Revista România Ta Diaspora Iunie 2015

29
Cine suntem noi? Români ca și voi, majoritatea trăim departe de țară. Vă scriem din câteva orașe ale lumii încercând să promovăm și cu ajutorul vostru tot ce fac românii frumos în lume ca de la suflet pentru suflet. Știm ce înseamnă dorul de cei dragi, sacrificiul, munca și împlinirea. Avem multe lucruri frumoase de arătat din istoria, cultura și prezentul nostru. Fiți alături de noi! Vă mulțumim!

description

Revista socio-culturala de promovare sau pastrare a indentitatii romanilor de pretutindeni

Transcript of Revista România Ta Diaspora Iunie 2015

  • Cine suntem noi?Romni ca i voi, majoritatea trim departe de ar.V scriem din cteva orae ale lumii ncercnd spromovm i cu ajutorul vostru tot ce fac romnii

    frumos n lume ca de la suflet pentru suflet. tim censeamn dorul de cei dragi, sacrificiul, munca implinirea. Avem multe lucruri frumoase de artat

    din istoria, cultura i prezentul nostru. Fii alturi denoi! V mulumim!

  • Romnia Ta Diaspora, ALTURI DE TINE ORIUNDE TE AFLI!Contact: email: [email protected], telefon: 0039/ 333 947 2978

    Caut-ne i pe Facebook: pe pagina Romnia Ta

    www.facebook.com/romaniatadiasporaEti un artist necunoscut i vrei ajutorul nostru? Caut-ne, cu noi devii cunoscut!

    Pentru PUBLICITATE : telefon0039/ 333 947 2978

    n acest numr au scrisurmtorii autori:

    Adrian Melicoviciscriitor, Miane, Italia. Fondator al revistei Romnia

    Ta ( Diaspora), design, tehoredactare, corectur,grafic i coordonare)

    Carina Cesa Savaprofesor, Sacile, Italia, preedinte al Asociaiei G.

    Enescu din Sacile ( PN).Cati Florea

    manager, Conegliano, ItaliaCristian Gabriel Groman

    poet, Londra, AngliaIuliana Daniela Popescu

    jurnalist, Atena, GreciaConstantin P. Popescu

    scriitor, pictor, Trgovite, Romnia

    Nataa Valentina Romanprofesor, Arad, Romnia

    Lidia Fichiosirealizator radio, Arezzo, Italia

    Marius - Adrian Porojnicupoet, Craiova, Romnia

    Daiana Alexandra Dronjurnalist, Conegliano, Italia

    Cristina Dinujurnalist, Trgovite, Romnia

    Lic Barbuscriitor, povestitor, Brila, Romnia014

    Iancu Samsonscriitor, Cannes, Frana

    Mihaela-Luiza Dumitracprofesor, Verona, Italia

    Irina-Lucia Mihalcapoet, scriitor, Bucureti, Romnia

    Redacia oficial: Pucioasa, Dmbovia, Romnia, stradaRepublicii nr 33.

    Subredacia: Treviso, Italia ISSN 2360 607X

  • Un an MPREUN! V mulumim tuturor

    cititorilor notri! Povesteacontinu...

    n urm cu un an, ntr-o sear de iunie, ncepea o munctimid, fr prea mult pricepere tehnic i cu oarecareteam. Romnii poate c aveau nevoie de ceva frumos,anume pentru ei, mai ales cei care sunt plecai departe dear.

    Apoi ne-am amintit cte obiceiuri i tradiii frumoaseavem, noi, romnii, cte locuri minunate la care unii dintrecei care triesc printre strini, poate c se gndesc cu dor.i cu dorina de a le revedea.

    Cultura, istoria i tot ce avem noi mai frumos trebuiauaezate cumva i n noul nostru proiect. Nu suntem primiicare am creat o revist pentru diaspora. ns nimic din ceeduc, aduce nu doar puin sensibilitate ci i o micRomnie mai aproape de cititor.

    Aa a aprut ideea revistei pe care o citii, muli dintre voi,de aproape un an. Cnd am izbutit s avem i o ediietiprit, ea a ajuns i prin alte coluri ale Europei nu doar nRomnia sau Italia. Romnia TA Diaspora a traversatoceanul Atlantic, pn n Toronto, la uimitorul CmpRomnesc. Am avut cititori chiar i de la antipozi.

    Publicaia noastr a adunat aici vreo 30 de autori din toatecolurile Europei. Unii dintre ei sunt scriitori, alii jurnaliti

    i cte unii mai modereaz i pe la radio, n emisiuni orimatinale ori de sear, atunci cnd povetile frumoase suntascultate nc... Am socotit din curiozitate numrul decititori i am rmas uimii. Numai ediia digital, a avutaproape 3 milioane de afiri vreme de 12 luni. E adevrat,nu toi au citit integral revista.

    Ceea ce e important s tii, e faptul c muli dintre autoriau simit pe propria piele unele rnduri aternute. Povetilede via publicate aici sunt reale. Romnii din aproape 30de orae ale Europei i Romniei, au venit aici, ca s scriedespre cum e viaa acolo unde triesc dar ca s ne i ajutes aflm despre evenimente socio-culturale care au avutloc.

    Rubricile noastre, ai observat, sunt diverse, ele in detradiie, spiritualitate, obiceiuri, istorie, cultur, art i ctei mai cte frumoase din ce pot face romnii!

    Noi, aici, muncim ntr-o camer de 2 pe 3, avem ladispoziie un laptop care ncepe s cedeze i o pasiune carenu va nceta niciodat. Suntem non profit. Nimeni nu eobligat s ne ajute iar cei care ne-au ajutat, au fost mereubinevenii i le mulumim.

    Revista pe care o citii e fcut de la a la z de o singurpersoan, referitor la machetare, concepie, coordonare.

    La corectur suntem doi. Iar articolele ne sosesc dincolurile Europei, lun de lun i astfel, suntem o echip

    de care vrem ca cititorii notri s fie mndri.

    Revista Romnia TA Diaspora lemulumete tuturor cititorilor i partenerilor

    media care le-au fost i le vor fi alturi!Redacia.

  • Pagina 4 Romnia Ta Diaspora Ediie special

  • Pagina 5 Romnia Ta Diaspora Din arhiva aniversar a revistei

    Exploratorul a absolvit facultatea de Chimie Industrialdin Iai, a fost doctor n tiine chimice i iniiatorulProgramului Romn de Cercetri Polare n 1987. A participat la 13 expediii n Antarctica i Arctica din care8 au fost organizate i conduse de el nsui, a mai fostdirectorul Institutului Romn de Cercetri Polare,reprezentantul Romniei la Tratatul Antarctic din 1997,preedintele Fundaiei Antarctice Romne din 1996 i nunumai, a condus prima staie romneasc permanent decercetare i explorare din Antarctica, fondat de acesta iinaugurat n anul 2006, sub numele de "Staia Law-Racovia".

    Aceast staie a fost cedat Romniei de ctre Australia,dup discursul exploratorului cu vedere la greutile rii dea crea una. Astfel, lui Teodor Negoi i-au fost recunoscutemarile eforturi fcute pentru a continua tradiia nceput deEmil Racovi cu mai bine de un secol n urm.

    Cu vedere la acest eveniment exploratorul va spune:"Dupa mai bine de 100 de ani, l-am readus pe Racovi nAntarctica. Cea mai mare satisfacie din cariera mea amavut-o cnd am preluat baza de la australieni. Am fost attde emoionat atunci, ca nici nu puteam semna." Teodor Gh.Negoi a i publicat peste 28 de lucrri tiinifice ndomeniul cercetrilor polare, alte circa 40 de lucrri nabstract i 2 crti n limba englez.

    Acesta a participat nu numai la expediii organizate oriinternationale, dar i la expediii solitare, n zone precumGroenlanda de nord-vest, si Insula Spitsbergen unde au fostrealizate alte dou asemenea incursiuni.

