept, intenia noastr a fost una de lrgire a sensului dat de M. Clinescu.

  Am lansat tema la nceputul anului, ncercnd, ca de fiecare dat, s oferim o explicaie i o motivaie. Citez din mesajul de lansare:

  Societatea este preocupat de analfabetismul elevilor, de sistemul de nv-

  mnt, de note, de ce ateapt prinii de la coal, dar aproape nimeni nu vorbete de profesor, dect n situaia n care este subiect de scandal sau este nevoie de votu-rile lui. Cu att mai puin se vorbete despre ce anume presupune statutul acestei categorii profesionale care s-a bucurat cndva de recunoatere i prestigiu. Se pare c nici profesorii nii nu se apleac prea frecvent asupra condiiei lor de profesio-niti. Cel puin acestea sunt concluziile unui studiu din 2010, coala aa cum este, care i are ca autori pe A. Nedelcu i L Ciolan.

  De altfel i noi am pus n discuie de-a lungul anilor programele colare i aplicarea lor, manualele, canonul didactic, strategiile didactice, dar niciodat nu am vorbit explicit de statutul i condiia noastr profesional. Ediia de anul trecut a simpozionului a avut n centru elevul cititor. Nu ntmpltor n fia

 • Introducere

  4

  de evaluare de la sfrit cele mai multe propuneri propuneau pentru acest an o tem care s-l aib n centru pe profesorul cititor. n afara de aceasta, ne-a dat de gndit i comuni-carea lui Alex Goldi, care se ntreba ce se ntmpl cu profesorul pe parcursul carierei lui didactice? n ce msur depete formarea tiinific din universitate? Cum se adapteaz didactic la noile direcii din critica literar. Ne-am amintit apoi de discuiile aprinse strnite de Ion Bogdan Lefter la una dintre conferinele din anii trecui, cnd vor-bea despre statutul profesorului de limba i literatura romn, dincolo de catedr, ca scrii-tor: eseist, critic, autor de ficiune. n sfrit, am considerat c ar fi util o reflecie asupra statutului aparte al profesorului de limba i literatura romn, adic acela de profesor de lectur i a implicaiilor derivate de aici. Prin urmare v propunem o conferin: a. despre competenele profesorului n genere - bun comunicator, interesat de elevii si, se autoperfecioneaz, reflexiv etc. i, mai ales, b. despre competenele specifice i rolurile profesorului de limba i literatura romn. Trecem n revist cteva: profesorul cititor de plcere; profesorul cititor profesionist; profesorul n procesul formrii (autoformare i formarea altora, nu numai a elevilor); profesorul interdisciplinar i transdisciplinar (de comunicare, limb, literatur), care nva i-i nva pe elevi cum s comunice i s-i adapteze mesajul scris/oral la context i interlocutor, care pred limba matern i literatura (romn i strin) nu numai cu scopul de a transmite informaii, ci i valori, care trebuie s aib noiunile de baz i s lege ntre ele logica, argumentaia, tiinele sociale, filozofia, antropologia etc.; pro-fesorul cercettor (cercetare didactic sau academic), valorificnd rezultatele expe-rienei n propria activitate, profesorul implicat n activiti extracurriculare pe care i le asum (cercuri, ateliere, teatru etc.); profesorul scriitor sau jurnalist; profesorul factor de decizie n sistemul de nvmnt i om politic, profesorul membru al unei asociaii profesionale. c. i, mai ales, vom vorbi despre rolul profesorului de lectur/citire, pornind de la faptul c profesorii de matern, alturi de nvtori, au un rol decisiv n a-i pune n mn copi-lului instrumentele activitii intelectuale citirea i scrierea.

  Adaptndu-ne temei, am fcut cteva modificri, precum: invitarea unor confe-

  reniari ce nu in strict de domeniul disciplinei (psihologi, sociologi, traductori, editori) care au venit cu o alt perspectiv asupra lecturii; am lrgit parteneriatele, ceea ce a avut ca urmare nu numai schimbarea locului conferinei, ci i prezentarea pe viu de activiti specifice unor mari biblioteci i edituri. De asemenea, am urmrit s dm o mai mare vizibilitate sesiunilor de postere, am dublat timpul con-sacrat dezbaterilor i meselor rotunde i am fcut evaluarea nu numai la sfritul conferinei, ci i printr-un Follow-up dup dou sptmni.

