Simboluri Franta

download Simboluri Franta

of 8

 • date post

  24-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  211
 • download

  19

Embed Size (px)

description

powerpoint

Transcript of Simboluri Franta

Slide 1

ParisOraul n limitele sale administrative este n mare parte neschimbat din anul 1860, avnd o populaie de 2.211.297 locuitori (ianuarie 2008), iar zona metropolitan Paris are o populaie de 12.089.098 locuitori (ianuarie 2008). Este una dintre cele mai populate zone metropolitan din Europa. Parisul a fost unul dintre cele mai mari orae ale lumii occidentale pentru aproape 1000 de ani, nainte de secolul al XIX-lea i cel mai mare ora din lume ntre secolele XVI-XIX..

Parisestecapitalai cel mai mare ora dinFrana. Oraul este traversat de fluviulSena, n nordul Franei, n mijlocul regiuniile-de-France(cunoscut i caregiunea Paris).

Acesta gzduiete sediul mai multor organizaii internaionale, cum ar fi: UNESCO,Organizaia pentru Cooperare i Dezvoltare Economic,Camera Internaional de Comersau informalulClubul Paris. Parisul este considerat unul dintre cele mai verzii mailocuibileorae din Europa.

Muzeul Luvru

Acesta construiete piramida din sticla nalt de 20 de metri care constituie actuala intare a muzeului.Muzeu cu vocaie universal, acesta prezint mai mult de 35.000 de opere divizate n 8 departamente: antichiti orientale, antichiti egiptene, antichiti greceti, etrusce i romane, arta islamului, sculpturi, obiecte de art, pictura, arta grafic.Printre piesele cele mai celebre putem admira: Gioconda lui Leonardo da Vinci, Libertatea ghidnd poporul a lui Eugne Delacroix, Venus din Milo.

Inaugurat de Gustave Eiffel cu ocazia Expoziiei Universale, domin Parisul de la nalimea sa de 324 metri. De mai bine de 120 de ani el vegheaz cu graia sa metalic malurile Senei i Cmpul lui Marte. La cderea nopii el strlucete cu toate luminile sale pentru a marca trecerea timpului, un spectacol de neuitat pentru ndrgostii. Aceasta capodoper a artei mecanice a inspirat numeroi artiti, poei, pictori, scriitori, cineati. Este monumentul cu plat cel mai vizitat din lume. n plus fa de urcarea celor 3 etaje este posibil s asistai la expozitii temporare sau s vizitai apartamentul privat al inginerului Eiffel.

Turnul Eiffel

BulevardulCHAMPS -LYSES

Champs-lyses este un bulevardimportant dincapitalafrancezParis. Cu cinematografele, cafenelele, i magazinele sale de lux, Champs-lyses este una dintre cele mai faimoase strzi din lume.

Bulevardul pornete dinPlace de la Concordespre fostulPlace de l'toile(acum Place Charles de Gaulle), locaia Arcului de Triumf, formnd o parte din linia aa-numiteiAxe historique.

Arcul de Triumf

LArc de Triomphe de lEtoile este monumentul principal din piata Charles de Gaulle-Etoile situat nParis, la extremitatea vestic a bulevarduluiChamps-lyses(cel mai frumos bulevard din lume, dup parizieni). Se afl la intersecia mai multor bulevarde, cum ar fiGrande Armee,Wagrami, bineneles, Champs-lyses. Comandat de Napoleon in 1806, in timpul epocii victoriilor franceze, monumentul a fost terminat 30 de ani mai tarziu, in timpul domniei lui Louis Philippe, ultimul rege al Frantei, care a dedicat monumentul armatei.

Catedrala Notre-DameInclus n patrimoniul mondial, este una dintre capodoperele remarcabile ale arhitecturii gotice. Ea are numeroase vitralii i rozete. Construcia sa a nceput din Evul Mediu i s-a ntins pe aproape dou secole, din secolul al XIII-lea pna n secolul al XIV lea. Ornamentele sale, fleele, turnurile, clopotniele, au inspirat unul dintre cele mai cunoscute romane ale lui Victor Hugo, Notre-Dame de Paris. Situat n centrul istoric al Parisului n partea extrem a le de la Cit, ea simbolizeaz centrul Parisului i toate distanele rutiere franceze sunt msurate din piaa bisericii. Cunoscut n lumea ntreag de cinci secole, aproximativ 13 milioane de oameni din toata lumea viziteaza anual catedrala.

Palatul Versailles

Palatul Versailles este uncastelregal construit la Versailles, nFrana. A fost reedina regilor FraneiLudovic al XIV-lea,Ludovic al XV-leaiLudovic al XVI-lea. Acest castel se nscrie printre cele mai remarcabile monumente din Frana, nu numai prin frumusee, ci i prin prisma evenimentelor al cror teatru a fost. Devine reedin regal permanent ncepnd cu anul1682. Castelul Versailles reprezint un simbol al monarhiei absolute adoptat de ctre Ludovic al XIV-lea. n acest castel, n Galeria Oglinzilor, a fost semnatTratatul de la Versailles. n1837palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franei.

MarianneMarianne este un simbol national Republicii Franceze. Sub aparena unei femei purtnd obonet frigian, Marianne ncarneaz Republica Francez i reprezint, prin ea-nsi, valorile republicane franceze coninute ndeviza: Libert, galit, Fraternit.

PrenumeleMarianneprovine de la contracia prenumelorMarieiAnne, dou prenume foarte rspndite nsecolul al XVIII-leanFrana, i purtate de mai multe regine, ntre careMarie de Mdicis,Anne dAutriche,Marie-Antoinette. Utilizarea acestui prenume ca simbol al Republicii, pentru prima oar, a fost atribuit unui cntec revoluionar originar din sudul Franei.