Revista Regio nr. 8 / 2011

Click here to load reader

 • date post

  02-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Revista Regio nr. 8 / 2011

 • nr. 8, septembrie 2011

  R E V I S T A

  Liceenii de la Szekely Miko (Covasna) vor avea sal i teren de sport

  coala din Bistria Brgului, judeul Bistria-Nsud, printre primele din ar reabilitate cu fonduri Regio

  a Brgului judeul Bistria Nsud printr

  INTERVIU

  eful Unitii pentru Romnia, DG Regio, Comisia European

  Angela Martinez Sarasola

  nvmnt rural competitiv la Vlcele, judeul Olt

  Municipiul Arad va cheltui 14 milioane de euro pentru dezvoltare urban

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro2

  www.inforegio.ro

  BANII EUROPENI, SOLUIA SALVATOARE PENTRU REFACEREA INFRASTRUCTURII N EDUCAIE

  Romnia a alocat educaiei pentru acest an puin peste 1% din PIB (5,59 miliarde de lei). La anul, bugetul va crete uor, la 6,4 mili arde lei, reprezentnd 1,08% din PIB, iar n 2013 va ajunge la 8,4 miliarde de lei, cores pondentul a 1,29% din PIB. La nivelul Uniunii Europene, Comisia European intenioneaz s aloce programelor de educaie i formare, pentru perioada 2014-2020, peste 70 miliarde de euro.

  Banii europeni destinai dezvolt rii educaionale, ca i altor domenii, pot ajuta Romnia s recu pereze decalajele care o des part de statele dezvoltate din UE, care, la rndul lor, utilizeaz fondurile eu-ropene n proiecte ce asigur dez-voltarea reelelor educaionale pentru pregtirea i formarea copi-ilor, tinerilor i adulilor.

  Aa se ntmpl n Olanda, unde copiii din Rotterdam dispun de un centru de nvare a limbii mater-ne fi nanat cu bani europeni, sau n Danemarca, unde cu 1,6 milioane de euro proiectul Academiei din Bornholm a gene rat o gam mai larg de cursuri, faciliti de pre-dare i chiar un mediu mai atractiv pentru cei care vor s studieze.

  colile romneti au nevoie urgent de fi nanare, ca i ntre gul sistem de nvmnt. Avem unul din-tre cele mai ridicate procente de analfabei din UE, absolvenii de liceu trec cu greu examenul de ba-calaureat, profesorii i nvtorii au de multe ori difi culti n a trece examenele de titularizare, iar la nceput de an colar mai mereu se gsesc coli insalubre.

  Criza economic a redus din fora fi nanciar pe care statul o aloca sistemului de educaie, un sistem prioritar pentru statul romn i esenial pentru viitorul cetenilor

  si, indiferent de vrst. Tocmai de aceea, folosi rea fondurilor euro-pene trebuie s fi e pentru Romnia un obiectiv esenial.

  Experienele altor state europe-ne ne arat c, de la grdinie la universiti i centre de cercetare, banii europeni pot fi utilizai pen-tru a ridica nivelul activitilor educaionale, att prin pregtire, ct i prin infrastructur. Nevoia exist, banii exist, practic doar pro iectele bine gndite i curajul de a le pune n practic ar fi su-fi ciente pentru a conecta sistemul educaional romnesc la aceast resurs fi nanciar important.

  Medaliile de la competiiile internaionale i cteva artico le publicate despre copii din Romnia cu rezultate remarcabile pe plan naional i internaional nu vor fi sufi ciente pentru a le asigura o for-mare educaional solid i efi ci-ent pe termen lung. Construcia unui nou cadru educaional, conec-tat la dinamica pieei muncii, ar trebui s garanteze integrarea acestor tineri excepionali care pot contribui la dezvoltarea societii n care trim.