  Cadrul discuiilor a fost fixat de Adrian Opre, care a vorbit cu entuziasm despre competenele profesorului de azi cnd i se cere adaptarea rapid la era digital, i de Alina Pamfil, care a pus problema din perspectiva didacticianului specialist n predarea disciplinei, cernd o interogare a propriilor pre-concepii de profesori care predm literatura.

 • Introducere

  5

  Pe rnd, s-au conturat portretele de cititori ale confereniarilor: cititorul de alt profesie, care citete literatura cu pasiune pentru c i recunoate marele rol forma-tor (Viorel Mih); cititorul poet i traductor, pentru care lectura este o traducere dintr-o limb n alta (Bogdan Ghiu); cititorul critic i istoric literar care citete lit-eratura cu ochiul specialistului (Ion Pop i Liviu Papadima); cititorul editor, in-teresat de promovarea scriitorilor i a crilor cu impact asupra tinerilor (Laura Al-bulescu).

  Au urmat cele peste 50 de intervenii (comunicri, ateliere, postere) ale pro-fesorilor de limba i literatura romn din nvmntul secundar. De fiecare dat s-a acordat cu generozitate timp pentru discuii i ntrebri.

  n grupurile de discuii din prima seciune a conferinei (Profesori i lecturi), accentul s-a pus nu att pe lecturile profesorului, ct mai ales pe autopercepia n ipostaz de profesor-cititor i a modului n care este perceput de alii. Nu au lipsit rememorrile nostalgice i amare, frustrrile celor care trudesc ntr-o meserie neva-lidat social, compensate de accentele (auto)ironice ale altora. ns, n cazul multo-ra, ceea ce compenseaz nemplinirile este bucuria mprtirii cu elevii.

  Comunicrile din a doua seciune (Forme de aciune i implicare) s-au oprit asupra medierii lecturii de ctre profesor n activitile din clas i n afara ei.

  Atelierele i sesiunile de postere s-au ncadrat tematic ntr-una sau alta dintre seciuni, totui au predominat cele care propuneau simulri de activiti din cer-curi/ateliere sau prezentri de proiecte. Nu vom insista asupra lor, majoritatea sunt publicate n aceast carte.

  Foarte vii au fost discuiile de la mesele rotunde, desfurate simultan. La prima dintre ele, Cum predm literatura colar (analiznd creaia cte unui scriitor ca-nonic sau nu): mistificri/gafe didactice, interpretri actuale, revizuiri etc., (mode-rator: Cosmin Borza) au participat mai ales profesorii tineri, atrai probabil i de lungul titlu, nu lipsit de intenii polemice, i de personalitatea moderatorului. ntre-barea esenial a fost: mai suntem profesori de literatur? Acesteia i s-au subordo-nat nc dou: ce ne mn n lupt atunci cnd intrm n clas i vorbim despre un autor? Ce vrem de la elevi, cu ce imagine dorim s rmn despre un scriitor? Rein nu att rspunsurile, ct alte probleme ridicate, multe sub form de ntrebri. Care ar fi justa proporie dintre ceea ce trebuie s tie un profesor (cunotine de specialitate) i metod/cile de transmitere a cunotinelor? Ce nseamn s fii pro-fesor eficient? Este eficient cel ai crui elevi trec cu note mari la examenele de ba-calaureat sau la testrile naionale, dup ce reproduc cteva idei dictate? De ce se cantoneaz profesorii doar n textele prea mult frecventate? De ce se cantoneaz profesorii n abloane interpretative? Poi s nvei elevii s scrie un eseu despre viziunea lui Eminescu, dup ce ai fcut cu ei un singur text, Luceafrul ori Floare albastr? De ce, ncepnd din clasa a X-a, profesorul elimin toate coninu