    Una dintre lucrrile sale cele mai cunoscute n Romaniaeste cartea "tiina pe ghea, cu chinezii n Antarctica" dinanul 2005, mai ales pentru c exploratorul nsui a fost ncolile din Romnia s vorbeasc despre acest evenimentimportant, i cartea sa a ajuns n mna multor copii i

    adolesceni. Aceast carte a fost scris pe baza jurnaluluiinut n perioada iernii anului 2002-2003 cnd autorul iexploratorul a participat la a 19-a expediie chinez n sudulextrem.

    Mulumit acestei expediii, Negoi a devenit singurulromn care a convieuit cu chinezii pentru o perioad aade lung i deseori n condiii extreme precum furtuni lafaa locului ori la bord, vnturi , ancore nclcite i frignprasnic ce fcea ca barba exploratorului s nghee.

    Aceast carte " tiina pe ghea, cu chinezii n Antarctica"este plcut i pentru faptul c este caracterizat de multepoze care demonstreaz aceast expediie i a fost iubit detineri i colari pentru pozele simpatice cu autorul alturide pinguini.

    Teodor Gheorghe Negoi a fost i va rmne unul dintrecei mai importani exploratori romni.

    Cartea tiina pe ghea cu chinezii n Antarctica.Autograf de la autor pentru autoarea materialului.

    Teodor Gheorghe Negoi, primulromn la Polul Nord.

    Teodor Negoi poate fi considerat "nepotul" mareluiexplorator Emil Racovi. Acest lucru pentru c i viaa sa afost influenat de expediii i descoperiri departe de cas.Teodor Negoi a fost primul romn care a dorit s pun

    piciorul pe solul Polului Nord n anul 1995. S-a nscut pe 27septembrie 1946 n judeul Bacu i s-a stins din via pe 23

    martie 2011 la Bucureti.Daiana Alexandra Dron

    jurnalist, Conegliano

  • Pagina 6 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Moreni, oraul Focului EternEste locul unde m-am nscut eu. Situat la o distan relativmic de Trgovite, oraul de pe malurile rului Cricovul

    Dulce se afl ascuns, ai spune, ntr-o depresiune nconjuratde numeroase dealuri.

    Pentru mine, partea veche a oraului este i cea maifrumoas. Acolo, vremurile mai tulburi nu au atins nici

    linitea i nici frumuseea caselor.Adrian Melicovici scriitor, Miane

    Chiar mprejurimile sale sunt un obiectiv turistic, pentru caici natura a fost darnic dintotdeauna. Pentru mine, parteaveche a oraului este i cea mai frumoas. Acolo, vremurilemai tulburi nu au atins nici linitea i nici frumuseeacaselor.

    Rul Cricovul Dulce taie practic micua localitate n dou,nfuriindu-se din cnd n cnd, atunci cnd ploile suntabundente. Dar nu despre asta vom vorbi aici ci despremreia sa care se afl, dedesubt.

    Moreni este un ora al petrolului. Aici au existat sonde ncde la finele secolului al 19-lea iar extracia s-a fcut mereudin plin. Puterile mondiale ale timpurilor au profitat dinplin. Petrolul din Moreni nici astzi nu este epuizat, chiardac rezervele par consistent reduse.

    Moreni este fostul sat Moarile, cum i se mai spunea n urmcu cteva sute de ani. Nu e nevoie s m uit pe wikipedia cas vorbesc despre oraul meu, un ora drag, cu oamenifrumoi, care astzi sunt mai puini. Populaia s-a mai rritpentru c drumul vieii, schimbrile istorice, oblig pe mulis i caute calea n alt parte. Dar sufletul le-a rmas acolo,aa cum mi-a rmas i mie.

    Moreni este astzi municipiu, al doilea din judeulDmbovia, dup Trgovite. Caracteristica principal estenatura care l nconjoar i secretele nc neelucidate de subpmnt. Kilometri ntregi de tunele se ntretaie pe dedesubt.Cazematele nemilor sunt i astzi vizibile iar copiii sejoac des acolo, dintotdeauna, aa cum am fcut i eu ncopilria mea.

    Exist un loc mirific, mai ales vara, anume pista demotocros Sngeri. Pe vremuri, aici aveau loc concursurinaionale i internaionale, unde cei mai buni sportivi ailumii se ntreceau anual. Pista a rmas i astzi i din cecunosc, n fiecare an cel puin, chiar de Pate, are loc cte oetap naional. Cu mic, cu mare, oamenii se duc acolo iasist la un spectacol unic.

    n apropiere, se afl o zon foarte frumoas, pe care

    autoritile ncearc s o transforme ntr-un parc. Este zonaNisipoasa, locul unde un lac frumos s-a spart acum vreo 30de ani, umplnd Cricovul Dulce cu crapi.

    Bineneles c dealurile pe unde se plimb oamenii ca srespire aer sunt mai multe. Dintre toate, ca un rege alcelorlalte, se ridic Dealul Cristianu care ai spune cprivete nu doar departe ci i la "fratele" su din parteaopus, Lumnarea. Nu avem cum s cuprindem totul ntr-un singur articol. Nevom rezuma la un episod uimitor din istoria oraului. Aici,n 1929, a izbucnit cel mai mare incendiu industrial dinistoria industrial a lumii. Flacra de la Moreni, a izbucnitatunci cnd sonda 160, situat pe platoul uicani, a erupt ia aruncat turla vreo 300 de metri spre cer.

  • Pagina 7 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    MULTIMEDIA TOSCANA oferdoritorilor un serviciu fotografic de

    excepie. Ei i pot crea albumefotografice de nalt nivel, care s lermn n tumultul amintirilor ca o

    clip etern frumoas.

    (Moreni, oraul focului etern continuare din pagina precedent)O flacr nalt la un moment dat de aproape un kilometrus-a nlat spre cer vreme de peste doi ani. Despre toateacestea dar i despre istoria petrolului oamenii deja au aflatmulte.

    Primarul Constantin Dinu depune eforturi ca s fie creat nsfrit, un nou Muzeu al Petrolului, chiar pe malul ruluiCricov, acolo unde dovezi inestimabile ale istoriei acestuiora vor fi la dispoziia publicului. De la acel foc fantastic a

    i rmas denumirea de Flacra de la Moreni.

    Echipa local de forbal i poart numele dar i unrestaurant. Exist chiar i strada Erupiei, locul pe unde iapurtat paii celebrul american Miron Kinley, inginerulucigtor de incendii. i Costic Lupa, eroul local, cel care afost n acea echip memorabil din 1932.

    Profesorul Ion Stoica i inginerul Vasile Dragomir au scriso lucrare relevant, numit "Moreni, un secol de petrol".Inginerul Marius Furcu, dezvluie nencetat i n limbaenglez deseori, secrete ale acelui moment uimitor dar ifotografii foarte vechi, cu o valoare istoric formidabil.

    Constantin Dinu, primarul actual al oraului, este cel carepromite un muzeu al Petrolului i un Moreni tot maiatrgtor, pentru locuitori i viitorii turiti care ar putea fiatrai de locurile i secretele oraului.

    Moreni v ateapt!

    Devino i tu FAN al paginii

    ROMNIA TA DIASPORA pe Facebook

    www.facebook.com/romaniatadiaspora

  • Pagina 8 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Daaa!..Zu!..Legase o sforicic de mainua abifie...sauafibie, nu tiu cum se spune, cci mergea i prin ap, i princoteul lui Vasile, cocoul, i prin iarb, unde lfiaCaramel, crmida curii, i prin bucuria c aveam o jucriefantastic. Mainua mergea pe unde voiam eu. Sforicicaera telecomanda, aa spunea tata.

    Odat, a fcut un fluier dintr-un b. Fluierul avea aseguri, cci tiu s numr pn la...pna la...muuult, nu maitiu numrul.

    Dup ce a terminat fluierul, tata a suflat n el. Un sunetploua cu stelue peste mine. Am czut ntr-un ru cu frunzei flori, iar o ninsoare de ppdii mi gdila pieleabuburuzat...Bucuria venea de Niciunde, dinLocnecunoscut, din Mintedecopil. O boare ginga mimngia obrjiorii venit din aripile psrilor cmpului ceparc..of!... m chemau la prima lecie de zbor.i astafceam zburam! Tata a neles c-mi place i mi-a druitfluieraul.

