RFERAT TENIS

download RFERAT TENIS

of 23

Embed Size (px)

Transcript of RFERAT TENIS

Referat Tema: Tenisul de masaGrupa BA 10D 5/23/2011

2011

Realizator : Frecatan Beatrice

Obiectul : Educatia fizica Profesor : Silvia Pirau

Cuprins :1.Tenisul de masa-PREZENTARE GENERALA.2.

Tenisul de masa, sau tic-tacul mingii de celuloid.

3.

Tehnica jocului.

4.Regulament la tenis de masa. 5.Ping-Pong. 6.Tenisul de masa-Istorie si Evolutie.7.

Aur european pentru tenisul de masa ludusean, prin juniorul Vladimir Anca !

8.Tenos de masa : Japonia gazda a Modialelor pe echipe 2014. 9.China domina autoritar tenisul de masa. 10.De ce alegi tenisul de masa. 11.Tipuri de prize. 12.Pentru cunoscatori si curiosi. 13.Citeva date importante din istoria tenisului de masa.

1.Tenisul de masa PREZENTARE GENERALAOmul este om intreg numai atunci cand se joaca. Friederich SchillerTenisul de mas este un sport n care doi sau patru juctori lovesc o minge uoar de la unii la alii cu ajutorul unor palete. Jocul are loc pe o mas separat n dou de un fileu. Un juctor trebuie s lase mingea jucat spre el s cad o singur dat pe partea sa de mas i trebuie s o trimit napoi pe partea de mas a adversarului. Jocul se desfoar cu vitez mare i necesit reflexe rapide. Un juctor bun poate imprima efect mingii, ceea ce face ca ricoajul din mas sau paleta adversarului imprevizibil. Tenisul de mas este foarte popular, n special n Asia de Est [1]. Este printre cele mai populare sporturi din lume ca numr de juctori,[2] i unul din cele mai noi sporturi majore.[3] Acest sport cunoate cteva denumiri alternative:

(Png Png Qi) este numele oficial al sportului n China, Hong Kong, Taiwan i Macau. (Takkyu) este numele oficial al sportului n Japonia. (Tak-gu) este numele oficial din Coreea.

Jocul este reglementat de Federaia Internaional de Tenis de Mas, fondat n 1926.

2.Tenisul de masa, sau tic-tacul mingii de celuloidISTORIC Este un joc sportiv practicat la toate varstele si pe toate meridianele, usor si accesibil, care presupune o mare viteza de reactie si de executie, rezistenta psihica si o buna pregatire fizica a celor care vor sa se perfectioneze. Tenisul de masa isi are originea in Anglia sec. XIX. Din 1874, cand a fost descoperita mingea de cauciuc umflata cu aer comprimat, jocul se dezvolta vertiginos. Mesele folosite nu se deosebesc prea mult de cele ale zilelor noastre, in schimb fileul era din lemn (cum se mai folosesc si astazi la mesele de bitum din cartiere), iar paletele aveau forme si materiale extrem de diversificate. In 1890 se foloseste, pentru prima oara, mingea de celuloid care, prin zgomotul produs, determina denumirea jocului ping-pong, denumire ce mai este folosita si astazi. In 1926 se infiinteaza Federatia Internationala de Tenis de Masa (I.T.T.F.) care initiaza primul campionat european. De la inceput au fost organizate intreceri la toate probele care figureaza si in prezent si anume: simplu, dublu, pentru fete si baieti si dublu mixt. Pe vremea aceea fileul avea 17 cm inaltime, ceea ce impiedica orice incercare ofensiva. Este de mentionat faptul ca recordul in domeniul jocului pasiv il detin romanul Paneth Farkas si polonezul A. Ehrhich, care au jucat timp de 2 ore si 12 minute pentru a face un singur punct. In 1939 se organizeaza primul campionat mondial, unde se remarca deja jucatorii care folosesc priza toc si loviturile cu efect. Din 1947 se reiau campionatele mondiale si incepe o veritabila cursa pentru a se descoperi noi materiale care sa acopere paletele, ceea ce conduce la o perfectionare continua a tehnicii si tacticii de joc. Japonezii apar, in 1952, cu palete acoperite cu 10 mm de burete, cucerind si din aceasta cauza primele titluri mondiale, buretele imprimand efecte derutante mingii de celuloid. In 1959 se standardizeaza paletele (cu burete de maximum 4 mm grosime) si apare

