Rolul Apei in Organism

18
ROLUL APEI IN ORGANISM CURSANT: NICOLETA LUNGU COORDONATOR: DR. MARIA BABES

description

Importanta apei in activitatea organismului uman si in prevenirea imbolnavirilor.

Transcript of Rolul Apei in Organism

ROLUL APEI IN ORGANISM

CURSANT: NICOLETA LUNGUCOORDONATOR: DR. MARIA BABES

- Apa nu este altceva decat 2 molecule de hidrogen si o molecula de oxigen. Atat de simplu si in acelasi timp atat de complex!

- Apa este componenta principala a corpului uman, reprezentand 70% din greutatea corporala.

- Ca atare, nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca o persoana care nu se hidrateaza suficient poate muri in doar cateva zile. Organismul rezista 3 minute fara oxigen, 3 zile fara apa si 3 saptamani fara hrana. Mentinerea unei hidratari adecvate este esentiala, daca dorim sa ne mentinem sanatatea fizica si mentala.- Necesarul de apa se acopera prin aportul alimentar, fie sub forma de lichide, fie sub forma de apa continuta in alimentele solide.

- In conditii normale, organismul pierde in fiecare zi aproximativ 2 litri de apa prin urina, transpiratie, respiratie, fecale, apa care trebuie recuperata.

- Toate reactiile biochimice care au loc in organism se produc in mediul apos.

-Apa se comporta ca un lubrifiant in aproape toate procesele din organism, inclusiv in digestie.-Inca din gura, saliva-care contine apa-ajuta la masticarea si deglutitia alimentelor, acestora asigurandu-li-se o buna alunecare prin esofag.- Apa lubrifiaza articulatiile pentru a se misca cat mai fluid si cu cat mai putina rigiditate. In caz de aport insuficient de apa, aceasta „pleaca” din articulatii in alte zone mai importante, lasand in urma o frictionare a articulatiilor, leziuni, artrita.

- Ochii, de asemenea au nevoie de o continua hidratare. Aceasta se asigura prin clipire (clipim de 15-20 de ori/min.pentru a avea ochiul bine lubrifiat).

- Corpul uman isi poate regla temperatura prin intermediul apei, excesul de caldura dispersandu-se prin transpiratie.

- Apa hidrateaza pielea lasand-o fina, neteda, supla si fara riduri.

- Fie prin urina, fie prin sudoare, apa ajuta la

reducerea toxinelor care se acumuleaza in organism.

- Apa ajuta la prevenirea constipatiei prin imbunatatirea peristaltismului intestinal, fecalele eliminandu-se mai usor.

- In caz de insuficienta lichidiana, fecalele raman pentru mai mult

timp in colon, toxinele din ele ajung in sange si produc cefalee,

boli hepatice, boli renale, etc.- Nu in ultimul rand, apa protejeaza si amortizeaza organele interne, intra in compozitia celulelor, transporta nutrientii si oxigenul la toate celulele din corp, umezeste ochii, gura, fosele nazale, ajuta la mentinerea volemiei, imbunatateste concentrarea si timpul de reactie.

- Dilueaza si disperseaza medicamentele, permitandu-le sa actioneze mai rapid si mai eficient, evita raul stomacal cauzat de medicamente puternice.

- Setea este semnul lipsei de apa din organism. Celulele din diferite tesuturi, ajungand la un moment dat, mai ales vara, sa nu mai aiba destula apa, anunta creierul despre lipsa acesteia.

- La nivel cerebral, informatia este prelucrata si se formeaza senzatia de sete.

- O diminuare de doar 2% de apa in organism duce la aparitia primelor semne de deshidratare: pierderi scurte de memorie, dificultate de concentrare pe obiecte sau pe litere mici. Un deficit de apa de 4% duce la cefalee, iritabilitate, somnolenta, dificultati de concentrare. - O deshidratare de 15% este

incompatibila cu viata!

- O cantitate prea mare de apa poate, de asemenea, dauna grav organismului. Nivelul de sare scade considerabil, ceea ce duce la perturbarea sanatatii, in special a functiilor creierului. Amestecul de clor si sodiu din sare este necesar corpului pentru a asigura transmiterea impulsurilor nervoase si pentru contractia muschilor.

- Hiperhidratarea poate duce la cresterea in volum a celulelor si implicit a organelor interne, precum si a

presiunii intracraniene.

- Cum creierul este situat in cutia cranian, care este rigida, nu are loc de expansiune.

- Daca creierul isi mareste volumul cu peste 6% , oasele craniului incep sa-l comprime, ceea ce produce convulsii, coma si chiar deces.

- Culoarea urinei este un test foarte bun si la indemana oricui pentru a afla daca organismul are nevoie de apa, o culoare inchisa insemnand o urina concentrata, adica un aport insuficient de lichid.

- Nuanta normala a urinei este similara paiului, adica un galben pai.

- Mentinerea zilnica a unei cantitati adecvate de apa poate fi cheia in prevenirea imbolnavirilor.

- Cantitatea de apa recomandata, pentru persoane in general sanatoase, este de

2-2,5 litri/zi.

- Trebuie tinut cont nu doar de cantitatea, ci si de calitatea apei pe care o bem. Aceasta trebuie sa fie intotdeauna potabila, curata, limpede, fara contaminari de nici un fel.

Cand bem apa ?Apa nu se bea chiar la intamplare. Daca o bei la momentul corect ea va avea eficienta maxima, astfel:- 2 pahare cu apa imediat dupa trezire

ajuta la activarea organelor interne- 1pahar cu apa cu 30 min inainte de

masa ajuta digestia- 1pahar cu apa inainte de a face baie

ajuta la scaderea presiunii sanguine- 1 pahar cu apa inainte de culcare

ajuta la evitarea unui atac cerebral sau de

cord.

- A bea apa nu trebuie sa fie o obligatie, ca si cum ar trebui sa iei medicamente, sau si mai rau, ca si cum ti-ar sta cineva cu pistolul la tampla.

- Alaturi de o corecta hidratare trebuie sa tinem cont si de o dieta echilibrata, o buna postura cu miscari respiratorii corecte, exercitiu fizic regulat si, nu in ultimul rand, de o atitudine pozitiva in fata vietii.

- Putem fi surprinsi de propria capacitate naturala pe care o are organismul uman de a se vindeca pe sine insusi, asa ca haideti sa-l ajutam si sa bem chiar acum un pahar cu apa !

VA MULTUMESC !

Nicoleta Lungu