    -E al tu! S nvei a cnta cu el i s simi n cntec ce aisimit acum. S-l pstrezi toat viaa. n el e toat muzicacopilriei tale.Cu bucurie! Am luat fluierul i am nceput a sufla n el.Jalnic! S-au speriat toi. Barbony, berbecul, behia a plns,Vasile, cocoul, cotcdcea ca un tren stricat, iar Pufule,motanul, a zbughit-o pe acoperi, mieunnd a siren desalvare.

    M-am suprat pe ei i am ieit la poart, pe bncu. i, difluierat. Tanti Raa a ipat la mine c-i sparg geamurile.M-am uitat prin gurelele fluierului i nu era nicio piatr.Glumete, zic. i mi-am continuat concertul.O vd pe Zburlita venind repejor spre mine. n mn avea ocutiu. n cutiu era o psric. Abia mai sufla.

    -A czut din cer sau din pom zice ea grijulie. Nu tiu cesau cine a lovit-o, srcua! O cheam Nina. Aa ambotezat-o. Hai, s o ajutm!..

    Zburlita i ddea ap cu un pai i i sufla n pene. Eu ce sfac? mi venea s intru n curte de neputincios ce eram. imi-a venit, aa deodat, s suflu i eu cu fluierul pestepenele lui Nina.

    Doamne!..Ce minune!..Din fluier a ieit un cntec puternici nltor, dumnezeiesc, angelic i plin de culorizburtoare. Degetele mnuelor mele mergeau singure pestegurile fluierului. Din pieptul meu curgea lumin pentruNina.i zbrrrr! Nina a zburat. Priveam amndoi zborul ei.Zburlita m-a strns de mnu cu dor de vzduh i iubire.

    Nota povestitorului: Fluierul meterit de tata exist. l ampstrat la casa printeasc ntr-un sertar de amintiri i decte ori merg la mama, acas, cnt la fluier acel cntec dincopilrie. n faa mea apar Licu i Zburlita nlcrimai debucurie. Nina exist! (sursa foto:descopera.ro)

    Lic Barbuscriitor, povestitor, Brila

    Fragment din crticica Lumea lui Licu

    SUNETUL VIEIIBun ziua, Oameni Mari!

    La poarta noastr este o bncu. Tata a fcut-o. Na,pentru c se pricepe. Face de toate. Nu spun cte jucrii

    mi-a fcuuuut! Brcue din lemn, avioane din hrtie,vaporae din coji de bostan, chiar i o mainu cu

    telecomand.

    ...i asta fceam zburam! Tata aneles c-mi place i mi-a druit

    fluieraul.

  • Pagina 9 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Lumea lui Lic Barbu...

  • Pagina 10 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Sediul Bibliotecii Judeene I.H. Rdulescu Dmbovia afost gazda unui eveniment de mare importan pentru viaacultural i scriitoriceasc a judeului nostru.

    Programul din 29 mai a fost urmtorul:

    Istoricul publicaiei Litere. Revist lunar de cultur aSocietii Scriitorilor Trgoviteni

    Mas rotund cu tema Starea actual a revistelor decultur. Perspective. Rolul autoritilor locale npromovarea acestora

    Vernisarea expoziiei Scriitori la Litere (portreterealizate de graficianul Alexandru Coman)

    Moment muzical Cvartetul de sufltori al FilarmoniciiMuntenia din Trgovite

    Lansarea volumului Societatea Scriitorilor Trgoviteni.Litere istoria unei reviste de cultur dmboviene 2000-2015

    Prezentarea numrului 5(182)m, mai 2015 al revisteiLitere

    Revista Litere a mplinit 15 ani de activitate nentrerupt,

    iar manifestarea a avut loc n colaborare cu SocietateaScriitorilor Trgoviteni, Consiliul Judeean Dmbovia,

    Primria Trgovite, Uniunea Ziaritilor din Romnia iCentrul Judeean de Cultur.

    Profesorul Mihai Stan, redactorul ef al revistei a inut ssublinieze c revista pe care o conduce promoveazvalorile dmboviene i naionale, mulumind tuturorcolaboratorilor i susintorilor.

    Ziua dedicat Revistei Litere a continuat cu lanareavolumului Societatea Scriitorilor Trgoviteni. Litere istoria unei reviste de cultur dmboviene 2000-2015.

    De mare impact a fost i expoziia portretelorcolaboratorilor revistei, realizat de graficianul AlexandruComan.

    Revista cultural LITERE, la 15 ani dela apariia primului numr

    Vineri, 29 mai, de la ora 11.00, la sediul BiblioteciiJudeene I.H. Rdulescu Dmbovia din Trgovite, s-au organizat manifestrile dedicate mpliniri a 15 ani de

    apariie nentrerupt a revistei LITERE.

    Preluare gazetadambovitei.roCristina Dinujurnalist, Trgovite

    Un an cu revista

    Romnia TA Diaspora!i mulumim c ne citeti!

  • Pagina 11 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Irina Lucia Mihalcascriitor, Bucureti

    ELEGIA I pe firul gndului cltor - E cineva pe aici sau doar lumina lumnrii? te ntrebam -

    Bine te-am regsit lumina pcii! mi-ai rspuns. Viaa implic destinul i factorii de destin! Se poate ca tu s-mi fiinfluenat radical acum ceva, posibil eu s-i influenez emoional

    i definitiv o parte a senzitivului tu, poate ntr-un mod aparte!mi spuneai candva...

    - Viaa poate s fie deviat asemeni unei corbii, dar tu, cel deazi, cel din momentul Acum, ce-i doreti? i spuneam atunci.

    - Sunt aici, astzi, i aparin, sunt exact pe structura ta, midai un centru de greutate, adic m nfig bine n pmnt cupicioarele! Ai grij de lumina pcii! Conteaz att de mult,oriunde! Sunt fericit c m primeti n fiina ta intim ivulnerabil, nu n sensul de slbiciune ci n sensul desensibilitate, fragilitate! spuneai tu....- Cred c spiritele noastre comunic cu mult mai mult, oprofunzime interioar, dincolo de via i situaiile ei! ispuneam...- Dou zile de oapte i att a durat pn a plecat pe aceldrum!...De atunci ncerc s gsesc o definiie lucrurilor!mi-ai scris... - n acele clipe i-a spus totul, privirea a contatmult. n vis v regsii! i-am rspuns printre litere...

    - Ai plecat? te ntrebam ... iar tu: - Timpul nu curge ntr-osingur direcie pentru toi! Mai presus de toate exist ceva.Nu tiu ce este dar exist. O energie pozitiv, ceva ce teface s pluteti i s te desprinzi uor de tine.

    - n spatele pozei sunt eu, uor decopertat acum. M-ai vzutru i amnezic n unele situaii, nu-i aa? m ntrebai -Ru? Nu, dragul meu. Doar voalat i o mare durere itemere, aa percepeam. Dincolo e adevratul suflet. Poatec, sufletul meu e sufletul tu. Esti Tu sau sunt Eu?Privindu-te simeam cum ptrund tot mai profund dincolo,n planul nevzut, n adevratul Tu! i rspundeam...

    - Te-am bulversat ru, ca s vezi ce reuesc! Scot tot dinadncul omului! i-am spus - tiam! Sufletul unui omeste mai mare dect fundul unui ocean! mi rspundeai....

    M-ai ntrebat: - Accepi s citeti trei rnduri scrise cndva,o mic scrisoare?... i-am rspuns: - Da! ...

    ... i, fr titlu, mi le-ai redat:

    Privesc la cel ce-mi st nainte, la planul lui att de stupidi amar, la dorina lui de a m apleca ntr-o zon noroioasi crud. Am nevoie de timp, de toat puterea i lumina dinmine, pentru c el este prea sigur de reuit. l privescncruntat pentru c am gustat prea viu din primejdie.

