Rezolvarea exerciţiilor din Matematici

download Rezolvarea exerciţiilor din Matematici

of 34

description

Rezolvarea exerciţiilor din Matematici

Transcript of Rezolvarea exerciţiilor din Matematici

Fisier operativ 5

164 3.8. ElipsaMoloniuc A. SISTEMUL DE PROGRAME MATHEMATICA 48

FSISTEMUL DE PROGRAME MATHEMATICA.Rezolvarea exerciiilor din Matematici

(Material didactic pentru nceptori)

8.2. Variabile aleatoare 8.2.1. Introducere

nainte de a trece nemijlocit la tema enunat n denumirea paragrafului, dm o mic informaie. Un student a ntrebat profesorul: Cine a creat Sistemul de programe Mathematica? Studentul a primit rospuns la ntrebarea pus. Dar, avnd n vedere c atare ntrebare poate s apar i la ali studeni, dm o informaie succint destre Sistemul Mathematica i creatorul lui.

Creatorul Sistemului Mathematica estte Stephen Wolfram (S.U.A.). El s-a noscut la Londra n a. 1959. Prima lucrare tiinific a efectuat-o la vrsta de 15 ani. La vrsta de 20 ani a obinut titlul tiinific de Doctor n fizica teoretic. Din 1973 ncepe s aplice calculatorul n cercetrile sale tiinifice. ntre anii 1979 i 1983 creaz programa SMP care este prima din Matematica simbolic. Menionm c anterior calculatorul era folosit, de obicei, la rezolvarea problemelor din Matematica de calcul. n a. 1986 ncepe crearea Sistemului Mathematica i n 1988 apare prima variant: Mathematica 1. Acest lucru a comtinuat i n 1991 apare Mathematica 2; n 1996 Mathematica 3 i n 1999 Mathematica 4. Aceste sisteme au mai multe versiuni. n unele sli de calculatoare din U.T.M. este instalat Sistemul de programe Mathematica 5.1. Anume acest Sistem este folosi de ctre studeni n cadrul lucrrilor de laborator la TPI. Lucrul asupra dezvoltrii de mai departe a Sistemului Mathematica continu. Cu aceasta se ocup firma Wolfram Research, Inc. Preedinte al ei este Stephen Wolfram.

In acest paragraf se conine o expunere succint a rezultatelor din teoria referitoare la variabile aleatoare i exemple de rezolvri ale exerciiilor respective. Se aplic, n afar de funciile definite anterior, i funciile Condition (notat i cu /;), Clear.F[x_]:=0/;x