  Doar aa am putea i noi atinge obiectivul fi xat de Comisia European pentru anul 2020 - rea-li zarea unui adevrat spaiu euro-pean al cunoaterii, bazat pe o infrastructur educaional la nivel mondial, n care studenii, profesorii, cercettorii, institu i-ile de educaie i cerce tare i n-treprinderile s benefi cieze de libera circulaie a persoanelor, a cunoaterii i a tehnologiei. Altfel, vom rmne cu un concept gene-ros, adoptat pe hrtie, n timp ce alte state l vor fi aplicat deja cu succes

  Editorial

  REDACTOR EF: Vlad Mircea PUFUREDACTORI: Ctlina Mihaela JINGOIU (coordonator editorial); Dan CRBUNARUREPORTERI: Monica Luminia DOGARU; Rodica GRINDEI; Cristina Daniela STERIAN; Elena OCEANU; Iulia PRVUDIVERTISMENT: Mihaela RMNICEANUEDITOR FOTO: Daniel PALADEGRAFIC I DTP: Romic NEAGU

  R E V I S T A R E G I Owww.inforegio.ro; e-mail: [email protected]; tel.: 0372 11 14 09

  ISSN 2069 8305 2069 8305

  TIPRIT LA S.C. TIPOGRUPPRESS S.R.LBuzu Bd. Nicolae Blcescu nr. 48 Tel./Fax: 40 238 71.73.58

  40 238 71.73.60 E-mail: [email protected]

  Dan CRBUNARU

  COORDONATOR PROIECT AM POR: Andreea MIHLCIOU

 • SEPTEMBRIESEPTEMBRIE 2011 2011 3

  UNIUNEA EUROPEAN AZI

  04 Educaia, cheia reuitei proiectului european

  REGIO N ROMNIA

  06 Municipiul Arad va cheltui 14 milioane de euro pentru dezvoltare urban 08 INTERVIU cu Angela Martinez Sarasolaeful Unitii pentru Romnia, DG Regio,

  Comisia European

  10 La Rciu, n judeul Mure, colile au fost modernizate cu bani europeni

  12 nvmnt rural competitiv la Vlcele, judeul Olt

  14 Capaciti noi de colarizare la liceul din Rcari (Dmbovia) 15 Liceenii de la Szekely Miko, din judeul Covasna, vor avea sal i teren de sport17 coala I.G. Duca din Petroani, judeul

  Hunedoara, o unitate care a adus viitorul n prezent

  19 coala din Bistria Brgului, judeul Bistria-Nsud, printre primele din ar reabilitate cu fonduri Regio

  BANI EUROPENI N UNIUNEA EUROPEAN

  21 Copiii i arta comunicrii urbane23 Tinerii de pe insula Bornholm (Danemarca) pot studia la ei acas

  25 AGEND26 S MAI I ZMBIM!

  Sumar

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro4

  EDUCAIA, CHEIA REUITEI PROIECTULUI EUROPEAN

  UNIUNEA EUROPEAN MIZEAZ PE EDUCAIE PENTRU A FACE FA LUMII GLOBALIZATE I CONCURENEI DE PE ACEAST PIA MONDIAL. PESTE 70 MILIARDE DE EURO AU FOST ALOCATE DE UE PENTRU EDUCAIE I FORMARE PROFESIONAL, N PERIOADA 2007-2013, I CEL PUIN ACELEAI SUME VOR FI ALOCATE N PERSPECTIVA ANILOR 2014-2020.

  Statele membre vor fi nevoite s i pun resursele n comun pen-tru a reui n urmtorii zece ani s ating obiectivele strategiei Europa 2020, strategie care st la baza proiectului Europei Unite. n acest context, obiectivul fi xat de Comisia European pentru 2020 este ace-la de a realiza un adevrat spaiu european al cunoaterii, bazat pe o infrastructur de cunoatere la nivel mondial, n care studenii, profesorii, cercettorii, instituiile de educaie i cercetare i ntre-prinderile s benefi cieze de libera circulaie a persoanelor, a cunoaterii i a tehnologiei.

