Sartori Homo Videns

download Sartori Homo Videns

of 77

 • date post

  22-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  23
 • download

  2

Embed Size (px)

description

Sartori Homo Videns

Transcript of Sartori Homo Videns

 • Prefa

  De ce nu oferii oamenilor cri despre Dumnezeu?" Din acelai motiv pentru care nu le oferim nici Othello; sunt vechi; sunt cri despre Dumnezeu cel de acum o sut de ani. Nu despre Dumnezeu cel de astzi. Dar Dumnezeu nu se schimb." Oamenii, ns, da.

  ALDOUS HUXLFY, Minunata lume nou

  Ne aflm n plin i extrem de rapid revoluie multimedia. Un proces cu multe tentacule (Internet, calculatoare personale, ciberspaiu) care se caracterizeaz ns prin-tr-un numitor comun: tele-vederea, i prin aceasta o te-le-trire a noastr. Aadar, n aceast carte focul se concentreaz asupra televiziunii, iar teza de baz este c fenomenul video l transform pe ho mo sapiens produs de cultura scris ntr-un homo videns, n care cuvntul e detronat de imagine. Totul devine vizualizat. Dar n cazul acesta ce se ntmpl cu non-vizualizabilul (care e mai rspndit)? Astfel, n timp ce ne preocup cine controleaz media, nu ne dm seama c de fapt instrumenuil n sine i pentru sine este cel care ne-a scpat de sub control.

  n legtur cu televiziunea ne lamentm c ncurajeaz violena, sau c informeaz puin i prost, sau c este napoiat din punct de vedere cultural (aa cum a scris Ha-bermas). E adevrat. Dar este i mai adevrat i chiar mai important s nelegem c tele-vederea schimb treptat natura omului. sta e miezul problemei, esena ei, care pn astzi a scpat n mare msur ateniei noastre. i totui e destul de limpede c lumea n care trim se sprijin deja pe umerii firavi ai video-copilului": un exemplar foarte recent de fiin uman educat de tele-vedere n faa unui televizor nainte chiar s nvee s scrie i s citeasc.

 • 12 P R E F A

  Aadar, n prima parte a acestei cri m ocup i m preocup de primatul imaginii, adic de precumpnirea vizibilului asupra inteligibilului, care l face pe om s vad fr s neleag. i, pornind de la aceast premis, examinez n continuare video-politica, adic puterea politic a televiziunii. Dar, de-a lungul acestui parcurs, atenia mea rmne concentrat pe paideia, pe educarea video-copilu-lui, i deci pe procesele de formare a opiniei publice i pe ceea ce trece, sau nu trece, prin canalele de comunicaie n mas. Cel mai caustic, n aceast privin, este Bau-drillard: Informaia, n loc s transforme masa n energie, produce i mai mult mas." Cert este c televiziunea spre deosebire de instrumentele de comunicare care au precedat-o (pn la radio) mai mult distruge dect transmite n materie de cunoatere i nelegere.

  S fie limpede: dac pornesc la atac mpotriva lui homo videns nu nseamn c mi fac iluzii. Nu intenionez s provoc un blocaj al epocii multimedia. tiu prea bine c nu peste mult timp majoritatea populaiei din rile bogate va avea n cas, pe lng televizor, un minicalculator conectat la Internet. Aceast dezvoltare e inevitabil i, n anumite limite, folositoare; dar folositoare numai dac nu se scufund n viaa inutil, ntr-o existen care nseamn doar omorrea timpului. Prin urmare, eu nu pretind s opresc inevitabilul. Sper ns s-i sperii ndeajuns pe prini cu ceea ce se va ntmpla video-copilului lor, astfel nct s-i transform n prini mai responsabili. Sper ca coala s se debaraseze de pedagogia ei duntoare i s ias din degradarea n care a czut, sper, aadar, ntr-o coal apt s lupte mpotriva acelei post-gndiri pe care astzi o ntreine. Sper de asemenea s avem ziare mai bune, i la urma urmei i o televiziune mai bun. i apoi, chiar dac bt-

  P R E F A 13

  lia mea e dinainte pierdut, asta n-are importan. Cum spunea William de Orania, point n'est besoin d'esperer pour entreprendre, ni de reussir pour perseverer", nu e nevoie s speri pentru a ntreprinde, nici s reueti pentru a persevera.

 • PARTEA NTI

  PRIMATUL IMAGINII

 • Homo sapicns"

  Homo sapiens: astfel clasifica Linne specia uman n lucrarea sa Sistemul naturii din 1758. Din punct de vedere fiziologic, acest homo sapiens nu are nimic care s-1 fac unic ntre primate (din genul crora neamul omenesc face parte ca specie). Ceea ce l face unic pe homo sapiens este capacitatea lui de a opera cu simboluri; este ceea ce 1-a ndemnat pe Ernst Cassirer s-1 defineasc pe om drept un animal simbolic". Cassirer explic astfel:

  Omul nu triete ntr-un univers pur fizic, ci ntr-un univers simbolic. Limba, mitul, arta i religia [...] sunt diferitele fire care alctuiesc estura simbolic [...] Orice progres uman n gndire i experien ntrete aceast estur f...] Definiia omului ca animal raional nu i-a pierdut deloc valabilitatea [...] dar e lesne de vzut c aceast definiie este doar o parte dintr-un ntreg. Pentru c alturi de limbajul conceptual exist un limbaj al sentimentului, alturi de limbajul logic sau tiinific exist limbajul imaginaiei poetice. La nceput, limbajul nu exprim gnduri sau idei, ci sentimente i afecte. (1948, pp. 47^19)

