Rezumat Sociologie Anthony Giddens

download Rezumat Sociologie Anthony Giddens

of 35

 • date post

  03-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  4

Embed Size (px)

description

Rezumat pe capitole pentru cartea de Sociologie Anthony Giddens

Transcript of Rezumat Sociologie Anthony Giddens

Universitatea din Bucureti

Facultatea de Sociologie i Asisten Social

TEZ DE DOCTORAT

Coordonator tiinific,

Prof. univ. dr. Pavel Abraham Doctorand,

Adela Lucia RoncovBucureti

2010

Universitatea din Bucureti

Facultatea de Sociologie i Asisten Social

Consumatorul de droguri victim sau infractor

Perspective juridice i ale asistenei sociale

- rezumat - Coordonator tiinific,

Prof. univ. dr. Pavel Abraham Doctorand, Adela Lucia Roncov

Bucureti

2010Societatea romneasc contemporan se confrunt cu transformri majore n toate sferele vieii sociale, care au un impact negativ asupra membrilor societii. Aceste schimbri sociale au generat o insecuritate social, suspiciune i frustrare, un sentiment de descurajare i chiar de inadaptare, n special n rndul tinerilor. Comportamental, aceste percepii i atitudini se materializeaz n comportamente deviante. n multitudinea formelor pe care le mbrac deviana social, un loc aparte l ocup consumul de droguri. Efectele negative ale stupefiantelor asupra strii individului i asupra relaiilor lui sociale sunt incontestabile.

Consumul de droguri reprezint o provocare major cu care se confrunt societatea contemporan romneasc, un fenomen demn de luat n calcul n cadrul politicilor sociale din Romnia.

Adolescenii i tinerii constituie categoria cea mai vulnerabil, ntruct acetia sunt mai deschii la nou, mai predispui la diferite experiene, mai permeabili n adoptarea unor comportamente de risc. Este o vrst caracterizat prin dorina de a face descoperiri, de a explora mediul nconjurtor, o etap n care se deschide un orizont de posibiliti aparent nelimitate. Fiind o perioad confuz, de schimbri i de cutare a propriei identiti, tinerii recurg la consumul de substane.

Este unanim acceptat faptul c abuzul de substane este rezultatul influenei mediilor de socializare asupra individului: familia, coala, grupul de prieteni, cartierul, societatea. Analiza factorilor sociali determinani n preluarea i extinderea comportamentului adictiv printre tineri presupune analiza detaliat a tuturor aspectelor care caracterizeaz perioada adolescenei, cu accent pe procesele de educaie i socializare. De cele mai multe ori, comportamentul deviant al tinerilor este un produs principal al orientrilor comportamentale i motivaionale dobndite n cursul procesului de socializare din cadrul familiei, colii i grupului de prieteni. Orientrile comportamentale i motivaionale ale copilului devin din ce n ce mai definite pe msur ce acesta crete, ele avnd implicaii serioase pentru conduitele i aciunile sale n viaa social.

Pe de alt parte, are loc i un proces invers, abuzul de stupefiante afectnd procesele economice i sociale. Astfel, se intr ntr-un cerc vicios. Drogurile exercit un efect distructiv asupra stabilitii familiale, a rezultatelor colare, a pstrrii locului de munc, a coeziunii i siguranei comunitare. Acestea pun n pericol nti consumatorul, apoi apropiaii acestuia, i n final, ceilali membrii ai societii. n ultimii ani, a crescut numrul consumatorilor, respectiv al dependenilor de droguri i a celor care sunt victimele bolilor infecioase datorate abuzului de substane, precum i rata infracionalitii legate de acest comportament.

ntr-un asemenea context, n rndul specialitilor care i desfoar activitatea n domeniul reducerii cererii i ofertei de droguri a fost formulat ntrebarea referitoare la statutul consumatorului de droguri: victim sau infractor?

Pornind de la aspectele menionate, a fost elaborat aceast tez, ea fiind structurat astfel nct n primele capitole sunt evideniate argumente n favoarea faptului c persoana consumatoare este o victim, iar n urmtoarele capitole sunt reliefate argumentele n favoarea ideii potrivit creia consumatorul poate fi un infractor. n baza acestor idei, n ultimul capitol sunt evideniate politicile sociale promovate n domeniul reducerii cererii de droguri, insistndu-se pe prevenire, serviciile de asisten destinate consumaturilor i reducerea riscurilor asociate consumului de droguri.Astfel, n primul capitol al prii teoretice, intitulat Noiuni introductive, sunt prezentate aspecte generale cu privire la flagelul drogurilor, insistndu-se asupra terminologiei specifice (drog, toleran, dependen, sevraj, abstinen). Totodat, sunt evideniate referine istorice privind consumul de droguri i lupta mpotriva acestuia. Fenomenul consumului de droguri nu este un fenomen care a aprut brusc i a cunoscut o evoluie exploziv. Tentaia de a ajunge la stri euforice i are originea n vremuri strvechi. Astfel, anumite plante au fost folosite n cursul practicilor magice, cu ocazia ceremoniilor religioase sau n scopuri medicale.

nainte de 1989, intensificarea traficului ilicit de stupefiante n lume nu a afectat n mod deosebit ara noastr, din cauza controlului strict exercitat de regimul comunist. Fenomenul a luat amploare dup 1989, cnd Romnia a devenit un mediu vulnerabil la invazia drogurilor. Traficul de stupefiante a devenit cea mai profitabil afacere din ara noastr, ctigndu-se sume fabuloase.