  OBLIGAIILE STATELOR MEMBRE

  Potrivit strategiei Europa 2020, la nivel naional, statele mem-bre trebuie s i asume o serie de responsabiliti:

  reformarea sistemelor de cer-ce tare i inovare, pentru a ntri centrele de excelen, coopera-rea ntre universiti, ntre cer

  ce tare i mediu de afaceri, imple-mentarea de programe comune de cooperare transfrontalier, cu valoare adugat la nivel European i adaptarea procedu-rilor de fi nanare, pentru a asigu-ra difuzarea tehnologiei n spaiul Uniunii Europene.

  sprijinirea tiinei, absolven-ilor de matematic i inginerie i concentrarea asupra curriculei colare, asupra creativitii, ino-vrii i antreprenoriatului.

  fi nanarea cu prioritate a cunoaterii, inclusiv prin folo-sirea unui regim de taxare i alte instrumente fi nanciare care s promoveze o rat mai mare a investiiilor n cercetare i dez-voltare.

  UNIVERSITILE, MOTOR AL CRETERII ECONOMICE

  ntr-o lume confruntat cu schimbri rapide, elementele care fac diferen-a sunt educaia i cerce tarea, inovarea i creativitatea. Consolidarea educaiei este una din-tre metodele cele mai efi ciente de combatere a inegalitii i srciei. Este nevoie de msuri urgente pentru a reduce numrul mare de persoane care au un nivel sczut al competenelor de baz (citit, matematic i tiine), n vederea sporirii capacitii de angajare a tinerilor i a integrrii lor n cm-pul muncii dup fi nalizarea studi-ilor. Prevenirea abandonului colar

  Uniunea European aziEducaie pentru viitor

  Dan CRBUNARU

 • 5

  Uniunea European azi

  Strategie i prioriti

  timpuriu reduce excluderea de pe piaa muncii i riscul de excluziune social n viitor. Pe de alt parte, dup cum apreciaz experii Comisiei, Euro-pa dispune de unele dintre cele mai bune universiti din lume. Aces-tea trebuie transformate ntr-un adevrat motor al cunoaterii i al creterii economice. n acest sens, va fi nevoie nu numai de investiii, ci i de reforme, de o cooperare mai strns, inclusiv cu mediul de afaceri, i de o atitudine mai deschis la schimbare.

  POTENIALUL ECONOMIEI DIGITALE

  Comisia apreciaz c, pe baza punc-telor sale forte n domeniul teh-nologiei i al cunoaterii, Europa ar trebui s valorifi ce la maximum potenialul economiei digitale. Aceasta ofer IMM-urilor perspective importante n sectoarele produciei i serviciilor, att n nume propriu, ct i n calitatea lor de furnizori ai ntreprinderilor mai mari. Accesul la internet a devenit o necesitate pentru ca cetenii s se poat implica pe deplin n viaa de zi cu zi. Europa are nevoie de poli-tici efi ciente n domeniul incluzi-unii i al competenelor digitale i trebuie s ncurajeze participarea i exprimarea activ pe internet.

  SPAIUL EUROPEAN COMUN DE CERCETARE

  Un spaiu european de cercetare efi -cient i dotat cu resursele necesare reprezint o parte indispensabil n perspectiva UE pentru 2020. Calea de urmat presupune un parteneri-

  at de cercetare ntre UE i statele membre, care s faciliteze aso-cierea cu alte politici, n special cu inovarea i educaia. UE trebuie s ofere condiii-cadru mai atractive pentru inovare i creativitate, in-clusiv prin stimulente pentru dez-voltarea ntreprinderilor bazate pe cunoatere.

  EDUCAIA, PRIORITAR PENTRU PREEDINIA POLONEZ A UE

  La 1 iulie 2011, Polonia a preluat, pentru ase luni, preedinia Con-siliului Uniunii Europene. Educaia este unul dintre domeniile n care Polonia dorete s impun o serie de prioriti la nivel european. Una dintre acestea vizeaz ,,educaia pentru mobilitate. Preedinia polonez urmrete pro-movarea activitilor care conduc la d