    Vreau s-l contrazic, dar, ridicndu-mi ochii, m izbeteexpresia privirii lui. Cineva mi-a spus odat, c n schimbuldurerii se pregtete ntodeauna ceva, m gndesc c,

    poate, ar trebui s accept durerea i s o las neatins, ca peo tain...

    Ai completat: - A scrie, nu nseamn a avea ncredere cpoi s-o faci! A posta un tablou alb i a scrie ceva i a fieu, "Nu tiu s scriu scrisori, tiu doar s le citesc!". Scrisulimplic altele, apare momentul de gndire cu sufletul, doarspiritul aezat n inim s-l ai. Destinul? Rmne nota luica i individ, rmne stabilit de Sus. Nimic nu schimbnota Do. Este Do de sus sau de jos.

    Nu tie nimeni, unde va tri n nota respectiv! Viaanseamn destin iar cei din jurul nostru, peisajele, decorul intmplrile sunt influenate de factorii de destin! ... - Pnla un punct conteaz mult, dar putem schimba decorul dencercm.

    Prin voina fiecruia pim peste o grani, chiar dacattea mprejurri au dus spre acea direcie. Omul e pusntr-un complex de mprejurri dar are libertatea deciziei.

    Mintea pus n situaii limit acioneaz surprinztor. Pascu pas nva omul. Ai uitat c i mersul doar cu ncredereai reuit? Las-te purtat pe aripile visului tu interior i adula suprafaa lumina din tine! i-am spus.

    ( Pe firul undelor, un cntec transmis n poarta viselor...ecoul lui doar revine n dansul lunii prin umbrachiparoilor)

    - nchide ochii i spune-mi ce simi ascultnd cntecul? tentrebam... - Frunze pe alei, asta am simit i eu, o frunz pealee purtat de vnt! mi spuneai.

    - Erai frunza sau zefirul ce purta n zbor frunza? .... - Nutiu ce eram, eu asta am vzut! ....

    - Frumos erai tu, acolo, linitit, luminos, cel real! Pstreaz-i amintirea s bat, acolo, n piept! i spuneam privind pefereastra timpului... - Mereu sunt aa! mi spuneai...

    Te-am ntrebat: - Ce prere ai despre toate, via, lume,univers?...

    ( Va urma)

  • Pagina 12 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Timioreanca frumoas cu voce suavRoxana Jereb este o tnr talentat din Timioara care

    studiaz canto la Conservatorul din Timioara i a nceput scnte de la vrsta de 4-5 ani deoarece sora ei mai mare studia

    la liceul de muzic, iar ea dorea s o imite.

    Tnra talentat i-a nceput studiul muzicii cu pianul dinclasa nti i pn n clasa a dousprezecea, orele de canto

    particulare fiindu-i predate de ctre minunata ei profesoar,Diana Matei.

    De-a lungul timpului, timioreanca Roxana Jereb a obinutdiferite premii la concursurile de pian.

    Primul rol pe care l-a interpretat a fost cel al Lizei dinopereta Contesa Maritza de E. Kalman alturi de colegii eidin facultate.

    Pentru ea, acesta a fost un moment emoionant, amintirilede atunci fiind frumoase deoarece a fost o experien nous cnte i s joace teatru n acelai timp.

    Pn acum a cntat n duet doar cu colegii ei de facultate icu solistul de la Opera Romn din Timioara, GeluDobrea, care i-a ajutat s duc la bun sfrit spectacolulFlautul Fermecat prin interpretarea sa a rolului Sarastro.

    Ea a mai interpretat rolul Paminei din opera Flautulfermecat de W.A. Mozart, iar n prezent lucreaz lapersonajul Serpinei din opera La Serva Padrona dePergolesi.

    Pe viitor, Roxana i dorete s interpreteze rolul lui Mimidin opera Boema de G. Puccini deoarece datorit acesteiopere minunate a nceput s studieze canto.

    Deoarece nc nu i-a finalizat studiile, deocamdatlucreaz mai mult la perfecionarea tehnicii de canto, eacntnd cel puin o or pe zi.

    n opinia ei, mentalitatea societii contemporane nu s-aschimbat att de mult deoarece operele i operetele cuvaloare nc au aceeai priz la public i sunt aplaudateminute n ir la scen deschis.

    Roxana lucreaz i n alte domenii. n momentul de fapred pianul la o coal particular i week-end-urile lededic machiajului, care este a doua ei mare pasiune.

    Vorbind despre muzic, frumoasa Roxana Jerebmrturisete cu mult emoie:

    Cum spuneam i nainte, nc nu am avut ocazia de ainterpreta roluri pe scene mari, ci doar n cadrul facultii.Ce pot spune, emoiile sunt foarte mari, dar bucuria de a teafla pe scen i faptul c faci lucrul pe care l-ai visatntotdeauna nving orice fric i transform emoiile n cevamagic. Muzica e parte din viaa mea, este meseria care m ajuta smi ctig existena i este n acelai timp cel mai marehobby al meu.

    Nataa V. Romanprofesor, Arad

    Roxana Jereb

  • Pagina 13 Romnia Ta Diaspora Recomandri

    n comunitatea de romni unde trieti au loc evenimenteimportante socio culturale ? Ai o asociaie care vrea s i fac

    activitile cunoscute ? Atunci Romnia Ta Diaspora e soluia:

    Pune mna pe telefon i sun ACUM:0039 / 3339472978 Italia, reeaua TIM

    SAU e-mail:[email protected]

    Nu uita: avem colaborri cu televiziuni din Diaspora sau site-uriinfo, orice se ntmpl frumos unde eti poate deveni o tire!!!

    Romnia Ta e AICI!

  • Pagina 14 Romnia Ta Diaspora Recomandri/cititori

    Partenerii nostri media

    www.emigrantul.it

    www.romaniastiri.info

    www.actualitatea.it

    www.diasporatv.eu

  • Pagina 15 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Iancu Samson scriitor, Cannes

    Puin filozofie de la Iancu Samson

    Mama lor de hoi(Capitolul 1, fragmente)

    O parte dintre igani se rentoarser n Romnia, alii mulumii degalbenii pe care i primiser ajutor, plecar n alte direcii, un grup

    ajunser la Paris i se ndreptar spre caravanele de la Bezons.

    Orice vrei s ntreprinzi n via i hotrate soarta idestinul, uneori totul pare perfect, alteori un comar urt i

    toate acestea dispar o dat cu tine.Autorul.

    Alii ajunseser la Bucureti, capitala Romniei, un ora asemntor cu Parisul, un loc, unde majoritatea oamenilor par s fie bogai, alii n-au cas i nici munc, i nimeni n-a rezistat pe pmnt mai mult trei zile i trei nopi fr ap i mncare.n cartierele cele mai fierbini, oameni foarte periculoi sfideaz orice lege, iar poliia corupt nu vrea s apere interesele i viaa cetenilor.Prostituie, cmtrie, trafic de carne vie i de organe, tax de protecie, droguri aduse pe ci nedescoperite din Afganistan i Columbia.Bucuretiul se afl undeva la nlime, iar dedesubtul lui nu exist nicio baz. Oamenii indiferent de categoria lor social se prbuesc pe rnd, fr s fac deosebire ntre oamenii politici i oamenii din alte categorii sociale.Prostituie, cmtrie, trafic de carne vie, tax de protecie, droguri; cam asta este situaia oricrui interlop care se respect. Iar Romnia nu duce lips de astfel de persoane care sfideaz legea i terorizeaz populaia acestei ri.Un rzboi care deseori se duce cu furci, topoare, sbii i pistoale ntre membrii clanurilor rivale.O alt categorie care s-a nscut imediat dup moartea lui Vlad epe este o categorie de sprgtori i hoi de buzunare.Era o noapte luminoas, cu lun plin, i se vedeau oile i ciobanul sprijinit n ciomag.Hoii aveau uneori superstiii cnd luna era plin.Zic ei c dac url cinele lup se duc la pandaimos (pucrie).Stelele, miliardele de stele cltoreau cu vitez, lsnd n urma lor coroanele de arbori seculari din fosta pdure a Vlsiei. Dup trei ceasuri ncepu s se lumineze de ziu, ajunser n Ferentari la ora apte fix, de parc aveau o ntlnire de afaceri foarte important.