tehnica japoneza numita topsin, care revolutioneaza acest joc. Din 1969 jucatorii europeni incep sa se impuna in fata celor asiatici, insa ulterior chinezii revin si domina cu autoritate, castigind in 1981 toate titlurile mondiale. TEHNICA JOCULUI Masa de tenis este dreptunghiulara, cu suprafata de joc neteda si perfect orizontala, putand fi confectionata din orice material (lemn, plastic etc.). Mingea este sferica, confectionata din celuloid sau alt material plastic, de culoare alba mata, avand greutatea de 2,40 g - 2,53 g si circumferinta de 37,2 - 38,2 mm. Fileul are o lungime de 183 cm, partea sa superioara fiind la 15,25 cm de la suprafata mesei. Paleta poate avea orice forma, dimensiune sau greutate; singura cerinta regulamentara se refera la grosimea stratului acoperit care nu poate depasi 4 mm, iar culoarea sa fie inchisa si mata.

Regulament la tenis de masa1.REGULI GENERALE a. masa este de lungime 274cm, inaltime 76cm, latime 152,5cm b. fileul este de lungime183cm, inaltime 15,25cm c.mingile de 40mm , 3stele albe sau portocalii si nu se schimba intr-un meci doar daca devin inutilizabile d. spatiul de joc sa fie de minimum 9m lungime, 5m latime, si 3m inaltime pentru fiecare masa. Iluminatul sa fie corespunzator e. arbitrul poate fi o persoana nejucatoare desemnata de gazde sau o persoana neutra aleasa de comun acord care sa cunoasca regulamentul 2.REGULILE JOCULUI a. paletele pot fi vazute de adversari inaintea inceperii meciului si nu pot fi schimbate intr-un meci. Paletele trebuie sa aiba atasata vizibil pe fete emblema ITTF b. seturile sunt pana la 11 cu cate 2 serve fiecare consecutiv. Se joaca 3 din 5 seturi. Intre seturi se poate lua 1 min pauza. O data la 6 puncte se poate folosi prosopul. Fiecare jucator poate lua 1 min time-out in orice moment doreste o singura data c. servele incep cu mingea in palma deschisa si apoi se arunca mingea vertical in sus si fara rotire minim 16 cm, mingea se loveste in cadere. Mingea trebuie sa fie in timpul servei peste nivelul mesei si inapoia marginii mesei. Este interzis acoperirea mingii cu corpul sau mana a mingii in timpul servei (adversarul trebuie sa vada mingea si punctul de contact tot timpul). Daca jucatorul nu atinge mingea in timpul servei dupa ce a fost aruncata pierde punctul. Serva care atinge fileul se repeta. Daca adversarul reclama incorectitudinea servei trebuie sa ridice mana libera in sus, corectitudinea servei se judeca de catre arbitru, la prima abatere se reia serva apoi daca jucatorul serveste gresit din nou pierde punctul . d. jocul: Mingea se joaca daca atinge o singura data paleta sau mana de joc pana la incheietura. Terenul se schimba dupa fiecare set. Daca s-a ajuns in setul decisiv se schimba terenul la 5 puncte obtinute de primul jucator. Mingea se poate juca pe deasupra sau lateral de fileu e. echipamentul: Nu este permis folosirea tricourilor albe si portocalii (daca se joaca cu mingi portocalii) si de preferat ca fiecare echipa sa joace cu tricouri de culoarea (culorile) desemnate pentru fiecare echipa. f. opririle: daca jocul este perturbat (mingi in teren, etc) se anunta de catre arbitru sau jucatori, iar punctul se reia g. greseli la ordinea serviciului - daca s-a gresit ordinea serviciului meciul se reia in ordinea corecta din momentul descoperirii greselii, puntele jucate nu se rejoaca h. antrenor: fiecare jucator are dreptul la un antrenor desemnat de el la inceputul meciului, acesta poate fi chiar si un coleg de echipa. Antrenorul poate da indicatii

