Revista Regio nr. 6 / 2011 - Programul Operational Regional

Click here to load reader

 • date post

  06-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Autoritatea de Management lanseaza Revista Regio nr. 6, publicatie lunara ce prezinta proiecte implementate in cadrul Programului Operational Regional, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).

Transcript of Revista Regio nr. 6 / 2011 - Programul Operational Regional

 • nr. 6, iulie 2011

  R E V I S T A

  Investiii Regio pe piaa turismului la Neptun

  Concept unic de promovare pentru ara Fgraului

  Istorie i cultur la Curtea Domneasc din Trgovite

  de cazare din Delta Dunrii se modernizeeaz ccuu

  Structurile

  fonduri Regio

  INTERVIU

  Director General, Direcia General Turistic, Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului

  Carmen MORARU

  BUCOVINA dezvolt turismul de pelerinaj

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro2

  REDACTOR EF: Vlad Mircea PUFUREDACTORI: Ctlina Mihaela JINGOIU; Dan CRBUNARUREPORTERI: Monica Luminia DOGARU; Rodica GRINDEI; Cristina Daniela STERIAN; Elena OCEANU; Iulia PRVUDIVERTISMENT: Mihaela RMNICEANUEDITOR FOTO: Daniel PALADECORECTUR: Ctlina Daniela PNTEAGRAFIC I DTP: Romic NEAGU

  R E V I S T A R E G I Owww.inforegio.ro; e-mail: [email protected]; tel.: 0372 11 14 09

  ISSN 2069 8305 2069 8305

  TIPRIT LA S.C. TIPOGRUPPRESS S.R.LBuzu Bd. Nicolae Blcescu nr. 48 Tel./Fax: 40 238 71.73.58

  40 238 71.73.60 E-mail: [email protected]

  www.inforegio.ro

  ROMNIA TURISTIC, SCURT GHID DE UTILIZARE

  Globalizarea i dinamica civilizaiei plaseaz Romnia la intersecia dintre peisajele sale fascinante, valorile culturale autentice i necesitatea de a le promova ntr-o viziune modern, n care marketingul joac un rol decisiv. Cu o pondere de 3 3,5% din PIB, turismul romnesc are un potenial de dezvoltare cert, care trebuie susinut, ns, printr-un brand nou, axat pe produse competitive i durabile.

  n urmtorii cinci ani, sloganul Explorai Grdina Carpailor concen-treaz viziunea de marketing i se adreseaz, turitilor exploratori dor nici s descopere destinaiile romneti.

  Care sunt cele mai competitive produse turistice ale Romniei? Cercetrile recente arat c acestea sunt circuitele culturale, turismul n natur, turismul rural, pachetele de tip city-break, turismul activ i de aventur, turismul balnear i wellness. Le putem oferi turitilor o vacan n care s se regseasc arta, cultura, educaia, istoria sau spiritualitatea? Bucovina, Maramureul, Ardealul sunt o dovad c da, avem ce oferi exploratorilor.

  ntreg mecanismul proiectat la Bucureti, expoziiile interne sau internaionale, campanile publicitare sau vizitele de documentare ale jurnalitilor strini, promovrile de pe posturile de televiziune naionale sau internaionale i marketingul prin internet sunt menite s atrag noi i noi turiti.

  Cine a trecut prin pasul Tihua, cine a fost la Botiza, cine a vizitat Voroneul sau a petrecut cteva zile n Delt tie c merit s vizitezi Romnia. Noi, romnii, tim c avem ce oferi oaspeilor strini care provin din ri precum Germania, Frana, Italia, SUA, Austria, Marea Britanie, Rusia sau Ungaria. Ne-am obinuit cu drumurile noastre, cu o cazare relativ ieftin i condiii de multe ori sub ateptri.

  Infrastructura rmne ns o mare provocare pentru turismul romnesc

  i pentru succesul acestuia, mai ales cnd turitii o compar cu cea din alte ri. Astfel, Regio este unul dintre programele care, prin implementarea sa, susine dezvoltarea infrastructurii de cazare i agrement, printr-un efort comun al autoritilor i mediului de afaceri i prin utilizarea efi cient a resurselor publice i private.