    n spatele lor se opri un autobuz, o parte dintre mulimea care cobora erau muncitori care se grbeau s ajung la munc, alii erau hoi, o alt parte erau cltori care se grbeau s ajung acas. Hoii se zvrcoleau ca viermii diabolici, grbii s coboare ct mai repede la mbulzeal, nfipi n spatele fraierilor ; aa cum le place lor s spun, sefrecau de fiecare persoan cu degetele de la mna dreapt, cu dexteritate; i dup... lacomi i linitii i scobeau portofelele furate, mpreau prada cu tirele i se volatilizauprintre mulimea de trectori.Cine i mai putea recunoate? Imediat i ntorceau hainele pe dos, puneau rapid cte o cravat, cei care purtau apc ori cciul le aruncau imediat la un coul de gunoi.De cteva sptmni furaser sute i sute de portofele. Cine ar mai putea s tie cte?Mnu Panacotarul, era vestit n tot Bucuretiul, l tiu de jupn toi pucriaii din Parta Alba pn la Jilava, se zvonea despre el c avea un milion de euro, i c doarme pedou saltele pline cu bani i aur.- i dac ai un meleon vere! De ce mai serveti la buzunare?-Eeeeee, cum de ce unchiule? Pentru c am devenit moloman, mi place la nebunie muzica hasta!- Bi fraiere! Nu se zice moloman se zice aa ca ntre entelectuali meloman nu fi malagambist, fraiere ce eti.- -- B! Fraier eti tu, du-te n pizda mtii de cocoat, ai avea tu melioanele alea, dac le-ai avea... c-aa ciripesc mecherii pe la Dristor.-Las vere lumea s vorbete, cine dorete s aibe ca mine, trebe s bage i ei coada n balt s mnnc pete. l mai n vrst scoase o igare, o frec puin ntre degete, scoase jumatate din tutun i aez cu grij n acelai loc iarba. O iarb verde uscat cu tente maronii, cteva miligrame de canabis.- Tu nu tragi un fum?- Ba da.

    ( Va urma)

  • Pagina 16 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Romnia TA nimagini...

  • Pagina 17 Romnia Ta Diaspora Ediie special

  • Pagina 18 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    O ntlnire de actualitate cu bunelemaniere. Trimiterea SMS-urilor

    Politeea nu cost nimic, dar cumpr orice.Michel de Montaigne (1533 1592)

    Continui i n acest articol s vorbesc despre bunelemaniere, deoarece articolul precedent a suscitat destul

    interes, spre bucuria mea.Astzi despre bunele maniere n trimiterea SMS-urilor

    (Short Message Service).Mihaela -Luiza Dumitracprofesor, Verona

    Institutul Emily Post, faimos n S.U.A. pentru articolelesale despre bunele maniere, a publicat, n 1999, un decalogal regulilor n transmiterea SMS-urilor. Unele dintre acesteregulile coincid cu folosirea (educat a) celularului nconversaii. Iat acest decalog de urmat:

    Regulile comune de bun sim, trebuie urmate: n ciudacredinei comune, a scrie sau a citi SMS-uri, n timp ce staide vorb cu cineva, este un semn de grosolnie grav.Interlocutorul tu are nevoie de toat atenia ta.

    Amintitiva c SMS-urile sunt un mijloc pur informal: nuse preteaz n trimiterea invitaiilor oficiale sau pentru a vadespri de iubit sau iubit. Calitatea fomal a SMS-urilor,de fapt, diminueaz importana mesajelor.

    Nu va ngrijorai dac nu primii rspuns.nainte de a va ngrijora pentru c nu ai avut un rspuns lamesaj, asigurai-va c persoana creia ai trimis SMS-uleste capabil de a utiliza SMS-urile; dac nu cumva arecelularul nchis sau dac furnizorul lui de servicii detelefonie accept SMS-uri de la voi (n S.U.A. acest ultimpunct este foarte important, unde, prezena unor standardediferite, creeaz adesea probleme de interconectare).Atenie la tonul utilizat. A realiza tonul folosit ntr-unSMS, este extrem de dificil. Ceea ce pentru voi poate preaun mesaj inofensiv, poate fi complet greit interpretat dectre destinatar. Utilizarea adecvat a smiles (zmbetelor)poate ajuta, dar amintii-va, cea mai bun metod pentru a

    evita nenelegerile este de a vorbi n persoan.Nu scriei SMS-uri n timp ce conducei. Deja conducndvorbind la telefonul mobil este extrem de dificil ipericulos; nici mcar nu ne putem imagina cum este sscrii un SMS!Lsai expresiile de jargon sau limbajele speciale,adolescenilor. Nu scriei superiorului vostru sau unuicoleg folosind abrevieri tipice adolescenilor. Riscai s nuva facei nelei i n acelai timp nici nu prei mai cooln ochii copiilor votri.

    Amintii-v c mesajele text pot fi urmrite. n ciudaapelurilor telefonice anonime, este imposibil s trimiiSMS-uri anonime; poate doar folosind Internetul.Fii contieni de preocuprile destinatarului. Nu poi tiic n momentul n care a primit SMS-ul, el face acelailucru pe care-l faci tu. Nu trimitei SMS-uri de tipul Uit-te pe canalul 2 sau Eti treaz? etc.

    Dac dorii s fii rapizi, facei un apel telefonic. Dac nuv putei permite ca SMS-ul s fie ignorat sau dac aveinevoie de un rspuns imediat, telefonai. Adesea este maiuor s vorbeti la telefon dect s scrii un SMS.Amintii-v c telefonul dvs. are un buton pentru a-lnchide. Exist ntr-adevr foarte, foarte puine lucruri nlume, care nu pot atepta. Putei nchide cteodat telefonulmobil.V urez o var minunat!

  • Pagina 19 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Mnstirea Vorone, perl a Bucovineidin Romnia TA

    Mnstirea Vorone este o mnstireortodox din Romnia situat n fostul sat

    Vorone i una dintre cele mai vestitectitorii ale lui tefan Cel Mare

    Prima atestare documentar a Mnstirii Vorone dateazde la 22 ianuarie 1472, cnd tefan cel Mare ddeaclugrilor de la Vorone (care l aveau ca egumen peMisail) o scutire de vam pentru dou mji de pete carevor fi aduse de la Chilia sau din alt parte.

    n locul vechiului schit de lemn, tefan cel Mare a ridicatactuala biseric, cu hramul Sf. Gheorghe. Din pisaniabisericii rezult c lucrrile de construcie au durat de la 26mai pn la 14 septembrie 1488, deci mai puin de patruluni.

    Cronicarul moldovean Ion Neculce descrie astfelntemeierea mnstirii:

    Iar tefan-Vod, mergnd de la cetatea Neamului n sus

    pre Moldova, au mersu pe la Vorone, unde tria unprinte sihastru, pre nume Daniil, i btnd tefan-Vod nua sihastrului s-i descuie, au raspunsu sihastrul satepte tefan-Vod afar pn ce i-a istovi ruga. i dupce i-au istovit sihastrul ruga, l-au chemat n chilie pretefan-Vod i s-au ispovedit tefan-Vod la dnsul.

    i au ntrebat tefan-Vod pre sihastru ce va mai face, cnu poate s s mai bat cu turcii: nchina-v ar la turc,au ba? Iar sihastrul a dzis s nu o nchine, c rzboiul esteal lui, numai, dup ce va izbndi, s fac mnstire acolo,n numele Sfntului Gheorghe, s fie hramul bisericii...

    n 1547, sub oblduirea Mitropolitului Grigore Roca (vral Voievodului Petru Rare), bisericii i s-a adugat unpridvor nchis i pictat att n interior ct i la exterior.