numai in pauzele dintre seturi sau in time-out, nerespectarea acestei prevederi acuzate de advesar duce la excluderea antrenorului din zona de joc.

JOCUL PING PONG

Ping-Pong, cunoscut si ca tenis de masa, este un sport destul de tanar. Originile sale sunt destul de neclare, dar cea mai timpurie forma cunoscuta a jocului se numea tenis de interior. In jocul de ping-pong este destul de importanta existenta unui arbitru. Nu te poti concentra la joc daca incerci sa fii atent la faulturi sau puncte. Jocul de ping-pong se aseamana destul de mult cu tenisul, insa este jucat cu o minge mica si rachete mici. Mingea are o greutate redusa si este facuta dintr-un material special. Masa este dreptunghiulara si are 2,7 metri pe 1,5 metri. Suprafata de joc este de obicei plata si verde, cu linii albe trase pe ea. O plasa este aseazata pe mijlocul mesei, impartind cele doua spatii. Racheta de ping-pong este facuta de obicei din cauciuc sau plastic, cu maner de lemn. Are multe forme posibile insa cel mai des este patrata cu marginile

rotunjite.

Pentru a determina cine serveste este indicat sa se dea cu banul. In acest joc este important sa se dea atentie servitului pentru ca, la fel ca in majoritatea jocurilor cu racheta, cel care serveste capata punctul. La inceput este cel mai greu de invatat cum servesti. Tine racheta in mana dreapta si mingea in cea stanga. Arunca mingea in aer, drept in sus dar nu prea tare iar cand mingea cade inapoi loveste-o in jos astfel incat sa loveasca mai intai masa pe jumatatea ta si apoi sare peste plasa in jumatatea adversarului. Daca ratezi mingea la servire adversarul castiga un punct. Daca lovesti plasa poti servi din nou. Returul trebuie facut in asa fel incat mingea sa treaca peste plasa si sa atinga jumatatea adversarului. Chiar daca mingea atinge plasa dupa servire, ea este considerata in joc si trebuie returnata. Punctajul: In ping-pong un punct este castigat daca: - adversarul rateaza servirea - adversarul rateaza returul - un jucator obtureaza mingea in joc - mingea atinge jumatatea de teren de doua ori - adversarul loveste de doua ori mingea - adversarul loveste mingea cu marginea rachetei - mana libera a unui jucator atinge masa - mingea iese din suprafata de joc fara a atinge jumatatea de tabla a unui jucator. Primul jucator care acumuleaza 21 de puncte castiga jocul. La egalitatile pe 20 de puncte jocul este castigat cu 22.