Capcana drogurilor se dovedete a fi mai periculoas pentru o anumit categorie social, cea a tinerei generaii. Vrsta adolescentin se caracterizeaz prin dorina de a cunoate ct mai multe, de a tri experiene ct mai variate i mai inedite. Din aceaste considerente, au fost subliniate caracteristici ale personalitii consumatorului de droguri, acstea avnd un rol esenial n iniierea comportamentului de consum. ncercrile de portretizare a consumatorului prezint importan att din punct de vedere teoretic, ct i din punct de vedere practic. Teoretic, deoarece ajut la elaborarea unor modele explicative privind modul de structurare a personalitii acestora i totodat, la evidenierea unor aspecte privind formarea i evoluia unor asemenea structuri n timp. Practic, deoarece ajut la organizarea unor aciuni sociale preventive i la elaborarea unor programe de recuperare i reinserie social.

Cunoaterea ct mai exact a profilului personalitii persoanelor consumatoare permite, n primul rnd, organizarea unui program difereniat i individualizat de reeducare, recuperare i reinserie social. n al doilea rnd, cunoterea acestui profil este profitabil organelor judiciare n finalizarea inteniei lor de stabilire a adevrului i de soluionare legal a cauzelor referitoare la infraciuni la regimul drogurilor.Consumatorul se prezint ca o personalitate deformat, ceea ce i permite comiterea unor aciuni atipice cu caracter antisocial.n ceea ce privete cauzele care genereaz iniierea consumului, au fost date multe explicaii, n funcie de perspectiva tiinific a autorilor: biologic, medical, psihologic sau social, modele centrate pe individ sau pe societate. Identificarea unor mijloace eficiente de control a abuzului de substane presupune o cunoatere clar a cauzelor acestuia. Se impune cunoaterea, evaluarea, explicarea i determinarea cauzelor i condiiilor care genereaz sau favorizeaz uzul i abuzul de droguri i apoi elaborarea unor modele etiologice i predictive care s cuprind complexitatea factorilor delictogeni.

Acestea sunt reliefate n cel de-al doilea capitol, intitulat Teorii i modele explicative ale consumului de droguri.

Elaborarea unor explicaii convingtoare pentru amploarea i structura fenomenului consumului de droguri din Romnia de astzi este o chestiune esenial, care nu poate fi rezolvat din perspectiva unei singure discipline tiinifice, fiind necesar, n mod imperios, o abordare multidisciplinar. Astfel, fenomenul consumului de droguri, fie ele legale sau ilegale, are dimensiuni medicale, psihologice, antropologice i sociologice.

ntr-un asemenea context, modelele explicative ale consumului de droguri pot fi clasificate n dou mari categorii:

modele explicative centrate pe individ, potrivit crora consumul de droguri are la baz caracteristici intrinseci ale individului;

modele explicative centrate pe societate, abordnd consumul de droguri din perspectiva influenelor externe individului, accentul cznd pe mediu.

Cea mai mare parte dintre teoriile explicative ale consumului de droguri, elaborate pn n prezent, se pot clasifica n trei mari categorii:

teorii care susin c abuzul de droguri este o conduit motenit, din cauza unor factori cu caracter genetic-ereditar. Asemenea teorii conin genul de explicaie biologic;

teorii care consider c abuzul de substane constituie o conduit dobndit, datorit unor factori sau structuri cu caracter familial, social ori cultural. Aceste teorii aparin att genului de explicaie psihologic, ct i genului de explicaie psihosocial i sociologic;

teorii mixte, care mbin aceste dou explicaii. Acestea aparin genului de explicaie eclectic, care combin mai multe elemente etiologice.

Teoriile menionate sunt detaliate n cuprinsul acestui capitol.

Abuzul de stupefiante este cauzator de prejudicii n plan valoric, psihosocial, individual, dar i la nivelul colectivitii, genernd svrirea unor infraciuni.

Autoriti din lumea ntreag au contientizat gravitata efector generate de traficul i consumul ilicit de droguri. Din aceste considerente, comunitatea internaional a optat pentru elaborarea unui sistem legislativ adaptat nevoilor actuale cu care se confrunt societatea n ceea ce privete consumul de stupefiante. Legislaia european i cea romn n materie de droguri este prezentat n capitolul III, intitulat Noiuni socio-juridice.n cuprinsul acestui capitol sunt prezentate i aspecte referitoare la infracionalitatea asociat consumului de droguri. Consumul de substane modific gndirea, comportamentul i simul indivizilor, fiind capabil s provoace alterri