    Viaa monahal de la Vorone s-a ntrerupt n anul 1785,dup anexarea Bucovinei la Imperiul Habsburgic. A fostreluat n anul 1991, de data aceasta ca o obte declugrie.

    ( Romnia Ta, sursa: orthodoxwiki.org

  • Pagina 20 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    DISTINCIILE REVISTEI ITACAPENTRU LITERATUR - DIASPORA, ANUL 2015

    Sursa: Revista Itaca www.facebook.com/sufletromanescdublinOrganizator: Centrul de promovare ITACA Dublin

    ncepnd cu anul 2015, revista Itaca acord distincia pentruCartea anului la dou seciuni, poezie i proz (literatur),pentru scriitorii de limb romn stabilii n afara granielorRomniei.

    Juriul va fi format din redactorii revistei Itaca (Dorina iu Irlanda, Gabriela Cluiu Sonnenberg Spania, EmanuelPope Anglia, Mihk Tams Ungaria/Romnia, EmanuelStoica Suedia i Viorel Ploeteanu Irlanda) i FelixNicolau (Romnia), Dorina Brndua Landen (Suedia)

    Condiii de participare:

    -Autorii vor trimite pe [email protected] pdf-ul crii pe care dorescs o introduc n concurs i un exemplar tiprit la adresa 32Exchange Hall, Belgard Square North, Tallaght, Dublin 24,Ireland, carte aprut obligatoriu n anul 2015, la oriceeditur din ar sau strintate, n limba romn.

    - Nu pot participa volumele aprute la edituri online.

    - Un autor poate trimite numai un volum de proz i/sauunul de poezie.

    - Participanii vor trimite i o scurt prezentare de autor,incluznd adresa de reedin.

    - Trimiterea pdf-urilor i a exemplarelor tiprite se ncheiepe data de 31 decembrie 2015, ctigtorii fiind anunai pedata de 25 martie 2016.Jurizarea se face n dou etape. n prima etap sunt evaluatetoate crile primite, cu valori de la 5 la 10, urmnd ca n

    final s intre, n urma punctajelor obinute, cte treivolume pentru fiecare seciune.

    Finalistele vor fi anunate public cu dou sptmni naintede stabilirea ctigtorilor, care se vor desemna prinacordarea de ctre fiecare membru al juriului a urmtoarelorpunctaje: 5 puncte pentru prima preferin, 3 puncte pentrucea de-a doua i 1 punct pentru cea de-a treia.

    Distinciile ctigtorilor:

    - Ctigtorilor li se va publica, n cursul anului 2016, cteun volum de proz, respectiv poezie, cu sprijinul Centruluide promovare Itaca - Dublin.

    - Pe lng recunoaterea valorii scrierilor, ctigtorii vorprimi diplome care s ateste acest fapt i articole deimpresii i prezentare a volumelor (din partea membrilorjuriului), publicate n revista Itaca, precum i n alte revistede cultur din Romnia.

    - Alte premii oferite: cri ale membrilor juriului, o moneddin argint de un dolar SUA, din anul 1922 (la proz), ocolecie de monede vechi de peste o sut de ani, irlandeze(la poezie) etc.

    Vom face public frecvent, prin toate mijloacele media decare dispunem, numrul i numele volumelor participante.

    Particip i tu! Revista ITACA te apreciaz i te

    premiaz!

  • Pagina 21 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Lidia Fichiosimoderator radio, Arezzo

    Familia este cea mai de pre Se spune c ardeleanul tace i face, iar cnd a btutpalma cu tine, fii convins c este om de cuvnt. Aa i

    Dediu Adrian Ionu, Adi, pentru toi cei ce-l cunosc. Aredoar 35 de ani, este molcom la vorba, dar ideile i freamat

    ca un vulcan, n permanen i este harnic i gospodar.

    Pe Adi l-am cunoscut puin timp dup deschidereamagazinului "Bunatati de acasa din Piazza Guido Monaco

    din Arezzo.

    Mi-a fcut o impresie foarte bun amabilitatea sa i felul ncare mi-a prezentat magazinul, un soi de mndrie pe carepuin tiu s o exprime. Adi s-a nscut i a crescut n inimaRomniei, la Braov i atunci cnd pronun numeleoraului natal, faa i se lumineaz.

    Dup terminarea studiilor la Liceul Economic din localitatei dup ce a devenit student, a schimbat ideea i s-andreptat spre Italia unde a i rmas din septembrie 2000.

    A muncit n mai multe locuri ns, n anul 2009, avea s sesimt mplinit din mai multe puncte de vedere. 10 aprilie afost ziua n care s-a inaugurat magazinul a "Bunatati deacasadin Pescaiola.

    n acelai an s-a cstorit cu Michela, o fa frumoas,hotrt i muncitoare pe care o are mereu alturi, care lsprijin i l ncurajeaz continuu.

    Este italianc Michela, dar nelege tot dac vorbetiromnete cu ea i te poate sftui care dintre produseleromneti din magazin te pot mulumi pentru un bufet,pentru un prnz sau o cin. i mai tie Michela i cum seprepar o tochitur sau ciorb rneasc. Dar ceea cereprezint comoara lor inestimabil este Aurora, fetia lor,care acum termin clas a-V-a. Fie Adi fie Michela radiazatunci cnd i pronuna numele. Este deja mrioar i nu se

    da n lturi cnd se vorbete de a da o mn de ajutor iarrezultatele la nvtur sunt ncununate de succes.

    O familie minunat care a mers mai departe cu un altsediu, apoi s-au extins cu un alt magazin la CastiglionFiorentino i apoi un altul n Piazza Guido Monaco dinArezzo. DarAdi avea un vis pe care dorea s-l transforme nrealitate, ns pentru mult timp, nu a gsit locul potrivit.Acum cteva zile l-am ntlnit i am fost foarte plcutsurprins vizitnd localul "La Terazza nainte deinaugurare.

    Sincer, am trit acel moment de bucurie i mndrie pentru oalt persoan care nu a renunat la visul su, a mers maideparte, a muncit i i-a vzut visul mplinit. Adi zmbetei realizez c zmbetul lui nseamn rsplat unui efortcontinuu, a muncii i mai ales nseamn mplinirea.

    mi povestete calm, chiar dac mai are multe de fcut, cuvocea calm de ardelean cumptat c localul va aveabuctrie romanesc, buctrie italian, pizzerie, prnz labufet i c se vor putea organiza evenimente pentru cei carevor dori. Se vopsete, se face ordine, se fac calcule, eforfot mare.

    Nu vreau s deranjez i nainte de a m ndeprta n vrfulpicioarelor l ntreb: Cine te-a susinut pentru a-i realizavisul? Chipul i se lumineaz i rspunde ntr-o fraciune desecund: Familia!. Felul n care a pronunat acest cuvnti emoia pe care am simit-o n vocea sa nu las loc pentrualte ntrebri.

    Adi este romn, asta e clar i a plecat din Romnia iar totceea ce face e mai ales pentru romnii din zon care voravea prilejul s se cunoasc mai bine, s comunice, sgseasc un colisor de Romnie aici, la Arezzo, mulumitlui. i are muli prieteni aa cum s-a demonstrat lainaugurare unde au participat sute de persoane dornice de amprti bucuria acestui moment.

    Sincere felicitri i toat recunotina!

    i mai tie Michela i cum se prepar o tochitursau o ciorb rneasc.

  • Pagina 22 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Din arhiva revistei noastre,autori, cuvinte i suflet.

    Oameni plecai din ar care nui-au uitat niciodat locul natalori oameni rmai n ar care

    fac o punte de suflet prinintermediul creaiei cu romnii

    de pretutindeni

  • Pagina 23 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Un roman-document acum tradus i n limbaitalian, PRIBEAG PE DRUMUL VISELOR, oaventur cu un scop nobil, promovarea romnilor

    n Europa. Personaje reale, mrturii.