TENISUL DE MASA ISTORIE SI EVOLUTIE

Tenisul de masa este un sport relativ nou in comparatie cu altele (tenisul de camp, fotbalul, etc.). Radacinile lui merg pana la inceputul anilor 1800 unde, in Marea Britanie, aristocratia obisnuia sa il joace dupa cina, fiind in principal o activitate de divertisment. Atunci echipamentul de sport consta intr-o masa obisnuita in centrul careia se gaseau niste carti pe post de fileu, iar alte doua carti erau folosite drept palete. Mingea era un clasica de golf. Jocul era destul de atractiv, astfel ca a crescut in popularitate repede: in 1891 s-a inceput comercializarea echipamentelor speciale de tenis de masa. Anul 1901 a fost unul exceptional in istoria acestui sport. James Gibb a descoperit mingile din celuloid, ideale pentru tenisul de masa, C. Goode tot atunci a inventat rachetele moderne si tot in acelasi an s-a jucat primul turneu oficial de tenis de masa. In anul 1921 a fost infiintata prima asociatie de tenis de masa in Marea Britanie, urmata in 1926 de infiintarea Federatiei Internationale de Tenis de Masa. Primul campionat mondial de tenis de masa a fost sustinut anul urmator la Londra. Acest sport a fost introdus in randul sporturilor olimpice in anul 1988. Ca un fapt curios, tenisul de masa a fost interzis in Rusia la inceputul secolului XX din cauza originei sale legate de aristocratie. La nivel competitional, cele mai puternice campionate din lume sunt in Europa si China. In Europa sunt de notat European Champions League, Euro top-12 si European Championship. Cele mai puternice campionate interne din Europa sunt cele ale Germaniei, Frantei si Serbiei. In schimb, in Asia, avem doar Asian Championship si Asian Games. La nivel mondial, cele mai importante competitii sunt Cupa Mondiala, Campionatul Mondial si Olimpiadele. China domina in aceste competitii, jucatorii acestei tari castigand 60% dintre finalele Campionatelor

Mondiale jucate din 1959 incoace, iar jucatoarele acestei tari au castigat din 1971 toate campionatele Mondiale, exceptand doua. Clasamentul jucatorilor in prezent este dominat de chinezi. Sase dintre jucatorii care au intrat in top 10 mondial provin din aceasta tara, ocupand locurile 1 (Ma Long), 3, 4, 5, 6 si 7. Locul doi este ocupat de un german (Boll Timo), iar un bulgar, un japonez si un coreean termina topul. La fete, conduce chinezoaica Liu Shiwen, iar primele zece locuri sunt ocupate doar de jucatoare asiatice.

Aur european pentru tenisul de masa ludusean, prin juniorul Vladimir Anca !Mari, 25 Mai 2010 10:53

Vladimir Anca, medaliat cu aur n Croaia !

n perioada 21 23 mai 2010, n Croaia, la Zagreb, s-a desfasurat Concursul Internaional de tenis de mas 57 Zaping, la categoria mini cadet boys singles, unde sportivul luduean ANCA Vladimir i-a reconfirmat valoarea, obtinand locul I si medalia de aur. Juniorul ludusean a ntlnit juctori din Rusia, Romnia, Italia, Croaia, Ungaria si Austria.

Si la echipe luduseanul ANCA Vladimir i clujeanul IPO Rare au ocupat locul I si medalia de aur. Competiia a fost una deosebit de valoroasa deoarece au participat 141 de cluburi europene cu peste 800 de sportivi. Felicitari sportivilor si antrenorului Cirpaci Szanto Alexandru !

Tenis de mas: Japonia, gazda Mondialelor pe echipe din 2014Japonia va fi gazda Campionatelor Mondiale de tenis de mas pe echipe din anul 2014, a anunat Federaia internaional (ITTF), mari, 10 mai, la Rotterdam (Olanda). Este o oportunitate s convingem comunitatea internaional c Japonia este pe cale s-i revin dup cutremurul i valurile tsunami din 11 martie, care au devastat nord-estul rii, a precizat federaia ntr-un comunicat. Pe de alt parte, Adunarea general a ITTF a aprobat desfurarea unui turneu de tenis de mas pentru Pace i Sport, eveniment organizat n vederea impulsionrii dialogului i bunelor relaii ntre naiuni, care va avea loc n Qatar, pe 21 i 22 noiembrie 2011. Turneul se va disputa att individual, ct i la dublu i va ncerca s reproduc aa-numita Ping Pong Diplomacy (diplomaia ping-pong), care a permis reluarea relaiilor diplomatice ntre China i Statele Unite, n 1972. La competiia din Qatar sunt ateptai reprezentanii Chinei, Indiei, Iranului, Japoniei, Coreei de Nord, Coreei de Sud, Pakistanului, Rusiei, Statelor Unite i rii-gazd, care se vor nfrunta pe perechi de diferite naionaliti, n proba de dublu. AGERPRES