  Aadar, expresia animal symbolicum mbrieaz toate formele vieii culturale. Iar capacitatea simbolic a oamenilor se manifest prin limbaj, prin capacitatea de a comunica prin articularea unor sunete i semne sem-nificante", purttoare de semnificaie. Astzi vorbim despre limbaje la plural, i deci despre limbaje a cror unitate

 • 18 P R I M A T U L I M A G I N I I

  semnificant nu este cuvntul: de pild, limbajul cinematografului, al artelor figurative, al emoiilor i aa mai departe. Dar acestea sunt accepii metaforice. Pentru c limbajul fundamental care l caracterizeaz i l instituie cu adevrat pe om ca animal simbolic este limbajul-cu-vnt", limbajul vorbirii noastre. S formulm prin urmare astfel: omul este un animal vorbitor, un animal loquax n permanen conversnd cu sine nsui" (Cassirer, 1948, p. 47), iar aceasta este principala nsuire care l deosebete radical de orice alt specie de fiin vie.1

  In replic se poate argumenta c i animalele comunic printr-un limbaj al lor. Da, dar mai degrab nu. Aa-numi-tul limbaj animal transmite semnale. Iar diferena esenial este c omul posed un limbaj capabil s vorbeasc despre sine nsui. Omul reflecteaz asupra a ceea ce spune. i nu numai comunicarea, ci i gndirea i cunoaterea care l caracterizeaz pe om ca animal simbolic se construiesc n limbaj i prin limbaj. Limbajul nu este doar instrumentul comunicrii, ci i al gndirii.2 Iar gndirii nu i este necesar vederea. Un orb are dificulti, n actul gndirii, fiindc nu poate citi, deci din cauza unui suport minor al cunoaterii scrise, dar nu pentru c nu vede lucrurile despre care gndete. ntr-adevr, lucrurile pe

  1 Gehlen (1990, pp. 91-92) noteaz o alt discontinuitate ntre om

  i animal, i anume c animalului [...] i rmne ascuns ceea ce nu trebuie s ajung la percepie ca fiind de importan vital, cum ar fi cazul unor semnale care indic dumanul, prada, sexul opus [...] Omul ns e expus unei inundatio de excitaii, unei abundente a perceptibilului.11 Da, e adevrat i acest lucru. Dar mie mi se pare c optica simbolistico-lingvistic a lui Cassirer este mai profund dect optica antropologico-cultural a lui Gehlen. Cert e c avem de-a face cu optici complementare.

  2 Este o tez pe care o dezvolt n La politica (1979), n specia!

  pp. 23-26, unde susin c a gndi nseamn onomatologie", logos construit n cuvinte i prin intermediul cuvintelor.

  H O M O S A P I E N S " 19

  care le gndim nu le vd nici cei care vd: ele nu sunt vizibile".

  Civilizaiile se dezvolt o dat cu scrierea i tocmai trecerea de la comunicarea oral la cuvntul scris este ceea ce determin dezvoltarea unei civilizaii (cf. Havelock, 1973). Dar pn la inventarea tiparului cultura oricrei societi rmne n mare parte bazat pe transmiterea oral. Deoarece textele scrise trebuie reproduse de mn de ctre copiti, nu se poate nc vorbi de omul care citete". A citi, i a avea ceva de citit, era, pn la sfritul secolului al XV-lea, privilegiul unui numr foarte restrns de nvai. Homo sapiens care i multiplic propria cunoatere este deci aa-numitul om al Tui Gutenberg. Este adevrat c Biblia tiprit de Gutenberg Sre"!452 i 1455 a avut un tiraj (pentru noi ridicol) de 200 de exemplare. Dar acele 200 de exemplare erau retipribile. Saltul tehnologic se petrecuse. Aadar, numai o dat cu Gutenberg transmiterea scris a culturii devine potenial accesibil tuturor.

  Progresul reproducerii prin tiprire a fost lent dar constant i culmineaz o dat cu apariia la grania dintre secolele al XVIII-lea i al XlX-lea a jurnalului care se tiprete zilnic, a cotidianului".3 n acest timp, de la jumtatea secolului al XlX-lea ncoace, ncepe un ciclu nou i bogat de progrese tehnologice. Mai nti, inventareai telegrafului, apoi a telefonului (de Alexander Graham Bell). Datorit acestor dou invenii disprea distana i ncepea era comunicaiilor directe. Radioul, care elimina i el distanele, adaug un element nou: o voce uor de difuzat n toate casele. Radioul este primul formidabil difuzor

  3 Chiar i ziarul era cules manual pn la inventarea linotipului (care

  turna caracterele n plumb topit), aprut abia n 1884, i care permitea asamblarea a 6 000 de caractere pe or (fa de cele 1 400 prin culegerea manual).

 • 20 P R I M A T U L I M A G I N I I

  al comunicrii; dar un difuzor care nu tirbete natura simbolic a omului. Dat fiind c radioul vorbete", el rspndete mereu lucruri spuse prin cuvinte. Aadar, crile, ziarele, telefonul, radioul sunt toate elemente purttoare de comunicaie lingvistic.

  Ruptura survine, la jumtatea secolului al XX-lea, o dat cu televizorul i cu televiziunea.4

  Televiziunea o spune i numele nseamn vedere de departe" (tele), cu alte cuvinte aducerea n faa unui public spectator a unor lucruri de vzut de pretutindeni, din orice loc i de la orice distan. Iar n televiziune, vederea e precumpnitoare fa de vorbire, n sensul c vocea de la faa locului, sau cea a unui vorbitor, se afl pe planul doi, depinde de imagine, comenteaz imaginea. n consecin, telespectatorul este mai mult un animal vztor dect un animal simbolic. Pentru el lucrurile nfiate prin imagini nseamn i cntresc mai mult dect lucrurile spuse prin cuvinte. Iar aceasta e o schimbare radical