  O ar binecuvntat de frumuseile naturii nu poate fi performant din punct de vedere turistic dac nu i pune n valoare atuurile, i asta nu doar n planul imaginii.

  Totui, cum vom reui s trezim sim-patia consumatorului fa de marc, mai important dect publi citatea agresiv? Nu va fi uor s cre tem contientizarea, la nivel global, a ofertei romneti, dar este nevoie s ne concentrm pe produsele, pie-ele, segmentele cu cel mai mare potenial. i, mai mult dect att, s oferim produsele noastre turistice la un standard care s nu creeze senzaia ntoarcerii n timp, din cau-za unui drum accidentat sau a unor condiii de cazare improprii.

  Cum se vor concretiza aciunile de imagine, precum implicarea Ministerului Dezvoltrii Regionale i Turismului n organizarea meciului prin care campionul Lucian Bute i-a pstrat titlul mondial? Doar prin continuitate i capitalizare sigur, care s susin ceea ce la nivel strategic specialitii au conturat deja ca brand de ar: Romnia este o ar care merit explorat.

  Pentru romnii care nu trebuie s se uite la CNN pentru a vedea clipurile de promovare turistic a rii noastre, iat o nou provocare de a se bucura de frumuseile unui spaiu druit cu generozitate de natur: Europa se ndreapt ctre un turism ecologic, ctre natur. Romnia are o strategie i o viziune care se ndreapt n direcia bun atunci cnd se concentreaz pe Carpai i Delt - a afi rmat chiar secretarul general al Organizaiei Mondiale a Turismului, Taleb Rifai, afl at, recent, ntr-o vizit la Bucureti.

  Editorial

  Dan CRBUNARU

 • IULIE 2011 IULIE 2011 3

  Sumar

  UNIUNEA EUROPEAN AZI

  04 Obiective i provocri pentru turismul european05 Cu trenul prin Europa, fr restricii din partea operatorilor REGIO N ROMNIA

  06 Turismul romnesc, n faa provocrilor actuale08 Braovul, curs contra cronometru pentru contractarea a 74,3 milioane

  de euro

  09 Romnia, destinaie atractiv pentru striniINTERVIU cu d-na Carmen MORARUDirector General, Direcia General Turistic, Ministerul Dezvoltrii Regionale i Turismului

  11 Bucovina dezvolt turismul de pelerinaj

  13 Istorie i cultur la Curtea Domneasc din Trgovite 15 Concept unic de promovare pentru ara Fgraului

  17 Investiii Regio pe piaa turismului la Neptun, Constana 19 Structurile de cazare din Delta Dunrii se modernizeaz cu fonduri Regio

  BANI EUROPENI N UNIUNEA EUROPEAN

  21 Centrul Naional Flori Slbatice din Liverpool, un model de protejare a biodiversitii23 Centrul de vizitare a sit-ului Btliei lui Varus, o fereastr ctre lumea triburilor germanice

  25 AGEND26 S MAI I ZMBIM!

 • www.inforegio.rowww.inforegio.ro4

  OBIECTIVE I PROVOCRIPENTRU TURISMUL EUROPEAN

  NOUL PLAN PENTRU DEZVOLTAREA TURISMULUI N EUROPA, LANSAT N IUNIE 2010, I PROPUNE S EX-PLOATEZE MAI BINE POTENIALUL EXIS-TENT NTR-UN DOMENIU CARE JOAC DEJA UN ROL IMPORTANT N ECONOMIA EUROPEAN. LA NIVELUL UNIUNII EU-ROPENE, TURISMUL GENEREAZ PESTE 5% DIN PIB, IAR INDUSTRIA CARE SE DEZVOLT N JURUL ACESTUI DOME-NIU OFER LOCURI DE MUNC PENTRU APROAPE 10 MILIOANE DE PERSOANE.

  Iat dou motive pragmatice pen-tru ca decidenii europeni s se gndeasc la dezvoltarea acestui sector, mai ales c, ntr-un clasa-ment internaional, cinci state eu-ropene se afl n topul primelor zece destinaii de vacan preferate de turitii din ntreaga lume. Pe de alt parte, Europa se confrunt cu o concuren n cretere, pe piaa de turism, n ascensiune fi ind Asia i America de Sud.