China domin autoritar tenisul de masO singur medalie pentru EuropaLa Rotterdam, n Olanda, s-a desfurat cea de-a cincizecea ediie a Campionatelor Mondiale de tenis de mas la individual. La ntrecerea de la Rotterdam, Asia i-a reconfirmat supremaia n acest sport, ctignd 19 din cele 20 de medalii puse n joc. Aa cum era de ateptat, China i-a tiat partea leului, cucerind 14 medalii, din care cinci de aur, toate adic, tot attea de argint i doar patru de bronz. Mai mult, toate finalele au fost disputate ntre sportivi chinezi. La simplu masculin, Zhang Jike l-a nvins, cu 4-2, pe Wang Hao, acelai scor nregistrndu-se i n finala feminin, ctig de cauz avnd Ding Ning, care a depit-o pe Li Xiaoxia. La dublu masculin, Ma Long i Xu Xin i-au nvins, cu 4-1, pe Chen Qi i Ma Lin, iar la feminin Guo Yue i Li Xiaoxia au depit, cu 4-0, cuplul Ding Ning Guo Zan. n finala de dublu mixt, Zhang Chao i Cao Zen au nvins cu 4-1 perechea Hao Shuai Mu Zi. Medalii de bronz pentruChina au mai obinut Ma long (simplu masculin), Guo Yue i Liu Shiwen (ambele la simplu feminin) i perechea Wang Hao Zhang Jike, la dublu masculin. Hong Kong i Coreea de Sud au cucerit, fiecare, cte dou medalii de bronz. Trofeele pentru Hong Kong au fost aduse de ctre perechile Jiang Huajun Tie Ya Na (dublu feminin) i Cheung Yuk Jiang Huajun (dublu mixt), iar pentru sud coreeni de Kim Kyung Ah i Park My Yuong (dublu feminin) i Jung Young Sik i Kim Min Seok (dublu masculin). Japonia, o alt ar asiatic, a ctigat i ea o medalie de bronz, prin perechea Seiya Kishikawa Ai Fukuhara, la dublu mixt. Singura medalie pentru Btrnul Continent, una de bronz, a fost obinut de germanul Timo Boll, la simplu masculin. Prezena romneasc a fost una destul de discret, ca i a celorlalte ri europene, de altfel, excepie fcnd doar Germania. Anul viitor, la Dotmund, n Germania, se va desfura Campionatul Mondial pe

Germania a salvat onoarea Btrnului Continent

echipe, viitoarea ediie a ntrecerilor individuale urmnd a se disputa, n 2013, n capitala Franei, Paris.

De ce sa alegi tenisul de masa?

Sanatate si fitness Tenisul de masa este potrivit pentru sanatate: miscare multa -> transpiri iar pulsul creste. La nivel inalt, este unul dintre cele mai rapide jocuri, dar chiar si cateva ore lejere vor face minuni pentru starea ta de bine.

Nu iti forteaza capacitatea corpului. Poti juca ping-pong in ritmul tau, si fara teama de zgarieturi sau accidente care intervine intr-un sport de contact. Tenisul de masa poate fi jucat de toata lumea: nu exista bariere pentru un joc de tenis de masa. Nu exista limite in ce priveste limita de varsta la care poti incepe sa joci ping-pong.