    Contacteaz pagina

    ADRIAN MELICOVICI BLOG OFICIAL de peFacebook pentru achiziionare sau pentru cei din

    Romnia editura Bibliotheca la [email protected]

  • Pagina 24 Romnia Ta Diaspora Din arhiva aniversar a revistei

    Bisericile de lemn, sclipirile plaiuluiromnesc

    Au avut ntotdeauna un farmec aparte atrgnd curiozitatea i privirile multora...ele sedisting negreit ntre alte lcae de cult i astfel, rmn inegalabile ca originalitate i

    frumusee n spaiul european. Bisericile de lemn din Romnia au darul de a ne aducebucurie, linite i ncntare.

    Bisericile de lemn din Transilvania fac parte din familia debiserici de lemn romneti. n Transilvania, inclusivMaramureul, se mai pstreaz aproximativ 600 de bisericide lemn, jumtate din numrul celor existente dup primulrzboi mondial. Bisericile de lemn rmase n Transilvaniadomin patrimoniul cultural i istoric imobil al romnilordin aceste pri. Bisericile de lemn au o valoare identitarinegalabil i inestimabil pentru romnii ardeleni.

    Ele sunt documente palpabile i gritoare ale realitiloristorice, sociale i culturale din trecutul acesteiregiuni.Bisericile de lemn din Budeti Josani, Biserica delemn din Deseti, Biserica de lemn din Brsana, lemn dinBrsana, Poienile Izei, din Ieud Deal, Surdeti, Plopi,Biserica de lemn din Rogoz...

    mpreun, aceste 8 biserici de lemn reprezint unansamblu de exemple remarcabile de diverse soluii

    arhitecturale din diferite perioade i zone. Ele sunt nguste,dar nalte, cu turle suple i lungi la captul vestic alcldirii. De aceea ele sunt expresia particularitii locale apeisajului cultural al acestei zone montane din nordulRomniei.

    Se remarc prin tehnica mbinrilor din lemn i a realizriinvelitorilor din indril, prin motivele ornamentalevizibile pe suprafaa portalurilor i ancadramentelor - ce sesusin pe stlpi zveli - simboliznd elemente de naturvegetal, animal i geometric realizate prin dltuire,crestare.

    PF Printe Patriarh, acestea sunt: Stejarul, arbore deesen tare, cu dimensiunile sale impresionante,longevitate i putere de a rezista tuturor vicisitudinilortimpului, simbolizeaz n special soliditatea credinei,permanena i continuitatea vieii ecleziale a unui poporcredincios, cum este i poporul romn.

    Cu rdcinile sale nfipte adnc n pmnt i cu vrfulridicat spre cer, stejarul se nfieaza omului ca un arboreaxial care asigur comunicarea ntre trei lumi: lumeasubpmntean, cea terestr i cea celest.

    n Sfnta Scriptur, stejarul este loc de teofanie i jertf, castejarul de la Mamvri, unde Dumnezeu i Se arat luiAvraam, n Vechiul Testament, stejarul era loc deconsacrare a conductorilor triburilor lui Israel etc. Elocup un loc important i n viaa i spiritualitateapoporului romn, unde gsim stejari legendari, precumstejarul moldav de la Borzeti sau gorunul transilvnean allui Horia, de la ebea. Alt lemn folosit la construcie estebradul, care este simbolul elevaiei i verticalitii, alpermanenei i prospeimii, al tinereii i frumuseii, alcerescului i al vieii venice. ( Romnia Ta Diaspora)

  • Pagina 25 Romnia Ta Diaspora Din arhiva aniversar a revistei

    Copilria noastr vis-a- vis de avoastr?

    De cele mai multe ori timpul petrecut cu cei mici alunui printe din Diaspora se rezum la cteva ore pe

    zi i o zi pe sptmn! Unii se confrunt cuprobleme de integrare, iar asta i doare cel mai tare!Unii aleg s o spun, alii tac i nghit amarul, ca i

    unii din prini! Copiii trebuie nvai s seexteriorizeze, s-i exprime sentimentele, s spun

    ceea ce nu le place!Daniela Popa Popescu

    jurnalist, Atena

    Vreau s aib o copilrie fericit!Asta spunem toi, gndimla ceea ce-i mai bine pentru copiii notri dar uitmesenialul!Care este adevrata copilrie? Cea pe care am trit-o noi,adulii, aceti prini care am devenit sclavii banului uitndc viat nu se rezum doar la asta, sau cea pe care o triesccopiii notri?

    Copilria copiilor din diaspora este total diferit decopilria celor care triesc n Romnia! De ce spun asta?Sunt copii nscui peste hotare dar prin care trece i va trecepn la moarte snge romanesc i sunt i copiii rupi derdcini care fr s fie ntrebai au fost luai, smuli dintreprieteni, rude, poate frai spre a tri mai bine! Dar oareacetia sunt mplinii?

    De cele mai multe ori timpul petrecut cu cei mici al unuiprinte din diaspora se rezum la cteva ore pe zi i o zi pesptmn! Unii se confrunt cu probleme de integrare, iarasta i doare cel mai tare! Unii aleg s o spun , alii tac inghit amarul, ca i unii din prini! Copiii trebuie nvais se exteriorizeze, s-i exprime sentimentele, s spunceea ce nu le place!

    Prin conversaii cu elevii romni aflm multe! Chiar maimulte dect ar putea nelege prinii lor!La ntrebareaUnde ai dori s trii, 90 la sut au rspuns Romnia! Dece? Pentru c Romnia este ara noastr, pentru c acolo numai este nevoie s mai vorbim alt limb, pentru c acoloeste acas!

    -Dar aici nu suntei acas?

    - Aici strngem bani s ne facem casa noastr n Romnia is plecm!!!

    Ct ateptare... Majoritatea au plecat pentru civa ani...dar au trecut muli, chiar foarte muli! Unii s-au ntors, alii

    au mai rmas pentru un timp iar alii pentru o via! Puinisunt totui cei care i doresc s-i fac o viat departe deRomnia Ta, Romnia noastr! Copilria de azi se rezumla o sumedenie de responsabiliti, se investete n cei mici,poate cteodat cam exagerat! Mai au cei mici copilrie,cnd programul lor zilnic se rezum la coal, fotbal,gimnastic, englez, pian sau multe alte activitiopionale?

    Vd o maturizare timpurie a copiilor! Este bine sau nu?Asta, noi, prinii, decidem! Vacana de var este pentru ceimai muli copii romni o copilrie prescurtat, limitat darfrumoas!De ce? Pentru c o vor petrece n Romnia alturide animalele de cas, pentru unii att de necunoscute,alturi de bunicii care nu tiu ce s le mai ofere pentru a nule simi lipsa n lunile n care sunt plecai! Ct de fericiisunt cei care-i petrec minicopilria la ar! Copiii trebuies fie fericii! Copilria nu se cumpr, se triete! Haidetis ncercm mcar ct de ct s le- o facem mai frumoas,mai copilroas, gndindu-ne la cum am petrecut noi!

  • Pagina 26 Romnia Ta Diaspora Din arhiva aniversar a revistei

    Constantin Virgil Bnescu Bobi,poetul care triete n noi prin cuvintele

    poem Era Cezar Ivnescu poet, dramaturg, scriitor i director

    de editur romn. ns nu o s vorbesc despre el cuaceast ocazie. De data asta vreau sa mi-l amintesc petnrul poet Constantin Virgil Bnescu care mi-a fost

    prezentat n acea sear ca Bobi i eu aa am continuats-l chem i aa vreau s mi-l amintesc chiar dac ne

    ruga de foarte multe ori s nu-l mai chemm aa pentruc are i el un nume de om: VIRGIL.

    Cati Floreajurnalist, Conegliano

    Era o noapte de var canicular i ne ntorceam de laBucureti. Trecuse de miezul nopii i eram la volan decteva ore bune dar mai aveam destul de mers pnacas.

    George m roag s-l las i pe el s mai conduc ideodat i vine ideea s ne oprim la un bun prieten de-allui care petrecea cteva zile n casa bunicilor la ar. iaa am fcut.

