Roma Antica

13
ROMA ANTIC ROMA ANTIC Ă Ă

description

Prezentare Power Point pe tema Roma Antica

Transcript of Roma Antica

 • ROMA ANTIC

 • Ea a dominat Europa de Vest i ntreaga arie n jurul Mrii Mediterane, prin cuceriri i asimilare, ns, n final, a cedat n faa invaziilor barbarilor din secolul cinci, marcnd, astfel, declinul Imperiului Roman i nceputul Evului Mediu. Roma antic a fost un ora-stat a crui istorie se ntinde n perioada de timp cuprins ntre 753 .Hr. i 476 d.Hr. Pe parcursul existenei sale de dousprezece secole, civilizaia roman a trecut de la monarhie la republic oligarhic i, apoi, la imperiu extins.

 • Civilizaia roman e, deseori, clasificat ca o parte din Antichitatea Clasic, mpreun cu Grecia antic, o civilizaie care a inspirat mult cultura Romei antice. Roma antic a adus contribuii importante n organizarea politic i administrativ, juridic, art militar, art, literatur, arhitectur, limbile Europei (limbile romanice), iar istoria sa continu s aib o influen puternic asupra lumii moderne.

 • Perioada monarhiei Regatul Roman a fost guvernul monarhal al oraului Roma i al teritoriilor sale de la Fondarea Romei, fondarea sa n 753 .Hr. de ctre Romulus i Remus, pn la expulzarea lui Lucius Tarquinius Superbus n 510 .Hr. i formarea Republicii Romane. Dup legend, oraul Roma a fost ntemeiat n anul 753 .Hr. de ctre Romulus i Remus, care au fost crescui de ctre o lupoaic. n legenda roman, cnd grecii au dus Rzboiul troian mpotriva oraului Troia, prinul troian Aeneas a navigat peste Marea Mediteran ctre Italia i a fondat Lavinium. Fiul su, Iulus, a mers mai departe, fondnd oraul Alba Longa. Din familia regal a Albei Longa au venit cei doi gemeni, Romulus i Remus, care au purces la fondarea Romei n 753 .Hr . Legenda intemeierii Romei i face pe troieni de origine latin, de vreme ce Aeneas a venit din Troia, a fondat Lavinium, un inut de limb latin i un ora cu nume latinesc Alba, cuvnt care a i disprut la alii, n afar de romni, care sunt mai aproape pe hart de cetatea n cauz asediat de greci.

 • Perioada republicii Republica Roman a fost guvernarea republican a oraului Romei i a teritoriilor sale din 510 .Hr. pn la instaurarea Imperiului Roman, care este plasat, uneori, n anul 44 .Hr., anul numirii lui Caesar ca dictator perpetuu sau, mai comun, 27 .Hr., anul n care Senatul roman i-a acordat lui Octavianus titlul de augustus|August Oraul Roma st pe malurile fluviului Tibru, foarte aproape de coasta de vest a Italiei. El marca frontiera de nord a zonei n care era vorbit limba latin, i grania de sud a Etruriei, teritoriu n care se vorbea limba etrusc.

 • Perioada imperiului

  Imperiul Roman este termenul utilizat, n mod convenional, pentru a descrie statul roman n secolele dup reorganizarea sa din ultimele trei decade .Hr.. sub Gaius Iulius Caesar Octavianus. Dei Roma deinea un imperiu cu mult nainte de autocraia lui Augustus, statul pre-augustian este descris, n mod convenional, ca Republica Roman. Imperiul Roman controla toate statele elenizate de la Marea Mediteran, precum i regiunile celtice din nordul Europei. Ultimul mprat de la Roma a fost detronat n 476, dar, pe atunci, regiunile din estul imperiului erau administrate de un al doilea mprat, ce se afla la Constantinopol.

 • Imperiul Bizantin a continuat s existe, dei i micora ncet-ncet teritoriul, pn n 1453, cnd Constantinopolul a fost cucerit de Imperiul Otoman. Statele succesoare din vest (Regatul Franc i de Naiune German) i din est (aratele ruse) foloseau titluri preluate din practicile romane chiar i n perioada modern. Imperiul Roman a constituit un model peren, preluat, cu mici diferene, de toate statele europene post-romane, n activitatea de guvernare, drept i organizarea justiiei, tipul de arhitectur i n multe alte aspecte ale vieii.

 • Potrivit tradiiei, Roma a fost ntemeiat n anul 735 .e.n. de Romulus i Remus; ns cea mai veche aezare descoperit aici dateaz, potrivit materialelor arheologice, de prin secolul al X-lea .e.n. De la sfritul secolului al VI-lea .e.n., Roma a devenit centru politic al republicii sclavagiste romane, iar din secolul I .e.n. al Imperiului roman. n anul 64, n timpul domniei lui Nero, o mare parte a oraului Roma a fost mistuit de incendiu.

 • Muzica n Roma Antic Tradiia elenistic influeneaz muzica tuturor popoarelor cu care intr n contact. Mai mult, din momentul n care Grecia devine provincie roman arta strmoilor nostri imit practic modelele grecesti. Ca i n muzica greceasc, monodia rmne modul predominant de organizare a discursului muzical. Se pstreaz aceeai notatie, aceleai moduri si aceeai ritmic bazat pe accentele prozodice. Legtura dintre muzic i poezie este de altfel sustinut i de indiciile potrivit crora Odele lui Horatiu sau fragmente ale Metamorfozelor lui Ovidiu ar fi fost cntate. O diferen faa de muzica greceasc se observ la nivelul etosului, mai exact n dispariia functiei etice a muzicii, aceasta devenind aproape exclusiv de divertisment. Se pstreaz instrumentele grecesti, unele avnd denumiri diferite (spre exemplu: aulos = tibia, syrinx = fistula, salpynx = tuba, tympanon = tympanum, krotala crotala, kymbala cymbala). Lyra si kithara se pstreaz sub aceeai denumire.

 • Se dezvolt foarte mult muzica militar, cu instrumente specifice: cornu (un instrument n form de ,,G, folosit pentru semnale militare, n btlii i n ceremonjile funerare; este confectionat de obicei din bronz) i lituus (instrument de origine etrusc, cu un tub conic, incovoiat la capt). Avem multe dovezi, att n operele literare, cat i n mozaicurile care impodobeau vilele aristocratilor, ce ne vorbesc despre ansambluri vocale si instrumentale cu muli participanti, toate susinnd ideea unei vieti muzicale nfloritoare. Spre deosebire de instrumentitii greci care erau profesioniti, n Roma Antic se observ o depreciere a profesionalismului, majoritatea muzicienilor fiind amatori. De asemenea, apare un element constrictiv, avnd n vedere c muli interprei erau sclavi; dreptul de a alege tipul de muzic aparinea exclusiv aristocratului, proprietarului.

  kithara aulos i krotala

 • SFRIT!

 • V mulumesc pentru atenia acordat!Bibliografie:www.wikipedia.roManualul de istoria muzicii clasa a IX-a

  Prezentare realizat de echipa Istoricii