Jucand tenis de masa te mentii intr-o stare mentala foarte buna: multa gandire, planuri, strategii au loc intr-un meci, pastrandu-ti creierul mereu alert. Poti juca tenis de masa oricand, fiind un sport de tip indoor, si poti juca oriunde. Tenisul de masa nu utilizeaza mult spatiu. Iti poti face multi prieteni printre jucatorii de ping-pong, fiind un joc social. Sa joci tenis de masa nu este costisitor. O racheta de incepator nu este scumpa, iar ora de tenis de masa este mult mai ieftina decat una de tenis de camp sau golf. Este foarte placut sa joci! Tenisul de masa este un sport excelent pe care iti va face placere sa il joci tot timpul. Este usor sa il inveti, dar dificil sa ajungi la un nivel inalt, lasandu-ti mereu alte provocari inainte.

Vrei sa petreci timpul cu prietenii? Te pasioneaza tenisul de masa? Nu ai incercat niciodata acest sport? Te asteptam! O seara petrecuta cu prietenii jucand un "campionat" de tenis de masa este probabil cel mai bun mod de a te convinge. Un sport competitiv care iti testeaza reflexele si puterea de concentrare, fara a necesita un antrenament pregatitor indelung, si in care puteti savura mici victorii este de multe orice ceea ce avem nevoie dupa o zi obositoare la birou. Tenisul de masa este unul dintre cele mai indragite sporturi de pe mapamond, poate pentru ca ritmul jocului este uneori extraordinar: tenisul de masa capata uneori un ritm uimitor si pasiunea pusa in joc ii prinde mereu si pe

privitori, nu doar pe jucatori. Este modul ideal de a te bucura de compania celor dragi, de a-i angaja intr-o competitie prieteneasca si de a face miscare indiferent de vreme de afara.

Tenis de masa sau ping pong?"Tenisul de masa este cel mai indragit sport cu racheta.", sau poate ar trebui sa spunem Ping-pongul este cel indragit sport cu racheta? Cele doua denumiri au originea in jurul anului 1901(vezi reperele de mai jos). In timpurile noastre, se pare ca sunt prezente doua tabere in jurul acestui joc: cei care joaca de placere (ca joc de recreere, mod placut de petrecere a timpului liber) si care folosesc termenii de ping-pong sau tenis de masa; si jucatorii mai seriosi care folosesc exclusiv denumirea de tenis de masa si il trateaza ca un sport in adevaratul sens al cuvantului. (In aceasta privinta, China pare a fi o exceptie: ping-pong este o denumire inca populara printre iubitorii acestui sport). Este posibil ca jucatorii care sunt pasionati iubitori ai tenisului de masa sa considere ca denumirea de ping-pong sa fie inadecvata pentru acest sport. Asadar, atentie incepatori! Riscati o mustrare sau alta atunci cand folositi "ping-pong" pentru a descrie ceea ce devine sportul dumneavoastra preferat! Viva Sport Club te invita sa incerci aceasta atmosfera! Ne adresam deopotriva pasionatilor sau incepatorilor: avem X mese de tenis de masa, spatiu suficient si suntem disponibil pentru programari la urmatoarele telefoane. Vrei sa joci tenis de masa si prietenii tai sunt toti ocupati? Sau poate te-ai decis in ultima secunda si nu stii daca vei reusi sa pornesti jocul de tenis dorit? Lasa un anunt pe grupul nostru de pe Facebook si sigur vei gasi oameni care doresc sa joace o partida. Tot aici te tinem la curent cu noutatile noastre. Asteptam feedbackul tau!

Echipament de tenis de masaO pereche de incaltari sport, pantaloni care sa iti permita miscari ample si, eventual bruste, tricou mai larg. Paletele de tenis de masa si mingii! Hai sa vedem cateva detalii tehnice despre paletele si mingiile de tenis de masa: Iti impartasim aici cateva lucruri care sunt importante pentru meciul de tenis de masa: cele mai

importante reguli, cum sa castigi punctele, tipuri de priza, stiluri de joc, cum sa iti alegi prima racheta de tenis de masa, loviturile de baza in ping-pong si altele.