    Ajungem la poart i ne ntmpin un tnarsimpatic care-i inea igara smecherete n colul gurii. ncurte, aezat la o mas luminat de un bec unde roiau cuveselie o grmad de insecte...n faa unei table de ah...undomn distins i la fel de simpatic.

    Era Cezar Ivnescu poet, dramaturg, scriitor i director deeditur romn. ns nu o s vorbesc despre el cu aceastocazie.

    De data asta vreau sa mi-l amintesc pe tnrul poetConstantin Virgil Bnescu care mi-a fost prezentat n aceasear ca Bobi i eu aa am continuat s-l chem i aavreau s mi-l amintesc chiar dac ne ruga de foarte multeori s nu-l mai chemm aa pentru c are i el un nume deom: VIRGIL.

    n acea sear s-a legat o prietenie frumoas i de fiecaredat cnd aveam ocazia, ne ntlneam pentru un pahar devin sau o partid de ah.

    Ne cnta din fluier i ne recita poezii, era o plcere sa-lasculi si s nu-l ntrerupi. O amintire drag legat deBobi este, o pisicu siamez cu care se prezint acas lamine.

    O gsise pe strad, abandonat i a chemat-o Nada (nimic -n spaniol) explicndu-i fiicei mele, pentru c era un cadoupentru ea, c a ales acest nume ca s-i aminteasc cum nvia poi fi nimic i deveni ceva sau cineva dac ntlnetipersoana potrivit. Atunci era un discurs prea filosoficpentru o copil dar azi este amintirea cea mai vie pe care oare cu el.

    Cnd am decis s plec din ar, m-a mbriatstrns i mi-a scris cteva rnduri de ncurajare pe o foi dehrtie pe care am pstrat-o ani de zile.

    Foarte rar, ne mai salutam online i ne povesteam. Apoi imai rar. Se schimbase foarte mult: nu se mai brbierea,purta un fel de redingot i o plrie cu boruri mari ivoia s fie sau credea c e semit. Era o apariie stranie, toil evitau...

    i trec ani...i ...de data asta o zi de var la fel decanicular (12 august 2009). Deschid calculatorul i rmnmut. Era un mesaj sec: Bobi a murit!

  • Pagina 27 Romnia Ta Diaspora Din arhiva aniversar a revistei

    Cu un mare DE CE? caut informatii. Erau n muli carescriau despre dispariia prematur i de nenteles.

    Nora Iuga scria: "A murit micul poet, (primul laureat romnal Premiului Hubert Burda, n.n.) Bobi" el care a nitn poezie ca o jerb de artificii, Bobi cel cu ochi deodalisc, ce vrjea publicul german cu fluierul lui, la careimproviza melodii vesele ca un copil care se joac, Bobicare tria fiecare cuvnt ca pe un poem, care era sincerartificial, Bobi cel acuzat de cei care msoar totul duplimitele proprii c era cabotin, c era exhibiionist, c eramarele flateur, c se vra sub pielea credulilor ca o eczem,c simula, ah, tia care-i judec pe toi dup msura lorstas ferii-v de cei ce nu cred n alii!"

    Poate c se ntreba el nainte s ne prseasc: unde suntclipele care nu mai sunt? Unde sunt oamenii care nu maisunt? Dar noi? Unde eram noi, cei care pream c suntem?"Bobi n-a fost neles i n-a fost crezut. n lumea noastrcandoarea suspect i buntatea. Cei mediocri nu l-auiubit pe Bobi. Pe el l-a iubit POETUL! Oskar Pastior i-adruit ci se pot luda cu un astfel de dar? traducereaprimelor lui dou volume n limba german. Oare voraprea vreodat?"

    n acest an se mplinesc cinci ani de la dispariia lui i euam vrut s-l amintesc aa. trengarul care ne atepta npoart, copilul care se murdrea culegndu-ne zmeur dingrdin, romanticul care ne recita poezii i ne ncnta auzulcu fluierul lui dar mai ales POETUL.

    Pentru cine l-a cunoscut, viaa a devenit mai bogat pentruc, chiar dac Bobi a murit, poezia lui Virgil triete i enemuritoare!

    A publicat volumele de poezie Cinele, femeia i ocheada(Editura Timpul, Iai, 2000), Floarea cu o singur petal(Editura Junimea, Iai, 2002) i Acelai cer ce nu e (EdituraVinea, 2006). A primit Premiul Asociaiei Scriitorilor dinBucureti (2001) i Premiul Hubert Burda pentru tineripoei din Europa de Est (Heidelberg, 2003). A fost tradus n

    german (Oskar Pastior), spaniol (Joaqun Garrigs) isloven (Ales Mustar), participnd la ntlniri literare nSlovenia, Austria, Italia, Germania i beneficiind de burseliterare n Germania.

    A publicat poezie n revistele Ziua Literar, Literatorul,Paradigma, Tomis, Poezia, Poesis, Viaa Romneasc,Ziarul de Duminic, Tribuna, Manuskripte, Akzente,Schreibheft, Wespennest, Empireuma, Cuadernos delAteneo i a fost membru al Uniunii Scriitorilor dinRomnia.

    Tu..tu eti izvorul srutului meu

    i nu m ntrebi niciodat

    cnd a nceput sau cnd se va sfrsi lumea

    tu totul tii

    din srutul meu

    precum odinioar

    te ridici pe vrfurile picioarelor

    i m vezi

    mai bine ca oricine

    i te vd

    mai bine ca pe oricine

    i neleg

    mai bine ca oricnd

    c tu eti izvorul srutului meu

    cuvntul cuvintelor mele

    ( Constantin Virgil Bnescu)

    trengarul care ne atepta n poart, copilulcare se murdrea culegndu-ne zmeur din

    grdin, romanticul care ne recita poezii i nencnta auzul cu fluierul lui dar mai ales

    POETUL.

  • Pagina 28 Romnia Ta Diaspora Ediie special

    Marius-Adrian Porojnicupoet, Craiova

    O POVESTE ROMNEASC DESUCCES !

    Invitat fiind de constneanul Nour Dupir, am fost plcutimpresionat i chiar surprins, de realizarea acestuia, pe

    meleaguri strine ! Cu mult munc i perseveren, dar icu nclinaie spre frumos, a realizat un adevrat col de rai,

    la malul Mediteranei, n Limassol !

    Pe un sol arid, cum e n Cipru, m-am trezit brusc, n Paradis: nu exagerez !!! Eucalipi, palmieri, dar i un salcm i uncais, adui din Romnia, se lfie pe o proprietate mricicce are un iaz de peti exotici, ca pies central !

    Asta n Cipru , unde un sol cinos, face pereche cu lipsaapei potabile : apa e scump aici, pentru ca s tii.

    !Ei bine, romnaul nostru , muncind de dimineaa pnseara (i la servici i acas), mi-a artat i altceva : unproiect de campare aproape finalizat, construit dup un plan

    aprobat de autoritile cipriote : modul n care e abordattema, este i el the best: un ansamblu arhitectural sculptatparc, decorat ca-n cultura marocan, reinterpretatartistic !!!

    Superb : absolut superb , v asigur de asta ! n timpulvizitei mele, am avut i surpriza s vd ziaritii de la LeFigaro , venind s negocieze un reportaj ,pe aceastproprietate !

    Bucurai-v: suntei primii din lume, ce vd ctevainstantanee de pe aceast proprietate !

  • Daaa!..Zu!..Legase o sforicic de mainua abifie...sau afibie, nu tiu cum se spune, cci mergea i prin ap, i prin coteul lui Vasile, cocoul, i prin iarb, unde lfia Caramel, crmida curii, i prin bucuria c aveam o jucrie fantastic. Mainua mergea pe unde voiam eu. Sforicica era telecomanda, aa spunea tata.Fragment din crticica Lumea lui LicuSUNETUL VIEIIBun ziua, Oameni Mari!La poarta noastr este o bncu. Tata a fcut-o. Na, pentru c se pricepe. Face de toate. Nu spun cte jucrii mi-a fcuuuut! Brcue din lemn, avioane din hrtie, vaporae din coji de bostan, chiar i o mainu cu telecomand.