  Dup dezbaterile iniiate de Comi-sia European (CE), planul de dez-voltare turistic a luat forma unui set de 21 de propuneri, multe dintre

  ele concentrate pe ideea atragerii de turiti din rile cu economii emergente precum China, Rusia i Brazilia, dar i pe o mai mare mo-bilitate n interiorul spaiului euro-pean.

  DEZVOLTARE PRIN DIVERSIFICAREA OPIUNILOR

  Una dintre premisele de la care pornete noul plan de dezvoltare a turismului european este aceea de diversifi care a opiunilor i servici-ilor. Pstrnd aceast idee, devine foarte important ca toate resursele s fi e corect evaluate pentru a fi valorifi cate, pornind de la patri-moniul cultural, continund cu educaia, natura, site-urile natu-rale protejate, patrimoniul mari-tim i subacvatic, gastronomia, etc. Dou dintre propunerile care merg pe aceast linie vizeaz promo-varea produselor i serviciilor din turism sub o marc unic a patri-

  moniului european. Astfel, CE pro-pune instituirea unui sistem unic de recunoatere a serviciilor de nalt calitate i atribuirea unor premii pentru destinaiile care ating aceste standarde.

  N PAS CU TEHNOLOGIA

  Pentru o mai bun promovare a turis mului n spaiul european, CE se raporteaz i la evoluiile tehno-logice i i propune s ncurajeze utilizarea tehnologiei, inclusiv pen-tru rezervri accesibile, de exem-plu, prin intermediul telefonului mobil. Pe de alt parte, pe viitor, va trebui s se pun mai mult accent i pe dezvoltarea promovrii turis-tice prin intermediul internetului, ceea ce nseamn c eforturile se vor concentra pe dezvoltarea site-uri lor turistice. Nu n ultimul rnd, exist propuneri pentru o sincroni-zare a vacanelor colare n sistemul educaional european, astfel nct perioadele favorabile cltoriilor s poat fi prelungite.

  Uniunea European aziCtlina JINGOIU |

  Turism n Europa

  21 de propuneri

  pentru dezvoltareaturismului n

  Europa

 • IULIE 2011IULIE 2011 5

  Uniunea European aziCltorii facile

  DEZVOLTAREA SISTEMELOR DE TRANS PORT N SPAIUL EUROPEAN REPREZINT UNA DINTRE CONDIIILE UNEI BUNE DEZVOLTRI ECONOMICE A STATELOR. TOCMAI DE ACEEA, DE-A LUNGUL ULTIMELOR DECENII A EXISTAT O PREOCUPARE PERMANENT, LA NIVEL EUROPEAN, PENTRU MBUNTIREA TRANSPORTULUI INTERNAIONAL PRIN REGLEMENTRI CLARE, EFICIENTE I UNITARE. PE ACEEAI LINIE SE NSCRIU I PREOCUPRILE ACTUALE ALE COMISIEI EUROPENE DE A ARMONIZA LEGISLAIA N DOMENIUL TRANSPORTULUI FEROVIAR DE CLTORI N STATELE TRAVERSATE DE CORIDOARE PAN-EUROPENE DE CALE FERAT.

  Intenia este aceea ca, pe viitor, cltoriile cu trenul, chiar dac se desfoar ntr-un spaiu mare, pe teritoriul mai multor state, s fi e la fel de facile, din punct de vedere al programrii i desfurrii lor, ca i n cazul zborurilor operate de companiile aeriene.

  OPERATORII FEROVIARI TREBUIE S-I LRGEASC ORIZONTUL

  Specifi cul actual al transportului pe calea ferat este dat de faptul c operatorii din acest domeniu au evoluat ntr-un context naional. De aici i particularitatea fi ecrei companii, modalitile diferite de funcionare a sistemelor de rezervare, fr ca datele s poat fi interschimbabile. Efectul este acela c pasagerii sunt ngrdii

  n ncercrile de a rezerva bilete i de a