Tipuri de prizePenhold priza "penhold" din tenisul de masa se numeste astfel pentru ca este similara tinerii unui instrument de scris. Jucatorii chinezi prefera priza in care trei degete sustin paleta, potrivita mai mult unui joc deasupra mesei. Pe de alta parte, priza numita coreana sau japoneza cum este cunoscuta jucatorilor de tenis de masa are cele trei degete rasfirate pe spatele rachetei, mai degraba decat stranse unele langa celelalte. [foto penhold grip] Avantajele si dezavantajele unei prize penhold: - Iti ofera cea mai buna lovitura forehand. - Mai putin avantaj pentru backhand. - Jucatorul trebuie sa fie aprope masa - Potrivita intr-un stil de tenis de masa agresiv (agressive smashing type style) - De obicei jucatorii folosesc o singura parte a rachetei pentru a lovi. Shakehand priza shakehand este numita astfel deoarece mana este tinuta similar unei strangeri de mana. Priza este numita in jargon Western grip, desi nu are nicio legatura cu priza cu acelasi nume din tenisul de camp. Acest gen de priza este mai populara printre jucatorii din Vest, dar castiga teren datorita faptului ca e mai simpla si permite o versatilitate mai mare in loviturile din meciul de tenis de masa care devine din ce in ce mai rapid.[foto shakehold grip]. Avantajele si dezavantajele unei prize shakehand: - Iti ofera cel mai bun echilibru pentru lovituri backhand si forehand. - Este adecvata pentru un stil de joc tip blocker. Jucatorii folosesc de obicei doar o parte a rachetei pentru a lovi mingea. - Se concentreaza pe loviturile topspin. In curand, va vom oferi mai multe detalii despre alti termeni tehnici intalniti:lovituri offensive precum speed drive, loop drive, counter drive, flip, smash etc; lovituri defensive (push, shop, etc)

Pentru cunoscatori si pentru curiosiNu stii ce e este tenisul de masa? Te-ar interesa mai mult despre istoria tenisului de masa? Citeste in continuare, dar nu uita ca cel mai important Tenisul de masa este unul dintre cele mai indragite sporturi indoor de pe mapamond. Ca multe alte sporturi, tenisul de masa a inceput ca un mod agreabil de petrecere a timpului liber. La inceput, in Anglia ultimului sfert din secolul al 19-lea, jucatorii foloseau echipament improvizat. Desi tenisul de masa s-a desprins, ca si badmintonul si tenisul pe iarba, din jocul stravechi de tennis, acest joc s-a dezvoltat dupa ce tenisul pe iarba a devenit popular in ani 1880. Numele de tenis de masa a aparut inscriptionat pe o masa in 1887 a lui J.H. Singer in New York. Cea mai timpurie dovada a unui joc de tenis pe o masa este facuta de David Foster, in Anglia (1890), care foloseste denumirea de Parlour Table Games pentru a denumi sub acest termen: versiunile de tenis pe iarba, cricket, si fotbal care foloseau o masa drept suport. Echipamentul de atunci consta in rachete cu coarde, o minge din cauciuc de 30mm imbracata in material textil, un cadru de lemn de-a lungul perimetrului mesei si plase care se intindeau de la o margine la alta a mesei de tenis.

Istoria tenisului de masa in cateva date importante:1880 adaptarea tenisului de camp pentru mese.

Aprox. 1890 primele patente care mentioneaza tenisul de masa. Seturi pentru tenisul de masa includ nume precum Gossima, Indoor Tennis, mentionand ca regulile sunt aceleasi ca si la tenisul pe iarba. 1900- sunt introduse mingile de celuloid care le inlocuiesc pe cele de cauciuc si de pluta. Mingea de celuloid era reflectata de o suprafata aproape perfect, si jocul a devenit un adevart succes. 1901- Se infiinteaza in Anglia doua asociatii rivale: Asociatia tenisului de masa si Asociatia de Ping Pong (care s-au unit in 1903). Tot acum primele carti despre acest joc (si regulile lui). Jocul este introdus in China. 1904 Entuziasmul pentru Ping Pong paleste, dar se pastreaza o pasiune aprinsa pentru el in cateva orase din estul Europei. 1922 In Europa, renaste interesul pentru joc, desi regulile nu era unice. Se stabilesc in cele din urma regulile de joc pentru tenisul de masa. 1926 Federatia Internationala de Tenis de Masa (formata la Berlin) organizeaza primul Campionat Mondial de tenis de masa(jucat in Anglia). Se adopta primele reguli standard ale jocului de tenis de masa. Primul presedinte al Federatiei este ales Ivor Montagu(ENG). 1926-1931 Maria Mednyanszky(Hun) castiga Campionatele Mondiale de 5 ori consecutiv. Mednyanszky castiga 18 medalii de aur de-a lungul carierei. 1903- 1935 Victor Barna (Hun) castiga Campionatul Mondial de 5 ori consecutiv. Barna a castigat 22 de medalii de aur in decursul carierei de jucator de tenis de masa. 1936 La cel de-al zecelea Campionat Mondial de Tenis de Masa, a avut loc cel mai lung meci, primul game a durat mai mult de 2 ore. 1950-1955 Romanca Angelica Rozeanu-Adelstein castiga cele 6 editii consecutive ale Campionantului Mondial de Tenis de Masa, fiind, pana in prezent, ultima castigatoare de origine non-asiatica. 1950-1970 : Era Sponge Bat si inceputul dominatiei asiatice. 1952- Editia 19-a a Campionatului Mondial de Tenis de Masa are loc in Bombay(India). Hiroji Satoh (Japonia) este primul jucator de tenis de masa care devine campion mondial folosind o racheta acoperita cu burete dens.

1953 China participa pentru prima data la Campionatele Mondiale de tenis de masa. 1957 Campionatul Mondial de Tenis de Masa se va desfasura o data la doi ani. 1971 Diplomatia Ping-Pong: tenisul de masa a jucat un rol important in diplomatia internationala atunci cand cateva echipe au fost invitate in China pentru o serie de jocuri amicale dupa Campionatul Mondial din 1971. Acest an marcheaza in acelasi timp si inceputul influentei jucatorilor suedezi (Stellan Bengtsson, Kjell Johansson, Mikael Appelgren, Erik Lindh, Jan-Ove Waldner, Jrgen Persson, si Peter Karlsson). 1977 Federatia Internationala de Tenis de Masa primeste recunoasterea formala din partea Comitetului Olimpic International. 1980- Primul Campionat Mondial de Tenis de masa care este tinut in Hong Kong. 1981 Campionat Mondial tinut in Nova Sad, Iugoslavia. Triumf total pentru China: reprezentantii ei castiga toate cele sapte medalii. Incepand cu 1981, tenisul de masa este acceptat in programul jocurilor olimpice. 1988 Primele jocuri de tenis de masa care au loc in cadrul Jocurilor Olimpice (Seoul, Coreea de Sud) 1996 Inceputul turneelor ITTF Pro, cu evenimente care au loc in jurul lumii 2000 Dupa jocurile olimpice din Sidney, marimea mingii a crescut la 40mm pentru a putea fi vazuta mai usor atunci cand un joc de tenis de masa este urmarit la televizor. 2001 Scorul s-a schimbat de la 21 la 11 puncte. Este, de asemenea, a treia oara cand China castiga a treia oara, castigand toate cele sapte medalii de aur. 2002 Se joaca circuitului pentru juniori (organizat de ITTF). 2004 In timpul jocurilor olimpice de la Atena, tenisul de masa a fost clasat al 5lea cel mai urmarit sport la televizor. 2008 Echipa de tenis de masa a Chinei castiga jocurile pe echipa ka Guangzhou si China castiga toate medaliile de aur din cadrul jocurilor olimpice de la Beijing 2010 Tenisul de masa face parte din Jocurile Olimpice pentru Tineret.